Wikipedia:Cafenea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje

La Cafenea se discută numai subiecte legate de Wikipedia în limba română; altfel de mesaje vor fi șterse.
Întrebările și răspunsurile pe subiecte enciclopedice își au locul la Oracol.
Indicațiile privind „cum se face” se găsesc în pagina Ajutor.


 • Introduceți subiecte noi sau răspundeți într-o conversație existentă:
  • Subiect nou: apăsați deasupra unde scrie „Adăugați un mesaj sau o întrebare”
  • Conversație existentă: apăsați pe „modificare” în dreptul secțiunii la care vreți să participați
 • La sfârșitul mesajului vă rugăm să vă semnați introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură și dată.
 • Puteți vedea alte detalii despre formatarea mesajelor în această pagină de ajutor.


Informații despre Wikipedia sau Fundația Wikimedia puteți cere la info-ro@wikimedia.org sau info-ro@wikipedia.org.

Arhiva Cafenelei
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite.
Dacă doriți să continuați aici o discuție arhivată, copiați fragmentul care vă interesează, introduceți-l la sfârșitul paginii Wikipedia:Cafenea și scrieți mesajul acolo.

Cuprins

Consens - Denumiri doar în limba română în infocasetele localităților[modificare sursă]

Discuția a deraiat (ne)firesc. Propun să revenim.

Acest proiect Wikipedia este al limbii române, deci în infocasete ar trebui să apară doar denumiri în limba română. Wikipedia nu este guvernată de legile statului român sau de alte acorduri naționale, europene sau internaționale referitoare la minoritățile naționale. Wikipedia, de altfel, oferă posibilitatea oricărui vorbitor de orice altă limbă (minoritar sau doar turist) vizualizarea articolului în limba dorită prin accesarea legăturii interlingvistice dorite.

Pentru stabilirea unui consens îi îndrum pe cei care sunt de acord că în infocasetele localităților să apară doar denumirea oficială în limba română să se pronunțe mai jos, cu rugămintea de a nu se îndepărta de subiect.

Trebuie stabilită o ordine în acest sens deoarece apar localități cu denumiri bilingve fără absolut niciun suport rațional. Cele bune, --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 04:14 (EEST)

Pentru[modificare sursă]

 1. Asybaris aport 31 iulie 2017 09:01 (EEST)5
  ACEASTA ESTE O ENCICLOPEDIE ÎN LIMBA ROMÂNA. Alte nume ale localitatilor se pot trece in antetul articolului sau in subcapitole specifice de tip istoric sau de etimologie. WIKIDATA contine, daca se upgradeaza textul de descriere al primei optiuni - denumirea, toate denumirile localitatilor in orice limba si in Kîrgîză. In plus sunt celelalte enciclopedii in alte limbi unde sunt scrise denumirile specifice in limbile respective. Ce este facut la Timisoara sau Cluj este de noaptea mintii. Ro.wiki nu este o enciclopedie in esperanto, ci in limba română. Voi vreti sa faceti un haloimăis evreiesc bazat pe diferite interese obscure pe care voi le vreti a fi globalizatoare. Este o degenerare fara precedent a tuturor principiilor de organizare a unei enciclopedii. Doar nu va vrea un ungur care nu stie limba romana sa citeasca un articol in limba romana sa vada cum se numea cine stie ce satuc din Transilvania. Se va duce la enciclopedia in limba maghiara, s.a.m.d. Eu am votat fara a avea vreo convingere ca rezultatul va fi unul care sa respecte vreo logica sau vreun regulament. Stiu sigur, si am mai spus-o mai sus, ca votul nu conteaza, ca si opiniile mai bune sau mai rele. Tot ce vor UNII ce au control asupra informatiei se va face. Doar nu a interzis Erdogan accesul la wikipedia ca a fost un tâmpit, NU? Faceti cum vreti ! Mergeti dupa stream si stiinta de carte a celui ce scrie despre cum fac sex ingerii. Numai de bine! Asybaris aport 31 iulie 2017 14:34 (EEST)
  Serios? Erdogan? Ăsta este idealul dumneavoastră de lider politic? Cenzura din Turcia este idealul dumneavoastră pentru societatea românească? Și de ce? Pentru că libertatea informației destramă puritatea ideologică și unitatea de monolit ale poporului român? Și aceste idealuri le apărați pe un proiect american de propagare a științei de carte mondiale? Nu știu dacă ați înțeles la ce servește enciclopedia noastră: nu la învățământ ideologic, ci la redarea fără compromisuri a culturii și științei mondiale. Wikipedia nu vrea controlul informației de către o clică, ci diversitate. Dar nu acceptă decât cunoașterea de un anumit nivel academic, nu acceptă predici de evanghelizare sau de spălare a creierului cu o anume ideologie politică. Dacă anumite puncte de vedere sunt suficient de bune pentru a fi predate la Yale și Harvard și pentru a fi publicate la Oxford University Press, ele sunt automat suficient de bune pentru Wikipedia. Acum ar fi tardiv să renegociem această politică fundamentală. Tgeorgescu (discuție) 31 iulie 2017 15:34 (EEST)
  Deviati discutia spre total alte zone ale streamului. Cum sunteti un erudit istoric al religiilor, foarte cunoscut pe tot mapamondul si aveti stiinta de carte si in directia sexului, LGBTului, masturbarii, dovada fiind articolele deosebite care trateaza aceste tematici de larg interes public pe care le-ati adus ca aport incontestabil acestei enciclopedii ÎN LIMBA ROMÂNĂ, veti intelege, fara doar si poate, sensul pe care am vrut sa-l dau in ce am spus. E posibil însă, ca facand pe paratraznetul enciclopedic (asa cum ati spus mai sus), sa va fi deconcentrat in citirea textului. Va rog sa comentati la subiect. Asybaris aport 31 iulie 2017 15:45 (EEST)
  Avem niște politici și îndrumări, ele trebuie respectate de toți utilizatorii, fie că lor le plac sau nu consecințele acestora. Cui nu-i plac regulile noastre, are drepturile prevăzute la en:WP:FREE. Tgeorgescu (discuție) 31 iulie 2017 15:55 (EEST)
  Foarte bine ati spus.... in sfârșit m-am elucidat.... REGULILE NOASTRE !!! Pai la ce mai vorbim noi toti de pe aici? N-am zis bine mai sus ca orice argumente se vor aduce nu conteaza? Tot ce vreti voi se va face! QED... Asybaris aport 31 iulie 2017 15:59 (EEST)
  Asybaris și Tgeorgescu, vă rog nu transformați și această secțiune într-un câmp de luptă cu discuții sterile. --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 16:03 (EEST)
  Gata boss, nu mai zic nimic, intru in pestera sub o piatra sa reflectez. Mai ies peste un an sa vad viitorul luminos al patriei. Asybaris aport 31 iulie 2017 16:09 (EEST)
 2. Sunt adeptul consecvenței. Antetul infocasetei, cu litere mășcate, trebuie să conțină o singură denumire, și aceasta este denumirea în română. Denumirile localităților din alte țări să aibă varianta originală (dacă aceasta diferă de adaptarea în română) cu litere mai mici direct dedesubt, tot în antet. Denumirile localităților din România și Republica Moldova să aibă variantele maghiare, rusești, germane, ucrainești etc. în corpul infocasetei, după imagine. //  Gikü  vorbe  fapte  31 iulie 2017 14:59 (EEST)
  Pentru asta, obiectiv, trebuie de lăsat nume așa cum era, de micșorat nume_nativ în antet și de mutat alt_nume în corpul infocasetei; la moment e un talmeș-balmeș între acești trei parametri. //  Gikü  vorbe  fapte  31 iulie 2017 15:14 (EEST)
 3. --Accipiter Q. Gentilis(D) 31 iulie 2017 16:04 (EEST) P.S. Dacă se pune problema de pro sau contra, atunci sunt pentru uniformizarea denumirilor în infocasete , în sensul păstrării - pentru localitățile din România, numai a denumirii în limba oficială a României. În ceea ce privește denumirile în alte limbi pentru localitățile din România - denumiri cu relevanță pentru subiectul articolului, sunt ferm pentru păstrarea denumirilor în alte limbi în introducerea articolului.
 4. --GEO (discuție) 31 iulie 2017 17:35 (EEST) Pentru uniformizare. La oricare localitate sau alte nume de locuri, se pot seta parametrii din {{Infocaseta Așezare}}:
 • pentru parametrul nume_oficial (în limba română) - denumirea oficială în limba română (indiferent de țară), scrisă cu caractere aldine;
 • pentru parametrul nume_limba1 - denumirile în alte limbi de interes, scrise cu caractere normale, într-o listă colapsibilă (cu ajutorul formatului {{collapsible list}}). --GEO (discuție) 31 iulie 2017 17:35 (EEST)
Observație: În prezent, acești parametri nu mai figurează în corpul infocasetei, fiind preluați automat de la Wikidata. --GEO (discuție) 4 august 2017 14:07 (EEST)
Exemplu (soluție de compromis): Vedeți testul de la municipiul Oradea. --GEO (discuție) 1 august 2017 11:52 (EEST)
Era un banc cu Ion și Măriuca în care se spunea: "Măcar capul!", iar Măriuca spunea: "Nu, că nu are umeri". Așa este și exemplul cu Oradea. Prost! PheonixRo (discuție) 1 august 2017 12:25 (EEST)
Erau niște proverbe: „Lacomul, și sătul, tot flămând este!”; „Nemulțumitului i se ia darul!” --GEO (discuție) 1 august 2017 12:54 (EEST)

Împotrivă[modificare sursă]

 1. Sunt de acord să apară și denumirile maghiare/germane acolo unde localitățile au fost îndelung locuite/construite de minorități (de exemplu la Weißkirch-Viscri alăturarea are și o utilitate etimologică), dar separate clar grafic de denumirea română, mai mic și mai jos. Decât pomelnice inestetice ca ăsta sau cum e acum la Cluj-Napoca, mai bine deloc. --Mihai (discuție) 31 iulie 2017 07:55 (EEST)
  Putem aranja infocaseta să le afișeze cu alt stil, de ce nu? Pe de altă parte (vezi argumentul meu de mai jos), la Timișoara nu cred că are sens utilizarea denumirilor în germană și maghiară în infocasetă (ci doar la introducere), în schimb la Cluj, da. O filtrare este necesară, dar pe criterii consecvente și având în vedere dorința noastră de a reflecta niște stări de fapt, nu sentimentele patriotice ale unora. —Andreidiscuție 31 iulie 2017 10:08 (EEST)
  Sunt curios sa aflu criteriul consecvent care se aplica la Cluj, dar nu se aplica la Timișoara, la Arad sau la Baia Mare? Ceea ce am propus mai sus nu are absolut nimic de a face cu sentimente patriotice ci doar cu faptul ca aceasta secțiune a Wikipediei e dedicată limbii romane. Se dorește vizualizarea denumirii in maghiara, in engleză sau in ceha a localității in infocaseta? Accesați articolul in limba respectiva. Specificul identitar al localității este reliefat in introducerea articolului. La ora asta avem un talmeș-balmeș, deoarece lipsesc acele criterii consecvente și ma tem ca va fi foarte dificil sa le stabilim dacă vom menține situația actuala. --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 13:40 (EEST)
  Ce pun autoritățile locale pe plăcuțele care le identifică localitatea, asta punem și noi. Ăsta e criteriul. —Andreidiscuție 31 iulie 2017 13:49 (EEST)
  La Cluj, dacă am citit bine, s-au propus niște "plăcute" cu denumiri, care includ inclusiv denumirea in limba latina, ceea ce e o aberației. Eu propuneam sa lăsam politicul, care poate fi irațional, in afara acestei simple probleme și sa aplicam o soluție simpla, unitara și consecventa. --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 14:00 (EEST)
  Limba latină a fost limba cancelariilor statelor medievale, și e firesc să reținem numele oficial al orașului, din vremea acea. Cu certitudine nu e o aberație. --Miehs (discuție) 31 iulie 2017 20:43 (EEST)
 2. Discuția asta amestecă denumirile în alte limbi pentru localități din România, denumiri românești pentru localități din alte țări cu o puternică populație vorbitoare de limba română și denumiri românești în general. Nu este normal ca toate aceste cazuri să fie tratate la fel. Sunt de acord cu Mihai asupra schimbării modului de afișare a parametrului nume_nativ din infocasetă.--Strainu (دسستي‎)  31 iulie 2017 09:55 (EEST)
  N-am avut nicio intenție sa le separ. Argumentul meu e simplu: aceasta este Wikipedia in limba romană, iar unde exista denumire consacrata in limba romană doar aceea trebuie sa apăra in infocaseta: Londra, și nu London, dar tot la fel New York, ci nu Niu Iorc. :). --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 13:51 (EEST)
  Exact, tocmai de aceea și sunt împotriva propunerii. E discutabil dacă e nevoie să apară Temesvár, dar London e bine să apară.--Strainu (دسستي‎)  31 iulie 2017 14:29 (EEST)
  Vom scrie, deci, și la Beijing in chineza? --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 14:46 (EEST)
  Așa e scris, dar nu-i văd relevanta?--Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 14:49 (EEST)
  Primul exemplu care îmi vine în minte e dacă faci documentare pentru o excursie - te interesează denumirea locală a orașului, ca să poți identifica destinația, de exemplu pe programele trenurilor sau autobuzelor. Probabil mai sunt și alte utilizări.--Strainu (دسستي‎)  31 iulie 2017 15:36 (EEST)
  Denumirea în chineză a Beijingului îți va fi folositoare pentru rezervarea biletului de avion. Excursie plăcută. :) --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 16:22 (EEST)
 3. Infocaseta, și mai ales partea ei inițială, trebuie să reflecte identitatea localității. Dacă în localitate se vorbesc și alte limbi decât româna, atunci denumirea în limbile localnicilor trebuie să apară și ea. Ca cititor, nu vreau să fiu privat de importanța acestei informații. Nu mi se pare OK ca de la Londra să scoatem denumirea London sau de la Praga să scoatem denumirea Praha. Dau aceste exemple pentru a arăta că decizia asta nu trebuie să aibă nimic de-a face cu apartenența localității la un stat sau altul. Dacă sunt suficienți localnici care folosesc altă limbă decât româna, atunci denumirea în limba localnicilor este foarte relevantă și definitorie pentru identitatea localității și își are locul în infocasetă. Cu atât mai mult dacă denumirea respectivă este recunoscută și folosită de autoritățile locale pentru identificarea localității (cum ar fi pe plăcuțele de la intrare în localitate, însemnele gării, plăcuțele de pe clădirea primăriei), așa cum în România este obligatoriu pentru localitățile cu minimum 20% vorbitori de altă limbă și cum se poate face în unele localități cu minoritate sub 20%, dacă se dorește (exemplu: Sibiu - Hermannstadt). Nu sunt însă de acord cu folosirea unor denumiri pur istorice în infocasetă, cum am văzut la mai multe localități de prin Bucovina (exemplu, Siret). Acolo, autoritățile nu au folosit denumirea în germană în ultimii 99 de ani, și nici nu prea există vorbitori de germană autohtoni în proporții relevante, deci denumirea respectivă nu are cum să facă parte din identitatea localității, așa cum este cazul dat mai sus ca exemplu (Sibiu), sau altele (Odorheiu Secuiesc, Salonta, Ghindărești, Carașova, Svinița etc.). —Andreidiscuție 31 iulie 2017 10:08 (EEST)
  PS: Ca cititor, nu pot admite să fiu trimis la lista de legături interwiki pentru a afla denumirile în alte limbi, atunci când pe mine mă interesează denumirea în limbile autohtone, vorbite în oraș; nu vreau să fiu trimis să caut acul în carul cu fân fără să știu nici măcar care sunt limbile alea pe care le caut în pomelnicul cu zeci de limbi. La fel, în intro se pun și limbi care nu mai sunt relevante actualmente (limbile unor imperii care au stăpânit orașul la un moment dat, limbile moarte ale unor documente istorice, limbile unor țări vecine și apropiate etc.) —Andreidiscuție 1 august 2017 10:30 (EEST)
 4. Nu consider că România ar fi o țară 100% a românilor (doar urmașii dacilor și romanilor: exemplele clasice ale naționaliștilor), peste protoromâni au venit nu știu câte alte popoare și triburi. Să o faci pe naționalistul șovin când tu ai putea avea sânge de hun, carp (iranian) sau peceneg mi se pare o lipsă incredibilă de bun simț sau doar de informare. Consider că putem avea denumirile și în limbile minorităților (precum Wikipedia maghiară) fără alte discuții după.--DieselEngineRO 31 iulie 2017 10:19 (EEST)
 5. Aici nu este enciclopedie scrisă pentru a promova ideologic naționalismul românesc, ci o enciclopedie scrisă de utilizatori din toată lumea care vorbesc limba română, utilizatori de etnii și credințe religioase diverse. Tgeorgescu (discuție) 31 iulie 2017 15:43 (EEST)
 6. Denumirile în alte limbi sunt utile atunci când consulți surse din limbile respective.--TotalAnarchy (discuție) 1 august 2017 12:21 (EEST)
 7. Ar trebui să apară toate denumirile recunoscute oficial de localitatea respectivă; dacă mai există altele, s-ar putea trece la alte denumiri, dacă au importanță culturală/istorică pentru acea localitate. Recunoașterea oficială am putea s-o ponderăm după un sit oficial sau după plăcuțele de la intrare. Clujul, de exemplu, plănuiește să aibă inscripții în română, maghiară, germană și latină. —  Andreyyshore  D  C  3 aug. 2017, 21:16 (EEST) 
 8. Numele nativ este estențial pentru înțelegerea contextului unei localități, dincolo de naționalisme și politică. Cititorul neavizat care vede Viscri are dreptul să vizualizeze fără ocolișuri prin alte cotloane faptul că localitatea se numește în germană Weißkirch. Cei care sunt împotriva afișării vizibile a numelor native vor să ne reducă la dimensiunea Viscri, ba mai pretind că ne fac un bine, ferindu-ne de "politic". --Mihai Andrei (discuție) 4 august 2017 12:42 (EEST)

Abțineri[modificare sursă]

Alte comentarii[modificare sursă]

OK. Discuția asta nu duce nicăieri, deoarece suntem orbiți de naționalism când vorbim despre limba română. Adică, această secțiune a Wikipediei este pentru limba română, dar când propunem să se scrie în limba română suntem acuzați că promovăm ideologic naționalismul românesc. :)

Vă rog să propuneți atunci niște criterii clare pentru a rezolva problema. Asta a fost intenția mea. Chestiunea cu legea românească nu ține, deoarece Republica Moldova are alte legi, spre exemplu, iar legea de multe ori poate să fie împotriva sau să nu coincidă demersului enciclopedic. Intenția mea a fost să ne debarasăm de politic, atât naționalist, cât și iredentist, și să venim cu o soluție rațională și clară. Regulile de acum nu sunt clare deloc.--Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 16:19 (EEST)

