Wikipedia:Cafenea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare


Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Pagina de teste
Pagini de șters
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje

La Cafenea se discută numai subiecte legate de Wikipedia în limba română; altfel de mesaje vor fi șterse.
Întrebările și răspunsurile pe subiecte enciclopedice își au locul la Oracol.
Indicațiile privind „cum se face” se găsesc în pagina Ajutor.


 • Introduceți subiecte noi sau răspundeți într-o conversație existentă:
  • Subiect nou: apăsați deasupra unde scrie „Adăugați un mesaj sau o întrebare”
  • Conversație existentă: apăsați pe „modificare” în dreptul secțiunii la care vreți să participați
 • La sfârșitul mesajului vă rugăm să vă semnați introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură și dată.
 • Puteți vedea alte detalii despre formatarea mesajelor în această pagină de ajutor.


Informații despre Wikipedia sau Fundația Wikimedia puteți cere la info-ro@wikimedia.org sau info-ro@wikipedia.org.

Arhiva Cafenelei
Arhive periodice
Anul 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016
2017 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
2018 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
2019 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
2020 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
2021 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
2022 ianfebmaraprmaiiuniulaugsepoctnovdec
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite.
Dacă doriți să continuați aici o discuție arhivată, copiați fragmentul care vă interesează, introduceți-l la sfârșitul paginii Wikipedia:Cafenea și scrieți mesajul acolo.
Creare VIP cu informații despre Vladimir Dacul Stoica[modificare sursă]

Solicit creare pagină cu informații despre Vladimir Dacul Stoica, care coincide cu propriul cont de Wikipedia. Am înființat primul club de powerlifting din Capitală afiliat la International Powerlifting Federation, primul club de strongman din România afiliat la World Strongman Federation și în curând și Federația Română de Strongman. Sunt de asemenea master inginer în ingineria instalațiilor, multiplu campion național de powerlifting la categoriile de greutate 74 kg și 83 kg și de vârstă Master 1 și Master 2. Vă mulțumesc anticipat. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Vladimir Dacul Stoica (discuție • contribuții).

Atunci cand vrei sa corectezi o informatie[modificare sursă]

Esti calificat pe nedrept drept vandal. Ce autoritate din tzara asta ma poate ajuta si pe mine, totusi?Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Ediwikip (discuție • contribuții).

Copierea mot-a-mot a unor texte licențiate sub CC-BY-SA 2.5[modificare sursă]

Am cerut ieri ștergerea rapidă a articolului Biserica Sfânta Treime „Ghencea” din București deoarece conține doar text copiat mot-a-mot de la https://ro.orthodoxwiki.org/Biserica_Sf%C3%A2nta_Treime_%E2%80%9EGhencea%E2%80%9D_(Bucure%C8%99ti), dar cererea mi-a fost respinsă și mi s-a explicat din ce motiv. Îmi permit să aduc în atenția comunității discuția de pe pagina Discuție:Biserica Sfânta Treime „Ghencea” din București deoarece pot să mai apară și alte cazuri de acest fel:

@Sîmbotin, Orthodox wiki e licențiat și sub CC-BY-SA 2.5, deci nu poate fi considerat copyvio atât timp cât autorii sunt menționați, iar acest lucru se face prin formatul {{orthodoxwiki}}. Strainu (دسستي‎)  13 mai 2022 18:01 (EEST)

@Strainu: cunosc foarte bine licența sub care a fost eliberat articolul respectiv la ro.OrthodoxWiki, întrucât l-am scris în întregime acolo, în urmă cu 10 ani. Problema este că politica oficială WP:DA arată clar că „Articolele Wikipedia pot conține fragmente de text...”, ori în cazul de față întregul articol este copiat mot-a-mot de la https://ro.orthodoxwiki.org/Biserica_Sf%C3%A2nta_Treime_%E2%80%9EGhencea%E2%80%9D_(Bucure%C8%99ti), inclusiv greșelile și inadvertențele de datare a referințelor. --Bătrânul (discuție) 14 mai 2022 08:46 (EEST)
Bănuiesc că acea expresie a fost introdusă pentru a putea include în enumerare al treilea element, cu utilizarea cinstită. Nu există limitări în licență, de ce ar exista limitări suplimentare din partea Wikipediei? Strainu (دسستي‎)  14 mai 2022 20:43 (EEST)

Subiectul mi se pare interesant și sunt direct interesat. Voi deschide o discuție la Cafenea pe această temă, pentru a fi sigur că dacă voi proceda similar cu inițiatorul acestui articol nu mi se va șterge textul respectiv. Bătrânul (discuție) 14 mai 2022 21:47 (EEST) 14 mai 2022 21:25 (EEST)

Întrebarea mea este: pot să aduc la ro.Wikipedia articole întregi, sau secțiuni, din surse având licența CC-BY-SA 2.5 sau următoarele? Mă refer la articole având referințe din surse de încredere pentru Wikipedia și tratând subiecte notabile pentru Wikipedia? --Bătrânul (discuție) 14 mai 2022 21:47 (EEST)[răspunde]

P.S: În paranteză fie spus, subiectul articolului de la care a pornit discuția nu este notabil: este vorba despre o biserică de cartier, care nu îndeplinește criteriul general de notabilitate și nici măcar nu este monument istoric. Mă mir că nu l-a etichetat nimeni cu formatul {{notabilitate}}. --Bătrânul (discuție) 14 mai 2022 21:53 (EEST)[răspunde]
Unul din cele 4 criterii care fac o lucrare liberă este că poate fi copiată și distribuită mai departe. Până acum n-au existat probleme în a începe pagini cu conținut din alte surse, de ex. Istoria cartografiei, Goblen, o serie de articole despre dinți, listele din aria de interes a P:MI și altele. Strainu (دسستي‎)  14 mai 2022 22:17 (EEST)[răspunde]
Deoarece activez la VRT, care se ocupă de drepturile de autor, mă simt obligat să vă spun ce știu.
Strainu spune corect că un material odată eliberat sub o licență liberă, de exemplu CC-BY-SA 2.5, poate fi utilizat în întregime, atât ad litteram, cât și pentru realizarea de lucrări derivate (text parțial, preluare de informații, idei, sau orice altceva) în condițiile licenței, adică la CC-BY-SA spunând sursa, autorul și eliberând eventuala lucrare derivată sub aceeași licență. Aceste condiții la traduceri de pe Wikipedia pe Wikipedia (ex. de pe en.wp pe ro.wp) sunt îndeplinite automat, iar la materiale din alte surse sau publicate în altă parte (de exemplu pe net) trebuie îndeplinite expres.
Însă pentru a fi publicat pe Wikipedia, nu este suficient ca un material să fi fost eliberat, un aspect diferit de chestiunea ridicată la început.
Prin tichetul VRT #2019060410005871 Nicolae Sfetcu a declarat că în calitate de autor (deci, deținător al drepturilor de autor) eliberează sub licența CC-BY-SA-3.0 materialul de la https://www.setthings.com/en/the-ontology-of-general-relativity/ . Răspunsul, dat de un voluntar, care nu este unul de la ro.wp, este:
„Thank you for releasing the text under a compatible license for Wikipedia. Unfortunately, the article could not be restored for a reason distinct from that of a potential copyright violation. Although a free license is necessary for content to be included in Wikimedia projects, it is not sufficient as all articles must be based on independent reliable sources and wikipedia does not allow original research.”
Din acest răspuns reiese că materialele care nu au trecut printr-un proces de peer-review, cum sunt cele autopublicate, nu pot fi acceptate pe Wikipedia. Asta este valabil și pentru materialele publicate în surse terțiare, precum și pe site-urile care acceptă materiale nereferențiate, chiar dacă numele autorului materialului este cunoscut. Dacă n-ar fi așa, oricine ar putea scrie un text pe undeva, fără control peer-review, iar apoi să-l elibereze și să-l mute pe Wikipedia. Gândiți-vă doar la textele medicale din social media, domeniu în care toți de pe net se cred acum experți. Hai să luăm textele respective pentru că ei consimt să le elibereze.
Desigur, și problema notabilității subiectului este critică pe Wikipedia, nu este suficient doar ca materialul să fie eliberat. --Turbojet  15 mai 2022 08:46 (EEST)[răspunde]

