Wikipedia:Cafenea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare


Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Pagina de teste
Pagini de șters
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje

La Cafenea se discută numai subiecte legate de Wikipedia în limba română; altfel de mesaje vor fi șterse.
Întrebările și răspunsurile pe subiecte enciclopedice își au locul la Oracol.
Indicațiile privind „cum se face” se găsesc în pagina Ajutor.


 • Introduceți subiecte noi sau răspundeți într-o conversație existentă:
  • Subiect nou: apăsați deasupra unde scrie „Adăugați un mesaj sau o întrebare”
  • Conversație existentă: apăsați pe „modificare” în dreptul secțiunii la care vreți să participați
 • La sfârșitul mesajului vă rugăm să vă semnați introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură și dată.
 • Puteți vedea alte detalii despre formatarea mesajelor în această pagină de ajutor.


Informații despre Wikipedia sau Fundația Wikimedia puteți cere la info-ro@wikimedia.org sau info-ro@wikipedia.org.

Arhiva Cafenelei
Arhive periodice
Anul 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015
2016 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
2017 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
2018 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
2019 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
2020 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
2021 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite.
Dacă doriți să continuați aici o discuție arhivată, copiați fragmentul care vă interesează, introduceți-l la sfârșitul paginii Wikipedia:Cafenea și scrieți mesajul acolo.
GrowthExperiments[modificare sursă]

Propun adăugarea extensiei GrowthExperiments (a se vedea și mw:Growth) la ro.wp. Am tradus în întregime extensia la translatewiki. GrowthExperiments oferă un ghid pentru începători într-o pagină specială, care este mai atractiv decât {{Bun venit}}, și oferă funcții pe care acest format nu le are. Nu spun să renunțăm la formatul de bun venit, dar dacă această extensie va fi adăugată, ar trebui menționată pagina acasă („home page”; pagina specială pentru asistență a nou-veniților) în {{Bun venit}}. --NGC 54 (discuție / contribuții) 8 februarie 2021 14:45 (EET)

Interesant. Alte opinii ? --Accipiter Gentilis Q.(D) 13 februarie 2021 15:10 (EET)

Pentru. De ținut cont că munca nu se va termina odată cu traducerea vor mai fi multe lucruri de actuaizat/particularizat. Când facem cererea?--Strainu (دسستي‎)  15 februarie 2021 12:44 (EET)

Pentru cei care vor să testeze extensia, pot să o testeze la test.wikipedia.org; mergeți la Pagina acasă și apoi activați-o la Preferințe. --NGC 54 (discuție / contribuții) 15 februarie 2021 15:51 (EET)

https://test.wikipedia.org/wiki/Special:Log?type=growthexperiments&user=&page=&wpdate=&tagfilter=&subtype=: Jurnalul unde sunt afișate unele acțiuni efectuate cu această extensie. --NGC 54 (discuție / contribuții) 15 februarie 2021 16:10 (EET)
Dacă doriți să testați și panoul de ajutor, mergeți la Preferințe și apoi mergeți la un articol (de ex. testwiki:Test) și apăsați „Modificare”. Dacă găsiți traduceri greșite/proaste, vă rog să le corectați. --NGC 54 (discuție / contribuții) 15 februarie 2021 17:40 (EET)
Mai există aspecte de discutat.
Funcții
Care funcții ar trebui implementate (și care ar trebui activate în mod implicit și care ar trebui să poată fi activate doar din Preferințe)? Părerea mea este că toate funcțiile ar trebui activate în mod implicit, din moment ce utilizatorii nou-veniți probabil nu se duc direct la Preferințe. Unul dintre lucrurile care se observă din Special:Jurnal/newusers este că multe persoane care își creează cont nu editează după aceea (poate cred că prin crearea contului vor avea o experiență de lectură mai bună?), așa că Sondajul de bun venit ar fi folositor pentru a îi înștiința de posibilitatea editării Wikipediei. Panoul de ajutor este util pentru că oferă asistență în timpul editării articolelor, Sarcinile pentru nou-veniți pentru că învață nou-veniții cum anume pot contribui, iar Pagina acasă pentru că este „zona centrală” unde pot nou-veniții să învețe și să pună întrebări. Din câte înțeleg din editările mele de la Wikipedia de Test, editările utilizatorilor care au activată Pagina acasă sunt marcate cu eticheta „Sarcină de nou-venit”, așa că că utilizatorii care vor utiliza această funcție vor fi ușor de recunoscut.
Mentori
Una dintre funcțiile Paginii acasă este adresarea unei întrebări mentorului. Utilizatorilor care folosesc Pagina acasă le este acordat în mod automat și aleatoriu un mentor dintr-o listă. Trebuie să existe utilizatori care să dorească să fie mentori (eu aș accepta, dar un singur utilizator nu este destul).
Pagini de ajutor
Trebuie luat în considerare și faptul că există anumite lucruri de configurat (anumite legături către anumite pagini); a se vedea mw:Growth/Communities/Get the Growth experiments on your wiki#Suggested edits. De exemplu, în Pagina acasă există legături care trimit către pagini de ajutor pentru editare care trebuie configurate (unele dintre pagini ar putea fi Ajutor:Cum modific o pagină și Ajutor:Note). Pentru a înțelege mai bine despre ce vorbesc, extensia poate fi testată la Wikipedia de test (cum am descris mai sus).
Concluzia mea
Această schimbare nu este una care poate fi efectuată într-un timp oarecum scurt, iar pentru a fi efectuată trebuie să își exprime acordul și alți utilizatori, deoarece nu are sens să fie implementată și majoritatea utilizatorilor (care nu sunt nou-veniți și patrulează schimbările recente) să nu știe de ea sau chiar să nu fie de acord cu ea, pentru că una dintre funcțiile extensiei este asistența nou-veniților prin sistemul „Întrebare de la nou-venit – Răspuns de la utilizator experimentat”. În plus, trebuie să existe utilizatori care să aibă timp și cunoștințe pentru a răspunde întrebărilor nou-veniților. --NGC 54 (discuție / contribuții) 15 februarie 2021 22:07 (EET)
În {{Bun venit}}, propun ca acest text
| width="8%" align="right" | <imagemap> ::::Fișier:Cicero-head.png|31x31px ::::default [[Wikipedia:Solicită asistență]] ::::desc none ::::</imagemap> ::::| [[Wikipedia:Solicită asistență| '''Solicitați asistență'''<br />Cereți ajutor personalizat pentru primii dumneavoastră pași.]]
să fie înlocuit cu acest text:
| width="8%" align="right" | <imagemap> ::::Fișier:Cicero-head.png|31x31px ::::default [[Special:Homepage]] ::::desc none ::::</imagemap> ::::| [[Special:Homepage| '''Obțineți asistență'''<br /Puneți întrebări mentorului dvs. și treceți printr-un ghid de editare interactiv.]] --NGC 54 (discuție / contribuții) 16 februarie 2021 14:13 (EET)
Trebuie stabilite și ce legături către pagini de ajutor se introduc. A se vedea mw:Growth/Communities/Get the Growth experiments on your wiki#Suggested edits.
Propun ca legăturile din modulul „Primiți ajutor cu editarea” („Get help with editing”) să fie următoarele în ordinea următoare: Bun venit, Ghid, Cum modific o pagină, Wikizare și Asistent pentru a crea articole. „Vedeți mai multe articole de ajutor” („View more help articles”) ar trebui să trimită către Ajutor:Cuprins.
Urmează editările sugerate.
Sarcină Format (Wikidata prinicpal) Format (Wikidata alternativ) Format (ce ar trebui să apară la ro.wp)
Corectează articol Q6292692 - Format:Ortografie
Adaugă legături Q13107723 Q5624688 Format:Underlinked
Actualizează articol Q5617874 - Format:Actualizare
Adaugă referințe Q5962027 Q6192879 Format:Referințe
Extinde articol Q5529697 Q5623589 Format:Ciot
Sarcină Pagină de ajutor (Wikidata prinicpal) Pagină de ajutor (Wikidata alternativ) Pagină de ajutor (ce ar trebui să apară la ro.wp)
Corectează articol Q10953805 - (Nu știu)Wikipedia:Inițiativa de Curățenie#Greșeli gramaticale (în curs)
Adaugă legături Q27919580 Q75275496 mw:Help:VisualEditor/User guide/ro#Modificarea legăturilor
Actualizează articol Q4664141 - (Nu știu)Wikipedia:Inițiativa de Curățenie#Articole inactuale
Adaugă referințe Q79951 Q642335 Wikipedia:Verificabilitate
Extinde articol Q10973854 Q4663261 Wikipedia:Ciot
Sarcină Pagină de ajutor (Wikidata prinicpal) Pagină de ajutor (Wikidata alternativ) Pagină de ajutor (ce ar trebui să apară la ro.wp)
Creează un articol Q4966605 Q10968373 Ajutor:Cum scriu un articol
Adaugă o imagine Q27919584 Q4618557 mw:Help:VisualEditor/User guide/ro#Modificarea imaginilor și a altor fișiere media
Pentru pagina de ajutor de la „Corectează articol” (Q6292692) și „Actualizează articol” (Q4664141) nu știu ce legături ar fi potrivite. --NGC 54 (discuție / contribuții) 16 februarie 2021 17:02 (EET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Mă voi uita mai în detaliu la chestiile tehnice (pagini de ajutor etc.) dar aș vrea să adresez niște afirmații pe care le-ati făcut:

 • mentori - mă bag, cred că se vor mai găsi 2-3 oameni în plus.
 • nu m-aș baza pe utilizatorii care patrulează schimbările recente pentru a ghida nou-veniții decât cel mult dacă aducem schimbări în fluxul lor de lucru (e.g. la mesajele de avertizare).
 • cel mai probabil nu e productiv să "finalizăm" toate acele pagini de ajutor înainte de a activa extensia; în schimb, trebuie să înțelegem fluxul de lucru și să avem mijloacele de a vedea unde se blochează utilizatorii (fie prin pagini de feedback, fie prin ceva statistici ale extensiei?)--Strainu (دسستي‎)  17 februarie 2021 11:29 (EET)
În cazul în care nu se găsesc legături bune pentru paginile de ajutor pentru „Corectează articol” și „Actualizează articol”, atunci cred că Categorie:Articole cu grafie incorectă și Categorie:Articole Wikipedia care necesită actualizare ar fi cele mai bune legături, în lipsa unor pagini de ajutor. Totuși, en:Wikipedia:Basic copyediting ar fi bună pentru „Corectează articol” dacă s-ar traduce și adapta. --NGC 54 (discuție / contribuții) 17 februarie 2021 13:31 (EET)
După cum este descris la mw:Growth/Communities/How to introduce yourself as a mentor#A separate list for workshops hosts și la mw:Growth/Communities/Get the Growth experiments on your wiki#Configuration: Voi crea pagina Wikipedia:Listă mentori, pe care o voi lega la d:Q14339834. Cine are destulă experiență și dorește să fie mentor, se poate introduce pe listă (totuși, în cazul în care un utilizator se introduce pe listă, iar alții nu sunt de acord cu asta, atunci se poate discuta dacă acel utilizator este sau nu potrivit pentru a fi mentor). După (și dacă) va fi adăugată extensia, voi proteja total lista de mentori, pentru a nu risca să ne trezim cu vandali sau cu utilizatori neexperimentați pe listă.
Urmați instrucțiunile de aici, dacă doriți să fiți mentor. --NGC 54 (discuție / contribuții) 17 februarie 2021 15:08 (EET)
Tot acord asistență, iar la OTRS peste 90% din discuții sunt exact asta, explicații (foarte puțini ne oferă dezinteresat ceva), așa că pot fi și mentor. Însă vă spun că activitatea este nasoală. Dacă răspunzi telegrafic, cum se face pe aici, „citiți asta, nu încălcați aia”, de obicei interlocutorul nu înțelege nimic, abia după detaliere înțelege. Iar după ce începe să înțeleagă te bombardează cu argumente din viața reală, care contravin politicilor, iar dacă tot te încăpățânezi să-i explici, te face cap pătrat, cu ochelari de cal, cu obtuzitate tipică românească, la care trebuie să-i explici că proiectul este unul american, și pleacă bombănind. Un exemplu de ce-l așteaptă pe un mentor vedeți în pagina mea de discuții de anul ăsta. Niciodată cineva n-a întrebat o chestiune tehnică, întotdeauna când au apelat la asistență a fost vorba de lipsă de notabilitate și ce doreau era să li se explice cum s-o dribleze. Își trebuie timp și nervi, nu e o activitate de dus începătorul entuziast de mânuță.
În instrucțiunile de acolo se spune că ne putem înscrie când totul este funcțional. Poate n-am înțeles eu bine. Anunțați când se pot face înscrierile. --Turbojet  17 februarie 2021 15:59 (EET)

Se pare că extensia vine vrem/nu vrem: https://phabricator.wikimedia.org/T275069 Strainu (دسستي‎)  17 februarie 2021 23:50 (EET)