 1. Personal nu am înțeles de ce naționalismul este neapărat „rău”. E foarte bun bun în SUA, dar în România pentru români e puah ! Cu siguranță extremismul e ceva rău, și cu siguranță refuzul recunoașterii și asumării identității proprii e la fel de rău. Părerea mea .... --Accipiter Q. Gentilis(D) 31 iulie 2017 16:29 (EEST)
  Naționalismul este rău la Wikipedia, deoarece Wikipedia nu este o tribună. Noi nu trebuie să promovăm curente politice de niciun fel. Argumentele bazate pe naționalism într-o discuție ca asta sunt destinate pieririi. --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 16:32 (EEST)
Ok cu nepromovarea unei ideologii și a unei doctrine politice (pentru că naționalismul este la urma urmei atât o ideologie cât și o doctrină politică). De aici însă până la a-ți face o ideologie și o doctrină din nerecunoașterea și neasumarea propriei identități, este totuși o diferență... În urmă cu câteva decenii asta se numea internaționalism proletar, acum cum se mai numește oare ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 31 iulie 2017 16:41 (EEST)
Cum adică o doctrină din nerecunoașterea și neasumarea propriei identități? Lucrul cu care ne identificăm pe acest proiect și în această discuție este limba română. Asta încercăm să recunoaștem, să protejăm, să promovăm. --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 16:55 (EEST)
Eu nu sunt mândru că sunt român (argumente pe [1]) și nici nu mi-e rușine că sunt român. Aici discutăm pentru a adopta o regulă: nu am sentimente puternice pentru sau contra acestei reguli, dar mi-am votat propria părere. Chestia e că argumentele de la care a pornit discuția au fost naționaliste, regula de a scrie denumirile localităților doar în limba română nu este în sine naționalistă. Dacă o astfel de regulă ar fi adoptată eu m-aș conforma ei fără dificultăți. Tgeorgescu (discuție) 31 iulie 2017 17:02 (EEST)
Atunci votați pentru. Din cauza argumentelor naționaliste de mai sus, care nu duceau nicăieri, am încercat să rup discuția și am propus o nouă abordare. --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 17:13 (EEST)
Nu: regula în sine nu e naționalistă, dar schimbarea de la practica denumirilor diverse la o singură denumire poate fi văzută drept naționalistă. Deci dacă regula ar fi existat de la început, nu aș fi propus să o schimbăm, dar ce a fost propus e o schimbare a practicii. Tgeorgescu (discuție) 31 iulie 2017 17:17 (EEST)
La localitățile din România, cel puțin, acum e un talmeș-balmeș. Nu se respectă nicio regulă. Vedeți Sibiu, Baia Mare, Cluj etc. Dacă se dorește ca la localitățile din afara României să se păstreze și denumirea limbii locului, nu văd o problemă, regula e clară, dar trebuie să venim cu o regulă clară și pentru localitățile din România și RM, altfel fiecare va aduce în infocasete cel taie capul. --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 17:24 (EEST)
Pe enwiki argumentul e că practica produce regulile, nu regulile dictează practica. Tgeorgescu (discuție) 31 iulie 2017 17:28 (EEST)
Fiecare proiect este cu specificul său. Pe en.wiki există o practică intensă, pe când aici nu e. Sper să înțelegeți ce doresc să spun. Aici vor trece ani până când practica va sedimenta anumite reguli. --Silenzio (discuție) 31 iulie 2017 17:34 (EEST)
O las baltă fiindcă nu cred că putem ajunge astăzi sau mâine undeva. Subiectul discuției era treaba cu infocasetele și nu văd rostul de a devia prea mult. --Accipiter Q. Gentilis(D) 31 iulie 2017 16:58 (EEST)

Cred că singurul subiect asupra căruia putem ajunge la un oarecare consens este ce criterii să aplicăm pentru menționarea numelui în alte limbi în cazul localităților din România. Există și alte propuneri în afară de niciodată și atunci când avem plăcuțe bilingve?--Strainu (دسستي‎)  31 iulie 2017 19:04 (EEST)

Eu zic să aplicăm politica "surselor de încredere". Adică denumirea oficială, care dă și titlul articolului, să fie cea din legea din 68, codul SIRUTA, codul NUTS etc., în toate limbile în care respectiva denumire e trecută acolo. Restul surselor care prevăd oricare alte denumiri istorice pot fi citate ca atare în corpul articolului, dacă e cazul. Altfel totul devine relativ, și vom avea dispute eterne dacă e London sau Londra. --Macreanu Iulian (discuție) 31 iulie 2017 21:27 (EEST)
Evrika ! Genial de simplu și cât se poate de eficient ! --Accipiter Q. Gentilis(D) 31 iulie 2017 21:42 (EEST)
Nu cred că e vorba de denumirea oficială aici. Asta e deja lămurită și dincolo de orice discuție că pentru localitățile din România folosim legea 2/1968 sprijinită pentru diacritice din alte surse. Pentru infocasetă, însă, scopul este redarea și a denumirilor folosite de localnici, ceea ce legea 2/1968 nu acoperă. Există legea 215/2001 în virtutea căreia fiecare autoritate locală folosește și alte denumiri, dar trebuie văzut la fiecare în parte. Nu e ceva extraordinar de greu, de exemplu eu am făcut exercițiul ăsta pentru localitățile din Ungaria și informația e acolo. —Andreidiscuție 1 august 2017 10:27 (EEST)

Mă și întreb: până să ridic eu această problemă a casetelor, nu era nimeni care să o fi observat? Tata era un om simplu, dar avea o vorbă: unde este multă deșteptăciune, este și multă prostie. Realitatea este că un astfel de proiect cu acces așa-zis liber necesită și o administrare, ce se poate face transparent cât timp nu se implică în discuție persoane care cred că sunt cei ce ne-au adus lumină, și care ne învață ce înseamnă naționalismul. Aceștia vor fi primii care vor părăsi lupta, atunci când asta se duce față în față, cu armament real (pistoale, puști, tancuri). În rest, ei nu prea înțeleg ce înseamnă un instrument de război psihologic, deși poate au auzit despre psihologie. Propunerea cu SIRUTA/NUTS mi se pare firească, dar și în această situație vor exista acești atoateștiutori, care vor "mai bine" (adică dușmanul "binelui"), acest "mai bine" însemnând "pentru ei". De asemenea, după cum am mai spus, nu trebuie să descoperim noi apa caldă. Uitați-vă la alte Wikipedii. Nu veți găsi nicăieri utilizat în casetă o denumire tradusă în alte limbi, oricare ar fi acea denumire (de unitate administrativă internă) și oricare ar fi acele limbi. În rest nu discutăm decât de fenomenul naționalist-revizionist maghiar (și nu cel românesc!) și de politica faptului împlinit. Dacă ar fi fost acum casetele curate, oare s-ar fi acceptat o discuție privind completarea lor cu denumiri în alte limbi? Globalizarea nu are aici nici o relevanță. Este o lipsă de cultură să înlocuiești noțiunea de revizionism cu cea de globalizare. Iar dacă dăm deoparte acest revizionism, nu mai rămână decât prostia, atât de răspândită azi. PheonixRo (discuție) 1 august 2017 12:00 (EEST)

Aici e simplu: eu sunt pacifist, nu lupt pentru nicio țară. De ce să se împuște Gheorghe cu Janos/Ivan pentru că nu se pot înțelege politicienii? Să se omoare politicienii între ei și să lase oamenii cinstiți în pace. Tgeorgescu (discuție) 1 august 2017 13:49 (EEST)
Ia vedeți că Ministerul Apărării caută să angajeze personal nou, să înlocuiască pe cei proaspăt pensionați (la 40 de ani). Sunt necesari să- l întâmpine pe Rogozin când vine cu cele câteva batalioane. (Vedeți că personalul american al ambasadei americane dela ruși a primit ultimatum 30 de zile, și acum își iau bagajele și pleacă.) Cică nici nu mai întreabă. Îi ia direct pe cei care au făcut Liceul de informatică, după care și-au revizuit atitudinea și au învățat filozofia. Cică greșelile nu se iartă. Chiar, când ați greșit? Ce v-a plăcut mai mult? IT sau Filozofie? (chiar dacă mai glumesc eu, realitatea nu este deloc o glumă. Iar astfel de atitudini, precum nesocotirea elementului național, are astfel de efecte. Neplăcute! Să le rezolve, să dea cu subsemnatul, cei care le-au creat!)PheonixRo (discuție) 1 august 2017 14:44 (EEST)
PhoenixRo, vă rog să încetați să mai faceți politică prin articolele și paginile de discuție ale Wikipediei. Wikipedia nu este o tribună. Dacă nu vă convine acest lucru, sunt multe alte proiecte unde vă puteți împinge agenda naționalistă nestingherit.
Tgeorgescu, aceeași politică se aplică și în cazul dvs. Opinia dvs. despre politicieni și războaie nu este relevantă aici. Dacă nu aveți de gând să scrieți ceva care să poată contribui la construirea unui consens în această discuție, mai bine nu postați.--Strainu (دسستي‎)  1 august 2017 15:04 (EEST)
Din partea lui Asybaris atacurile repetate sunt tolerate pentru că e creator de conținut, iar administratorii nu doresc să alunge puținii contribuitori care clădesc această enciclopedie. Pe scurt: nu vă luați după comportamentul lui. Încă o dată: pe rowiki nicio etnie nu are privilegii, nici măcar românii. Tgeorgescu (discuție) 1 august 2017 15:03 (EEST)
Eu rămân la ideea de a reveni la surse și la teoria relativității. Mai precis de a folosi exact aceeași unitate de măsură când apreciem relavanța surselor pentru aceeași informație. În opinia mea echivalentul unei denumiri oficiale actuale a unei localități nu poate fi decât tot o denumire oficială actuală, indiferent de limba folosită la redactare. Orice altă denumire care e oficială dar nu e actuală sau e actuală dar nu e oficială nu poate fi pusă ca alternativă în casetă, ci doar menționată în text, unde se consideră necesar, citându-se și sursele pe care se bazează.
Chestiunea e valabilă și pentru denumirile pur românești. Adică, Bordeiul-Verde (cum zice Marele Dicționar Geografic) sau Bordeiu-Verde (cum zice legea din 1925) nu pot fi trecute ca alternativă la denumirea actuală oficială - Bordei Verde. Chiar dacă există surse temeinice care le atestă. Sunt doar unele din șirul de denumir, în diferite limbi, pe care o localitate le poartă de-a lungul istoriei. Și ori le trecem pe toate, ori nu trecem nici una. Altfel își face loc subiectivismul și arbitrariul. Care nu sunt atribute ale metodologiei cercetării științifice. Care metodologie se presupune că ar trebui să primeze într-o enciclopedie. --Macreanu Iulian (discuție) 1 august 2017 21:32 (EEST)
Evident că nu trebuie să primeze subiectivismul. Trebuie să găsim un mijloc de a informa corect asupra unei realități care fără informare ar trece drept întâmplătoare. De câte ori nu mi s-a întâmplat să nu pot identifica o localitate, din cauză că între timp i-a fost atribuit un nume artificial! Pentru proiectul nostru doresc să dau aici exemplul pozitiv de la Chirpăr și pe cel negativ de la Viscri. Hotărâți singuri care este soluția de bun simț (drept criteriu) și ce sens are trimiterea la enciclopediile din alte limbi a celor care vor să știe cum stă treaba cu localitatea respectivă. --Mihai Andrei (discuție) 4 august 2017 12:56 (EEST)
Domnule Mihai Andrei, trebuie să vă răspund datorită ironiei fine cu fereala de politic. Nu sunt un ipocrit, ci mai degrabă un cunoscător destul de fin al problemei. Vă ofer un studiu de caz: satul Tisa Nouă, Arad. Precum ne informează și articolul Wikipediei acest sat a fost înființat la 1771 de către coloniștii germani sub denumirea de Wiesenhaid și a fost populat de către o majoritate germană, dar astăzi germanii au dispărut și este populat de o majoritate românească, mulțumită Partidului Comunist Român, care a considerat, după 1945, că germanii trebuie umiliți și trimiși să locuiască prin anexe, punându-le în case (în camerele din față) coloniști români din zona Hălmagiului. Ei bine, în acest caz, dacă dorim informații enciclopedice despre sat dinainte de schimbarea denumirii va trebui să căutăm după Wiesenhaid sau Viesenhaid și mai apare și denumirea maghiară (abuziv acordată, și aceea, de către autoritățiile vremii) de Réthát. Aceasta e problema enciclopedică. Dar dacă folosim raționamentul că trebuie să aplicăm metoda plăcuțelor bilingve, această metodă nu mai e corectă, deoarece acum populația e majoritar românească, deci plăcuțe bilingve nu sunt, nici nu vor fi, iar regula aceasta nu se alinează cu raționamentul enciclopedic și al realității pe care-l menționați mai sus. Dacă aplicăm raționamentul realității pe care-l menționați mai sus, se va trezi fiecare, după cum i se năzare, să vină cu idei noi și cu realități noi asupra acestui aspect pe baza unor mărturii pe care le-a descoperit în podul casei bunicii, iar astfel, localități de prin Dobrogea vor fi tătărești, turcești sau bulgare, localitățile din Bucovina vor fi austriece, poloneze, lituaniene, rusești, ungurești și mai știu eu ce. Din această cauză, tocmai pentru a scăpa de astfel de subiectivisme, am propus o regulă cât se poate de simplă: aceasta este Wikipedia în limba română, haideți să aplicăm în infocasete doar denumirea în limba română, iar despre toate celelalte realități subiective sau obiective să se discute pe baza surselor în cadrul articolului. --Silenzio (discuție) 4 august 2017 17:52 (EEST)

Cred că aici e locul perfect pentru un anunț: ne-au luat-o ungurii înainte la articolele despre satele din Transilvania! După cum se poate vedea cu ușurință în această aplicație (de pe pagina 3 încolo), au sute de imagini din sate în ale căror articole de la ro.wp n-au mai umblat decât roboții de 10 ani. De cantitatea de text din articole nici nu vreau să vorbesc, dați două clicuri și o să vă lămuriți. Deci, dacă sunteți de părere că e importantă promovarea denumirilor în limba română, aveți o ocazie numai bună: completați articolele noastre măcar până la nivelul celor de la hu.wp și sunt sigur că Google va reflecta asta printr-o mai bună poziționare în rezultate.--Strainu (دسستي‎)  5 august 2017 21:40 (EEST)

E normal sa ne-o ia inainte, ei au fost acolo 1000 de ani, istoria o spune, nefiind nimeni acolo decat ei, sursele lor care-s mai bune ca ale noastre asa spun. Isi vor istoria inapoi, mie mi se pare absolut normal. Asybaris aport 5 august 2017 21:53 (EEST)
Mentalitatea "hai să ne luăm la trântă" nu este tocmai enciclopedică. O enciclopedie este prin excelență multidimensională. Îmi dă de gândit dorința unora ca de exemplu la Odorheiu Secuiesc să nu apară la loc prea vizibil denumirea maghiară (ba, după unii, să nu apară deloc), prin aceasta ferindu-ne de maghiarizare și întărindu-ne sentimentul patriotic. Este cam aceeași teamă ca și aceea că difuzarea filmului Eclipsă totală îi va face pe spectatori în mod subit homosexuali. Dacă vrem să fim enciclopediști, atunci trebuie să cultivăm privirea multidimensională, dacă vrem Cântarea României, atunci este suficientă monocultura și blocarea în propriul sistem. --Mihai Andrei (discuție) 7 august 2017 12:10 (EEST) PS. Dacă tot suntem la cafenea, vă recomand acest articol de astăzi al profesorului Rusu: „Monumentele dușmanilor”.

Concluzii[modificare sursă]

Având în vedere că nu există o decizie în această discuție, de altfel inutilă, mă văd nevoit să trag eu concluzia. Asta deoarece discuția actuală a pornit de la o observație făcută de mine. Faptul că au intrat pe en.wp cu denumiri ale localităților din România, dovedește exact ce spuneam: (1) utilizarea proiectului Wikipedia drept un instrument de război modern, de propagandă, (2) crearea de echipe de postaci (evident finanțate), împinse până la nivelul de administratori, cu sarcini în acest sens, și (3) impotența românilor și a autorităților române. Și ca să demonstrez, dacă era cazul, uitați-vă pe en.wp la Gyula, să verificați dacă apare acolo vreo variantă Jula, așa cum se întâmplă pe en.wp la Odorheiu Secuiesc. PheonixRo (discuție) 25 august 2017 00:35 (EEST)

Discuție încheiată[modificare sursă]

Concluzia lui PheonixRo este aberantă. Teoria conspirației, fără nicio dovadă, este falsă și uluitoare. -- Victor Blacus (discuție) 25 august 2017 01:50 (EEST)

Din nou despre meniul lateral[modificare sursă]

Revin cu propunerea de a modifica meniul lateral pentru a-l face mai util pentru cititori și editorii mai puțin experimentați. Pentru cei care nu vor fi mulțumiți de varianta implicită am pregătit un gadget care va permite editarea meniului după propriile preferințe. Este nevoie de o mică configurare, dar pot ajuta eu cu aceasta dacă nu vă descurcați.

Propunerea se referă exclusiv la primele două secțiuni: 'navigare' (cea de sus, fără titlu în skinul implicit) și 'Participare'. În urma sondajului desfășurat în luna iunie, știm că cele mai puțin utilizate legături sunt Portalul comuntății (nimeni nu îl folosește), Articole cerute și Portaluri tematice (câte un utilizator). Având în vedere cele de mai sus, dar și faptul că un utilizator nou nu va folosi imediat pagina de schimbări recente, aș propune ca prima secțiune să fie dedicată utilizatorilor experimentați, iar secțiunea de participare utilizatorilor nou veniți.

Propunerea mea este următoarea (în paranteză este numărul de voturi din sondaj). Am păstrat numărul de intrări din fiecare secțiune și nu am eliminat decât portalul comunității, însă am reorganizat secțiunile conform numărului de utilizatori.

în viitor poate vom vrea să scoatem articolele cerute și să le înlocuim cu o pagină de contact (atunci când aceasta va arăta mai decent). Vă rog să veniți cu sugestii, pe cât posibil bazate pe rezultatele sondajului.--Strainu (دسستي‎)  1 august 2017 13:41 (EEST)

De ce este necesară modificarea meniului lateral? Care ar fi beneficiile acestei modificări? --Haptokar (discuție) 1 august 2017 16:02 (EEST)
Din două motive:
 • pe de o parte forma actuală este pur și simplu învechită, așa cum s-a văzut multe intrări sunt utile unui număr foarte redus de utilizatori. Trebuie făcut loc pentru noi pagini care să ne permită o deschidere mai mare către cititori.
 • în forma actuală, opțiunile pentru utilizatori experimentați și nou veniți sunt amestecate. Cele două categorii trebuie separate, în așa fel încât paginile dedicate unei categorii să fie grupate și ușor de găsit.--Strainu (دسستي‎)  1 august 2017 16:22 (EEST)

Am realizat modificarea. Pentru cei care preferă o altă ordine a elementelor, vă reamintesc că există un gadget care vă permite să personalizați meniul.

