Wikipedia:Cafenea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Pagina de teste
Pagini de șters
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje

La Cafenea se discută numai subiecte legate de Wikipedia în limba română; altfel de mesaje vor fi șterse.
Întrebările și răspunsurile pe subiecte enciclopedice își au locul la Oracol.
Indicațiile privind „cum se face” se găsesc în pagina Ajutor.


 • Introduceți subiecte noi sau răspundeți într-o conversație existentă:
  • Subiect nou: apăsați deasupra unde scrie „Adăugați un mesaj sau o întrebare”
  • Conversație existentă: apăsați pe „modificare” în dreptul secțiunii la care vreți să participați
 • La sfârșitul mesajului vă rugăm să vă semnați introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură și dată.
 • Puteți vedea alte detalii despre formatarea mesajelor în această pagină de ajutor.


Informații despre Wikipedia sau Fundația Wikimedia puteți cere la info-ro@wikimedia.org sau info-ro@wikipedia.org.

Arhiva Cafenelei
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite.
Dacă doriți să continuați aici o discuție arhivată, copiați fragmentul care vă interesează, introduceți-l la sfârșitul paginii Wikipedia:Cafenea și scrieți mesajul acolo.

Robert Frimtzis[modificare sursă]

Bună seara, vă rog să ajutați să perfecționăm pagina Robert FrimtzisAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de Aviapassion (discuție • contribuții).

Ioan Luchian Mihalea[modificare sursă]

Buna ziua,

Va rog sa revizuiti articolul wikipedia referitor la Ioan Luchian Mihalea, care menționează calitatea sa de "realizator de televiziune". Aceasta afirmatie este falsa si induce cititorii in eroare, deoarece ILM nu a realizat niciodată un program sau un spectacol TV. A fost invitat sa colaboreze sau sa participe la numeroase producții de televiziune - cum este cazul emisiunii TIP TOP MINITOP, unde a colaborat ca prezentator între anii 1991-1993 (în 1990 emisiunea era prezentată inițial de actorul Cristian Popescu din Brașov(primele editii) și apoi lunar, de cate o vedeta aleasă în acest scop de realizatoarea emisiunii), sau ca dirijor al corurilor Minisong și Song, pe care le-a înființat și pe care le-a condus cu un deosebit talent, dar nu a fost angajat al TVR în calitate de realizator și nici nu a realizat vreo emisiune. A realiza emisiuni presupune a concepe un format, a scrie un scenariu, și a produce efectiv programul in toate fazele lui de pre-producție, productie si post-productie, nu a fi doar invitat sau colaborator al acesteia pe o perioada limitata de timp. In cazul in care mesajul acesta nu vi se pare relevant pentru modificarea articolului, verificati genericele producțiilor TVR pentru veridicitate, deoarece sursele online - unele dintre ele - conțin multe inadvertente care denaturează adevărul.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 31.5.104.173 (discuție • contribuții).

Modificări ale drepturilor de utilizator la Wikipedia în limba română[modificare sursă]

Aș dori să propun o serie de schimbări referitoare la grupurile de utilizatori de la Wikipedia în limba română. Pentru a întelege corect terminologia (și propunerile) de mai jos vă rog să consultați Special:Listă drepturi grup, unde este prezentată situația curentă. Am creat pentru fiecare propunere o secțiune separată în care să putem discuta eventualele detalii înainte de a ne exprima acordul (sau dezacordul) cu propunerea respectivă. Exprimarea explicită a acordului va fi necesară pentru a putea cere modificările necesare în software.

Lista de propuneri:

 1. Toate permisiunile speciale să fie revocate după 12 luni fără editări. Asta include: administratori, birocrați, checkuseri, administratori de interfață, patrulatori, supraveghetori și editori de formate. În prezent, Wikipedia:Revocare menționează doar administratorii și birocrații, ceea ce a dus la existența în lista de patrulatori, de exemplu, a unor utilizatori plecati de ani buni.
 2. Condițiile de alegere pentru administratorii de interfață ar trebui să fie aceleași ca pentru administratori, plus ca utilizatorul să fi fost (sau să fie) administrator sau editor de formate. Procedura de alegere ar urma să fie aceeași ca la administrator (la Wikipedia:Candidați). Motivul acelor condiții este că editarea de formate complexe e cam singura metodă prin care poate fi dovedită o oarecare expertiză în domeniul tehnic.
 3. Să începem să alegem supraveghetori (oversighters). Supraveghetorii au dreptul să ascundă textul, autorul sau descrierea unei modificări pentru a elimina obscenități, date personale etc. Procedura ar urma să fie aceeași ca cea curentă de la patrulatori (la Wikipedia:Candidați). Candidații trebuie să îndeplinească și condițiile globale pentru acordarea drepturilor.
 4. Toți patrulatorii și administratorii activi în momentul începerii alegerilor pentru supraveghetori vor primi în mod automat drepturile de supraveghetor dacă doresc acest lucru și îndeplinesc și condițiile globale pentru acordarea drepturilor.. Cele două categorii de drepturi sunt legate de lupta împotriva vandalismelor, iar trecerea prin procedura curentă de alegere oferă o garanție că utilizatorul este susținut de comunitate.
 5. Drepturile de patrulator să poată fi acordate de administratori, după modelul celor de editori de formate. Istoricul candidaturilor arată că putinii utilizatori respinși puteau fi filtrați ușor prin condiții minimale de experiență. Propun folosirea unor criterii aproape identice cu cele de la editorii de formate (vechimea contului 1 an, minim 1000 de editări, cel puțin 150 de editări cu eticheta Anulare, fără blocări pe motiv de comportament sau încălcare R3R).
 6. Supraveghetorii să primească dreptul de a reveni (rollback) asupra modificărilor problematice. Editările asupra cărora își vor folosi drepturile vor trebui obligatoriu anulate. Au deja acces la o funcție asemănătoare folosind Twinkle, dar este mai rapid și mai simplu să folosești butonul din MediaWiki comparativ cu Twinkle.
 7. Patrulatorii să primească dreptul de a reveni (rollback) asupra modificărilor problematice. Au deja acces la o funcție asemănătoare folosind Twinkle, dar este mai rapid și mai simplu să folosești butonul din MediaWiki comparativ cu Twinkle.--Strainu (دسستي‎)  15 august 2019 17:24 (EEST)

Permisiuni revocate după 12 luni de inactivitate[modificare sursă]

Propunerea

Administratorii, birocrații, checkuserii, administratorii de interfață, patrulatorii, supraveghetorii și editorii de formate își vor pierde drepturile la 1 an de la data ultimei editări pe Wikipedia în limba română.

Comentarii
 • 6 luni, nu 12 luni.--Accipiter Gentilis Q.(D) 16 august 2019 02:49 (EEST)
 • Și eu optez pentru 6 luni.--NicolaS961 (discuție) 16 august 2019 10:54 (EEST)
 • Dar de ce trebuie revocate drepturile unui utilizator după un timp de inactivitate? --FonAfon (discuție | contribuții) 16 august 2019 13:19 (EEST)
  Motivația curentă pentru administratori și birocrați este prezentată la Wikipedia:Revocare#Expirare. În plus, în ultima vreme au existat plângeri cu privire la faptul că doar jumătate din administratori fac efectiv operațiuni pentru care au nevoie de acele drepturi. O variantă ar fi fost și expirarea după o perioadă de nefolosire a drepturilor dar în cazul administratorilor tehnici sau a editorilor de formate acest lucru mi se pare mai greu de realizat, pentru că acele părți ale site-ului sunt deja stabile și nu ai întotdeauna ceva de făcut.--Strainu (دسستي‎)  16 august 2019 18:14 (EEST)
 • Pentru. Revocare permisiuni după 12 luni, așa cum este în prezent în cazul administratorilor. --Bătrânul (discuție) 16 august 2019 18:27 (EEST)
 • Pentru revocare după 12 luni. -- Victor Blacus (discuție) 16 august 2019 19:39 (EEST)
 • Pentru revocare după 6 luni. --Turbojet  18 august 2019 09:57 (EEST)
 • Pentru revocare după 12 luni. --Mishu57 18 august 2019 10:47 (EEST)
 • Pentru 12 luni, ca și la administratori. Proiectul este relativ static, după o absență de 6 luni găsești în general același lucru. Dacă perioada e prea scurtă, ne mărește overheadul cu întreținerea permisiunilor. —Andreidiscuție 30 august 2019 16:30 (EEST)
 • Pentru revocare după 6 luni. Fiecare poate avea perioade în care să fie suprasolicitat în viața reală. Poate întâmpina diverse probleme sau poate vrea să ia o pauză. Un an de zile este însă cam mult. AT09W(discută) 1 septembrie 2019 12:13 (EEST)
 • Pentru revocare după 12 luni. --FonAfon (discuție | contribuții) 10 septembrie 2019 19:03 (EEST)
 • Pentru revocare după 12 luni. Orice modificare a statutului actual al utilizatorilor cu permisiuni avansate va trebui notificată individual celor afectați și nu va putea fi aplicată retroactiv. --Pafsanias (discuție) 12 septembrie 2019 11:56 (EEST)
 • 12 luni, ținând cont de faptul că politica proiectului nu se schimbă suficient de rapid pentru ca utilizatorii acelor drepturi să nu mai fie curent cu modificările. --Donarius (discuție) 14 septembrie 2019 17:57 (EEST)
 • Pentru revocare după 12 luni.— Ionutzmovie discută 22 septembrie 2019 01:20 (EEST)
 • Revocare după 12 luni. Cu toate că efectivul celor cu permisiuni speciale ar trebui dublat, reducerea perioadei de expirare a drepturilor va provoca scăderea numărului acestora, dar și ocuparea timpului celorlalți cu discuții suplimentare ocazionate de realegere. Revocarea are ca scop protejarea proiectului. În caz că utilizatorul revenit după perioada de inactivitate va periclita proiectul, se poate aplica atunci procedura destituirii. --GEO (discuție) 29 septembrie 2019 02:58 (EEST)

Pentru că votul e egal, am venit o propunere alternativă. Vă rog să vă exprimați opiniile--Strainu (دسستي‎)  10 septembrie 2019 13:31 (EEST)

@Accipiter Gentilis Q.:, @NicolaS961:, @AT09W: Văd că nici propunerea alternativă nu vi s-a părut potrivită. Poate ar ajuta să ne spuneți de ce considerați necesar un termen de doar 6 luni? Turbojet a spus mai jos că e nevoie de oameni activi; mai sunt și alte motive? Eu nu cred că dacă cineva chiar vrea să-și păstreze funcția nu poate intra de 2 ori pe an în loc de 1. Probabil că soluția ar fi o limită de activități specifice, doar că cerința asta nu e potrivită pentru administratorii de interfață sau editorii de formate, de exemplu.--Strainu (دسستي‎)  23 septembrie 2019 11:32 (EEST)

