Wikipedia:Cafenea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje

La Cafenea se discută numai subiecte legate de Wikipedia în limba română; altfel de mesaje vor fi șterse.
Întrebările și răspunsurile pe subiecte enciclopedice își au locul la Oracol.
Indicațiile privind „cum se face” se găsesc în pagina Ajutor.


 • Introduceți subiecte noi sau răspundeți într-o conversație existentă:
  • Subiect nou: apăsați deasupra unde scrie „Adăugați un mesaj sau o întrebare”
  • Conversație existentă: apăsați pe „modificare” în dreptul secțiunii la care vreți să participați
 • La sfârșitul mesajului vă rugăm să vă semnați introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură și dată.
 • Puteți vedea alte detalii despre formatarea mesajelor în această pagină de ajutor.


Informații despre Wikipedia sau Fundația Wikimedia puteți cere la info-ro@wikimedia.org sau info-ro@wikipedia.org.

Arhiva Cafenelei
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite.
Dacă doriți să continuați aici o discuție arhivată, copiați fragmentul care vă interesează, introduceți-l la sfârșitul paginii Wikipedia:Cafenea și scrieți mesajul acolo.





Cuprins

Propunere de ameliorare pentru Format:Șterge[modificare sursă]

Vedeți la Discuție Format:Șterge#Propunere de ameliorare pentru Format:Șterge

--Accipiter Q. Gentilis(D) 4 februarie 2017 01:06 (EET) P.S. Am intenționat inițial să pun propunerea numai la Discuție Format:Șterge, dar dintre cei care au contribuit la format, doar unul mai e activ.

Date cadastrale din Republica Moldova[modificare sursă]

cadastru.md are toate hotarele comunelor și localităților din Moldova pe o hartă interactivă. Cine este interesat să facă o hartă-două cu hotarele unor anumite comune, poate consulta resursa https://www.cadastru.md/ecadastru. @Asybaris01:, probabil vă interesează resursa. //  Gikü  vorbe  fapte  (TW)


#16wikiwomen[modificare sursă]

Reamintesc că Wikipedia română participă la 16 African Women Translate-a-thon, un efort de a traduce biografiile a 16 femei africane în cât mai multe limbi. Puteți da o mână de ajutor, scriind unul din articolele expuse la pagina Proiect:16 femei din Africa. //  Gikü  vorbe  fapte  (TW)

Ce articole am vrea să apară în limba Urdu?[modificare sursă]

Anul trecut am întâlnit un redactor al Wikipediei Urdu la Wikimania, care a scris niscaiva articole despre personalități române, ex. Liviu Radu. M'a întrebat dacă sunt interesat de o colaborare între Wikipediile română și Urdu. Acum că mi'am amintit, cum credeți, ce articole am putea să le propunem, și câte? Desigur, asta înseamnă că trebuie să organizăm și noi o activitate în schimb, ceva gen P:16wikiwomen. Păreri? //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 3 martie 2017 17:04 (EEST)

referat[modificare sursă]

buna ziua wipedia am si o problema dar nu va suparati ca am vorbit cu voi pe facebook as vrea sa dati referate la alte informati ca sunteti un sait preferat Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 5.14.202.183 (discuție • contribuții).

Informatica sau Computer Science[modificare sursă]

Ar trebui să vedeți și: Ștefan Odobleja: Psihologia consonantistă” Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de ‎77.234.43.138 (discuție • contribuții).

Schimbare de reguli la CEE Spring[modificare sursă]

Am propus două schimbări de regulament la pagina Discuție Wikipedia:Wikimedia CEE Spring 2017#Minim de articole pentru premiile speciale. Vă rog să vă expuneți acolo. //  Gikü  vorbe  fapte  (TW)

Pronunții românești la Wikipedia engleză[modificare sursă]

Recent m-am uitat peste pronunțiile a mii de nume românești în Alfabetul Fonetic Internațional de la Wikipedia engleză și am găsit câteva pronunții ciudate — unele evident greșite (pe care le-am corectat în mare parte) și altele de care nu sunt sigur. De aceea aș vrea să aflu părerea comunității de la Wikipedia română referitoare la pronunția a (doar) 19 astfel de nume — unele cunoscute, altele mai puțin. Am pregătit un tabel (pliabil) în care am transcris pronunțiile și în alfabetul fonetic românesc, pentru ca mai multă lume să înțeleagă și să poată participa.

Deocamdată, întrebarea mea este: E OK dacă pun o astfel de întrebare aici, la Cafenea? Dacă nu, unde? (de ex. la Oracol sau într-un sondaj) —  Andreyyshore  D  C  8 apr. 2017, 03:09 (EEST) 

În principiu ar trebui să discutați asta la en.wikipedia, și puteți să lăsați aici link pentru interesați. --Mihai (discuție) 8 aprilie 2017 03:51 (EEST)
Pe de altă parte, dacă cei de aici care vă pot ajuta nu doresc să discute pe engleză, și dacă rezultatul discuției e eventual și spre beneficiul și altor Wikipedii, și dacă discuția nu e de întindere exagerat de mare, chestiunea poate la fel de bine tratată și aici. --Mihai (discuție) 8 aprilie 2017 03:59 (EEST)
OK, am deschis discuția la Wikipedia engleză, la en:Wikipedia:Reference desk/Language#IPA pronunciations of Romanian-language names. Îi invit pe cei interesați să-și spună părerile acolo. —  Andreyyshore  D  C  8 apr. 2017, 05:35 (EEST) 

Discuția a fost arhivată la en:Wikipedia:Reference desk/Archives/Language/2017 April 8#IPA pronunciations of Romanian-language names. —  Andreyyshore  D  C  15 apr. 2017, 08:11 (EEST) 

Portale: da sau nu?[modificare sursă]

Lklundin a introdus ieri în câteva zeci de articole legături către anumite portale existente pe ro.wp, numai pentru a-și vedea modificările anulate de Mihai Bot după câteva ore. Lăsând la o parte faptul că nu ar trebui folosit contul de robot pentru asemenea anulări, pentru a permite urmărirea acestor situații în schimbările recente, m-a contrariat descrierea anulării: "Ștergere Portal expirat".

Cele 3 portale în chestiune erau: Energie, România și Moldova. Într-adevăr, niciunul dintre ele nu a mai fost actualizat de mult timp, dar cel puțin primele 2 sunt într-o stare decentă, cu trimiteri către alte articole și categorii din domeniul respectiv, putând deci să aducă informații suplimentare cititorilor. Pe de altă parte, nu știu de niciun portal la ro.wp care să fie întreținut în mod activ. De aceea, am următoarele întrebări pentru comunitate:

 1. Ar trebui revenit asupra schimbărilor lui Mihai Bot și reintroduse legăturile către portale? Eu zic că da, deoarece nu dăunau în niciun fel.
 2. Dacă le considerăm ca "expirate", mai are sens să păstrăm aceste pagini și să trimitem la ele din articole sau din discuții? Eu unul consider că un portal bine făcut nu expiră, ci ar trebui să rămână actual cu un minim de mentenanță (poate se poate automatiza acel articol al zilei, sau arborele categoriilor, sau mai știu eu ce altceva). Dacă însă se consideră că au o dată de expirare, ar trebui să le marcăm pe toate ca învechite și să închidem acest "feature".--Strainu (دسستي‎)  9 aprilie 2017 01:25 (EEST)
 • Mea culpa, am uitat să îi trimit mesajul personal pe care i l-am scris: nu e ok să introducă în masă 130 de linkuri căre Portal:Energie, care nu a fost actualizat din februarie 2010 (for the record, suntem în aprilie 2017), fără a discuta asta înainte. Portal:Enegie e o ciornă moartă din fașă, nu a contribuit nimeni în afară de Turbojet la ea, are același singur punct la „știați că?” de șapte ani, același articol al zilei, zero știri din domeniu, zero contribuitori. Anulările nu sunt vizibile la prima vedere, dar cca. 130 de anulări la 130 de modificări nepatrulate nu au cum să treacă neobservate, dovadă această discuție. --Mihai (discuție) 9 aprilie 2017 03:49 (EEST)
În opinia mea, pe ro.wp problema portalurilor este aceeași cu cea a domeniilor. Înteținerea și dezvoltarea lor depinde de numărul de utilizatori care se ocupă de domeniul respectiv. De domeniul energiei se ocupă foarte puțini, chiar și eu am încetat să mă ocup când mi s-a spus că articolele tehnice pe care le scriam nu interesează pe nimeni (asta mi s-a spus când se traduceau pe bandă rulantă și deveneau AC-uri reclamele la cântărețe). Părerea mea este că o structură odată făcută nu trebuie ștearsă. Într-adevăr, dacă nu e întreținută, nu prea merită legăturile spre ele. Pe alte wikipedii portalurile și legăturile spre ele sunt un lucru normal. Dacă decideți să le întreținem, o facem, dacă nu, puteți șterge legăturile spre ele, nu e nicio supărare. --Turbojet 9 aprilie 2017 10:44 (EEST)
Dacă ăsta e unul din motivele pentru care v-ați oprit să contribuiți, vă pot informa că din 2013 încoace au fost promovate la AC numai două articole despre cântăreți.— Ionutzmovie discută 9 aprilie 2017 11:34 (EEST)
De principiu sunt pentru revenirea imediată asupra schimbărilor lui Mihai Bot și pentru reintroducerea legăturilor către portale. Este adevărat că nu sunt dezvoltate, dar dacă nu favorizezi accesul la ele, șansele de a se dezvolta scad în consecință. De exemplu habar nu aveam că există un Portal:Moldova. Unii dacă ar fi remarcat legături câtre el, poate ar fi contribuit la dezvoltarea lui. Pe en.wiki respectiv fr.wiki en:Portal:Energy și fr:Portail:Énergie sunt portale de calitate și respectiv bun, astfel că ideea de a le trage pe linie moartă numai fiindcă până acum au zăcut într-un colț, mi se pare o viziune eronată.
Strict referitor la cele 3 portale, Portal:Moldova intră în concurență ca și utilitate cu Portal:Republica Moldova, ceea ce poate fi discutat. Cu toate acestea nu este un portal chiar fără șanse. @Terraflorin: în calitate de creator al lui, ce părere aveți ?--Accipiter Q. Gentilis(D) 9 aprilie 2017 11:25 (EEST)
Pentru modificări în masă de acel gen trebuia să anunțe la Wikipedia:Sarcini pentru roboți. Sunt modalități mult mai ușoare de includere în masă, care nu necesită la fel de mult efort și timp ca adăugarea lor manuală.— Ionutzmovie discută 9 aprilie 2017 11:29 (EEST)
Una peste alta cred că în primul rând ar trebui anulate "anulările" lui M. Bot, altfel nu-l mai vedem pe Lklundin – ale cărui modificări sunt principial legitime, pe aici...--Accipiter Q. Gentilis(D) 9 aprilie 2017 11:43 (EEST)
Dan Mihai Pitea: Pentru motivele prezentate, te rog va face 'self-revert'? Mulțumiri. Lklundin (discuție) 12 aprilie 2017 08:35 (EEST)
Ionutzmovie, la sarcini pentru roboți se anunță operațiunile făcute de roboți. Utilizatorii umani sunt liberi să adauge ce vor. Lklundin nu pare să vorbească româna, cred că modificările au fost făcute pe baza datelor de la Wikidata, dar nu e foarte relevant asta.
Depinde foarte mult unde tragem linia: dacă cerem de la un portal să aibă știri din domeniu pentru a fi considerat activ, cel mai probabil nu vom avea niciodată niciunul care să îndeplinească condiția. Cred că ce ar trebui să cerem de la un portal pentru a fi considerat viabil e să:
 • Nu aibă secțiuni roșii
 • Aibă câteva (3? 7?) articole importante care să se rotească.
 • Existe un arbore de categorii pus la punct.
Ce putem să facem pentru a-i ajuta pe cei care mențin portaluri? Eu aș putea adapta codul de la articole de calitate de pe prima pagină pentru a ușura introducerea de articole. Mai putem eventual extinde Modul:Pagina principală/articole și cu niște portaluri asociate fiecărui articol, pentru a ne asigura că articolele noi de calitate sunt introduse automat în caruselul din portal - asta depinde probabil de responsabilii AC/AB sau de cei care propun articolele. Alte idei?--Strainu (دسستي‎)  9 aprilie 2017 11:44 (EEST)
Ideea este că modificările în masă ar trebui discutate mai întâi, nu să facă fiecare după cum îl taie capul. Din acest pdv consider că intervenția lui Mihai Bot este justificată.— Ionutzmovie discută 9 aprilie 2017 14:55 (EEST)
Cred că ar trebui precizat la ce se referă "legătură roșie", în contextul de mai sus. Dau ca exemplu Portal:România în Primul Război Mondial, unde există inserate legături roșii, dar portalul se află în curs de dezvoltare. Mă gândesc că poate înțelegerea termenului ar trebui modulată în funcție de context, uneori numai la inserarea unor legături roșii către subpagini ale portalului (de genul Portal:România în Primul Război Mondial/Bătălii de pe frontul românesc).--Accipiter Q. Gentilis(D) 9 aprilie 2017 13:08 (EEST)