E important să urmărim în lunile următorare statisticile paginilor mutate sau nou-apărute pentru a vedea efectele schimbării.--Strainu (دسستي‎)  17 august 2017 00:25 (EEST)

Aici puteți vedea cele mai relevante schimbări în accesarea paginilor din meniu: Ajutor:Bun venit și-a dublat numărul de accesări în urma introducerii în meniu, iar portalurile au scăzut un pic, fie datorită mutării în jos, fie datorită schimbării etichetei din "Portaluri tematice" în "Navigare după subiect".--Strainu (دسستي‎)  8 septembrie 2017 12:37 (EEST)
Schimba in Portal, Navigare dupa subiect nu sugereaza ce trebuie. Asybaris aport 8 septembrie 2017 12:56 (EEST)
Îl mai las 10 zile să se facă luna și să înceapă școala și îl schimb, să vedem dacă devine mai atractiv.--Strainu (دسستي‎)  8 septembrie 2017 17:14 (EEST)

Intrebare.[modificare sursă]

As vrea sa stiu si eu cine se joaca si tot scoate Palatul Administrativ din Vaslui de pe lista cu cele mai intalte cladiri din Roman ia?

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_celor_mai_înalte_clădiri_din_România dar aici fiecare face ce vrea?

L-am adaugat de 2 ori si de 2 ori a fost sters.. cuiva nu-i convine ca este cladirea aia acolo si o tot sterge.. un frustrat face treaba asta! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.115.88.224 (discuție • contribuții).

Ce înălțime are clădirea? --Haptokar (discuție) 3 august 2017 16:58 (EEST)
Eu l-am șters, dar o singură dată. Puteați să vă uitați în istoricul paginii: [2]. Mai exact, utilizatorul Cipolin a adăugat clădirea respectivă la secțiunea Finalizate (cel puțin 50 m), dar i-a trecut înălțimea de 45 m. Nu văd de ce aș fi un „frustrat”: nu am nimic de împărțit cu vasluienii (unii chiar îmi sunt simpatici), dar 45<50, așa cum am specificat și în descrierea modificării. --Bătrânul (discuție) 3 august 2017 18:00 (EEST)
N-am găsit pe nicăieri înălțimea, dar având în vedere că e o clădire cu 6 etaje din care 2 par ceva mai răsărite și un turn cam 1,5-2x înălțimea clădirii, 45 de metri mi se pare exagerat. Cred că 35-40 e mai realist. În orice caz, fiind sub 50 m, nu are ce căuta în articolul respectiv.--Strainu (دسستي‎)  4 august 2017 01:23 (EEST)
Am găsit până la urmă, sunt totuși 45 m. Cipolin, pe Wikipedia informațiile trebuie să fie verificabile, adică să fi fost menționate într-o sursă imparțială. Google Earth nu este sursă de încredere, nu garantează lipsa unor erori. În plus, anumite liste, cum este aceasta, au niște criterii suplimentare, în cazul de față minim 50 m. Clădirea respectivă nu satisface criteriul de includere în listă.--Strainu (دسستي‎)  4 august 2017 01:35 (EEST)

Am atasat o fotografie in care se vede clar de pe deal cu cat este mai inalt turnul fata de un bloc turn de 10 etaje+acoperis+antena gsm Ma luati la misto??? cum sa aibe 35 de metri hello? te invit sa vii in Vaslui si sa vezi turnul de jos sau de pe deal.. se vede clar ca are in jur de 14 etaje cel putin.. da in fine nu conteaza topul asta facut asa de aiurs fara masuratori exacte.. eu stiu ca are in jur de 50 de metri nu 35 ca nu are 7 etaje ci 14 cel putin... Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Cipolin (discuție • contribuții).

Nu vă ia nimeni la mișto. Sursele spun că acea clădire are 45 m, adică mai puțin de 50 m, și asta e tot ce contează.--Strainu (دسستي‎)  18 august 2017 15:03 (EEST)

Etichetele articolelor bune/de calitate în alte limbi[modificare sursă]

Observ că de la un timp nu mai apar pe coloana din stânga marcate cu steluțe legăturile către articolele bune sau de calitate din alte limbi. Un exemplu rapid e Orașul Interzis (AC în maghiară, AB în engleză și spaniolă). @Strainu, să fie cumva de la ce ai lucrat tu pentru gadgetul cel nou de sidebar? Eu, cel puțin, nu îl am activat. —Andreidiscuție 7 august 2017 17:11 (EEST)

N-ar trebui, nu e decât un gadget. Văd că nici la de.wp nu se văd, în schimb la hu.wp se văd.--Strainu (دسستي‎)  7 august 2017 17:43 (EEST)
Există niște clase CSS, badge-featuredarticle, badge-goodarticle etc. care sunt definite într-o extensie ce nu e activată la noi din anumite motive. Putem ori să punem bug, ori să le suprascriem cum e descris în phab:T146835.--Strainu (دسستي‎)  7 august 2017 17:43 (EEST)
Am găsit și bugul pus deja de altcineva: phab:T172592--Strainu (دسستي‎)  7 august 2017 17:44 (EEST)
O fi de la vreo schimbare de versiune de MediaWiki. Clasele văd că sunt definite pe elemente, dar nu încarcă niciun stil. —Andreidiscuție 7 august 2017 17:50 (EEST)
Da, nu se încarcă deloc extensia momentan. Vezi discuțiile din bug și review-urile spre care se face trimitere.--Strainu (دسستي‎)  7 august 2017 17:52 (EEST)
Zice-se că se va repara prin update-ul de Wiki de săptămâna asta. —Andreidiscuție 16 august 2017 12:58 (EEST)
... și s-a reparat. —Andreidiscuție 18 august 2017 10:49 (EEST)

Șr[modificare sursă]

Se mai ocupă cineva de paginile de șters rapid? Văd că se înmulțesc de la o zi la alta. --Haptokar (discuție) 7 august 2017 18:11 (EEST)

Mai trag o privire din când în când. //  Gikü  vorbe  fapte  7 august 2017 18:27 (EEST)
Apropo, pentru colegii admini: nu vă grăbiți să ștergeți logourile transferate la commons – am deschis propuneri de ștergere pentru variantele de la commons. //  Gikü  vorbe  fapte  7 august 2017 18:50 (EEST)
De când s-a activat ORES în combinație cu feature-ul beta de filtrare a schimbărilor recente, {{Schimbări recente}} apare în acea pagină sub un div pliat și nu mai sare în ochi ca înainte. Mulțumesc de atenționare, o să-l mai vizitez. —Andreidiscuție 8 august 2017 12:36 (EEST)
Din câte văd, dacă îl extinzi o dată, rămâne deschis la vizitele ulterioare de pe același browser.--Strainu (دسستي‎)  8 august 2017 14:55 (EEST)
Da. Doar că eu abia azi l-am desfăcut prima oară :)  —Andreidiscuție 8 august 2017 17:51 (EEST)
Pentru ca lucrurile să fie mai clare și să decurgă lin, am înlocuit șr-ul la fișierele respective cu {{Mutare incompletă la Commons}}. Când/Dacă mai apar fișierele acelea la Pagini de șters rapid, înseamnă că au fost păstrate la Commons. —  Andreyyshore  D  C  15 aug. 2017, 12:34 (EEST) 
Cred că trebuie pusă o atenționare la Cafenea legată de noul look. Doar după discuția de mai sus m-am prins că trebuie să dau click pe other rewiew tools pentru a vedea vechiul format (sau cum i-o mai fi zicân) din partea de sus a paginii.--Accipiter Q. Gentilis(D) 8 august 2017 18:56 (EEST)

Mutare info localități din articolele despre biserici[modificare sursă]

Printre modificările făcute astăzi, au fost și unele prin care au fost mutate in corpore informațiile din capitolele despre așezări, din articole despre biserici. Acele informații au fost mutate complet în articolele despre localități. Nu pare să fie de acord cu asta toată lumea, astfel că aduc aici pentru a-și expune argumentele pe 2 dintre protagoniștii aflați în dezacord (@Mihai Andrei:, @Asybaris01:), astfel încât să rezulte pe cât posibil o concluzie utilă pentru noi toți.

Exemplu de modificare contestată (pentru a reduce discuția pe cât posibil la aspecte relevante, am ales să fac eu o astfel de modificare, revenind uterior la varianta inițială).Nota Bene: tipul de modificare ilustrat, a fost urmat de acest tip de modificare.

Deoarece dl. Țețcu este printre cei mai informați și deoarece nu sunt prea sigur că dl. @Țetcu Mircea Rareș: mai urmărește Cafeneaua, îi dau un ping și dânsului.--Accipiter Q. Gentilis(D) 8 august 2017 20:07 (EEST)

Consider că trebuie să existe totuși o includere a istoriei bisericii în istoria localității aparținătoare. Comunitățile umane evoluează în decursul timpului, compoziția etnică se schimbă, denumirea oficială se schimbă, granițele sunt mutate. Toate acestea au legătură cu istoria bisericii, de aceea ar trebui reflectate separat în articol. Altfel, ajungem acolo, vedem doar niște ziduri și pierdem din vedere tocmai comunitatea umană care a contribuit la construirea bisericii și a ținut aprinsă flacăra credinței. --Haptokar (discuție) 8 august 2017 19:55 (EEST)

Mersi pentru invitație, dar sunt pe tableta, undeva prin secuime si aproape orb. Nu mai am chef sa polemizez pe Wikipedia. Amândoi sunt încăpățânați si luptele astea intestine consuma inutil timp si energie. Asa ca e nevoie de o alta minte limpede ca sa nu fie făcute articolele varza cum s-a întâmplat la bisericile de lemn, când chibiții ronțăiau liniștiti semințe pe margine. Cred ca nu ma poate acuza nimeni ca as avea vreo relație afectuoasă cu Stoica, dar articolele au fost construite după un anumit șablon si informațiile despre localitate ar trebui sa rămână. Dacă Mihai e nemulțumit de acuratețea informațiilor, ele se pot corecta punctual. La un număr asa de mare de articolegreșelile sunt inerente. Articolele alea sunt făcute de doar 2 persoane. Nu am văzut prea multi amatori de articole noi deși formatele erau la dispoziția tuturor, inclusiv a lui Mihai. După poze, pe coclauri, au umblat alții mai fraieri.--213.233.88.199 (discuție) 8 august 2017 23:26 (EEST)

Vă rog să vedeți acest exemplu, ca să vă formați o impresie: [3]. Ce legătură au săpăturile din altă parte a satului (în locul numit „La Râpă") cu biserica evanghelică? Poate ne lămurește domnul Asybaris. --Mihai Andrei (discuție) 9 august 2017 11:55 (EEST)
Se pot menține și informații contextuale despre localitate în articolul despre biserică, dar numai atâta timp cât este pertinent în raport cu clădirea și comunitatea din jurul ei. Dacă sunt informații lipsă din articolul despre localitate și care sunt în cel despre biserică, sigur trebuie completate. La biserică, trebuie păstrate doar informații sumare ce pictează cadrul, dar nu și detalii excesive care nu au legătură cu ea. În exemplul de mai sus, săpăturile arheologice din diferite locuri sunt un non sequitur, dar ceva general despre Moșna ca localitate fondată de sași în perioada X sunt binevenite. —Andreidiscuție 9 august 2017 12:30 (EEST)
Așa văd și eu lucrurile. --Mihai Andrei (discuție) 9 august 2017 12:36 (EEST)
Oricum, e de judecat de la caz la caz. —Andreidiscuție 9 august 2017 12:39 (EEST)
Vad ca primeaza relatiile afective ale asa numitilor autori printre care ma numar si eu. Sa nu uitam: proiectul bisericilor sasesti si unguresti l-am inceput eu, eu l-am dezvoltat, eu l-am ilustrat cu machete facute de mine la majoritatea articolelor existente astazi, eu l-am scris, eu l-am formatat. Pentru ca sa fac chestia asta, m-am documentat, am cumparat carti si am cumparat CD-uri pentru ca wikipedia sa aibe ceea ce exista acum. In plus, d-ul Țetcu a mai adus imagini facute de dansul prin campaniile sale pe plaiurile sasesti si unguresti, pentru care eu unul ii multumesc. Tot in plus, o data cu campaniile de fotografii de monumente si cu ocaziile de concursuri organizate de wiki, d-ul Strainu a mai facut cateva cioturi ca sa fie la numar. D-ul Mihai a mai facut curatenie, pe buna dreptate la bibliografie unde eu am fost mai neglijent. In plus d-ul Mihai a mai facut modificari caracteristice factorului iredentist din Transilvania prin care a eliminat unele texte referentiate, introduse de mine, vezi un exemplu aici. A lasat doar textul cu coministii, text agreat de factorul maghiar ca fiind un fel de holocaust al etniei maghiare si sasesti in Romania. Eu unull nu am probleme antimaghiare si antisasesti, dovada ca am facut de unul singur un intreg proiect, eu fiind partizanul multiculturalitatii in Transilvania.
Trecand la oile noastre, la acest conflict de editare. Pe langa unele lucruri bune facute de Mihai cu privire la bibliografie, mutarea informatiilor despre localitati de la articolul de biserici, fara ca textul sa ramana la ele, este inacceptabil. TOATE articolele de biserici trebuie sa aiba un capitol despre localitate, pentru ca bisericile au fost construite de oameni si nu de extraterestrii. Capitolul de localitate trebuie sa aibe un sumar al informatiilor din articolul principal al localitatii. Daca, articolul de biserici are ceva in plus despre localitate, informatiile pot migra catre articolul localitatii, fara a fi sterse de la biserici. Toate textele scrise de minela articolele de la biserici nu sunt CO, ci rodul documentarii ce se regaseste in bibliografie.
Eu unul, nu am mai lucrat la articolele astea cam de multisor, dar nu pot fi de acord ca sa se reduca volumul informational, si asa destul de redus, doar ca cineva considera ca informatiile trebuie sa stea altundeva decat acolo unde ele sunt deja. In loc sa se aduca ceva in plus, pozitiv, articolelor astea, ele sunt trunchiate in mod ostentativ, arbitrar si conform cu manipularea informatiei prin lipsa sau trunchiat. Credeam totusi, ca d-ul Mihai este un o persoana in care poti avea incredere vis-a-vis de activitatea de aici. Ca urmare nu l-am urmarit in tot ce face, ca nu am timp si nu-s nebun. Constat, deja a n-a oara, ca nu este ceea ce trebuie pentru o enciclopedie libera si este un factor al intereselor externe. Asybaris aport 9 august 2017 12:57 (EEST)
Domnule Asybaris, ceea ce nu are legătură cu edificiul sau cu comunitatea care l-a construit, trebuie să se regăsească la articolul despre localitate. Spuneți-mi vă rog un motiv pentru care credeți că informații despre numele maghiar al satului Bradu trebuie să apară în articolul despre biserica fortificată: [4]. --Mihai Andrei (discuție) 9 august 2017 13:06 (EEST) PS. Legat de exemplul pe care l-ați adus privitor la biserica fortificată din Biertan, spuneți-mi vă rog de ce credeți că acolo ar trebui plasate informații despre comunitatea română greco-catolică, care nu are vreo legătură cu monumentul respectiv, informații pe care în consecință le-am șters în 2015, iar dumneavoastră le-ați reintrodus, în mare grabă, ieri seară. ([5])
In primul rand, numele maghiar nu apare in vreo caseta sau in titlul articolului si nici in textul de heder. Este o informatie in corpul articolului - adevarata si certa cnform documentelor. Articolul nu il citesc doar sasii sau romanii ci si ungurii. Stim cu totii cum au ajuns sasii in Transilvania. Cititorul care intra pe articol, poate nu-l intereseaza niste informatii exhaustive despre localitate. Numele localitatii asa cum este el cunoscut de la infiintarea ei pana astazi este un element important care sta bine intr-un subcapitol LOCALITATE. Daca cititorul nu vrea sa-l citeasca, sare singur peste el, nu il protejati dv vaduvindu-l de date. Simplu. Trebuie sa-i spui de localitate, asa cum @Accipiter Gentilis: a vrut la articolul Atacul de la Smardan sa aibe informatii istorice sumare despre lupta care s-a dus acolo. Exemple sunt nenumarate si eu m-am pliat imediat pe o chestiune pozitiva si necesara in structura unui articol. Asa este si aici. Asybaris aport 9 august 2017 13:19 (EEST)P.S. Legat de Biertan, este normal sa introduci informatii istorice despre structura populatiei in orice perioada de timp legata de viata monumentului. Pentru ca oamenii locului au construit, au ingrijit, s-au folosit de monument. Ei l-au adus in contemporaneitate si nu ungurii de la Budapesta sau germanii de la Berlin. Eu as baga si o diagrama cu populatia istorice pe etnii de la anul 1200 la zi, dar nu sunt date scrise prea multe. Ori daca exista una referentiata, dv o stergeti ca fiind nerelevanta. Asta nu este decat manipulare. Asybaris aport 9 august 2017 13:19 (EEST)
In plus, tot ce este relevant despre localitate sub spectrul istoric trebuie introdus in articolele de biserici. Spun asta pentru ca orice eveniment istoric care a avut legatura cu localitatea in care este biserica si-a pus amprenta pe monument. Care este principalul obiectiv al unei comunitati mici, sasesti, unguresti, romanesti de pe planeta? Edificiul religios. Ele este obiectiv militar in caz de razboi, administrativ in timp de pace si unul religios in orice perioada de timp. El este elementul central al comunitatii. D-aia trebuie spus ceva despre localitate in articolele de biserici. Cam atata am avut de spus. Sa vedem consensul. Nu ma astept sa iasa ceva bun. Asybaris aport 9 august 2017 13:31 (EEST)
Acum am înțeles punctul dumneavoastră de vedere: cititorului trebuie să-i băgați pe gât date despre localitate, despre săpăturile arheologice din punctul numit „La Râpă”, despre comunitatea românească greco-catolică, diagrame despre evoluția demografică etc. Mi se pare un punct de vedere greșit. Dacă cititorul vrea date despre satul Biertan, citește articolul despre Biertan, iar dacă vrea date despre biserica fortificată săsească, citește articolul despre biserica fortificată săsească. --Mihai Andrei (discuție) 9 august 2017 13:42 (EEST)
Nu are sens duplicarea informațiilor despre localitate în articolul despre biserică. Cititorul le găsește rapid și ușor, cu un clic pe legătura respectivă. Acolo unde sunt necesare, ele pot fi adăugate, dar lucrul trebuie decis de la caz la caz. Legăturile interne înlesnesc o informare precisă și concisă, și trebuie folosite cu precădere față de duplicare. -- Victor Blacus (discuție) 9 august 2017 14:01 (EEST)
 • Contextul istoric este întotdeauna relevant și ilustrativ. Revin la exemplul de mai sus, dat de Asybaris cu Atacul de la Smârdan (pictură de Nicolae Grigorescu): cum poți înțelege de ce pictura a devenit simbol național, dacă nu știi contextul ? Cum poți să înțelegi ce au trăit oamenii ăia din tablou dacă nu știi că atacul a fost dat în plină iarnă pe o vreme cu ceață, împotriva unei riposte inamice violente ? Răspunsul este că fără să știi contextul poți să nu înțelegi lucruri importante.
 • În raport cu cele de mai sus, cei mai în măsură să stabilească ce are legătură cu edificiul sau comunitatea dependentă de edificiu sunt cei care au creat articolele. Evident că atunci când e nevoie de ajutor, mi se pare normal în primul rând ca ei să fie întrebați (dacă mai există ...), iar dacă nu, informațiile să fie evaluate de la caz la caz și nu printr-o grilă standard.
 • În speță văd că discuția se învârte în jurul duplicării informațiilor. Are rost duplicarea selectivă a informațiilor în articolul despre biserică în raport cu cel despre localitate, în măsura în care acele informații sunt relevante și utile înțelegerii problemei. Nu se poate sub nici un motiv aplica o grilă mecanică.
 • Aici nu e vorba despre naționalism, iredentism sau despre Asybaris ori despre Mihai Andrei, ci despre niște reguli de bun simț. Evoluția demografică, date despre evoluția numerică a locuitorilor unui anumit cult religios, care cum, de unde și de ce au venit, sunt date aflate în relație directă și de interdependență cu un edificiu de cult. --Accipiter Q. Gentilis(D) 9 august 2017 14:17 (EEST)
[Conflict de editare] Sunt în total dezacord cu cele scrise mai sus. Legăturile interne pentru astfel de situații au fost concepute. Nu poate fi vorba despre o „grilă mecanică”, am spus că trebuie procedat de la caz la caz. -- Victor Blacus (discuție) 9 august 2017 14:28 (EEST)
 • [Conflict de editare] Faptul că suntem în total dezacord, nu înseamnă că nu există soluții utile și acceptabile. Dau exemplul Bisericii Sf. Ierarh Nicolae din Parohia Mândrișca din Comuna Valea Seacă Bacău (îmi pare rău că nu am la îndemână acum fotografii mai vechi așa că pun un link spre un articol cu imagini mai noi cam de prin anii '90, de dinaintea restaurării și de după cutremurul din 1977). În speță arhitectura arată ciudat față de bisericile din Moldova (fotografia din păcate a fost făcută după dărâmarea turlei vechi). Explicația este că edificul a fost construit de către cei din Mândrișca, aceștia fiind la origine ardeleni fugiți peste munți, mare parte dintre ei greco-catolici. De altfel Mândrișca este singurul sat (actual cătun) din Comuna Valea Seacă, unde s-au așezat transfugi ardeleni. În fotografie se văd cu greu contraforții exteriori, mai bine se vede unul într-o fotografie făcută după restaurare, unde se observă că turla și acoperișul arată altfel, zvelte și asemănătoare de această dată multor biserici din Moldova.
 • În al doilea rând chiar nu văd cu ce strică sau cu ce deranjează un capitol sumar cu informații relevante și utile în raport cu edificiul de cult respectiv, cu atât mai mult cu cât el este necesar.
 • În al treilea rând sunt curios ce anume este eronat în faptul că se acordă credit celor care cunosc problema și care au scris articolele ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 9 august 2017 14:43 (EEST)
De la un moderator mă aștept să modereze și apoi să contabilizeze rezultatele discuției, nu să polemizeze pe fondul problemei. --Mihai Andrei (discuție) 9 august 2017 15:08 (EEST)
Contribuției mele de moderator în ceea ce privește problema în cauză i-am pus punct astăzi odată cu postarea respectivă. Din acel moment am ales să devin parte activă, dat fiind că ce a fost de moderat, deja s-a rezolvat (vedeți pentru conformitate atât discuția de pe pagina dv. cât și modificările făcute de mine la cele 3 articole), precum și răspunsul care vi l-am dat pe pagina de discuție unuia dintre cele 3 articole incriminate. Nu de alta dar mi-e cam greu să mă fac că plouă, în contextul în care majoritatea contribuțiilor mele din ultimul timp au de-a face cu istoria. --Accipiter Q. Gentilis(D) 9 august 2017 15:28 (EEST) P.S. Fiți fără grijă că nu voi închide eu discuția, deoarece am ales să intervin activ în ea. P.P.S. În al doilea rând pentru a fi moderator, respectivul trebuie să fie acceptat de ambele părți. Cum pînă la 9 august 2017 ora 14:17 nu v-ați exprimat explicit opinia în ceea ce privește un eventual proces de moderare (spre diferență de Asybaris care a fost din start explicit și tranșant), mi s-a părut foarte evident atât faptul că nu am de ce să mă mai bag în continuare, cât și faptul că există certe avantaje pentru discuție dacă îmi exprim tranșant și dincolo de orice îndoială, părerile.

