Obcina Feredeului (sit SPA)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Obcina Feredeului
Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Situl la Valea Putnei
Situl la Valea Putnei
Harta locului unde se află Obcina Feredeului Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
alt=Harta locului unde se află Obcina Feredeului Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Localizarea sitului pe harta țării
Poziția Județul Suceava
 România
Cel mai apropiat orașCâmpulung Moldovenesc
Coordonate47°42′16″N 25°24′35″E () / 47.70444°N 25.40972°E[1]
Suprafață63.737 ha
BioregiuneAlpină
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSPA0089
Websiteobcinaferedeului.ro

Obcina Feredeului este o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică - SPA) situată în Moldova, pe teritoriul administrativ al județului Suceava[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Situl se află în nord-vestul județului Suceava, ocupând teritoriile administrative al comunelor Breaza, Brodina, Frumosu, Fundu Moldovei, Izvoarele Sucevei, Moldova-Sulița, Moldovița, Pojorâta, Sadova, Ulma, Vama și Vatra Moldoviței și cel al orașului Câmpulung Moldovenesc[3] și este străbătută de drumul național DN17A[4].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[5] și se întinde pe o suprafață de 63.737 hectare[6].

Muscar-gulerat (Ficedula albicollis)

Aria protejată (încadrată în bioregiune geografică alpină) reprezintă o zonă naturală montană (pajiști naturale, pășuni, terenuri arabile cultivate, păduri de conifere, păduri de foioase, păduri în amestec, păduri în tranziție) ce asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări de pasaj sau sedentare (unele protejate prin lege)[7].

În arealul sitului este semnalată prezența mai multor păsări enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009, privind conservarea păsărilor sălbatice[8].

Specii de păsări protejate: ieruncă (Tetrastes bonasia), minunița (Aegolius funereus), cristeiul de câmp (Crex crex), ciocănitoare cu spate alb (Dendrocopos leucotos), ciocănitoare neagră (Dryocopus martius), ciocănitoare de munte (Picoides tridactylus), muscar (Ficedula parva), muscar-gulerat (Ficedula albicollis), ciuvică (Glaucidium passerinum), viespar (Pernis apivorus) sau huhurez mare (Strix uralensis)[9].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află numeroase obiective de interes istoric, cultural și turistic (așezăminte monahale, biserici de lemn, monumente istorice, arii naturale protejate); astfel:

Mănăstirea Moldoviţa

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]