Wikipedia:Cafenea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje

La Cafenea se discută numai subiecte legate de Wikipedia în limba română; altfel de mesaje vor fi șterse.
Întrebările și răspunsurile pe subiecte enciclopedice își au locul la Oracol.
Indicațiile privind „cum se face” se găsesc în pagina Ajutor.


 • Introduceți subiecte noi sau răspundeți într-o conversație existentă:
  • Subiect nou: apăsați deasupra unde scrie „Adăugați un mesaj sau o întrebare”
  • Conversație existentă: apăsați pe „modificare” în dreptul secțiunii la care vreți să participați
 • La sfârșitul mesajului vă rugăm să vă semnați introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură și dată.
 • Puteți vedea alte detalii despre formatarea mesajelor în această pagină de ajutor.


Informații despre Wikipedia sau Fundația Wikimedia puteți cere la info-ro@wikimedia.org sau info-ro@wikipedia.org.

Arhiva Cafenelei
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite.
Dacă doriți să continuați aici o discuție arhivată, copiați fragmentul care vă interesează, introduceți-l la sfîrșitul paginii Wikipedia:Cafenea și scrieți mesajul acolo.

Data nașterii lui Nicolae Ceaușescu[modificare sursă]

Discuția a fost mutată la Discuție:Nicolae Ceaușescu#Data nașterii Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Sîmbotin (discuție • contribuții).

Categorie:Anul_decesului_lipsă și Categorie:Decese cu dată necunoscută[modificare sursă]

Care este diferența între aceste categorii (și între cele echivalente pentru nașteri)? Care ar trebui folosit când lipsește data din Wikidata?--Strainu (دسستي‎)  20 septembrie 2016 23:14 (EEST)

Diferența dintre categoriile en:Category:Year of death unknown și en:Category:Date of death unknown de la en.wiki se referă la faptul că în a doua categorie anul este cunoscut, însă nu și data completă (adică ziua și luna). Pe de altă parte, diferența între categoriile en:Category:Year of death unknown și en:Category:Year of death missing este dată de faptul că în prima se referă (din câte înțeleg eu) la cazul în care data decesului este considerată ca fiind necunoscută chiar de către de specialiști (istorici), în timp ce cealaltă se referă la cazul în care data ar putea fi cunoscută, însă nu este inclusă momentan în articol (vezi explicațiile de la categoriile respective, pentru mai multe detalii).
Dacă proprietatea respectivă lipsește la Wikidata, aș zice că mai probabil este să fie vorba despre "lipsă" (decât "necunoscută"), dar mai bine nu punem niciuna dintre aceste categorii. Dacă la Wikidata apare proprietatea respectivă cu valoarea "unknown" (vezi aici un query în acest sens), atunci este discutabil, însă eu aș înclina să punem categoria cu "lipsă". După părerea mea, categoria cu "necunoscută" ar trebui folosită doar în cazul în care un utilizator determină în mod conștient faptul că informația este considerată necunoscută de specialiști. Asta dacă dorim să folosim și noi modelul cu mai multe categorii separate, ca la en.wiki. Răzvan Socol mesaj 21 septembrie 2016 23:09 (EEST)
Dacă înțeleg bine, o soluție completă ar însemna 8 categorii:
 • Anul nașterii lipsă
 • Data nașterii lipsă
 • Nașteri cu an necunoscut
 • Nașteri cu dată necunoscută
 • Anul decesului lipsă
 • Data decesului lipsă
 • Decese cu an necunoscut
 • Decese cu dată necunoscută
Sincer, eu aș prefera o variantă simplificată (doar categoriile cu data) în care să fie incluse doar paginile fără niciun fel de informație. Altfel, ajungi să pui în aceeași oală oameni ca Ötzi, la care cu puțin noroc se știe mileniul și Novi Alevisio, la care se poate limita intervalul la jumătate de secol. Dacă e nevoie de clarificări suplimentare (s-ar putea să fie), putem avea Data nașterii lipsă la Wikidata pentru informațiile care nu există acolo.--Strainu (دسستي‎)  21 septembrie 2016 23:48 (EEST)

Andrei Stroe, Ionutzmovie, păreri despre includerea automată a unor categorii pe baza datelor de la Wikidata? Discuția se aplică în principiu la {{Date biografice}}.--Strainu (دسستي‎)  23 septembrie 2016 11:16 (EEST)

În general, datele de naștere/deces ale persoanelor sunt complete și corecte la Wikidata (multe referențiate din fișiere de autoritate), deci cazurile acestea vor fi marginale în ansamblul general al biografiilor. Cred că ai dreptate în ce propui cu o singură categorie pentru pagini fără informații. Ar fi utilă și categoria dedicată pentru Wikidata. —Andreidiscuţie 23 septembrie 2016 11:23 (EEST)
De acord cu includerea automată a unor categorii pe baza datelor de la Wikidata, treaba asta o făceam manual în ultimul timp.— Ionutzmovie discută 23 septembrie 2016 13:09 (EEST)

Ajutor[modificare sursă]

(Adus de la Discuție:Pagina principală‎)

Am nevoie de adăugarea copertei albumului Can t take me home pe pagina can t take me home. Poate să adauge cineva cu mai multă experiență coperta în infocaseta de pe pagina can t take me home? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Mirunna (discuție • contribuții).

Rezolvat RezolvatIonutzmovie discută 22 septembrie 2016 21:38 (EEST)

Premierea WLE Bulgaria[modificare sursă]

Salut. Weekendul viitor are loc premierea Wiki Loves Earth Bulgaria, la Sofia, iar wikipediștii de acolo ar vrea să aibă și participanți din țările vecine. Dacă cineva din România sau Moldova vrea să meargă, user-grupul lor asigură cazare pentru o noapte. Dacă vă interesează, vă rog să-l contactați direct pe Лорд Бъмбъри.--Strainu (دسستي‎)  23 septembrie 2016 11:28 (EEST)

Infocaseta Așezare[modificare sursă]

Exista o problema care afecteaza mii de pagini? București, Timișoara etc --Adelina 1234 (discuție) 23 septembrie 2016 11:53 (EEST)

Rezolvat Rezolvat, mulțumim pentru semnalarea erorii.--Strainu (دسستي‎)  23 septembrie 2016 12:04 (EEST)
Mulțumesc pentru rezolvare. --Adelina 1234 (discuție) 23 septembrie 2016 12:39 (EEST)

Infocaseta Școală[modificare sursă]

Se poate face Format:Infocaseta Școală (fr/en)? Scopul este de a fi folosită în paginile liceelor din România. Varianta franceză pare mai apropiată de ce trebuie (învățământul românesc este după model francez), iar varianta pentru România poate fi mult mai simplă (de ex. nu există decât director/directoare, care poate fi și el limitat la director). --Turbojet 23 septembrie 2016 20:08 (EEST)

Exemplu la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara.--Strainu (دسستي‎)  24 septembrie 2016 18:11 (EEST)
Mulțumesc. --Turbojet 24 septembrie 2016 18:36 (EEST)

Corpul Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni (ajutor nume)[modificare sursă]

Mutat la Wikipedia:Oracol#Corpul Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni (ajutor nume)--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 septembrie 2016 16:25 (EEST)

Modificări neconstructive?[modificare sursă]

Ar fi bine ca cineva care are timp și se pricepe să revizuiască editările anonimului 89.41.93.94 la o serie de articole despre plante de cultură. Intențiile par bune, dar modificările în conținut și formă sunt îndoielnice. -- Victor Blacus (discuție) 24 septembrie 2016 18:17 (EEST)

Probleme criterii articole bune[modificare sursă]

Am deschis o discuție legată de aspecte justificate ridicate la ultima evaluare a unui AB, pentru cine este interesat.--Accipiter Q. Gentilis(D) 25 septembrie 2016 18:23 (EEST)

Wikipedia:Reevaluare articole bune[modificare sursă]

De un an și jumătate există un articol propus pentru reevaluare.--Strainu (دسستي‎)  26 septembrie 2016 15:44 (EEST)

Văleu !!! Am adăugat (tardiv...) pagina în lista de pagini urmărite. Spre rușinea mea nu m-am uitat vreodată până în josul paginii...--Accipiter Q. Gentilis(D) 26 septembrie 2016 21:32 (EEST) P.S. Dacă cineva se oferă să adopte articolul pentru a-l îmbunătății (cred că mai mult de 1 săptămână nu este cazul să așteptăm), atunci ar putea fi pus în așteptare, altfel trebuie descalificat fără doar și poate.