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May[modificare sursă]

MediaWiki message delivery (discuție) 11 aprilie 2017 20:33 (EEST)

Articol de actualitate[modificare sursă]

Actorul Charlie Murphy, fratele lui Eddie Murphy a murit!--Emilian1999 (discuție) 12 aprilie 2017 23:06 (EEST)

Și mai important pentru wikipedia: a murit bunica lui Don Cheadle!--89.136.137.98 (discuție) 13 aprilie 2017 09:29 (EEST)

Formatul Avizmedical[modificare sursă]

În legătură cu folosirea formatului {{Avizmedical}} (utilizat pentru articole din domeniul medical): credeți că mai este necesar? Observ că la articolele din celelalte limbi nu prea există ceva analog, iar la puținele în care sunt (precum la Wikipedia în poloneză) formatul este trecut în partea de jos. Părerea mea este că pare puțin ostentativ (sau mai degrabă „stresant”)...până la urmă, Wikipedia este o enciclopedie și nu este nevoie de astfel de avize (sau a fost nevoie acum câțiva ani). Având în vedere că trebuie luat în considerare și aspectul estetic al Wikipediei (vezi aici), considerați că ar trebui eliminat complet sau transformat în altceva? -- Alex Nico  (mesaj) 12 aprilie 2017 23:40 (EEST)

E necesar ca en:Disclaimer. Ostentativ, stresant, aspectul estetic, ... sunt aspecte secundare, de fapt opinii personale. -- Victor Blacus (discuție) 12 aprilie 2017 23:50 (EEST)
Și credeți că ar fi mai bine mutat în partea de jos a articolelor? -- Alex Nico  (mesaj) 12 aprilie 2017 23:57 (EEST)
 • S-a mai discutat în trecut. E într-adevăr foarte urât, și nu e necesar, pentru că există deja un disclaimer în Wikipedia:Termeni de utilizare, spre care există link direct în josul fiecărei pagini. Dacă cineva își provoacă/agravează probleme medicale din cauză că se tratează online în loc să meargă la un medic, e numai vina sa. Wikipedia nu are datoria de a face educație medicală, pentru asta sunt doctorii de familie, școala, familia... --Mihai (discuție) 13 aprilie 2017 00:05 (EEST)
De asemenea, se pot consulta următoarele legături (discuții de anulare sau alte discuții referitoare la formatului de la celelalte limbi): catalană, portugheză. Ar fi bine să ajungem la un consens, pentru că în momentul de față formatul nu e folosit în multe articole, deci ar fi bine să știm dacă să-l mai folosim sau nu. -- Alex Nico  (mesaj) 13 aprilie 2017 00:08 (EEST)
Mai sunt și {{Avertisment medical}} și {{Avertizare medicală}}), primul din ăstea e chiar urât. Până la consens e cale lungă. --Mihai (discuție) 13 aprilie 2017 00:11 (EEST)
Este adevărat...din păcate. Totuși este o problemă care ar trebui rezolvată. -- Alex Nico  (mesaj) 13 aprilie 2017 00:16 (EEST)

Articolele de pe Wikipedia despre subiecte legate de medicină sunt destinate informării la modul general, iar eventualele tratamente se pot urma doar la recomandarea și sub supravegherea medicului.
Eventual, ținând cont că se pune doar în articole de specialitate:
Articolul este destinat informării la modul general, iar eventualele tratamente se pot urma doar la recomandarea și sub supravegherea medicului.” --Turbojet 13 aprilie 2017 00:54 (EEST)

Formatul este necesar și util. Consensul există, în sensul că formatul este folosit și este necesar să fie folosit. Alex Nico are în acest moment doar opinii personale, iar părerea mea - la fel de personală este că nu există în acest moment argumente justificate pentru a schimba consensul anterior. --Accipiter Q. Gentilis(D) 13 aprilie 2017 01:09 (EEST)
Nu este o opinie personală, iar argumente am adus, după cum se poate observa și mai sus. Dacă are cineva timp sau pune un robot, cu atât mai bine (asta în cazul în care se hotărăște să rămână astfel). Întrebarea aceasta a venit din încercarea de a uniformiza articolele (după cum am mai menționat, puține au formatul în cauză și voiam să știu cum să procedez). „Opinie” personală este următoarea: eu nu o să mai folosesc formatul, cel puțin cu aspectul prezent. -- Alex Nico  (mesaj) 13 aprilie 2017 01:43 (EEST)
Cu siguranță nu avem de ce să avem 3 formate, și în special {{Avertizare medicală}}, care e de-a dreptul insultător. Alex Nico, dacă e o problemă de aspect, modificați formatul. Și eu îl consider util să le reamintească cititorilor că noi nu putem înlocui un medic.--Strainu (دسستي‎)  13 aprilie 2017 02:09 (EEST)
Mai este și {{sanitas}}. --Mihai (discuție) 13 aprilie 2017 02:17 (EEST)
În orice caz, cred că cele trei formate ar trebui unite într-unul singur.— Ionutzmovie discută 13 aprilie 2017 07:42 (EEST)
Pe vremuri, orice teorie medicală bizară era acceptabilă pentru Wikipedia, în special cele naturiste sau bioenergetice. Între timp un glonț de argint a fost tras în inima escrocilor medicali: WP:MEDSÎ. Deci, cel puțin înainte, formatele respective erau justificate de ideile bizare sau periculoase vehiculate pe Wikipedia. Părerea mea e că formatele pot fi păstrate sau păstrat unul singur dintre ele, deoarece multă lume caută tratamente pe Wikipedia (mai ales pe cea în limba engleză, dar nici cea în limba română nu este evitată) și trebuie să le reamintim din când în când că Wikipedia nu pune diagnostice. Tgeorgescu (discuție) 13 aprilie 2017 08:01 (EEST)
Întradevăr este oportun să existe un singur format și un compromis rezonabil mi se pare {{Avertisment medical}}. Chiar dacă din punctul meu de vedere este bine să sară în ochi și chestiunile de estetică să figureze pe planul 2, asta e deja o discuție care s-a mai purtat când a modificat Wintereu formatul în cauză.--Accipiter Q. Gentilis(D) 13 aprilie 2017 08:08 (EEST)
 1. Consider că fiecare dintre cele trei formate are rostul lui. În definitiv, rămâne la latitudinea fiecăruia ce format să folosească. De asemenea, nu cred că putem restricționa acest lucru sau îngrădi libertatea de a crea altele asemănătoare.
 2. Eu am folosit formatul {{Avizmedical}} doar în josul paginii. Mi se pare cel mai potrivit loc pentru el.
 3. Formatul {{Avertizare medicală}} a fost preluat integral de la en.wikisource. Acolo nu insultă pe nimeni, iar personal îl consider ca fiind de bun simț la acele secțiuni în care sunt menționate/descrise diverse proceduri. Wintereu 13 aprilie 2017 21:17 (EEST)
Sunt de-acord cu Strainu{{Avertizare medicală}} este de-a dreptul insultător și sunt de acord că trebuie să ne limităm la un singur format, dacă așa se consideră.
Din punctul meu de vedere nu sunt necesare, altfel trebuie să facem formate de astea de avertizare pentru toate domeniile, în special cele tehnice, cum că ar trebui folosită literatura de specialitate sau un specialist dacă se dorește o informare corectă. --Silenzio (discuție) 13 aprilie 2017 21:50 (EEST)

Întrebare practică: vom fi dați în judecată dacă cineva bea cianură pentru că așa era scris într'un articol vandalizat despre febră din care lipsea unul din formatele în discuție? //  Gikü  vorbe  fapte  joi, 13 aprilie 2017 22:33 (EEST)

Dacă cel ce a băut cianura este din SUA, cu siguranță. :D Acolo una a dat în judecată un magazin pentru că propriul ei copil a îmbrâncit-o, iar pe jos era umed, proaspăt spălat, așa că a alunecat și a căzut. Dacă-mi amintesc bine (era un top al idioțeniilor americane) a obținut de la magazin daune de 10 milioane de dolari. Însă cea dată în judecată ar fi Wikimedia, iar utilizatorii obișnuiți nu au niciun contract cu ea, ca urmare Wikimedia nu-i poate trage la răspundere. Iar cei ce au contract (eu, de exemplu) răspund exclusiv pentru ce este prevăzut în contract, iar asta nu este. --Turbojet 13 aprilie 2017 22:50 (EEST)
Wintereu, ne poți da niște exemple de articole în care e folosit {{Avertizare medicală}} la en.wikisource (sau de articole în care ai vrea să-l folosești aici)? Din punctul meu de vedere exprimarea "pregătire intelectuală avansată" e insultătoare pentru că se subînțelege că doar personalul medical ar avea așa ceva. Un om cu două doctorate (luate pe bune) și tenure la o universitate din Top 500 nu are o "pregătire intelectuală avansată"? Sau dacă o are, ar putea să facă ce e descris în articolul respectiv?
Sunt de acord că nu putem să împiedicăm pe nimeni să creeze și/sau să folosească alte formate, dar putem:
 • să facem ordine în ele, în așa fel încât să trimită măcar același mesaj, chiar dacă arată ușor diferit.
 • să decidem dacă trebuie introduse și/sau scoase periodic, cu un robot.--Strainu (دسستي‎)  14 aprilie 2017 10:41 (EEST)
Strainu, ai aici un exemplu în care este folosit formatul. Scuze, era vorba de en.wikibooks. Wintereu 14 aprilie 2017 18:49 (EEST)
OK, acolo e o problemă de traducere. Varianta în engleză zice doar "requiring advanced training", nu zice nimic de intelectul unora sau altora. Dacă pregătire avansată nu e clar, se poate spune pregătire în medicină.--Strainu (دسستي‎)  14 aprilie 2017 19:13 (EEST)

Există o practică universal acceptată și susținută de orice for cât de cât rezonabil, de a distribui alături de informația medicală recomandată nespecialiștilor un avertisment medical. Această practică este universală și nicăieri nu necesită justificare, fiind respectată oriunde există pretenții de seriozitate. Respectarea acestei practici a devenit de bun simț și este recomandată în mod expres de orice specialist în domeniu, oriunde în lume. Dacă această recomandare se respectă sau nu, este altceva. Eu susțin că trebuie respectată.

Referitor la informația tehnică, asocierea acesteia cu folosirea diverselor dispozitive este reglementată legal, la fel cum este reglementată legal distribuția informației medicale asociată cu distribuirea de produse, dispozitive medicale, medicamente,...etc.

La modul practic, există o relație directă între accesul la informația medicală și capacitatea potențială a acestei informații de a face - în lipsa unei pregătiri corespunzătoare în domeniu, un rău concret și imediat, relație nu atât de evidentă în ceea ce privește - în general, informațile de tip tehnic. Din acest punct de vedere disclaimerul asociat distribuirii de informație medicală către nespecialiști este o necesitate absolută și nu un moft.