Există două feluri de a citi Wikipedia: hoinărind, după cum zicea anonimul de mai sus, și citind un articol de la cap la coadă. Dacă în primul caz să treci din link în link e o parte normală a experienței, în al doilea caz nu vrei să fii întrerupt din citire. Are deci sens să ai un pic de context în articolul specializat, însă e un pic cam mult să se meargă până în preistorie pentru o biserică din 1400 care nu este peste una mai veche. La Biserica fortificată din Țapu în schimb, secțiunea mi se pare absolut OK.--Strainu (دسستي‎)  9 august 2017 15:13 (EEST)

Lumea este complet depasita de ce inseamna in primul rand o structura de articol si continutul pe care trebuie sa-l aiba. Atunci cand pui eticheta de articol principal nu poti face capitol in care sa ai doar eticheta. Trebuie sa ai textul de header al articolului principal in care se presupune ca el contine informatiile capitale ce-l definesc sub toate privintele. In mod similar, daca la o biserica ai un header, headerul se pune la capitolul din articolul de localitate. In acest fel se face legatura adaugand si eticheta de articol principal la fiecare. Daca se gandeste in stil IT, cu informatie unica localizata exact intr-un anumit loc se intra in haos. Cititorii nu-s IT-isti, ei dau cu degetul. Nu eu bag pe gat Râpa. Râpa este un element esential al identificarii istorice a localitatii, Fara ea, localitatea nu are istorie. Degeaba vin ungurii si sasii intr-un land ... cica... nelocuit si ei sunt miezul din... Bip... Inaintea lor, arheologic vorbind s-a constatat ca nu ei au fost miezul, ci altii. Si si acei altii se poate dovedi ca au fost precedati de catre altii. Istoria locului este relevanta sunb aspect istoric, atunci cand vorbesti de edificii/monumente. Asybaris aport 9 august 2017 15:15 (EEST)
Discuția a pornit de la Biserica fortificată din Seliștat, cu un număr de circa 10 accesări pe lună. Localitatea Seliștat, cu o medie de 4-5 accesări pe zi, nici măcar nu făcea până ieri trimitere la articolul despre biserica fortificată. Regula este aceea că localitatea are un număr covârșitor mai mare de accesări decât biserica fortificată. În loc să punem așadar caii înaintea căruței, cu articolul care să tragă după el scoaterea monumentului din anonimat, mai bine insistăm cu căruța înaintea cailor, cu o discuție bine garnisită cu iredentisme, râpe, preistorie și alte specialități de-ale noastre. --Mihai Andrei (discuție) 9 august 2017 15:24 (EEST)
Pai... normal! in loc sa faci legatura, tu te apuci si stergi ce nu-ti place. Legatura trebuie s-o fac eu, tu faci doar curatenie. Cine ti-a dat maturica sa faci tu curatenie? Chestia cu comunistii de la Biertan de ce nu ai sters-o? Buna intrebare! Aia ti-a convenit, nu? Asybaris aport 9 august 2017 15:35 (EEST)
Dacă e important de menționat vechimea localității, se poate spune simplu "pe teritoriul localității existe urme de locuire din neolitic, în locul numit „Râpa”", fără alte detalii. Ai informația, dacă vrei mai mult, mergi la articolul despre sat.--Strainu (دسستي‎)  9 august 2017 15:40 (EEST)
[Conflict de editare] Domnule Asybaris, hai să clarific faptul că conscripția lui Inocențiu Micu este un subiect care îmi place. Ceea ce nu înseamnă să informez despre conscripția lui Micu în articolul despre biserica săsească din Biertan, că conscripția are de-a face cu românii, nu cu sașii. Iar informația că biserica săsească din Biertan nu mai are enoriași din cauză că au plecat în Germania, este o informație care nu-mi place. Cu toate acestea, ea are legătură cu biserica fortificată, de aceea am pus-o acolo. Sper să înțelegeți că în acest proiect nu facem ce ne convine și ce nu ne convine, ci punem informații care sunt utile și eliminăm informații care sunt inutile subiectului tratat. --Mihai Andrei (discuție) 9 august 2017 15:45 (EEST)
D-le Mihai, stiu ca ai sustinatori aici pe wiki care bat palma cu dezinformarea. Poti sa explici ce vrei tu aici. Interventiile pe care le faci nu sunt contestate doar de mine. Nu intru in prozelitismul catolic pe care-l faci in toate articolele de aici. Ce sa vezi? Catolicismul e mort de mult, mai da dintr-un picior ortodoxismul care sub asediul LGBT-ului, feminismului, trotinetismului, decaderii educatiei etc, voita la nivel global, va sucomba cat de curand. Voi ungurii urmati sa va niveleze agresivitatea teritoriala si xenofobismul instalarii de garduri cu sarma ghimpata la granitele curții in care va invartiti de dimineata pana seara. Totul este o oligarhie financiara din care nu scapa nimeni. Nu ai cum sa ma convingi pe mine ca Fundatia Gojdu este de drept maghiara si prostul de MRU v-a dat-o voua pe gratis intr-un mod cu totul grosolan. Lumea va ajunge sa inteleaga ca nu poate manca bani. Se va ajunge cat de curand la punctul terminus in care ne va lua dracu pe toti. Asybaris aport 9 august 2017 15:56 (EEST)
Am șters afirmații care nu-și nici rostul și nici locul aici. Dacă Asybaris ține neapărat, le poate posta direct pe pagina lui Mihai Andrei, caz în care aș sugera reformulare lor și ponderarea tonului. Chiar nu văd rostul continuării discuției pe făgașul pe care respectivele afirmații îl transformă într-un uluc alunecos. --Accipiter Q. Gentilis(D) 9 august 2017 16:06 (EEST)
Domnule Asybaris, inițiativa dumneavoastră de "contracarare" a informațiilor despre sași cu informații despre români mi se pare limpede. Cred că și ceilalți se vor fi dumirit de această evidență. Eu unul nu sunt nici maghiar și nici nu fac prozelitism de vreun fel. Enciclopedia la care lucrăm nu se bazează pe spaima de celălalt, ci ea are în vedere o muncă de echipă, cu găsirea celor mai bune soluții pentru orice problemă. --Mihai Andrei (discuție) 9 august 2017 16:23 (EEST)
...afirmații pe care dl. Mihai Andrei - manu propria, a preferat să le reintroducă, validând astfel continuare discuției pe respectivul făgaș. --Accipiter Q. Gentilis(D) 9 august 2017 16:32 (EEST)
Regret dar trebuie sa-i raspund.
LOL, am ajuns si antisas, intr-un mod foarte limpede. Ia spuneti dv... cu cine lucrati aici in echipa? Care-i echipa dv. Eu unul nu am facut echipa adevarata pe aici decat cu un sas neaoș. Si mai are sanse un pasarar. Altceva nu am gasit. Cu sasul ala am structurat, ca aveti voi ce face curatenie, toate denumirile localitatilor din Transilvania in maghiara, germana, saseasca, romaneasca. In plus, am bagat toate hartile iozefine si format smecher sa dati click pe ele. Asta pentru tot ce e dincolo de munti. Si tu ma acuzi limpede ca balansez romanii cu sasii si cu ungurii? Pai nu ti-o fi tie jena de o astfel de afirmatie? Ba io cred ca unui om normal ar trebui sa-i fie. Asybaris aport 9 august 2017 16:36 (EEST)
Atunci hai să ne înțelegem că nu toată poliloghia despre localitate trebuie inserată la articolul despre monument, și am terminat discuția. --Mihai Andrei (discuție) 9 august 2017 16:41 (EEST)
AHA... am aflat o piesa puzzle a ierarhiei. Eu am expus ce este de facut. Desigur ca echilibrul in acest caz, tinand cont de parerile celor care au mai zis cate ceva pe aici, exceptand păsărarul, nu-l avem decat doua persoane, eu si păsărarul si culmea, sa nu-l uit pe monsieur Țetcu care a avut o opinie ok. Cum doar eu pot fi echidistant, in tine nu cred nicio o iota din tot ce spui, sunt singurul care poate face modificari pozitive articolelor. Spun asta fara a suferi de infatuare, o consider o realitate. Eu unul nu le voi face, pentru ca-s antisas si antimaghiar si cum vrei tu sa zici, totul fiind o facatura grosolana. Capitolul biserici este pentru mine inchis, nu ma mai intereseaza sa-l aprofundez, dar voi reactiona de fiecare data ca acum pentru orice derapaje ce vor aparea. Nu as recomanda ca modificarile sa le faca d-ul Mihai pentru ca nu are cadere pentru asa ceva, el fiind subiectiv din motivele pe care le stim. Asybaris aport 9 august 2017 17:09 (EEST)P.S. Scuze... l-am uitat pe Haptokar. Iata ca suntem mai multi, deja patru.
„Catolicismul e mort de mult, mai da dintr-un picior ortodoxismul care sub asediul LGBT-ului...”, „Voi ungurii urmati sa va niveleze agresivitatea teritoriala si xenofobismul...” astea deja nu mai sunt enervante, ci au devenit comice. Parcă într-un almanah Rebus era ceva cu „prea multă reclamă face produsul suspect”. Serios, când un om scrie cu prea mult patos, rezultatul e comic. Tgeorgescu (discuție) 10 august 2017 01:18 (EEST)

Din mersul discuției s-au conturat următoarele concluzii: duplicarea informației despre localitate în articolul despre biserică nu are sens (Victor Blacus), cu nuanțarea că acolo unde sunt necesare, informațiile pot fi adăugate, dar lucrul trebuie decis de la caz la caz. Pentru judecarea de la caz la caz s-au pronunțat Andrei Stroe și Strainu. Pentru duplicarea selectivă a informației s-a pronunțat Accipiter Q. Gentilis. În fine, Asybaris consideră că este singurul care poate face modificări pozitive articolelor, modificări pe care însă nu este dispus să le facă. Dacă nu mai sunt alte puncte de vedere, propun încheierea discuției. --Mihai Andrei (discuție) 10 august 2017 11:29 (EEST)

M-ați încadrat greșit. Eu sunt pentru duplicarea selectivă a informației relevante. Relevanța e bineînțeles stabilită de la caz la caz, dar în principiu sunt pentru existența unei asemenea secțiuni dacă autorul o consideră utilă.--Strainu (دسستي‎)  10 august 2017 11:35 (EEST)
Mulțumesc pentru precizare. --Mihai Andrei (discuție) 10 august 2017 11:39 (EEST)
Opinia mea este similară cu a lui Strainu. Nuanțarea lui e valabilă și pentru ce am spus eu. —Andreidiscuție 10 august 2017 11:41 (EEST)
La rândul meu pot subscrie la această soluție, cu amendamentul ca secțiunea să nu fie intitulată "Localitatea", ci "Istoric" (cu referire la istoricul comunității și al monumentului). --Mihai Andrei (discuție) 10 august 2017 11:44 (EEST)
Conform regulilor deșănțate ale acestei enciclopedii, d-le Mihai, nu poti centra si sa dai si cu capul. Concluziliiii trebuiesc trase de cineva care nu a participat la discutii. Cum dv sunteti cel contestat si ati scris si m-ati acuzat de tot felul de tampenii, nu puteti trage concluziliiiiii. Le puteti trage, doar daca subordonatii dv, recte adminii si neadminii de pe aici, va da dreptul asta. Desigur, ca fiind subordonati nu au cum sa vi-l dea, deoarece dictati. Deci... faceti varza articolele cum doriti dv si restul trupei. Asybaris aport 10 august 2017 11:51 (EEST)
Monsieur Mihai Andrei s-a apucat de la sine putere sa faca modificari asa cum il taie pe el capul la Biertan. Am dat revert spunandu-i a doua oara ca discutia de aici nu a fost incheiata de o terta persoana neparticipanta la discutii. A dat revert si am mai dat si eu o odata revert spunandu-i acelasi lucru. Cam asa se abuzeaza aici pe wiki. Cer incheierea discutiei de unul cu capul limpede care nu a zis nimic pana acum aici. Asybaris aport 10 august 2017 13:28 (EEST)
[Conflict de modificare] Domnule Asybaris, înțeleg că aveți poftă de scandal, însă apetitul acesta al dumneavoastră nu este împărtășit de nimeni. Nu am operat la Biserica foortificată din Biertan modificări legate de această discuție (am lăsat datele despre conscripția lui Micu, datele despre donariul de la Biertan etc., care n-au legătură cu monumentul). Singurele eliminări pe care le-am făcut sunt indiscutabile: am eliminat anul greșit al primei atestări documentare (contrazis două propoziții mai târziu - așa se întâmplă când faceți copy-paste fără discernământ) și am eliminat bibliografia despre rotonda de la Orăștie și biserica din Ruja (că, nu-i așa, copy-paste fără discernământ nu ajută la nimic). --Mihai Andrei (discuție) 10 august 2017 13:34 (EEST)

Ma doare-n cot de motivatiile tale! Trebuie sa astepti ca cineva sa ia o decizie. Buna - rea s-o ia! Te doare-n cot de toti si de toate! Te crezi Dumnezeu pe aici! Asybaris aport 10 august 2017 13:42 (EEST)

Dați-mi un motiv pertinent pentru a nu fi amândoi blocați. Ați încălcat amândoi regula celor 3 reveniri, fără nici un motiv valabil. --Accipiter Q. Gentilis(D) 10 august 2017 14:13 (EEST)
Discuția aceasta a fost pornită pe 8 august 2017, la ora 20:07, după care utilizatorul Asybaris a făcut o serie de modificări ale articolelor despre bisericile fortificate, tolerate ca atare până în prezent. Solicit revenirea la status quo, până la închiderea acestei discuții. Regulile sunt valabile pentru toată lumea, așa încât nu este corect ca lui Asybaris să-i fie permis, ceea ce mie mi-a fost interzis. --Mihai Andrei (discuție) 10 august 2017 16:48 (EEST)
Corect... am profitat de ceața de pe câmpul de luptă.Asybaris aport 10 august 2017 17:01 (EEST)
Mihai Andrei, nu văd vreo modificare tolerată făcută de Asybaris pe nicăieri, văd doar niște încercări (mai mult sau mai puțin reușite) de ameliorare a articolelor. Modificări similare (mai mult sau mai puțin reușite de încercare de ameliorare a articolelor) văd și la dv., Mihai Andrei, în aceeași perioadă. În acest context cererea dv. nu mi se pare nici logică și nici reprezentând un demers pozitiv. Ce mi se pare mie însă logic, este să vă rog să vă abțineți reciproc de aici înainte de la modificarea articolelor în cauză până la închiderea acestei discuții, în contextul în care ați ajuns să vă contestați reciproc orice acțiune asupra articolelor incriminate, indiferent de valabilitatea ei.--Accipiter Q. Gentilis(D) 10 august 2017 17:34 (EEST) P.S. Mihai Andrei, nu văd să vă fi interzis cineva ceva. Chiar eu cu mâna mea am reintrodus modificările dv. necontestate, ceea ce se poate verifica în istoricul paginilor. Părerea mea ar fi să luam toți o pauză, nu de alta, dar e păcat să ne consumăm wiki-timpul pe astfel de lucruri.

