Pădurea de gorun și stejar de la Dosul Fânațului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea de la Dosul Fânațului
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Pădurea de la Dosul Fânațului Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Pădurea de la Dosul Fânațului Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
Harta locului unde se află Pădurea de la Dosul Fânațului Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Pădurea de la Dosul Fânațului Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta județului
(punctul marchează aproximativ centrul ariei protejate)
PozițiaJudețul Brașov
 România
Cel mai apropiat orașFăgăraș
Coordonate45°53′26″N 25°02′35″E () / 45.89056°N 25.04306°E[1]
Suprafață108 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0143

Pădurea de gorun și stejar de la Dosul Fânațului este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în județul Brașov, pe teritoriul administrativ al comunei Șoarș.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-vestică a județului Brașov, pe teritoriul sudic-estic al satului Felmer, în apropiere de drumul județean DJ104B, care leagă municipiul Făgăraș de satul Șoarș[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[3] și se întinde pe o suprafață de 108 hectare[4].

Aria protejată reprezintă o zonă împădurită (încadrată în bioregiune continentală) în Podișul Hârtibaciului (subunitate a Podișului Târnavelor ce aparține Depresiunii Transilvaniei) ce adăpostește exemplare arboricole de Quercus petraea și Quercus pedunculiflora și desemnată în scopul conservării habitatului de tip - Vegetație de stepă eurosiberiană cu Quercus ssp.[5].

Croitorul cenușiu al stejarului (Morimus funereus)

În arealul ariei protejate alături de stejar brumăriu (Quercus pedunculiflora) și gorun (Quercus petraea) vegetează mai multe specii de arbori și arbusti cu exemplare de: fag (Fagus sylvatica), carpen (Carpinus betulus), tei pucios (Tilia cordata), ulm-de-câmp (Ulmus minor), jugastru (Acer campestre), cireș-păsăresc (Prunus avium), păr-pădureț (Pyrus pyraster), lemn câinesc (Ligustrum vulgare), alun (Corylus avellana), sânger (Cornus sanguinea), păducel (Crataegus monogyna), salbă moale (Euonymus europaeus), lemn râios (Euonymus verrucosa)[6], dârmoz (Viburnum lantana), soc negru (Sambucus nigra) sau măceș (Rosa canina)[7].

În sit este semnalată prezența unei a două specii[8] de coleoptere protejate prin lege și aflate pe Lista roșie a IUCN: croitorul mare al stejarului (Cerambyx cerdo)[9] și croitorul cenușiu al stejarului (Morimus funereus)[10].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, clădiri declarate monumente istorice, zone naturale); astfel:

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Şoarş

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj

Note[modificare | modificare sursă]