Livezile - Dolaț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Livezile - Dolaț
Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Harta locului unde se află Livezile - Dolaț Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
alt=Harta locului unde se află Livezile - Dolaț Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Localizarea sitului pe harta țării
Poziția Județul Timiș
 România
Cel mai apropiat orașDeta
Coordonate45°24′00″N 21°03′59″E () / 45.40000°N 21.06639°E[1]
Suprafață6.565 ha
BioregiunePanonică
Înființare2011

Livezile - Dolaț este o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică - SPA) situată în Banat, pe teritoriul județului Timiș.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Timiș, pe teritoriile administrative ale comunelor Banloc, Ghilad, Giera și Livezile[2] și este străbătută de drumul național DN59B, care leagă orașul Deta de localitatea Cărpiniș[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Situl „Livezile - Dolaț” a fost declarat arie de protecție specială avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr.971 din 2011 (privind modificarea și comletarea Hotărârii de Guvern 1284/2007, privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în Romania)[4] și se întinde pe o suprafață de 6.565 hectare[5].

Aria protejată încadrată în bioregiunea geografică panonică a Câmpiei Timișului (subunitate geomorfologică a Câmpiei de Vest), reprezintă o zonă naturală (pajiști naturale, pășuni, stepe, terenuri arabile și culturi) ce asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare.

Avifaună[modificare | modificare sursă]

La baza desemnării sitului se află câteva păsări (enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 147/CE din 30 noiembrie 2009[6], privind conservarea păsărilor sălbatice) protejate prin lege.

Specii de păsări semnalate în arealul sitului: fâsă-de-câmp (Anthus campestris), șorecar-mare (Buteo rufinus), barză albă (Ciconia ciconia), dumbrăveancă (Coracias garrulus), cioară de semănătură (Corvus frugilegus), egretă mică (Egretta garzetta), vânturel de seară (Falco vespertinus), acvilă pitică (Hieraaetus pennatus), sfrâncioc roșiatic (Lanius collurio), sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor) și stârc de noapte (Nycticorax nycticorax)[7].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]