Pagina principală[modificare sursă]

Am 2 propuneri: 1. Să liberalizăm accesul la editarea Paginii principale permițând și editorilor de formate s-o editeze. 2. Să mutăm caseta Știați că în locul casetei Comunitate, pentru aspect, întrucât introducerile importate automat lungesc de cele mai multe ori coloana stângă. --Mihai (discuție) 27 septembrie 2016 12:06 (EEST)

2. Inițial așa am crezut și eu, că introducerile sunt mai lungi, dar pe măsură ce am tot urmărit pagina s-a dovedit că doar la articolele de calitate se întâmplă asta, adică aproximativ 1/3. Ideal ar fi să avem un responsive design, dar nu mă pricep așa de bine la web design încât să fac asta cu capabilitățile oferite de wikitext.--Strainu (دسستي‎)  27 septembrie 2016 14:17 (EEST)

Notificare utilizator[modificare sursă]

Există vreo modalitate de a-l atenționa pe un utilizator să-și citească mesajele? Alta decât postarea unei notificări direct pe paginile pe care le frecventează? :D

Mulțumesc anticipat pentru răspuns! --Nenea hartia (discuție) 29 septembrie 2016 22:17 (EEST)

Nu. Dacă nu le atrage atenția o iconiță roșie și o bară galbenă în partea de sus a paginii, nu știu ce ar putea să le atragă atenția. Dar părerea mea e că le văd, citesc mesajele și fie din cauză că nu le înțeleg, fie că nu vor să le urmeze, aleg să le ignore. Puteți să-l avertizați folosind aceste formate și când ajunge la nivelul 5, puteți să cereți blocarea.--Strainu (دسستي‎)  29 septembrie 2016 23:05 (EEST)
Mulțumesc pentru răspuns. Problema e că utilizatorul meu pare bine intenționat, nu vandalizează și încearcă în felul lui să actualizeze articolele, de aceea nu aș vrea să ajung la blocare. Deci nu-mi rămâne decât să curăț după el.:) --Nenea hartia (discuție) 29 septembrie 2016 23:36 (EEST)
Puteți eventual să-i arătați diff-urile dvs. în care corectați paginile, pentru a putea să învețe din ele.--Strainu (دسستي‎)  30 septembrie 2016 00:36 (EEST)

Grants to improve your project[modificare sursă]

Please help translate to your language:

Greetings! The Project Grants program is currently accepting proposals for funding. There is just over a week left to submit before the October 11 deadline. If you have ideas for software, offline outreach, research, online community organizing, or other projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF) (talk) 30 septembrie 2016 23:11 (EEST)

Caracterul notabil al unui articol[modificare sursă]

Salut!

Ma poate ajuta cineva sa editez corect aceasta pagina, astfel incat sa nu fie stearsa? https://ro.wikipedia.org/wiki/Wiener_Privatklinik

Multumesc! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de ‎Ruxi.ana (discuție • contribuții).

Cred că vă descurcați bine din punct de vedere tehnic, aducând informații referențiate. Editorial, pot spune că e puțin ciudat că predomină surse românești într-un articol despre un spital din Viena. —Andreidiscuţie 4 octombrie 2016 17:34 (EEST)
Poate și datorită faptului că site-ul oficial al Wiener Privatklinik are și o versiune în limba română (chiar o română „curată”, mai corectă decât cea de pe site-urile unor spitale din România, aș zice...) --Bătrânul (discuție) 4 octombrie 2016 17:45 (EEST)

Schimbarea licenței[modificare sursă]

În cazul în care nu ați văzut încă bannerul, aș vrea să vă atrag atenția asupra unei discuții privitoare la actualizarea termenilor de utilizare ai Wikipediei prin trecerea la licența Creative Commons Atribuire și Distribuire în condiții identice 4.0 (de la 3.0 în prezent). Este o schimbare foarte importantă deoarece vă afectează pe fiecare din cei ce scrieți pe Wikipedia. Chiar dacă vă feriți de licențe cât puteți de mult, e important ca acum măcar să citiți despre schimbările aduse de noua versiune și dacă aveți întrebări, să le puneți în pagina de discuții a propunerii. Discuția e deschisă 30 de zile de astăzi.

Pe lângă informațiile disponibile la meta, pe paginile de discuție au fost postate deja mai multe pagini care vă vor ajuta să comparați cele 2 licențe:

De asemenea, dacă puteți ajuta cu traducerea paginii, a FAQ-ului și a celorlalte elemente, vă rog să o faceți. Eu am început să traduc, dar nu mi-ar strica o revizuire a stringurilor deja traduse.--Strainu (دسستي‎)  6 octombrie 2016 00:31 (EEST)

M-am uitat, deocamdată superficial. Din câte am înțeles, atribuirea se va putea face doar prin link la articol, respectiv la imagine (la imagini folosite în articole pe Wikipedia linkul este implicit prin însuși sintaxa textului), lucru pe care îl aprob, deoarece adesea am evitat să folosesc imagini la care autorii pretindeau să le fie menționat expres numele sau marca sau situl lor web, deoarece aceste mențiuni apăreau inestetic în text în comparație cu cei ce nu solicitau asta. --Turbojet 6 octombrie 2016 09:51 (EEST)

Creative Commons 4.0[modificare sursă]

Hello! I'm writing from the Wikimedia Foundation to invite you to give your feedback on a proposed move from CC BY-SA 3.0 to a CC BY-SA 4.0 license across all Wikimedia projects. The consultation will run from October 5 to November 8, and we hope to receive a wide range of viewpoints and opinions. Please, if you are interested, take part in the discussion on Meta-Wiki.