Hello! Sorry to use English. Please help translate to your language.
I'm Trizek (WMF). I work as a community relations specialist for the Wikimedia Foundation, and I'm a member of the Growth team.
About Suggested Edits, you've copied the list of Wikidata links we use to identify the templates we use. You can select any template for the tasks, as long as they fit the definition of each task.
Concerning the list of mentors, please format the list following the guidance, as NGC 54 already mentioned. You need at least one mentor for each 500 new accounts created monthly on your wiki (3 mentors minimum).
We are working on a feature that will allow you to display the mentor name on the welcome message. This feature will be available by the time the deployment will happen on your wiki.
As Strainu points out, we were planning to contact you over the next weeks. Since you've started the discussion, we can deploy on your wiki anytime, as far as you've finished the selection of templates and help pages. Let us know when you are ready. You can add your information to the deployment task I just created if you like to.
Of course, ping me if you have any question regarding the features. I'm more than pleased to help you. Thank you.
Best, Trizek (WMF) (discuție) 18 februarie 2021 14:45 (EET)
Numai ce am tradus mw:Growth/Focus on help desk/Help panel și mw:Help:Growth/Tools. Dacă cineva vrea să traducă mw:Growth/Communities/How to interact with newcomers și/sau mw:Growth/Communities/How to introduce yourself as a mentor, este liber să o facă. --NGC 54 (discuție / contribuții) 19 februarie 2021 17:00 (EET)
Dacă n-aveți nimic împotrivă (zic asta fiindcă unii n-au încredere în mine), traduc eu mw:Growth/Communities/How to interact with newcomers. Eu lucrez în calculatorul propriu, să-mi spuneți ce să fac cu taducerea. Încep la ora 18, să aveți timp să mai spuneți ceva dacă vreți. --Turbojet  19 februarie 2021 17:39 (EET)
Ok, am făcut. Hai să fim serioși, nu aia întreabă nou-veniții. De fapt, nu întreabă nimic, deoarece ei știu totul. Iar când pagina lor n-are surse, degeaba îmi exprim eu părerea de rău că deocamdată Wikipedia nu poate avea o pagină despre... (Acel „deocamdată” tare îmi sună a batjocură.) Intersul lor este ca Wikipedia să aibă. --Turbojet  19 februarie 2021 20:21 (EET)
E OK, ideea nu e să-i îndreptăm pe cei care vin chitiți pe un scop îngust, ci să le sărim în față (la propriu) celor care experimentează, mărind șansele să aibă un rezultat care să le placă și să-i convingă să mai încerce fără să distrugă (prea multe).--Strainu (دسستي‎)  19 februarie 2021 23:50 (EET)
Pentru legăturile către paginile de ajutor rămase, vedeți Special:Diff/13944576. Nu am reușit să găsesc legături mai bune. Dacă găsește cineva, poate să le menționeze aici. --NGC 54 (discuție / contribuții) 20 februarie 2021 13:54 (EET)
După adăugarea extensiei, voi crea un cont nou (cu care nu voi face nicio editare sau orice altă acțiune), pentru a înțelege mai exact ce anume se schimbă pentru un nou-venit odată cu aceste funcții. --NGC 54 (discuție / contribuții) 21 februarie 2021 20:18 (EET)
A se vedea ultimul comentariu de la phab:T275130. --NGC 54 (discuție / contribuții) 22 februarie 2021 17:26 (EET)
Cei care vor să testeze uneltele să meargă la Special:Preferințe pentru a activa „Afișează pagina acasă pentru nou-veniți” și „Activați panoul de ajutor al editorului” (acesta din „Modificare”). --NGC 54 (discuție / contribuții) 22 februarie 2021 22:09 (EET)
A se vedea phab:T275429. --NGC 54 (discuție / contribuții) 23 februarie 2021 14:26 (EET)
Am corectat din traduceri la translatewiki, iar acestea au apărut deja la Wikipedia de Test. De exemplu, la Wikipedia de Test scrie „Editări ușoare”, pe când la Wikipedia în română scrie „Ușor editări”. Ar trebui ca traducerile să se actualizeze în scurt timp și aici (la ro.wp). --NGC 54 (discuție / contribuții) 24 februarie 2021 12:23 (EET)
Pentru cei interesați de niște statistici ale sondajului de bun venit la Wikipedia în cehă și coreeană: mw:Special:MyLanguage/Growth/Analytics updates/Welcome survey initial report. --NGC 54 (discuție / contribuții) 28 februarie 2021 16:14 (EET)

Hello

Everything seems to be ready for a deployment to new accounts. Since no major blocker has been identified, we plan to enable the tools for new account this Wednesday.

Thank you, Trizek (WMF) (discuție) 1 martie 2021 16:09 (EET)

În acest caz, după cum am spus mai sus deja, voi crea miercuri un cont (sau 2-3, în cazul în care am din nou probleme cu parola) pentru a vedea mai exact ce anume se schimbă la crearea unui cont. Cu acel cont nu voi face nicio editare sau orice altă acțiune. --NGC 54 (discuție / contribuții) 1 martie 2021 16:27 (EET)
A se vedea mw:Special:MyLanguage/Help:Growth/Mentorship/Integrating mentorship pentru a afla despre funcția „{{#mentor:}}”. --NGC 54 (discuție / contribuții) 1 martie 2021 21:29 (EET)
Cei care vor să primească „newsletter-ul” despre GrowthExperiments, se pot înscrie la m:Global message delivery/Targets/Growth team updates. Cei care se înscriu vor primi ocazional mesaje de genul celui de la Discuție Utilizator:NGC 54#Growth team newsletter #17. --NGC 54 (discuție / contribuții) 3 martie 2021 18:23 (EET)
Yes check.svg Realizat. A se vedea ultimul comentariu de la phab:T275130. --NGC 54 (discuție / contribuții) 3 martie 2021 21:29 (EET)
https://ro.wikipedia.org/wiki/Special:Schimb%C4%83ri_recente?hidebots=1&hidecategorization=1&hideWikibase=1&tagfilter=newcomer+task%7Cmentorship+module+question%7Chelp+panel+question&limit=500&days=30&urlversion=2: Trebuie monitorizate etichetele „Sarcină de nou-venit”, „Întrebare de la modulul de învățat de la mentor” și „Întrebare de la panoul de ajutor”. Aceasta este prima editare făcută de un nou-venit cu editările sugerate din pagina acasă (se înțelege din „Etichete: Editare vizuală, Sarcină de nou-venit” - eticheta care spune asta este „Sarcină de nou-venit”). --NGC 54 (discuție / contribuții) 5 martie 2021 15:34 (EET)
Am incercat sa urmaresc tot ce-i mai sus, dar nu mai inteleg nimic, totul e complicat, pe un nou venit daca-l trimiteti prin linkurile astea care le puneti va fugi mancand pamantul, asa cum cred ca voi face si eu. Sorry........ ...Asybarisaport 5 martie 2021 15:43 (EET)P.S. Vad ca sunt captiv la Lista de mentori. Va rog sa ma scoateti de acolo, las locul unora mai pregatiti. Multumesc.
Rezolvat Rezolvat: Special:Diff/13961386. Legătura de mai sus („https://ro.wikipedia.org/wiki/Special:Schimb%C4%83ri_recente?hidebots=1&hidecategorization=1&hideWikibase=1&tagfilter=newcomer+task%7Cmentorship+module+question%7Chelp+panel+question&limit=500&days=30&urlversion=2”) nu este pentru nou-veniți. Este pentru mentori și pentru cine altcineva vrea să mai ajute nou-veniții. Am vrut doar să evidențiez că editările marcate cu eticheta „Sarcină de nou-venit” sunt editări făcute prin intermediul editărilor sugerate descrise la mw:Special:MyLanguage/Help:Growth/Tools/Suggested edits. --NGC 54 (discuție / contribuții) 5 martie 2021 16:03 (EET)
Se pare că nou-veniții pot interpreta textul în multe moduri... De exemplu, aici un ucenic (Alexandra Cioaric) a crezut că mentorul său (Strainu) are nevoie de ajutor... Textul de la Wikipedia:Listă mentori#Listă mentori ar trebui să nu fie interpretabil. Dar chiar nu înțeleg cum poate cineva să înțeleagă asta, având în vedere partea cu „V-ați încurcat?”. --NGC 54 (discuție / contribuții) 6 martie 2021 17:48 (EET)
A se vedea phab:T275908. Schimbarea a fost făcută și la ro.wp. Mai exact, de acum încolo întrebările trimise prin panoul de ajutor se duc la pagina de discuție a mentorului, nu la Cafenea. --NGC 54 (discuție / contribuții) 8 martie 2021 22:58 (EET)
mw:Growth/Mentor dashboard/V1 design feedback. --NGC 54 (discuție / contribuții) 17 martie 2021 14:46 (EET)
Pentru informații despre implementarea panoului mentorului și alte informații despre acesta vedeți phab:T239234 (inclusiv celelalte sarcini din „Related Objects”). --NGC 54 (discuție / contribuții) 5 aprilie 2021 13:21 (EEST)
A se vedea mw:Special:MyLanguage/Growth/Personalized first day/Structured tasks/Add a link pentru a afla ce s-ar putea întâmpla cu sarcina de adăugat legături. --NGC 54 (discuție / contribuții) 5 aprilie 2021 13:25 (EEST)
Deocamdată, funcția „Mentor dashboard” nu este implementată niciunde, dar cel mai probabil va fi cândva implementată și aici. Cum ar trebui tradus „mentor dashboard”? „panoul mentorului”, „avizierul mentorului”, „bordul mentorului”? Există vreo traducere într-un singur cuvânt în română a cuvântului „dashboard” din engleză? --NGC 54 (discuție / contribuții) 9 aprilie 2021 22:06 (EEST)

Wikipedia:Listă mentori[modificare sursă]

Rog cei interesați să se introducă la Wikipedia:Listă mentori, urmând instrucțiunile. Mâine voi proteja total lista mentorilor (descris aici). De asemenea, mâine voi spune la Phabricator că funcțiile GrowthExperiments pot fi adăugate și aici, întrucât discuția va împlini 2 săptămâni. --NGC 54 (discuție / contribuții) 21 februarie 2021 14:32 (EET)

Nu am observat acest mesaj. Lista este închisă definitiv? :) --Turbojet  6 martie 2021 17:58 (EET)

@Turbojet: Dacă doriți să deveniți mentor, puteți cere acest lucru (spunând și ce text personalizat doriți să adăugați, dacă doriți unul). Aș fi putut proteja lista ca format, dar parcă au fost în trecut discuții că doar formatele și modulele se protejează astfel, iar protejarea sporită ar fi fost prea joasă, căci ar fi permis unor utilizatori neexperimentați, dar cu confirmare extinsă, să se adauage în listă. --NGC 54 (discuție / contribuții) 6 martie 2021 18:03 (EET)
Ok, mă puteți adăuga dv. Textul personalizat ar fi „Acord asistență la orice, mai puțin la interfața pentru editarea vizuală și la editarea de pe tablete și telefoane.” --Turbojet  6 martie 2021 18:09 (EET)
@Turbojet: Yes check.svg Realizat: Special:Diff/13963551. --NGC 54 (discuție / contribuții) 6 martie 2021 18:15 (EET)
Mulțumesc. --Turbojet  6 martie 2021 18:17 (EET)
Propun ca mentorii să fie eliminați din listă în mod automat după 6 luni de inactivitate (sau o altă perioadă rezonabilă), pentru că în caz contrar ar ajunge multe întrebări pe pagina de discuție a unui utilizator care nu răspunde. --NGC 54 (discuție / contribuții) 18 martie 2021 13:57 (EET)
 • De acord. Cred că maxim 3 luni ar fi mai bine, dar, pe de altă parte, cred că autoeliminarea ar trebui să fie și voluntară, în sensul că dacă știi că iei o pauză mai lungă, e util să te retragi temporar de pe listă. Pentru simplitate, de exemplu pe perioada unui concediu, ar fi poate utilă o facilitate de ascundere a usernameului respectiv, pe listă. Poate că adăugarea <!-- --> ar fi utilă. --Accipiter Gentilis Q.(D) 18 martie 2021 18:54 (EET)
 • De acord, motivul putând fi pus în descriere. --Turbojet  18 martie 2021 19:26 (EET)

Intrebare (1)[modificare sursă]

de ce nu sunt informatii legate de BOOKerini? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Edybaltag0 (discuție • contribuții).

Păcatele părinților[modificare sursă]

Copiii trebuie sa raspundă pentru păcatele părinților? Dacă da, atunci si urmasii lor? Până la a câta spiță?

E vorba despre modificările pe care Vulturulsinguratic, în prezent blocat, le reintroduce cu insistenta in paginile Vlad Voiculescu (economist) si Alexandru Rafila. --78.96.103.246 (discuție) 13 martie 2021 18:22 (EET)

Modificările au fost anulate. //  Gikü  vorbe  fapte  13 martie 2021 19:12 (EET)
Asa mi se pare corect. Vlad Voiculescu si Alexandru Rafila ar trebui sa fie criticati pentru greselile lor, nu ale parintilor. Wikipedia este o enciclopedie, nu un loc de rafueli politice. Succes in continuare voluntarilor de aici - am inteles ca nu aveti niciun avantaj material pentru munca depusa. --78.96.103.246 (discuție) 13 martie 2021 21:32 (EET)
Nu e deloc corect. Corect ar fi ca ei să renunțe la averile obținute de pe urma comportamentului imoral al părinților lor și să le doneze persoanelor care au avut de suferit de pe urma părinților lor, dar ăsta e un subiect ce nu privește Wikipedia. --Donarius (discuție) 14 martie 2021 11:48 (EET)

Introducere foto în infobox[modificare sursă]

Salut! În articolul Morris Swadesh din rowiki nu este fotografia persoanei în infobox, dar pe enwiki este. Ar putea s-o introducă cineva și în rowiki? Eu nu mă pricep.--Amator linguarum (discuție) 14 martie 2021 10:48 (EET)

a murit in 1967, fotografia nu este libera nici pe en.wiki, este UC. ...Asybarisaport 14 martie 2021 10:50 (EET)

Legătură externă[modificare sursă]

Rog alți utilizatori să își spună părerea despre legătura externă despre care se discută la Discuție Utilizator:Andreea Daniela F#■ Spam. --NGC 54 (discuție / contribuții) 14 martie 2021 17:12 (EET)

Importanța unui om pentru a i se putea face o pagină pe Wikipedia[modificare sursă]

Vreau să creez o pagină despre un om. Am date despre data nașterii, proveniență, locul nașterii și alte detalii intime. Persoana respectivă a absolvit Facultatea de Drept și Școala Superioară de Științe de Stat. În 1916 se înscrie la Școala Militară de Ofițeri de Infanterie din București și, la 3 August 1917, intră în Regimentul 43 Infanterie ca elev plutonier. A luptat și în Al Doilea Război Mondial, dar nu am găsit suficiente date. Tot ce știu e că era colonel (a devenit sublocotenent în timpul războiului, locotenent la 1 Aprilie 1919, căpitan undeva prin noiembrie 1920 etc). După '45 a devenit rezervă, a încercat să vândă porci și cereale pentru a avea bani pentru a susține educația celor 4 copii, a fost încarcerat 6 ani la Caransebeș între 1949 și 1955 și a murit la vârsta de 68 de ani. Credeți că e suficient de important încât să se scrie un articol pe Wikipedia despre el? Menționez că a fost decorat cu Virtutea Militară (clasele a II-a și I) și Ordinul Coroana României Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 109.99.94.192 (discuție • contribuții).