Propunerea alternativă ar fi putut fi un pas înainte în alte vremuri, acum nu cred că este cazul să mai fie așa ceva, dimpotrivă, este un compromis similar unei frâne. Oricum, ce rezultă de mai sus este o lipsă a consensului, ceea ce ne duce de fapt la păstrarea statu quo-ului. Ca fapt divers, din cei 12 de mai sus care ne-am exprimat opinia, numai 3 au și justificat-o (Andrei, AT09W și Donarius) + 1 (Turbojet), ulterior. Justific și eu, fără a crede că valorează ceva:
 1. un mediu dinamic este un mediu cu șanse mult mai mari de a găsi soluții optime și de a pune în practică idei utile
 2. dacă ai lipsit mai mult de 6 luni și continui te ții de scaun, asta nu înseamnă că îi ajuți pe ceilalți, dimpotrivă. Din acest punct de vedere, mi s-ar părea mai civilizată soluția ca singura excepție acceptată de la regula de 6 luni să fie reprezentată de notificarea prealabilă "-Domnilor, este posibil să lipsesc mai mult de 6 luni dar nu mai mult de 1 an". Nu vii după 11 luni și spui că ți se cuvine din nou postul, deși în ultimele 11 luni ai fost ocupat cu altceva și nu i-ai avertizat pe ceilalți că nu vei putea fi prezent. Mergi frumos la alegeri, la care te autonominalizezi dacă ai de gând să ți-l recuperezi și aștepți opinia celorlalți. Am tot respectul și toată înțelegerea pentru problemele fiecăruia, dar civilizat este să eliberezi postul, dacă ai altceva de făcut un timp îndelungat.--Accipiter Gentilis Q.(D) 23 septembrie 2019 15:25 (EEST)
Se poate, evident, justifica faptul că nu e vorba de fapt de un "post", dar este vorba totuși de o poziție din care poți interveni decizional și poți influența o serie întreagă de lucruri, mai mult sau mai puțin.
Adaug și faptul că în acest moment eu, cel puțin, am o percepție negativă despre acest lucru, considerând că eternizarea într-o funcție de acest gen este o metodă utilă într-un anume sens, astfel că folosită cu discernământ, este o armă formidabil de eficientă în a opri tendințele de reformare a sistemului.--Accipiter Gentilis Q.(D) 23 septembrie 2019 15:53 (EEST)
 • Ca fapt divers, cred că și ceilalți care nu au făcut-o ar trebui să justifice de ce anume cred ei că 12 luni ar fi perioada optimă... Și, apropo, nu știu dacă cineva a citit cu atenție la "și nu va putea fi aplicată retroactiv. ". Se poate înțelege că de acum înainte trebuie să lipsești 12 luni, nu că dacă ai lipsit deja 12 luni salut și pa-pa. Altfel spus, se poate înțelege că e vorba de fapt de aproape 2 ani de lipsă. --Accipiter Gentilis Q.(D) 23 septembrie 2019 16:02 (EEST)
 • Accipiter Gentilis, exprimarea „nu va putea fi aplicată retroactiv” cred că se referă la cei care deja au revenit și li se ia în calcul numai ultimul lor interval de inactivitate. Deci, nu va fi cineva revocat în prezent doar pentru faptul că a fost inactiv acum vreo câțiva ani. --GEO (discuție) 29 septembrie 2019 04:37 (EEST)
Posibil, dar ar fi utilă o confirmare de la cel care a scris expresia respectivă.--Accipiter Gentilis Q.(D) 29 septembrie 2019 10:59 (EEST)
@Pafsanias: ? --Accipiter Gentilis Q.(D) 29 septembrie 2019 11:08 (EEST)
Este un principiu larg acceptat ca, dacă o normă nou adoptată creează efecte negative asupra unei părți, aceasta să nu poată fi aplicată retroactiv. Dacă norma devine mai permisivă, acest lucru nu reprezintă o problemă, dar dacă ea devine mai restrictivă, aplicarea retroactivă ridică probleme de legitimitate. Observația mea se referă la „orice modificare a statutului actual al utilizatorilor cu permisiuni avansate”. Concret, am avut în vedere două cazuri principale:
a. Cazul grupurilor de utilizatori pentru care politica actuală prevede expirarea permisiunilor specifice după 12 luni de inactivitate (administratori și birocrați, dar doar primii există în prezent). Dacă nimic nu se schimbă, perioada va fi socotită de la ultima contribuție, ca și până acum. Dacă perioada se reduce la 6 luni, în mod paradoxal, ea va fi socotită de la data adoptării noii reglementări și a notificării acesteia. Deci, da, durata totală ar putea depăși cele 12 luni prevăzute actual.
b. Cazul grupurilor pentru care în prezent nu este prevăzută expirarea după vreo perioadă de inactivitate (toate celelalte). Oricare ar fi decizia adoptată (6 sau 12 luni), perioada va putea fi calculată doar după data modificării politicii, chiar dacă preexistă deja un interval mai lung de inactivitate, care nu a încălcat însă nici condițiile specificate în momentul primirii permisiunilor și nici vreo altă condiție în vigoare până la acea dată.
Pare exagerat ca unui patrulator inactiv de câțiva ani buni să i se mai acorde încă o perioadă de grație, deoarece nu a existat anterior o condiție de expirare automată a permisiunilor, dar așa procedează o comunitate care se respectă și care își respectă convențiile. Cu atât mai mult, cu cât lipsa de activitate a unui patrulator nu pune în pericol proiectul. Ori, dacă problemele create sunt atât de grave, poate fi inițiată procedura de demitere.
Cel puțin, așa văd eu lucrurile și îmi pare rău că nu am fost suficient de explicit. --Pafsanias (discuție) 30 septembrie 2019 00:44 (EEST)
@Strainu: Eu nu găsesc că este ok ca o persoană să intre o dată sau de două ori și să-și păstreze drepturile. Acum este ceva în genul dacă un administrator sau patrulator a obținut încrederea comunității o dată, acest lucru este valabil „pe viață”. Singura condiție este să-și utilizeze drepturile de câteva ori pe an și este bine. Da, toți avem o viață personală, dar să te ții de scaun fără să ai cine știe ce implicare nu este în regulă. O reducere a intervalului de timp de la 12 la 6 luni ar stimula o mai mare implicare din partea utilizatorilor cu aceste drepturi. Altfel, de ce ai dorit aceste permisiuni? Doar așa ca să mai intervii când și când? Nu mai ai timp, ok, nicio problemă. Când vei considera că poți fi mai activ, îți depui din nou candidatura. De asemenea, consider că activitatea acestor persoane trebuie să fie reevaluată după o anumită perioadă. Este un lucru foarte firesc de care nimeni nu ar trebui să se teamă, cu excepția poate a celor foarte puțin (sau deloc) activi. Pentru administratorii de interfață sau editorii de formate pot exista excepții. În altă ordine de idei, după 6 luni deja se strâng multe discuții (inclusiv reclamații și tot tacâmul). AT09W(discută) 29 septembrie 2019 01:08 (EEST)
Absentul nu deranjează cu nimic pe perioada lipsei. AT09W, insinuezi că acesta poate reveni intenționat strict în anumite momente-cheie, urmărind o agendă? Chiar și în acest caz, se pot analiza acțiunile sale și propune destituirea. Preventiv, s-ar putea impune un barem minim de utilizare a permisiunilor pe un termen de 2 ani, în așa fel încât să se împiedice repetarea inactivității. Să zicem că e scuzabil dacă ai reușit o singură acțiune în anul curent, dar cu condiția de a fi constrâns să te recompensezi în anul următor. --GEO (discuție) 29 septembrie 2019 04:37 (EEST)
@GEO: nu cred că cineva insinuează ceva. Nu este absolut de loc relevant faptul că cineva ar urmări sau nu o agendă, în acest caz. Poți urmări o agendă atât în timpul unei activități frecvente, în care faci 100 de modificări/zi, cât și în timpul unei activități cvasiinexistente în care faci 2 modificări/an. Deci nu ăsta este subiectul discuției.--Accipiter Gentilis Q.(D) 29 septembrie 2019 10:55 (EEST)
Pentru eficiență, @AT09W: ați putea să confirmați ?--Accipiter Gentilis Q.(D) 29 septembrie 2019 11:02 (EEST)
Da. Vorbim aici despre gradul de implicare, nu altceva.
GEO, acele drepturi nu se acordă pentru că persoana respectivă este simpatică. Ci pentru că își dorește să se implice mai mult decât un simplu utilizator și denotă că are experiența, cunoștințele și atitudinea necesară pentru acele permisiuni. Ori asta înseamnă să fii prezent, nu să reapari după aproape un an, știind că dacă depășești 12 luni rămâi fără unelte. AT09W(discută) 29 septembrie 2019 11:56 (EEST)
Propunere alternativă 1

Administratorii, birocrații, checkuserii, administratorii de interfață, patrulatorii, supraveghetorii și editorii de formate își vor pierde drepturile la 6 luni de la data ultimei editări pe Wikipedia în limba română. În următoarele 6 luni după pierderea drepturilor, administratorii, birocrații și administratorii de interfață își pot recăpăta drepturile pe baza unei cereri adresate stewarzilor/birocraților. După 12 luni de la ultima editare, este nevoie de un nou vot pentru a-și recăpăta drepturile.

 • De acord, cu următoarea completare. Ulterior repunerii în drepturi ca urmare a cererii adresate stewarzilor/birocraților, activitatea utilizatorului va fi evaluată de către comunitate după 6 luni de la cererea respectivă. Așa ceva ar fi util pentru a nu da cuiva iluzii că dacă faci o cerere o dată pe an îți poți păstra liniștit „drepturile”, chiar dacă nu ai fost (aproape) deloc activ. La evaluare vor conta argumentele, nu numărul de voturi. AT09W(discută) 14 septembrie 2019 04:07 (EEST)
Nu are ce activitate să li se mai reevalueze unor utilizatori care au fost inactivi, nu revocați. --GEO (discuție) 14 septembrie 2019 11:47 (EEST)
Dacă am înțeles bine, sugestia poate fi reformulata ca "utilizatorul își poate recăpăta o singură dată drepturile la cerere. De la a doua perioadă de inactivitate este nevoie de noi alegeri". Strainu (دسستي‎)  14 septembrie 2019 20:41 (EEST)
Noi alegeri” este exact ceea ce încercăm să evităm cel mai mult și nu pentru că nu ar fi utile, ci pentru că ar necesita un efort nejustificat în raport cu personalul disponibil. --GEO (discuție) 15 septembrie 2019 06:24 (EEST)
Dacă cineva ajunge să depună o asemenea cerere eu înțeleg că are de gând să redevină un patrulator sau administrator activ. Mergând de la premiza de bună credință, după 6 luni vedem cât de mult s-a implicat. AT09W(discută) 15 septembrie 2019 11:18 (EEST)
Strainu Susțin propunerea, cred că este cea mai optimală pentru toți. La fel sunt de acord doar pentru o reevaluare. Doar că utilizatorul fiind reevaluat după o perioadă de control, ca de exemplu 1-2 luni.--NicolaS961 (discuție) 23 septembrie 2019 12:18 (EEST)
 • Repet: după 12 luni. Cazul recent al lui Gikü arată de ce 6 luni sunt prea puțin. -- Victor Blacus (discuție) 27 septembrie 2019 20:01 (EEST)
Cazul lui Gikü nu mi se pare un argument relevant. Dacă genul acesta de cazuri s-ar repeta frecvent, aș fi fost de acord că argumentul este relevant. Așa am putea spune și despre cineva care revine după 1 an și 3 luni: că 1 an și 3 luni este prea puțin. În al doilea rând, omul a spus ceva despre un "subiect sensibil" și cred că nu ar mai trebui să-l băgăm în această discuție, decât dacă dorește el.--Accipiter Gentilis Q.(D) 29 septembrie 2019 11:19 (EEST)
Comentarii
 • Comentariu: O să vă spun ceva: pe aici există persoane care nu sunt active, dar doresc să aibă drepturi și pentru asta intră o dată pe an, cu intervenții de simplu utilizator. Asta este în contradicție cu practica din alte proiecte. Cei vechi își amintesc cazul unei candidaturi de administrator în alt proiect, justificată „ca să fie, de rezervă”, care a primit răspunsul „drepturile se dau pentru activitate, nu pentru altceva”. Eu, ca voluntar OTRS, am fost atenționat pentru lipsă de activitate acolo după o lună (NB: foarte politicos, „sunteți bine, că avem nevoie de dv”), nu după 6 sau 12. Deja am fost atenționat de două ori (am crezut că nefiind solicitări, nu e nicio grabă) și am înțeles că n-au nevoie de senatori de drept sau de persoane de decor. Faceți cum credeți. --Turbojet  10 septembrie 2019 19:48 (EEST)
 • Succes în continuare în activitate, patrulatorului Pocor ! --Accipiter Gentilis Q.(D) 14 septembrie 2019 17:20 (EEST)
@Accipiter Gentilis Q.: Și eu am observat că Pocor nu a mai modificat din 14 iulie 2014. Nu știu de ce nu îi s-au revocat drepturile. --FonAfon (discuție | contribuții) 14 septembrie 2019 17:24 (EEST)
Pentru că încă nu există deocamdată o astfel de procedură, legată de inactivitatea patrulatorilor.--Accipiter Gentilis Q.(D) 14 septembrie 2019 17:32 (EEST)
@NGC 54: ar mai fi un motiv, nelegat de proceduri: nu a existat o discuție referitoare la problema punctuală respectivă, la care să se fi strâns suficiente opinii în sensul retragerii permisiunilor. Adică chiar dacă nu exista o procedură anume, o discuție punctuală în care s-ar fi exprimat suficiente opinii ar fi rezolvat poate problema în cauză. Vedeți și politica Wikipedia:Regulile sunt în favoarea ta.--Accipiter Gentilis Q.(D) 15 septembrie 2019 05:27 (EEST)