Le mulțumesc celor doi wikipediști care au răspuns la întrebare. Sincer să fiu nu am înțeles chiar tot ce s-a scris aici, dar nu mai are importanță. Aveam de gând să aduc de la ro.OrthodoxWiki un articol pe care l-am scris despre subiect notabil (monument istoric) și cu referințe din surse de încredere, după care urma să-i fac modificări de exprimare, pentru a respecta politica oficială WP:PDVN și actualizări. Renunț însă, pentru că am presimțirea că mie nu mi se va permite ceea ce i s-a permis utilizatorului Definit.data. --Bătrânul (discuție) 28 mai 2022 17:28 (EEST)[răspunde]

În opinia mea sursele menționate în Biserica Sfânta Treime „Ghencea” din București nu au trecut printr-un proces de peer-review. Site-ul de pe care sunt sursele nu are declarat comitetul de redacție, deci nu este o sursă de încredere. Toate materialele par a fi cercetare originală a preotului paroh sau a altcuiva. Pentru imagini nu există dovada că sunt libere. Din surse nu reiese notabilitatea.
Personal nu mă bag să-l propun la ștergere deoarece nu vreau să mă pun cu cei ce cred că tot ce are legătură cu BOR este intangibil. --Turbojet  28 mai 2022 21:27 (EEST)[răspunde]

Căutare informații în Scînteia și altele[modificare sursă]

Pentru că Arcanum este gratuit doar câteva zile neanunțate pe an, am descoperit o metodă eficientă de a folosi și alte resurse: se poate folosi funcția de căutare (inclusiv cu filtrele de la Limitarea rezultatelor), se accesează rezultatul (exemplu) și se copiază numărul ziarului (situat în capătul barei de identificare de sus, unde apare numele și data ziarului) în clipboard (exemplu: 9815), se accesează un repozitoriu de ziare cu acces gratuit (exemplu: Biblioteca Deva, click pe numele de ziar căutat, exemplu), se utilizează combinația de taste Ctrl+F și se lipește numărulul ziarului căutat. Biblioteca Deva este în curs de completare.--Kun Kipcsak (discuție) 17 mai 2022 09:05 (EEST)[răspunde]

Mulțumesc. --Turbojet  17 mai 2022 09:37 (EEST)[răspunde]
Pentru cei interesați, Arcanum poate fi accesat gratuit până pe 12 iunie. --Nenea hartia (discuție) 10 iunie 2022 00:39 (EEST)[răspunde]

Formate editabile doar de la caracterul 5[modificare sursă]

Încercați să editați orice format. O să vedeți că se permite editarea doar începând cu caracterul 5, primele 4 (tab) nu sunt editabile. --Babu (discuție) 23 mai 2022 08:03 (EEST)[răspunde]

Mie mi-a mers. Sau despre altceva este vorba? --Turbojet  23 mai 2022 08:24 (EEST)[răspunde]
Da, despre asta e vorba. Mie nu-mi merge tasta Home și nu văd primele 4 caractere, nici în Mozilla, nici în Chrome. Dar numai în spațiul formatelor, la articole e ok. De asemenea, a reapărut problema cu poziționarea mouse-ului când sunt în „Evidențiază sintaxa” în editorul clasic. Știu că a mai fost în aprilie și s-a rezolvat dar a reapărut. --Babu (discuție) 23 mai 2022 08:32 (EEST)[răspunde]
Am încercat de pe alt laptop și nu am nici una din cele 2 probleme de mai sus. --Babu (discuție) 23 mai 2022 10:13 (EEST)[răspunde]
Pe laptopul cu probleme, dacă dezactivez „Evidențiază sintaxa”, de asemenea nu am nici o problemă. Poate cineva să se uite ce se întâmplă când „Evidențiază sintaxa” este activat? Sau cum aș putea să mă uit eu? --Babu (discuție) 23 mai 2022 10:52 (EEST)[răspunde]
@Babu încercați să editați formatul în safe mode. Dacă nu mai aveți probleme, e de la un script sau gadget pe care îl aveți activat. Începeți să le dezactivați unul câte unul până nu se mai reproduce problema. Strainu (دسستي‎)  23 mai 2022 12:49 (EEST)[răspunde]
@Strainu, am încercat să editez folosind linkul https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Format:ATPTour2022&action=edit&safemode=1 și am aceeași problemă: văd doar literele începând cu a 5-a coloană. --Babu (discuție) 23 mai 2022 13:43 (EEST)[răspunde]
Dacă schimb din Preferințe\Aspect în Vector(2022) văd bine formatele când am „Evidențiază sintaxa” activ. Pe orice alt aspect am aceeași problemă.
Maybe we can ask SGrabarczuk (WMF) if the new Vector team did some changes that could cause this issue?--Strainu (دسستي‎)  24 mai 2022 11:33 (EEST)[răspunde]

@SGrabarczuk (WMF) In fact, only when I use Vector(2022) skin all is working as expected.
Using Vector legacy (2010) skin (and the rest), if Syntax highlighting is turn off, and I try to edit template {{8TeamBracket-Tennis5}}, I see:

{{#invoke: Team bracket | main
| rounds    = 3
| sets     = 5
| seeds    = {{{seeds|y}}}
| nowrap    = {{{nowrap|y}}}

if Syntax highlighting is turn on, I see:

nvoke: Team bracket | main
unds    = 3
ts     = 5
eds    = {{{seeds|y}}}
wrap    = {{{nowrap|y}}}

In the second scenario, I cannot see the first 4 characters, and I cannot edit them.
This is applying only on ro.wp, on en.wp I can see good also on second scenario. Also, this is applyig only for template space, if I try to edit an article that contains an template, everything is ok. –Babu (discuție) 24 mai 2022 13:33 (EEST)[răspunde]

Hello, thanks for pinging me here. I don't know of any changes that could cause this issue, and I suspect this isn't because of the Web team doings. We just don't mess with editing tools. But I may be wrong. @Babu, I recommend filing a software bug. There's a useful pre-filled form. Add what browser you're using (perhaps this is the cause) and as a tag, select "SyntaxHighlight". I'm pinging my friend working with the Editing team for a double-check: @Whatamidoing (WMF). SGrabarczuk (WMF) (discuție) 24 mai 2022 18:52 (EEST)[răspunde]
@Babu, are you using Firefox? Whatamidoing (WMF) (discuție) 30 mai 2022 21:25 (EEST)[răspunde]
@SGrabarczuk (WMF): I had the issue on Firefox and Chrome, but I updated HP drivers and now everything is OK. I appreciate your willingness to help out. --Babu (discuție) 30 mai 2022 21:51 (EEST)[răspunde]

הוספה לדף יהודיי רומניה בישראל[modificare sursă]

היי.מהו ההליך להוספת

Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Cetateanroman25 (discuție • contribuții). בקטגוריה:"ישראלים ילידי רומני בישראל",את אחי ז"ל,אליאס ארוין? תודה

Ștergeri la Commons[modificare sursă]

A se vedea: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Deletion_requests/Files_found_with_%22%C3%96sterreich-Ungarns_letzter_Krieg%22

În opinia mea dacă o instuție de stat de talia bibliotecii respective afirmă că materialul e liber, atunci cel mai probabil așa și e, dar în fine, se aduc și argumente de genul că "l-am găsit io pe unul pe internet cu același nume și cel mai probabil e ăla de-l căutăm fiindcă pe altul nu am găsit". Șansele de prezervare ale fișierelor sunt minime, de aceea întreb: ar putea fi transferate fișierele respective la ro. wiki ca non-free content? --Accipiter Gentilis Q.(D) 25 mai 2022 00:17 (EEST)[răspunde]

A se vedea și:

De ce nu rugați maeștii desenatori de aici sau de la en:Wikipedia:Graphics lab/Map workshop să realizeze hărți asemănătoare? Informațiile în sine nu sunt protejate. Altfel, trebuie văzut de la caz la caz dacă aduc beneficii articolului, etc. Și stim prea bine că capra vecinului TREBUIE să moară. (cacofonie intenționată) Strainu (دسستي‎)  27 mai 2022 00:10 (EEST)[răspunde]

În fine...Ideea e că în viața asta e un timp pentru fiecare în care poate să dea randament pe un anumit palier, iar când timpul lui a trecut, a trecut și gata. Realitatea e că timpul meu în care am putut oferi un bun randament a cam trecut în ce privește Wikipedia, sau, altfel spus la vremea mea am făcut ce am putut mai bine. Concluzia mea, după atâția ani e că aș fi putut să-mi administrez timpul mai bine. Păcat...--Accipiter Gentilis Q.(D) 28 mai 2022 07:42 (EEST) P.S. Fiind activ profesional și social, încă am o ofertă bogată de alternative consumatoare de timp, la care, randamentul poate fi maximalizat eficient. Har Domnului, nu-mi rămâne decât să fiu parcimonios într-o direcție sau alta.[răspunde]

Terminarea dezvoltării pentru PatrocleBot[modificare sursă]

Intenționez ca pe 1 iunie să declar terminat codul pe care rulează PatrocleBot. Asta înseamnă că de atunci nu voi mai modifica algoritmii folosiți, dar voi mai repara buguri, voi modifica configurație în caz de nevoie și voi ține robotul actualizat în caz de schimbări ale APIului. Puteți vedea sarcina robotului, rapoartele de rulare precum și evoluția lui în ultimele 2 luni.

Dacă mai sunt comentarii/cereri legate de modul cum acționează robotul vă rog să le scrieți înainte de 1 iunie în această secțiune.--Strainu (دسستي‎)  27 mai 2022 00:17 (EEST)[răspunde]

Twinkle[modificare sursă]

În listele de contribuții ale utilizatorilor există două butoane numite [revenire] (cu albastru) și [vandalism] (cu roșu) ale Twinkle, dar care accesate trimit către „numearticol&twinklerevert=norm” și respectiv „numearticol&twinklerevert=vand”, deci neputând fi folosite. Există vreun defect la setările mele de Twinkle sau este ceva generalizat? Cum se poate rezolva? Până acum accesam diff-ul și de acolo comenzile specializate de revenire, dar mi se pare o procedură energofagă, mai ales când utilizez telefonul.--Kun Kipcsak (discuție) 27 mai 2022 09:56 (EEST)[răspunde]

Butonul revenire e așa-zisul rollback, care nu are legătură cu Twinkle. Din câte țin minte se activează la Preferințe dacă statutul userului o permite (se poate activa și un dialog "ești sigur?", pentru a nu da reverturi din greșeală). Butonul revenire (vandalism) ține de Twinkle și poate fi activat prin Twinkle de oricine cu cont. Că nu funcționează e din cauza astrelor. --Mihai (discuție) 27 mai 2022 10:38 (EEST)[răspunde]
Dar cred că ce descrieți mai sus e butonul revenire albasrtru din Twinkle, și nu celălalt de care vb eu (ăla contabilizează nr. de versiuni consecutive ale ultimului vandal). Deci pare a fi eroare Twinkle; mesajele de mai sus le-am văzut de câteva ori în decursul timpului. --Mihai (discuție) 27 mai 2022 10:46 (EEST)[răspunde]
Nici acum nu îmi dau seama unde este problema. În plus, am accesat iar un link de-al lui Strainu și paginile de Schimbări recente și urmărite îmi apar cu data scrisă în dreptul fiecărei modificări cu font monospațiat. Aveam rezolvarea primită (cred că tot de la @Strainu:) dar am pierdut locul...--Kun Kipcsak (discuție) 28 mai 2022 19:46 (EEST)[răspunde]
Cred că erau "schimbări recente avansate" în setări Strainu (دسستي‎)  28 mai 2022 21:44 (EEST)[răspunde]
Dammit! Mulțumesc (din nou).--Kun Kipcsak (discuție) 28 mai 2022 22:01 (EEST)[răspunde]