Apologies that this message is only in English. This message can be read and translated in more languages here. Joe Sutherland (talk) 6 octombrie 2016 04:34 (EEST)

„Personalități” vs. notabilitate[modificare sursă]

Asistăm în ultima vreme la o adevărată campanie de adăugări a numeroase nume de persoane la secțiunea Personalități în articolele referitoare la localități din România. Nu mă refer la persoanele care au deja articole dedicate în ro.Wikipedia (deși nu prea văd de ce ar fi, de exemplu, Oana Zăvoranu reprezentativă pentru București, sau Ion Rîmaru pentru Corabia) ci la cele care sunt trecute în „pomelnicul” respectiv fără nicio referință, sau cu o referință spre surse de tip blog sau tabloide. Am șters astfel de nume (fără referințe sau cu referințe îndoielnice, de exemplu din articolul Câmpulung), dar nu vreau să fac ștergeri în serie fără a cunoaște și părerea comunității. Deci, care ar fi criteriile pentru includere în secțiunea Personalități? (mai nou văd că au început să fie incluse și în articolele despre județe, probabil că va urma „asaltul” și în articolul România...) --Bătrânul (discuție) 7 octombrie 2016 15:36 (EEST)

Am avut recent o discuție pe tema asta. Eu sunt împotriva genului acestuia de secțiune exact din aceste motive: criterii neclare, conținut informațional zero, lectură neplăcută (întreruptă sau sacadată). La articolul Buzău, am inclus informații despre diversele personalități în cadrul articolului (politicieni la „Politică și administrație”, sportivi la „Sport”, oameni de cultură la „Cultură”), iar criteriul folosit a fost capacitatea de a scrie puțin despre activitatea fiecăruia, dar și relevanța acelei activități pentru localitate. Modelul l-au constituit cele mai reușite articole despre țări pe care le-am tradus într-o campanie recentă. —Andreidiscuţie 7 octombrie 2016 15:50 (EEST)
Și eu sunt împotriva secțiunii. În opinia mea personalitățile care este cazul să fie amintite ar fi cele care sunt legate de text (istorie, viața orașului) prin legături interne. Fără liste. --Turbojet 7 octombrie 2016 16:24 (EEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Mulțumesc pentru răspunsuri. Mă așteptam la o mai largă implicare a comunității, dar se pare că multora li se pare mai importantă cantitatea decât calitatea. Pe lângă enormele liste de „personalități” nesusținute de referințe din surse de încredere, mai nou apar și secțiuni de tipul „slujitori” (nu ai Domnului, ci ai orașului sau ai județului...). Am pierdut mult timp cu articolele Bacău și Județul Bacău pentru a le aduce la un standard acceptabil, dar listele respective cresc în neștire, așa că le voi lăsa în voia soartei... --Bătrânul (discuție) 11 octombrie 2016 21:33 (EEST)

Am adunat intervențiile pe această temă, care se risipiseră pe câteva pagini de discuții, la Discuție:Bacău#„Personalități” vs. notabilitate. Cred că e potrivit ca discuția să continue acolo, unde există un exemplu caracteristic, și să ajungă la o concluzie cu efect practic. -- Victor Blacus (discuție) 11 octombrie 2016 23:55 (EEST)

Formate alternative de citare[modificare sursă]

Până acum am folosit formatul cu Rp pentru citarea surselor, întrebuințat de dl. Iulian Macreanu în articolele sale. Recent Accipiter Q. Gentilis afirmă că modul de citare cu Rp nu este potrivit (https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Discu%C8%9Bie:P%C4%83durea_sp%C3%A2nzura%C8%9Bilor_(roman)/AB1&diff=prev&oldid=10760031), lucru susținut de Ionutzmovie (https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Discu%C8%9Bie_Utilizator:Accipiter_Q._Gentilis&diff=10758725&oldid=10758715), iar acest tip de referințe ar trebui spart în referințe defalcate pe pagini la sfârșitul articolului (vezi https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Discu%C8%9Bie:P%C4%83durea_sp%C3%A2nzura%C8%9Bilor_(roman)/AB1&diff=10778995&oldid=10778979 și https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Discu%C8%9Bie_Utilizator:Accipiter_Q._Gentilis&diff=next&oldid=10781525). Ținând cont de faptul că toți trei se ocupă/ocupau de evaluările articolelor bune sau de calitate efectiv nu mai știu cum să procedez și pe cine să ascult. Am realizat două versiuni ale aceluiași articol (un articol simplu): Podul (nuvelă) și Utilizator:Haptokar/Teste și rog comunitatea să se pronunțe pentru una din ele pentru ca eu să trec apoi la convertirea tuturor articolelor proprii (de interes pentru mine) la forma de citare adecvată și înlocuirea tuturor formatelor de citare cu Rp. --Haptokar (discuție) 8 octombrie 2016 10:47 (EEST)

Pentru exactitate, să afișăm cele spuse:

„Strict ca opinie personală, referențierea cu formatul {{Rp}} afectează semnificativ lizibilitatea textului, în raport cu modalitatea pe care o folosesc eu de referențiere - de exemplu. Chiar mă gândeam înainte de contactul cu această evaluare să trec și eu la folosirea formatului {{Rp}}, dar sunt conștient acum că ar fi o idee nu foarte bună - astfel că renunț la tranziție. Sunt conștient însă că nu se poate și nici nu ar fi oportun să fie impus un anumit stil de referențiere, dar recomandări generale legate de avantajele unui sistem sau al altuia într-un anumit context, pot fi făcute.[1]

„Am observat că folosiți formatul {{Rp}}, care și mie mi se pare că ar strica lizibilitatea textului dacă ar fi folosit pentru fiecare propoziție. Recomand aplicarea noului criteriu adoptat la AC (O referință trebuie să susțină tot textul de la referința anterioară până la ea).[2]

„Nu am observat - și îmi asum aceasta, faptul că nu s-a făcut citarea defalcată pe numerele paginilor, indicându-se doar numele sursei la multe dintre referințe (Exemplu: „^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am anao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc Iacob Naroș, Romanele lui Rebreanu, Editura Tipo Moldova, Iași, 2013. ISBN 978-606-676-204-5” în loc de <ref>Romanele lui Rebreanu, Noroș, 2013. p. ?</ref>).Referințele de acest tip ar trebui "sparte"[3]

„Citarea surselor se face precizând toate informațiile necesare identificării pasajului la care se face referire. Pentru o lucrare tipărită, se va preciza titlul, autorul, editura și orașul, anul apariției, (eventual) capitolul și pagina”

Cu certitudine cunoașteți această această recomandare, deoarece ea a fost reamintită recent într-o discuție cu dv.[4]

 1. În privința articolelelor de calitate am emis opinii/păreri și/sau am modificat textele în sensul îmbunătățirii lor. Nu există nici un singur articol de calitate cu acest statut acordat de mine. Participarea mea la procesul de evaluare s-a limitat la emiterea de opinii care pot/ au putut fi luate în seamă sau nu de cel/cei care decid/ au decis acordarea/neacordarea statutului sau de cei care au dezvoltat articolele în cauză. De asemenea am anulat unele propuneri de articole care erau calitativ în contradicție flagrantă cu un calitatea rezonabilă care se presupune că ar fi trebuit să o aibă un text propus pentru evaluare la AC. Asta nu înseamnă că mă ocup, de evaluarea lor (în sensul că decid sau nu statutul acestora).-Accipiter Q. Gentilis(D) 8 octombrie 2016 13:23 (EEST)

Nu doresc să intru în polemică cu nimeni. Am solicitat doar un punct de vedere cu privire la modalitatea cea mai bună de citare. --Haptokar (discuție) 8 octombrie 2016 14:27 (EEST)

Ok nici eu nu văd pe undeva vreo polemică, dar justificările prezentate în solicitarea dv. au formulări (din punctul meu de vedere) ambigue și interpretabile. Tocmai pentru a limita exact cadrul solicitării dv. exclusiv la sensul pe care l-ați dorit, am ținut în mod expres să afișez textele la care faceți referință, precum și să ilustrez exact ceea ce fac/ am făcut până în prezent eu la AC.--Accipiter Q. Gentilis(D) 8 octombrie 2016 14:35 (EEST)
Poate că m-am exprimat eronat, dar am vrut să scot în evidență starea de derută când nu mai știu cum să fac un lucru pentru a fi corect. --Haptokar (discuție) 8 octombrie 2016 14:41 (EEST)
Ok, mă bucur că v-am putut fi de ajutor în precizarea exactă a problemei cu care vă confruntați.--Accipiter Q. Gentilis(D) 8 octombrie 2016 14:44 (EEST)