Dacă tot e vorba să fi unificate formatele - cum de altfel ar fi oportun, sugerez reformularea avertismentului în mod identic (în traducere în limba română) cu cel postat pe un site cu foarte mare și foarte bună reputație în domeniu (exemplu - vedeți în partea inferioară a paginii

„The content on the ... website is not intended nor recommended as a substitute for medical advice, diagnosis, or treatment. Always seek the advice of your own physician or other qualified health care professional regarding any medical questions or conditions. The use of this website is governed by the ... Terms of Use”

Mi se pare de-a dreptul îngrijorător și absolut simptomatic pentru ușurința cu care subiectul este abordat, faptul că se combate inserarea și se susține retragerea acestui gen de disclaimer, fără a fi solicitată opinia vreunuia dintre profesioniștii în domeniu care activează în mod oficial la Wikipedia în limba română (e. g. @Danvasilis: sau @Alex F.:) --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 aprilie 2017 12:56 (EEST)

Mie mi se pare ca unii își dau mai multă importanță decât trebuie. Puteți da exemple de enciclopedii medicale scrise sau alte cărți in care se folosesc aceste disclaimere? Dacă cineva se apucă sa-și repare o priză pe baza informațiilor de la Wikipedia si se electrocutează? Oare nu ar trebui sa punem disclaimere și la articolele cu specific electric sau electrotehnic? Dar dacă unii se accidentează in urma unor materiale de ordin mecanic, reparându- și mașina? Iar alții intra in depresie după ce citesc articolul Lord Byron. Sunt îngrijorat cu câta nonșalanță lăsam aceste subiecte la îndemâna nepregatitilor intelectual.--Silenzio (discuție) 14 aprilie 2017 16:37 (EEST)
Părerea mea e că suntem o enciclopedie, nu un manual de medicină. Astfel, când descriem o maladie, nu punem în articol vreun ghid de tratament, dar descriem istoricul, manifestările, modurile de tratare ș.a., lucruri care nu necesită disclaimere. Repetăm împreună: Wikipedia este o enciclopedie. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 14 aprilie 2017 17:42 (EEST)
„Mi se pare de-a dreptul îngrijorător și absolut simptomatic pentru ușurința cu care subiectul este abordat” că, după explicația clară și categorică a lui Accipiter Q. Gentilis, discuția continuă pe acest făgaș. -- Victor Blacus (discuție) 14 aprilie 2017 18:08 (EEST)
„Mi se pare de-a dreptul îngrijorător ... și eu sunt îngrijorat, deoarece există practici universal acceptate precum siguranța muncii în mai toate domeniile și întreb atunci pe acestea de ce le ignorăm? Unde începem și unde ne oprim? N-am conștientizat până acum faptul că în articolele nostre se dau indicații medicale. Se dau? Dacă nu. De ce ne facem griji? Dacă da, ar trebui scoase, deoarece nu suntem manual. --Silenzio (discuție) 14 aprilie 2017 18:44 (EEST)
Să luăm ca exemplu Arsură#Tratament/ Arsură#Clasificare, stadializare, aprecierea severității. Astea sunt - fără echivoc, indicații medicale. Articolul ales este unul relativ aproape de un deziderat acceptabil în ceea ce privește ceea ce poate face altcineva decât un profesionist în domeniu, dar la acest nivel se ridică un număr infim de articole. Răspunsul este că se dau în articole indicații medicale și chiar dacă am dori să le scoatem (ceea ce nu mi se pare fezabil), nu cred că inițiativa ar avea succes.
Problema se pune de balans al riscului, primum non nocere - versus facere de bine .... Pentru a echilibra balanța, un disclaimer este o greutate care tinde să echilibreze talerele prin sprijinul pe care-l acordă acestui principiu fundamental ilustrat prin sintagma în primul rând să nu faci rău. De abia după aceea te poți gândi să faci bine. --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 aprilie 2017 19:01 (EEST)
Vă dau cel puțin un argument pentru care un profesionist NU ar contribui la astfel de articole: psihologia și formarea unui astfel de profesionist i-ar impune să limiteze mai mult decât drastic dezvoltarea unor astfel de texte - prin a fi scrise și revizuite exclusiv de către profesioniști, ceea ce per ansamblu ar avea un rol extraordinar de inhibant într-o enciclopedie precum Wikipedia. Dat fiind că acest gen de texte sunt deja foarte accesibile în format tipărit sau online, sub forma unor culegeri publicate/ scrise de edituri și autori de prestigiu, un profesionist în domeniu s-ar putea să nu prea vadă o jusificare în dezvoltarea unui astfel de segment pe Wikipedia. Cu alte cuvinte rolul unui aemenea individ ar fi să taie cu foarfeca în stânga și în dreapta, să pună ziduri pe drumurile de acces și eventual să înmormânteze vreun potențial articol. --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 aprilie 2017 19:13 (EEST)
Accipiter, înțeleg necesitatea acestor avertismente și îi apreciez pe doctori (înclinat deoarece Wikipedia nu recunoaște specialiștii) că-și fac griji, dar acestea crează un precedent, iar un tip educat în health and safety (nerecunoscut aici) întreabă de ce nu facem avertismente pentru execuția unui canal, spre exemplu. Dacă un canal mai adânc de 0.8 m e executat fără sprijinirea pereților tranșeei e inconștiență și funcție de condițiile geotehnice și adâncime, poate rezulta într-o accidentare gravă sau accident fatal. Deci, ar trebui creat un avertisment pentru articolele care vorbesc despre execuție în construcții. Asemenea pentru experimentele chimice, fizice etc care pot rezulta în catastrofe medicale.--Silenzio (discuție) 14 aprilie 2017 19:25 (EEST)
Mă sparge nevasta că nu mă duc acasă (mai ales că e Vinerea Mare ...), dar totuși răspund rapid: faptul că nu există din păcate astfel de avertismente în anumite zone nu e un motiv să dăm delete acolo unde ele există și se justifică.
Am spus mai sus că există o relație directă între accesul la informația medicală și capacitatea potențială a acestei informații de a face - în lipsa unei pregătiri corespunzătoare în domeniu, un rău concret și imediat, relație nu atât de evidentă în ceea ce privește - în general, informațile de tip tehnic. În traducere mai repede și mai des poți cumpera o pastilă, o poți înghiți și-ți poți face un rău, decât să montezi o priză prost sau decât să sapi un canal ai cărui pereți să cadă peste tine. E o chestie de statistică și de acces statistic mult mai facil la posibilitatea de a-ți face rău de unul singur, aplicând prost o indicație legitimă într-un context căruia nu-i poți aprecia în lipsa unei formări adecvate, riscul.--Accipiter Q. Gentilis(D) 14 aprilie 2017 19:34 (EEST) P.S. Am un respect deosebit pentru cei educați în health and safety, chiar dacă în România principiul merge și așa e ridicat la rang de practică curentă.
Uite încă o idee de avertisment: Dacă editați Wikipedia, vă puneți viața în pericol, deoarece v-ar putea sparge nevasta. :) În rest discutăm statistici, statistici care nu arată bine în mediul industrial din cauza nerespectării normelor de protecția și siguranța muncii. (Am și CPR-ul :)) --Silenzio (discuție) 14 aprilie 2017 19:40 (EEST)
De acord. Amin! Am șters-o ! --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 aprilie 2017 19:43 (EEST) P.S. Țineți-mi pumnii !!! 4 tilde
Dacă editați Wikipedia, vă puneți viața în pericol, deoarece v-ar putea sparge nevasta — Asta e de pus în {{bun venit}}!!!1 //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 14 aprilie 2017 19:43 (EEST)
@Silenzio76: primul exemplu era deja dat , înainte de întrebarea dv. UpToDate este echivalentul real al unei enciclopedii, dar dacă e vorba de ceva tipărit, poftim exemplu: VOLUME 1 A-B from Gale encyclopedia of medicine / Jacqueline L. Longe, editor; Deirdre S. Blanchfield, associate editor — 2nd ed.; 2001; p. VII
„The Gale Encyclopedia of Medicine 2 is a medical reference product designed to inform and educate readers about a wide variety of disorders, conditions, treatments, and diagnostic tests. The Gale Group believes the product to be comprehensive, but not necessarily definitive. It is intended to supplement, not replace, consultation with a physician or other healthcare practitioner. While the Gale Group has made substantial efforts to provide information that is accurate, comprehensive, and up-to-date, the Gale Group makes no representations or warranties of any kind, including without limitation, warranties of merchantability or fitness for a particular purpose, nor does it guarantee the accuracy, comprehensiveness, or timeliness of the information contained in this product. Readers should be aware that the universe of medical knowledge is constantly growing and changing, and that differences of medical opinion exist among authorities. Readers are also advised to seek professional diagnosis and treatment for any medical condition, and to discuss information obtained from this book with their health care provider.”

Ante P. S. Ca să îmi dau mai multă impotanță decât trebuie... :), pot aduce și alte exemple, dacă e musai. Am, reformulat: nu consider că este cazul să demonstrez de mai multe ori același lucru. Dacă doriți o demonstrație în plus, gândiți-vă la câteva articole cu temă medicală în care informația este referențiată de Ark25 cu linkurile lui de presă.

@Gikü: sunt de acord cu dv. să repetăm împreună Wikipedia este o enciclopedie pe orice ritm vreți dv., dar asta după ce luăm în mână o Enciclopedie Medicală publicată de o editură de prestigiu și cu autori de prestigiu, care știu cum stă treaba. După aia, putem și dansa pe melodie, în cerc sau individual, în perechi, etc... --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 aprilie 2017 18:29 (EEST)

Cea mai mare slăbiciune a Wikipediei este faptul că oricine poate edita sau scrie un articol, dar acest lucru este și cel mai mare avantaj al ei. Informațiile de pe Wikipedia completează informațiile despre o boală, dar nu înlocuiesc, consultarea unui medic. Wikipedia nu garantează acuratețea informațiilor despre o boală sau tratamentul ei. Formularea corectă a diagnosticului și a tratamentului este asigurată de medic, nu de către Wikipedia. De aceea trebuie să existe un format de avertizare a cititorului. În Viața Medicală se scrie: "Statisticile arată că, în țările cu indice ridicat de utilizare a internetului, 80% din pacienți se informează mai întâi din Wikipedia, apoi în familie, pe la prieteni și asociații de pacienți, pe site-uri, bloguri, Youtube sau din ziare. Sfaturile medicului nu mai sunt acceptate fără rezerve, pacienții participă activ la luarea deciziilor medicale, iar sistemele de sănătate înregistrează și sunt sensibile la opiniile consumatorilor de servicii medicale, realizând anchete de opinie și organizând proceduri de sesizare a malpraxisului, cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale." --Danvasilis (discuție) 14 aprilie 2017 19:35 (EEST)

Wintereu a spus-o foarte bine: nu poți împiedica pe cineva să facă formate de avertizare. Se pot deci face formate de avertizare și pentru subiecte tehnice, dacă se simte nevoia. În cazul de față, se pare că există un număr de oameni care simt această nevoie în cazul articolelor pe teme medicale, iar Wikipedia nu are nimic de câștigat din lipsa lor, deci de ce să ne blocăm în asemenea discuții? Hai mai bine să vedem pe care îl recomandăm din cele 4.--Strainu (دسستي‎)  14 aprilie 2017 22:46 (EEST)

Nu putem împiedica, însă formatele care seamănă mult între ele, cum ar fi {{Avizmedical}} (mesaj similar cu {{Avertisment medical}}) folosit în sub 50 de pagini poate fi redirecționat spre al doilea pentru a le găsi mai ușor și pentru a le administra mai repede în cazul roboților. La en:wp s-a renunțat și la folosirea formatului {{sinopsis}}.— Ionutzmovie discută 15 aprilie 2017 00:40 (EEST)
 • Pentru {{Avertisment medical}}. Textele celorlalte avertismente nu mi se par ok. Acest avertisment se exprimă cel mai elegant și transmite ce e de transmis. --Silenzio (discuție) 15 aprilie 2017 03:31 (EEST)
Sunt și eu de acord cu redirecționarea tuturor formatelor medicale destinate avertizării spre {{Avertisment medical}}. Este într-adevăr cel mai elegant.— Ionutzmovie discută 15 aprilie 2017 09:45 (EEST)
De acord.--Strainu (دسستي‎)  15 aprilie 2017 20:35 (EEST)
Sunteți de acord în cazul în care rămâne numai {{Avertisment medical}} în uz să-l mai înfrumusețăm puțin? De asemenea, care ar trebui să fie poziția recomandată în articol a acestui format (jos sau sus)? -- Alex Nico  (mesaj) 16 aprilie 2017 11:05 (EEST)
Iată un exemplu concret de „așa da” de la Wikipedia în germană, cred că putem să ne inspirăm de aici (exprimă exact ce trebuie, cititorul înțelege ideea, textul fiind mai concis, este și estetic, etc) -- Alex Nico  (mesaj) 16 aprilie 2017 11:10 (EEST)

Sunt de acord să fi un format unic, înfrumusețat cu următorul echivalent în limba română (extrem de explicit și care corespunde foarte exact scopului propus) :

„The content on the ... website is not intended nor recommended as a substitute for medical advice, diagnosis, or treatment. Always seek the advice of your own physician or other qualified health care professional regarding any medical questions or conditions. The use of this website is governed by the ... Terms of Use”

De asemenea, e bine și dacă textul rămâne așa cum e acum.