Modul: Wikidata[modificare sursă]

O eroare la pagina Alexander Pope. --Babu (discuție) 28 mai 2022 20:37 (EEST)[răspunde]

Problema persistă...--Kun Kipcsak (discuție) 30 mai 2022 10:04 (EEST)[răspunde]
@Andrei Stroe:, @Gikü:, @Strainu:.--Kun Kipcsak (discuție) 31 mai 2022 08:53 (EEST)[răspunde]
Joseph Addison.--Kun Kipcsak (discuție) 31 mai 2022 08:58 (EEST)[răspunde]
Dacă rezolv problema aia file name devine un Q-id. Chiar avem nevoie de poze (bănuiesc că vor să fie CoA) pentru școli? Strainu (دسستي‎)  31 mai 2022 13:41 (EEST)[răspunde]
Nu prea văd utilitatea. E prima dată când dau de steme puse pe lângă titluri.--Kun Kipcsak (discuție) 31 mai 2022 16:43 (EEST)[răspunde]

culturalia.ro[modificare sursă]

S-a pornit, neoficial, site-ul Bibliotecii Digitale a României, culturalia.ro. La o scurtă căutare am găsit lucruri valoroase: documente/fotografii cu fișe de indexare, documente sau fotografii simple scanate care cred că pot fi încărcate la Commons dar și documentare cu sunet de la Studiourile Cinematografice Alexandru Sahia. Întrebarea mea este: se pot încărca la Commons? Cele mai multe le-am văzut a fi din anii 1950. Cred că se pune altfel problema față de cele din arhiva TVR cum a fost cazul aici.

Nota bene pentru cei interesați: observ că site-ul are niște deficiențe, cum ar fi descărcarea lentă a fișierelor video, redarea fără sunet în vizualizatorul online și imagine sacadată, fenomene care dispar odată ce fișierul video este descărcat pe dispozitivul propriu.--Kun Kipcsak (discuție) 30 mai 2022 09:38 (EEST)[răspunde]

Sunt de încredere surse precum asta? Dacă da, cum se pot cita? De exemplu, din sursa asta aș folosi denumirea de „vulpe de nisip” la articolul Vulpes pallida. --NGC 54 (discuțiecontribuții) 30 mai 2022 18:57 (EEST)[răspunde]
Aceea este o simplă descriere și văd că are bibliografia afișată în josul paginii. Am găsit și descrieri făcute cu informații de pe Wikipedia, parțial, precum cea a documentarului pe care l-am dat ca exemplu mai sus.--Kun Kipcsak (discuție) 30 mai 2022 19:17 (EEST)[răspunde]

Mulțam fain, de info.--Accipiter Gentilis Q.(D) 1 iunie 2022 14:31 (EEST)[răspunde]

Invitation to participate in the #WPWPCampaign 2022[modificare sursă]

Dear Wikimedians,

We are glad to inform you that the 2022 edition of Wikipedia Pages Wanting Photos campaign is coming up in July.

This is a formal invitation to invite individuals and communities to join the campaign to help improve Wikipedia articles with photos and contextual images.

The campaign will run from July 1 to August 31, 2022 and several communities and Wikimedia Affiliates have already indicated interest to organize the campaign in their localities. Please find your community or community closer to you to participate: WPWP2022 Campaign: Participating Communities.

The campaign primarily aims to promote using images from Wikimedia Commons to enrich Wikipedia articles that are lacking them. Participants will choose among Wikipedia pages without photos, then add a suitable file from among the many thousands of photos in the Wikimedia Commons, especially those uploaded from thematic contests (Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore, etc.) over the years. In this third edition of the campaign, eligibility criteria have been revised based on feedback and campaign Evaluation Reports of the previous editions. Please find more details about these changes and our FAQ here on Meta-Wiki

For more information, please visit the campaign page on Meta-Wiki.

Best,
Ammar A.
Global Coordinator
Wikipedia Pages Wanting Photos Campaign 2022.
31 mai 2022 20:38 (EEST)[răspunde]

Imagini de la Bookfest[modificare sursă]

Am câteva imagini cu autori prezenți azi la Bookfest. Din păcate nu recunosc decât 2 din cei 7. M-ați putea ajuta cu o identificare? Mulțumesc. Strainu (دسستي‎)  1 iunie 2022 23:56 (EEST)[răspunde]

 1. https://ibb.co/31VFJzt --> Valeriu Nicolae
 2. https://ibb.co/c2kB4Nk --> Stejărel Olaru
 3. https://ibb.co/pyT2CwR --> Lidia Bodea
 4. https://ibb.co/b6BQ0qw
 5. https://ibb.co/YWG1xCk --> Radu Boroianu
 6. https://ibb.co/zrnYH62 --> Radu Paraschivescu
 7. https://ibb.co/LkGL2H0


Bună seara. Am adăugat patru cinci nume mai sus. --Nenea hartia (discuție) 2 iunie 2022 01:40 (EEST)[răspunde]
La 4 cred că e Nicolae Tzone, dar la ultimul chiar n-am idee... Strainu (دسستي‎)  3 iunie 2022 19:40 (EEST)[răspunde]
Este scriitorul Gelu Diaconu, care are un canal de YouTube. Are și un videoclip de la Bookfest de anul acesta.--Kun Kipcsak (discuție) 3 iunie 2022 20:59 (EEST)[răspunde]
Mulțumesc. Am încărcat imaginile la Commons și le-am adăugat în cele 3 articole fără imagine. Strainu (دسستي‎)  4 iunie 2022 11:32 (EEST)[răspunde]

Modul:InfoboxBiography[modificare sursă]

Am vrut să fac articolul Austin Krajicek și dacă pun {{Infocaseta Jucător de tenis}} îmi apare eroarea: Eroare Lua în mw.text.lua la linia 247: attempt to get length of local 'list' (a nil value). La detalii eroare apare Modul:InfoboxBiography in function "extractDedicatedArgFromInputArgs". N-am testat dacă e valabil pentru orice infocasetă de care se ocupă InfoboxBiography. --Babu (discuție) 2 iunie 2022 20:57 (EEST)[răspunde]