Din punctul meu de vedere e o „problemă” grafică ce ține de preferințele personale și care nu ar trebui să împiedice acordarea statutului. Personal prefer {{Rp}} atunci când nu vreau/pot să introduc sursa respectivă la bibliografie, pentru că nu consider că e cazul să înșirăm aceeași legătură în 10-20 de locuri doar de dragul de a preciza pagina la note. De exemplu, la Metroul din București, notele din cărțile de la Bibliografie sunt cu pagini la note, pe când referințele din rapoartele anuale sunt cu {{Rp}}. Ce-i drept, la noi există dezavantajul că notele nu apar la mouse-over peste numerele din text, ca la en.wp, fiind deci necesară „reasamblarea” informației din 2 locur, dar asta se poate rezolva ușor.--Strainu (دسستي‎)  8 octombrie 2016 16:47 (EEST)

Exact despre afișarea prin mouse-over discutam aici. Se poate modifica formatul {{Rp}} astfel încât pagina sa se afișeze doar când duci cursorul pe referință?— Ionutzmovie discută 8 octombrie 2016 17:06 (EEST)
@Strainu: Comparați grafic, vă rog, sursa 16 din Metroul din București cu sursele 5, 8 și 76 din Pădurea spânzuraților (roman). Două întrebări: 1) Referința este prea lungă și ar trebui spartă din moment ce a trecut de z? 2) Cum se împacă acest mod de citare cu cerința indicată de @Accipiter Q. Gentilis:? Încalcă regula? --Haptokar (discuție) 8 octombrie 2016 18:06 (EEST)

Domnilor, îmi repet opinia: e o chestie de preferință. Implicit, nu există bine și rău, iar modificările nu ar trebui impuse. MediaWiki:Cite link label group-lower-alpha, care spune câte apariții ale unei note pot exista fără erori e implicit până la zz, iar la noi e până la azz, deci în mod evident cineva a considerat că e acceptabil să avem mai multe legături. În ceea ce privește ce zicea Ionutzmovie de ascuns {{Rp}}, nu știu dacă se poate, dar ar trebui făcută cel mult ca gadget (de tipul mw:Reference_Tooltips de la en.wp).--Strainu (دسستي‎)  8 octombrie 2016 18:43 (EEST)

Sunt de acord cu cei care susțin că că acea afișare a {{Rp}} cu numărul paginilor strică aspectul articolului. Nu aș cumpăra o carte redactată în acest fel. Mi-ar obosi ochii și mintea. Acest mod de refențiere avantajează scriitorul în detrimentul cititorului.--Silenzio (discuție) 8 octombrie 2016 20:27 (EEST)
Mă bag din nou ca musca în..., pentru a răspunde oarecum - deși nu am fost întrebat, unei întrebări neexpuse explicit de către Haptokar. În cazul precizat de Haptokar cu referința 6 din articolul despre metrou, deși am observat nedefalcarea unor referințe precum 6 pe pagini, totuși am promovat articolul deoarece în manualul de stil scrie

„Pentru o lucrare tipărită, se va preciza titlul, autorul, editura și orașul, anul apariției, (eventual) capitolul și pagina”.

Acest „eventual” lasă posibilitate de interpretare. Atât la articolul lui Haptokar cât și la articolul lui Strainu, eforturile de scriere au fost foarte mari și rezultatele au fost de calitate, astfel că ambele fără doar și poate meritau pomovarea. Dacă la Strainu am uitat după aia de treaba cu defalcarea pe pagini (deși la vremea respectivă îmi propusesem să o adaug la rewiewul de promovare), la Haptokar mi-am adus aminte. Cum nu aveam ce face și mă mânca în fund, întradevăr - recunosc faptul că m-am scărpinat într-un moment nepotrivit și am creat nejustificat senzația de tratament preferențial și de frecare la ridiche cu dedicație. Da, uite că că mai și dau cu bâta în baltă - la Haptokar de 2 ori, fiindcă l-am frecat la cap și cu referințele pentru rezumat - am explicat aici însă de ce și mi-am cerut scuzele de rigoare. Asta e ...--Accipiter Q. Gentilis(D) 8 octombrie 2016 22:18 (EEST) P.S. Bat pariu că mai există astfel de scăpări, care mă privesc. Totuși, dacă Haptokar are timp să sape pe la ceva articole la care Ionutzmovie a muncit mult în ultimele luni, va vedea că și pe el l-am frecat la cap cu referențierea (chiar și pe la rezumate) de i-au ieșit peri mai mult decât albi (norocul meu e că Ionutz nu prea se oftică atunci când am crize de uituceală ori neștiință sau când mă apucă hipercorectitudinea ...). P.P.S. Dar dacă e să o luăm freudian și să investigăm de ce la ... mi-am adus aminte ... :) :) :)
Explic (dacă chiar încă nu e clar pentru Haptokar) ce înțeleg eu prin defalcarea referințelor pe pagină sau spargere a unei referințe de felul celei date mai sus ca exemplu:
^ a b c Lupta emigrației transilvane pentru desăvârșirea..., Netea, 1968, p. 1156
^ en The Czecho-Slovak Struggle for Independence..., Mueggenberg, 1980, p. 152
^ en The Czecho-Slovak Struggle for Independence..., Mueggenberg, 1980, p. 129
^ a b c d e f en The Second Corps of Romanian..., Cazacu, 2010, p. 116 (6 PDF)
^ a b Istoria războiului pentru..., Kirițescu, 1989, v. 2 p. 262
^ a b c d e Istoria războiului pentru..., Kirițescu, 1989, v. 2 p. 263
^ a b c d Aducerea în țară în 1920 a Legiunii..., Țucă, 2010, p. 359
^ a b en The Second Corps of Romanian..., Cazacu, 2010, p. 118 (8 PDF)
^ a b Voluntarii români ardeleni din Rusia în timpul..., Cazacu, 2013, p. 98
....etc...
Nu are așadar nici o legătură cu z, zz, zx, az, abcd....z, aa, ab,......etc... afișat la stînga sau cu lungimea referinței ori cu aspectul ei (mai lung, mai scurt, mai roz bombon....)