Urmați aceste sfaturi: Ajutor:Cum scriu un articol. Spor! //  Gikü  vorbe  fapte  14 martie 2021 20:42 (EET)
Pe Wikipedia nu importanța persoanei, și nici ce a făcut decide dacă să aibă articol sau nu, ci dacă informațiile despre el apar în suficiente surse de încredere. Dacă astfel de surse nu există, din păcate un articol nu poate fi păstrat dacă conține doar ce știm noi, utilizatorii. --Turbojet  14 martie 2021 20:43 (EET)

Caut să obțin undă verde pentru Wiki Loves Earth și Wiki Loves Monuments în Moldova, 2021[modificare sursă]

Logo WLE Logo WLM
WLE revine în MD, iar WLM își face debutul

Bună! Recent am pus la punct două cereri de grant, cu scopul de a obține fonduri pentru cea de-a patra ediție a Wiki Loves Earth și prima ediție a Wiki Loves Monuments în Moldova. Le puteți vedea vedea la Meta:

 • Grants:Project/Rapid/Gikü/Wiki Loves Earth 2021 in Moldova
  • concursul va fi organizat după modelul celorlalte trei ediții, practic tot ecosistemul este pregătit;
  • va fi organizată o expediție fotografică de până la 2.500 km prin diferite regiuni ale Moldovei, cu scopul de a identifica și fotografia arii protejate pentru care încă nu avem poze.
 • Grants:Project/Rapid/Gikü/Wiki Loves Monuments 2021 in Moldova
  • proiectul este mai amplu decât WLE și la el mai contribuie TotalAnarchy (un ajutor de neprețuit la întocmirea listei), cât și NicolaS961, Tolea93, Zelialex;
  • lista celor 5.591 de monumente este aproape complet pregătită să fie importată la Wikipedia și Wikidata;
  • va fi organizat un concurs de tipul quest, în care grupuri a câte doi cicliști vor „vâna” timp de o zi mai multe obiective protejate;
  • în baza Proiect:Imagini AIRM, va fi organizat un efort internațional (care va include participanți din alte Wikipedii) de importare a imaginilor oferite sub licență liberă de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova.

Sunteți bineveniți să:

 1. lăsați mai jos comentarii și propuneri de îmbunătățire
 2. semnați la Endorsements dacă susțineți cererile de grant – pentru WLE, respectiv pentru WLM
 3. urmăriți activitatea paginilor de Facebook respective – https://www.facebook.com/wle.moldova și https://www.facebook.com/wlm.moldova

Vă mulțumesc! //  Gikü  vorbe  fapte  15 martie 2021 19:01 (EET)

Semnat dar nu-mi apare pe meta iconița pt. semnătură, rezolvat doar cu copy-paste --~~~~ --Terraflorin (discuție) 16 martie 2021 07:36 (EET)
@Gikü: Aceste proiecte sunt organizate sub egida WMROMD? --Pafsanias (discuție) 16 martie 2021 12:32 (EET)
@Pafsanias: Deocamdată nu am decis. Așa mi-a fost recomandat de către responsabilii de grant-uri și așa a fost finanțat grant-ul pentru expediția foto din 2018. Discut cu colegii din WMROMD acum ca să vedem cum facem mai bine. Pentru mine este mai ușor să organizez din nume propriu, așa cum am făcut la edițiile precedente. //  Gikü  vorbe  fapte  16 martie 2021 12:57 (EET)
@Pafsanias: S-a rezolvat. Proiectele vor fi sub egida WMROMD. Banii îmi vor fi transferați mie dar acordul de grant va fi co-semnat de WMROMD din România. //  Gikü  vorbe  fapte  2 aprilie 2021 11:59 (EEST)
Vă mulțumesc pentru informare. Comunitatea trebuie ținută la curent cu toate inițiativele referitoare la proiect, după părerea mea. --Pafsanias (discuție) 2 aprilie 2021 15:36 (EEST)

Intrebare (2)[modificare sursă]

Avand in vedere ca pe consolele Xbox One exista optiunea de a naviga pe Internet prin Microsoft Edge, si din ce am observat ca Wikipedia poate fi accesata, exista si posibilitatea de a edita direct de pe consola pagini?--Coulibiac (mesaje) 17 martie 2021 09:29 (EEST)

Vandalisme Wikidata fotbal[modificare sursă]

Rog pe cineva să verifice editările lui Bob Richard1 de la Wikidata. 2 erau vandalisme, dar la restul editărilor nu mă pricep, întrucât fotbalul nu se află în area mea de interese. --NGC 54 (discuție / contribuții) 18 martie 2021 18:23 (EET)

Maintenance operation[modificare sursă]

Întrebare[modificare sursă]

E în regulă faptul că la Wikisource stă Cărticica șefului de cuib ? Adică nu știu decă e în regulă... Parcă nu e ok să fie postată acolo, făcând parte dintre "bibliile" mișcărilor de extremă dreaptă. Același user a încărcat și pagini dintr-o carte a lui Bakunin, care și ăsta a fost un extremist.

Am dat de o discuție similară: [1].--Accipiter Gentilis Q.(D) 21 martie 2021 11:30 (EET)

Pe de altă parte, văd că en.wiki acceptă likuri către Mein Kampf.--Accipiter Gentilis Q.(D) 21 martie 2021 11:35 (EET)

Rezolvat Rezolvat - ștearsă.--Accipiter Gentilis Q.(D) 3 aprilie 2021 00:54 (EEST)

@Accipiter Gentilis Q.:, @Mishuletz: mie mi se pare în neregulă ce s-a întâmplat acolo. În primul rând, discuțiile de mai sus arată destul de clar că WP:NU#CENZURAT ar cam trebui să se aplice și la Wikisursă. În al doilea rând, ștergerea a fost operată pentru "sursă nesigură". Ce înseamnă asta exact? Existau îndoieli asupra textului? Unde au fost ridicate ele? Discuția asa sugerează că de fapt justificarea respectivă este falsă. --Strainu (دسستي‎)  9 aprilie 2021 22:30 (EEST)

Eu am ridicat problema, dar nu am observat să se îndese prea multă lume să o discute.--Accipiter Gentilis Q.(D) 9 aprilie 2021 22:42 (EEST)

Revenind: eu personal optez pentru menținerea ștergerii, fiind un text cu caracter de instrument programatic al unui partid extremist. Aici nu vorbim de cenzură, pentru că libertatea se întinde fix până acolo unde se întinde libertatea celorlalți și nu mai încolo, iar „Cărticica...” este un instrument care promovează la modul cât se poate de exact, limitarea libertății. Fiind un instrument de promovare și în plus unul cu caracter far right, nu are pur și simplu ce să caute acolo de unde a fost ștearsă. Ce facem, ne întoarcem să reconsiderăm perspectiva asupra unei deviații patologice a istoriei ? Mă rog, asta e opinia mea.--Accipiter Gentilis Q.(D) 9 aprilie 2021 22:45 (EEST)

Manifestatii antipandemice[modificare sursă]

Fac apel la contribuitorii interesati de evenimentele actuale, care sunt similare cel putin cu cele de la 10 august ale rezistoizilor si care au nascut nenumarate polemici pe wiki, sa faca articole la fel de echilibrate ca acela. ...Asybarisaport 21 martie 2021 18:45 (EET)

fao tu si bag eu Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Antipandemik21 (discuție • contribuții).
Eu nu fac nimic, dar era Alexandru, parca asa se numea, un tinerel de 19 ani din cate imi aduc aminte din Timisoara, ca asa zicea, student. El era specialist cu rezistoizii si a facut un articol excelent, bine echilibrat, cu surse adevarate. Foarte bun. Poate mai face si acum, eu, cel putin, il rog sa ne mai faca un nou hatâr. ...Asybarisaport 21 martie 2021 22:41 (EET)
Din câte înțeleg eu, dumneavoastră nu datzi cu batzul prin gard. --Pafsanias (discuție) 21 martie 2021 23:12 (EET)
No dark sarcasm in the classroom!--Kun Kipcsak (discuție) 22 martie 2021 19:28 (EET)
Eu nu, sunt sincer. Pai nu merita asemenea evenimente sa fie reflectate in mod echidistant ca si ce s-a intamplat pe 10 august 2019? Atunci era doar o mica revolta a tinerilor din Romania, acum este ceva planetar, cu bioterorism declarat de prim ministrul nostru. Vine acum si epoca de incalzire globala, vor aparea si alti virusi, pare ca vine apocalipsa. Wikipedia ar trebui sa informeze corect cititorii. Daca tot avem asemenea tineri sclipitori, ar trebui sa-i incurajam sa faca ceva pozitiv in acest sens. Surse sunt destule online, nu trebuie cumparate carti, nu? ...Asybarisaport 22 martie 2021 08:04 (EET)
Las-că în curând ne vor informa corect roboții. Ca aici, de exemplu ... --Bătrânul (discuție) 22 martie 2021 08:11 (EET)
Da, eu sunt de acord si cu robotii, pana la urma ei ne vor da de mancare si vor rezolva toate necesitatile biologice umane. Chestia este ca nu au ajuns inca sa poata sa discearna ei informatiile adevarate de cele false, pentru ca si autoritatile mondiale, nu cele locale, se contrazic si ele in declaratii. De aceea, aportul unui specialist este benefica pentru diseminarea bogatiei de informatii disponibile pe net. Noi avem specialisti de acest fel, zic sa-i folosim. ...Asybarisaport 22 martie 2021 08:19 (EET)

După calendarul creștin, evenimentele din 10 august au avut loc în 2018, nu 2019.--Kun Kipcsak (discuție) 22 martie 2021 19:28 (EET)

@Alexandru M.:... am vazut ca nu a mai contribuit de prin decembrie 2020. Cine-l stie, poate-l informeaza ca avem nevoie de expertiza dansului sa faca un articol cu manifestatiile antipandemice, cel putin in Romania, ca aici intereseaza publicul cititor. ...Asybarisaport 24 martie 2021 09:38 (EET)

Reportaj relevant, caut plasament.” - Coagulans (discuție) 9 aprilie 2021 21:02 (EEST)
În Categorie:Mononime?... --Pafsanias (discuție) 9 aprilie 2021 22:09 (EEST)
PȘ cusută cu ață albă. Mă întreb care o fi termenul elen pentru mononim. Coagulans (discuție) 10 aprilie 2021 06:10 (EEST)
Sau categorie cusută cu ață coagulantă? --Pafsanias (discuție) 10 aprilie 2021 17:44 (EEST)

Pagina Palas[modificare sursă]

Mare parte din pagină pare să fie marketing de la Novopolis, încercând să „reabiliteze” imaginea cartierului.

„Este un cartier liniștit, cu oameni primitori, în ciuda reputației nefavorabile și nefondate datorate prezenței romilor. Cartierul Palas este un cartier modern ce dispune de toate necesitatile unei vieti bune și foarte bune, toate străzile sunt iluminate și asfaltate conform programului de reabilitare și asfaltare a tuturor străzilor din oraș încă din 2007” sună exact ca ceva ce ai vedea pe un site de marketing, nu pe Wikipedia. Totul e extrem de subiectiv.

Scrabcrab (discuție) 22 martie 2021 14:19 (EET)

Scrabcrab multumim de notificare. Pare să fie vorba de editări mult mai vechi, de prin 2010. Am scos textul respectiv și am reformulat pe ici-pe colo, dar într-adevăr e mult de muncă la articolul respectiv.--Strainu (دسستي‎)  22 martie 2021 15:54 (EET)

Fișier:Rammbock (film).jpg[modificare sursă]

[2] Să șteargă cineva, vă rog, prima imagine încărcată, cea cu rezoluție mare 720x1.003 (515 KB) - graba... Mulțumesc. --Terraflorin (discuție) 23 martie 2021 15:02 (EET)

Rezolvat Rezolvat. Mulțumesc. //  Gikü  vorbe  fapte  23 martie 2021 16:34 (EET)

Format:Au-userpage[modificare sursă]

Poate cineva să repare problema de la {{Au-userpage}}? Problema constă în spațiul inutil dintre „r” și „.” de la „îndrumările pentru pagini de utilizator .”. Am încercat să rezolv problema, dar nu am reușit. --NGC 54 (discuție / contribuții) 23 martie 2021 16:36 (EET)

Rezolvat Rezolvat —Andreidiscuție 23 martie 2021 16:41 (EET)
Am revenit cu o soluție mai simplă și mai ușor de aplicat și în alte cazuri. —Andreidiscuție 24 martie 2021 12:37 (EET)

Problema[modificare sursă]

Cand am facut decupajele de sculpturi la Valbudea, din cauza unor setari de luminozitate si contraste fondul pe care-l voiam alb a devenit ceva aproape alb, astfel incat monitorul meu nu a dat diferenta. Dar am vazut-o pe mobil. Ca urmare am facut corectiile de rigoare am reincarcat imaginile cu fondul alb, cum trebuia, dar ce sa vezi? Tilifonul nu face refresh de cache al fisierelor. Daca le-a incarcat o data, nu le mai reincarca si imi afiseaza ca si cand nu am facut corectiile, vechile fisiere. Cum dau refresh de cache pe mobil? Yo nu am gasit. E o chestie cu un cerculetz care cica incarca, dar e vrajeala, probabil face la text. ...Asybarisaport 24 martie 2021 20:00 (EET)

Nu mă pricep, la tâmâie iau locul I, dar sugerez ca habarnist și așa... ca între boșorogi, să te duci pe afișare de tip desktop (ai un buton în partea de jos a paginii, unde scrie "Desktop") și să-i dai bătaie ca in the old times.--Accipiter Gentilis Q.(D) 24 martie 2021 20:24 (EET) P.S. Dacă varianta asta e câh: în partea de jos a ecranului de tonifiat deștu' ar trebui să ai când deschizi o pagină, un buton de setări, de unde poți șterge istoricul (BTW, poți șterge și manual bucată cu bucată paginile afișate cred, în fundal, cu un buton din partea inferioară, care le afișează minimizat). Dacă nici asta nu merge, du-te la "optimizare" și calc-o. După aia, tot prin "optimizare" mergi în memoria RAM și oprește aplicațiile care merg în fundal (dă pe "șterg acum"). După aia sau înainte, dă-i "regenerează" de pe laptop/desktop atât la foto cât și la pagina care folosește foto, ca să te asiguri că în server sunt ultimele variante. Aniuei, numai după aia accesezi pagina cu deștu'. Alte idei nu am și probabil spun prostii.
Nu am reusit nicicum. Singura varianta a fost sa sterg memoria cache din wikipedia cu ce am pus in pagina de discutii de la Vlabudea. Si nici asa nu mi-a actualizat tot. A ramas imaginea cu Femeie odihnidu-se, prima din capitol pe fond alb-gri si Veronica Micle cu o portiune alb-gri deasupra capului. Restul le-a actualizat, pe astea doua nu stiu de ce nu. Varianta sa stergi memoria de pe tilifon din setari nu merge. Pur si simplu tilifonul ramane pe prima varianta pe care ai incarcat-o prima oara cand intri pe un articol. E ca si cum tilifonul nu incarca imaginile pe care le are si nu are legatura cu stergerea cache din setari. ...Asybarisaport 24 martie 2021 22:01 (EET)
Trebuie să mergi să regenerezi în mod separat și fotografia, la Commons, altfel regenerezi o pagina de articol care însă preia foto veche. Pentru orice eventualitate, regenerează și pagina de foto de la ro.wiki.--Accipiter Gentilis Q.(D) 24 martie 2021 22:04 (EET)
si cum regenerezi imaginea separat? ...Asybarisaport 24 martie 2021 22:05 (EET)
Afișezi pagina foto, la Commons, o regenerezi afișată fiind acolo și apoi faci același lucru și pe ro.wiki. Vezi că există uneori o întârziere (motivele nu le cunosc), ce durează de la câteva minute la câteva ore.--Accipiter Gentilis Q.(D) 24 martie 2021 22:08 (EET)

telefoanele astea sunt de ...t. Va muri lumea de foame ca tehnologia nu va nici macar un os de ros. Viitorul omului nu e cu tehnologia. ...Asybarisaport 24 martie 2021 22:11 (EET)