Eu prefer sus, dar majoritatea vor la baza inferioară a paginii, așa că e ok și acolo.--Accipiter Q. Gentilis(D) 16 aprilie 2017 12:05 (EEST)

De acord; propun următorul punct de plecare pentru formatul uniformizat, urmând să se aleagă o variantă preferată/corespunzătoare consensului. -- Alex Nico  (mesaj) 16 aprilie 2017 13:04 (EEST)
Wikipedia nu oferă sfaturi medicale. Prin urmare, înclin către Varianta 2 din propunerile lui Alex Nico. — Wintereu 30 aprilie 2017 03:42 (EEST)

Eu propun un singur format pentru toate tipurile de articole (vezi Utilizator:Wintereu/Teste). Este simplu, scurt și la obiect. Cu formatul {{Avertizare medicală}} este altă discuție, întrucât se referă țintit doar la o (anumită) secțiune din articol. Textul ar putea fi retușat. Problema este alta. Dacă acceptăm descrierea unor tehnici medicale (sau tratamente), atunci acest format este util. Dacă nu, atunci rămâne eventual să-l folosim doar la ro.wikibooks. Wintereu 17 aprilie 2017 18:42 (EEST)

Vedeți m:Terms of use#Disclaimers--Silenzio (discuție) 17 aprilie 2017 18:59 (EEST)
Contra avertizărilor medicale - ca și ale altor profesii - pentru că sunt în contradicție cu scopurile unei enciclopedii de a descrie obiecte, evenimente, personalități, etc. și nu de a da sfaturi! Unicul raison d'être al acestor avertismente este „avocățesc” adică, de a preîntampina eventuale pretenții de despăgubiri din partea unor utilizatori care au confundat între o enciclopedie și un medic cu dreptul de practicare a profesiei. Evident, colaboratorilor le este strict interzis ca în cadrul articolelor la care colaborează să dea sfaturi directe sau subînțelese, medicale, religiose, politice, etc. --Alex F. (discuție) 30 aprilie 2017 16:03 (EEST)

Wikidata description editing in the Wikipedia Android app[modificare sursă]

Wikidata description editing is a new experiment being rolled out on the Wikipedia app for Android. While this primarily impacts Wikidata, the changes are also addressing a concern about the mobile versions of Wikipedia, so that mobile users will be able to edit directly the descriptions shown under the title of the page and in the search results.

We began by rolling out this feature several weeks ago to a pilot group of Wikipedias (Russian, Hebrew, and Catalan), and have seen very positive results including numerous quality contributions in the form of new and updated descriptions, and a low rate of vandalism.

We are now ready for the next phase of rolling out this feature, which is to enable it in a few days for all Wikipedias except the top ten by usage within the app (i.e. except English, German, Italian, French, Spanish, Japanese, Dutch, Portuguese, Turkish, and Chinese). We will enable the feature for those languages instead at some point in the future, as we closely monitor user engagement with our expanded set of pilot communities. As always, if have any concerns, please reach out to us on wiki at the talk page for this project or by email at reading@wikimedia.org. Thanks!

-DBrant (WMF) 14 aprilie 2017 11:41 (EEST)

DBrant (WMF), could you please clarify what "we are ready" means exactly? Is this already available in the beta version of the app? Does the feature require an update of the app?--Strainu (دسستي‎)  14 aprilie 2017 12:26 (EEST)
Hi Strainu, This means that we are ready to release a Beta version of the app that contains this update (among other improvements), and after a few more days, assuming no technical issues, we'll update the production version, too. This stage of rolling out the feature of editing descriptions requires an update to the app. However, going forward, we will be able to remotely control which additional languages to enable for editing descriptions, without needing to update the app. DBrant (WMF) (discuție) 18 aprilie 2017 17:39 (EEST)

De ce mi s-au sters pozele pe care le-am pus pe pagina lui Marc Marquez?[modificare sursă]

Buna ziua,

Am completat de unde am preluat acele imagini pe care le-am facut mai mici ca sa incapa in articol. Spuneti-mi de ce este nevoie ca o poza luata de pe un anumit site sa primeasca licenta si sa ramana pe pagina lui Marc Marquez.

Astept un raspuns,

Multumesc. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de CompetitiiSportive (discuție • contribuții).

Pentru că nu ați completat corect {{material sub drepturi de autor}}. în multe imagini lipsește articolul, în altele justificarea este "Pentru a pune poza pe pagina lui Marc Marquez" (asta e evident, trebuie însă să explicați de ce e necesar să existe imaginea în pagină), iar în altele formatul lipsește cu totul. Vă sfătuiesc să citiți WP:MP, Wikipedia:Imagini și celelalte pagini la care trimit acestea pentru a înțelege condițiile în care puteți încărca imagini ale căror drepturi de autor nu vă aparțin.--Strainu (دسستي‎)  14 aprilie 2017 14:06 (EEST)

Descifrare text[modificare sursă]

Cine poate spune ce scrie in pictura asta in dreapta jos? Asybaris aport 15 aprilie 2017 17:47 (EEST)

taci, nu te destăinui
că în veci te vei căi…
Când v[r]ei să grăiești,
vezi ia sama bine,
Ce vorbești și unde
Când și către cine.
--Turbojet 15 aprilie 2017 17:58 (EEST)
Merci. Lecca l-a pictat pe Profetul Ilie dupa un maestru, posibil Titian, care zice chestia asta de mai sus. Tot caut si nu gasesc pe net opera originala. Tabloul trebuie sa aibe un nume ce rezulta din scena ilustrata. Care o fi numele? Daca stim numele poate as putea identifica si autorul initial. Asybaris aport 15 aprilie 2017 18:19 (EEST)
Nu cred că vă pot ajuta, cunoștințele mele în domeniu sunt la nivelul Istoria ilustrată a picturii: 1000 de reproduceri în culori, care nici nu o am acum la îndemână. :( --Turbojet 15 aprilie 2017 19:03 (EEST)

Not enough memory[modificare sursă]

Există din nou probleme de memorie legate de preluarea informațiilor din Wikidata. Vezi Alfred Schmidt și Jürgen Habermas unde apare scris Eroare Lua: not enough memory. în locul unde ar trebui să apară datele. --Haptokar (discuție) 16 aprilie 2017 08:38 (EEST)

Am făcut niște modificări și momentan Alfred Schmidt se afișează corect. Problema e că dacă scot apelurile de mw.logObject din Modul:Wikidata se termină memoria, deci ar trebui păstrate deocamdată. Strainu (دسستي‎)  16 aprilie 2017 13:18 (EEST)
Și Jürgen Habermas. --Haptokar (discuție) 16 aprilie 2017 13:20 (EEST)
Nu, acolo tot nu se afișează {{Informații bibliotecare}}. Strainu (دسستي‎)  16 aprilie 2017 13:55 (EEST)
Gata.--Strainu (دسستي‎)  16 aprilie 2017 17:39 (EEST)

De câteva zile, când să descarce Schimbări recente sau Pagini urmărite (niciodată alte pagini), Google Chrome (Windows 10) eșuează (uneori) cu mesajul „Google Chrome ran out of memory when trying to display this web page.” Un reload succesiv se execută corect. N-am verificat dacă fenomenul apare și la Chromium (Linux). Să fie aceeași cauză? -- Victor Blacus (discuție) 17 aprilie 2017 20:13 (EEST)

Nu, acele pagini sunt pagini speciale, nu rulează Lua. În plus, eroare sună a eroare locală (adică calculatorul dvs. rămâne fără memorie). Dacă încercați cu alt browser face la fel?--Strainu (دسستي‎)  17 aprilie 2017 22:52 (EEST)
Cu 8 GB RAM instalat, exclud că s-ar epuiza memoria. În plus, mesajul nu apare decât când se descarcă aceste pagini. Nu am timp să experimentez cu Firefox, iar de Edge oricum mă feresc. Dacă apar indicii noi, voi reveni. Deocamdată mulțumesc. -- Victor Blacus (discuție) 17 aprilie 2017 23:10 (EEST)
Nu trebuie să se termine toată memoria sistemului, ci doar memoria alocată procesului respectiv (în Chrome fiecare filă e un proces diferit).--Strainu (دسستي‎)  18 aprilie 2017 00:13 (EEST)

recrearea articolului[modificare sursă]

Buna seara se poate recrea articolul lidia buble (cantareata romana), dupa cum am observat a fost sters din cauza cacineva a incalcat drepturile de autor. dar eu n-am s-o fac. deci se poate.--Emilian1999 (discuție) 17 aprilie 2017 23:52 (EEST)

Nu mi se pare a fi o personalitate și nu merită un articol de Wikipedia.--DieselEngineRO 18 aprilie 2017 18:30 (EEST)
Articolul Lidia Buble a fost șters pentru că textul acestuia încălca drepturile de autor. Puteți rescrie articolul dacă puteți demonstra prin surse notabilitatea cântăreței.— Ionutzmovie discută 18 aprilie 2017 22:39 (EEST)
Studiind atent articolul dat de Ionuț, această cântăreață pe nume Lidia Buble nu merită un articol de Wikipedia, nu are nici premii, nu a introdus nimic nou etc. Mă întreb dacă celelalți cântărici ca Delia Matache, Andra Măruță, Inna au articole de Wikipedia.--DieselEngineRO 19 aprilie 2017 08:34 (EEST)
Da, au, pentru că articolele respective îndeplinesc criteriul general de notabilitate. --Bătrânul (discuție) 19 aprilie 2017 09:41 (EEST)
Din pagina de utilizator Utilizator:Emilian1999 am reținut obiectivele: Și îmi doresc să recreez foarte multe articole despre personalități din viață noastră, obiecte, mărci, etc. Deci sper să am noroc 🍀🍀să recreez foarte multe articole Wikipedia. Concluzie: Utilizator:Emilian1999 se axează pe articole șterse anterior ca fiind nerelevante. Relevantă speranță. --Miehs (discuție) 19 aprilie 2017 10:31 (EEST)
Totuși, este dreptul lui. Dar cu condiția de a respecta cerințele de la Cereri de recuperare a paginilor șterse. --Bătrânul (discuție) 19 aprilie 2017 11:07 (EEST)
Scuzați că mă bag și eu în discuție, dar la fel s-a întâmplat și cu pagina Arthur Horeanu. Puteți vedea discuția #2, adică cea mai importantă și ,,elegantă, în care s-a vorbit despre Arthur Horeanu chiar aici. --Monsterofain (discuție) 20 aprilie 2017 09:31 (EEST)

Afișarea imaginilor cu adnotări[modificare sursă]

La afișarea imaginilor de la Commons care au adnotări, apare dedesubt textul "This file has annotations. Move the mouse pointer over the image to see them." Știți cumva pe unde ar fi el și cum ar putea fi tradus? Am avea cum (și am vrea) să facem să se afișeze acest text în alt stil? De exemplu, cu caractere mai mici sau italice? —Andreidiscuție 19 aprilie 2017 15:20 (EEST)

Încearcă la MediaWiki:ImageAnnotatorConfig.js. Cred că sună bine „Acest fișier are adnotări. Mișcați cursorul peste imagine pentru a le vedea.”. Stilul probabil e de prin alt script/CSS. E la MediaWiki:ImageAnnotatorHasNotesMsg. —  Andreyyshore  D  C  19 apr. 2017, 15:29 (EEST) 
E tradus la MediaWiki:ImageAnnotatorHasNotesMsg, și la ro.wiki și la commons.--Strainu (دسستي‎)  19 aprilie 2017 15:31 (EEST)
Și atunci de ce mi se afișează permanent în engleză, inclusiv aici? —Andreidiscuție 19 aprilie 2017 16:18 (EEST)
Bună întrebare. M-am uitat un pic, nu pare să facă nicio tentativă să citească pagina din MediaWiki. Totuși, mie la Commons mi se afișează în română - sigur ai limba setată la română acolo? Cea mai simplă soluție pentru noi pare să fie cum a zis Andreyyshore, dar nu e prea elegantă.--Strainu (دسستي‎)  19 aprilie 2017 16:25 (EEST)
Am rezolvat. Rămăsese un update neimportat din 2015.--Strainu (دسستي‎)  19 aprilie 2017 16:38 (EEST)
Mulțumesc. La Commons am interfața în engleză și mi se pare normal să văd mesajul în engleză, dar pe ro.wp o am în română, iar întrebarea era despre Wikipedia în română. Dacă ai interfața de la Commons în română și tu vezi mesajul corect, atunci se poate considera problema rezolvată. —Andreidiscuție 19 aprilie 2017 16:56 (EEST)

Întrebare #1[modificare sursă]