Asybaris01, Mihai Andrei, putem să acceptăm principiul că secțiunea respectivă are rolul de a oferi anumite informații despre sat care să fie și relevante pentru istoricul sau specificitățile (de exemplu, ciudățenii în construcție) bisericii? Dacă da, putem discuta un titlu de secțiune în așa fel încât să închidem discuția de principiu și să trecem - în paginile de discuție respective - la articolele care sunt văzute ca problematice?

Referitor la propunerea de mai sus cu privire la denumirea secțiunii, mi se pare că numele "Istorie" limitează subiectul doar la chestii strict legate de biserică. Propun "Context local" sau ceva similar, care să arate că e vorba de informații mai largi.--Strainu (دسستي‎)  10 august 2017 23:45 (EEST)

Nu inventam noi roata. Istorie este ceva lax despre care nu stii in ce directie te duce. Contextul local nu poate fi deoarece un context se judeca dupa un moment anume vis-a-vis de ce eveniment? Articolul este despre o biserica. Se intelege din titlu despre ce este vorba in articol. O biserica nu se facea pe camp cum se face acum prin Romania. Biserica era in centrul comunitatii - adica in LOCALITATE. LOCALITATE trebuie sa-i zicem pentru ca termenul face referire la loc si la oameni. Capitolul asta vorbeste despre ce este esential la nivel istoric legat de infiintarea ei si principalele evenimente istorice care s-au perindat pe acolo. Cum este vorba despre un sat, de fapt, nu intram in spaima extinderii informatiilor despre chestiuni nerelevante - tramvaie. Oricum capitolul asta nu trebuie sa fie prea stufos, el trebuie sa fie un sumar, cateva propozitii esentiale despre loc si oameni. Desigur = daca exista date. La capitolul asta apar discutiile CINE A FOST PRIMUL IN ARDEAL? Trebuie sa inteleaga toata lumea ca daca exista informatii, chiar sumare care spun ca s-a descoperit arheologic o DUDĂ din perioada COȚOFENI intr-o RÂPĂ... asta=i informatie esentiala. Nu oriunde se gaseste asa ceva, asta ca sa-l potolesc pe monsieur. DECI - INFORMATII SUMARE DAR ESENTIALE DESPRE LOC SI OAMENI. In plus se face ARTICOL PRINCIPAL CATRE ARTICOLUL LOCALITATII - unde se presupune ca se detaliaza pe larg ceea ce sumar s-a scris la articolul de biserica. Asybaris aport 11 august 2017 00:01 (EEST)

„Repere locale” sau „Repere istorice locale” ? Eu zic să mai tragem cu ochiul și pe la articolele despre lăcașuri de cult de pe la francezi, englezi și spanioli, poate vom găsi o soluție versatilă care să nu încorseteze dezvoltarea viitoare a articolelor. --Accipiter Q. Gentilis(D) 11 august 2017 00:31 (EEST)

Și când localitatea nu mai există sau nu e cea "bună" ce faci? De exemplu Schitul Nifon ține de Mănăstirea Secu din Pipirig, dar el se află pe teritoriul satului Mănăstirea Neamț. Despre care localitate scrii?--Strainu (دسستي‎)  11 august 2017 09:52 (EEST)
Ok, era doar o idee... Per ansamblu am senzația că cel mai bine ar fi ca titlul secțiunii să fie "la liber", adică cel mai potrivit ar fi să se adapteze de la caz la caz după conținutului textului existent. La celelalte wikipedii, informațiile de genul celor despre care se discută aici sunt încluse cel mai frecvent unor capitole de istoric, fără ca aceasta să fie ceva bătut în cuie.
În rest, ce să zic, dat fiind că de problemă nu m-am ocupat, eu, cred că cel mai ok ar fi ca problema să fie tranșată între Asybaris și dl. Țețcu (cei care s-au ocupat cel mai mult de problema bisericilor), dv. Strainu și Andrei Stroe (dv. și Andrei Stroe v-ați ocupat cel mai mult de localități) și Mihai Andrei care a ridicat-o la fileu.--Accipiter Q. Gentilis(D) 12 august 2017 08:55 (EEST) P.S. Poate rugat, dl. Macreanu ar putea fi eventual de acord să închidă discuția. E doar o idee.

Eu nu tin la o denumire a capitolului dar el trebuie obligatoriu sa contina informatii despre localitate si oameni la nivel istoric într-un text sumar care sa includa informatii esențiale. In plus sa se pună eticheta spre articolul principal al localității.Asybaris aport 12 august 2017 10:12 (EEST)

Eticheta spre articolul despre localitate nu-și are rostul. Este suficientă legătura internă spre articolul respectiv. O etichetă și-ar avea rostul doar dacă ar exista un articol principal despre istoricul comunității respective. De exemplu dacă avem să zicem Biserica Armenească din București, atunci la secțiunea "Istoric" putem trimite la articolul separat despre comunitatea armeană din București, nicidecum la articolul despre București în general. Spre București rămâne suficientă legătura internă. Este normal că obiectivul se află în București și nu pe Lună. Cititorului trebuie să-i fie atrasă atenția asupra existenței unui articol separat doar acolo unde existența unui articol separat nu este de la sine înțeleasă. --Mihai Andrei (discuție) 12 august 2017 12:09 (EEST)

Atunci cand un capitol este un sumar al altui articol, eticheta de articol principal trebuie pusa pentru ca in acest fel gibonul care citeste sumarul este atentionat ca ce citeste este un sumar al unui text din alta parte. Chiar daca nu intelege ca rezultat al unui proces cognitiv, intelege subliminal prin motorul silogismului cu care este dotat creierul uman in mod natural. Asta este sensul etichetei, nu ca se face referire la un articol special. Daca pui doar [ [ localitate ] ] inseamna ca acolo gasesti alte informatii despre un subiect care s-a nimerit a fi adiacent articolului pe care gibonul il frunzareste. Eu asa inteleg limba romana care mi-e nativa in comparatie cu cei la care aceasta este limba a doua... a treia sau a enșpea pe care au invatat-o din motive politice, sociale sau de hobby.Asybaris aport 12 august 2017 20:12 (EEST)P.S. Desigur ca daca exista un articol special cu istoric al localitatii asa cum este ăsta, eticheta il va specifica pe el nu localitatea. Varianta cu localitatea este solutia de avarie in cazul articolelor sumare de localitati, care-s majoritatea aici pe wikipedia. De aceea sunt partizanul denumirii capitolului - LOCALITATEA, pentru ca va exista o legatura subliminala intre eticheta si titlul capitolului. Daca eticheta va face referire catre un articol special de genul Istoria satului/localitatii... atunci si titlul poate ar trebui schimbat in consecinta. DAR daca in eticheta apare satul/localitatii..., titlul cel mai bun tot LOCALITATEA ar fi. Parol !

Asupra etichetei cu {{{articol principal}} sunt de acord cu Asybaris.--Strainu (دسستي‎)  14 august 2017 17:24 (EEST)

Se încumetă cineva neimplicat să tragă concluziile? Eu cred că sunt anumite elemente asupra cărora s-a ajuns la un compromis.--Strainu (دسستي‎)  17 august 2017 00:17 (EEST)

După ce am schițat în data de 10 august un model de compromis, am așteptat zadarnic timp de două săptămâni închiderea acestei discuții. Cum modificările operate după începerea acestei discuții au rămas nesancționate până în prezent, iar mie mi s-a aplicat un dublu standard în această chestiune [6], am decis să mă retrag din acest proiect. Vă doresc cu toată sinceritatea numai bine. --Mihai Andrei (discuție) 25 august 2017 18:48 (EEST)

Ajutor[modificare sursă]

Am creat articolul Mihail Sevastos și vreau să-l leg de Mihail Sevastos din Wikipedia în engleză. Văd că s-a schimbat procedura de când am făcut precedenta operațiune similară. Nu mă descurc. Mulțumiri anticipate pentru ajutor.--Miehs (discuție) 16 august 2017 09:59 (EEST)

Te-am descurcat. Asybaris aport 16 august 2017 10:05 (EEST)

Pagini urmarite[modificare sursă]

de ceva vreme, o luna - doua luni de zile cand dau Pagini urmarite imi da eroare baza de date:

Eroare la baza de date
A apărut o eroare la interogarea bazei de date. Acest lucru poate însemna o problemă de software.[WZUzuwpAEKsAAC7n9mwAAABF] 2017-08-17 06:13:11: Excepție fatală pentru tipul „Wikimedia\Rdbms\DBQueryError”

ce-i de facut?Asybaris aport 17 august 2017 09:13 (EEST)

Daca dau de vreo 20 ori alternand cu schimbari recente se porneste si optiunea de Pagini urmarite. Asybaris aport 17 august 2017 09:16 (EEST)
Ați încercat să goliți lista și apoi s-o refaceți? Mergeți la Special:EditWatchlist/raw, copiați tot conținutul într-un fișier text ca să nu-l pierdeți, ștergeți tot și salvați. Mai apare eroarea? Puneți bug. Merge? Începeți să adăugați paginile înapoi, gradual (ideal una câte una, deși cred că aveți multe, caz în care puteți încerca în calupuri de 50-100). Când nu mai merge, împărțiți ultimul calup și încercați din nou până vedeți dacă e o problemă cauzată de o pagină anume.--Strainu (دسستي‎)  17 august 2017 11:03 (EEST)
16.915 pagini urmărite. Ce spui tu aici... muncesc pana la calendele grecesti. Asybaris aport 17 august 2017 11:14 (EEST)
Wow. 5% din toată Wikipedia. Dar nu contează; în loc de abordarea pe calupuri de 50-100, încercați cu jumătate, și apoi din nou jumătate din partea care dă eroare.
E posibil să plângă baza de date și doar pentru că sunt prea multe, nu din cauza unei intrări anume. —Andreidiscuție 17 august 2017 12:05 (EEST)

Eu am doar 8300 de pagini urmărite și tot mi se întâmplă același fenomen („Wikimedia\Rdbms\DBQueryError”). Provizoriu, am renunțat la jurnalul de pagini urmărite și folosesc jurnalul de „Schimbări recente”, care se încarcă instantaneu și unde paginile urmărite sunt marcate cu caractere aldine. --Bătrânul (discuție) 18 august 2017 12:20 (EEST)

Am întâlnit și eu eroarea (deși am doar vreo 3000 de articole urmărite). Simultan, rulam robotul să corecteze o traducere, iar robotul raporta database lag de ordinul zecilor de secunde (software-ul e gândit în așa fel încât să amâne modificările dacă acest lag — „întârziere” — depășește 5 secunde și să aștepte resincronizarea cu baza de date). —Andreidiscuție 18 august 2017 18:05 (EEST)
Și mie mi s-a întâmplat asta adineauri, și tot după un lag mare și tot la o listă de circa 3000 de pagini urmărite. Și la repetarea imediată a cererii a răspuns corect în secunda următoare. --Turbojet 19 august 2017 13:38 (EEST)
Și mie mi se întâmplă, destul de frecvent în ultimele zile. Am doar vreo 2700 de pagini urmărite. Am încercat să aplic metoda menționată de Andrei și am obținut altă eroare:
Eroare la baza de date
Pentru a evita crearea unei mari întârzieri de replicare, această tranzacție a fost abandonată, deoarece durata de scriere (4.3205461502075) a depășit limita de 3 secunde. Dacă modificați simultan mai multe elemente, încercați să efectuați operațiunea în mai multe etape.
[WZ0f2wpAMCYAAEJrINAAAAAP] 2017-08-23 06:25:40: Excepție fatală de tipul „Wikimedia\Rdbms\DBTransactionSizeError”
Oricum, am încercat să deschid din nou pagina Special:Pagini urmărite și văd că acum merge. Răzvan Socol mesaj 23 august 2017 09:29 (EEST)
Mie îmi merge, dar la a doua cerere. La prima îmi dă regulat eroare, uneori îmi spune că modificările din ultimele 30-60 de secunde nu vor fi afișate, alteori nu-mi afișează nimic. La repetarea imediată a cererii răspunde imediat, corect, în 2-3 secunde. Iar dacă fac o nouă cerere după o jumătate de oră, timp în care am lucrat, de exemplu, la un articol, ciclul cu eroarea la prima cerere se repetă. Părerea mea este că nu este de la noi, că dacă ar fi, eroarea s-ar tot repeta, nu ar răspunde nici la solicitările consecutive. Așa că n-are rost să ne optimizăm noi listele personale de pagini urmărite. --Turbojet 23 august 2017 09:48 (EEST)
Si mie imi merge mai bine acum, mai sunt sincope. Pe mobil... neam... ioc... împietrit. Asybaris aport 23 august 2017 10:03 (EEST)
Mai e ceva ce se poate face pentru a încerca: în pagina de schimbări recente cu noile filtre avansate, se alege filtrul „Listă de urmărire”. Ar trebui să transforme pagina în echivalentul listei de pagini urmărite (există unele mici diferențe de comportament, de ex. aceeași pagină poate apărea de mai multe ori). Chiar și aplicarea acestui filtru durează neobișnuit de mult, dar rata de succes pare a fi mai mare.
În tot cazul, e destul de clar că ceva nu mai e bine optimizat la interogarea listei de pagini urmărite. —Andreidiscuție 23 august 2017 10:26 (EEST)
Durata de răspuns pare că depinde de câte actualizări au fost făcute în pagini între cereri. Dacă am terminat lucrul ieri și am închis, iar azi deschid și cer pagini urmărite, sigur are mult de lucru și nu răspunde în intervalul de timp alocat. Dacă cer a doua oară, căutarea pare să continue de unde a lăsat-o și răspunde. Dacă cer din sfert în sfert ce oră răspunde normal, pare că are mai puțin de căutat. Comportarea seamănă a lipsă de resursă, nu a bug sau listă defectă. --Turbojet 24 august 2017 10:31 (EEST)
Poate să fie și un bug, dacă resursa aceea nu ar trebui să fie cerută cu atâta lăcomie. Durata de execuție a query-ului nu ar trebui să depindă nici măcar liniar de numărul de modificări în paginile urmărite (care poate fi aproape arbitrar de mare), ci trebuie să fie aproape constantă. —Andreidiscuție 24 august 2017 11:32 (EEST)

Dezamagire si nedumerire.[modificare sursă]

Sincer nu inteleg cum nulitati ca Florin Salam, Adrian Minune, Nicoleta Luciu si alte specimene pot avea pagini pe Wikipedia si personalitati ca Ioan Barbu si Gheorghe D.Iscru , etc. au paginile sterse.La Gheorghe D.Iscru motivul a fost destul de stupid, cum ca pentru varsta lui inaintata nu are prea multe realizari.Cum poate stabili un oarecare administrator asa ceva? Cu ce masuram aici?? Cu lingura, cu kilogramul?Si Luciu e personalitate? Manelistii care murdaresc paginile Wikipediei sunt mari personalitati? Deja incep sa am o parere foarte proasta despre Wikipedia. Observ ca, la fel ca la televizor, se promoveaza nonvalorile. La Ioan Barbu n-am fost prezenta sa vad discutia inteligenta purtata si ce motiv a fost ca un autor cu peste 15 carti cu subiecte istorice, traduse si in alte limbi si nu numai, si cu multe alte realizari sa fie sters. Un alt articol, Tinutul Secuiesc. Desi multi isi doresc cu disperare sa demonstreze ca exista, se stie ca este un subiect foarte controversat.Si ma mira ca este un Proiect:România. Poate un proiect Romania maghiarizata. Este "în accepțiunea istorico-etnografică, regiunea[2] din partea sud-estică a Transilvaniei". O notiune destul de vaga. "locuită în majoritate de secui". Care majoritate, doar ei s-au declarat la ultimul recensamant putin peste 500 si au afirmat ca nu doresc sa fie confundati cu maghiarii.Am prieteni secui care tin sa specifice foarte clar ca ei nu sunt maghiari!!!Atunci daca majoritatea locuitorilor din Harghita, Covasna si Mures sunt maghiari si nu secui, nu inteleg despre ce Tinut Secuiesc mai vorbim! In fine, nu astept raspunsuri si replici pentru ca am parerile mele bine stabilite. Doar am vrut sa punctez ca pentru mine si mai multi prieteni, Wikipedia nu mai este o sursa demna de crezare. Daca imi iau o informatie de aici , bineinteles ca o verific temeinic in alta parte. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de LiliMC (discuție • contribuții).