Alegere administratori de interfață[modificare sursă]

Propunerea

Administratorii de interfață vor fi aleși în urma unei discuții la Wikipedia:Candidați. Pot fi nominalizați utilizatorii cu experiență la Wikipedia, care au făcut numeroase contribuții de valoare, care cunosc și respectă regulamentele și stilul, care au fost sau sunt editori de formate sau administratori și cărora comunitatea le poate acorda încrederea că vor folosi permisiunile cu discernământ, în folosul proiectului. Utilizatorii anonimi nu pot fi nominalizați și nu pot nominaliza.

Comentarii
 • Nu mă pricep la subiect, dar orientativ aș zice că skill-urile tehnice sunt mandatorii și IMHO, ar cam trebui să fie deja probate anterior candidaturii; idem, ar trebui să existe un istoric al implicării în activitatea de mentenanță tehnică.--Accipiter Gentilis Q.(D) 16 august 2019 02:52 (EEST)
  Cum ar trebui dovedită acele skilluri? Strainu (دسستي‎)  19 august 2019 20:07 (EEST)
@Strainu: scuze, acum am văzut întrebarea. Un ping ar fi ajutat pentur a o vedea mai repede. Păi nu e ca la tribunal, e vorba de cea facem aici zi cu zi. Adică unele lucruri sunt evidente, de exemplu că dv. vă pricepeți la așa ceva și eu nu. Această evidență este probată de istoricul contribuțiilor, de dimensiunea aportului pozitiv pe diferitele grupuri de probleme precum și de buna credință și de înțelegerea cu care am acționat fiecare.--Accipiter Gentilis Q.(D) 14 septembrie 2019 13:41 (EEST)
 • De acord. --FonAfon (discuție | contribuții) 10 septembrie 2019 19:03 (EEST)
 • De acord cu alegerea administratorilor de interfață în urma unei discuții pentru fiecare dintre ei la Wikipedia:Candidați. --Bătrânul (discuție) 11 septembrie 2019 18:07 (EEST)
 • De acord, respectând procedura menționată de Sîmbotin. --Donarius (discuție) 14 septembrie 2019 17:59 (EEST)
 • De acord, ca inițiator.--Strainu (دسستي‎)  27 septembrie 2019 18:28 (EEST)
 • De acord. Dacă nu mă înșel, eu și Strainu am candidat atunci printr-o procedură extraordinară, dat fiind că am fost puțin luați prin surprindere de separarea acestui rol de cel de administrator; e bine să o formalizăm. Ca să răspund la întrebarea de mai sus, ar trebui să considerăm dovedite aceste competențe de către cei care administrează scripturi js (cvasi-gadgeturi, care se pot dezvolta în subspațiul utilizator și încărca pentru folosire de către oricine, vezi de exemplu cele pe care le am eu încărcate — cu mw.loader.load: se pot încărca chiar și unele de la alte wikiuri; dacă sunt suficient de generale, vor funcționa și aici); sau administrarea de formate/module cu TemplateStyles; sau măcar prin cereri valide de modificare a interfeței făcute la Cafenea sau la WP:AA. —Andreidiscuție 27 septembrie 2019 18:39 (EEST)
 • De acord cu propunerea, dar care e lista candidaților? Mai candidează cineva, afară de Strainu și Andrei Stroe, pentru care „skill-urile tehnice” sunt dovedite? -- Victor Blacus (discuție) 27 septembrie 2019 19:55 (EEST)
  Chiar dacă încă nu candidează nimeni, poate va candida cineva peste câțiva ani. --FonAfon (discuție | contribuții) 27 septembrie 2019 19:59 (EEST)
  Da, aici discutăm în principal despre procedură. Chiar dacă avem administratori de interfață, nu avem încă o procedură formală de numire. —Andreidiscuție 27 septembrie 2019 20:05 (EEST)
  Nu avem alți candidați, dar eu tot sper să mai apară măcar o persoană. Chiar dacă intervențiile necesare sunt rare, un pic de diversitate, măcar geografică, n-ar strica în asigurarea continuității.--Strainu (دسستي‎

Rezolvat Rezolvat--Strainu (دسستي‎)  4 octombrie 2019 23:55 (EEST)

Alegere supraveghetori[modificare sursă]

Propunerea

Supraveghetorii vor fi aleși în urma unei discuții la Wikipedia:Candidați. Pot fi nominalizați utilizatorii cu experiență la Wikipedia, care activează în zona patrulării schimbărilor recente și/sau paginilor noi, care sunt capabili să identifice modificările evident incorecte sau rău intenționate, precum și modificările ce trebuie ascunse. Utilizatorii anonimi nu pot fi nominalizați și nu pot nominaliza.

Comentarii

Notă: Drepturile de supraveghetori sunt ceva mai importante decât cele de patrulator, pentru că pot ascunde informații inclusiv de administratori și birocrați, dar faptul că vor fi acordate unor utilizatori care au trecut deja printr-o alegere mi se pare o garanție suficientă.--Strainu (دسستي‎)  15 august 2019 17:38 (EEST)

Ideea ca un simplu patrulator să interzică administratorilor accesul la niște editări nu mi se pare fericită. Cel puțin asta am înțeles eu de mai sus. Tgeorgescu (discuție) 15 august 2019 17:53 (EEST)
A numi un patrulator "simplu" nu mi se pare tocmai potrivit, dar înțeleg riscurile pe care le vedeți. Grupul acesta are de fapt 2 categorii de permisiuni: ștergere/vizualizare/recuperare versiuni (pe care le au și administratorii) și o "super-ștergere" a unor versiuni sau nume de utilizator. Personal sunt mai interesat de disponibilitatea extinsă a primei categorii, pentru că acele ștergeri punctuale sunt mult mai dese. Dacă filtrele din politica globală (confirmarea identității, minim 2 supraveghetori) nu sunt suficiente, o metodă alternativa de a obține mărirea numărului de utilizatori cu drepturi de ștergere a versiunilor ar fi să cerem acordarea primei categorii de permisiuni și patrulatorilor. Strainu (دسستي‎)  15 august 2019 18:47 (EEST)
Wikipedia românia nu are utilizatori, adică nu are contributori. Prin propuneri se înțelege că eczistă o mulțime de contributori dintre care se pot alege alți supraveghetor, patrulator. Activitatea pe wikipedia este foarte scazuta si eczistă 20-25 de adminitratori. Se ințelege că nici adminitratorii nu sunt suficienți la o activitate care nu s-a mărit, ci s-a micit. Ce nu funcționează că trebuie controlată mai mult cu mai mulți supraveghetor?Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 85.132.107.181 (discuție • contribuții).
Există mulți contribuitori. Și probabil este nevoie de supraveghetori pentru că wikipedia este vandalizată zilnic în repetate rânduri. --FonAfon (discuție | contribuții) 15 august 2019 23:20 (EEST)

! - "...and with at least 25–30 editors' approval...", deci by-by subiectului.--Accipiter Gentilis Q.(D) 16 august 2019 02:59 (EEST)

În plus, nu știu câți înțeleg ce anume implică per ansamblu și pe timp mediu sau lung "and have signed the Wikimedia Foundation's confidentiality agreement for nonpublic information before being appointed."--Accipiter Gentilis Q.(D) 16 august 2019 03:13 (EEST)
N-aș renunța la subiect doar datorită acestei cerințe. Aceeași regulă există și la checkuseri și când a fost cazul ne-am mobilizat. A durat 2 luni, dar s-au strâns voturile.
Cât privește acel acord de confidențialitate, până la urmă de asta se caută oameni majori și vaccinați, nu?
Oricum, ca propunere de backup există varianta drepturilor de a ascunde revizii acordate patrulatorilor, dar trebuie văzut dacă asta necesită continuarea unor alegeri pentru acel post. Strainu (دسستي‎)  16 august 2019 10:46 (EEST)
 • Susțin propunerea. Acordul de confidențialitate pe care trebuie să și-l asume candidatul nu ar trebui să constituie un impediment pentru cel care se oferă voluntar pentru această activitate. În schimb, prevederea de la Meta-Wiki (with at least 25–30 editors' approval) s-ar putea să blocheze alegerea supraveghetorilor. Atunci, când cu alegerea checkuserilor a fost un caz excepțional[1]: era vorba despre un „stâlp al wikipediei” foarte bine cunoscut de comunitate. Zic „s-ar putea”, dar nu sunt Mafalda... poate că lucrurile se vor desfășura pe un făgaș normal. --Bătrânul (discuție) 16 august 2019 18:15 (EEST)
 • Am aceleași rezerve față de supraveghetorii locali ca și Tgeorgescu. Cu tot acordul de confidențialitate, ar fi o portiță deschisă pentru abuzuri. Mai curând aș opta pentru „acordarea primei categorii de permisiuni și patrulatorilor”, cum zice Strainu. Din experiență sunt convins că oversighterii globali sunt suficienți. Victor Blacus (discuție) 16 august 2019 19:53 (EEST)

În urma comentariilor primite am adăugat o altă propunere complementară.--Strainu (دسستي‎)  10 septembrie 2019 13:35 (EEST)

Patrulatorii să primească dreptul de a ascunde revizii[modificare sursă]