Măi, nu chiar. Ele au fost create cu scopuri limitate și pentru un public mediu țintă cu anumite caracteristici. Nu le poți pretinde deocamdată să facă mai mult decât pot duce pentru un anume interval de preț. Preupun că atunci când vor putea proiecta holograme și când o să avem butoane push, precum ăia din Matrix de la controlul porților Zionului, care, operau ecrane de control virtuale, o să se regleze treaba. Până atunci, tot cu lepto-sapa prășim la construcția de texte. De altfel, vorbim de creatori de informație și consumatori. Telefonul cu deșt' e sculă creată pentru consumatori. --Accipiter Gentilis Q.(D) 24 martie 2021 22:15 (EET)
Pana acum nu a facut decat sa tembelizeze lumea. Homo Viitorulus vor fi cocoșați, in loc de sculă - un dești, și doar un ochi precum ciclopii să se uite la Vulpița. ...Asybarisaport 24 martie 2021 22:24 (EET)
Pe de altă parte și io tembelizez lumea, oferindu-i să facă copy-paste din paginile de wiki pe care le creez, fără a mai fi studintele sau elevul obligați să-și facă propriile cercetări, sinteze și interpretări. Lucrurile sunt mai complicate decât am fi dispuși să recunoaștem. Părerea mea.--Accipiter Gentilis Q.(D) 24 martie 2021 22:30 (EET)
Io cred că telefoanele de acum față de cele care o să fie în viitor, sunt ca un fel de procesoare Z-80 față de procesoarele pe care le avem în prezent la dispoziție. În viitor nu va mai fi un tilifon, ci practic o să ai la dispoziție o interfață superinteligentă, care printre altele va putea fi operată și ca tilifon. Cum o s-o utilizeze fiecare este însă, o cu totul altă discuție...--Accipiter Gentilis Q.(D) 24 martie 2021 22:27 (EET)
sper ca atunci cand va apasa lumea pe butonul verde sa scoata si o furculiță și o ceafă de porc. Când va apasa pe cel roșu să iasă o bunăciune, masculină sau feminiă, sau cum va vrea fiecare, cand va apasa pe ala galben sa scoata si hartia igienica cu o mana mecanica. ...Asybarisaport 24 martie 2021 22:32 (EET)

În modul "Incognito" nu ar trebui să aveți cache. //  Gikü  vorbe  fapte  24 martie 2021 22:34 (EET)

@Gikü: de care cache vorbești? Nu de alta, dar dacă ești anonim, cache-ul de la WMF e al naibii de agresiv, mai ales pe mobil.--Strainu (دسستي‎)  25 martie 2021 22:16 (EET)

problemă[modificare sursă]

Bună Seara Numele meu este Constantin Cozma si sunt colaboratorul Sabinei Lisievici. Am observat ca administratorii dumneavoastra au dat o cerere de stergere a paginii ei de Wikipedia. Am rugamintea sa reganditi aceasta cerere, pentru ca Sabina Lisievici are realizari la activ in cariera ei de actrita internationala si consider ca pagina de Wikipedia isi are locul acolo unde este, ca pagina activa. Si nu cred că am incalcat regurile dvs avand in vedere ca toate realizarile ei se gasesc pe google

Pagina actritei Sabina Lisievici. Unde puteti gasi toate realizarile ei https://www.imdb.com/name/nm9745640/

Multumesc, Cu respect Constantin Cozma Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Irinelcozmasergiu (discuție • contribuții).

Wikipedia nu e Facebook, unde oricine își poate face o pagină. În loc să discutați de la început și să citiți îndrumările, ați recreat până la exasperare pagina sub diferite titluri și de pe diferite conturi - ăstea sunt violări ale regulilor. Dacă doriți recuperarea paginii trebuie să dovediți notabilitatea, pentru asta citiți pentru început WP:N și WP:CS și WP:SdÎ. --Mihai (discuție) 25 martie 2021 18:08 (EET)

https://www.cityvisionmagazine.ro/news-events/sabina-lisievici-a-primit-premiul-pentru-scurtmetrajul-wild-sunflower/ https://www.radardemedia.ro/actrita-romanca-de-la-hollywood-sabina-lisievici-premiata-la-gala-femeilor-de-succes/ https://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/sabina-lisievici-arde-ma-in-versuri-este-ultimul-volum-publicat-nu-ma-opresc-aici-819652.html https://www.youtube.com/watch?v=fXyL5AnrlNA&feature=emb_title https://www.emag.ro/arde-ma-in-versuri-sabina-lisievici-00000166/pd/DRSZ05BBM/ https://www.presscafe.ro/sabina-lisievici-a-lansat-al-5-lea-volum-de-poezii-intitulat-arde-ma-in-versuri/ uitati doar cateva realizari ale sabinei

Discuția respectivă a fost închisă. Dacă doriți să o redeschideți, trebuie să faceți o cerere de recuperare. Pot să vă spun însă de acum că interviurile, produsele și preluările de comunicate de presă nu se califică drept surse de încredere independente de subiect. Citiți vă rog despre notabilitate și conflictul de interese înainte de a continua aceste discuții. Mulțumesc--Strainu (دسستي‎)  25 martie 2021 22:06 (EET)

sunteti de acord sa va pun aici documente, poze cu toate realizarile Sabinei. De la premii la nominalizari etc? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Cozmasergiuirinel (discuție • contribuții).

Nu. Dumneavoastră trebuie să urmați procedura pe care v-am indicat-o mai sus și un administrator va decide ce e de făcut mai departe.--Strainu (دسستي‎)  26 martie 2021 12:14 (EET)


Problemă sate și comune[modificare sursă]

Propun scoaterea textului „Există peste 13.800 de localități în România și 1.500 în Republica Moldova. Noi avem câte un articol pentru fiecare dintre ele. Vă invităm să scrieți despre localitatea dumneavoastră preferată.” din {{Comunitate}}. Am observat că există „o campanie” de adăuga blocuri de text în articole despre sate/comune (de obicei din România). Problema este că acele blocuri de text au mereu cel puțin una dintre următoarele probleme:

 • Nu citează nici măcar o sursă (lipsa surselor este întâlnită aproape în toate cazurile despre care vorbesc, dacă nu chiar toate)
 • Reprezintă cercetare originală (uneori asta este dezvăluit chiar de cel care adaugă blocul/blocurile de text)
 • Încalcă drepturile de autor
 • Au destul de multe greșeli de punctuație
 • Nu respectă manualul de stil
 • Folosesc un ton pe alocuri nu tocmai neutru (parcă am întâlnit și problema asta)

Nu știu sigur dacă {{Comunitate}} provoacă apariția unor astfel de editări (apare pe pagina principală), dar s-ar putea să ajute. Dacă nu știți să fi văzut astfel de editări, pot da și exemple. --NGC 54 (discuție / contribuții) 25 martie 2021 19:33 (EET)

 • Contra. La localități se adaugă dintotdeauna mult text cu probleme. Procedura de urmat e cea cunoscută: marcare text, discuție cu autorul etc. --Mihai (discuție) 25 martie 2021 19:42 (EET)
  @Dan Mihai Pitea: Nu cred că merge așa. Articolele doar rămân vreme îndelungată umplute cu texte pline cu probleme, text pe care nimeni nu îl va șterge/îmbunătăți prea curând (dacă nu chiar niciodată). {{Probleme articol}} și {{Necesită citare}} ajung să troneze în acele articole. Și întrebarea este: De ce „la localități se adaugă dintotdeauna mult text cu probleme”? S-ar putea ca mai sus să fie motivul. Iar partea „Vă invităm să scrieți despre localitatea dumneavoastră preferată” îi invită să adauge cercetare originală în articolul în care locuiesc (sau cel puțin așa se interpretează). În plus, discuția cu autorul nu aduce adesea rezultate bune. Autorul/Autoarea vede în general doar faptul că locuiește în acel sat sau acea comună, așa că verificabilitatea poate fi dată la o parte și se poate da înainte cu cercetarea originală. P.S. Nici partea cu propunerea de articole de calitate nu are ce căuta acolo, căci acesta nu este un domeniu pentru nou-veniți. --NGC 54 (discuție / contribuții) 25 martie 2021 19:54 (EET)
  Și nu văd rostul acestei limitării (doar la localitățile din România și Republica Moldova). Ar trebui ca cititorii să fie pur și simplu invitați să contribuie. --NGC 54 (discuție / contribuții) 25 martie 2021 20:01 (EET)
  Atunci dă-te cu butonul articol aleatoriu prin 200 de articole să vezi ce bine stau celelalte domenii. Propunerea sună puțin absurd, a aruncat copilul cu apa murdară: vreau să nu se mai adauge nimic ca să nu mai fie probleme (în acest caz, Enciclopedia României face recrutări). În fond, este evident că acel mic token nu determină problema: în fapt, sătenii sau comuniștii își caută satul sau comuna, și când găsesc pagina goală, copiază de pe site-ul primăriei sau din monografia satului câte ceva. Tu ești liber să etichetezi și să ștergi și să avertizezi. --Mihai (discuție) 25 martie 2021 20:10 (EET)
  @Dan Mihai Pitea: Nu este ca și cum aș fi spus să se protejeze toate articolele despre acest subiect. Dar nu are sens să se atragă atenția pe pagina principală asupra acestor subiecte în mod inutil. Nu se justifică de ce s-a ales doar România și Republica Moldova (cei mai mulți vorbitori de română or fi trăind acolo, dar Wikipedia asta în continuare rămână doar în limba română, nu asociată unei/unor țări), și nici de ce s-au ales localități. Așa se ajunge doar la conflicte; cei care adaugă blocuri de text se enervează și părăsesc Wikipedia că nu le-a fost acceptat blocul/blocurile de text plin(e) cu probleme. În schimb, dacă s-ar promova pur și simplu contribuirea la orice din Wikipedia, nu la un anumit subiect, ar exista mai multe șanse ca cei care văd mesajul să înceapă cu altceva (de exemplu corectarea greșelilor de ortografie), și să treacă treptat la lucruri mai grele, timp în care se mai pot obișnui cu Wikipedia într-o anumită măsură. --NGC 54 (discuție / contribuții) 25 martie 2021 20:32 (EET)
  Carevazăsică tu vrei să ștergi un mic fapt divers (care în sine e o recunoaștere a unui succes al Wikipediei române) de pe pagina principală, ca asta să îi determine pe unii certați cu gramatica ca în loc să scrie texte cu greșeli să se ocupe de corectura greșelilor din alte texte? :)) Vorba profetului: unde este silogismul? Atunci nu ar fi mai bine să fie ștearsă de tot pagina principală? :)) --Mihai (discuție) 25 martie 2021 20:45 (EET)
  Pe Wikipedia nu prea există garanții care să promită lucruri bune, iar uneori nu există nici decizie neapărat bună sau neapărat rea. Trebuie continuat cu speranța că editorii vor lua decizi care vor face mai mult bine decât rău proiectului. În cazul cu satele și comunele, problema este că se pare că textele cu probleme încă se află în articole. Contează mult și calitatea, nu doar cantitatea. „ca asta să îi determine pe unii certați cu gramatica ca în loc să scrie texte cu greșeli să se ocupe de corectura greșelilor din alte texte?”: Măcar într-un astfel de caz se poate corecta mai ușor; dacă se vede într-un diff că cineva a transformat „crează” în „creaază”, atunci se poate corecta ușor în „creează” fără prea mult scandal. În schimb, dacă cineva adaugă un bloc de text cu probleme de genul celor de mai sus, atunci chestia aia rămâne cu {{Nc}} și cu late formate, apoi se poate ajunge la scandal cu cel care a adăugat textul, care spune ceva de genul: „Nu am de unde să scot surse”, „Știu asta de la bunicul”, „Eu locuiesc acolo de când m-am născut, așa că nu mai am nevoie de surse, din moment ce eu știu cel mai bine”, „Informațiile sunt 100 % reale”... Apoi trebuie explicat din nou de ce se citează surse, iar cel care adăugat textul: fie nu înțelege de ce și continuă, fie nu mai face nimic, lăsând textul așa cum e, fie pleacă de la Wikipedia ștergând textul (asta se întâmplă mai rar, dar e păcat că nu se întoarce cu contribuții mai bune)... În fine, despre treaba cu satele/comunele am cam spus tot ce aveam de spus, dar aș dori să citesc și părerile altora. --NGC 54 (discuție / contribuții) 25 martie 2021 21:05 (EET)
  Am folosit de destule ori Special:Aleatoriu (de fapt, chiar azi am făcut câteva editări cu funcția asta). Am marcat o mulțime de articole cu {{Referințe}}, {{Note de subsol}}, {{Necesită citare}}, {{Probleme articol}} ș.a.m.d. Știu cum stau celelalte domenii, dar nu este nevoie să se atragă așa ceva doar spre satele și comunele din România. Mai bine se atrage în mod egal spre toate domeniile. --NGC 54 (discuție / contribuții) 25 martie 2021 20:37 (EET)
 • Pentru - Nu are cine sa urmareasca treaba asta, nici mentori nu avem destui, patrulatori ioc, de ce sa incurajam haosul? Doar ca sa se adune sub pres? Oricum sunt destule probleme si nici nu stim ce influenta are textul ala nefericit. Cine va vrea sa scrie oricum scrie. ...Asybarisaport 25 martie 2021 19:53 (EET)
 • Contra oricăror măsuri de descurajare a oamenilor care se mai rătăcesc pe aici și au destulă voință să adauge ceva. Formatul în sine e neimportant, Mihai a explicat foarte bine ce atrage editori la aceste articole. În condițiile în care doar o treime din localitățile României au o imagine și majoritatea satelor au doar o frază, mie personal nu-mi pasă nici cât negru sub unghie de manualul de stil sau de punctuație și destul de puțin de ton - astea se corectează ușor. CO și copyvio sunt probleme mai serioase, dar se mai rezolvă cu vorba bună uneori, caz în care Wikipedia are de câștigat.--Strainu (دسستي‎)  25 martie 2021 21:55 (EET)
  Că se corectează ușor sau nu, nimeni nu o face (sau aproape niciodată?). Iar marea problemă este că foarte puține blocuri de text citează vreo sursă. Căutarea surselor este mult mai grea. --NGC 54 (discuție / contribuții) 26 martie 2021 19:38 (EET)
 • Contra. Practic, am frâna dezvoltarea a mai bine de 14 000 de articole. Nu repet argumentele lui Mihai și Strainu, la care mă raliez. -- Victor Blacus (discuție) 25 martie 2021 22:07 (EET)
 • Contra. [Inclusiv] datorită acelui mesaj am început să contribui la Wikipedia. //  Gikü  vorbe  fapte  26 martie 2021 14:09 (EET)

Eu aș remarca faptul că NGC 54 punctează justificat probleme întâlnite, deci, de ce nu am lua-o în sens invers ? În loc să scoatem textul, nu ar fi poate util să ne gândim cum ar putea fi el îmbunătățit, astfel încât să-și atingă mai bine ținta și să ajute la prevenirea unor erori ? De ce nu am putea mă rog integra linkuri în text, spre un minim de informații utile ? Reiau mai jos ceea ce a remarcat, justificat, NGC 54 despre mare parte din textele introduse.