Wikipedia nu promovează un anume subiect sau temă, ea ca enciclopedie preia date din surse de încredere independente de subiect. Atfel spus, dacă un anume subiect nu este descris în detaliu în suficiente surse de încredee independente de subiect, atunci acel subiect nu ajunge să aibă o pagină pe Wikipedia. Nu un administrator sau un contributor stabilesc în mod particular care anume subiecte să fie acoperite de articole și care nu, ci acoperirea acestora cu surse de informație credibile. --Accipiter Q. Gentilis(D) 18 august 2017 12:40 (EEST)
Pe scurt, cine are WP:SURSE (privitoare la persoana sa drept subiect important al sursei), are parte. Cine n-are WP:SURSE, n-are parte. Wikipedia nu inventează notabilitatea persoanelor, ci doar o relatează, bazându-se pe ce au scris alții (specialiștii, criticii, eventual și cotidienele de acoperire națională). De ex. en:Ted Bundy are articol propriu, dar nu e un articol pozitiv (e notabil drept ucigaș în serie și violator). Tgeorgescu (discuție) 18 august 2017 12:58 (EEST)
Practic notabilitatea pe Wikipedia este vizibilitatea în surse. Este foarte posibil ca un autor de tratate științifice să nu fi stârnit interesul media de a-i relata biografia, ca urmare Wikipedia nu dispune de material pe care să-l citeze. „Nonvalorile” sunt vizibile, deci... Acesta este un efect al politicii Wikipediei privind verificabilitatea, consecința ei fiind politica privind biografiile. Toți cei de aici, administratori sau simpli utilizatori sunt obligați să respecte aceste politici, nu le pot schimba sensul și nu le pot ocoli. Îmi pare rău, asta este.
Ținutul Secuiesc este un teritoriu pe care maghiarii doresc să-l declare teritoriu al lor, cu „legea” lor etc. Numele e numai nume, ei consideră asta doar un formalism. Pentru ei „secui” este cam ce este pentru români „olteni”, deci tot unguri sunt. Numele zonei nu contează, exact cum spunem noi „Oltenia” fără să considerăm că cei de acolo ar fi olteni, nu români. Teoretic ar fi o problemă enclavizarea, însă în cadrul UE ăsta nu mai este un impediment. Însă după separare, așa cum în România maghiarilor nu li se poate refuza nicăieri accesul, și ei vor trebui să accepte accesul românilor oriunde. Însă cu condiția să știe vorbi ungurește, cum li se cere și maghiarilor în România să știe vorbi românește dacă vor o funcție. Și cum li se cerea și românilor să știe vorbi ungurește în Austro-Ungaria dacă voiau o funcție. Pentru asta autonomia culturală e apă de ploaie, iar autonomia economică nu (le) este suficientă, au nevoie de autonomie legislativă. Însă astea sunt atribute de stat, aici e aici. --Turbojet 19 august 2017 14:16 (EEST)
[...]deci tot unguri sunt. - prea multe detalii (să nu mai spun de cât de corecte sunt).
Am impresia că inițiatorul este un patriotard și caută să ne smulgă părerile, să amplifice conflict inutil. Parcă mai era unul, cu numele în Infocasete, dar ăla tot mai avea dreptate.--DieselEngineRO 19 august 2017 14:47 (EEST)
Ținutul Secuiesc este un articol despre un subiect notabil. Cu asta se pune punct problemei.--Accipiter Q. Gentilis(D) 19 august 2017 15:05 (EEST)

Cred că înainte de a șterge un articol etichetat "nenotabil", cel care își asumă riscul de a șterge articolul ar trebui să dovedească că nu există/sau există surse de încredere căutându-le pe internet, nu în notele articolului, care poate că nu are nici o sursă.
Despre Ioan Barbu există o serie de surse de încredere:

Nu, domnule Danvasilis, cel care-și asumă scrierea unui articol trebuie să-și asume o calitate minimală a acestuia, precum aducerea de surse asupra notabilități când acestea sunt solicitate. Un admin nu poate fii specialist în toate, iar sursele de calitate, în general, nu sunt pe internet, ci în biblioteci. Eu, în general, verific internetul atunci când mă implic într-o discuție de ștergere și vă asigur că nu este o sarcină facilă, iar sa cereți doar adminilor să caute și să îmbunătățească un articol e lipsit de fair play.
Doriți pastrarea unui articol? Îmbunătățiți-l, altfel va fi șters.--Silenzio (discuție) 19 august 2017 18:22 (EEST)
Iată un studiu de caz: Wikipedia:Pagini de șters/Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timișoara. Eu nu contest că acest teatru nu ar fi notabil, dar cum ar putea fi păstrat un articol care arată așa: Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timișoara, iar cel care se exprimă pentru păstrare nu face nimic, dar așteaptă, probabil ca adminul care-și va asuma o eventuală decizie a păstrării să-l aducă la un nivel calitativ cât de cât acceptabil. Este corectă această abordare? Bineînțeles că nu. Acest articol în felul cum arată trebuie șters rapid, mai ales că este copiat integral de pe undeva și nu respectă nicio normă de redactare a unui articol la Wikipedia. --Silenzio (discuție) 19 august 2017 18:36 (EEST)
De abia acum mi-am dat seama de neinspirația pe care am avut-o când am ales ca exemplu articolul de mai sus. Nu are absolut nicio legătură că este despre un teatru al comunității maghiare sau în limba maghiară, ci am ales acest articol, datorită calității sale foarte slabe și a faptului că se află acum la discuțiile despre paginile de șters, adică e de actualitate. --Silenzio (discuție) 22 august 2017 00:06 (EEST)
Odată, Pafsanias (dacă nu mă înșel) spunea că sunt tolerate cioturile de articole fără sursă în speranța că vor fi văzute de alții care ar putea îmbunătăți articolul și ar aduce surse. Evident, se marchează corespunzător. Îmi cer scuze dacă cumva l-am confundat cu altcineva, dar e de reținut ideea.
În altă ordine de idei, articolul Ținutul Secuiesc este fără nicio discuție unul notabil. Problema este că acest articol s-a întins nejustificat cât China, iar multe surse nu se referă la scaunele secuiești care au format acel teritoriu numit generic ținutul secuiesc, ci se referă în special la aspecte de după 1876. Dacă ar fi niște administratori raționali, articolul ar trebui să se rezume la încercările ungurilor de după 1945, respectiv 2010, de a forma o entitate distinctă, delimitată teritorial, cu un statut aparte. În realitate, zona aia s-a numit generic, ținutul secuiesc, dar niște speculanți încearcă să arate că, de fapt, ar fi Ținutul Secuiesc, lucru care nu este dovedit cu surse documentare. Și, dacă ar fi un grad minim de raționalitate, ar trebui dezvoltate articolele despre scaunele secuiești în care să se arate evoluția lor din sec. XIV sau de când surse că au apărut și până la momentul desființării lor în 1876. Restul este maculatură. Este aberant să ai și articolul Ținutul Secuiesc și articolul Scaunele secuiești. Din primul articol ar putea fi luate cu penseta câteva informații și surse și aduse la al doilea articol care ar fi unul generic. După asta, cele 7 scaune secuiești menționate în articol ar trebui să apară ca articole distincte și dezvoltate corespunzător prezentând evoluția lor până la 1876. Și aici e de băgat cărbuni la greu. Dar, activiștii susținători ai Ținutului secuiesc trec toate balivernele în articolul cu pricina și lasă varză articolele despre scaunele secuiești. Este jenant, este penibil ca, din cele 7 scaune, doar două să aibe articol distinct!!! Cum e posibil așa ceva? Și este mult mai penibil, atât pentru contributorii care au umflat articolul Ținutul Secuiesc, cât și pentru administratorii care verifică corectitudinea realizării articolului, să accepte toate bălăriile din acel articol. Râd și curcile când se vorbește în acest articol despre climă, faună, floră, hidrografie, relief, sol, perioada antică (!!!) și parțial perioada medievală, perioada postbelică (aici ar fi trebuit scrise mențiunile de mai sus). A văzut careva vreo sursă documentară în care să se specifice clima, fauna, flora din ȚINUTUL SECUIESC? Nu, toate fac referire la o parte din teritoriul ROMÂNIEI. Ce treabă au aglomerările urbane din ROMÂNIA într-un articol despre o zonă SECUIASCĂ, când tu scrii în corpul capitolului de populația MAGHIARĂ? Ce treabă are în acest articol POLITICA actuală, cu partidele MAGHIARE actuale, cu JUDEȚELE actuale, când aceste scaune au fost desființate cu aproape 150 de ani în urmă? Ce treabă au capitolele Economie, Transport, Turism, Teatru, Educație, Sănătate, Sport când în toate aceste capitole sunt prezentate informații DIN ZILELE NOASTRE despre comunitatea MAGHIARĂ din zona respectivă. Nu mai spun de fitilele băgate la capitolul Turism unde sunt menționate câteva scaune secuiești, dar în text se face referire la orice altceva decât obiective turistice secuiești.
În consecință, inițiatorul are dreptate, dar în spiritul pe care l-am mai văzut folosit în câteva ocazii, a fost tratat ca patriotard!!! Și uite așa, avem o wikicăpușă de articol, o mizerie cu care ro.wiki se face de râs și dă impresia că informațiile de pe acest portal nu sunt credibile. Și e mare păcat pentru că impresia se răsfrânge asupra întregului proiect. Și nu este corect. 79.115.170.97 (discuție) 21 august 2017 10:56 (EEST)
De-a lungul timpului, am comentat si eu aceste aspecte legate de Scaunele secuiesti, ba chiar am facut cate ceva pentru ele aici, aici, aici, hartile iozefine etc. Am vrut sa ma implic si la celelalte scaune secuiesti, dar m-am lasat pagubas din cauza razboiului declansat contra mea de diversi contribuitori maghiari care m-au facut cu ou si cu oțet cum ca sunt antimaghiar, antisecui, etc. Am incercat sa echilibrez articolele Tinutul secuiesc si Targu Mures, dar persoane ca Miahi Andrei, Kluja si Iegeb, etc., m-au alungat de la a face ceva constructiv la secui. Asa ca, atata timp cat agresivitatea ce se manifesta pe ro.wiki si en.wiki si hu.wiki si dumnezeu.wiki nu se potoleste, nu se poate face nimic. Eu le-am mai spus ca ei sufera de sindromul numarului mic. Chiar daca le-am da toata Romania lor - maghiarilor, ei tot minoritari vor fi. Intr-o lume globalizata ei sunt [comentariu șters], fapt pentru care se explica si agresivitatea etnica pe care o afiseaza. Asybaris aport 21 august 2017 11:51 (EEST)
Cred că m-am prins de ceva vreme cine e persoana (respectabilă și binecunoscută de altfel...) care tot bagă fitile cu genul acesta de discuții (maghiari, Ținutul Secuiesc & Co...).--Accipiter Q. Gentilis(D) 21 august 2017 22:17 (EEST)
În articolul Ținutul Secuiesc: secui (subgrup etnic maghiar cu o conștiință istorică aparte, cu specificități etnografice, respectiv de dialect [2]). În articolul Secui: secuii sunt un grup etnic maghiar[1] din România, de limbă maghiară și de origine necunoscută,[2]. Ce o fi mai important pentru ro.wiki? Părerea CJ Covasna sau informația din revistă? 79.115.170.97 (discuție) 22 august 2017 10:10 (EEST)
„Ca enciclopedie, Wikipedia nu creează informație, ci doar o relatează.”
Citat de Tgeorgescu (discuție) 22 august 2017 10:50 (EEST)
Evident, în acest caz, nu se aplică asta: WP:SURSE. 79.115.170.97 (discuție) 22 august 2017 12:17 (EEST)
Articolul în limba maghiară se referă la grup din punct de vedere genetic (haplogrup), iar CJ se referă la [sub]grup din punct de vedere etnic. În discuția de aici se compară mere cu pere. --Turbojet 22 august 2017 12:26 (EEST)
Deci, cititorul cum își poate da seama? Citind detaliile de la Cafenea 79.115.170.97 (discuție) 22 august 2017 13:00 (EEST)

Wikipedia română are nevoie de emoji![modificare sursă]

Mă plictiseam și am scris această postare: https://www.facebook.com/WikipediaRomana/posts/1977345229174560 Sunteți bineveniți să comentați. :) PS: Fiindcă suntem la acest subiect, vrea cineva să înceapă și un articol? ;) //  Gikü  vorbe  fapte  20 august 2017 21:40 (EEST)

cred ca e acelasi lucru --> cu Emoticon --Emilian1999 (discuție) 21 august 2017 14:28 (EEST)
Nu e. Emoji sunt caractere Unicode pe care le poți băga în text, emoticon doar serii de caractere ASCII pe care le au toți la tastieră. //  Gikü  vorbe  fapte  21 august 2017 14:30 (EEST)

Beta-testare infocasetă[modificare sursă]

Am dezvoltat în LUA o nouă {{Infocaseta Țară}}, care este capabilă să preia multe date de la Wikidata și care structurează datele puțin diferit. Aș avea nevoie de puțin ajutor cu testarea ei înainte de a o pune în producție. Testele se pot face neinvaziv în două moduri:

 1. Se modifică {{Infocaseta Țară}} înlocuind întreg conținutul cu "{{#invoke:InfoboxCountry|fromFrame}}", nu se salvează pagina, ci se introduce un nume de țară în caseta "Previzualizare pagină cu acest format" de sub butoanele de salvare și apoi click pe "Arată previzualizarea".
 2. Se editează articolul despre o țară și se introduce codul "{{#invoke:InfoboxCountry|fromFrame}}" direct în pagină, apoi se previzualizează. În această variantă, caseta va afișa numai informațiile de la Wikidata.

Dacă faceți asemenea teste și observați probleme de ergonomie sau erori, vă rog să lăsați un mesaj la Discuție Modul:InfoboxCountry. —Andreidiscuție 25 august 2017 17:18 (EEST)

N-am înțeles în ce clasificare republicile sunt „unitare” sau „neunitare”. „Stat unitar” este o sintagmă consactată. --85.76.5.95 (discuție) 25 august 2017 19:15 (EEST)
Din ce am înțeles, „unitar” e folosit aici pentru orice nu este federal. Nu am schimbat asta. Sunt, probabil, și alte lucruri ce ar merita schimbate în unele texte din casetă, așa că simțiți-vă liberi să faceți propuneri concrete și să le discutați. Consensul se va implementa.
Oricum, testul beta propus aici nu e legat strict de sintagmele folosite și anterior și păstrate ca atare, care pot fi discutate separat. Ce e de interes e să nu producă erori și să arate decent. —Andreidiscuție 28 august 2017 12:16 (EEST)

Este bine?[modificare sursă]

Este bine să se adauge la „Vezi și” listele cu itemuri care pot fi accesate prin categorii (inclusiv listele sunt în categoriile respective)? --Turbojet 25 august 2017 21:24 (EEST)

Cele două liste (Listă de aeronave militare ale Antantei și Listă de aeronave militare ale Puterilor Centrale) sunt momentan goale, iar secțiunea trebuie să se numească Vezi și, nu Alte articole conexe. Aș fi curios dacă Dragos 231 are de gând să extindă cele două liste în zilele următoare, altfel nu văd sensul de-a fi păstrate linkurile în articole. --Mihai (discuție) 25 august 2017 21:48 (EEST)
Chiar și așa, putem adăuga în articolul România la „Vezi și” liste ca „Lista mamiferelor din România”, „Lista păsărilor din România”, „Lista speciilor de pomi din România”, „Lista speciilor de pomi fructiferi din România”, „Lista tipurilor de automobile înmatriculate în România” și alte câteva zeci pe același calapod, chiar dacă n-ar fi goale? Dar toate articolele care pot fi conexate cu el? --Turbojet 25 august 2017 22:13 (EEST)
Turbo... putem orice, exista spatiu pe servere cat vrei. Lumea nu se mai gandeste in mod analitic la ce ar trebui facut. Ea actioneaza haotic dupa idei de moment. La cata asa zisa informatie exista online si wikipedia va fi asfixiata in curand. Si asa exista din ce in ce mai putini contribuitori... viitorul arata sumbru. Asybaris aport 25 august 2017 22:21 (EEST)

Turbojet, aveți perfectă dreptate. Dacă un avion apare într-o listă, de la articolul avionului până la listă se poate ajunge prin 1) un wikilink în proza textului 2) „Ce trimite aici” 3) categorii comune. Introducerea listei la „Vezi și” nu are nicio utilitate. @Dragos 231: V-a spus Mihai, vă rog și eu: revizuiți-vă modificările. //  Gikü  vorbe  fapte  25 august 2017 23:02 (EEST)

Nedumerire - Legea nr. 8/1996 vs. politica de UC a Wikipedia[modificare sursă]

Pentru început, să vedem ce spune legea:

Din ce am înțeles eu, fotografiile făcute operelor de arhitectură aflate în locuri publice din România pot fi folosite fără consimțământul autorului în unele condiții (aka „utilizare cinstită”), numai că legea nu ia în considerare existența unui echivalent liber. În cazul ăsta, dacă nu se găsesc fotografii libere cu o anumită structură din România, este rezonabilă/acceptată la Wikipedia încărcarea fotografiei altcuiva, chiar dacă, cu ceva eforturi, editorul însuși ar putea să se deplaseze la fața locului să-și facă propria fotografie? D.p.d.v. al legii, nu se încalcă niciun drept. D.p.d.v. al Wikipediei, nu mi-e foarte clar. Cât de departe merge criteriul 1 din politica Wikipedia privind utilizarea cinstită? —  Andreyyshore  D  C  26 aug. 2017, 02:48 (EEST) 

Commons:Freedom_of_panorama#Romania. Tgeorgescu (discuție) 26 august 2017 04:15 (EEST)
Am citit; combinat cu ce scrie la Commons:Licensing (Media licensed under non-commercial only licenses are not accepted either), înseamnă că la Commons nu se pot încărca poze de genul ăsta. De aia întrebam de Wikipedia. —  Andreyyshore  D  C  26 aug. 2017, 04:27 (EEST) 
Și Wikipedia este non-comercială. Partea aia din lege cu "scopuri comerciale" strică tot, din păcate. Conținutul Wikipediei trebuie să poată fi folosit liber de către oricine, oricând, fără a pune utilizatorul împotriva legii. Dacă el va folosi informația în scop comercial, va încălca legea sus-citată din cauza noastră, care promiseserăm conținut liber. //  Gikü  vorbe  fapte  26 august 2017 06:04 (EEST)
Înțeleg. Mersi de răspuns. Și, totuși, dacă nu ar exista într-o zi ar dispărea din lege acea condiție, cum rămâne cu criteriul 1? —  Andreyyshore  D  C  26 aug. 2017, 06:16 (EEST) 
Wikipedia este sponsorizată prin donații. Aproape peste tot donațiile sunt considerate venit, iar venitul este asimilat cu „scop comercial”. Unele decizii ale tribunelelor (nu mai caut care) declară Wikipedia însăși „activitate comercială”.
„Criteriul 1” nu este un criteriu, ci introducerea enumerării din care ce ne interesează pe noi este la litera „f”.
Publicarea imaginilor de opere, inclusiv pe Wikipedia, va fi complet liberă în momentul în care legislația românească se va schimba conform principiilor libertății de panoramă. Acum doar fotografierea este liberă, dar nu și publicarea fotografiilor, așa că puteți face fotografii (ca orice turist) și să le țineți până devin libere (poate și zeci de ani), când le puteți și publica.
Noțiunea de „utilizare cinstită” nu există în legislația românească. Pe ro:wp ea este un mimetism al legislației din SUA, dar n-ar trebui să se aplice, deoarece Wikipedia cere respectarea atât a legislației SUA (unde sunt serverele) cât și a legislațiilor locale. Adică „și”-ul matematic (AND), nu este suficientă respectarea uneia dintre legislații (OR). --Turbojet 26 august 2017 13:04 (EEST)
Da, fiecare locuitor al unei țări este obligat să respecte legile din țara în care se află. Ideea e că rowiki nu este a României, ci în limba română (putând fi citită și editată din aproape orice țară). De exemplu Wikipedia în limba farsi nu respectă legislația Iranului, iar cea în limba chineză nu respectă legislația Chinei. Iar Wikipedia în limba arabă nu respectă legislația din statele islamice. Tgeorgescu (discuție) 26 august 2017 13:15 (EEST)
Textul în sine poate nu, dar atunci când încarci un fișier, trebuie să-ți dea voie și legislația SUA, și legislația din țara de origine a fișierului, și alte constrângeri ale proiectului. De aia întrebam de tehnicalitățile care ar putea apărea în cazul în care obstacolul din partea românească ar dispărea. Mie deja mi-e clar că acum, astăzi, nu se poate face nimic în sensul ăsta. —  Andreyyshore  D  C  26 aug. 2017, 13:27 (EEST) 
Întâi, SUA are acorduri de copyright cu multe alte țări, deci Wikipedia e silită să respecte drepturile de autor din alte țări. Al doilea, utilizarea cinstită bate drepturile de autor în SUA, deci Fundația Wikimedia (de care ține Wikipedia) are tot dreptul să susțină că se pot utiliza cinstit anumite materiale, din moment ce ea se află în SUA și are obligațiile legale și drepturile prevăzute de legile americane. Adică acest drept îl are fundația, nu locuitorii României. Tgeorgescu (discuție) 26 august 2017 16:24 (EEST)

Revenind la cererea inițială, care se referă la imagini de opere (arhitectură), acestea, dacă nu sunt libere, se pot licenția aici ca {{FOP Romania}}, dar nu ca {{Utilizare cinstită în}}, care se referă la evenimente esențiale nerepetabile etc. Discuția despre utilizarea cinstită a precizat unele lucruri, dar nu se aplică, cum s-a presupus în întrebare, la imaginile de care s-a întrebat.