Propunerea

Patrulatorii vor primi dreptul de a ascunde revizii ale paginilor (deleterevision)--Strainu (دسستي‎)  10 septembrie 2019 13:35 (EEST)

Comentarii

@Strainu: Ce înseamnă mai exact? --FonAfon (discuție | contribuții) 10 septembrie 2019 19:05 (EEST)

mw:Help:RevisionDelete.--Strainu (دسستي‎)  10 septembrie 2019 19:23 (EEST)

Astăzi am depus cererea la phab:T234051 numai pentru a afla că pentru a avea acces la conținutul șters Fundația cere un proces de alegere ca cel pentru administratori. Momentan cererea e blocată așteptând un răspuns de la echipa de avocați (ce probabil va dura săptămâni sau luni), însă am descoperit că dreptul de a ascunde revizii este separat de cel pentru vizualizarea reviziilor ascunse. Ce înseamnă asta e că odată ștearsă, revizia nu va mai fi vizibilă patrulatorilor, ci doar administratorilor. În mod evident, asta face ca recuperarea unor revizii de către patrulatori să fie nepractică (pentru că nu prea au cu ști ce fac). Variantele care există în acest moment sunt:

 1. Avocații refuză cererea. Cam asta este, nu se poate face mare lucru.
 2. Avocații acceptă acordarea drepturilor de ștergere fără drepturile afișare a versiunilor șterse. Eu zic că soluția asta este acceptabilă pentru că ștergerea e o operațiune mult mai frecventă decât recuperarea și permite ștergerea obscenităților de prin istoric pe loc.
 3. Avocații acceptă acordarea drepturilor de ștergere doar dacă se menține procesul de alegere pe care tocmai am decis să-l schimbăm. Din punctul meu de vedere schimbarea aceasta nu e atât de importantă încât să merite să renunțăm la numirea direct de către administratori a patrulatorilor.
 4. Avocații acceptă acordarea drepturilor de ștergere și de afișare a versiunilor șterse. Extrem de improbabil, nu iau în considerare această variantă.

Dacă cineva nu este de acord cu opiniile de la punctele 2 și 3, vă rog să spuneți pentru a ști cum să conduc discuția din bug.--Strainu (دسستي‎)  28 septembrie 2019 00:30 (EEST)

Patrulatorii și administratorii curenți să devină (și) supraveghetori[modificare sursă]

Propunerea

Toți patrulatorii activi în momentul începerii alegerilor pentru supraveghetori vor primi și drepturile de supraveghetor dacă solicită acest lucru și îndeplinesc și condițiile globale pentru acordarea drepturilor..

Comentarii

Vezi "!" de mai sus.--Accipiter Gentilis Q.(D) 16 august 2019 03:01 (EEST)

Într-adevăr, aici va fi o problemă, probabil că această propunere nu este realizabilă.--Strainu (دسستي‎)  16 august 2019 18:26 (EEST)

X mark.svg Nerealizat Propunerea nu este realizabilă datorită cerințelor de număr de voturi--Strainu (دسستي‎)  28 august 2019 17:33 (EEST)

Noii patrulatori să fie numiți de administratori[modificare sursă]

Propunerea

Drepturile de patrulator să poată fi acordate de administratori, după modelul celor de editori de formate. Supraveghetorii aleși pot primi automat aceste permisiuni. Criteriile vor fi: vechimea contului 1 an, minim 1000 de editări, cel puțin 150 de editări cu eticheta Anulare, fără blocări pe motiv de comportament sau încălcare R3R.

Comentarii
 • Da, pentru numirea de către admini.--Accipiter Gentilis Q.(D) 16 august 2019 03:03 (EEST) P.S. Bănui că și editorii de formate ar putea primi dreptul de patrulare...
 • Susțin propunerea.--NicolaS961 (discuție) 16 august 2019 11:11 (EEST)
 • De acord. Nu înțeleg de ce utilizatorii trebuie să aștepte să devină patrule după un steward / birocrat de la Meta-Wiki --FonAfon (discuție | contribuții) 16 august 2019 13:17 (EEST)
 • De acord. Dar dacă tot se modifică asta, ar trebui trecute și altele din lista de grupuri de la Administrarea permisiunilor de utilizator. La fel ar trebui și pentru roboți și editor de filtru de abuz, creator de conturi, Editor de campanii de încărcare și utilizator confirmat.--Mihai (discuție) 16 august 2019 19:07 (EEST)
  Hmmm, e ciudat, eu am primit permisiunea de Editor de campanii de încărcare de la un administrator. Utilizator confirmat e momentan același lucru cu Utilizator autoconfirmat (care e tradus greșit tot ca utilizator confirmat în lista de mai sus), dacă nu-i acordăm mai multe drepturi n-are niciun sens existența sa.--Strainu (دسستي‎)  18 august 2019 00:16 (EEST)
 • Pentru. De multă vreme aștept asta. -- Victor Blacus (discuție) 16 august 2019 19:55 (EEST)
 • Pentru. --Turbojet  18 august 2019 09:58 (EEST)
 • Da. --Mishu57 18 august 2019 10:45 (EEST)
 • Pentru.--Strainu (دسستي‎)  23 august 2019 19:34 (EEST)
 • Pentru. Tgeorgescu (discuție) 24 august 2019 04:46 (EEST)

Yes check.svg Realizat Tocmai a fost făcută schimbarea. Momentan e o problemă la scos drepturile, se va rezolva înainte să fie o problemă--Strainu (دسستي‎)  28 august 2019 17:33 (EEST)

Supraveghetorii să aibă dreptul de rollback[modificare sursă]

Propunerea

Supraveghetorii să primească dreptul de a reveni (rollback) asupra modificărilor problematice

Comentarii
 • Da.--Accipiter Gentilis Q.(D) 16 august 2019 03:05 (EEST)
 • Da.--NicolaS961 (discuție) 16 august 2019 11:18 (EEST)
 • De acord. --FonAfon (discuție | contribuții) 16 august 2019 13:17 (EEST)
 • Dacă patrulatorii vor primi dreptul de rollback, cu atât mai mult și supraveghetorii ar trebui să aibă această permisiune. --Bătrânul (discuție) 16 august 2019 17:59 (EEST)
  „Comentariu la comentariu”: ar exista oare posibilitatea ca supraveghetorii să primească și dreptul suplimentar de a realiza unirea istoricelor paginilor „de unit” (mergehistory)? Ar fi o șansă pentru rezolvarea problemei pe care am semnalat-o de mai multe ori: Categorie:Articole de unit conține câteva sute de articole care așteaptă de ani buni o soluție sau alta. --Bătrânul (discuție) 16 august 2019 18:41 (EEST)
  @ Bătrânul: Mai bine ar fi să se creeze o pagină de proiect dedicată subiectului, cu discuții pentru fiecare caz, ca la cele de ștergere. Mai ales că aici discuțiile sunt adeseori mai complicate decât la ștergere; iar consecințele unirii istoricului sunt iremediabile - din câte știu eu. În multe cazuri însă, ar fi bine să se aleagă soluția mai elegantă, pentru că din unirea istoricului a două articole nici utilizatorii wiki-versați nu mai înțeleg absolut nimic. Așa mai bine e să copiezi textul dintr-unul din cele două articole în celălalt, iar în descrierea modificării să indici clar cu link pagina de unde l-ai luat. Cred că așa nu ar fi violată nici licența CC. --Mihai (discuție) 16 august 2019 19:17 (EEST)
  Metoda propusă de dvs. am aplicat-o de câteva ori, după ce am cerut părerea administratorilor (Wikipedia:Afișierul administratorilor/Arhiva/2018#Pagini de unit), dar am riscat să fiu acuzat de „furt intelectual”.
  În ce privește propunerea dvs. de a fi creată o pagină de proiect dedicată subiectului, cu discuții pentru fiecare caz, ca la cele de ștergere, propunere care o reiterează pe cea făcută tot de dvs. în aprilie a.c., este o idee generoasă, dar eu unul nu prea îmi dau seama ce s-ar îmbunătăți față de situația din prezent, când astfel de discuții se fac (sau ar trebui să se facă) pe paginile de discuție ale articolelor respective. Regretabil este și faptul că, deși formatul {{unește}} afișează propoziția „Vedeți eventual detalii în pagina de discuții”, puțini utilizatori scriu în pagina de discuție un motiv (cât de mic ar fi) pentru propunerea de unire. Dar cred că ne îndepărtăm de la subiectul discuției de aici; poate nu trebuia să pun întrebarea despre mergehistory. --Bătrânul (discuție) 16 august 2019 20:43 (EEST)
 • Pentru. --Turbojet  18 august 2019 09:59 (EEST)
 • Da. --Mishu57 18 august 2019 10:44 (EEST)
 • Pentru. Tgeorgescu (discuție) 24 august 2019 04:46 (EEST)

Patrulatorii să aibă dreptul de rollback[modificare sursă]

Propunerea

Patrulatorii să primească dreptul de a reveni (rollback) asupra modificărilor problematice

Comentarii

@Strainu: Dar nu orice utilizator are dreptul de a anula modificări prin revenire? --FonAfon (discuție | contribuții) 16 august 2019 01:05 (EEST)

E vorba de revenirea automată descrisă în pagina de mai sus. Momentan, non-administratorii au la dispoziție unelte care simulează această funcționalitate folosind editări normale.--Strainu (دسستي‎)  16 august 2019 01:07 (EEST)
Am înțeles. --FonAfon (discuție | contribuții) 16 august 2019 01:10 (EEST)
 • Da.--Accipiter Gentilis Q.(D) 16 august 2019 03:04 (EEST)
 • Da.--NicolaS961 (discuție) 16 august 2019 11:18 (EEST)
 • Da, ar fi util. --Bătrânul (discuție) 16 august 2019 12:12 (EEST)
 • De acord. --FonAfon (discuție | contribuții) 16 august 2019 13:17 (EEST)
 • De acord, deși nu aduce în plus față de Twinkle decât că sunt marcate editările revertuite drept patrulate, în timp ce nu permite indicarea motivelor pentru revert ca Twinkle. --Mihai (discuție) 16 august 2019 19:19 (EEST)
  Viteza nu se compară și mai sunt niște diferențe tehnice subtile care ajută când ai de făcut multe reverturi în serie (încearcă să dai Ctrl+clic pe legăturile TW și vezi dacă merge cum te aștepți).--Strainu (دسستي‎)  18 august 2019 00:20 (EEST)
 • Pentru. --Turbojet  18 august 2019 10:00 (EEST)
 • Da. --Mishu57 18 august 2019 10:44 (EEST)
 • Pentru. --Strainu (دسستي‎)  23 august 2019 19:34 (EEST)
 • Pentru. Tgeorgescu (discuție) 24 august 2019 04:46 (EEST)

Yes check.svg Realizat Tocmai a fost făcută schimbarea. Dacă poate un patrulator să confirme, ar fi super.--Strainu (دسستي‎)  28 august 2019 17:33 (EEST)

@Strainu: Mie cred că mi-a apărut. Acum îmi apare și „Revenire asupra (număr) modificări” --FonAfon (discuție | contribuții) 28 august 2019 17:59 (EEST)

schimbare[modificare sursă]

Mutat la Discuție:Guvernul Viorica Dăncilă.

Studiu de caz[modificare sursă]

Vreau să vă semnalez acest articol. Individul spoliază în 2018 statul de sute de mii de euro pe texte furate de pe Wikipedia. Poate mai bine ar fi banii investiți în infrastructură, ca în 2019 minorele din zona rurală să nu fie nevoite să meargă la oraș cu ocazia.