 • Nu citează nici măcar o sursă
 • Reprezintă cercetare originală
 • Încalcă drepturile de autor
 • Au destul de multe greșeli de punctuație
 • Nu respectă manualul de stil
 • Folosesc un ton pe alocuri nu tocmai neutru--Accipiter Gentilis Q.(D) 25 martie 2021 23:02 (EET)
In penuria de contribuitori cu ca ne confruntam, indecenta acceptarii unor astfel de ofrande gaunoase care ataca toate regulile dupa care ne ghidam noi, frizeaza ridicolul. Pai, daca as face eu conform punctelor enumerate de Soimanu mai sus, m-ati bloca imediat, ca tot aveti boala pe mine. ...Asybarisaport 26 martie 2021 08:22 (EET)
Textul respectiv e un apel la acțiune. Dacă îl îndopăm cu politici și sfaturi își pierde scopul.--Strainu (دسستي‎)  26 martie 2021 09:31 (EET)
Da, apel la acțiune. Dacă vrei ca pe wikipedia în limba română să se facă ceva, trebuie să faci singur. Strainu știe foarte bine cum e cu monumentele, Andei cu localitățile, Asybaris cu pictorii, Donarius și Terraflorin cu filmele și în ultimul timp eu cu matematica. --Turbojet  26 martie 2021 09:38 (EET)
Păi, tot așa fac și cei care se dedică articolelor despre comunele natale, singuri și de cele mai multe ori de capul lor. Sunt puțini cei care citesc politicile sau îndrumările înainte de a scrie. Unii încearcă să imite direct modelele exhaustive ilustre propuse la articole de calitate (de exemplu: Aruncuta, Cluj). Nu văd însă nicio problemă în menținerea acelui îndemn general pe Pagina principală. --Pafsanias (discuție) 26 martie 2021 14:02 (EET)
M-ar mira să văd că cei care susțin păstrarea textului în format să și corecteze blocurile alea de text, după care să și discute cu cei care le-au adăugat. Eu nu mai particip la discuția asta, pentru că pare inutil (îmi este clar că schimbarea are șanse mici să se producă). --NGC 54 (discuție / contribuții) 26 martie 2021 19:41 (EET)
NGC 54 remarca dvs. este jignitoare și neproductivă. V-aș reaminti că cei care susțin păstrarea textului sunt utilizatori cu zeci sau sute de mii de editări fiecare; vă pot spune cu certitudine că printre alea se găsesc cu siguranță și unele care să îndeplinească condițiile dvs. Multe, puține, atât s-a putut, Wikipedia e un hobby pentru toți.--Strainu (دسستي‎)  27 martie 2021 22:49 (EET)
Corect, nici yo. ...Asybarisaport 26 martie 2021 20:07 (EET)

FC Internazionale Milano[modificare sursă]

Rog pe cineva să verifice această editare; eu nu pot decide dacă trebuie anulată sau nu, căci nu am vreo tangență cu subiectul. După editarea asta nu mai prea am încredere în utilizator. --NGC 54 (discuție / contribuții) 25 martie 2021 22:02 (EET)

Intrebare (3)[modificare sursă]

În cât timp apare pe google un articol scris pe wikipedia? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Sergiucozma (discuție • contribuții).

In cateva zile... 3-12 zile ...Asybarisaport 27 martie 2021 21:47 (EET)

Wikidata[modificare sursă]

Ați observat că Wikidata nu mai are încredere în anonimi? :) --Turbojet  28 martie 2021 15:09 (EEST)

nu...? detaliaza... sa stim si noi ...Asybarisaport 28 martie 2021 15:54 (EEST)

Am modificat ceva la Wikidata cu succes, de curând, fără să fiu conectat (ca anonim). Dar am citit acolo pe undeva că vor să facă niște modificări generale în curând. Poate vor schimba ceva și în acest sens. --Terraflorin (discuție) 28 martie 2021 16:01 (EEST)
sa faca frate, ca baga toti anonimii tot felul de gogomanii. Wikipedia si toate proiectele au intrat intr-o noua faza decisiva, protejarea la ceea ce au deja. Realitatea este ca totul decade in ritm aiuritor de repede si distrugerea/alterarea informatiei acumulate devine un risc demn de luat in seama. Adevarul e ca nu se mai poate nimeni baza pe noua generatie ce nu vrea nicicum sa iasa din propria zona de confort ...Asybarisaport 28 martie 2021 16:12 (EEST)
Turbojet, nu văd nicio modificare, iar în newsletter nu a fost anunțat nimic.--Strainu (دسستي‎)  29 martie 2021 22:21 (EEST)
Se semiprotejează la greu. Adică anonimii sunt trași pe tușă. --Turbojet  29 martie 2021 22:24 (EEST)
Link-ul relevant e d:Wikidata:Page protection policy#Highly used items. //  Gikü  vorbe  fapte  29 martie 2021 22:34 (EEST)
Însă prevederea este destul de recentă și abia acum a fost luată în serios. Și pun pariu că atunci când o să vadă ce ușurare este, să vezi că scad cifra aia. --Turbojet  29 martie 2021 22:47 (EEST)

adevăr[modificare sursă]

(Mutat la Wikipedia:Oracol#adevăr)

RedWarn[modificare sursă]

Propun implementarea uneltei RedWarn la ro.wp (în cazul în care este posibil). --NGC 54 (discuție / contribuții) 28 martie 2021 21:44 (EEST)

Cu ce e mai bun decât Twinkle? //  Gikü  vorbe  fapte  28 martie 2021 22:05 (EEST)
en:Wikipedia talk:RedWarn#Other wikis. --NGC 54 (discuție / contribuții) 28 martie 2021 22:08 (EEST)

3 editări[modificare sursă]

Rog pe cineva să verifice ultimele 3 editări de aici. Sursa nu pare să fie de încredere. --NGC 54 (discuție / contribuții) 29 martie 2021 21:28 (EEST)

Achiziția Gadsden[modificare sursă]

Eroarea aruncată de {{Inflation}} acolo mă depășește. Poate se prinde altcineva de unde vine acea paranteză pătrată de care se plânge... Strainu (دسستي‎)  30 martie 2021 01:07 (EEST)

Folosea formatul {{Isnumeric}} care nu exista.
PS: Îngrozitor să faci debug într-un format din ăsta care face operații matematice. Urâtă era viața înainte de Lua. —Andreidiscuție 30 martie 2021 11:24 (EEST)

Schimbări administrativ-teritoriale în diferite țări[modificare sursă]

Bună ziua! În iulie 2020 în Ucraina a avut loc o reformă administrativ-teritorială de amploare și anume comasarea raioanelor, fiecare dintre care acum a ajuns cam la întinderea unui județ, numărul lor scăzând de la vreo cinci sute până la 136. Comunele au fost comasate și ele și au primit și împuterniciri mult lărgite. Ar avea cineva dorința și priceperea să facă un bot care să creeze pagini ale raioanelor și comunelor noi? În en.wiki acestea sunt deja prezente. După părerea mea raioanele vechi (de până în 2020) ar trebui redenumite și ele, pentru că toate unitățile terotorial-administrative poartă denumirea reședinței lor și astfel o să ajungem să avem perechi de articole cu denumiri identice. Mulțumesc anticipat! Helgie12 (discuție) 30 martie 2021 02:21 (EEST)

Eu le-am făcut pe cele vechi și le-aș face și pe cele noi. Ne-ar trebui o bază de date a lor. De fapt, frumos ar fi ca baza aia de date să fie Wikidata și să fie coerent completată.
Ca prim pas, aș trece prin toate localitățile și comunele din Ucraina pe care le avem și aș șterge din infocasetă parametrii tip_subdiviziune și nume_subdiviziune, ca să se populeze de la Wikidata. În felul ăsta o să avem o imagine a cât de bine e completat în Wikidata. —Andreidiscuție 30 martie 2021 11:06 (EEST)
[3] Și infocasetele unor așezări din Rusia arată altceva iar cu Wikidata s-ar rezolva problemele. --Terraflorin (discuție) 30 martie 2021 11:28 (EEST)
Dacă tot faci asta fă și la Franța :)--Strainu (دسستي‎)  30 martie 2021 15:28 (EEST)
Am făcut eu Rusia, Franța rulează--Strainu (دسستي‎)  30 martie 2021 16:07 (EEST)

Rusia[modificare sursă]

@tuturor: Urmează să vedem în toate infocasetele termeni în engleză și etichete de la Wikidata? Care e pasul următor, formatul {{Articol}} care își trage tot conținutul de la Wikidata, fără să fie nevoie să mai scriem nimic :))? --Nenea hartia (discuție) 30 martie 2021 20:28 (EEST)
Infocaseta Rossos
@Nenea hartia: Cam așa ceva. --NGC 54 (discuție / contribuții) 30 martie 2021 20:41 (EEST)
@Nenea hartia: Urmează să adăugăm noi la Wikidata termeni românești: [4] [5] [6] [7] [8] etc... etc... (în loc să apară Ostrogozhsky Uyezd apare Uezdul Ostrogojski; în loc de Voronezh Governorate apare Gubernia Voronej). Cu engleza mai e cum mai e (să zicem), cel mai grav e când apare în infocasetă ceva de genul Q956083. --Terraflorin (discuție) 31 martie 2021 08:21 (EEST)
La ro.wp: Dacă are timp Andrei va rula el scripturile deja scrise și vor fi create articolele lipsă. Dacă nu, următoarea actualizare de la Special:Pagini dorite este peste 9 zile. Cam atunci vom fi terminat și cu actualizarea articolelor. Vom putea vedea atunci ce regiuni mai lipsesc local și vor putea fi create manual. Evident, dacă găsiți articole lipsă le puteți crea și între timp.
La Wikidata: cum a zis Florin, trebuie traduse etichetele acolo. Din câte știu acest lucru va fi făcut de roboți dacă este creat articolul local și este legat la itemul corect.
Terraflorin nu ar trebui să apară id-uri în articole decât dacă nu gasește etichete în nicio limbă. Unde ați văzut?--Strainu (دسستي‎)  31 martie 2021 10:10 (EEST)
@Strainu:Golește subdiviziunile cu tot cu <!-- [9]. Chiar aici în infocasetă (Rossoș) apare Uezd[*] Q4398352[*]. --Terraflorin (discuție) 31 martie 2021 11:08 (EEST)
Nu am cum să mă prind și de comentarii, alea vor trebui golite manual. Dar de ce există?
La Rossoș nu ar trebui să apară diviziunile vechi. Asta se poate realiza setând valoarea curentă ca preferred, dar cred că se poate îmbunătăți și din Infocasetă, o să mă uit.--Strainu (دسستي‎)  31 martie 2021 11:26 (EEST)
Există acele comentarii deoarece am făcut un test cu cele din Format:Regiunea Voronej, am remediat (cred) tot. Acele „Q”-uri de la Wikidata nu apar doar în infocaseta așezare, am dat doar un exemplu, ele apar și în alte infocasete (unde nu au fost definite în engleză sau în alte câteva limbi selectate din setări). --Terraflorin (discuție) 31 martie 2021 12:18 (EEST)
Am modificat {{Infocaseta Așezare}} să ia datele administrative după datare, nu după rank (posibil să trebuiască ambele). Vă rog să raportați orice probleme vedeți.--Strainu (دسستي‎)  31 martie 2021 14:51 (EEST)
@Strainu: după cum a spus @Terraflorin:, id-urile respective apar și în alte infocasete. Spre exemplu aici, dacă nu introduceam textul <!--nu ștergeți acest câmp, nu dorim afișarea datelor de la wikidata-->, parametrul „sezonul actual=” trimitea către un Q......, când articolul însuși era despre „sezonul actual”! Ca o paranteză care nu are strict de-a face cu această problemă, aici a trebuit să adaug nenumărate <!--nu ștergeți acest câmp--> pentru a evita aducerea de informații greșite sau redundante de la Wikidata. --Nenea hartia (discuție) 31 martie 2021 19:01 (EEST)
@Strainu: Ți-am făcut un code review, sunt niște funcții prin Modul:Wikidata care simplifică lucrurile. Într-adevăr, cine a populat Wikidata cu localități din Rusia și din regiunea ei a omis complet să pună pe undeva rangul preferat la valoarea actuală. Varianta asta ar trebui să meargă. —Andreidiscuție 31 martie 2021 21:39 (EEST)
@Nenea hartia: Hackul acela e de obicei un semn că folosiți infocaseta pentru un subiect de altă categorie decât cel pentru care e destinată. M-am uitat puțin la Gara Shibuya: în cazul ăsta e vorba de un subiect foarte complex: acolo e folosită Infocaseta Gară de mai multe ori, ceea ce deja ridică niște sprâncene: e vorba de mai multe stații grupate într-o singură structură intermodală: și gară de cale ferată, și stație de metrou. Posibil ca modelarea în Wikidata să necesite multiple itemuri. —Andreidiscuție 1 aprilie 2021 13:37 (EEST)
@all: cred că mai pot face ceva în momentul ăsta pentru linkurile la care nu știm ce etichetă să punem, ca să nu ajungem atât de des la Q<număr> (unde lipsesc etichetele și în română, și în engleză): pot identifica o altă limbă decât cele două care e relevantă pentru subiect, din proprietățile limbă maternă (P103), limba operei sau a denumirii (P407) sau limbă oficială (P37) — acesta din urmă eventual via țară (P17). E oarecum aplicată chestia asta deja la titlurile unor opere literare în {{Infocaseta Scriitor}}. Nu știu dacă e și la filme în {{Infocaseta Actor}}, voiam cel puțin să extind și acolo, nu știu dacă am și făcut. —Andreidiscuție 1 aprilie 2021 13:43 (EEST)
Yes check.svg Realizat. Ar trebui să vedeți mai puține Q-uri, și în locul lor mai multe texte în limbi străine, inclusiv cu alfabete nelatine. Soluția este aceeași pentru ele: introducerea de etichetă în limba română la Wikidata. —Andreidiscuție 1 aprilie 2021 16:18 (EEST)