Aici, la ro.wp, tendința este de a muta la commons tot ce se poate, iar restul de a șterge. Ca să poată rămâne ceva aici ce nu este acceptat la commons trebuie justificări foarte serioase. La imaginile FOP Romania se cere ca imaginea neliberă să provină dintr-o sursă publicată (ISBN, ISSN), nu găsite, de exemplu, pe net sau făcute de utilizatori. (În paranteză, dacă imaginea a fost publicată înainte de 1991, e liberă și se licențiază la commons cu „PD-RO-photo” + „PD-1996”, FOP Romania se aplică celor publicate după 1990.) O imagine licențiabilă FOP Romania nu e simplu de obținut, iar eu evit asta. Am folosit opțiunea într-un singur articol, doar pentru că mi s-a cerut o soluție și ca urmare s-a acceptat publicarea a ce trebuia ilustrat pe Wikipedia. --Turbojet 26 august 2017 18:36 (EEST)

Format standard[modificare sursă]

Încerc să-mi dau seama în ce sens nu respect formatul standard în articolul „Direcția 9”. Am făcut câteva corecturi, dar se pare că nu e de ajuns. Mă poate ajuta cineva? --Alina GB (discuție) 26 august 2017 17:03 (EEST)

Câteva lucruri contrare manualului de stil care mi-au sărit în ochi:
În plus, am așa o idee că o parte din frazele din articol pot fi găsite în alte părți pe internet, dar n-am mai verificat și asta.--Strainu (دسستي‎)  26 august 2017 21:52 (EEST)

HC Zalau.gif[modificare sursă]

Am incarcat o poza la pagina de wikipedia HC Zalau. Stiu ca nu am reusit sa pun sursa pozei pentru ca era blocata casuta in care trebuia sa adaug sursa. Aceasta am luat-o de pe pagina de facebook a clubului. De asemenea am incercat si pe wikipedia english unde am incarcat poza "HC Zalau.jpg". Cum se poate corecta astfel incat sa pot adauga poza corect specificand sursa?

Va multumesc, Bogdan

Bogdanceaca, la wikipedia în română ați încărcat un logo în 2011, care este disponibil la Fișier:Hczalau.gif. Puteți edita pagina respectivă ca orice pagină wiki și să completați sursa - acum este un text general acceptat pentru loguri. Dvs. ați încărcat probabil fișierul de la en.wiki, en:File:HC_Zalau.jpg. Și în acest caz sursa este menționată corect, dar rezoluția este prea mare. Pentru logouri, care sunt protejate de drepturi de autor, dimensiunea încărcată nu poate fi mai mare decât cea afișată în pagină, care este de 125px. O șmecherie pe care o puteți folosi este să descărcați chiar imaginea din articol de aici și s-o încărcați ca o variantă nouă, astfel: mergeți la en:File:HC_Zalau.jpg, secțiunea "File history" și selectați "Upload a new version of this file".--Strainu (دسستي‎)  27 august 2017 21:05 (EEST)

Am urmat pasii mentionati mai sus si am incarcat o noua varianta 125px-HC_Zalau, aici en:File:HC_Zalau.jpg , dar nu apare noua imagine incarcata, la pagina HC Zalău

Nu ai bagat-o la commons sau ro.wiki, ci la en.wiki. Nu stie sa țopăie printre wikipedii. Ori la tine acasa - ro.wiki, ori la depozitul central - commons. D'aia nu incarca imaginea la articol. Asybaris aport 28 august 2017 15:37 (EEST)
OK, dacă vreți să o încărcați la Wikipedia Română, trebuie să o încărcați aici, cum zice Asybaris (Commons nu acceptă materiale sub drepturi de autor, de aceea v-a și fost șters fișierul). Mergeți la Wikipedia:Trimite fișier, alegeți "Este o imagine de pe o pagină web" și urmați instrucțiunile. La descriere (Summary) introduceți tot ce apare ca text în pagina veche.--Strainu (دسستي‎)  28 august 2017 16:25 (EEST)

Ion Mihalache[modificare sursă]

Dacă are cineva timp: nu avem un portret acătării al lui Ion Mihalache. (Categorie Commons). Cred că a fost șters unul de la Commons, judecând după asta.--Mihai (discuție) 28 august 2017 22:43 (EEST)

Nu de la Commons. Fișier:Ion Mihalache.jpg era chiar aici, vezi jurnalul de ștergere. De fapt, imaginea cred că e liberă conform legii din 1956; de altfel, o și avem ca Fișier:Mihalache.JPG. Varianta ștearsă s-ar putea să aibă calitate mai bună, o putem încărca peste. —Andreidiscuție 29 august 2017 10:38 (EEST)
Am recuperat fișierul pentru ca modificările să poată fi făcute de oricine. Ne-ar trebui probabil o sursă mai bună, "PNȚ" e destul de generic.--Strainu (دسستي‎)  29 august 2017 10:50 (EEST)

Imagini cu monumente istorice[modificare sursă]

Aș dori să vă amintesc tuturor că uploaderul pentru imagini cu monumente istorice funcționează perfect, la fel și robotul care încarcă imaginile, chiar dacă e rulat mai rar. Puteți încărca imagini ori de la Wikipedia:Trimite fișier (secțiunea de monumente istorice din România), ori direct de la linia monumentului din Lista monumentelor istorice din România și ele vor ajunge în cele din urmă în listă.

De asemenea, dacă cineva dorește să organizeze Wiki Loves Monuments, comitetul internațional de organizare s-a oferit să ajute cât de mult posibil. Tot ce aveți de făcut este să aveți un juriu și să promovați concursul pe Wikipedia și/sau Facebook.--Strainu (دسستي‎)  30 august 2017 11:49 (EEST)

Comunitate Wikipedia[modificare sursă]

Cum pot intra într-o comunitate Wikipedia? Mersi! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Harnut Vlad (discuție • contribuții).

Mergeti inainte... la stanga este o usa. O deschideti si gasiti acolo comunitate dorita. Asybaris aport 30 august 2017 21:23 (EEST)
Teoretic, deja vă aflați în comunitatea Wikipedia română. Acum depinde dacă vă referiți și la altceva, funcții moderator-administrator, etc. --DieselEngineRO 30 august 2017 21:30 (EEST)

Interpretarea numerelor în infocasete/articole[modificare sursă]

Deoarece de multă vreme eram nemulțumit de cum face cuvântul magic {{formatnum:}} conversia din numere în format US în numere românești, am scris un modul și un format care fac același lucru, dar încercând mai întâi să ghicească formatarea numărului introdus. Din păcate existe niște cazuri ambigue care nu pot fi diferențiate complet fără niște presupuneri.

Modulul e deja folosit în unele infocasete și probabil va fi folosit în mai multe în viitor, așa că orice schimbare va afecta sute sau mii de pagini, inclusiv articolele voastre preferate. :) De aceea aș avea nevoie de părerea voastră în această discuție despre ce presupuneri să facem și cum să interpretăm cazurile ambigue--Strainu (دسستي‎)  1 septembrie 2017 13:53 (EEST)

Corifeus este cel mai prolific nou venit din august 2017[modificare sursă]

Main Barnstar Hires.png

Corifeus este utilizatorul înregistrat luna trecută care a făcut cele mai multe editări (indiferent de calitatea lor). L-am invitat să se prezinte aici și să ne spună cum îl putem ajuta să contribuie în mod constructiv pe Wikipedia. Strainu 2 septembrie 2017 11:14 (EEST)

Nelămurire imagini protejate în articole diferite[modificare sursă]

Doresc să introduc acest tabel ce conține sigle protejate într-o pagină ro.wiki dar din câte am înțeles siglele protejate de drepturi de autor, cât și cele protejate ca mărci înregistrate sunt restricționate în articolele ce nu au legătură directă cu ele, după en.wiki en:Wikipedia:Logos#Placement, en:Wikipedia:Non-free content#Non-free image use in galleries or tables și en:Wikipedia:Manual of Style/Icons#Logos. Dar un articol de la bg.wiki încalcă în mod normal aceste prevederi, dar nimeni nu a avut vreo obiecție în acest sens. Nici la noi nu s-a clarificat asta. Sunt confuz, am sau nu am voie să introduc logo-uri protejate în articole diferite față de destinația lor?--DieselEngineRO 3 septembrie 2017 00:56 (EEST)

Imaginile respective sunt la Commons, deci au fost considerate prea simple pentru a fi protejate de legea drepturilor de autor și nu intră sub incidența WP:MP. În ceea ce privește folosirea mărcilor, nu se aplică aceleași condiții restrictive de la drepturile de autor. Nu mi-am pus niciodată până acum întrebarea „de ce” (calul de dar...), dar cel mai probabil pentru că majoritatea mărcilor nu sunt protejate decât local, deci unii reutilizatori ar putea să folosească logourile respective legal. Deci da, puteți să puneți tabelul respectiv.
La ro.wp s-a discutat folosirea imaginilor protejate în cazul listelor de personalități și în urma discuției sunt acceptate (așa, prin tradiție orală :P) imagini protejate pentru a ilustra subiecte (persoane) care nu au propriul articol, ci apar doar într-o listă.--Strainu (دسستي‎)  3 septembrie 2017 01:53 (EEST)
Într-adevăr, acele imagini de la bg.wiki sunt eligibile pentru Commons. Vreau să menționez, totuși, că multe dintre acele sigle TVR sunt disponibile și local (sau, în unele cazuri, numai local), la ro.wiki, cu etichete de utilizare cinstită, și nu sunt foarte convins că ar trebui să stea la Commons, cu acel R stilizat. Cel puțin TVR1 Logo.png și TVR2 Logo.png au licențe dubioase la Commons, de asemenea.
Să nu se înțeleagă greșit; nu am nimic cu Arpad Andris/DieselEngineRO, dar aș vrea să mă asigur că ceea ce adăugăm în acel articol este, cel mai probabil, stabil și improbabil să primească obiecții mai târziu. Tot pentru siguranță am omis să introduc sigle în Listă de canale de televiziune în limba română atunci când am refăcut-o, deși multe dintre canalele de acolo au sigle eligibile pentru Commons sau deja prezente acolo (de aceea și eu doresc o clarificare). Pe de altă parte, altele au fost interzise explicit, cum ar fi cea pentru Disney Junior. —  Andreyyshore  D  C  3 sep. 2017, 09:35 (EEST) 
Așadar, imaginile de la Commons nu întâmpină probleme în listă dar nu corespund criteriei de simplitate pe care o cere licența. Ce îmi recomandați să fac, să le transfer la Wikipedia pentru utilizare cinstită?--DieselEngineRO 3 septembrie 2017 10:30 (EEST)
Din ce am înțeles, dacă sunt la Wikipedia sub prezumția utilizării cinstite, atunci probabil că nu pot fi folosite în tabel, fiindcă toate TVR-urile au articole proprii (ca să nu mai spunem că ar fi nevoie de adăugarea câte unei justificări separate de utilizare cinstită pentru fiecare articol în care se folosesc fișierele). Besides, pe PC, atunci când punem cursorul peste o legătură, apar sigla și introducerea articolului.
Înclin să cred că, din cauza acelui R, siglele merită protejate, dar dacă se stabilește un consens că pot fi păstrate la Commons, atunci pot fi folosite fără nicio problemă, ba chiar pot fi migrate la Commons cele care sunt încă aici. Sunt interesat de părerea altor utilizatori de aici, dar ar trebui să întrebăm și la secțiunea cafenelei de la Commons care se ocupă cu drepturile de autor.
Cu sigla TeleMoldova nu văd nicio problemă — cu siguranță poate sta la Commons. —  Andreyyshore  D  C  3 sep. 2017, 11:10 (EEST) 
[Conflict de editare] Părerea mea e că sunt destul de simple pentru a sta la commons. Dacă a fost păstrat File:Logo Național TV (2006).svg, astea de la TVR mi se par chiar mai apropiate de un text simplu. Dacă vor fi propuse pentru ștergere, eu voi vota pentru păstrare.
În situația de acum, nimeni nu vă poate acuza de nimic dacă le puneți într-o listă. Dacă ele vor fi șterse de la Commons, CommonsDelinker le va șterge din listă și tot nu va fi nicio problemă.--Strainu (دسستي‎)  3 septembrie 2017 11:16 (EEST)
Relativ la afirmația "Besides, pe PC, atunci când punem cursorul peste o legătură, apar sigla și introducerea articolului." a lui Andreyyshore: dvs. folosiți probabil un gadget sau un feature beta care la rândul lui folosește o extensie numită PageImages. Pentru utilizatorul normal nu va apărea acel pop-up, iar pentru cei care folosesc unealta,Se pare că feature-ul a ieșit din beta și apare pentru utilizatorii anonimi, dar imaginea va dispărea atunci când va fi detectată ca utilizare cinstită.--Strainu (دسستي‎)  3 septembrie 2017 11:18 (EEST)
Cred că sigla Național TV a fost ușor acceptată pentru că era vorba doar de niște text înclinat; eșarfa TVR, fiind un simbol pseudo-3D cu umbre, este ceva mai complexă, după părerea mea.
Apropo, CommonsDelinker știe să înlocuiască imagini cu alt textul sau cu descrierea lor? —  Andreyyshore  D  C  3 sep. 2017, 11:35 (EEST) 
Nu cred. Strainu (دسستي‎)  3 septembrie 2017 13:40 (EEST)
Update: în timpul discuției de la Commons, am observat că legea 8/1996 spune că nu se protejează prin copyright simbolurile oficiale ale statului și ale organizațiilor publice, deci pragul de originalitate nici nu mai contează în acest caz. Trebuia doar să citesc legea cu atenție. Am copiat la Commons variantele locale; urmează să le înlocuiesc în articole și să le propun local spre ștergere rapidă.
Nu mai am nicio obiecție în privința transferului la Commons al acestor fișiere. —  Andreyyshore  D  C  8 sep. 2017, 14:51 (EEST) 
Asta se referă la stema țări, ale unităților administrative, logourile Guvernului și ale autorităților statului, nu la logourile firmelor private. —Andreidiscuție 8 septembrie 2017 15:50 (EEST)
Asta am înțeles, dar TVR nu e privat. E o organizație publică, controlată de Parlament. —  Andreyyshore  D  C  8 sep. 2017, 15:55 (EEST) 
Textul legii 8/1884 actualizat este:
Art. 9. - Nu pot beneficia de protecția legală a dreptului de autor următoarele: [...]
c) simbolurile oficiale ale statului, ale autorităților publice și ale organizațiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul și medalia;
Legea nr. 41/1994 din 17 iunie 1994 (actualizată) privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune zice:
Art 1 Se înființează Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, ca servicii publice autonome de interes național, independente editorial, prin reorganizarea Radioteleviziunii Române.
Art. 2 Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune sunt persoane juridice, au sediul în municipiul București și își desfășoară activitatea sub controlul Parlamentului [...]
La fel, Teatrul Național din București funcționează ca o instituție publică de cultură, de importanță națională, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, aflată în subordinea Ministerului Culturii.
Legea 8/1994 vorbește d autorități publice și organizații. Nici TVR, nici TNB nu par a fi „autorități” sau „organizații”, ci „instituții”. Nu sunt convins că toate logourile instituțiilor publice nu sunt protejate. Și universitățile de stat sunt, conform cartei lor, „instituții de interes public”, dar logourile lor nu sunt libere. --Turbojet 8 septembrie 2017 20:42 (EEST)
„Instituțiile” și „organizațiile” au alte definiții în lege? DEX le aseamănă foarte tare, ba chiar implică că instituția e un fel de organizație. —  Andreyyshore  D  C  8 sep. 2017, 22:15 (EEST) 
Nu pot interpreta eu ce a avut legiuitorul în vedere. De obicei textele juridice sunt foarte chițibușare. Acum codul rutier folosește sintagma „vătămarea integrității corporale”, dar înainte folosea termeni ca „necesită atâtea zile de îngrijiri medicale”, iar juristul ne-a explicat că formularea aia nu este totuna cu vătămarea corporală, deoarece dacă ar fi fost așa legiuitorul ar fi folosit termenul respectiv. De unde am rămas cu ideea că noi nu putem echivala cuvintele, asta este treaba juriștilor. Personal nu m-aș hazarda fără un text juridic care să spună că logourile instituțiilor nu se bucură de nicio protecție, că oricine le poate folosi, modifica etc., cum cere politica Wikipediei. --Turbojet 9 septembrie 2017 19:33 (EEST)