Interesant este că la pagina Holger Rune am înlocuit formatul {{Infocaseta Sportiv}} cu {{Infobox tennis biography}} și a mers fără probleme. E doar la mine? Doar la articole noi? --Babu (discuție) 2 iunie 2022 21:02 (EEST)[răspunde]
La Holger Rune merge și {{Infocaseta Sportiv}} și {{Infocaseta Jucător de tenis}}, fără să mai dea erori, dar infocaseta actuală este mai detaliată. Nu aș generaliza, dar la câteva articole unde apăreau erori de genul celei semnalate mai sus, situația s-a rezolvat după ce am intervenit la Wikidata și am completat caseta „Wikipedia(... entries)” cu numele articolului în limba română. --Bătrânul (discuție) 3 iunie 2022 12:51 (EEST)[răspunde]
Mulțumesc, Bătrânul. Așa e, ca să pot adăuga formatul a trebuit să fac 2 pași: să pun ceva text ca să creez articolul, să-l adaug la Wikidata și apoi să adaug formatul. Mi se pare un mare minus și descurajant. --Babu (discuție) 3 iunie 2022 15:56 (EEST)[răspunde]
@Babu, de curiozitate, cum vă imaginați dvs. că se făcea legătura între un articol și Wikidata? Strainu (دسستي‎)  3 iunie 2022 19:38 (EEST)[răspunde]
@Strainu, nu știu, am confirmat doar că făcând acest pas am reușit să adaug formatul în articol. Un alt exemplu este articolul Marius-Horia Țuțuianu care are aceeași problemă, doar că avem alt format {{Infocaseta Om politic}}. Sau Andrei Zincă, Petre Culcev. --Babu (discuție) 3 iunie 2022 21:55 (EEST)[răspunde]
Normal că au aceeași problemă: niciunul dintre cele trei articole semnalate nu este legat de vreun element Wikidata. Le-am etichetat ca atare; când voi avea timp le voi lega la Wikidata, dacă nu va fi altcineva mai harnic... --Bătrânul (discuție) 3 iunie 2022 22:29 (EEST)[răspunde]
E o mică neclaritate aici. Până acum toate articolele noi cu infocasetă la previzualizarea se vedeau foarte bine, fără nici o eroare. După ce articolul era salvat adăugam la Wikidata legătura.
Când am vrut să creez articolul Austin Krajicek (nou), am adăugat infocaseta și la previzualizare aveam eroarea Eroare Lua în mw.text.lua la linia 247: attempt to get length of local 'list' (a nil value). A fost prima dată când am pățit asta, și am creat ceva articole. Ce legătură să adaug la Wikidata dacă articolul nu exista la ro.wp? Așa că s-a rezolvat din 2 pași. Întrebarea mea este (dacă știe cineva) de ce? --Babu (discuție) 3 iunie 2022 22:57 (EEST)[răspunde]
Pentru test → pagina Ulrikke Eikeri nu există; puneți formatul {{Infocaseta Jucător de tenis}} și dați previzualizare. Mie îmi apare eroarea Eroare Lua în mw.text.lua la linia 247: attempt to get length of local 'list' (a nil value). --Babu (discuție) 4 iunie 2022 08:51 (EEST)[răspunde]
Normal că apare acea eroare. Am spus de mai multe ori, mai sus: acea eroare apare la articolele de la ro.wikipedia care nu sunt legate de niciun item la Wikidata. --Bătrânul (discuție) 4 iunie 2022 08:58 (EEST)[răspunde]
Nu pun doar formatul simplu, fără date, ca să-și ia automat datele de la Wikidata, pun formatul cu parametrii completați, cu toate datele de la en.wp: name, image, etc. De ce să dea eroare la previzualizare? De ce nu văd datele puse în format? --Babu (discuție) 4 iunie 2022 09:26 (EEST)[răspunde]
La Țuțuianu problema majoră e de fapt că sunt 2 articole, probabil cu diacritice diferite.
Am înțeles și ce spuneți cu eroarea: înainte de ultimele modificări în modulul Wikidata ați fi văzut o Infocaseta goală. O să verific de la ce vine problema. Strainu (دسستي‎)  4 iunie 2022 10:26 (EEST)[răspunde]
Titlurile celor două articole despre Țuțuianu (item Wikidata: Q97382890) nu diferă prin diacritice, ci prin cratima de la prenume: Marius-Horia versus Marius Horia. Am marcat cu formatul {{unește}} cele două articole, Marius-Horia Țuțuianu și Marius Horia Țuțuianu, ele numărându-se acum printre sutele de articole din Categorie:Articole de unit care își așteaptă cuminți la rând, de ani de zile, „unirea”, inclusiv a istoricului versiunilor. Nu am îndrăznit să fac unirea respectivă; aștept de 4 (patru) ani un răspuns concret la această întrebare. --Bătrânul (discuție) 4 iunie 2022 17:16 (EEST)[răspunde]

Rezolvat Rezolvat--Strainu (دسستي‎)  4 iunie 2022 18:59 (EEST)[răspunde]

Mulțumesc Strainu și Bătrânul. --Babu (discuție) 5 iunie 2022 08:15 (EEST)[răspunde]

Revisions to the Universal Code of Conduct (UCoC) Enforcement Guidelines[modificare sursă]

Hello all,

We'd like to provide an update on the work on the Enforcement Guidelines for the Universal Code of Conduct. After the conclusion of the community vote on the guidelines in March, the Community Affairs committee (CAC) of the Board asked that several areas of the guidelines be reviewed for improvements before the Board does its final review. These areas were identified based on community discussions and comments provided during the vote. The CAC also requested review of the controversial Note in 3.1 of the UCoC itself.

Once more, a big thank you to all who voted, especially to all who left constructive feedback and comments! The project team is working with the Board to establish a timeline for this work, and will communicate this next month.

Members of the two prior UCoC Drafting Committees have generously offered their time to help shape improvements to the Guidelines. You can read more about them and their work here, as well as read summaries of their weekly meetings in 2022.

Wikimedians have provided many valuable comments together with the vote and in other conversations. Given the size and diversity of the Wikimedia community, there are even more voices out there who can give ideas on how to improve the enforcement guidelines and add even more valuable ideas to the process. To help the Revisions committee identify improvements, input on several questions for the committee’s review is requested. Visit the Meta-wiki pages (Enforcement Guidelines revision discussions, Policy text revision discussions) to get your ideas to the Committee - it is very important that viewpoints are heard from different communities before the Committee begins drafting revision proposals.

On behalf of the UCoC project team

Xeno (WMF) 4 iunie 2022 01:56 (EEST)[răspunde]

Țările lumii[modificare sursă]

Există cumva un tipar scris pe undeva în ceea ce privește modul de organizare a articolelor despre țări? Am căutat un portal despre țări, sfaturi despre ce ar trebui să cuprindă articolele respective, dar nu am găsit. Am luat patru țări europene (articolele despre ele sunt mai dezvoltate decât cele din Africa, de ex) și rezultatele nu sunt deloc încurajatoare în ceea ce privește formatul:

 • Danemarca - începe cu etimologia, continuă cu istoria, geografia, guvernarea, economia, demografia, cultura, patrimoniul mondial
 • Finlanda - începe cu etimologia, continuă cu istoria, geografia, politica, economia, demografia, cultura (patrimoniul mondial e inclus în cultură)
 • Franța - începe cu geografie, continuă cu istoria, politică și administrație, populație și societate, economie, patrimoniul cultural
 • Luxemburg - începe cu istoria, continuă cu politica, geografia, economie, demografia, cultura.