Aș avea o întrebare. De ce e pagina Cafenea arhivată automat de un robot? --Monsterofain (discuție) 19 aprilie 2017 19:34 (EEST)

Vă rog răspundeți-mi pe pagina mea de discuții. Mulțumesc! --Monsterofain (discuție) 19 aprilie 2017 19:35 (EEST)
Din același motiv pentru care este automatizat orice e automatizat: ca să nu consume timpul oamenilor. —Andreidiscuție 19 aprilie 2017 19:45 (EEST)
Nu sunt sigur că am înțeles. Puteți să îmi explicați mai detaliat ce-și-cum pe pagina mea de discuții? --Monsterofain (discuție) 19 aprilie 2017 19:56 (EEST)
Răspunsul este precis și extraordinar de detaliat. Dacă este mai eficient ca o muncă repetitivă să fie făcută de un robot și acel robot este diponibil și poate fi programat pentru așa ceva, atunci asta e alternativa de ales.--Accipiter Q. Gentilis(D) 21 aprilie 2017 19:02 (EEST)

New Page previews feature[modificare sursă]

Întrebare #2[modificare sursă]

Mă poate ajuta cineva? Am vrut să redenumesc pagina Discuție Utilizator:Monsterofain/Arhivă octombrie 2016-februarie 2017 în actuala Discuție Utilizator:Monsterofain/Arhivă octombrie 2016-februarie 2017 - 1. Poate cineva șterge Discuție Utilizator:Monsterofain/Arhivă octombrie 2016-februarie 2017 și să lase doar Discuție Utilizator:Monsterofain/Arhivă octombrie 2016-februarie 2017 - 1? Mulțumesc. --Monsterofain (discuție) 19 aprilie 2017 20:11 (EEST)

Gata! Am rezolvat, parțial! Acum, poate cineva șterge doar pagina Discuție Utilizator:Monsterofain/Arhivă octombrie 2016-februarie 2017? Mulțumesc. --Monsterofain (discuție) 19 aprilie 2017 20:15 (EEST)
Oricum e goală, doar că nu prea știu cum să o șterg, nu să îi șterg doar conținutul! Mă poate cineva ajuta? --Monsterofain (discuție) 19 aprilie 2017 20:17 (EEST)
Rezolvat Rezolvat Ștergerile pot fi operate doar de cei care aparțin anumitor grupuri de utilzatori (e.g. administratorii).--Accipiter Q. Gentilis(D) 19 aprilie 2017 21:00 (EEST)

Întrebare #3[modificare sursă]

Poate cineva șterge pagina Discuție Utilizator:Monsterofain/Arhivă octombrie 2016-februarie 2017 - 1? Mulțumesc. --Monsterofain (discuție) 20 aprilie 2017 12:03 (EEST)

Dacă vrei să se șteargă o pagină, pune în ea formatul {{șr}}, cu un argument care să explice de ce. Poți face referire la criteriile acestea de ștergere rapidă. —Andreidiscuție 20 aprilie 2017 12:12 (EEST)

RFC[modificare sursă]

Aș dori să solicit opinia comunității cu privire la contribuțiile utilizatorului 2602:30A:2ED6:9470:95FD:D613:D79F:3876 în domeniul istoriei timpurii a României, considerând mesajul său nesemnat o invitație la discuție. Supun atenției calitatea surselor citate de dânsul (mai ales trimiterile la http://adevaruldespredaci.ro și http://www.getbeget.org sau revista AGERO) și formatarea acestora. Întrucât este vorba de o adresă „săltăreață” din Ohio, rog și corelarea cu celelate contribuții ale conturilor 2602:30A:2ED6:9470:FD9E:B7DC:64E3:8CB2, 2602:30A:2ED6:9470:38C0:DC15:471F:7DD6, 2602:30A:2ED6:9470:C963:49B5:C03D:310D, 2602:30A:2ED6:9470:7171:760E:F581:4BF6 și 2602:30A:2ED6:9470:AD99:3D61:F591:3392. --Pafsanias (discuție) 22 aprilie 2017 12:00 (EEST)

E o pagină de tip "varză" în care sunt amestecate informații enciclopedice cu altele cu valoare îndoielnică, surse de încredere cu tabloide istorice etc. Necesită un efort prea mare pentru a-l corecta față de rezultatul ce s-ar obține. Din fericire există o sursă foarte bună, dacă cineva e interesat să facă o cronologie a istoriei României, e vorba de lucrarea Istoria României în date. --Macreanu Iulian (discuție) 22 aprilie 2017 13:14 (EEST)
Utilizatorul în cauză cred că este un dacopat.--DieselEngineRO 22 aprilie 2017 13:53 (EEST)

[Conflict de editare] Este evident că 2602:30A:2ED6:9470:95FD:D613:D79F:3876 este noul IP al utilizatorului 2602:30A:2ED6:9470:7171:760E:F581:4BF6, cel care a mai fost atenționat în legătură cu semnarea mesajelor, lipsa de citare a surselor și specializat în comentarii agresive introduse la „descrierea modificărilor”.
Am făcut numeroase corecturi la contribuțiile sale de la Cronologia istoriei românilor, dar m-am oprit în momentul în care a modificat total structura articolului și a început să scrie despre români în prima jumătate a mileniului I și chiar mai înainte.
Desigur, articolul poate fi completat și îmbunătățit, dar ar trebui în prelabil stabilit foarte clar data de începere a acestei cronologii. Mai concret: Wikipedia are două articole distincte Istoria României și Istoria românilor. În introducerea primului articol se specifică „Prin istoria României se înțelege, în mod convențional, istoria regiunii geografice românești precum și a popoarelor care au locuit-o”, deci acolo își au locul și dacii și coloniștii romani și triburile slave și cei care au mai venit pe acest teritoriu. În cel de-al doilea articol se specifică: „Prin istoria românilor se înțelege, în mod convențional, istoria poporului (grupului etnic) român, de la formarea acestuia până la epoca contemporană a secolului XXI”. Că poporul român s-a format în secolul VI, VII sau VIII este încă discutabil, nici istoricii renumiți nu au ajuns la un acord definitiv („consens”, în limbaj wiki...), dar să introduci în articolul „Cronologia istoriei românilor” secolul I (ba chiar și secolele I î.Hr., II î.Hr. și chiar V î.Hr.!) este o exagerare protocronistă (ca să folosesc doar un eufemism...). Sper ca și alți membri ai comunității să-și exprime opiniile în legătură cu articolul respectiv. --Bătrânul (discuție) 22 aprilie 2017 18:59 (EEST)

Din moment ce articolul Istoria românilor include, evident, și ceea ce ține de istoria dacilor, de ce să nu includă și articolul cronologia istoriei românilor aceleași lucruri? Vom face articole separate de cronologii ale fiecărui trib care-a trecut pe teritoriul României de azi? Este absurd. Și nu, mare "Bătrânule", nu este o exagerare protocronistă să menționezi tot ceea ce se știe despre istoria unui popor care constă substratul limbii și al poporului român de astăzi. Că nu vă convin sursele, găsiți voi și adăugați voi surse mai bune. Acestea pot fi considerate surse secunde, sau terțe.
Nu se poate afirma că dacii nu au avut absolut nici un aport la formarea poporului român, și că nu își au locul în cronologia istoriei acestui popor.
Nu știu, dar, cred că unii consumă în mod exclusiv numai Wikipedia, și, consideră că, Wikipedia e ca o mare carte sfântă în cer, în care, dacă cumva scrii ceva în plus, te trăznește Dumnezeu, sau că, e cumva, sfântă, și că, dacă nu există pe Wikipedia, nu există nici în realitate. Mai citiți și altceva decât Wikipedia, că ajungeți de vă tâmpiți, din moment ce, nu tot ceea ce se știe există ca și conținut scris pe Wikipedia.
Utilizatorul în cauză nu e dacopat, ci, face ce poate. Adăugați voi surse mai bune dacă le știți. De asemenea, nu sunt localizat în Ohio. Aceasta este doar ceea ce vedeți voi din utilizarea site-urilor de doi le de "verificare" a ip-urilor. De asemenea, istoria dacilor, fie că vă convine, fie că nu, este parte din istoria românilor. [atac la persoană șters]
De asemenea, eu pur și simplu NU vreau să semnez mesajele. Aveți ora, data, și ip-ul, ESTE de ajuns. Să ziceți mersi că contribui. De asemenea, citez surse acolo unde acestea există, și unde nu, las o etichetă care necesită citare. Faptul că ceva nu are o sursă citată nu înseamnă că nu este adevărat. Iar cât despre comentariile "agresive", unii chiar le merită. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 2602:30a:2ed6:9470:95fd:d613:d79f:3876 (discuție • contribuții) la 22 aprilie 2017 18:44 (EEST).
Nu văd niciun {{nc}} la Cronologia istoriei românilor și oricum acesta ar fi inutil pentru afirmațiile care reprezintă cercetare originală. Pe ce surse s-ar putea baza enunțul dumneavoastră Tabula Peutingeriana menționează 88 de localități, numele a cărora erau dacice la momentul creării acesteia deoarece conțin sufixul -dava. Douăzeci dintre acestea sunt locuite și azi, iar șase dintre ele păstrează același nume, sau conțin o parte a numelui inițial”? --Pafsanias (discuție) 22 aprilie 2017 19:16 (EEST)

Dacă tu nu vezi nici un {{nc}} la Cronologia istoriei românilor, eu ce să-ți fac. Dual de exemplu. De asemenea, dacă ai vreo problemă cu afirmația legată de Tabula Peutingeriana, n-ai decât să adaugi o etichetă menționând că respectiva propoziție necesită citare. Citește articolul Tabula Peutingeriana în românește, și, convinge-te. Cluj-Napoca de exemplu. Blandiana. Și așa mai departe.

De asemenea, mai beliți și voi ochii la articole ca https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Romanian_history și nu mai tot comentați atâta fiindcă vă este ciudă că cineva a adăugat mai mult conținut decât voi. Tipic Wikipedia românească. În loc să ziceți mersi cuiva că a lucrat atât de mult încât să corecteze articolul acesta, care era jale înainte, având tot felul de informații introduse fără ca acestea să fie în ordine cronologică, în special în jurul anilor 1917 și 1918, fără să fie scris cu diacritice, și, fără punctuație, voi, [atac la persoană șters], comentați. Ce să mai zic. Tipic.

Și, serios, avertizat? Avertizat că nu semnează comentariile? NU VREAU să semnez. PUNCT. Care vă este problema? Acesta este felul în care funcționează Wikipedia. Dacă vrei te semnezi, dacă nu, nu. dacă vrei te înregistrezi, dacă nu, nu. Ei, uite, eu, NU VREAU. Nici să mă semnez, nici să mă înregistrez. Contribuirea la articole Wikipedia nu necesită nici una dintre acestea.[atac la persoană șters]. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 2602:30a:2ed6:9470:95fd:d613:d79f:3876 (discuție • contribuții).