Noile raioane din Ucraina[modificare sursă]

[[10]] am tradus un articol din Wikipedia ucrainiană despre o comună aleatorie... Helgie12 (discuție) 30 martie 2021 23:16 (EEST)
[[11]]... și raionul din care face parte. Vreau să zic că pe Wikidata există itemii acestor subdiviziuni, și, în cazul raioanelor, acestea dispun și de date coerente. Helgie12 (discuție) 31 martie 2021 00:50 (EEST)

Helgie12, nu mă pricep foarte bine la transliterări, dar pare că sunt niște probleme la numele de sate din Comunitatea teritorială rurală Djulânka. De ex. Berezivka este la ro.wp cu numele Berezovca, Berșad.--Strainu (دسستي‎)  31 martie 2021 14:59 (EEST)

Strainu, este vorba despre varianta ucrainiană Berezivka și cea rusească Berezovka. Un exemplu din Moldova ar fi Sănătăuca, ucrainește Senativka și rusește Senatovka. Cred că în Ucraina ar trebui să ne luăm după varianta ucrainiană, dacă nu există tradiție de a numi altfel localitatea respectivă. Pe de altă parte nu știu dacă face să fie redenumită toată droaia aia de sate în -ovka etc. Pentru raioanele din Ucraina, dar și pentru regiunile din Franța vă mulțumesc:) Helgie12 (discuție) 31 martie 2021 16:59 (EEST)

În altă ordine de idei, am dat drumul și în Ucraina la scos unitățile administrative.--Strainu (دسستي‎)  31 martie 2021 14:59 (EEST)

M-am uitat puțin, e destul de sărac Wikidata. Unele comune noi există, altele nu. Prin destul de sărac înțeleg că mai peste tot există informația în situat în unitatea administrativă (P131) dar se referă la comunele/raioanele vechi. —Andreidiscuție 31 martie 2021 21:45 (EEST)
Pe de altă parte, ne mai trebuie și o terminologie verificabilă în română pentru aceste noi comune (hromada în ucraineană). —Andreidiscuție 31 martie 2021 21:42 (EEST)
Despre transliterări: greșeala evidentă acolo e folosirea lui „â”. În transliterările din limbi slave se folosește numai „î”. Robotul care a creat la început articolele despre Ucraina avea niște greșeli prin cod și a extins niște denumiri comune ale unor anumite localități la toate localitățile cu acel nume. Dacă există o Berezovca prin Basarabia de Sud care are numele oficial ucrainean Berezivka la care noi aveam deja articol, a aplicat denumirea asta la toate localitățile cu numele Berezivka din toată Ucraina. Am avut și un caz cu un oraș numit Cernivți pe care robotul l-a botezat Cernăuți și așa a stat destulă vreme. —Andreidiscuție 31 martie 2021 21:53 (EEST)

Ce-am găsit eu online e asta. Visem, can you help us with some better source containing the new administrative divisions of Ukraine? Do you know if there are any plans to update Wikidata with the new data from 2020? Thanks!--Strainu (دسستي‎)  31 martie 2021 23:39 (EEST)

Știu un hartă. --Visem (discuție) 1 aprilie 2021 10:04 (EEST)
Strainu am tradus fără probleme cele 3 articole despre raioanele noi din regiunea Cernăuți, dar în regiunea Odesa domnește haosul - articolele în română despre raioanele vechi sunt conectate cu itemii Wikidata ai raioanelor noi. Am tradus articolul despre raionul Odesa [[12]], dar ăsta nu a fost conectat la Wikidata...

Dacă tot discutați tema, puteți rezolva și dublura următoare?

--Mihai (discuție) 3 aprilie 2021 18:14 (EEST)

@Helgie12: @Andrei Stroe: Care-s pașii următori pentru Ucraina? Ce mai trebuie făcut manual, ce se poate face automat?--Strainu (دسستي‎)  10 aprilie 2021 21:59 (EEST)

@Strainu: revin cu rugămintea mea mai veche să faci cu robotul articole despre raioanele noi, luănd ca punct de plecare Wikidata. Cât privește hromadele, nu am găsit nicăieri în română un termen care să denote această noțiune și mi se pare că în mare parte nu există date despre ele pe Wikidata, de aceea propun să le lăsăm deocamdată în pace. Între timp am făcut manual articole despre câteva raioane, dar să le fac pe toate mi se pare prea anevoios. Helgie12 (discuție) 10 aprilie 2021 22:43 (EEST)
Pe astea le făcea Andrei, dar dacă nu poate, pot încerca. Aveți un query de wikidata care să le dea pe toate?Strainu (دسستي‎)  11 aprilie 2021 13:17 (EEST)
Le pot face destul de ușor cu robotul, doar îmi trebuie o sursă de date. Inițial, am avut rezultatele recensământului din 2001 pe raioane, și de acolo le-am știut pe toate. Acum în mod ideal ar fi un query pe Wikidata; dacă s-au făcut itemuri pentru toate raioanele, atunci datele există. Pentru query, cred că nu e suficient este un/o (P31) = raion (Q1267632), că asta mi se pare că e valabil și la raioanele vechi. Trebuie adăugată o condiție înființare (P571) = iulie 2020. —Andreidiscuție 11 aprilie 2021 14:15 (EEST)
LE: Query-ul ăsta dă 126 de rezultate. Ar trebui să fie 136. —Andreidiscuție 11 aprilie 2021 16:30 (EEST)
Mi se pare că câteva raioane au rămas în hotarele lor vechi, cel puțin două din regiunea Ivano-Frankivsk nu au fost atinse de reformă... Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Helgie12 (discuție • contribuții).
@Andrei Stroe: ai mai sus 2 legături: 1, 2. Prima e cea oficială și prin site-ul ala găsești și o variantă text de scrape-uit (nimic mai simplu din păcate) --Strainu (دسستي‎)  11 aprilie 2021 21:04 (EEST)

Franța[modificare sursă]

În Franța e un pic haos la Wikidata, pentru că situat în unitatea administrativă (P131) nu e arbore, ci graf. La comune indică arondismentul și departamentul, dar nu și cantonul; asta nu e o problemă majoră, pentru că arondismentul duce la departament. Departamentul duce la regiune, iar regiunea la Franța metropolitană (Q212429), dar și la zona de apărare și securitate, care e o clasificare total separată. Toată chestia asta apare în infocasetă în dezordine. Andrei Stroe, după ce termin de scos ce avem acum (în vreo 3-4 zile cred, că-s multe) am terminat de scos ce exista deja; e ușor să pui tu local departamentul, regiunea și țara sau scriu eu ceva?--Strainu (دسستي‎)  31 martie 2021 14:51 (EEST)

Nu-mi dau seama exact ce ai nevoie. Cumva să excludem anumite tipuri de unități administrative care apar în lanțul de situat în unitatea administrativă (P131)? Dacă da, poți să le adaugi la tabelul din apelul de wikidata.isA() pe care l-am pus în codul Modul:InfoboxSettlement modificat de tine.  —Andreidiscuție 31 martie 2021 21:43 (EEST)
Nu aș introduce chestii specifice de țară în modul, mai ales că sunt multe (4 pentru Franța) și nici nu ajută neapărat cu ordinea. Propunerea mea era să introducem datele relevante (care sunt doar 3, dintre care 1 fix - țara) ca parametri locali în articole. Ai vreun cod care face asta deja?--Strainu (دسستي‎)  31 martie 2021 23:16 (EEST)
Am înțeles. Nu am cod pentru asta. —Andreidiscuție 1 aprilie 2021 13:46 (EEST)

O să încep să introduc datele manual peste tot, inclusiv unde momentan nu sunt date locale. Vă rog să raportați probleme.--Strainu (دسستي‎)  10 aprilie 2021 21:59 (EEST)

Intrebare/Rugaminte[modificare sursă]

Salut. Sunt nou in wikipedia si am facut o greseala cam naspa. Imi apare in categorii la o pagina - Pagini cu titluri modificate ignorate - cum se poate scoate aceasta categorie--Ciprian Aileni (discuție) 31 martie 2021 14:13 (EEST)


Multumesc anticipatAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de Ciprian Aileni (discuție • contribuții).

Cuvântul „cheie” DISPLAYTITLE generează acea categorie.
Însă articolul are o mulțime de alte probleme, cea mai importantă este că nu citează nicio sursă independentă. Ca urmare informațiile nu pot fi verificate, astfel că pagina nu poate fi păstrată în forma respectivă. Pagina e scrisă de parcă ar fi destinată unui site personal al subiectului, nu cum cere Wikipedia. Aceasta este prima problemă care trebuie s-o aveți în vedere, mult mai importantă ca acea categorie. --Turbojet  31 martie 2021 14:35 (EEST)

Eroare[modificare sursă]

Aici apare din neant un raion sovietic la data nașterii preluată de la Wikidata.--Kun Kipcsak (discuție) 1 aprilie 2021 09:20 (EEST)

+Trebuie corectată țara nașterii și pus comitatul.--Kun Kipcsak (discuție) 1 aprilie 2021 09:25 (EEST)
Ewan2 a făcut niște modificări ciudate ieri. —Andreidiscuție 1 aprilie 2021 09:51 (EEST)
Mulțumesc, acum e bine.--Kun Kipcsak (discuție) 2 aprilie 2021 09:23 (EEST)

Kiribati[modificare sursă]

Bună seara. adevăratul titlu al imnului național Kiribati nu este incipitul său, „Teirake kaaini Kiribati”, ci „Kunan Kiribati”, cântecul Kiribati. Acest articol ar trebui redenumit. Mulțumesc.--Arorae (discuție) 3 aprilie 2021 23:08 (EEST)

Probleme de localizare în infocasetă[modificare sursă]

Tour La Marseillaise - orașul Marsilia apare de două ori, Biserica Barnovschi și alte biserici din Iași au ca localitate Partidul Neamul Românesc. --Donarius (discuție) 4 aprilie 2021 20:17 (EEST)

Rezolvat pentru Tour La Marseillaise. Pentru bisericile din Iași, a se vedea Wikipedia:Pagini de șters/Partidul Neamului Românesc. -Bătrânul (discuție) 4 aprilie 2021 20:24 (EEST)
Am rezolvat eu pentru bisericile din Iași, anulând vandalismul lui Victor P. --Donarius (discuție) 4 aprilie 2021 20:28 (EEST)
@Sîmbotin: Atributul location se referă, presupun, la stradă. --Donarius (discuție) 4 aprilie 2021 20:45 (EEST)
Exact. De fapt pentru adresa stradală există intrarea street address, location se referă mai degrabă la „cartierul” sau zona urbană din unitatea administrativ-teritorială respectivă. --Bătrânul (discuție) 4 aprilie 2021 21:02 (EEST)
Eu am folosit atributul locatiobn pentru stradă și număr, căci atunci când am scris eu articole despre monumente istorice atributul street number (număr pe stradă, sau numărul străzii?) nu-mi mergea. Acum merge? Este ceva ce nu știu? --Turbojet  4 aprilie 2021 21:48 (EEST)
Văd că merge: așa a intrat adresa Quai d'Arenc. Problema este că am intrat într-un război de reverturi cu niște anonimi care reintroduc location = Marsilia, ceea ce duce la reapariția problemei semnalate de Donarius. Asta e, acum n-o să stau toată noaptea să mai veghez și ce se întâmplă la Wikidata... --Bătrânul (discuție) 4 aprilie 2021 21:59 (EEST)

Preluare date de la Wikidata[modificare sursă]

La Iaroslav al II-lea al Vladimirului apare n. 8 februarie 1191, Pereslavl-Zalesski⁠(d), RSFS Rusă, Cnezatul Vladimir-Suzdal , evident că nu s-a născut în perioada sovietică. Cum scap de RSFS Rusă din infocasetă și din {{date biografice}} ??

Am încercat ceva de genul: [13], dar niciun efect. --Terraflorin (discuție) 5 aprilie 2021 13:46 (EEST)

Iar Mihail Jarov apare că s-a născut și a murit la Moskva, în loc de Moscova. Se întețesc greșelile de la o săptămână la alta. --Donarius (discuție) 5 aprilie 2021 18:27 (EEST)

@Terraflorin: Așa. Altă variantă ar fi punerea de calificatori direct pe Iaroslav al II-lea al Vladimirului (Q359396) la proprietatea locul nașterii (P19). —Andreidiscuție 5 aprilie 2021 21:47 (EEST)
@Donarius:. Excelent, înseamnă că funcționează ce am făcut azi. Nicio problemă, știu deja că funcționează mecanismul de excepții de la Modul:LocationAndCountry, mai trebuie doar adăugate acolo câteva itemuri care să fie exceptate de la transformarea numelui nativ. —Andreidiscuție 5 aprilie 2021 21:47 (EEST)

Schimbare pagina principală[modificare sursă]

Cred că pagina principală ar trebui schimbată, în așa fel încât să promoveze mai mult contribuirea, cu scopul de a atrage noi contribuitori. Și pe desktop, și pe mobil, secțiunea „Comunitate” se află mai jos, și nici nu spune ceva foarte atrăgător. Nu cred că multă lume este interesată să apese pe „Începeți de aici”, propunerea de articole de calitate nu este o treabă pentru nou-veniți, aprecierea unei pagini de Facebook semi-inactivă nu prea aduce nimic bun Wikipediei, iar partea cu localitățile din România sau Republica Moldova ar putea face cititorii să creadă că doar în acel domeniu ar putea contribui (nu vreau să redeschid discuția despre acest text; păstrați-l, dar textul respectiv nu este destul pentru a trage noi utilizatori). De asemenea, partea de sus cu „Bun venit la Wikipedia!” nici măcar nu apare pe mobil, și conține niște legături pe care nimeni nu este probabil interesat să le apese. P.S. „Alte sugestii dintre cele 762 de pagini recomandate:”; care 762? --NGC 54 (discuție / contribuții) 5 aprilie 2021 13:54 (EEST)

O idee foarte bună! Va trebui însă să veniți dvs. cu o propunere alternativă. Țineți cont că momentan pagina de mobil e generată pe baza paginii de desktop, prin clasele "mobileonly" și "nomobile". De asemenea și id-urile "mp-*" au un rol, dar nu mai știu unde să găsesc documentația.
762 este suma dintre numărul de articole de calitate și numărul de articole bune, adică numărul de articole aflate în rotația de pe pagina principală.--Strainu (دسستي‎)  5 aprilie 2021 21:34 (EEST)
Cred că nu mi-a dat bine rezultatul pentru că am uitat de listele de calitate.
Voi încerca să fac câteva variante ca subpagini ale mele (nu garantez că voi reuși). --NGC 54 (discuție / contribuții) 5 aprilie 2021 22:03 (EEST)
Utilizator:NGC 54/PP1
Cum arată de pe mobil? Partea de sus este prea îngrămădită? Dacă da, aș putea să o elimin sau să o simplific.
Cred că la „Conținut recomandat” textul ar trebui limitat la 200–300 de caractere, căci prea multe fac pagina să arate prea lungă și împing modulul „Știați că?”.
Ce legături ar trebui eliminate sau adăugate din/în partea de sus („Bun venit la Wikipedia!”) și care ar trebui să fie textul de la „Comunitate”?
Există anumite părți care arată urât sau deranjant?
Am și două întrebări care nu au legătură directă cu pagina principală:
Cine administrează pagina de Facebook?
Cine se ocupă de adresele de e-mail (de la Wikipedia:Contact)? --NGC 54 (discuție / contribuții) 7 aprilie 2021 14:07 (EEST)

Pagina se vede ok pe mobil dar... Care sunt diferențele față de versiunea curentă în afară de schema de culori?