Alte observații:

 • în unele articole patrimoniul mondial e separat de restul, în altele e inclus în cultură
 • comunicațiile sunt incluse ba la economie, ba la cultură
 • sănătatea este inclusă ba în populație (uneori numită și demografie), ba separată de tot
 • educația este inclusă ba în demografie, ba în cultură

etc.

Aș fi interesat dacă există un consens pe undeva legat de cum ar trebui să arate un articol despre țările lumii. Sunt dispus să modific toate articolele despre țări pentru a le face cât de cât unitare în privința aspectului, precum și să le dezvolt așa cum am făcut, traducând articolele din alte wikipedii, la Niger și Surinam până acum.--DiaCriticul (discuție) 4 iunie 2022 16:37 (EEST)[răspunde]

Există la en.wp (en:Wikipedia:WikiProject Countries#Sections), dar m-ar mira să existe la ro.wp. Problema asta poate fi văzută și la articolele din alte domenii; de exemplu, eu am văzut-o de multe ori la articolele din domeniul biologiei. --NGC 54 (discuțiecontribuții) 4 iunie 2022 16:50 (EEST)[răspunde]
Din câte știu, Andrei Stroe este unicul participant activ rămas la Proiect:Țările lumii. Am căutat în subpaginile proiectului și în discuții, nu am găsit nimic despre ce întrebați. Eu aș recomanda sa vedeți care este ordinea secțiunilor la articolele de calitate despre țări, mă aștept ca ele să aibă o structură uniformă. //  Gikü  vorbe  fapte  5 iunie 2022 10:20 (EEST)[răspunde]

Am deschis o discuție pe pagina proiectului pentru a se ajunge la un consens.--DiaCriticul (discuție) 5 iunie 2022 18:41 (EEST)[răspunde]

Listă drapele Asia[modificare sursă]

Rog să se facă o verificare la acest format Format:Asia pe subiecte care este legat de drapele. Apar chestiuni aiuritoare de genul: Drapelul Lista de molii din China, lista râurilor din Irak sau munți din Siria. Aș da o revenire la tot până la 26 octombrie 2021, dar mi-e să nu stric ceva. Poate că se aplică formatul și în altă parte. Văd că numele formatului este Asia pe subiecte, nepărând să fie legat de drapele, deși e aplicat la articolele legate de drapelele Asiei.--DiaCriticul (discuție) 4 iunie 2022 21:22 (EEST)[răspunde]

Ati încercat să vorbiți direct cu @Mishu57? Strainu (دسستي‎)  4 iunie 2022 21:29 (EEST)[răspunde]
@Strainu Nu, interacțiunile cu persoana respectivă se lovesc de un zid, cum s-a întâmplat aici sau la acest articol, unde am detaliat multele probleme din articol, dar în mare parte a fost degeaba. Ar fi inutil și acum.--DiaCriticul (discuție) 4 iunie 2022 21:45 (EEST)[răspunde]
Atunci reveniți și vedeți ce se întâmplă. Dacă chiar stricați ceva important, probabil va dori să discute. Strainu (دسستي‎)  4 iunie 2022 23:54 (EEST)[răspunde]

Wikistories[modificare sursă]

Are legătură cu Strategia 2030: mw:Wikistories. De testat aici și aici (și în alte locuri). Eu nu văd astfel de prezentări slideshow ca fiind nocive atât timp cât nu au ca scop înlocuirea articolelor propriu-zise (cele riguroase, compuse din cuvinte, surse etc.); ar trebui să rămână mereu niște anexe ale articolelor. Sunt chiar o idee bună, căci pot furniza cititorilor care nu au timp/chef de cercetare amănunțită informațiile esențiale (și interesante) despre un subiect. Îmi amintesc de anumite „filme” menționate în această discuție. Au aceste două concepte vreo legătură? --NGC 54 (discuțiecontribuții) 5 iunie 2022 17:07 (EEST)[răspunde]

Wow, super. Sper doar să nu dureze până în 2030 să termine. Mie momentan nu-mi merge nimic pe telefon.
Sigur că are legătură cu acele filme. Proiectul ăsta ne aduce la nivelul de TikToker începător, iar noi ar trebui să țintim spre nivelul de YouTuber măcar mediu pentru a ne păstra audiența. Dacă va merge însă și cu filme sau animații și obiecte 3D e posibil să vedem niște rezultate foarte mișto de la membri talentați ai comunității. Strainu (دسستي‎)  5 iunie 2022 22:40 (EEST)[răspunde]
Trebuie păstrate ambele audiențe, adică și 1. audiența care caută articole riguroase și complete, cât și 2. cea care „citește imaginea din infocasetă”. Prin urmare, trebuie continuată scrierea de articole complete și riguroase, căci încă mai există destui în audiența 1., oricât de mult le-ar plăcea unora să o nege, dar asta nu înseamnă că nu pot fi create și prezentări slideshow scurte, pentru a mulțumi mulțimea de persoane membre ale audienței 2. În final, ambele audiențe trebuie mulțumite... Există și audiența 3., cumva? :) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 5 iunie 2022 23:37 (EEST)[răspunde]
@Strainu: Nu îmi dau seama care ar fi nivelurile de TikToker începător și de YouTuber mediu și cum s-ar raporta acestea la Wikipedia. Nu îmi dau seama nici în ce cazuri ar putea fi utile anumite elemente precum animațiile, obiectele 3D și filmele (or fi cazuri, dar nu-mi vin mie în minte acum). Care ar fi acele cazuri? --NGC 54 (discuțiecontribuții) 5 iunie 2022 23:47 (EEST)[răspunde]
TikTok = filme scurte, prezintă un singur aspect al problemei. Echivalent pe Wikipedia: o secțiune de articol.
YouTube = are și ce are TikTok, dar sunt disponibile și filme mai lungi, unele prezintă un subiect în totalitate, dar cu puține detalii, altele intră în detalii incredibile despre un anumit aspect/eveniment/etc. Echivalentul articolelor noastre.
Nu mă pricep nici eu să spun exact ce își doresc oamenii care preferă să se uite la filme, dar mi se pare că imaginile statice sunt bune pentru prima categorie, dar nu vor reuși să mențină atenția trează tot timpul necesar pentru a trece printr-un articol de calitate. Până la urmă la câte imagini cu o clădire te poți uita fără să te plictisești? Mai ales dacă toate sunt cam din același unghi, cum se întâmplă de multe ori. Strainu (دسستي‎)  6 iunie 2022 00:05 (EEST)[răspunde]