--Accipiter Q. Gentilis(D) 8 octombrie 2016 22:58 (EEST)

Despre ce vorbim noi aici de fapt? Eu aveam impresia că Haptokar dorește să afle dacă folosirea formatului {{rp}} e acceptabilă sau nu. Dacă vorbim de manualul de stil, acesta nu cere menționarea paginii pentru publicațiile online (ceea ce e OK în cazul unor site-uri, dar e o greșeală în cazul documentelor publicate online în formate grupate pe pagini - pdf, doc, ods etc.).--Strainu (دسستي‎)  8 octombrie 2016 23:23 (EEST)
----------
Deci, cu excepția dlui Strainu și a dlui Macreanu (care a creat mai multe articole de calitate cu acest format, dar nu mai este prezent pentru a-și apăra punctul de vedere), nimeni nu susține varianta Rp. O să mă conformez și o să elimin Rp-urile, deși sunt de aceeași părere cu dl Strainu că afluxul de note ivite din această operațiune nu va face decât să lungească aspectul paginii și să îngreuneze inutil afișarea acesteia. --Haptokar (discuție) 9 octombrie 2016 08:45 (EEST)

Dacă pagina devine prea lungă din cauza referințelor, puteți folosi codul de aici.— Ionutzmovie discută 9 octombrie 2016 11:06 (EEST)
Mulțumesc, dar nu-mi place acel mod de afișare. --Haptokar (discuție) 9 octombrie 2016 12:09 (EEST)
 1. ^ diff
 2. ^ diff
 3. ^ diff
 4. ^ diff

Legături externe[modificare sursă]

De ce sunt permise, la secțiunea Legături externe, linkuri spre articole din Wikia dar nu și din OrthodoxWiki? --Bătrânul (discuție) 10 octombrie 2016 06:59 (EEST)

Totuși, observ că avem mai multe pagini care conțin legături spre OrthodoxWiki și articole ce conțin text de pe site-ul orthodoxwiki decât spre Wikia. --GEO (discuție) 11 octombrie 2016 00:26 (EEST)
Pe lângă diversele cazuri particulare (conținut importat sau altceva), o categorie de wikiuri de pe Wikia care se încadrează la regulile de la WP:LE sunt wikiurile oficiale ale diverselor proiecte. De exemplu, pagina oficială a proiectului Vim trimite la http://vim.wikia.com/wiki/Vim_Tips_Wiki (de la [1]), deci acesta ar putea apărea și pe Wikipedia.--Strainu (دسستي‎)  11 octombrie 2016 22:01 (EEST)

Ajutor...[modificare sursă]

Buna ziua. Am creat o pagina despre un sportiv cu rezultate internationale si dupa ceva timp am primit acest mesaj:

Acest articol sau secțiune are mai multe probleme. Puteți să contribuiți la rezolvarea lor sau să le comentați pe pagina de discuție. Pentru ajutor, consultați pagina de îndrumări.

Notabilitatea subiectului acestui articol este disputată. Dacă notabilitatea nu poate fi dovedită, el poate fi propus pentru ștergere. Marcat din octombrie 2016. Trebuie pus(ă) în formatul standard. Marcat din octombrie 2016. Are bibliografia incompletă sau inexistentă. Marcat din octombrie 2016.

Nu ștergeți etichetele înainte de rezolvarea problemelor.

Am citit, am inteles, dar nu stiu de unde sa fac acele modificari cerute. Poate cineva sa ma ajute in rezolvarea cerintelor de mai sus.

Va multumesc. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Maria Roxana (discuție • contribuții).

Probabil vă referiți la articolul Dinu Paul - Viorel. Mesajul respectiv nu vă este adresat dvs. personal ci este un format de întreținere care semnalează problemele de care „suferă” acum articolul; acest format este adresat tuturor wikipediștilor care sunt dispuși să ajute la rezolvarea acelor probleme. Dacă veți da click pe legăturile albastre din etichetele de la începutul articolului veți ajunge la paginile de îndrumare Wikipedia:Notabilitate, Wikipedia:Manual de stil, Wikipedia:Citarea surselor și Wikipedia:Categorisire, unde veți găsi modalități de rezolvare a respectivelor probleme.
În altă ordine de idei, sunteți sigură că numele sportivului în cauză este Dinu Paul - Viorel și nu Paul-Viorel Dinu? --Bătrânul (discuție) 12 octombrie 2016 11:38 (EEST)
Am început să fac puțină curățenie în articol. Vedeți și pagina Cum scriu un articol și modificările pe care le-am făcut, precum și Manualul de stil. Succes!--Mishu57 12 octombrie 2016 12:15 (EEST)

Știați că[modificare sursă]

Pentru o pagină principală mai dinamică, lucru mult îmbunătățit odată cu adăugarea modulului Pagina principală, recomand și modificarea formatului {{Știați că}}, astfel încât să afișeze curiozitățile aleatoriu.— Ionutzmovie discută 12 octombrie 2016 17:17 (EEST)

Listă de cavaleri ai ordinului X[modificare sursă]

Care metodă de enumerare a cavalerilor unei distincții vă pare mai bună?

Mulțumesc. //  Gikü  vorbe  fapte  (TW)

Exact astea sunt avantajele, care le-ai enumerat. Părerea mea este să te orientezi spre cine va actualiza lista. Dacă o va face „oricine”, este preferabilă prima variantă. Dacă o vei actualiza tu sau altcineva care se pricepe, e preferabilă varianta a doua. --Turbojet 14 octombrie 2016 21:56 (EEST)
Atunci voi merge pe prima variantă, deoarece distincții se acordă practic în fiecare lună și este posibil să avem voluntari care vor să adauge un laureat-doi. Mulțumesc. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 14 octombrie 2016 22:04 (EEST)

Articol separat pentru sezonul regulat?[modificare sursă]

Aș avea nevoie de un sfat în ceea ce privește acest articol despre Euroliga la baschet. Sezonul regulat are 30 de etape, fiecare etapă având câte 8 meciuri. Sfatul pe care l-aș dori este: să rămână toate etapele în articolul principal sau să fac un articol separat cu toate meciurile din cele 30 de etape? Mulțumesc anticipat--Sfântul (discuție) 13 octombrie 2016 19:55 (EEST)

E în regulă, articolul ar deveni mult prea lung pentru a fi ușor de navigat astfel că puteți face un articol separat cum e la en:wp acum.— Ionutzmovie discută 14 octombrie 2016 21:36 (EEST)

Formate Academia România[modificare sursă]

Model Infocasetă.png

Cu timpul formatele {{Membru Academia de Științe din România}} și {{Membru Academia Română}} au fost înlocuite de formate biografice destinate ocupației subiectului. Știu că aceste formate au reprezentat o problemă în ceea ce privește includerea lor în infocasete, pentru că deformau infocasetele, astfel că propun un parametru care să includă și calitatea de membru al Academiei sau alte titluri (precum premiul Nobel, sau OBE) ca în exemplul alăturat.— Ionutzmovie discută 14 octombrie 2016 21:48 (EEST)

Mie Strainu mi-a explicat că parametrul „embedded” face asta. Pentru ocupație, apartenență la academii, și toate particularizările eu aș pune parametri „embedded” în caseta generală pentru biografie. --Turbojet 14 octombrie 2016 22:02 (EEST)
E OK cu embed. Voi simplifica formatul și îl voi include în infocasete. Apare la finalul infocasetei dar nu cred că e un inconvenient.— Ionutzmovie discută 14 octombrie 2016 22:11 (EEST)
[Conflict de editare] Conform legii privind organizarea și funcționarea și statutului Academiei Române [2], există trei categorii de membri: membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare. E important ca aceste denumiri să fie reproduse fidel în casetă. Numai membrii titulari pot folosi titlul de academician. La membrii de onoare există nuanțări, dar nu am timp acum să elaborez: vedeți cele două acte normative, am să revin când pot. -- Victor Blacus (discuție) 14 octombrie 2016 22:22 (EEST)
Formatul are parametrul tip_membru care poate fi completat cu denumirea potrivită. Voi lăsa doar parametrul tip_membru în formatele de mai sus, iar restul îi șterg și îi mut la Infocaseta Biografie (exemplu aici). Nu are rost ca numele să apară de mai multe ori, cum e la Alexandru Cișman.— Ionutzmovie discută 14 octombrie 2016 22:28 (EEST)
[Conflict de editare] Și vezi că la Liviu Constantinescu caseta apare de două ori. Poate și la alții... -- Victor Blacus (discuție) 14 octombrie 2016 22:35 (EEST)
De asta mă ocupam acum.— Ionutzmovie discută 14 octombrie 2016 22:37 (EEST)

