Hunedoara Timișană (sit SPA)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hunedoara Timișană
Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Harta locului unde se află Hunedoara Timișană Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
alt=Harta locului unde se află Hunedoara Timișană Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Localizarea sitului pe harta țării
Poziția Județul Arad
Județul Timiș
 România
Cel mai apropiat orașArad
Coordonate45°59′21″N 21°12′39″E () / 45.98917°N 21.21083°E[1]
Suprafață1.537 ha
BioregiunePanonică
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSPA0047

Hunedoara Timișană este o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică - SPA) situată în vestul României, pe teritoriile administrative ale Arad și Timiș[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea sud-vestică a județului Arad și cea nord-vestică a județului Timiș, în imediata apropere de drumul național DN69, care leagă municipiul Arad de Timișoara[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 1.537 hectare[5].

Aria protejată (încadrată în bioregiune geografică panonică) reprezintă o zonă naturală în Câmpia de Vest (terenuri arabile, pășuni, pajiști, vii și livezi) ce asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare (unele protejate prin lege)[6].

Dumbrăveancă (Coracias garrulus)

Alături de cele două specii de păsări (aflate la baza desemnării ariei protejate): vânturel de seară (Falco vespertinus) și dumbrăveancă (Coracias garrulus), situl mai asigură condiții de viețuire și pentru: fâsa-de-câmp (Anthus campestris), șorecarul mare (Buteo rufinus), barză albă (Ciconia ciconia), erete de stuf (Circus aeruginosus), erete vânăt (Circus cyaneus), erete cenușiu (Circus pygargus), șerpar (Circaetus gallicus), cioară de semănătură (Corvus frugilegus), cristei de câmp (Crex crex), ciocănitoarea de grădină (Dendrocopos syriacus), acvilă pitică (Hieraaetus pennatus), sfrâncioc-roșiatic (Lanius collurio) sau sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor)[7].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află numeroase obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Biserica romano-catolică din Vinga

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj

Note[modificare | modificare sursă]