Exemplu de echivalent de articol de calitate (- reclama aferentă).--Accipiter Gentilis Q.(D) 9 iunie 2022 20:52 (EEST)[răspunde]

Trebuie făcută o distincție clară între articole și orice altceva. În cazul acesta ar fi prezentare/slideshow/Lorem_ipsum de calitate. --NGC 54 (discuțiecontribuții) 9 iunie 2022 21:07 (EEST)[răspunde]
@Strainu: Nu cred că va dura până în 2030 să termine, căci Wikistories ar ajunge implementat pe primele wiki-uri în iulie. --NGC 54 (discuțiecontribuții) 9 iunie 2022 21:39 (EEST)[răspunde]

Verificare informație[modificare sursă]

Poate verifica cineva veridicitatea acestei modificări?--Kun Kipcsak (discuție) 6 iunie 2022 10:14 (EEST)[răspunde]

@Strainu: Mulțumesc.--Kun Kipcsak (discuție) 6 iunie 2022 12:54 (EEST)[răspunde]
Aș zice că informația era corectă. Categoriile au fost modificate acum 4 ani. A se vedea aici. Iar informația de acolo pare să fie exactă, întrucât la Jocurile Olimpice din 2020 (2021) au fost acele categorii. Mă rog, unele dintre ele, pentru că unele sunt categorii olimpice, altele non-olimpice.--DiaCriticul (discuție) 6 iunie 2022 20:18 (EEST)[răspunde]
OK, am revenit. Aparent la COSR nu a ajuns informația despre modificare. Strainu (دسستي‎)  9 iunie 2022 20:24 (EEST)[răspunde]

Rundă de feedback pentru Vector 2022[modificare sursă]

A cincea rundă de feedback legat de Vector 2022: mw:Reading/Web/Desktop Improvements/Fifth prototype testing. --NGC 54 (discuțiecontribuții) 9 iunie 2022 18:24 (EEST)[răspunde]

Vector 2022 la toate wiki-urile Wikimedia[modificare sursă]

Vector 2022 ar urma să fie folosit de toate wiki-urile Wikimedia începând de la sfârșitul lunii iulie 2022. A se vedea secțiunea „Future changes” de la m:Tech/News/2022/24. --NGC 54 (discuțiecontribuții) 13 iunie 2022 22:52 (EEST)[răspunde]

Este celebrul vector cu afișare îngustă, adică norma site-urilor în 2002? :-( --Kun Kipcsak (discuție) 13 iunie 2022 23:36 (EEST)[răspunde]

Format:Umor românesc[modificare sursă]

Personajul Alinuța este ok? Daca apesi pe el duce la Umor românesc, ceea ce nu e ok. E pagina de redirectionare, ar trebui stearsa....Asybarisaport 14 iunie 2022 09:13 (EEST)[răspunde]

@Asybaris01: Yes check.svg Realizat.--Kun Kipcsak (discuție) 14 iunie 2022 11:00 (EEST)[răspunde]

Sarcina de adăugat imagini la ro.wp? (2)[modificare sursă]

Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2022/martie#Sarcina de adăugat imagini la ro.wp?

Acest comentariu

Se opune cineva implementării acestui tip de sarcină și la ro.wp?

--NGC 54 (discuțiecontribuții) 15 iunie 2022 22:09 (EEST)[răspunde]

Eroare[modificare sursă]

Formatul div col produce o eroare în anumite cazuri, vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Eroare.png, introducând o suprapunere de text. Poate cineva să identifice cauza erorii și să o remedieze? Donarius (discuție) 16 iunie 2022 13:30 (EEST)[răspunde]

Ar trebui să indici navigatorul (browserul) pe care-l folosești; pe Firefox 101.0.1 nu văd eroarea, la nicio rezoluție. Articolul în cauză din captura de ecran este Promisiuni. //  Gikü  vorbe  fapte  16 iunie 2022 13:33 (EEST)[răspunde]
Nu e vorba de un singur articol, ci de mai multe. Folosesc browserul Chrome. --Donarius (discuție) 16 iunie 2022 14:07 (EEST)[răspunde]
Verificați cum arată la mai multe rezoluții [1] Strainu (دسستي‎)  16 iunie 2022 14:55 (EEST)[răspunde]
Nici o schimbare. Când așez cursorul pe spațile goale, ele se completează automat, iar textul începe să revină la normal. --Donarius (discuție) 20 iunie 2022 09:36 (EEST)[răspunde]

Formate de avertizare fără titluri[modificare sursă]

Bună dimineața. Am remarcat de mai multă vreme o situație bizară. Adăugarea automată în pagina de utilizator de către Twinkle a formatelor tip Db-repost-notice (dar și altele similare) se face fără titlul necesar (Propunere de ștergere rapidă a paginii ...). Vedeți, de exemplu, https://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie_Utilizator:Mitoceanu_Ciprian. Opinia mea este că formatul respectiv trebuie să fie adăugat cu tot cu titlu, pentru că altfel el este legat de discuția precedentă. Nu am reușit să-mi dau seama cum se poate face tehnic acest lucru, de aceea apelez la cei care știu cum se poate face adăugarea titlului în paginile de discuție. Donarius (discuție) 20 iunie 2022 09:35 (EEST)[răspunde]

Rezolvat Rezolvat. Ar trebui ca de la următoarea utilizare să se afișeze și titlul. — APOPHIS    20 iunie 2022 10:29 (EEST)[răspunde]
Vă mulțumesc. Ar trebui introdus la toate formatele la care lipsește. --Donarius (discuție) 20 iunie 2022 10:47 (EEST)[răspunde]

Actualizare Îmbunătățiri desktop[modificare sursă]

Bună. Am vrut să vă furnizez o actualizare despre proiectul Îmbunătățiri desktop, la care echipa Web de la Fundația Wikimedia lucrează încă de acum ultimii câțiva ani. Munca noastră este aproape finalizată! 🎉

Ne-ar plăcea să vedem că aceste îmbunătățiri devin implicite pentru cititorii și editorii de la toate wiki-urile. În următoarele săptămâni vom începe conversații pe mai multe wiki-uri, inclusiv pe cele ale dvs. 🗓️ Vom fi bucuroși să vă citim sugestiile!