Utilizator blocat 1 săptămână date fiind devierile sale comportamentale. Am reținut și afirmațiile sale că nu dorește să respecte anumite reguli de conduită uzuale, aici, drept care am considerat că oferirea unui timp suplimentar de gândire dânsului este în avantajul Enciclopediei.--Accipiter Q. Gentilis(D) 22 aprilie 2017 20:41 (EEST)
Sper că entuziastul nihilist istoriopat, care confundă „istoria românilor” cu „istoria teritoriului actual al României”, nu va purcede în săptămâna de pauză cu compilarea „istoriei românilor” începând din Paleozoic, încercând să dovedească că aceștia au supraviețuit celei mai mari extincții în masă din istoria Pământului, Extincția Permian-Triasic, teorie pe care să ne-o „servească“ după ispășirea penitenței. --Miehs (discuție) 22 aprilie 2017 23:36 (EEST)
Mă tem că distincția între istoria României și istoria românilor e prea subtilă pentru ca el/ea să o facă. Încă nu a reușit să deosebească lucrurile pe care putem să le facem dacă vrem (înregistrarea unui cont de utilizator); cele pe care le facem pentru a ne face înțeleși și a ne respecta reciproc (semnarea mesajelor din paginile de discuții) și cele pe care le facem pentru a ne respecta cititorii și reutilizatorii (selecția surselor, citarea de surse de încredere). —Andreidiscuție 24 aprilie 2017 17:01 (EEST)

Blocarea unei singure adrese nu este suficientă, în cazul anonimilor săltăreți(2602:30A:2ED6:9470:1D02:6856:5566:538F). Ar trebui clarificat statutul de clone al acestor conturi alternative și reglementată posibilitatea blocării lor pe termen mai lung. Dacă adresele IP dinamice nu pot fi obligate să se înregistreze, pentru contabilizarea unitară a contribuțiilor lor (și a avertismentelor), am putea impune măcar declararea explicită a conexiunii dintre ele sau folosirea unui format de tip redirecționare fină către un cont principal? --Pafsanias (discuție) 25 aprilie 2017 12:42 (EEST)

Adresele IP nu sunt conturi, dar schimbarea adresei IP pentru a ocoli blocarea este o încălcare a politicii Wikipedia:Clone. Pe scurt despre IPv6: o comparație a primelor 4 grupuri din adresă este echivalentă cu o comparație a unei adrese IPv4 complete (deci asemănarea într-un prefix suficient de mare al acestor 4 blocuri indică o rețea similară); ultimele 4 grupuri sunt informație nouă față de IPv4, dar care este utilă doar atunci când ultimele 4 blocuri sunt identice, altfel ea nu înseamnă nimic. Se pot face și range-blockuri. —Andreidiscuție 25 aprilie 2017 12:57 (EEST)
Mulțumesc pentru precizări. Dacă înțeleg eu bine, identitatea ultimelor patru blocuri înseamnă aceeași mașină, dar eventualele diferențe dintre ele nu înseamnă neapărat mașini diferite? --Pafsanias (discuție) 25 aprilie 2017 13:05 (EEST)
Poate însemna „aceeași interfață de rețea” (o mașină poate avea mai multe). Ele pot fi calculate și din adresa MAC a interfeței, dar nu e obligatoriu. Faptul că sunt diferite nu înseamnă nimic, doar similitudinea lor oferă informație. —Andreidiscuție 25 aprilie 2017 13:21 (EEST)
OK. Rămâne problema contabilizării unitare a contribuțiilor de la adrese IP multiple și mai ales a avertismentelor răspândite pe pagini de discuție:utilizator diferite. Credeți că ar reprezenta o violare a politicii cu privire la privacy să solicităm declararea și interconectarea lor (așa cum recomandăm în cazul conturilor alternative înregistrate)? --Pafsanias (discuție) 25 aprilie 2017 13:49 (EEST)
Da. Adresa IP expune mai multe lucruri care pot afecta privacy-ul (locație la momentul de timp a editării, furnizor Internet). Conturile anonime, însă, ascund acele informații, deci declararea lor nu reprezintă niciun fel de problemă de acest gen. —Andreidiscuție 25 aprilie 2017 13:58 (EEST)
Mda... Deși mulți colegi consideră că cei care contribuie de pe adrese IP fără înregistrare sunt un fel de „victime” ale discriminării în proiectul nostru, eu am impresia tot mai mult că sunt de fapt „privilegiați” în raport cu alți utilizatori înregistrați. Imunitatea de care se bucură este vecină cu noțiunea juridică de „iresponsabilitate”. Această discuție mi-a amintit de comportamentul sfidător al utilizatorului SenatorulX, dar și de alte reclamații mai vechi referitoare la anonimii săltăreți. --Pafsanias (discuție) 25 aprilie 2017 14:44 (EEST)
Exemplu: la pagina Anghel, vandalul de ieri și cel de azi au fix aceeași adresă de mașină, deși jumătățile finale sunt diferite; dacă folosea IPv4, ar fi avut același IP. —Andreidiscuție 27 aprilie 2017 17:19 (EEST)
Exemplu instructiv. Poate fi concepută vreo procedură automată (modul, gadget, robot) care să recunoască imediat celelalte contribuții, pe baza primelor patru blocuri din IPv6? --Pafsanias (discuție) 27 aprilie 2017 19:55 (EEST)

A se vedea și editările de la Wikidata. Eu am dat undo, dar poate ar trebui să se uite cineva la relația dintre cele 2 pagini.--Strainu (دسستي‎)  27 aprilie 2017 09:02 (EEST)

Traducere Wiki[modificare sursă]

Bună ziua. Nu găsesc în comenzile mele butonul de traducere articole Wiki cu toate că am opțiuni la Beta activate. O altă scurtătură există?--DieselEngineRO 24 aprilie 2017 10:02 (EEST)

Programul e momentan dezactivat, vezi https://www.mediawiki.org/wiki/Talk:Content_translation. Se lucrează de câteva zile la el și se speră că va fi din nou activ în această săptămână. --Haptokar (discuție) 24 aprilie 2017 10:08 (EEST)
Mulțumesc pentru informații.--DieselEngineRO 24 aprilie 2017 10:12 (EEST)
@DieselEngineRO: Programul este din nou activ de câteva minute. --Haptokar (discuție) 25 aprilie 2017 20:12 (EEST)
Mulțumesc mult! Se pare că au îmbunătățit funcția...--DieselEngineRO 25 aprilie 2017 21:42 (EEST)
N-au îmbunătățit nimic, e aceeași șandrama șolcăită. Halucinantă discuția de la Phabricator, singurul care încearcă să-i mai lumineze pe toți e jcrespo. Ceilalți bâjbâie, deși cred că de un an sunt raportate constant probleme cauzate de disfuncționalități ale procedurii de salvare a paginilor traduse (inclusiv cu pierderi de date), și ei le-au tot ignorat.
Cel mai enervant lucru e că unealta asta, așa modest concepută și executată, este extrem de utilă. —Andreidiscuție 26 aprilie 2017 10:56 (EEST)
Da, am încercat acum pe un articol și merge ca-nainte de rău. Mai bine rămân pe Google Translate, că e prea mult chin pentru a evita să pui a doua oară legăturile...--DieselEngineRO 26 aprilie 2017 11:39 (EEST)

Am pornit un thread despre ce planuri au, poate vreți să-l urmăriți.--Strainu (دسستي‎)  27 aprilie 2017 08:57 (EEST)

Vezi mw:Content_translation/Roadmap/2017–2018.--Strainu (دسستي‎)  2 mai 2017 13:50 (EEST)

Titlu italic cu paranteză[modificare sursă]

Infocasetele pentru filme, seriale, cântece și albume introduc automat un DISPLAYTITLE în pagină, însă în cazul titlurilor cu paranteză nu pare să funcționeze corect, paginile fiind introduse în Categorie:Pages with ignored display titles. DISPLAYTITLE are unele limitări, de care {{titlu corect}} ține cont. Din păcate nu am reușit să mă prind dacă același algoritm e implementat și pentru infocasete. Poate să se mai uite cineva și să rezolve problema vă rog?--Strainu (دسستي‎)  24 aprilie 2017 13:32 (EEST)

A se vedea eventual și discuția mai veche de la Discuție Wikipedia:Titluri#Scriere titluri cu caractere italice (cursive), care se referă la formatele concurente, avantajele și dezavantajele lor. --Pafsanias (discuție) 24 aprilie 2017 13:45 (EEST)

Stiti ce face un birocrat in wikipedia?[modificare sursă]

Stiti ce face un birocrat/checkuser/patrulator/administrator in wikipedia?

                                  --MMCmateimihaicostachehttps://ro.wikipedia.org/wiki/Utilizator:Matei_Mihaimmc 25 aprilie 2017 11:59 (EEST)
Da, știm. --Bătrânul (discuție) 25 aprilie 2017 12:39 (EEST)
P.S. Iar cei care nu știu, pot afla din paginile WP:B/WP:Ch/Wikipedia:Patrulare/WP:A. --Bătrânul (discuție) 25 aprilie 2017 12:45 (EEST)

Wikipedia:Wikimedia CEE Spring 2017[modificare sursă]

După cum știți, concursul e în toi și la el poate participa oricine. Din păcate, avem o participare scăzută [relativ cu alte comunități]. Premiile nu vor fi oferite dacă nu vor fi scrise un anumit număr de articole (detalii în regulament), iar pentru ca premiile să nu rămână nefolosite, vă invit să participați! Cu doar un articol pe zi, puteți face cumpărături [#### șters nume magazin] după concurs din contul CEE Spring. ;) //  Gikü  vorbe  fapte  (TW)

@Gikü: Nu vă lăsați descurajați! S-ar putea ca trimiterea la [#### șters nume magazin] să nu fie suficient de ademenitoare pentru toți clienții potențali, dar beneficiul pentru ro.wiki este mai mult ca sigur. ;) --Pafsanias (discuție) 27 aprilie 2017 16:52 (EEST)
Eu sunt cam descurajat...Premiul ce constă în bani poate fi cheltuit numai pe Elefant.ro, iar magazinul ăla nu are nimic ce poate fi cumpărat. Dacă era Dedeman, Emag sau Flanco era complet altceva.--DieselEngineRO 28 aprilie 2017 14:39 (EEST)
Totuși, nu cred că e cazul să facem aici publicitate mascată vreunui agent comercial. --Pafsanias (discuție) 28 aprilie 2017 14:43 (EEST)
@DieselEngineRO: N'o să vă vină să credeți, dar anul trecut nu numai că premiul era un voucher la #### — era un voucher numai pentru cărți de la ####! :) //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 28 aprilie 2017 15:13 (EEST)
Cu ce dezastru se confrunta wikipedia cu privire la numarul de contribuitori, in curand vor fi dispusi sa plateasca bruma de indivizi care-si mai pierd timpul pe aici. Daca te uiti la en.wiki care ziua are circa 2-4 contributii pe secunda la o populatie de peste 3 miliarde de vorbitori, poate si mai mult, iti dai seama ca aplombul initial care s-a mentinut cativa ani, a disparut complet. La ro.wiki ce sa mai vorbim, aici suntem deja in copârșău mancati deja de viermi. Asybaris aport 28 aprilie 2017 15:18 (EEST)

@DieselEngineRO: Întotdeauna s-a considerat că activitatea pe Wikipedia nu este prestată pentru un câștig material, fie el și în obiecte. Și pe vremea concursurilor de scriere premiile (oferite tot de utilizatori) constau în majoritate în documentație, destinată scrierii altor articole. De aceea posibilitatea de a cumpăra cărți din librării este utilă pentru Wikipedia, dar cea de a cumpăra obiecte nu. Posibilitățile motivării utilizatorilor prin obiecte este mult prea slabă pe Wikipedia, fondurile care apar sunt mult prea mici. Dacă se dorește un câștig material se găsesc alte domenii pe net, mult mai lucrative. --Turbojet 28 aprilie 2017 15:22 (EEST)

Mă scuzați, chiar nu am vrut să fac reclamă, era doar un exemplu. Pe elef...ro se pot cumpăra parfumuri, dar care dintre noi se dă cu parfumuri de damă? :)Am văzut de asemena cărți, dar puține, și necitibile, literatură modernă pe care eu personal o detest. Eu citesc povești originale. E adevărat că Wikipedia din România se târăște și o să avem mai mulți vandali decât contribuitori.
Am o întrebare: Elef..ro s-a oferit partener al acestei acțiuni Wiki sau s-a realizat un concurs?--DieselEngineRO 28 aprilie 2017 16:53 (EEST)
Nu a fost niciun concurs, a fost ales #### pentru că are reprezentanță în Republica Moldova. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 28 aprilie 2017 17:05 (EEST)
Părerea mea e că nu am ce să caut la un concurs de făcut cioturi, așa că regret, dar nu susțin ideea de a continua cu genul ăsta de concurs.--Accipiter Q. Gentilis(D) 28 aprilie 2017 16:55 (EEST)
@Accipiter Q. Gentilis: În teorie e concurs de creat cioturi; în practică articolele create sunt destul de lungi: listă ordonată după mărimea articolelor descrescător. Unul din cele mai scurte articole este Dmitri Andrusov, dar priviți că e suficient de informativ. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 28 aprilie 2017 17:05 (EEST)

Legat de modul de desfășurare, am și eu unele rețineri. Le voi expune cu ocazia următorului concurs. Deocamdată, însă, vorbim despre inițiativa unui utilizator (Gikü) sponzorizată prin propriile finanțe. Apreciez mult acest lucru și eforturile pe care le face. Celor care au criticat acest concurs le pun următoarele întrebari: v-ați expus cumva vreo părere înainte să înceapă acest concurs? Înțelegeți efortul fizic și financiar pe care îl face acest om? DieselEngineRO, în mod special consider afirmațiile dvs. ca fiind nepotrivite în mare parte. Wintereu 28 aprilie 2017 21:39 (EEST)

Legat de modul de desfășurare, și eu am rețineri )))) PS: De ce „propriile finanțe”? Banii vin de la Wikimedia Austria. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 28 aprilie 2017 22:32 (EEST)
Da... la Wikimedia Austria, dar eu am bagat parnosul ptr premiere. Asta ca sa stiti cine-i Mecena. Asybaris aport 28 aprilie 2017 23:35 (EEST)

Noaptea e un sfetnic bun și ca atare pot să spun că cele scrise de Wintereu mai sus, în mare cam așa sunt. Principial apreciez și eu eforturile pe care le face Gikü, asta e clar. Am stat și m-am gândit însă un pic cum ar fi fost ca în primul meu an de Wikipedia, să fi văzut o astfel de discuție în care un tip cu statutul pe care îl am eu acum aici ar fi fost așa de categoric cum am fost eu mai sus și mi-am dat seama că nu am procedat ok. La urma urmei inițiativele trebuie adresate unui palier cât mai larg de opțiuni pentru a include cât mai mulți contributori. Faptul că nu dorești să te incluzi într-o anume inițiativă, nu înseamnă că trebuie să o și critici sau să nu fii atent la ce spui, astfel încât să o torpilezi fără să vrei.