Mi se pare normal: este exact în spiritul actual al Wikipediei. Cine sunt academicienii ăștia, ca să aibă dreptul la o infocasetă specială ({{Membru Academia Română}})? A, dacă ar fi de exemplu fotbaliști, atunci ar avea și ei o infocasetă dedicată, dar așa - să se mulțumească cu infocaseta obișnuită și să zică mersi că nu le sunt șterse articolele pe motiv de lipsă de notabilitate... --Bătrânul (discuție) 14 octombrie 2016 22:33 (EEST)

Ideea este să unim infocasetele ca să poată fi mai ușor modificate. Dacă cineva decide, de exemplu, micșorarea antetului infocasetei, sau preluarea unor date de la Wikidata, ia mai mult timp să modifici 100 de infocasete decât una singură. Dacă se pot uni {{Infocaseta Fotbalist}}, {{Infocaseta Actor}}, {{Infocaseta Muzician}} sau alte infocasete cu {{Infocaseta Biografie}}, nu am absolut nici o obiecție.— Ionutzmovie discută 14 octombrie 2016 22:37 (EEST)

Ionutzmovie, nu e OK cum ai procedat aici. Ideea e să integrăm cum trebuie această infocasetă după cum zicea Turbojet sau cum e în poză, nu să mutăm pur și simplu câmpurile și să lăsăm o cutie goală cu academia. Știu că majoritatea articolelor așa o folosesc, dar cred că e mai bine să o trecem la Infocasetă și să o folosim direct pe ea acolo unde nu există una mai bună, caz în care trebuie integrată cu embed, ca la Colegiul Național „Avram Iancu” din Brad.--Strainu (دسستي‎)  14 octombrie 2016 23:41 (EEST)

Vreau să scap mai întâi de articolele în care formatele {{Membru Academia de Științe din România}} și {{Membru Academia Română}} sunt completate, ca să nu avem două infocasete cu date identice, ca după să le includ pe toate în infocasete prin embed.— Ionutzmovie discută 14 octombrie 2016 23:43 (EEST)
Propun includerea formatelor ca în acest exemplu. Nu găsesc un echivalent pentru module ca să nu le includ cu separator, Andrei Stroe, cum se pot include mai multe formate embedabile? Infobox person are module2, 3, până la 6.— Ionutzmovie discută 15 octombrie 2016 00:20 (EEST)

Editing News #3—2016[modificare sursă]

15 octombrie 2016 20:49 (EEST)

Modul:Pagina principală[modificare sursă]

Imaginemodul.png

În urma intervenției de aici, propun mărirea spațiului alocat imaginilor mai lungi pe orizontală din chenarul dedicat articolelor recomandate, pentru că din unele imagini nu se distinge mare lucru, după cum se poate vedea în exemplul din dreapta. Imaginile din biografii sunt de regulă mai înguste și mai lungi în jos, alea se văd cât de cât OK.— Ionutzmovie discută 17 octombrie 2016 00:00 (EEST)

Trebuie văzut dacă se pot separa imaginile verticale de cele orizontale, eu nu știu vreo metodă.--Strainu (دسستي‎)  17 octombrie 2016 14:54 (EEST)
 • De acord cu propunerea, este nu numai bine-venită, dar și necesară. --Mihai (discuție) 17 octombrie 2016 22:17 (EEST)

Regulile pentru infocasete/infobox[modificare sursă]

Bună ziua,

Am nevoie de regulile Wiki românești pentru infobox/infocasete. Dacă poate lumea să arunce un ochi pe Format:Valoare nutritivă și să-mi facă o listă cu ce ar trebui schimbat, ar fi de mare ajutor.

Mai demult am lucrat la baza de date românească de formate și aș vrea să schimb pagina asta Format:Valoare nutritivă, care a fost adusă de pe Wiki în engleză. Mă gândesc să traduc toate câmpurile în română și să o transform ca să semene mai mult cu originalul, Template:Infobox nutritional value, care mi se pare foarte bine organizat. Pe termen scurt asta ar strica cum arată în paginile în care a fost folosită, dar a fost folosită doar de vreo 30 de ori; le pot corecta manual. Țin minte că la un moment dat se prefera formatul infocasetă, am zis să nu mă grăbesc.

Voi începe pe 26.10.2016. Ideal aș prefera răspunsurile până atunci.

Toate cele bune, Eb00kie (discuție) 17 octombrie 2016 03:19 (EEST)

Formatul trebuie să se intituleze Infocaseta Valoare nutritivă și să folosească {{Infocasetă}}. Aveți un model cu formatul necompletat aici. La fel de bine puteți lua en:Template:Infobox nutritional value și să-l traduceți, dar în loc de Infobox să fie folosit Infocasetă.— Ionutzmovie discută 17 octombrie 2016 03:31 (EEST)

Teatru[modificare sursă]

Arhiva revistei Teatru (http://www.cimec.ro/teatre/revista/default.htm) conține numeroase fotografii alb-negru de actori, regizori și autori dramatici. Care ar putea fi situația drepturilor de autor ale acestor fotografii? S-ar putea transfera pe Commons și în ce condiții? --Haptokar (discuție) 17 octombrie 2016 09:52 (EEST)

Pentru început, puteți încărca fără probleme imagini care s-ar încadra la {{DP-ro-1956}}.— Ionutzmovie discută 17 octombrie 2016 13:55 (EEST)
Arhiva cuprinde anii 1956-1989. S-ar putea încadra întreaga perioadă sau numai o parte? --Haptokar (discuție) 17 octombrie 2016 14:04 (EEST)
Pentru întrebări de genul acesta avem Wikipedia:Drepturi de autor în România --Strainu (دسستي‎)  17 octombrie 2016 15:07 (EEST)
Deci se poate aplica la fotografii DP-1956, ținând cont că ne aflăm cu cel puțin cinci ani înainte de legea din 1996? Aș dori un răspuns exact. Mulțumesc anticipat. --Haptokar (discuție) 17 octombrie 2016 20:09 (EEST)
Cele publicate înainte de 1 ianuarie 1986, da. Pentru restul, depinde dacă sunt serii sau nu, iar dvs. sunteți cea mai potrivită persoană pentru a decide acest lucru.--Strainu (دسستي‎)  17 octombrie 2016 23:11 (EEST)

Hartuire[modificare sursă]

Unde pot sa ma pling pentru hartuire si urmarire,si cine ma poate ajuta Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Pavel dan (discuție • contribuții).

