Măgura Odobești (sit SPA)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Măgura Odobești
Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Harta locului unde se află Măgura Odobești Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
alt=Harta locului unde se află Măgura Odobești Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Localizarea sitului pe harta țării
Poziția Județul Vrancea
 România
Cel mai apropiat orașFocșani
Coordonate45°50′09″N 26°57′24″E () / 45.83583°N 26.95667°E[1]
Suprafață13.164 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSPA0075

Măgura Odobești este o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică - SPA) situată în estul României, pe teritoriul administrativ al județului Vrancea[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea centrală a județului Vrancea, pe teritoriul administrativ al comunelor Bolotești, Broșteni, Jariștea, Mera, Reghiu și Valea Sării[3], în imediata apropiere de drumul național DN2A, care leagă municipiul Focșani de Târgu Secuiesc[4].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[5] și se întinde pe o suprafață de 13.164 hectare[6].

Avifaună[modificare | modificare sursă]

Acvilă pitică (Hieraaetus pennatus)

Aria protejată (încadrată în bioregiune geografică continentală cuprinsă între râurile Putna și Milcov) reprezintă o zonă naturală (râuri, pășuni, păduri de foioase, terenuri arabile cultivate) ce asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare[7] enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009, privind conservarea păsărilor sălbatice[8].

Printre păsările protejate semnalate în arealul sitului se află exemplare de: caprimulg (Caprimulgus europaeus), ieruncă (Tetrastes bonasia), ciocănitoare cu spate alb (Dendrocopos leucotos), ciocănitoare de stejar (Dendrocopos medius), ciocănitoarea de grădină (Dendrocopos syriacus), șoim-de-iarnă (Falco columbarius), muscar-gulerat (Ficedula albicollis), muscar (Ficedula parva), acvilă pitică (Hieraaetus pennatus, specie aflată pe lista roșie a IUCN[9]), ciocârlie-de-pădure (Lullula arborea), viespar (Pernis apivorus) sau ciocănitoarea verzuie (Picus canus)[10].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Biserica de lemn din Valea Sării

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj

Note[modificare | modificare sursă]