Pentru contacte: Wikipedia:Pagina Facebook, respectiv Wikipedia:OTRS. Noi voluntari sunt întotdeauna bineveniți, mai ales dacă au experiență în comunicare publică sau in administrarea paginilor de pe rețelele sociale. Strainu (دسستي‎)  7 aprilie 2021 19:09 (EEST)

Culorile și alte părți din aspect s-ar putea schimba sau să rămână cele actuale. Schimbările de la Utilizator:NGC 54/PP1:
 • Am schimbat partea de sus. Fonul textului este schimbat. Într-o parte se vede un gradient bazat pe logo-ul Wikipedia, pe care l-am copiat de la es.wp. Legăturile de ajutor din partea de sus le-am făcut să arate altfel (poate că dacă arată așa, s-ar putea să iasă mai bine în evidență, dar nu pot garanta).
 • O altă schimbare pe care aș dori să o fac este limitarea caracterelor din „Conținut recomandat” (am explicat mai sus de ce), iar tabelele nu ar trebui să apară (cam din aceleași motive).
 • Am făcut pictogramele de lângă titlurile secțiunilor să fie uniforme.
 • Am schimbat textul din „Comunitate”. Am eliminat partea cu articolele de calitate (justificare mai sus) și partea cu Facebook (justificare mai sus) și promovarea (acum Wikipedia este mult mai cunoscută decât în 2004). Am adăugat un text care încurajează contribuirea și crearea unui cont la Wikipedia, precum și un buton albastru care duce la Special:Înregistrare (am eliminat culorile din alte părți în speranța că acest buton albastru va ieși în evidență și va duce la crearea mai multor conturi; sper că și la mai mulți contribuitori).
Am putea crea un sondaj via docs.google.com (sau ceva similar) în care rugăm cititorii (via MediaWiki:Anonnotice) să selecteze versiunea lor preferată. Printre acele versiuni s-ar număra cea care este acum activă și altele, precum Utilizator:NGC 54/PP1 și alte versiuni făcute de alți utilizatori (dacă vor exista). În fond, cititorii sunt cei care vizitează pagina principală, așa că ei ar trebui să știe ce le place. --NGC 54 (discuție / contribuții) 7 aprilie 2021 20:04 (EEST)
Se poate compara cu Utilizator:NGC 54/PP0. --NGC 54 (discuție / contribuții) 7 aprilie 2021 20:43 (EEST)
Aș aprecia dacă și alți utilizatori ar crea versiuni, pentru a exista mai multe variante dintre care să se aleagă. --NGC 54 (discuție / contribuții) 7 aprilie 2021 21:10 (EEST)
Mai concret (despre cum ar putea decurge un ipotetic sondaj):
 • Se adaugă „Vă rugăm să ne ajutați să alegem o versiune pentru pagina principală” sau ceva asemănător în MediaWiki:Anonnotice (cu o legătură care să trimită la sondaj).
 • Sondajul ar trebui să țină o săptămână.
 • Versiunile ar trebui publicate la „Wikipedia:Pagina principală/2021/Versiunea X” („X” înlocuit cu numărul versiunii), iar acele pagini semiprotejate.
 • Sondajul ar trebui să conțină ceva de genul:
Pagina principală la Wikipedia în limba română
Vă rugăm să ne ajutați să alegem versiunea paginii principale care să apară la https://ro.wikipedia.org/wiki/Pagina_principal%C4%83.
*Obligatoriu
Care este versiunea preferată a dvs.? *
De ce ați ales această versiune?
 • Arată mai bine
 • Ar atrage mai mulți contribuitori
 • Este mai utilă pentru cititori
 • Altele:
Utilizați versiunea pentru desktop sau pentru mobil?
 • Versiunea pentru desktop
 • Versiunea pentru mobil
Alte comentarii
Am creat o ciornă cu acest conținut în docs.google.com. --NGC 54 (discuție / contribuții) 7 aprilie 2021 21:58 (EEST)

Până la sondaj, ce observ eu la propunerea asta:

 1. Părți bune
  • Îmi place noul header și faptul că e parțial vizibil și pe mobil
  • O idee foarte bună e adăugarea Wikipedia:întrebări frecvente în partea de sus, ca icon, deși pagina are nevoie de o actualizare
  • Butonul de creare cont de la Comunitate
 2. Părți mai puțin reușite
  • Culorile. Suntem în secolul XXI, avem ecrane cu milioane de culori, dar noi ne limităm la alb, negru și albastru. De ce?
  • Secțiunea de comunitate a rămas tot jos
  • Imaginile de dimensiuni diferite în secțiuni diferite
 3. Lucruri de discutat
  • iconul de statistici nu prea se potrivește cu FB, contact și FAQ
  • alinierea și animațiile din header, aspectul în modul desktop pe ecrane mici
  • Textul din secțiunea comunitate (există vreo metodă să afișam acele taskuri din Special:Pagina_acasă acolo în locul localităților? Cum putem reformula apelul? Cum putem reduce numărul de legături?)--Strainu (دسستي‎)  8 aprilie 2021 00:47 (EEST)
Discuții relevante din arhive: Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2016/august#Schimbări pe pagina principală, Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2017/martie#Pagina principală și Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2020/iulie#Pagina principală.
Am adăugat culori copiate de la en.wp (dacă se doresc alte culori, se pot schimba). Am mutat modulul „Comunitate” în partea de sus, am schimbat pictograma pentru Special:Statistici și am eliminat {{Interwiki principală}} pentru a fi afișate toate legăturile de la Wikidata.
Pagina de Facebook este afișată chiar și acum pe pagina principală. Dar ar trebui să fie totuși mai activă (doar ~2 postări în 2021). Știu că și asta este pe bază de voluntari, așa că înțeleg de ce este cam inactivă. De asemenea, cred că {{Comunitate}} nu ar trebui să mai fie un format „static”. Vreau să spun că dacă se organizează un eveniment la care pot participa și nou-veniți (precum Wikipedia Asian Month sau chiar Wikimedia CEE Spring, care se desfășoară acum; adică prin „evenimente la care pot participa și nou-veniți” nu mă refer la discuții despre schimbarea unei politici/îndrumări sau alte dezbateri care necesită experiență), acesta ar putea fi menționat acolo (mai ales pentru că mi se pare că pe versiunea pentru mobil nu sunt afișate mesajele din MediaWiki:Anonnotice). --NGC 54 (discuție / contribuții) 8 aprilie 2021 16:13 (EEST)

Rezumat[modificare sursă]

Doresc părerile altor utilizatori despre:
 • Versiunea paginii principale de la Utilizator:NGC 54/PP1
  • Există părți, lucruri, text sau orice altceva care ar trebui mutat/eliminat/modificat/adăugat/reformulat?
  • Ar trebui schimbate culorile?
 • Sondajul descris mai sus
  • Este oportună organizarea unui sondaj care să fie anunțat în MediaWiki:Anonnotice?
  • Există părți, lucruri, text, întrebări sau orice altceva care ar trebui mutat/eliminat/modificat/adăugat/reformulat? --NGC 54 (discuție / contribuții) 10 aprilie 2021 13:27 (EEST)

Ziua Internațională a Romilor - a doua ediție - Edit-a-thon 2021 (1-8 aprilie)[modificare sursă]

Flag of the Romani people.svg

Cu o mică întârziere, dar încă mai este timp...
Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor (8 aprilie), în perioada 1 - 8 aprilie, Wikimedia Serbia organizează a doua ediție a edit-a-thon-ul global, online, privind scrierea și îmbunătățirea articolelor despre identitatea, istoria și cultura minorității rome.
Pentru cine dorește să participe, lista articolelor o puteți găsi aici.
--CEllen (discuție) 5 aprilie 2021 20:01 (EEST)

Romani barnstar gif.gif
Am înscris articolul despre romi scris zilele trecute pentru CEE Spring 2021. --Donarius (discuție) 5 aprilie 2021 20:46 (EEST)
Apropo lista articolelor propuse este identică cu cea de la CEE Spring. --Donarius (discuție) 5 aprilie 2021 20:47 (EEST)
@Donarius: Mulțumim mult pentru participare. Din păcate anul acesta nu am ajutat la redactarea listei (nici CEE Spring, nici pentru edit-a-thon-ul de mai sus) și chiar nu eram la curent cu acest lucru. Mulțumim mult pentru semnalare. Din câte știu, pentru acest eveniment nu s-a implicat nimeni din comunitatea noastră, dar ne-au rugat să facem totuși public evenimentul. Cel mai probabil colegii sârbi au copiat lista de la CEE Spring. Altfel chiar nu găsesc altă explicație. --CEllen (discuție) 7 aprilie 2021 00:21 (EEST)
@Donarius: De ce ar trebui să fie diferite listele? //  Gikü  vorbe  fapte  7 aprilie 2021 15:45 (EEST)
@Gikü: Nu am spus că ar trebui să fie diferite, ci doar am constatat că sunt identice. --Donarius (discuție) 7 aprilie 2021 21:28 (EEST)
@Gikü: Dacă se folosește aceeași listă - avem deja ca realizări 4 articole - Categorie:Articole despre romi la Wikimedia CEE Spring 2021, deși Angelo My Love și Libertate (film) sunt din 23 martie. --Terraflorin (discuție) 7 aprilie 2021 16:14 (EEST)

Universal Code of Conduct – 2021 consultations[modificare sursă]

Universal Code of Conduct Phase 2[modificare sursă]

Please help translate to your language

The Universal Code of Conduct (UCoC) provides a universal baseline of acceptable behavior for the entire Wikimedia movement and all its projects. The project is currently in Phase 2, outlining clear enforcement pathways. You can read more about the whole project on its project page.

Drafting Committee: Call for applications[modificare sursă]

The Wikimedia Foundation is recruiting volunteers to join a committee to draft how to make the code enforceable. Volunteers on the committee will commit between 2 and 6 hours per week from late April through July and again in October and November. It is important that the committee be diverse and inclusive, and have a range of experiences, including both experienced users and newcomers, and those who have received or responded to, as well as those who have been falsely accused of harassment.

To apply and learn more about the process, see Universal Code of Conduct/Drafting committee.

2021 community consultations: Notice and call for volunteers / translators[modificare sursă]

From 5 April – 5 May 2021 there will be conversations on many Wikimedia projects about how to enforce the UCoC. We are looking for volunteers to translate key material, as well as to help host consultations on their own languages or projects using suggested key questions. If you are interested in volunteering for either of these roles, please contact us in whatever language you are most comfortable.

To learn more about this work and other conversations taking place, see Universal Code of Conduct/2021 consultations.

-- Xeno (WMF) (talk) 6 aprilie 2021 01:06 (EEST)

Ajutor la Formatul Jocurilor Olimpice[modificare sursă]

Am nevoie de ajutor pentru redenumirea formatului Jocurilor Olimpice. Am încercat redenumirea cu 2020, dar aceasta deja există și se face redirectare. Poate cineva care se pricepe să rezolve problema, vă rog? Mulțumesc anticipat.--Sfântul (discuție) 7 aprilie 2021 18:33 (EEST)

@Sfântul: Special:Diff/14086321. Pagina Format:SporturilaJOlimpicedevara2020 redirecționa la ea însăși, acum redirecționează la Format:SporturilaJOlimpicedevara2021. În acest moment ar trebui să puteți redenumi Format:SporturilaJOlimpicedevara2021 în Format:SporturilaJOlimpicedevara2020, dacă doriți acest lucru. //  Gikü  vorbe  fapte  7 aprilie 2021 20:03 (EEST)
@Gikü: Din păcate problema pare să persiste și nu se poate redenumi pagina. Acesta e mesajul: „Pagina nu a putut fi mutată, pentru următoarele motiv:

O pagină cu același nume există deja la Format:SporturilaJOlimpicedevara2020, sau numele pe care l-ați ales este invalid. Vă rugăm să alegeți un alt nume.”--Sfântul (discuție) 7 aprilie 2021 21:11 (EEST)

Mulțumesc --Sfântul (discuție) 8 aprilie 2021 07:54 (EEST)

Recorduri naționale la atletism (România)[modificare sursă]

Rog pe cineva să revizuiască Special:PageHistory/Recorduri naționale la atletism (România). Nu mă pricep la subiectul articolului, dar îmi este clar că nu se citează vreo sursă în articol; nu vreau să mă risc să încalc R3R. --NGC 54 (discuție / contribuții) 8 aprilie 2021 17:10 (EEST)

Îndrumări?[modificare sursă]

Sunt îndrumări următoarele pagini (conțin {{Îndrumare}} și apar la {{WikiÎndrumări}})?