A cere zeci și sute de mii de euro pe texte copiate de pe Wikipedia violează clar licența CC, care prevede ca reinterpretările etc. să fie publicate sub aceeași licență. Nu se poate face ceva? Fundația nu-l poate da în judecată? --Mihai (discuție) 13 septembrie 2019 16:12 (EEST)

Nu este singurul.--Accipiter Gentilis Q.(D) 13 septembrie 2019 16:38 (EEST)
Fundatia nu e deținătoarea drepturilor de autor. Dacă se află ce au copiat, autorii pot să-i dea în judecată și e foarte probabil ca Fundatia să ajute.--Strainu (دسستي‎)  13 septembrie 2019 16:52 (EEST)
Nu este vorba de piraterie, ci e vorba de violarea unei licențe, din câte știu nici măcar licențele de software (adică termenii lor) nu au fost recunoscute drept valabile de vreun tribunal românesc. Tgeorgescu (discuție) 26 septembrie 2019 23:53 (EEST)

Candidatură administrator[modificare sursă]

Mi-am depus candidatura pentru rolul de administrator. Rog wikipediștii să își exprime opiniile aici. --FonAfon (discuție | contribuții) 14 septembrie 2019 18:42 (EEST)

Până acum s-au exprimat 6 păreri. --FonAfon (discuție | contribuții) 17 septembrie 2019 20:14 (EEST)
Chiar prea multe, față de importanța discuției de acolo. Vai de capul Wikipediei, dacă un nou venit, cu nici 7 luni vechime ajunge administrator... --78.96.98.91 (discuție) 17 septembrie 2019 20:18 (EEST)
Au trecut deja 12 zile. --FonAfon (discuție | contribuții) 24 septembrie 2019 20:53 (EEST)
NGC 54, discuția nu poate fi închisă decât de un steward. Când credeți că discuția s-a încheiat, puteți cere la m:SR ca un steward să închidă discuția conform politicii ro.wp.--Strainu (دسستي‎)  27 septembrie 2019 18:24 (EEST)
@Strainu: am înțeles. Doar că Asybaris01 apare și la „Abțineri”, și la „Împotrivă”. --FonAfon (discuție | contribuții) 27 septembrie 2019 19:30 (EEST)
Alegerile nu sunt tocmai un vot, dar poate se hotărăște până la urmă. Dacă nu, e problema celui care închide discuția dacă ia în considerare vreuna din intervențiile sale.--Strainu (دسستي‎)  27 septembrie 2019 21:20 (EEST)
@Strainu: am făcut. --FonAfon (discuție | contribuții) 27 septembrie 2019 21:59 (EEST)

Sate și comune din vestul Județului Neamț[modificare sursă]

Astazi, un utilizator anonim a revenit la unele aberații de tip „o comună în județul Neamț, Transilvania, România”. Am contribut la aceste corecturi și l-am contactat pe Andrei Stroe pe pagina sa, având, pare-se, o anumită contribuție. Ca acum câteva minute să mă trezec cu reverturi, cu textul „Localitatea se află în regiunea istorică Transilvania” [2], [3]. Oricum aș citi, Județul Neamț este și a fost în Moldova, indiferent de situația istorică a respectivelor comune--Marghilos (discuție) 16 septembrie 2019 15:13 (EEST)

Trecând peste anumite scăpări (mă refer aici la gluma de autobază care încheie momentan firul discuției), la [4] s-au expus unele puncte de vedere și acțiuni potențial valabile. Gândesc că rolul administratorilor e dincolo de acesta atitudine absolut pasivă și că ceva ar putea fi făcut pentru cititorul (de rând) al ro.wp. --Marghilos (discuție) 17 septembrie 2019 10:20 (EEST)
Dumneata ar trebui să-ți vezi de treabă atât timp cât e vorba de persoana mea. Ne cunoaștem cumva? Pot primi e-mail-uri pe contul meu, vreau să știu dacă stau de vorbă cu vecinu' de scară.--Kunok Kipcsak (discuție) 17 septembrie 2019 10:28 (EEST)

Starea proiectelor Wikimedia[modificare sursă]

Pentru că am văzut această discuție în arhivă:

Wikționar[modificare sursă]

 • Articole: 145.969
 • Editări în ultimele 30 de zile: 1059
 • Utilizatori: 15.395
 • Administratori: 3: 2 persoane (Robbie SWWE care a contribuit ultima oară pe 15 septembrie 2019 și KlaudiuMihaila care a contribuit ultima oară pe 4 iulie 2007) și un bot (KlaudiuBot).
 • Stare: Bună. Aproape singurul contribuitor este Robbie SWE, care contribuie mult.

Wikimanuale[modificare sursă]

 • Articole: 465
 • Editări în ultimele 30 de zile: 13
 • Utilizatori: 6.575
 • Administratori: 1: 1 persoană (CustodieMinori care a contribuit ultima oară pe 7 august 2019).
 • Stare: Foarte proastă. La fel ca la Wikiștiri și Wikivoyage: activitatea din Special:Schimbări recente în acest proiect este alcătuită în principal din creări de conturi, redenumiri, discuții.

Wikiștiri[modificare sursă]

 • Articole: 1.466
 • Editări în ultimele 30 de zile: 10
 • Utilizatori: 10.574
 • Administratori: 2: 2 persoane (Ionutzmovie care a contribuit ultima oară pe 21 iunie 2019 și MSClaudiu care a contribuit ultima oară pe 15 iunie 2019) .
 • Stare: Foarte proastă. La fel ca la Wikimanuale și Wikivoyage: activitatea din Special:Schimbări recente în acest proiect este alcătuită în principal din creări de conturi, redenumiri, discuții.

Wikicitat[modificare sursă]

 • Articole: 251
 • Editări în ultimele 30 de zile: 33
 • Utilizatori: 5.301
 • Administratori: 1: 1 persoană (Firilacroco care a contribuit ultima oară pe 21 februarie 2017).
 • Stare: Foarte proastă. Au modificat SkyLake în 6 septembrie 2019 și Mishuletz în 12 septembrie 2019.

Wikisursă[modificare sursă]

 • Articole: 11.562
 • Editări în ultimele 30 de zile: 216
 • Utilizatori: 16.157
 • Administratori: 0: (candidează Mishuletz).
 • Stare: Bună. Contribuie Mishuletz aproape zilnic.

Wikivoyage[modificare sursă]

 • Articole: 903
 • Editări în ultimele 30 de zile: 11
 • Utilizatori: 2.313
 • Administratori: 1: 1 persoană (AT09W care a contribuit ultima oară pe 1 septembrie 2019).
 • Stare: Foarte proastă. La fel ca la Wikimanuale și Wikiștiri: activitatea din Special:Schimbări recente în acest proiect este alcătuită în principal din creări de conturi, redenumiri, discuții.

În plus, pe Wikționar, Wikisursă, WikiWikiștiri, Wikimanuale și Wikicitat nu este promovat Wikivoyage (pe pagina principală). --FonAfon (discuție | contribuții) 16 septembrie 2019 15:54 (EEST)

Mulțumesc de informații, NGC 54. I-am dat și eu un vot lui Mishuletz. --Donarius (discuție) 16 septembrie 2019 16:16 (EEST)
Yes check.svg Realizat, acuma promovăm Wikivoyage pe pagina principală a Wikționarului :-) --Robbie SWE (discuție) 16 septembrie 2019 21:49 (EEST)
L-am pus și eu, dar desigur și moșii au scris jurnale de călătorie, de exemplu cele prin Africa ale lui Alecsandri. Sau despre insula Ischia așa cum o vedea Lamartine - dacă tot e cu promovare :)--Mishuletz (discuție) 16 septembrie 2019 22:55 (EEST)

Un pic de context istoric pentru candidatura lui Mishuletz: deoarece conține opere care sunt studiate în școală, wikisursa este la fel de expusă vandalismelor ca și Wikipedia. Dar cum comunitatea de acolo este foarte mică (nu cred că au fost vreodată mai mult de 3 oameni activi), stewarzii nu dau decât statutul de administrator temporar (pe 6/12 luni), așa încât periodic este nevoie de alegeri la care principalii votanți suntem noi, cei de la Wikipedia. Ca și la alegerile noastre, numărul de voturi contează când vine vorba de durata acordării drepturilor, de aceea ar fi bine să fie și alți colegi care votează. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2019 22:34 (EEST)

Mulțumesc domnilor. Poate se găsește totuși și un candidat care are limba română ca limbă maternă. Ar arăta mai bine.--Mishuletz (discuție) 16 septembrie 2019 23:01 (EEST)
Wikicitat nu se descurcă bine la partea administratori. Ultima acțiune a unicului administrator de la Wikicitat a fost efectuată pe 21 februarie 2017. --FonAfon (discuție | contribuții) 17 septembrie 2019 16:58 (EEST)

Vasile Alecsandri[modificare sursă]

Pagina de la Wikidata a fost vandalizată de mai multe ori și nu știu cum pot reveni la o versiune anterioară atât timp cât sunt și niște contribuții utile făcute după.--Kunok Kipcsak (discuție) 16 septembrie 2019 23:02 (EEST)

Cred că a rezolvat Mishuletz. În principiu puteți folosi butonul anulare - fiecare proprietate poate fi anulată independent, deci dacă vandalismul e ultima editare pe proprietatea respectivă, va merge anularea.--Strainu (دسستي‎)  17 septembrie 2019 10:42 (EEST)
Mulțumesc, nu am știut...--Kunok Kipcsak (discuție) 17 septembrie 2019 10:47 (EEST)

Wikiversity[modificare sursă]

Proiectul mi se pare unul cu potențial și pentru noi. Nu știu în ce măsură există cursuri pe care autorii sau instituțiile le oferă domeniului public, însă dacă sunt, ar fi foarte ușor de adăugat. Și chiar dacă materialele nu sunt libere, dar există cursuri online, se pot face pagini cu trimitere spre aceste cursuri. --Mishuletz (discuție) 16 septembrie 2019 23:37 (EEST)

@Mishuletz: Susțin, doar că cineva trebuie să traducă proiectul în română și să se ocupe de el. --FonAfon (discuție | contribuții) 17 septembrie 2019 14:28 (EEST)
@Mishuletz: Puteți cere deschiderea variantei Wikiversity în limba română aici. S-a mai încercat acest lucru de două ori, însă propunerile nu s-au bucurat de sprijinul necesar deschiderii proiectului.— Ionutzmovie discută 22 septembrie 2019 00:42 (EEST)

Patru japonezi mititei[modificare sursă]

Patru articole despre Japonia (Fūrinkazan, Hansei, Nanpa, Isekai) traduse în seara asta de către patru utilizatori aparent diferiți care și-au făcut cont în ultimele zile și nu au mai editat altceva. Toate au nevoie de wikizare, însă eu nu m-aș grăbi deocamdată cu retușurile (sau etichetările). AT09W(discută) 22 septembrie 2019 23:43 (EEST)