Drept care, ca să mă spăl cred că va trebui să contribui și eu cu câteva mlădițe. :) --Accipiter Q. Gentilis(D) 29 aprilie 2017 11:30 (EEST)

Eu încă nu înțeleg de unde reiese critica din discuția mea. Oricum, @Gikü: sper ca nu te-ai supărat pe mine.--DieselEngineRO 29 aprilie 2017 11:36 (EEST)

Știu cât de mult a muncit anul trecut Strainu pentru a fi interfața între Wikipedia în limba română și organizatorii concursului, deci cred că el și cu Giku ar merita cu vârf și îndesat mulțumiri din partea întregului colectiv ro.Wikipedia pentru că au conectat micul nostru grup la grupul internațional al wikipediștilor. Nemulțumirile că nu se dau ca premii materiale de construcții, mobilier sau electrocasnice le consider deplasate. Mulțumesc, Strainu. Mulțumesc, Giku. --Haptokar (discuție) 29 aprilie 2017 12:07 (EEST)

Deci în concluzie câte articole trebuie scrise cel puțin, ca să iasă ghișeftu' ? Nu am ginit pe unde se află treaba asta și suspectez că de vină e Elefantu' (care a ascuns mortarul, cărămizile, mașinile de spălat și cuierele)...--Accipiter Q. Gentilis(D) 29 aprilie 2017 12:47 (EEST)

Noi contribuim aici de plăcere, unii de nevoie, prin voluntariat. Premiile te fac un om disperat, cum pățiși eu. P.S. Nu era vorba de cuiere și cărămizi. Mă gândeam la altceva...--DieselEngineRO 29 aprilie 2017 13:51 (EEST)

Modificare imagine infocasetă[modificare sursă]

Bună!

Încerc să înțeleg și să aflu, dar nu reușesc, cum poate fi schimbată imaginea din infocaseta om politic?

Mulțumesc!

Toate bune!--I.timcu (discuție) 27 aprilie 2017 19:16 (EEST)

Cel mai rapid, mergeți la Wikidata (click pe „modifică date” în subsolul infocasetei) și în pagina în care ajungeți modificați valoarea asociată câmpului imagine (P18). Dacă însă imaginea e stocată local, faceți click pe „modificare”, apoi click pe modul, apoi click pe butonul „modificare” din caseta mică ce apare; apoi în tabel căutați câmpul „imagine”. —Andreidiscuție 27 aprilie 2017 19:35 (EEST)

Golf lângă Odesa sau lângă (limanul ? Nistrului)[modificare sursă]

Știe cineva unde se află un golf numit Jebriani sau cu un nume care să sune asemănător, între Nistru și Odesa sau pe lângă Nistru - în relativa apropiere a vărsării acestuia ? A fost un teritoriu aflat peste Nistru ocupat vremelnic de trupele române în 1918, asupra căruia s-au purtat în februarie 1918 negocieri cu RUMCEROD. --Accipiter Q. Gentilis(D) 27 aprilie 2017 20:19 (EEST)

Am cautat, dar n-am gasit. Nu as crede ca este in Limanul Nistrului. Pe litoralul Marii Negre nu are unde fi, doar in alte limanuri. Poate fi si in lacurile raspandite in zona aia. M-am uitat pe wikimapia care-i mai dezvoltata, dar nu e nimic. Asybaris aport 27 aprilie 2017 21:00 (EEST)
N-o fi având legătură cu Jibrieni, Chilia (în rusă Жебрияны, transliterat Jebriani), unde se află un cordon litoral ce a închis un golf mai vechi? --Haptokar (discuție) 27 aprilie 2017 21:09 (EEST)
Acum vad ca golful se numeste Жебрияны la fel ca localitatea. Dar nu are sens ptr ca e vorba dincolo de Nistru, ori aici e foarte departe de el. Asybaris aport 27 aprilie 2017 21:35 (EEST) PS. S-ar putea sa-l fi identificat Haptokar. Se vede pe wikimapia foarte clar figurat. Vezi aici
Nu, am auzit si eu de Jebriani in acelasi context. Cred ca este o denumire ce tine de o localitate. Eu am facut harta asta si se poate vedea ca denumirile romanesti nu neaparat au o similitudine in rusa sau ucraineana. Asa ca trebuie cautat daca nu cumva este o localitate care sa dea si numele asa zisului golf. Poate ca este chiar Karagolsky figurat pe harta mea. Este singurul golf al limanului nistrean.Asybaris aport 27 aprilie 2017 21:19 (EEST)
Poate fi unul din cele doua "golfuri", ca-s ca doua cocoașe, de la Ovidiopol din care unul sa aiba numele unui cartier care mai demult sa fi fost o localitate al carei nume sa fi fost ceva in genul Jebriani. Asybaris aport 27 aprilie 2017 21:23 (EEST)
Relieful zonei era un pic diferit acum 100 de ani, deci trebuie căutat pe o hartă veche, nu pe una recentă. Cum a fost și cu insula Carolina, dacă-și mai amintește cineva. --Haptokar (discuție) 27 aprilie 2017 21:26 (EEST)
Mda, pe harta RDM din 1918 întradevăr la nord de Vîlcov este un lac de liman litoral intitulat Jăbrieni.--Accipiter Q. Gentilis(D) 27 aprilie 2017 21:53 (EEST)

Vedeți aici (sau mai bine spus auziți...) în Constantiniu, Florin; Rakovski, tezaurul și Basarabia (1918); Comunicare organizată în data de 19 mai 2011 la Academia Română de Secția de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române - începând de la min 37:55 al comunicării este pomenit de vreo 2-3 ori. Cred că Florin Constantiniu postează eronat respectivul golf dincolo de Nistru, pentru că tot el spune anterior cu câteva secunde de "că era dincolo de Nistru" --> "punct strategic militar din apropiere de gurile Dunării".--Accipiter Q. Gentilis(D) 27 aprilie 2017 22:00 (EEST) P.S. Materialul oricum merită ascultat de la cap la coadă (în special de la min 20:20 încolo unde Constantiniu trece la problema Acordului cu Racovski), fiindcă este deosebit de bine formulat.

A zis bine Haptokar, vezi wikimapia, e lac, localitate si golf. Asybaris aport 27 aprilie 2017 22:09 (EEST)
În context: discuția despre insula Carolina.--Accipiter Q. Gentilis(D) 27 aprilie 2017 22:52 (EEST)

Vezi articolele Golful Jibrieni Jibrieni, Chilia și The Danube Delta. Geomorphology and Holocene Evolution: a Synthesis / Le delta du Danube. Géomorphologie et évolution holocène : une synthèse. --Danvasilis (discuție) 29 aprilie 2017 23:41 (EEST)

Vezi și articolul Insula Carolina --Danvasilis (discuție) 6 mai 2017 23:44 (EEST)

Mulțumim Danvasilis.--Accipiter Q. Gentilis(D) 7 mai 2017 00:22 (EEST)

Wikipedia interzisă?[modificare sursă]

Agenția de presă Mediafax a anunțat astăzi la ora 13:20 că „autoritățile turce au blocat accesul către pagina enciclopediei online Wikipedia”. Am intrat acum pe ro.Wikipedia și am răsuflat ușurat: aceasta poate fi accesată (încă...)

Dacă se consideră că această știre nu își are locul aici, rog să fie mutată la Wikipedia:Oracol. --Bătrânul (discuție) 29 aprilie 2017 18:38 (EEST)

Probabil accesul din Turcia. N-au cum bloca din restul lumii, că serverele nu-s la ei. --Turbojet 29 aprilie 2017 18:43 (EEST)
Da. Citez din comunicatul BBC: „Turkey has blocked all access inside the country to the online encyclopaedia Wikipedia.” -- Victor Blacus (discuție) 29 aprilie 2017 18:49 (EEST)
@Sîmbotin: Știrea figurează la „Actualități” de la 29 aprilie 2017 11:59‎. -- Victor Blacus (discuție) 29 aprilie 2017 19:19 (EEST)
@Victor Blacus: Scuze - nu observasem (accesez foarte rar pagina principală; de obicei intru direct în „pagini urmărite” sau în „schimbări recente”).
@Turbojet: Ultima mea frază din prima intervenție s-a vrut a fi o glumă, dar probabil că nu a fost prea reușită... Oricum, mulțumesc pentru răspuns. --Bătrânul (discuție) 29 aprilie 2017 20:12 (EEST)

Ce e cât se poate de trist este că regimurile autoritare din Rusia și Turcia alături de regimurile din Polonia și Ungaria cu tendințe autoritariste nu au cum să nu influențeze ca model, direcția în care vor evolua zonele Europei Centrale, de Est și de Sud-Est în următorul deceniu. E clar că regimul Erdogan a pus cep accesului la o altă opinie decât cea oficială. Trebuie să fii foarte naiv să crezi că aceste modele nu au sădit deja pui viguroși, în mințile europenilor confruntați cu deriva și autismul birocrației de la Bruxelles și cu inconștiența propriilor conducători.--Accipiter Q. Gentilis(D) 29 aprilie 2017 22:15 (EEST)

Probleme cu schimbările recente?[modificare sursă]

De vreo 2 zile am probleme cu accesarea Special:Schimbări recente, ori primesc pagini goale ori mesaj de eroare pe server. Mai are cineva problema asta?--Strainu (دسستي‎)  29 aprilie 2017 20:36 (EEST)

La mine merge corect, și cu Microsoft Edge și cu Internet Explorer 11 și cu Android (de pe mobil). --Bătrânul (discuție) 29 aprilie 2017 20:49 (EEST)
Am semnalat nu demult o problemă similară, dar s-a ajuns la concluzia că ar fi o problemă locală de memorie, ceea ce nu cred. Browserul meu continuă să producă acel mesaj, dar numai la Schimbări recente și (mai rar) la Pagini urmărite. Cred că e la mijoc modul în care interacționează scriptul care generează pagina cu browserul (Chrome/Chromium, nu am testat altul). -- Victor Blacus (discuție) 29 aprilie 2017 21:01 (EEST)
Diferența e că la mine nu se rezolvă cu reload. Problema pare legată de "Schimbări recente avansate". Dintre cei care folosesc opțiunea, are cineva probleme?--Strainu (دسستي‎)  29 aprilie 2017 21:19 (EEST)
Tot eu răspund: când dau click pe RTRC apare o pagină goală cu mesajul „această pagină este goală în mod intenționat”, dar după maximum o secundă apare pagina „Schimbări recente în timp real (v1.3.3)”. Menționez că laptopul meu e destul de slăbuț (ca performanțe). --Bătrânul (discuție) 29 aprilie 2017 21:57 (EEST)

Mulțumesc, pare că am rezolvat. Nu sunt sigur cum, dar dacă merge, e OK.--Strainu (دسستي‎)  29 aprilie 2017 22:37 (EEST)

Problema apare pentru schimbările recente avansate, dacă aveți bifat în opțiuni să se afișeze categorizarea paginilor. Se pare că o schimbare recentă a stricat ceva prin baza de date și de aceea apar probleme. Poate apărea și la pagini urmărite. Dacă vă interesează detaliile tehnice, phab:T164059.--Strainu (دسستي‎)  30 aprilie 2017 22:20 (EEST)

The strategy discussion. The Cycle 2 will start on May 5[modificare sursă]

Salut! I'm sorry that I'm not writing în limba română. Please help translate to your language!