Deschizând această discuție nu doresc să atac sau să „trag la răspundere” utilizatorii care au adăugat {{Îndrumare}} în paginile de mai sus. Vreau doar să aflu dacă paginile de mai sus sunt și/sau ar trebui într-adevăr considerate îndrumări. {{WikiÎndrumări}} și Categorie:Îndrumări Wikipedia le consideră astfel; există pagini care ar trebui eliminate din format și din categorie? --NGC 54 (discuție / contribuții) 9 aprilie 2021 17:38 (EEST)

Da, toate sunt îndrumări. Nu, nu consider că ar trebui eliminate vreuna. Presupun că ai găsit anumite probleme de procedură cu unele din aceste pagini? Dacă da, să discutăm la concret. //  Gikü  vorbe  fapte  9 aprilie 2021 18:51 (EEST)
Unii dintre noi considerăm „îndrumări” și cutumele. Cu mulți ani în urmă ni s-a spus că nu există o ierarhie între politici, îndrumări și cutume, toate respectă modul „cum procedăm”. Ideea era că dacă cineva nu este de acord, să deschidă o discuție. Nu se punea în niciun caz problema că „aia e doar o îndrumare” sau „e doar un eseu, nici măcar o îndrumare”. Dacă cineva făcea ceva „contra” imediat o discuție „rezolva”. Sau cu textul, sau cu utilizatorul. Pe de altă parte o formă foarte rigidă a „celor scrise” (politici, îndrumări) este o invitație la wikiavocatură. Orice nemulțumit va sări în sus că „nu scrie” sau „nu așa scrie”. Abia am scăpat de asemenea chestiuni, în care apăreau argumentații nesfârșite, mult prea consumatoare de timp.
Dar nu sunt împotriva unei discuții rapide pentru rezolvarea chestiunii ridicate, dacă NGC 54 crede că-i este mai utilă forma legalizată. --Turbojet  9 aprilie 2021 18:54 (EEST)
Chiar dacă majoritatea (dacă nu toate) paginilor de mai sus nu au devenit îndrumări prin modul obișnuit (discuție într-un loc vizibil, precum Cafeneaua, de o durată suficientă), cred că statutul ar trebui păstrat pentru majoritatea. Am „auzit” de câteva ori menționându-se Wikipedia:Nu distrugeți Wikipedia pentru a vă demonstra punctul de vedere, Wikipedia:Ciot și Wikipedia:Formulări evazive ca îndrumări, ceea ce spune faptul că au fost acceptate și că statutul lor este respectat. Totuși, de exemplu, în cazul paginii Wikipedia:Subiecte muzicale, singurul utilizator care pare să o fi recunoscut până acum drept îndrumare este creatorul paginii, lucru care reiese din istoric și din Special:Ce se leagă aici/Wikipedia:Subiecte muzicale --NGC 54 (discuție / contribuții) 9 aprilie 2021 19:23 (EEST)
O problemă de sistem eu nu văd. Multe din aceste îndrumări sunt atât de esențiale încât le știm fără să citim textul ăla, iar cele care au fost scrise pre-2010 (aproximativ) nu pot fi evaluate la discuții, pentru că pe atunci nu erau lucrurile formalizate ca acum, nu prea exista (sau nu era obligatorie) noțiunea de consens etc. De aceea zic, dacă vezi probleme concrete precum cazul Wikipedia:Subiecte muzicale, să discutăm problemele concrete. //  Gikü  vorbe  fapte  9 aprilie 2021 21:10 (EEST)
Gikü eu nu așa țin minte perioada aia...
NGC 54 răspunsul la întrebarea din postarea inițială e "nu contează". WP:IAR e și ea o politică, ba chiar una de bază (oricât ar încerca unii s-o minimizeze), deci dacă ele împiedică scrierea unei enciclopedii, ar trebui ignorate orice antet ar avea. --Strainu (دسستي‎)  9 aprilie 2021 22:20 (EEST)
Pe Impy nu-l luati in seama. El si-a creat propria lui pagina biografica si a fost mangaiat pe cap de toti sysopii, care sunt aceiasi si astazi. Impy nu poate emite pretentia sa realizeze indrumari, mai ales in domeniul muzicii si filmului unde el se credea vedeta. Nu a fost si nu este echidistant, derapajele lui, sustinute in mod paradoxal aici, sunt o dovada vie. ...Asybarisaport 9 aprilie 2021 20:01 (EEST)

Infocaseta Regalitate: date de la Wikidata vs. date locale[modificare sursă]

Semnalez aici discuția de la Discuție_Utilizator:Victor_Blacus#Filip,_Duce_de_Edinburgh, în care nu s-a ajuns la o înțelegere. Este vorba despre utilizarea formatului {{Infocaseta Regalitate}} în articolele Filip, Duce de Edinburgh și Elisabeta a II-a. Între timp este contestată și utilizarea formatului {{date biografice}}. -- Victor Blacus (discuție) 9 aprilie 2021 21:46 (EEST)

Argumentele lui Babu mi se par pertinente. Destul de frecvent am observat și uneori m-am opus practicii de a înlocui infocasetele locale în integralitatea lor, cu formatul {{Infocaseta X}} și atât, fără a se fi conservate informații care nu apar la Wikidata, sau o ordonare de nivel superior. Consider de aceea că, deși justificată, migrarea informațiilor la Wikidata este necesar să fie realizată cu ceva mai multă atenție și că nu implică în nici un caz folosirea automată a unor formate minimale. De asemenea, nu văd să existe vreun consens în aceasta, ci doar o practică uneori ambiguă și de aceea încă nevalidată. Personal completez la articolele noi infocasetele, cu informații de la Wikidata, dar acolo unde mi se pare oportun, introduc „culoare locală”.

Pe de altă parte consider că, cel care dorește să înlocuiască infocaseta cu formatul minimal are datoria să se asigure de conservarea informațiilor. Probabil e oportun să ia în considerare și dispunerea acestora în arealul infocasetei, dacă ordinea sau vreun alt aspect particular de acest gen, sunt importante.

Și nu în ultimul rând, mainstreamul este să conservi munca celor de dinaintea ta, dacă a fost muncă de calitate.--Accipiter Gentilis Q.(D) 10 aprilie 2021 01:53 (EEST)

+1 pentru păstrarea infocasetelor așa cum sunt introduse de editori. Sugerez aplicarea principiului de la WP:Î: fără schimbări de dragul schimbării. Ar trebui scoși parametri doar dacă 1. sunt greșiți sau 2. nu au nicio valoare. Varianta 2 poate masca Wikidata în unele infocasete și implicit cred că vrem informația. În cazul în care chiar se dorește ascunderea datelor de la Wikidata, se poate lăsa un comentariu <!-- nu ștergeți acest parametru -->.--Strainu (دسستي‎)  10 aprilie 2021 02:11 (EEST)
Și eu sunt de acord cu păstrarea infocasetelor. De multe ori datele de la Wikidata aduc în casete termeni în engleză, iar pe vremuri asta putea duce la taxarea articolului cu formatul {{De tradus}}. Am rețineri și față de trimiterea utilizatorului să completeze ce e de completat sau să traducă ce e de tradus la Wikidata. Eu m-am înscris pe Wikipedia și prefer să-mi scriu articolele aici. Am doar vagi cunoștințe despre Wikidata și deocamdată nu vreau să le aprofundez :)). Probabil sunt și alții ca mine. --Nenea hartia (discuție) 10 aprilie 2021 11:15 (EEST)
Scopul infocasetelor la wiki este mutarea vandalismelor acolo și degrevarea persoanelor de aici. Dacă promiteți că vă veți păzi infocasetele „custom” până vor fi puse la punct cele de la Wikidata, după părerea mea puteți să le folosiți. Dacă însă nu vă propuneți să le păziți, atunci acceptați-le pe cele de la Wikidata, bune-rele, cum sunt. Sigur, dacă vreo casă regală are personal care să se ocupe de articolele (cu infocasete cu tot) despre ei nu cred că va fi contra cineva. --Turbojet  10 aprilie 2021 14:59 (EEST)
Vă mulțumesc foarte mult pentru opinie. Deci dacă nu promit să le păzesc, nu le pot folosi? --Nenea hartia (discuție) 10 aprilie 2021 18:12 (EEST)
În opinia mea le puteți folosi, dar dacă cineva nu le urmărește expres, vandalismele pot să rămână acolo. Administratorii nu sunt omniscienți, n-au de unde ști dacă modificările sunt corecte sau vandalisme. Ce pot ei face în acest caz? Să dea reverturi la orice modificare. Așa, în opinia mea ar trebui să găsează un mod de a proteja casetele alea și basta. De exemplu prin a le transforma în formate (infocaseta articolului Cutare, nu doar infocaseta Cutare) și să le protejeze. În opinia mea asta ar avea același efect ca revertul automat. --Turbojet  10 aprilie 2021 20:32 (EEST)

Eroare Infocaseta Așezare[modificare sursă]

Există o eroare la Infocaseta Așezare. La Tulcea, Fonollosa, Hamburg-Harburg apare "Eroare Lua în Modul:Wikidata la linia 182: invalid order function for sorting". Nu înțeleg unde este problema. --Frank (discuție) 10 aprilie 2021 15:49 (EEST)

Problemă la linia 192. Vezi Vremea țiganilor. --Donarius (discuție) 10 aprilie 2021 19:48 (EEST)
@Strainu: Puteți corecta modulul pentru ca linia 192 să se afișeze corect? --Donarius (discuție) 11 aprilie 2021 13:24 (EEST)

Special:Contribuții/2A04:2413:8003:B380:B0E7:1B68:1F7A:EC3B – toponime în maghiară[modificare sursă]

Dacă nu greșesc, denumirea toponimului în altă limbă o adăugăm doar atunci când în localitate există un număr semnificativ de vorbitori ai acelei limbi? Am luat la nimereală două comune, în una locuiesc 5% maghiari, în alta nu sunt înregistrați maghiari deloc. //  Gikü  vorbe  fapte  12 aprilie 2021 01:14 (EEST)

Îmi cer scuze dacă editările mele au încălcat WP:MS. Nu știam dacă această politică există sau nu pentru că nu pare a fi aplicată în mod consistent (ex. Albiș, Bihor nu avea denumirea maghiară deși e populat aproape în întregime de unguri în timp ce Țigăneștii de Criș, Bihor avea deja denumirea maghiară, chiar și fără o „prezență semnificativă” de vorbitori ai limbii).
În ceea ce privește contribuțiile mele la paginile Oradea și Alba-Iulia, am dorit să le aduc la același standard la care se află paginile altor orașe mari din regiune, care au denumirile trilingve în infocasetă indiferent de componența etnică. Modificarea de la pagina Cernăuți a fost pentru a elimina o frază care mi s-a părut tendențioasă și ușor șovină, dar nu voi insista dacă dvs. considerați altfel.
Vă mulțumesc. --2A04:2413:8003:B380:9989:D818:83A7:BC11 (discuție) 12 aprilie 2021 12:55 (EEST)
@Gikü:, unde s-ar putea găsi respectiva regulă? Am mai întâlnit pe cineva care folosea regula din realitate.--Kun Kipcsak (discuție) 12 aprilie 2021 14:28 (EEST)

Despre adăugările numelor străine exemplar pentru Alba Iulia. Orașul este populat de 87,5% români, 1,5% maghiari și cam zero procente germani. De aceea, menționarea în infocasetă este inutilă. Ceva asemănător n-am găsit pe alte pagini Wiki externe care descriu localități băștinașe. În plus, denumirile străine sunt deja listate în prefață/prolog ce este corect. Din păcate, utilizatorul anonim sus numit a revenit din nou asupra articolului/articolelor. Se pare că îi face cumva plăcere….--Sacha47 (discuție) 13. aprilie 2021 11:00 (EEST)

Răspuns 1: Cernăuți. Din timpul stalinist s-a încercat de a dovedii că în regiunile uzurpate prin Pactul Hitler-Stalin nu trăiesc români ci așa numiți „moldoveni”. Ei bine, ei ce sunt? Afghani, chinezi sau ruși? Sigur că nu. Din păcate Ucraina (care se vaită tot timpul despre Rusia) susține această politică, mai ales în regiunile Basarabiei de peste hotarele Republicii Moldove. Acolo de ex. peste 130.000 de „moldoveni” (n-au voie să se declară români) trebuie să învață limba maternă în chirilică. Cine e acum „șovinistul”?
Probabil de abia mâine mai departe cu Alba Iulia etc.--Sacha47 (discuție) 12. aprilie 2021 11:10 (EEST)

Cei declarați moldoveni din Ucraina sunt distincți de moldovenii din Republica Moldova sau sunt același lucru? În articolul în engleză se face trimitere la a doua variantă și dacă e chiar așa nu e obligatoriu să fie toți etnici români. În prezent au posibilitatea să se declare și români, de aceea sunt menționați separat. Dacă nu se vine cu surse care să arate ce sunt acei moldoveni din Ucraina discuția nu își mai are rostul iar modificarea anonimului rămâne justificată. Că tot vorbim de șoviniști, din comentariul anonimului reiese că era vorba de text că are caracter șovin, nu persoana care l-a adăugat.--Kun Kipcsak (discuție) 12 aprilie 2021 17:39 (EEST)

E ceva ce nu pricep. Cumva la ro.wiki nu există consens, precum că moldovenii ar fi români ? Depinde cumva de unde sunt situați moldovenii respectivi, adică de o parte sau alta a unei granițe, dacă sunt sau nu considerați români ? --Accipiter Gentilis Q.(D) 13 aprilie 2021 00:16 (EEST)

Din lipsa unui răspuns la întrebarea adresată lui Gikü reiese că nu avem vreo regulă cu procentaje, ci probabil e cum le vine unora.
Eliminarea acelor nume native din infocasetă e o măsură binevenită.--Kun Kipcsak (discuție) 13 aprilie 2021 10:18 (EEST)
Numele în alte limbi le punem în infocasetă în general doar dacă la nivel local sunt recunoscute. La Oradea se pare că sunt. La Alba Iulia, din câte știu, nu. Regula cu procentele e că autoritățile locale sunt obligate să o facă atunci când vorbitorii nativi de altă limbă depășesc un anume procent (nu mai știu dacă 10 sau 20). Dar au libertatea să o facă și la procente mai mici, cum fac Satu Mare, Sibiu, Sigihișoara. —Andreidiscuție 13 aprilie 2021 10:49 (EEST)
E plin internetul — și nu numai — de afirmații „a fost al meu”, care apoi sunt transformate în „deci, de iure este al meu”, iar asta trebuie amintit cu orice ocazie, conform picăturii chinezești. Dacă prima afirmație este perfect adevărată, a doua se poate aplica doar în zonele supuse jurisdicției care recunoaște asta. Toate războaiele s-au dus pentru impunerea unei anumite jurisdicții, convenabile părții învingătoare
În opinia mea, ce a fost își are locul în secțiunea de istorie (al cărui rezumat apare în introducere), iar în alte părți este cazul să apară ce este. Adică situația de acum. Dacă acum se folosește, e foarte ok, dacă nu, mie-mi pare o simplă pretenție. Păi, sunt turci în Budapesta, care a fost a turcilor, de ce nu apare în infocasetă denumirea turcească? (E o întrebare retorică, dar, chiar, logica merge doar în sensul dorit de cineva?) --Turbojet  13 aprilie 2021 11:55 (EEST)

Line numbering coming soon to all wikis[modificare sursă]

-- Johanna Strodt (WMDE) 12 aprilie 2021 18:09 (EEST)

Format:Lagomorpha[modificare sursă]

Cum aș putea face ca {{Lagomorpha}} să utilizeze aceeași interfață ca versiunea în engleză? Versiunea în engleză poate fi parcursă mai ușor datorită spațiilor dintre genuri. --NGC 54 (discuție / contribuții) 13 aprilie 2021 13:03 (EEST)

Se poate așa, cu parametru groupstyle. //  Gikü  vorbe  fapte  13 aprilie 2021 14:42 (EEST)