<Patru articole despre Japonia [...] au nevoie de wikizare> OK. --Vitalie Ciubotaru (discuție) 23 septembrie 2019 05:38 (EEST)
Articolul Hibachi pare să facă parte din aceeași serie de traduceri din FrWiki. --Vitalie Ciubotaru (discuție) 23 septembrie 2019 06:23 (EEST)
Seamănă a temă de casă. Be gentle, aș spune că sunt elevi de liceu din nordul țării, deci sunt greu de ajutat altfel decât remote. ;) Strainu (دسستي‎)  23 septembrie 2019 09:12 (EEST)
+Meishi, Dekasegi, Yojijukugo și Kamiza. --Vitalie Ciubotaru (discuție) 25 septembrie 2019 11:10 (EEST)
+Onna-bugeisha‎. --Vitalie Ciubotaru (discuție) 2 octombrie 2019 08:49 (EEST)

Întrebare[modificare sursă]

Există cineva interesat în perioada 2020-2021, de o colaborare la articolul Retragerea Armatei României din Basarabia și Bucovina în 1940 ? Nu cred că e genul de articol care ar trebui făcut de unul singur, deoarece necesită o selecție riguroasă a informațiilor, o eliminare bine gândită a fakeurilor și o corectă interpretare în contextul epocii, precum și o compensare pe măsură a biasurilor inerente, asociate acestui subiect.--Accipiter Gentilis Q.(D) 24 septembrie 2019 16:59 (EEST)

Măi, yo as fi interesat, dar nu stiu nimic si nici n-am documentatie de strim. Daca vrei sa fiu copil de mingi, eu le adun si dau fuga pe teren cand dai pucul prin tribuna. Daca nu, stau in tribuna si fac galerie si mai hăulesc si yo cand bei tu sucul si freci racheta cu prosopul. Ce zici? Asybarisaport 24 septembrie 2019 22:30 (EEST)

Orientativ, aș zie că trebuie măcar trei capete. Deci tu, eu și încă cel puțin cineva, în principiu minim 3 și maxim 5. IMHO, experiențele avute de mine în ultimii ani arată că:

 • nu poți ieși din propria piele mai mult decât îi permite elasticitatea
 • un subiect pretabil per primam de dispute trebuie evaluat din mai multe unghiuri de vedere
 • atât un avocat al diavolului cât și un cenzor eficace, sunt cât se poate de necesari
 • nu în ultimul rând, complexitatea unui astfel de subiect se dezvăluie pe măsură ce lucrezi la el și riscul de a lălăi munca pe parcurs, de a o întinde precum pelteaua sau de a o abandona, odată începută, este semnificativ.--Accipiter Gentilis Q.(D) 24 septembrie 2019 22:54 (EEST)
Pe de altă parte, când textul îți este atacat, ai tendința de a te învârtoșa și mai mult în jurul propriilor idei, poate eronate. Uneori de aceea trebe să te scoată un pic antrenorul pe margine și să bage un înlocuitor în locul tău, fie și numai pentru ca să îți ofere timp, ca să te răcorești până la ultimele minute ale meciului.--Accipiter Gentilis Q.(D) 24 septembrie 2019 23:01 (EEST)

Yo:

 • nu am piele, deci in vid sunt gonflabil, nu depind de elasticitatea ei;
 • si cu strimul rezolv tot;
 • zic sa-l luam pe Ucigă-l Toaca si pe post de cenzor si de diavol, pardon de avocat;
 • am facut peltea de zmeura si lălăiala-mi place, vorba aia... Pauzele lungi si dese ne aduc numai succesuri, ba pardon... succese.

Asybarisaport 24 septembrie 2019 23:07 (EEST)

@Accipiter: Nu ignor cererea dv., dar nu am nicio sursă și nicio expertiză în subiect. Tot ce pot face este să vorbesc cu prietenii ale căror familii s-au refugiat de acolo în acea perioadă, să văd dacă au publicat ceva ce poate fi folosit ca surse. --Turbojet  24 septembrie 2019 23:44 (EEST)
Ok, e bun orice ajutor, mai ales cu surse.--Accipiter Gentilis Q.(D) 25 septembrie 2019 20:23 (EEST)

🌅[modificare sursă]

Bine v-am găsit, colegi.

Am revenit. Am fost nevoit să fiu offline ceva timp. În ianuarie au apărut subit unele momente dificile în viața mea, iar acum sunt pe cale să le depășesc definitiv. În acest răstimp am fost binecuvântat să am toată susținerea familiei și a prietenilor. Le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere că voi depăși provocările și voi fi bine, inclusiv acelor colegi wikipediști care mi-au fost aproape.

Voi aprecia enorm ca să nu fiu rugat să fac unele precizări adăugătoare la cele scrise mai sus, întrucât este un subiect sensibil pentru mine.

Din luna iulie încoace probabil ați observat unele conturi anonime din Chișinău adăugând informații în articole inițiate de mine. Modificările au fost făcute cu ajutorul meu, dar nu de mine. Mesajul de față este prima modificare din ianuarie încoace pe care mi-o asum.

Fiindcă am fost offline opt luni, cred că e de bun-simț să mă abțin de la acțiuni administratoriale în primele două săptămâni, pentru a fi siguri și eu și comunitatea că am facultatea necesară pentru a continua să fiu administrator. Între timp, am un apetit mare să continui să îmbunătățesc articolele despre ariile protejate din Republica Moldova, lucru asupra căruia mă veți vedea concentrat în săptămânile următoare.

Feels good to be back. Salut! //  Gikü  vorbe  fapte  24 septembrie 2019 21:48 (EEST)

Bine ați revenit! Mă bucur că sunteți din nou pe ro.Wikipedia. Numai bine! --Bătrânul (discuție) 24 septembrie 2019 21:53 (EEST)
Bine ați revenit printre noi!--Kunok Kipcsak (discuție) 24 septembrie 2019 21:54 (EEST)
Willkommen ! --Accipiter Gentilis Q.(D) 24 septembrie 2019 22:13 (EEST)

Bine ai revenit. Strainu (دسستي‎)  24 septembrie 2019 23:33 (EEST)

Bine ai revenit. --Turbojet  24 septembrie 2019 23:34 (EEST)
Bine ai revenit. Prin aprilie un fârtat te dăduse dispărut de-a binelea dar eu nu l-am crezut. -- Victor Blacus (discuție) 24 septembrie 2019 23:39 (EEST)
Bine ai revenit. Sănătate. --NicolaS961 (discuție) 25 septembrie 2019 09:22 (EEST)

Mă bucur mult că ai revenit.^^ --CEllen (discuție) 26 septembrie 2019 12:26 (EEST)

Bine ați revenit! --Nenea hartia (discuție) 26 septembrie 2019 22:14 (EEST)
Eu nu ma bucur, inseamna ca iar va propune imagini ptr. stergere la commons dupa cum il duce capul, fara sa intrebe inainte contribuitorii de pe ro.wiki daca nu cumva exista vreo posibilitate ca acestea sa fie pastrate, vezi cazul Crucea de pe Caraiman. Asybarisaport 26 septembrie 2019 22:34 (EEST) P.S. Cazurile sunt nenumarate.
Ne place, nu ne place, regulile trebuie urmate. Tgeorgescu (discuție) 26 septembrie 2019 23:49 (EEST)
Desigur că regulile trebuie urmate, dar ideea este că administratorii ar trebui să fie juriștii firmelor noastre, nu milițienii de dinainte de '89. --Turbojet  28 septembrie 2019 19:15 (EEST)

Proiect:Ziua Accesului la Informație, ediția a IV-a[modificare sursă]

Vreau să continuăm tradiția de a celebra la Wikipedia Ziua Accesului la Informație. Cu acordul comunității, intenționez să adaug în sitenotice un anunț (vedeți exemplu) prin care să invit utilizatorii și vizitatorii site-ului să adauge descrieri la imagini la Commons. Orice sugestie și opinie e binevenită. //  Gikü  vorbe  fapte  25 septembrie 2019 19:03 (EEST)

Am propus mai jos o varianta pentru facilitarea accesului la informatia din surse pentru citare in wikiarticole (in orice zi, nu doar intr-o anumita zi.)--185.53.199.203 (discuție) 4 octombrie 2019 15:55 (EEST)

Drepturi de utilizatori (take 3)[modificare sursă]

Mai sunt 3 discuții deschise:

Marți, 1 octombrie, voi ruga un steward să încerce să le închidă (ceea ce s-ar putea să mai dureze câteva săptămâni, deci puteți continua discuțiile între timp).--Strainu (دسستي‎)  27 septembrie 2019 18:28 (EEST)

Membri de onoare[modificare sursă]

Membri de onoare ai Academiei Române - pe rândul de sus scrie onorifici. Titulatura nu este corectă. Ar trebui să scrie și acolo de onoare.2A02:2F0B:4808:DA00:48A:67A:9CD4:6D4B (discuție) 28 septembrie 2019 02:45 (EEST)

Rezolvat Rezolvat. Mulțumim pentru semnalare. -- Victor Blacus (discuție) 28 septembrie 2019 09:23 (EEST)

Am găsit și alte erori în {{Academia Română}}. Am deschis o discuție la Discuție Format:Academia Română#Corecturi necesare; propun ca ea să se încheie în termen de 7 zile. -- Victor Blacus (discuție) 28 septembrie 2019 11:26 (EEST)

Semnalez că ieri (27 septembrie) au fost aleși noi membri ai AR. Eu nu găsesc timp să creez paginile respective. -- Victor Blacus (discuție) 28 septembrie 2019 20:50 (EEST)

Cu ocazia acestei discuții întreb și eu ceva: Gustav Weigand era „membru corespondent străin al Academiei Române”? Nu am mai auzit de această titulatură.--Kunok Kipcsak (discuție) 28 septembrie 2019 21:26 (EEST)
Pe site-ul oficial „Academia Română - membri de onoare din străinatate”, Academiaromana.ro, accesat în  , apare: „Gustav Weigand (1860 - 1930), filolog, Germania”, membru de onoare din străinătate (1892). --Bătrânul (discuție) 28 septembrie 2019 21:38 (EEST)
Au fost aleși membri corespondenți străini numai până în anul 1965 (Dicționarul membrilor Academiei Române (1866–2010), pp. 1177–1178), apoi titlul a dispărut, fiind înlocuit mai târziu prin membri de onoare din străinătate. Totuși, nu i-am regăsit pe toți pe site-ul AR (s-ar putea să greșesc, fiindcă am făcut o căutare foarte superficială); după cum vedeți mai sus, Weigand se află acolo. -- Victor Blacus (discuție) 28 septembrie 2019 21:53 (EEST)

Similar, ar trebui o discuție și pe categoria Academicieni post-mortem. Nu există (!), după cum se menționează la "Categorie", Academicieni români aleși post-mortem. Se uzitează doar termenul Academician post-mortem. Categoria ar trebui redenumită. 2A02:2F0B:4808:DA00:48A:67A:9CD4:6D4B (discuție) 3 octombrie 2019 00:45 (EEST)

Astăzi am o zi relativ liberă și voi lucra la asta. -- Victor Blacus (discuție) 3 octombrie 2019 09:26 (EEST)
Bine că nu există și categoria Membri corespondenți post-mortem! Ar activa la secția spiritism... Și acum serios, în România, conform cu prevederea din Legea privind organizarea și funcționarea Academiei Române[A 1], preluată în art. 10, aliniat (3), din statutul Academiei Române „Titlul de academician poate fi folosit numai de membrii titulari ai Academiei Române”[A 2]. Prin urmare, acesta nu poate fi folosit de membrii corespondenți și membrii de onoare ai Academiei Române, de membrii Academiei Oamenilor de Știință din România[A 3] sau de membrii oricărei alte entități ce cuprinde termenul „academie” în titulatura sa (ex.: Academia de Științe Tehnice din România).--Miehs (discuție) 3 octombrie 2019 12:08 (EEST)