V-ați înregistrat acum 20 de minute și nu aveți nicio contribuție. Cine v-a hărțuit și în ce mod? --Haptokar (discuție) 17 octombrie 2016 11:05 (EEST)
Wikipedia nu ține loc nici de Poliție, nici de avocat și nici de psiholog. Tgeorgescu (discuție) 17 octombrie 2016 11:16 (EEST)

Verificare pagini[modificare sursă]

Știe cineva de ce nu mai pot fi marcate paginile ca „patrulate”? Apăs pe butonul „Marchează pagina ca verificată” și primesc mesajul „Marcarea ca patrulată a eșuat”. Ultima patrulare reușită am făcut-o la ora 18:26, așa cum rezultă din Jurnalul de verificări, după aceea „nu a mai mers jucăria”. Dacă mi s-au retras drepturile de patrulator, nu e nicio supărare, dar „să știe și Grivei”... :( --Bătrânul (discuție) 17 octombrie 2016 18:42 (EEST)

Din ce văd eu nu vi s-au retras drepturile de patrulator.— Ionutzmovie discută 17 octombrie 2016 19:15 (EEST)
Tot eu. Cred că funcționează aleatoriu: am reușit să marchez ca patrulată ultima modificare la articolul Restaurația Stuarților, dar în continuare îmi dă eroarea descrisă mai sus la Onecoin, la Petru al IV-lea al Bulgariei și la Teoria sistemelor. --Bătrânul (discuție) 17 octombrie 2016 18:54 (EEST)
Pare-se că s-a rezolvat. Am reușit să marchez ca „verificate” modificările de la cele trei articole. --Bătrânul (discuție) 17 octombrie 2016 21:31 (EEST)
@Bătrânul: Dacă v-ar fi fost retras statutul, nu ați fi putut vedea nici butonul de marcare a paginilor drept patrulate, deci a fost un bug. --Mihai (discuție) 17 octombrie 2016 22:16 (EEST)
E cineva căruia îi eșuau acum vreo oră-două previzualizarea modificărilor ? Poate e un grup mai mare de probleme.--Accipiter Q. Gentilis(D) 17 octombrie 2016 22:52 (EEST)
Da, nu mergeau patrulările, previzualizările, revenirile, iar la Wikidata nu se încărcau sugestiile și nu se salvau modificările. Au fost mai multe probleme, după cum a remarcat Accipiter. //  Gikü  vorbe  fapte  luni, 17 octombrie 2016 23:02 (EEST)

Adopție articol[modificare sursă]

Este cineva dispus să adopte Febra denga, cu scopul de a fi actualizată traducerea lui din en.wiki ? Articolul este pe cale să-și piardă statutul, în lipsa acestei actualizări (a se vedea Discuție:Febra denga/AB1).--Accipiter Q. Gentilis(D) 17 octombrie 2016 19:53 (EEST)

Google CodeIn[modificare sursă]

Și anul acesta Wikimedia va participa la Google CodeIn. Pentru noi, anul trecut a adus prima variantă a Modul:Plural și încă niște contribuții mai simple. Dacă aveți idei de mici joburi tehnice care pot fi făcute de copii de liceu (ideal, independente de limbă) vă rog să le scrieți aici pentru a putea să le propun. Dacă vrea altcineva să fie mentor în locul meu, cu atât mai bine.

Notă: Dacă doriți, puteți propune chiar voi taskuri în phabricator, trebuie doar să le marcați cu tagul Google-Code-In-2016.--Strainu (دسستي‎)  18 octombrie 2016 01:09 (EEST)

 • Niște design ptr. pagina principală, dacă este în discuție. Acum 10 ani era acceptabilă, dar între timp începe să arate ca un website de anii '90, numai niște frame-uri cu scroll i-ar mai trebui. :) Evident că sunt limitările tehnice ale wiki markup-ului, dar de ex. fr.wiki e o idee mai elegantă.--Mihai (discuție) 18 octombrie 2016 22:55 (EEST)
  • Dacă taskurile de design sunt acceptabile, o să o propun. Întreb și revin.--Strainu (دسستي‎)  19 octombrie 2016 02:21 (EEST)
 • O altă idee, testată la de.wiki, este un formular pop-up de contact, de genul celor utilizate pe alte site-uri, cu 2-3 câmpuri și un buton send, care să ușureze ptr. wiki-neajutorați trimiterea de mesaje spre o pagină on-wiki centralizatoare, unde se poate răspunde. Ar primi o confirmare de mesaj trimis și adresa unde pot vedea într-un interval determinat răspunsul relevant. Totul poate porni de la un buton ÎNTREBAȚI pe bara din dreapta-sus, lângă username. Accesibilă și ptr. useri neînregistrați. --Mihai (discuție) 18 octombrie 2016 23:29 (EEST)
  • Mihai, nu putem să preluăm codul direct de la de.wp? Nu prea văd sensul duplicării efortului dacă există deja ceva de genul.--Strainu (دسستي‎)  19 octombrie 2016 02:03 (EEST)

Wikimedia Developer Summit 2017[modificare sursă]

Încă un anunț tehnic. Îl redau mai jos, în original.--Strainu (دسستي‎)  18 octombrie 2016 16:55 (EEST)


Hi!

I apologize if you've received this more than once — we're trying to
make sure everyone knows about the impending deadline for the Wikimedia
Developer Summit travel sponsorship, so that we can accommodate as many
people as possible.

What: The Wikimedia Developer Summit is the annual meeting to push the
evolution of MediaWiki and other technologies supporting the Wikimedia
movement. 

When: The next edition will be held in San Francisco on January 9-11,
2017.

Who: We welcome all Wikimedia technical contributors, third party
developers, and users of MediaWiki and the Wikimedia APIs. We
specifically want to increase the participation of volunteer developers
and other contributors dealing with extensions, apps, tools, bots,
gadgets, and templates.


Important deadlines:

Monday, October 24: last day to request travel sponsorship. Applying
takes less than five minutes.
Monday, October 31: last day to propose an activity. Bring the topics
you care about!

More information and application:
 https://www.mediawiki.org/wiki/Wikimedia_Developer_Summit

Subscribe to weekly updates: 
 https://www.mediawiki.org/wiki/Topic:Td5wfd70vptn8eu4

Please feel free to forward this note to any listservs, people, or
organizations who might want to attend!

Thank you

Articole despre limba română[modificare sursă]

Salutare, credeți că este oportună crearea articolelor Listă de cuvinte românești cu etimologie necunoscută (ex: Wikia) și Listă de creații interne ale limbii române? Acad. Marius Sala ne lămurește aici ce înseamnă „creații interne” (ex: aragaz, zdrahon). —  Ark25  (discuție) 18 octombrie 2016 22:34 (EEST)

Dar Listă de onomatopee din limba română? (ex: a cocoloși, a sfârâi) —  Ark25  (discuție) 19 octombrie 2016 00:14 (EEST)
Ideea de bază este că articolele Wikipediei se referă la noțiuni și concepte, nu la cuvinte (spre deosebire de Wikționar, de exemplu). Mi-e greu să văd cum aceste liste ar putea lămuri suplimentar conceptele lingvistice implicate (a se vedea articolul Onomatopee). În cazul „creațiilor interne” din limba română, dacă ele cuprind toate cuvintele obținute prin compunere și derivare (cu prefixe, sufixe, regresivă, etc.), mă tem că o eventuală listă ar rivaliza, ca ordin de mărime, cu un dicționar specializat. V-aș propune să schițați aceste liste mai întâi în spațiul dumneavoastră de utilizator, cu menționarea surselor de documentare riguros filologice pe care le folosiți și să supuneți apoi atenției comunității chestiunea oportunității unui eventual transfer în spațiul de nume destinat articolelor. --Pafsanias (discuție) 19 octombrie 2016 00:44 (EEST)
De acord cu Pafsanias, sună a ceva interesant pentru Wikționar. —Andreidiscuţie 19 octombrie 2016 11:34 (EEST)
Pot fi create articole care vorbesc depre originile cuvintelor din limba română, și apoi astfel de liste le dezvoltă, răspunzând întrebării care anume sunt acele cuvinte. La de.wiki există de exemplu Liste deutscher Wörter aus dem Arabischen, la en.wiki List of English words of Old Norse origin, pentru a cita doar câte un exemplu. Dar sunt de evitat articolele de popularizare scrise adesea de non-specialiști, și ptr. ro.wiki ar fi relevante doar liste de cuvinte românești. --Mihai (discuție) 20 octombrie 2016 01:07 (EEST)
Da, însă eu cred că scopurile informative ale listelor respective sunt mai bine deservite de categoriile din Wikționarele corespunzătoare: Category:English terms derived from Old Norse și Kategorie:Entlehnung aus dem Arabischen (Deutsch). De altfel, ambele liste citate ca exemplu trimit de la Wikipedia la Wikționar, iar în lista de la englezi cele mai multe dintre intrările individuale sunt legate tot de articolele din dicționar.
Și noi avem câteva liste non-triviale de cuvinte, cum ar fi Listele Swadesh ale diferitelor limbi sau cele referitoare la limba dacă (de exemplu, Listă de cuvinte românești moștenite probabil din limba dacă), dar mă îndoiesc de valoarea enciclopedică a unor liste similare pentru cuvintele de origine latină sau franceză, care ar trebui să includă mii de intrări. Cu câțiva ani în urmă, am compilat eu însumi o Listă de nume proprii greco-latine pe care o folosesc ca instrument de control pentru titlurile articolelor, dar o păstrez în spațiul de utilizator tocmai pentru că are o relevanță enciclopedică extrem de redusă. --Pafsanias (discuție) 20 octombrie 2016 11:42 (EEST)