2018 - Centenar Marea Unire[modificare sursă]

Pentru că istoria vine peste noi și 2018 este după colț, vreau să deschid o discuție dacă și ce poate fi făcut pentru a marca acest eveniment istoric. Având două proiecte apropiate în dezvoltare - Portal:România în Primul Război Mondial și Acțiunile militare postbelice există o bază bună de plecare. În opinia mea, el ar trebui să fie centrat pe cele trei uniri (Basarabia, Bucovina și Transilvania) și să trateze cele mai relevante aspecte legate de ele (mai mult nu cred că ne putem propune). Foarte important ar fi dacă se oferă un voluntar pentru coordonarea proiectului. --Macreanu Iulian (discuție) 3 septembrie 2017 12:14 (EEST)

Opinii

 • Din câte știu eu, Turbojet și Asybaris01 au avut cea mai bogată activitate în ultimii ani pe aspecte legate sau conexe cu acest aspect, chit că 99 % din această activitate s-a referit la Transilvania. Poate greșesc, dar ei sunt cei mai în măsură să ne spună, în primul rând dacă exită resurse pentru un asemenea proiect.--Accipiter Q. Gentilis(D) 3 septembrie 2017 13:41 (EEST)
Eu unul nu ma voi implica, sunt angrenat la Nicolae Grigorescu si sunt singur, nu am un colectiv de redactie in spate si nici o bibliografie corespunzatoare. As putea-o achizitiona, dar nu ma pasioneaza subiectul mai ales ca trebuie o implicare pe termen lung. Am estimat eu acu o jumatate de an sau mai mult ca ptr Grigorescu imi trebuie un an sa-l fac. Cred ca am fost optimist. Fiind un pasionat in domeniu, tot ma apuca din cand in cand letargia... dar il voi termina. Mie nu-mi plac lucrurile neterminate. La razboi, las sa se implice altii. Asybaris aport 3 septembrie 2017 15:14 (EEST)
Eu nu știu cu ce pot colabora, deoarece nu am decât istoria lui Giurescu, care se termină la 1821. Lista delegaților de la Alba Iulia s-a bazat pe o documentație achiziționată cu ocazia unei vizite acolo. Mai am ceva materiale despre aviația din WWI, dar în rest nu am deloc bibliografie. Poate scriu ceva despre Arad în contextul 1918 (Goldiș și ceilalți fruntași, Garda Națională Română, clădiri istorice unde s-a organizat/hotărât unirea — sunt mai multe). Altceva? Sunt deschis la propuneri. --Turbojet 4 septembrie 2017 13:35 (EEST)

Sugestii

La Muzeul Național de Artă al României s-a deschis o expozitie fabuloasa intitulata Atelier de front. Artiști români în Marele Război in perioada 24 august -28 ianuarie 2018. Avem acolo cele mai reprezentative lucrari ale celor mai buni artisti romani in pictura, grafica si sculptura. O recomand oricui. Am facut cateva fotografii ale celor care se incadreaza in copyright 70+. De fapt ar trebui fotografiat tot si apoi sa se faca o munca de documentare in a vedea care dintre opere au fost publicate pana in 1985 ca sa intre sub licenta adecvata la commons. Cum eu nu as face aceasta documentare, am facut poze la ce am stiut ca merge la 70+. Asa ca, dupa ce le voi pune la commons voi face un centralizator cu linkuri la ce am incarcat. Cine doreste, poate face un articol cu tematica razboiului in arta sau va distribui imaginile in articolele de razboi unde s-ar incadra. Am incarcat doar doua deocamdata aici si aici. Eu as zice ca e constructiv ca la portalul razboiului sa fie ceva si despre arta. Mergeti si vedeti expozitia, MERITA !!!! Asybaris aport 3 septembrie 2017 14:52 (EEST)
Santinela; Invalizii; Observator în baterie; Cuib de mitraliera; Lupta de la Marasesti; Coada la paine; Femei la cimitir; Mortii de la Casin; urmeaza si altele Asybaris aport 3 septembrie 2017 20:10 (EEST)
Interesant! Cea cu Lupta de la Mărășești are un stil aparte...--DieselEngineRO 3 septembrie 2017 20:14 (EEST)
Cel mai mult îmi place "Coadă la pâine". --Accipiter Q. Gentilis(D) 3 septembrie 2017 22:09 (EEST)
Fotografiile pe care le-am facut nu sunt prea bune din cauza ca lumina era redusa si nu e voie cu blitz. Va aparea un album in luna octombrie si voi scana din el. Asybaris aport 3 septembrie 2017 22:31 (EEST)
Am pus anunțul pentru expoziție la portal. Portalul despre Primul Război Mondial are o secțiune dedicată reflectării în artă, rămâne deschisă pentru viitor.
În altă ordine de idei - poate nu am fost foarte clar, cu războiul o scoatem cumva la capăt, intenția mea era de a ne focaliza pe procesul ralizării unirii în sine, adică preponderent aspectele politice (articolele despre cele trei uniri, adunările constituante, documentele unirii, personalități, tratatele internaționale etc.) Aici stăm destul de subțire.--Macreanu Iulian (discuție) 4 septembrie 2017 19:45 (EEST)
Aici pot contribui și eu cu ceva. În plus, mai am ceva despre aviația noastră din război. Dar, stau prost cu timpul. Abia după 1 octombrie pot încerca ceva mai serios. 109.100.108.39 (discuție) 4 septembrie 2017 21:27 (EEST)

Membrii Academiei Române[modificare sursă]

Datele pentru această categorie nu au fost actualizate (cu câteva excepții) de circa 10 ani. Între timp au fost făcute titularizări și au fost aleși noi membri. Am făcut un început de actualizare, introducând formatul {{Membru Academia Română}} în unele dintre articolele din care lipsea și creând cioturi pentru unele dintre articolele care lipseau. Nu am reușit să acopăr toate numele din lista Membrii Academiei Române din 1866 până în prezent; rămâne mult de făcut, pe termen lung. Ar fi potrivită crearea unui Proiect:Membrii Academiei Române, dacă se găsesc voluntari. -- Victor Blacus (discuție) 5 septembrie 2017 21:40 (EEST)

https://ro.wikipedia.org/wiki/Romanivka,_Bârzula?veaction=edit[modificare sursă]

Fixați numele satului Romanivka

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Harta_etnica_rassm.jpg

Numele corect al Romanovca este românesc

виправіть румунський переклад українського села . Правильна назва Romanovca

5 septembrie 2017 23:52 (EEST)~~ Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bohdan Bondar (discuție • contribuții).

Bagdasar sau Bagdazar[modificare sursă]

Care este forma corectă a numelui? Întreb asta pentru că văd că sunt străzi în câteva localități din țară (Bacău, Constanța, Ploiești, Sibiu) care sunt numite Bagdazar!!! Eu știu că prima formă este corectă, cea care este menționată și pe ro.Wiki, dar... poate or ști ceva mai mult edilii din acele orașe și nu știm noi. 109.100.108.211 (discuție) 7 septembrie 2017 23:30 (EEST)

Vedeți:

 1. Lista membrilor Academiei Române pe siteul instituției
 2. Numele autorilor cărților din biblioteci --Accipiter Q. Gentilis(D) 9 septembrie 2017 09:32 (EEST)


Ca membri ai Academiei Române sunt listați: MEMBRII ACADEMIEI ROMÂNE din 1866 până în prezent

Prin urmare, cei care au dat cu zarul au pierdut. --Miehs (discuție) 9 septembrie 2017 10:26 (EEST)

Mulțumesc frumos! Să le scriu, să nu le scriu...109.98.160.182 (discuție) 12 septembrie 2017 00:22 (EEST)

2 mii de fani ai paginii Facebook[modificare sursă]

Defense.gov News Photo 070530-D-7203T-001.jpg

Pagina de Facebook a Wikipediei române a atins azi 2 000 de like-uri. De la lansarea paginii în august 2015, au fost publicate 240 de postări, majoritatea share la articole interesante/actuale. 58% din vizitatori sunt bărbați, 41% femei.

Ar putea fi un moment în care să oferiți opinii despre pagină și ce s-ar putea îmbunătăți. De avut în vedere, totuși, că munca de administrare a paginii e voluntară. //  Gikü  vorbe  fapte  8 septembrie 2017 15:48 (EEST)

„...majoritatea share la articole...”? Așa scrii tu în limba română? O combini cu alte limbi? Măcar dacă ai fi pus niște ghilimele... Surpriză, limba română are un echivalent: distribuire. 213.233.85.90 (discuție) 10 septembrie 2017 14:49 (EEST)

Vocea României (sezonul 7)[modificare sursă]

Episodul 2 (A doua „tură” de Blind-uri) - 10 septembrie 2017[modificare sursă]

Salut. Cine va publica astăzi concurenții din Vocea României (sezonul 7)#Episodul 2 (10 septembrie)? --Monsterofain (discuție) 10 septembrie 2017 19:15 (EEST)

Salut. Sunt liber azi, așa că mă pot ocupa. —  Andreyyshore  D  C  10 sep. 2017, 20:13 (EEST) 
Rezolvat Rezolvat —  Andreyyshore  D  C  10 sep. 2017, 23:39 (EEST) 

Episodul 3 (A treia „tură” de Blind-uri) - 15 septembrie 2017[modificare sursă]

Salut. Știu că mai ceva vreme până la episod, dar cine va face tabelul? Andreyyshore, tot tu? --Monsterofain (discuție) 11 septembrie 2017 15:16 (EEST)

De fapt, am o ideie mai bună: ce-ar fi să îi încredințăm munca aceasta unui începător? Ca să învețe să formateze un tabel în Wikipedia. Aștept păreri! --Monsterofain (discuție) 11 septembrie 2017 15:18 (EEST)
Știi că la Wikipedia oricine e liber să editeze. Eu nu sunt aici ca să-i iau sau să-i dau cuiva permisiunea să modifice articole; pentru mine, lucrul important e doar să mă asigur că informația e prezentată corect, complet și îngrijit și că e adăugată cel puțin o sursă de încredere la fiecare episod, care să relateze ce s-a întâmplat. —  Andreyyshore  D  C  11 sep. 2017, 15:30 (EEST) 
A. Ok. Până la urmă cine se oferă? --Monsterofain (discuție) 11 septembrie 2017 15:35 (EEST)
Fiind interesat de subiect și având o contribuție majoră până acum la articolele din această serie (în număr de nouă), evident voi fi unul dintre cei interesați să documenteze în continuare emisiunea (n-aș folosi termenul „mă ofer”). De asemenea, amintesc că foarte multe articole de pe Wikipedia au fost alcătuite prin munca mai multor contribuitori (fie ea anunțată/discutată sau nu), nu neapărat a unei singure persoane. Pot contribui și alții. —  Andreyyshore  D  C  11 sep. 2017, 15:53 (EEST) 
Dacă, de fapt, prin această întrebare, vrei să măsori interesul comunității pentru această emisiune sau pentru completarea articolelor despre ea, atunci OK. Sunt și eu curios. ;) —  Andreyyshore  D  C  11 sep. 2017, 15:53 (EEST) 
Ok. -Monsterofain (discuție) 11 septembrie 2017 15:58 (EEST)

Draft strategy direction. Version #2[modificare sursă]

In 2017, we initiated a broad discussion to form a strategic direction that will unite and inspire Wikimedians. This direction will be the foundation on which we will build clear plans and set priorities. More than 80 communities and groups discussed and gave feedback[strategy 1][strategy 2][strategy 3]. We researched readers and consulted more than 150 experts[strategy 4]. We looked at future trends that will affect our mission, and gathered feedback from partners and donors.

A group of community volunteers and representatives from the strategy team synthesized this feedback into an early version of the strategic direction that the broader movement can review and discuss.

The second version of the direction is ready. Again, please read, share, and discuss on the talk page on Meta. Based on your feedback, the drafting group will refine and finalize the direction.

 1. ^ Cycle 1 synthesis report
 2. ^ Cycle 2 synthesis report
 3. ^ Cycle 3 synthesis report
 4. ^ New Voices synthesis report

SGrabarczuk (WMF) (discuție) 11 septembrie 2017 13:30 (EEST)

Puteți face cumva o regulă ca totul în cafenea să fie scris în română? Nu pentru mine, ci pentru alții, care posibil nu știu engleza. --Monsterofain (discuție) 11 septembrie 2017 15:28 (EEST)
@Monsterofain: Comunicatele de la Wikimedia Foundation vin în engleză. Sunteți liber să ajutați la traducerea mesajului. //  Gikü  vorbe  fapte  12 septembrie 2017 18:18 (EEST)
@Monsterofain: I could do that if I knew Romanian. I don't, so I write in English. I could also write in my native language (Polish) or any other language I know, but by default, I assume that English is comparably the least troublesome. If you know English, please, translate my message. SGrabarczuk (WMF) (discuție) 13 septembrie 2017 00:18 (EEST)

Albume de Kamelot[modificare sursă]

În urmă cu aproximativ un an, am început să creez pagini pentru albume de Kamelot. Am creat pagini pentru aproape toate albumele de studio ale trupei. Acum, însă nu prea mai am așa de mult timp. Poate cineva să continue munca începută de mine? Aștept răspunsuri. --Monsterofain (discuție) 11 septembrie 2017 15:33 (EEST)

De maine ma apuc yo. Nu-mi va scapa nimic. Asybaris aport 11 septembrie 2017 16:19 (EEST)
Ok. Îți voi scrie pe pagina ta de discuții ce și cum. --Monsterofain (discuție) 11 septembrie 2017 18:09 (EEST)

Wikipedia:Nominalizări articole bune[modificare sursă]

Numai Accipiter Q. Gentilis evaluează nominalizările noastre pe Wikipedia:Nominalizări articole bune?

Semnat -Monsterofain (discuție) 11 septembrie 2017 18:28 (EEST)

ai ghicit. Asybaris aport 11 septembrie 2017 20:44 (EEST)

Întrebare[modificare sursă]

Cum fac ca într-un tabel scrisul să stea la mijloc?

Semnat -Monsterofain (discuție) 12 septembrie 2017 17:31 (EEST)

align="center" | înainte de textul celulei. Nu cred că e o idee bună să centrați toate celulele; e mai bine când tabelele arată la fel peste tot (adică cu textul pe stânga, cu mici excepții). //  Gikü  vorbe  fapte  12 septembrie 2017 17:48 (EEST)
Mersi mult!
Semnat -Monsterofain (discuție) 12 septembrie 2017 17:53 (EEST)

Trujillo[modificare sursă]

Rog un administrator să-l mute pe Rafael Leonidas Trujillo la Rafael Leónidas Trujillo. --Haptokar (discuție) 14 septembrie 2017 09:05 (EEST)

Mulțumesc. --Haptokar (discuție) 14 septembrie 2017 10:57 (EEST)

Încercare de deturnare cont[modificare sursă]

Eram logat pe Wikipedia și lucram la un articol, când am primit următoarea notificare [[8]]. A existat o încercare de deturnare a contului. Nu știu dacă au mai fost astfel de încercări pentru deturnarea altor conturi, dar am început să-mi pun o serie de întrebări. Nu sunt administrator, nici patrulator, contul meu nu prezintă mare interes. Poate fi accesat contul simultan de pe mai multe dispozitive? Încercarea a eșuat pentru că era deschisă deja sesiunea de lucru sau a fost introdusă o parolă greșită? Poate fi protejat un cont altfel decât prin parolă? --Haptokar (discuție) 14 septembrie 2017 10:57 (EEST)

Contul poate fi accesat de pe oricâte dispozitive. Cel mai probabil a fost introdusă o parolă greșită. Pentru administratori se poate activa 2 factor authentication. Dacă doriți neapărat, puteți cere unui steward să vă adauge în grupul "oath testing group" si veti avea posibilitatea să îl activați și dvs.--Strainu (دسستي‎)  14 septembrie 2017 11:18 (EEST)
Dacă folosiți LastPass (gratuit), puteți genera parole de 30 de caractere aleatoare, alea chiar nu le ghicește nimeni. Tgeorgescu (discuție) 14 septembrie 2017 14:57 (EEST)

Oare mai merită ...[modificare sursă]

Oare mai merită să semnalezi greșeli sesizate în ro.wiki? Dacă nu ți se răspunde „corectează tu”, nu se mai ocupă nimeni altcineva de corectare. Cantitaea primează, nu calitatea. Am sesizat pe Orioane în februarie 2015 că o hartă esta plasată greșit. Nu orice cititor poate corecta imaginea. Orioane nu s-a deranjat. Hartă greșită[modificare sursă] Din istoric înțeleg că sunteți creatorul paginii Ostrobotnia de Sud. (27 decembrie 2006). Paginile Kymenlaakso [9] și Ostrobornia de sud [10] au aceeași hartă, aceea a regiunii Kymenlaakso (a cărui nume corect în românește ar fi Valea Râului Kymi). --84.250.158.224 (discuție) 5 februarie 2015 20:53 (EET) Harta Ostrobotniei de Sud [11] --85.76.5.95 (discuție) 14 septembrie 2017 17:44 (EEST)

Da, merită și vă mulțumim. Orioane nu mai este activ la Wikipedia din 12 iulie 2011. Acesta este motivul pentru care nu ați primit vreun răspuns. Cele bune, --Silenzio (discuție) 14 septembrie 2017 17:49 (EEST)
[conflict de editare] Orioane nu mai e activ din 2011. Am corectat eu. Vă mulțumesc pentru semnalarea greșelii. //  Gikü  vorbe  fapte  14 septembrie 2017 17:52 (EEST)

Discuție privind „interconectarea conturilor implicate în editări plătite, în vederea reducerii utilizării de identități false”[modificare sursă]

La Meta este în acest moment în desfășurare o discuție despre "o propunere de a-i obliga pe cei implicați în editări pătite la Wikipedia să-și pună în pagina de utilizator legături către toate conturile active unde anunță că desfășoară această activitate."

Aceasta s-ar aplica la Wikipedia și nu neapărat la alte proiecte-surori, ci doar la website-uri unde oamenii anunță că vor edita Wikipedia în schimbul unei remunerații, nu și la alte conturi personale, profesionale sau de social media.

Vă rugăm să comentați la meta. Mulțumim. Transmis din partea lui User:Doc James.

MediaWiki message delivery (discuție) 18 septembrie 2017 00:06 (EEST)

Content Translation[modificare sursă]

Pentru cei interesați de unealta de traducere, miercuri după prânz este programată o întâlnire în care se vor discuta ultimele evoluții ale proiectului. Anunțul cu detaliile de conectare este disponibil la https://lists.wikimedia.org/pipermail/wikimedia-l/2017-September/088621.html --Strainu (دسستي‎)  18 septembrie 2017 15:26 (EEST)