Formatul "listănote"[modificare sursă]

Nu că are importanță pentru ce se vede, dar de curiozitate întreb și eu ce cusur are formatul "listănote" de este înlocuit cu tagul "references" de către Strainubot? Amator linguarum (discuție) 28 septembrie 2019 16:25 (EEST)

Lista de referințe generată din format nu poate fi editată din editorul vizual. În plus, dacă se impune numărul de coloane se forțează un anumit mod de afișare care s-ar putea să nu fie potrivit pentru toate ecranele, dar momentan robotul nu modifică acele pagini pentru că ar schimba aspectul vizual al paginilor.--Strainu (دسستي‎)  28 septembrie 2019 19:44 (EEST)

The consultation on partial and temporary Foundation bans just started[modificare sursă]

-- Kbrown (WMF) 30 septembrie 2019 20:14 (EEST)

Infocaseta Scriitor[modificare sursă]

Cine se pricepe sa bage cauza decesului sa poata fi preluata de la wikidata. Asybarisaport 2 octombrie 2019 22:02 (EEST)

Și eu eram interesat de același lucru.--Kunok Kipcsak (discuție) 2 octombrie 2019 22:32 (EEST)
Eu nu sunt interesat. O faceam eu, o dibuiam, dar nu sunt de incredere si acum nici nu mai vreau chiar daca ei ar mai vrea. Daca vrea cineva o va face ca trebuie si nici macar nu e mare lucru... un pic trebuie sa te scarpini, adica sa te gandesti. Unuia care stie, nu ii ia mai mult de 5 minute... si cred ca-i mult. Asybarisaport 2 octombrie 2019 22:44 (EEST)
Special:Diff/13104666, valabilă pentru cam toate biografiile. Spuneți-mi dacă vedeți ceva nepotrivit.
Nu mi-a luat chiar 5 minute, la Wikidata există și circumstanțele decesului (P1196) și cauza morții (P509), care cam trebuie folosite împreună când sunt amândouă. —Andreidiscuție 3 octombrie 2019 12:23 (EEST)
E bine...... multam' Asybarisaport 3 octombrie 2019 12:45 (EEST)

Verificarea surselor - WikiProject Resource Exchange/Resource Request[modificare sursă]

Buna ziua! Am observat ca in alte Wikipedii exista posibilitatea de furnizare de surse online si offline mai dificil de accesat (gen articole din periodice, pagini de carti, etc) prin wikiproiecte/procedee de tip en:Wikipedia:WikiProject Resource Exchange/Resource Request pentru verificarea si citarea lor in wikiarticole . As zice ca e necesar un astfel de procedeu si in Rowiki, pentru facilitarea accesului la informatii, care am observat ca e mentionat intr-o sectiune mai sus.--185.53.199.203 (discuție) 4 octombrie 2019 15:50 (EEST)

Sunt de acord, ar fi foarte util. Tot așa m-am gândit dacă Fundația Wikimedia ar putea aloca fonduri pentru a achiziționa cărți pe care să le poată folosi/citi oricine are nevoie. Dar ar fi prea frumos...--Kunok Kipcsak (discuție) 4 octombrie 2019 19:35 (EEST)
@Kunok Kipcsak: en:Wikipedia:The Wikipedia Library v-ar putea interesa. //  Gikü  vorbe  fapte  4 octombrie 2019 20:19 (EEST)
Din ce înțeleg de aici: en:Wikipedia:WikiProject Resource Exchange/Resource Request oricine poate ajuta la găsirea surselor. Mie cel puțin mi-ar fi foarte ușor să mă uit la cerere în DER, Istoria războiului pentru întregirea României: 1916-1919, Kirițescu, 1989 etc. sau unele cărți rare pe care le dețin personal, fie în format fizic, fie electronic. Cum s-ar putea înființa un astfel de Resource Exchange/Resource Request la ro.wiki?
@Gikü: Mulțumesc.--Kunok Kipcsak (discuție) 5 octombrie 2019 20:58 (EEST)
În afară de ce este la en.wp, s-ar putea să apelăm unii la alții pentru consultarea bibliotecilor proprii sau la care avem acces. S-ar putea face o bază de date cu ce avem, pentru forma concretă ar trebui sugestii de la specialiștii în baze de date de aici. Pentru început poate am putea face liste tematice cu lucrările care le avem, ca asta. O să completez și cu cărțile de istorie pe care le am, dar nu sunt așa multe.
Problema este faptul că, fiind atât de puțini, avem domenii diferite de care ne ocupăm. Bineînțeles, fiecare vrea să se ocupe de domeniul său și există percepția (cel puțin eu o am) că ceilalți nu te ajută, ceea ce nu te stimulează să ajuți. Și nu numai că nu te ajută, dar caută să arate că ei știu mai bine, cum am fost sâcâit eu de anonimi în domeniul termic, ceea ce m-a făcut să abandonez practic domeniul.
Un alt aspect este că, chiar atunci când vrei să ajuți, ajutorul tău nu întotdeauna este bine primit. Fiind solicitat în cazul articolului Traian Dârjan, completările mele au fost prost primite deoarece contraziceau versiunea eroică a biografiei, bazată inițial pe surse de propagandă. Am avut impresia că veridicitatea surselor mele a fost suspectată. De asemenea, la delegații de la Alba Iulia a tot fost suspectată veridicitatea informațiilor citate din surse. Dacă confirmarea a ce spune o sursă este suspectată, atunci este demobilizator să fie dată acestă confirmare. Cum se spune și la en.wp, nu se pot pune scanări ale surselor, deoarece se încalcă drepturile de autor. Dacă nu avem acces la o sursă trebuie să mergem pe buna credință că cel ce are acces la ea o citează corect.
La nivel personal, așa cum spune anunțul din pagina mea, traversez o perioadă în care am puțin timp. E ceva personal, care nu ține de Wikipedia. Unii știu despre ce este vorba (nu sunt bolnav :) ), dar nu este cazul să explice aici. Nu zic că refuz să dau o mână de ajutor dacă voi fi solicitat, dar o fac în limita timpului disponibil. --Turbojet  6 octombrie 2019 17:02 (EEST)

Pot ajuta, la nevoie, cu ce am la dispoziție.--Accipiter Gentilis Q.(D) 7 octombrie 2019 00:22 (EEST)

Pagina asta e foarte cool: Utilizator:Turbojet/Bibliografie. O să completez și eu așa o listă (cu cele trei cărți pe care le am 😂); dar cum centralizăm? Unde să agregăm listele fiecărui utilizator? //  Gikü  vorbe  fapte  7 octombrie 2019 10:05 (EEST)
Centralizarea listelor bibliografice multiutilizator poate fi facuta cumva si pe paginile diverselor WikiProiecte?--185.53.196.21 (discuție) 8 octombrie 2019 15:00 (EEST)
Subpaginile de utilizator care conțin liste tematice de lucrări la care aceștia au acces, pot fi adăugate aici. --GEO (discuție) 7 octombrie 2019 15:30 (EEST)
Locul tradițional unde se puneau sursele era Wikipedia:Resurse. Se pot compune diverse liste tematice din secțiuni ale acestor pagini folosind funcția specializată {{#lsth:}} (vezi un exemplu la [5]). Dar mai întâi să avem listele...--Strainu (دسستي‎)  8 octombrie 2019 16:17 (EEST)

Cineva spunea odată că problema nu este reprezentată de lipsa pianelor, ci de lipsa pianiștilor. Cred că nu lipsa unor liste reprezintă o problemă, ci a unui număr suficient de redactori dipuși să facă share cu sursele. A fi dispus nu implică numai să afișezi sursele precum că le ai, ci să-ți găsești și timpul necesar să distribui informația, precum și să investești în munca de distribuire a ei. Oricât de frumoasă și de mobilizatoare ar fi listele, cred că mai eficientă ar fi o pagină dedicată în care cine are nevoie, să întrebe. Eu așa văd problema.--Accipiter Gentilis Q.(D) 8 octombrie 2019 17:18 (EEST)

Mie modulul de la en.wiki mi se pare ușor de preluat. Sunt însă curios în ce măsură va fi valid, pentru doar cîțiva redactori. Adică ideea e că într-o oarecare măsură mecanismul ăsta de share a existat la ro.wiki și până acum, numai că nu era ceva oficial. Scriai la Cafenea și destul de probabil, se găsea până la urmă cineva să te ajute, dacă chiar doreai asta.--Accipiter Gentilis Q.(D) 8 octombrie 2019 17:26 (EEST)
Una peste alta mai înainte de a investi timp în liste, categorii, etc..., poate că oportună ar fi rezumarea la aspect practice, de genul "Cine" și "Cum ?".--Accipiter Gentilis Q.(D) 8 octombrie 2019 17:31 (EEST)

Ideea principală este deci ca un astfel de mecanism să poată funcționa. Dacă funcționează, în timp poate atrage și pe alții, de exemplu am putea să ne gândim la o bibliotecă publică dispusă să scaneze vreun articol și să-l trimită. Mă rog, visez frumos...[later signature]--Accipiter Gentilis Q.(D) 8 octombrie 2019 18:08 (EEST)

Bibliotecile publice au ceva ce se numește "împrumut interbibliotecar" prin care teoretic poți obține orice carte din orice bibliotecă din România și nu numai (dacă poți identifica biblioteca ce deține cartea). Cel mai probabil asta presupune o relație bună cu bibliotecarul local și multă răbdare.--Strainu (دسستي‎)  8 octombrie 2019 18:04 (EEST)
Primisem mai demult de la bibliotecă o hârtie cu o trimitere către un site web unde se poate verifica fondul de cărți din orice bibliotecă din țară. Nu mai știu cum se numea... Ceva de mai mare amploare este worldcat.org și are în mare parte bibliotecile universităților (chiar și din țară).--Kunok Kipcsak (discuție) 8 octombrie 2019 18:08 (EEST)
Dacă totul merge așa cum doresc, voi avea timp pentru ce zice Accipiter de la anu'. Termenul care mi l-am propus privind cu ce sunt ocupat acum este sfârșitul anului curent (nu am putut respecta propunerea să termin până la începutul anului universitar). Eu zic să continuăm inițiativa, chiar dacă am spus că momentan n-am timp. În acest context poate o să am timp să consult la cerere și biblioteca județeană Timiș, precum și bibliotecile Politehnicii și Universității de Vest din TM. Cum am zis, de la anu'. --Turbojet  8 octombrie 2019 18:16 (EEST)

Păi...văd că nu îndrăznește nimeni. Hai, cum numim pagina de solicitări ? Proiect:Schimb de resurse\Solicitări de resurse ? Nu de alta dar vreau să fi primul care face o cerere :)--Accipiter Gentilis Q.(D) 9 octombrie 2019 21:19 (EEST)

