Dunele de nisip de la Hanu Conachi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Dunele de nisip de la Hanu Conachi
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Dunele de nisip de la Hanu Conachi Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Dunele de nisip de la Hanu Conachi Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaStema judetului Galati.svgJudețul Galați
 România
Cel mai apropiat orașFocșani
Coordonate45°34′15″N 27°34′35″E () / 45.57083°N 27.57639°E[1]
Suprafață242 ha
BioregiuneStepică
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0072

Dunele de nisip de la Hanu Conachi alcătuiesc o arie protejată (sit de importanță comunitară) situată în sudul Moldovei, pe teritoriul județului Galați[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se întinde în extremitatea sud-vestică a județului Galați (aproape de limitele de graniță cu județele Brăila și Vrancea), pe teritoriul administrativ al comunei Fundeni[3] și este străbătută de drumul național DN25, care leagă municipiul Tecuci de localitatea Fundeni.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Aria protejată reprezintă o zonă naturală (dune nisipoase fluvatile, păduri de foioase, pajiști și terenuri arabile cultivate) încadrată în bioregiunea stepică aflată la contactul dintre Câmpia Tecuciului și Câmpia Siretului Inferior. Situl a fost creat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice, precum și a unor habitate de interes comunitar aflate în extremitatea nord-estică a Câmpiei Română. Acesta include rezervația naturală omonimă.

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 242 hectare[5].

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Dunele de nisip de la Hanu Conachi prezintă o arie naturală cu o diversitate floristică și faunistică ridicată, exprimată atât la nivel de specii cât și la nivel de ecosisteme terestre[6].

În arealul sitului au fost identificate două tipuri de habitate naturale de interes comunitar: Pajiști xerice pe substrat calcaros și Vegetație forestieră ponto-sarmatică cu stejar pufos.

Măciuca ciobanului (Echinops ritro ruthenicus)

La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe rarități floristice; dintre care unele protejate prin Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[7]; astfel: capul-șarpelui (Echium russicum), usturoi sălbatic (Allium guttatum), clopoțel (din genul Campanula macrostachya), nemțișor (Delphinium fissum), măciuca ciobanului (Echinops ritro ruthenicus), ghiocel (Galanthus elwesii), talpa mâței (Mollugo cerviana), Ornithogalum orthophyllum ssp. psammoph - un gen din fmilia Liliaceae, căciula mocanului ( Rindera umbellata), șerlai (Salvia aethiopis), coșaci de nisipuri (Astragalus varius), garoafă (Dianthus giganteiformis ssp. kladovanus), alior (Euphorbia peplis), bujor românesc (Paeonia peregrina), toporaș (Viola hymettia), pipirig ( Juncus capitatus) sau rogoz (Carex stenophylla).

Fauna sitului are în componență mai multe specii rare (dintre care protejate prin aceeași Directivă a CE (anexa I-a) 92/43/CE din 21 mai 1992[7] sau aflate pe lista roșie a IUCN); printre care: pârșul cu coada stufoasă (Dryomys nitedula)[8], pârșul de alun (Muscardinus avellanarius), broasca țestoasă de baltă (Emys orbicularis)[9], brotacul-verde-de-copac (Hyla arborea)[10], broasca râioasă brună (Bufo bufo)[11], croitorul cel mare al stejarului (Cerambyx cerdo) și un fluture din specia Erannis ankeraria[12].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]