Țelurile proiectului sunt ca interfața să fie mai primitoare și confortabilă pentru cititori și mai utilă pentru utilizatorii avansați. Proiectul constă într-o serie de îmbunătățiri ale funcțiilor ce fac mai ușoare lecturarea și învățarea, navigarea printr-o pagină, căutarea, comutarea între limbi, utilizarea filelor articolelor și a meniului de utilizator ș.a.m.d. Îmbunătățirile sunt deja disponibile în mod implicit pentru cititori și editori pe mai mult de 30 de wiki-uri, incluzând Wikipediile în franceză, portugheză și persană.

Schimbările se aplică exclusiv aspectului Vector. Utilizatorii de Monobook sau Timeless nu sunt afectați.

Cele mai noi funcții
 • Cuprins - versiunea noastră este mai ușor de accesat, ajută la obținerea mai ușoară a contextului paginii și face mai ușoară navigarea prin pagină, fără a fi nevoie să derulați. Este actualmente testat pe wiki-urile noastre pilot. Este de asemenea disponibil pentru editorii care au activat aspectul Vector 2022.
 • Unelte de pagină - acum există două tipuri de legături în bara laterală. Există acțiuni și unelte pentru pagini individuale (precum Schimbări corelate) și legături ce au legătură cu tot wiki-ul (precum Schimbări recente). Le vom separa în două meniuri intuitive.
Cum să activați îmbunătățirile
 • Este posibil să le activați individual din fila pentru aspect de la preferințe prin selectarea „Vector (2022)”. De asemena, este posibil să le activați pe toate wiki-urile utilizând preferințele globale.
 • Pe wiki-urile unde schimbările sunt prezente implicit pentru toată lumea, utilizatorii autentificați pot trece mereu la Vector-ul moștenire. Există o legătură ușor accesabilă în bara laterală a noului Vector.
Aflați mai multe și alăturați-vă evenimentelor noastre

Dacă v-ar plăcea să monitorizați progresul proiectului nostru, vă puteți abona la newsletter-ul nostru. Puteți citi paginile proiectului, verifica FAQ-ul nostru, scrie pe pagina de discuție a proiectului și alătura unei întâlniri online cu noi.

Mulțumim! SGrabarczuk (WMF) (discuție) 21 iunie 2022 05:12 (EEST)[răspunde]

Join us on Tuesday

Join an online meeting with the team working on the Desktop Improvements! It will take place on 28 June 2022 at 12:00 UTC and 19:00 UTC on Zoom. Click here to join. Meeting ID: 5304280674. Dial by your location. The following events will take place on 12 July and 26 July.

The meeting will not be recorded or streamed. Notes will be taken in a Google Docs file and copied to Etherpad. Olga Vasileva (the Product Manager) will be hosting this meeting. The presentation part will be given in English. At this meeting, both Friendly space policy and the Code of Conduct for Wikimedia technical spaces apply. Zoom is not subject to the WMF Privacy Policy.

We can answer questions asked in English and a number of other languages. If you would like to ask questions in advance, add them on the talk page or send them to sgrabarczukatwikimedia.org. We hope to see you! SGrabarczuk (WMF) (discuție) 24 iunie 2022 04:22 (EEST)[răspunde]

Blocăi[modificare sursă]

Nu e timpul să se ia măsuri juridice împotriva persoanei/persoanelor din spatele atacului susținut de lungă durată cu labelul respectiv? Fundația nu se poate adresa providerului de internet? Știți care e procedura? --Mihai (discuție) 22 iunie 2022 08:56 (EEST)[răspunde]

Am mari îndoieli că există o astfel de procedură. A încălcat ceva din punct de vedere legal? Și apoi, împotriva lui Blocau avem toate instrumentele necesare. //  Gikü  vorbe  fapte  22 iunie 2022 15:43 (EEST)[răspunde]
https://www.shouselaw.com/ca/defense/penal-code/653-2/ --Kun Kipcsak (discuție) 22 iunie 2022 16:49 (EEST)[răspunde]

Iată citate din termenii de utilizare ai site-ului Wikipedia:

Certain activities, whether legal or illegal, may be harmful to other users and violate our rules, and some activities may also subject you to liability. Therefore, for your own protection and for that of other users, you may not engage in such activities on our sites. These activities include: [...] Engaging in harassment, threats, stalking, spamming, or vandalism; [...] With the intent to deceive, posting content that is false or inaccurate

Apoi privitor la consecințe, tot din termenii de utilizare ai site-ului Wikipedia:

The community has the primary role in creating and enforcing policies applying to the different Project editions. At the Wikimedia Foundation, we rarely intervene in community decisions about policy and its enforcement. In an unusual case, the need may arise, or the community may ask us, to address an especially problematic user because of significant Project disturbance or dangerous behavior. In such cases, we reserve the right, but do not have the obligation to:

-Investigate your use of the service (a) to determine whether a violation of these Terms of Use, Project edition policy, or other applicable law or policy has occurred, or (b) to comply with any applicable law, legal process, or appropriate governmental request; [...]

-Refuse, disable, or restrict access to the contribution of any user who violates these Terms of Use;

-Ban a user from editing or contributing or block a user's account or access for actions violating these Terms of Use, including repeat copyright infringement;

-Take legal action against users who violate these Terms of Use (including reports to law enforcement authorities); and

-Manage otherwise the Project websites in a manner designed to facilitate their proper functioning and protect the rights, property, and safety of ourselves and our users, licensors, partners, and the public.

Deci dacă există consens s-ar putea probabil merge mai departe. Ultimele genitale ale conturilor blocate în această dimineață au fost online 4 ore și jumătate. Curățatul mi-a luat jumătate de oră. În fine, sigur, ex post se poate rezolva; desigur noi avem instrumentele de admin, care îți dau o anumită relaxare; alți patrulatori și wikipediști nu le au, deci prob. ptr. ei este mult mai frustrant și demotivant. Dar e evident vorba de un atac de lungă durată, care nu va înceta. Deci ce facem, reacționăm și facem curat după, sau încercăm să oprim chestia asta? --Mihai (discuție) 23 iunie 2022 08:54 (EEST)[răspunde]

Aplicati regulile wiki...Asybarisaport 23 iunie 2022 11:45 (EEST)[răspunde]
@Dan Mihai Pitea, Kun Kipcsak: Acțiunile lui Blocau sunt departe de a reprezenta o ilegalitate, iar până la acest moment nu am observat niciun caz în care să recurgă la amenințări. Primii pași în luarea măsurilor sunt enumerați aici: m:Harassment#What can I do if I experience harassment?. O idee ar fi o adresare la echipa Emergency, dar ei vor ignora plângerile care nu implică cel puțin amenințări cu răfuială fizică. //  Gikü  vorbe  fapte  23 iunie 2022 16:50 (EEST)[răspunde]