 • Ca regulă generală, cred că ar fi de bun simț ca pagina să aibă măcar câțiva abonați.
 • Ca principiu, nu cred că o să onorez cererea vreunui ilustru necunoscut, cu mai puțin de 1000 de editări. De altfel cred că cei care au mai puțin de 1000 de editări nici nu prea ar avea ce căuta, pe această pagină. Mă bate gândul ca limita să fie de 5000, dar cu posibilitatea de a analiza de la caz la caz totuși, ce se află între 1000 și 5000, cu condiția ca editările să fie în principal pentru creare și ameliorare de articole. --Accipiter Gentilis Q.(D) 9 octombrie 2019 21:25 (EEST)
„Solicitări [...]”, că nu-mi închipui vreun troc. :)
Chestiunea cu numărul editărilor e foarte tare. „Vă rog frumos să-mi găsiți surse care să mă facă notabil, că în alte articole n-am niciun interes.” :) --Turbojet  9 octombrie 2019 21:32 (EEST)
Deci minim 5.000 de editări anterioare e mai sigur...--Accipiter Gentilis Q.(D) 9 octombrie 2019 21:41 (EEST)
O altă variantă ar fi cea practicată pe vremuri de comunitatea Linux: la întrebare se răspundea doar dacă cineva considera că este cazul să răspundă. Expresii ca „RTFM” erau monedă curentă. Echivalentul aici ar fi „găsește-ți singur”. Asta ar evita numărul editărilor. Poate și o solicitare la puține editări este pertinentă, e la aprecierea celui care răspunde. Însă în această ipoteză un refuz sau o lipsă de răspuns trebuie acceptată fără supărare. --Turbojet  9 octombrie 2019 22:13 (EEST)

Modificări ciudate[modificare sursă]

Kiss de Băbeni umple Wikipedia cu abureli de felul [6]. Cred că editările sale ar trebui examinate de comunitate, pare adept al opiniilor WP:MARGINALE. Tgeorgescu (discuție) 6 octombrie 2019 14:13 (EEST)

Eu zic că nu acolo e problema gravă, ci la noi, la ro.Wikipedia: [7], Discuție:Sas (voievod), Discuție:Isus din Nazaret#Scriem corect Iisus sau Isus?, Johann Christian von Engel, [8] etc. --Bătrânul (discuție) 6 octombrie 2019 17:05 (EEST)
Numele de utilizator sună un pic nepotrivit. --Vitalie Ciubotaru (discuție) 7 octombrie 2019 10:04 (EEST)

She Did It[modificare sursă]

Cu întârziere (@Visem: mulțumesc pentru reminder), permiteți-mi totuși să anunț derularea unui concurs organizat de Wikimedia Ukraine: She Did It. Puteți scrie articole în orice limbă despre ucrainence notorii (inspirați-vă din această listă), enumerându-le ulterior la lista participanților. Nu uitați să adăugați #She_Did_It în descrierea modificărilor. Premiile sunt abonamente la Grammarly, un tool de verificare automată a textului. Mult succes! //  Gikü  vorbe  fapte  8 octombrie 2019 11:56 (EEST)

obiceiuri[modificare sursă]

Mutat la Wikipedia:Oracol#obiceiuri.

Cum pot salva pagina?[modificare sursă]

Buna ziua! Am o intrebare. Am realizat de curand o pagina apoi am fost informat cu privire la unele probleme pe care am incercat sa le remediez. Totusi propunerea pentru stergere nu a disparut. De ce nu incearca utilizatorii mai intai sa te ajute sa rezolvi problemele apoi sa le propuna pentru stergere? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Burcea.Daniel (discuție • contribuții).

@Burcea.Daniel: Câteva considerații. Ați făcut corect că nu ați ignorat notificarea privind propunerea de ștergere și ați încercat să ameliorați articolul. Luați aminte că propunerea de ștergere nu e ceva ce se închide în mod automat, nici măcar în cazul când articolul devine unul model din punct de vedere al calității și relevanței. Ea este o discuție în care utilizatorii (inclusiv Dumneavoastră!) sunt invitați să-și exprime opiniile vizavi de păstrarea sau ștergerea articolului. Nu în ultimul rând, remarca „De ce nu incearca utilizatorii mai intai sa te ajute sa rezolvi problemele” nu poate fi valabilă într-un proiect în care participanții sunt voluntari respectiv nu sunt obligați să muncească în locul cuiva, mai ales într-un caz de posibilă autopromovare. Recomandarea mea: pentru început, aduceți articolul în conformitate cu manualul nostru de stil. Spor la editat! //  Gikü  vorbe  fapte  9 octombrie 2019 10:44 (EEST)

Vă multumesc! Sunt nou pe aici si am crezut ca cei care propun pagina pentru stergere sunt si administratori. O sa incerc sa vad cum pot remedia problema Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Burcea.Daniel (discuție • contribuții).

Denumiri feminine de profesie[modificare sursă]

Am găsit cam o duzină de articole biografice despre femei cu ocupația specificată ca dezambiguizare în paranteze, ocupația fiind scrisă la masculin. Cred că ar trebui redenumite unele din ele.

Ce părere aveți? //  Gikü  vorbe  fapte  10 octombrie 2019 14:32 (EEST)

Pentru portar de handbal, nu ar fi mai indicat portăriță de handbal? Pentru delegat, DEX-ul oferă delegată. La fel pentru consilier, consilieră și chiar și pentru deputat, deputată. Sculptoriță apare în DEX ca Femeie care se ocupă cu sculptura, deci e ok. Profesia de istoric ar trebui să fi inclusă la cele care nu trebuie redenumite?--Sfântul (discuție) 10 octombrie 2019 16:15 (EEST)
Ca la profesia istoric este idem si la sculer. Oare va fi vreun sculer notabil pe wikipedia? Asybarisaport 10 octombrie 2019 22:32 (EEST)
Exemple de folosire a feminizărilor: Un nebun de legat este delegat la Congres. O nebună de legat este delegată la Congres. Sau negarea ultimei propoziții: Delegata nu este de legat. Sau: Un tânăr istoric este deja nabab. O tânără istorică este deja nababă. Cum feminizăm „om de știință”? Oamă de știință? Pentru că „om” nu are feminin. Ar trebui proscris termenul „om de știință” și înlocuit cu „bărbat de știință” și „femeie de știință”. Și asta tocmai când se inventează multisexualități, iar unele țări scriu în actul de naștere al copiilor „părintele 1” și „părintele 2”, eliminând ideea de „tată” și „mamă”. Să fim serioși! Nu trebuie să ne sucim după cum bate vântul în lume! Mai ales că există atâtea vânturi! --Miehs (discuție) 10 octombrie 2019 23:01 (EEST) P.S. În unul din scheciurile grupului Divertis, unul din personaje se numea Ion Aelectrostivuitoriței (după modelul Timotei Aioanei).--Miehs (discuție) 10 octombrie 2019 23:35 (EEST) PPS: Și va trebui să fie feminizate și categoriile: [[Categorie:Regizori de film români]] și [[Categorie:Regizoare de film române]].--Miehs (discuție) 10 octombrie 2019 23:41 (EEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Normal ar fi să preluăm denumirile existente în clasificările oficiale. Pentru ocupațiile din România, este eficientă funcția de căutare rapidă. De revăzut și această discuție despre titlurile articolelor referitoare la anumite profesii. --GEO (discuție) 11 octombrie 2019 04:37 (EEST)

Valabil și pentru Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova (CORM 006-14): Clasificatorul Ocupațiilor, în proces de modificare: Ministerul Sănătății cere formele de feminin a funcțiilor. --Miehs (discuție) 11 octombrie 2019 09:38 (EEST)
[conflict de modificare] @Miehs: Nu schimbați tema, că nu mai dăm de capăt (și mai ales nu mă acuzați de sucire după vânt – nu mă identific cu curentele cu care mă asociați). Am întrebat în legătură cu aceste câteva articole și vreau să le rezolvăm pe ele până a desfășura tema. Dacă doriți, inițiați o discuție mai jos în care o să vă pot replica că nu am propus redenumirea titlurilor cu „om de știință”, iar categoria „Regizori de film români” are un titlu corect pentru că acolo sunt enumerați oameni, or oamenii sunt regizori, nu regizoare și categoriile precum Actori vs. Actrițe sunt o excepție încetățenită datorită probabil premiilor cinematografice și teatrale care separă sexele........ Ș.a.m.d. Să înțeleg că în legătură cu cele patru propuse mai sus nu sunteți de acord? În cazul acesta va trebui discutată redenumirea articolului Luminița Gheorghiu (politiciană).
@GEO: Nu am găsit „politician” acolo, nici „om politic”. De altfel, găsirea profesiilor „Economisti” nu m-a ajutat la studierea utilizării formei de feminin. //  Gikü  vorbe  fapte  11 octombrie 2019 09:51 (EEST)
Nu ați găsit „politician” pentru că există unele ocupații mai specifice („senator”, „deputat” și altele). Nici „politologă” sau economistă-șefă nu veți găsi pentru că specialiștii respectivi nu utilizează formele de feminin. --GEO (discuție) 11 octombrie 2019 11:57 (EEST)

Discuție:Mircea cel Bătrân[modificare sursă]

Se poate uita cineva la ultimul mesaj, mutat recent de mine? Nu am sursele necesare pentru a corecta articolele în chestiune. Strainu (دسستي‎)  12 octombrie 2019 21:58 (EEST)

Mois américain Wikipédia[modificare sursă]

Pentru cei interesați, la Wikipedia în limba franceză are loc în premieră un concurs, Wikipédia:Mois américain Wikipédia, ce se desfășoară pe tot parcursul lunii octombrie. AT09W(discută) 13 octombrie 2019 15:10 (EEST)

AT09W, de ce nu organizați ceva asemănător aici? :) Dacă trmiterea cărtii poștale e problema, mă pot ocupa eu de asta.--Strainu (دسستي‎)  13 octombrie 2019 15:37 (EEST)
Strainu, poți fii sigur că mi-a dat câteva idei pentru viitor.
Dacă e vorba de organizare, vă propun să analizăm posibilitatea pregătirii unui atelier pentru Wikipédia:Mois de la contribution 2020. Este vorba despre luna internațională a contribuțiilor francofone, respectiv luna martie. Altfel, evenimentele oficiale au loc de regulă în jurul datei de 20 martie, marcând astfel ziua în care a luat naștere Organizația Internațională a Francofoniei. AT09W(discută) 14 octombrie 2019 01:54 (EEST)

Traduceri la meta[modificare sursă]

În urmă cu aproape un an, un anonim din Bosnia şi Herţegovina Bosnia și Herțegovina s-a apucat să traducă politicile Fundației în limba română. Traducerile se pot înțelege, dar au dezacorduri și alte probleme. Din moment ce aceste politici fac parte din regulile pe care participanții la acest proiect trebuie să le respecte, voi începe să corectez aceste traduceri. Dacă vrea cineva să ajute, poate edita contribuțiile respective (lista aici), sau direct paginile afectate: m:Confidentiality_agreement_for_nonpublic_information/ro, m:Meta:Babylon/ro, m:Template:Babel_header/ro, m:Terms of Use/ro, m:Template:Terms of use-Summary/ro.--Strainu (دسستي‎)  15 octombrie 2019 00:07 (EEST)

m:Meta:Babylon/ro - Rezolvat Rezolvat
Firește, te invit să revizuiești corecturile mele și să modifici acolo unde consideri că este mai bună o altă exprimare. AT09W(discută) 15 octombrie 2019 22:34 (EEST)

Feedback wanted on Desktop Improvements project[modificare sursă]

16 octombrie 2019 10:18 (EEST)