EDM Schiaparelli[modificare sursă]

Agenția Spațială Europeană a anunțat o conferință de presă, în 20 octombrie la ora 08:00 GMT / 10:00 CEST, când este așteptată o actualizare a situației misiunii, împreună cu primele imagini de la modulul Schiaparelli (live stream). -- Victor Blacus (discuție) 19 octombrie 2016 23:31 (EEST)

După cum spunea directorul general al ESA la briefing, „the data was received”. Rămâne de actualizat articolul, pentru că „the spacecraft didn’t behave exactly as we expected”... --Pafsanias (discuție) 20 octombrie 2016 19:00 (EEST)

Siege Perilous[modificare sursă]

Poate cineva să adauge coperta albumului Siege Perilous în infocaseta de pe pagina cu același nume? Mulțumesc anticipat. --Monsterofain (discuție) 20 octombrie 2016 15:59 (EEST)

Mulțumim pentru articolele redactate de dvs. despre diverse albume. În ceea ce privește adăugarea de imagini, este un proces foarte simplu. Copiați coperta de pe Wikipedia engleză, după care dați click aici sau pe „Trimite fișier” din căsuța trusa de unelte din stânga paginii. Adăugați imaginea dând click pe Choose File, după care copiați textul de aici și adăugați-l la Summary:, înlocuind în câmpurile Descriere și articol, articolul la care folosiți fișierul. La final dați scroll până la sfârșitul paginii și dați click pe Upload file. Dacă mai întâmpinați dificultăți, mă puteți contacta oricând pe pagina mea de discuții.--Mishu57 20 octombrie 2016 16:17 (EEST)
Întâmpin dificultăți de aceea am scris aici. --Monsterofain (discuție) 21 octombrie 2016 15:58 (EEST)
S-a rezolvat. Cu puțintică răbdare, urmând pașii indicați, se poate învăța. Mult succes.--Mishu57 21 octombrie 2016 19:27 (EEST)

The Fourth Legacy[modificare sursă]

Poate cineva să adauge coperta albumului The Fourth Legacy în infocaseta de pe pagina cu același nume? Mulțumesc anticipat. --Monsterofain (discuție) 22 octombrie 2016 10:21 (EEST)

Rezolvat RezolvatIonutzmovie discută 22 octombrie 2016 10:32 (EEST)

Denumiri localități din Ucraina[modificare sursă]

Mutat de la Discuție:Nicolaev#Mikolaiv, Nicolaev sau Mîkolaiiv (a se vedea și discuția de acolo) --Accipiter Q. Gentilis(D) 22 octombrie 2016 10:57 (EEST)

Alte victime ale recomandărilor de transliterare din ucraineană de pe Wikipedia românească sunt:

 • Вінницька область → Regiunea Vinnița (corect este Vinița)
 • Вінниця → Vinnîțea (corect este Vinița)
 • Житомирська область → Regiunea Jîtomîr (corect este Jitomir)
 • Житомир → Jîtomîr (corect este Jitomir) și probabil aproape a tuturor denumirilor localităților din Ucraina. --Danvasilis (discuție) 21 octombrie 2016 22:47 (EEST)
Poate ar fi bine să discutați aspectele de acest gen la Cafenea, unde expunerea e mai mare și unde vă puteți strânge mai mulți care știți rusa/ucraineana/etc...--Accipiter Q. Gentilis(D) 21 octombrie 2016 23:22 (EEST)

Au scăpat de acestă transliterare câteva localități, printre care Hotin (în ucraineană Хотин, transliterat Hotîn), Kiev (în ucraineană Київ, transliterat Kîiiv). De acord cu discutarea acestei probleme la Cafenea. --Danvasilis (discuție) 21 octombrie 2016 23:30 (EEST)

Nu aș fi făcut această zarvă, dar este vorba de localitățile din Ucraina, nu cele din Botswana. De Ucraina ne leagă istoria, poziția geografică etc. și multe din localitățile ei sunt deja menționate în literatura de specialitate românească și nu ar trebui de creat noi termeni falși pentru aceste localități prin niște recomandări eronate pentru transliterarea caracterelor ucrainene în caractere românești, care nu respectă nici normele ortografice ale limbii române. @Accipiter Q. Gentilis: Accipiter mută această dicuție la Cafenea, eu nu mă pricep. --Danvasilis (discuție) 22 octombrie 2016 00:20 (EEST)

Rezolvat Rezolvat--Accipiter Q. Gentilis(D) 22 octombrie 2016 11:01 (EEST) P.S. Cum s-ar zice, se cheamă că îmi iau eu urecheala pentru că am mutat discuția... :)

Bug ?[modificare sursă]

Mi se întâmplă extrem de frecvent în ultimul timp când salvez un text, ca ultimul spațiu sau penultimul spațiu dintre paragrafe să crească cu o linie, trebuind să reiau editarea pentru a face corectura. În previzualizare mi se afișează un spațiu, dar la salvare se mai adaugă unul. Se mai întâmplă cuiva ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 22 octombrie 2016 11:04 (EEST)

Categorie:Pages using invalid self-closed HTML tags[modificare sursă]

Hello rowiki, I have a bot request open Wikipedia:Robot/Cereri_de_aprobare#Fluxbot to repair broken pages in Categorie:Pages using invalid self-closed HTML tags. I am ro-0, but have run this on multiple languages successfully. Please place any comments on the bot request page. Thank you, Xaosflux (discuție) 23 octombrie 2016 04:52 (EEST)

Please add support or non-support comments on the request page. Xaosflux (discuție) 23 octombrie 2016 18:48 (EEST)
The community of ro.wp is small and there are only few who are competent with bots, and they are the ones who decide. No need for the opinions of others. Today is Sunday, please be patient. --Turbojet 23 octombrie 2016 19:52 (EEST)
Thank you, I'm in no rush - just wanted to make sure I placed this information in the correct place. The impacts to readers from malformed HTML shouldn't appear until 2017. Xaosflux (discuție) 23 octombrie 2016 22:13 (EEST)