What's been going on so far

The first cycle of the Wikimedia movement strategy process recently concluded and the second cycle will begin soon. The strategy facilitators and many volunteers have summarized the discussions of the previous month. A quantitative analysis of the more than 1800 summary statements collected from the various communities will be posted on Meta for translation this week, alongside the report from the Berlin conference.

What will happen

The second cycle is set to begin on May 5 and run until May 31. During that period, you will be invited to dive into the main topics that emerged in the first cycle, discuss what they mean, which ones are the most important and why, and what their practical implications are. This work will be informed and complemented by research involving new voices that haven’t traditionally been included in strategy discussions, like readers, partners, and experts.

Together, we will begin to make sense of all this information and organize it into a meaningful guiding document, which we will all collectively refine during the third and last cycle in June−July.

What you could do
 • Tell us where to announce the start of the Cycle 2, and how to do that, so we could be sure the majority of your community is informed and has a chance to feel committed, and
 • Facilitate the Cycle 2 discussions here, on Romanian Wikipedia (with invitations to the contributors of other Romanian projects).

Friendly disclaimer: this message wasn't written by a bureaucrat or a person who doesn't care about your project. I'm a Wikipedian. If you have any questions, please, do ask! SGrabarczuk (WMF) (discuție) 30 aprilie 2017 17:10 (EEST)

Ana Blandiana[modificare sursă]

Wikipedia este acuzata de informatii false aduse in spatiul public despre biografia poetesei Blandiana. Vedeti aici (1), aici (2). Se impune cu necesitate ca sa se faca ceva in sensul asta, macar un capitol de controverse daca nu mai mult. Am citit sursa 2 si pare ca argumentele aduse sunt foarte clare si intr-adevar falsificarea securoidă a functionat voit sau nevoit in enciclopedia noastra. Cine o iubeste sau o uraste sa faca ceva. Mie nu mi-a placut niciodata de acest personaj mieros al poeziei romanesti. Deci nu fac nimic. Doar semnalez. Asybaris aport 1 mai 2017 20:35 (EEST)

Cine mă poate ajuta?[modificare sursă]

Am nevoie de ajutor privind copierea informațiilor de pe acest site (de exemplu ,vreau să copiez informații despre Napoleon Bonaparte) , am nevoie la un referat la școală . Vreau să vorbesc cu cineva care să îmi explice mai pe îndelete cum stă treaba cu copierea informațiilor de pe acest site în termeni legali. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 2A04:241A:8442:4380:78CC:505E:8D31:914E (discuție • contribuții).

În termeni legali textul poate fi reprodus de oricine, în orice scop, dar doar cu menționarea Wikipediei, licenței și istoricului textului. Pentru a nu fi plagiat, fragmentele copiate se pun între ghilimele și se menționează sursa. Tgeorgescu (discuție) 2 mai 2017 20:09 (EEST)
Profesorii știu și ei să se uite pe Wikipedia și prin site-urile de referate și știu când un referat este făcut fără muncă, prin simplă „preluare” din altă parte. --Turbojet 2 mai 2017 23:51 (EEST)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (May 2017)[modificare sursă]

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Expansions

 • Gale – Biography In Context database added
 • Adam Matthew – all 53 databases now available

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Project MUSE, EBSCO, Taylor & Francis and Newspaperarchive.com.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 2 mai 2017 21:52 (EEST)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Aaron.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Wikipedia, condamnată în Suedia[modificare sursă]

Știrea are deja aproape o lună, însă cred că e bine să fie adusă în atenția comunității. Este vorba despre încălcarea drepturilor de autor prin găzduirea unor imagini reprezentând opere de artă publice din Suedia. Vezi aici, aici și aici. Wintereu 2 mai 2017 21:56 (EEST)

Știam de proces. Bănuiesc că acum a rămas definitivă sentința. BUS vrea și cu slănina-n pod și cu varza unsă. Vor și să fie promovați de Wikipedia, și să primească drepturi de autor. Lamentările că cereau mai puțin decât avocații propuneau practic o târguială. Nu trebuie să li se facă nicio concesie. Nu vor să lase liber fotografiatul — nu vor exista fotografii libere. Măcar Wikipedia le menționează numele. Ce, turiștii care fac poze știu cine e artistul și-i fac reclamă? N-au decât să rămână niște anonimi. --Turbojet 2 mai 2017 23:47 (EEST)

Am nevoie de ajutor, urgent ![modificare sursă]

Am copiat mai multe informații (despre Napoleon Bonaparte)de pe wikipedia în limba franceză ( am făcut un referat la franceză pentru liceu), și la sfârșitul referatului , la bibliografie am pus URL la pagina wikipedia în limba franceză de unde am preluat informațiile, adică am precizat sursa. Este de ajuns ? Adică ceea ce am făcut eu este în termeni legali? Sau mai trebuie o licență (CC-BY-SA) si istoricul textului? Sunt nelămurit , vă rog ajutați-mă , am nevoie seara asta de răspuns ! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 2a04:241a:8442:4380:7872:519f:330e:cda3 (discuție • contribuții).

La pagina Napoléon Ier (ca și la orice alt articol pe wikipedia) aveți în stânga o legătură „Citer cette page”. Intrați acolo și vedeți instrucțiunile. În cazul Dvs. pagina se citează cu următorul text:

Contenu soumis à la licence CC-BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.fr) Source : Article Napoléon Ier de Wikipédia en français (http://fr.wikipedia.org/wiki/Napol%C3%A9on_Ier).

Cu bine. //  Gikü  vorbe  fapte  miercuri, 3 mai 2017 21:47 (EEST)
Tehnic, se poate comite plagiat fără a încălca nicio lege. Tgeorgescu (discuție) 4 mai 2017 02:56 (EEST)

Voting has begun in 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[modificare sursă]

3 mai 2017 22:14 (EEST)

Fără titlu[modificare sursă]

Buna. Cu ce pot ajuta? Sunt nou si nu stiu prea multe. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de SkyLake (discuție • contribuții). Sunt pagini cu greșeli de scriere sau fară "ș,ț,ă,â,î"? aș dori sa le corectez, dar e greu sa le gasesc intre atatea articole. As dori sa lucrez si cu imagini daca se poate, fiindca imi place.SkyLake (discuție) 6 mai 2017 14:29 (EEST)

Sutele de articole care necesită diacritice le găsiți în Categorie:Pagini fără diacritice. Succes la corectare! --Bătrânul (discuție) 6 mai 2017 16:57 (EEST)
SkyLake, găsiți și articole cu greșeli gramaticale în Categorie:Articole cu grafie incorectă. Imaginile de aici sunt în general problematice și ar trebui umblat cu ele doar după ce vă familiarizați puțin cu stufoasa problematică a drepturilor de autor în domeniul lor. Puteți începe însă cu imaginile de la Commons. Principalul aspect cu care poate ajuta aproape orice nou venit este categorisirea imaginilor. De exemplu, imagini fără categorie sunt în commons:Category:Media needing categories, dar, dacă doriți să umblați de exemplu în arborii categoriilor România sau Republica Moldova. Veți vedea că sunt acolo multe imagini care și-ar avea locul în categorii mai specifice. —Andreidiscuție 8 mai 2017 10:02 (EEST)

Dupa ce adaug diacriticele, ce să fac ca să nu mai apară in categoria aia?SkyLake (discuție) 12 mai 2017 12:50 (EEST)

Scoateți eticheta dar doar după ce ați introdus toate diacriticele, nu doar în introducere.--Strainu (دسستي‎)  12 mai 2017 13:02 (EEST)

Bine, mulțumesc.SkyLake (discuție) 12 mai 2017 17:46 (EEST)

ro.wiki vs. en.wiki[modificare sursă]

Observ ca articolele de la en.wiki, in special cele despre romani/Romania, sunt mai bune/bine scrise decat versiunile lor in limba romana. De ce romanii care contribuie acolo nu o fac si la wikipedia in romana?! Observ ca wikipedia in romana este mai saraca in continut, dar si in calitate, fata de versiunea engleza. Deasemenea articolele bune din versiunea in romana sunt mai mult traduse din versiunea in engleza. De ce nu exista mai mult interes, si mai profesionit, pentru dezvoltarea wikipediei in romana? --5.12.134.86 (discuție) 7 mai 2017 11:10 (EEST)

Wikipedia este scrisă de redactori voluntari. De ce nu vă alăturați lor, cu mai mult interes și mai profesionist, pentru dezvoltarea Wikipediei în limba română? -- Victor Blacus (discuție) 7 mai 2017 11:32 (EEST)
Întrebați-i pe ei. Dar un răspuns simplu este că oricine are un timp de lucru la Wikipedia limitat. Colegii români care scriu acele articole în engleză fac foarte bine că se concentrează acolo, deoarece și printre noi, cei care lucrăm (și) la Wikipedia în română, sunt puțini care stăpânesc engleza la un nivel profesional, atât încât să scrie un articol enciclopedic. Și, până la urmă, dacă vrem să promovăm sau să diseminăm cultura românească, cel mai bun mijloc este să scriem despre ea în limbi de circulație internațională.
Pe de altă parte, vă pot sugera și că vedeți doar o „jumătate” a paharului (cea mai goală la ro.wp și mai plină la en.wp), dar mai există și una care este invers (și care am impresia că e mai mare): avem articole ample și detaliate în română despre subiecte românești, care în limbi de circulație internațională lipsesc sau au articole sărace (vedeți WP:AC și WP:AB, inclusiv unele candidate: de exemplu, efortul foarte eficace al colegului nostru Asybaris01 de a scrie biografii ale unor pictori români). Oricum, traducerile de articole dintr-o ediție în alta de Wikipedia sunt binevenite, indiferent în care sens. Ajutorul dumneavoastră ar fi binevenit. —Andreidiscuție 8 mai 2017 10:12 (EEST)

Utilizatorul Blaeky98[modificare sursă]

Buna ziua. Plecand de la o editare a utilizatorului Blaeky98 de acum cativa ani am inceput sa ma uit pe informatiile publicate de dansul si am remarcat ca include, printre informatiile corecte, si informatii eronate care nu par sa fie simple greseli. Cred ca o face intentionat pentru a vandaliza. Spre exemplu: 1; 2. Cine are mai mult timp poate sa investigheze mai bine. --Daduxing (discuție) 7 mai 2017 14:23 (EEST)

Daduxing, ne puteți spune și ce considerați greșit? În cazul exemplului 2,la o primă vedere nu văd ceva evident diferit față de articolul în alte limbi, dar poate ratez eu ceva... Strainu (دسستي‎)  7 mai 2017 21:21 (EEST)

Caseta tehnică a filmului[modificare sursă]

Bună ziua,

nu s-ar putea modifica denumirile vizibile în pagina de lectură a casetei tehnice a filmului?

în loc de:

Regizor de imagine --> Director de imagine

Actori principali --> Distribuție

Muzică --> Muzica

Motivare:

Denumirea sau postul de "Regizor de imagine" nu exista în limba română

de ce "Actori principali"? Există și actori secundari? Nu ar fi mai simplu Distribuție?

în acest caz, corect românește este imaginea, muzica, regia...

Cu stimă,

F. Hilbert

Am făcut cele trei modificări propuse. Dacă doriți și altceva, spuneți exact ce, că eu personal nu stăpânesc terminologia cinematografiei. --Turbojet 7 mai 2017 19:32 (EEST)
Sunt convins că redactorii ro.wiki sunt deschiși la acceptarea sugestiillor, dar tot atât de convins sunt că apără limba română de intruziuni și de maltratări. La întrebarea dvs. „nu s-ar putea modifica denumirile …?” sunt convins că vă vor răspunde decis NU! [Aici cred că Turbojet s-a cam grăbit un pic. Trebuia să aștepte și provincia.]
Din punctul meu de vedere, aveți o scuză pentru că textul dvs. a fost gândit în altă limbă și tradus (automat?). Redactorii ro.wiki gândesc noțiunile direct în românește și le verifică înainte de a le pune în pagină. Spre știința dvs. termenul propus „director de imagine” nu este un termen românesc în timp ce „regizor de imagine” este o subspecializare din „regizor” [cf fr. régisseur, germ. Regisseur.], alături de cealaltă subspecializare, „regizor de sunet” folosită mai ales la radio. Regizorul, cu bogata sa famile de cuvinte, semnează regia, în timp ce propusul temen director nu poate semna direcția! Termenul lingvistic și postul sunt două lucruri diferite.
Pentru cei ce gândesc românește, „actor principal” este actorul care are un „rol principal”, iar „actorul secundar” are un „rol secundar”. Distribuția, un termen confuz pentru dvs,. este cu totul altceva. Tot spre știința dvs.:
Distribuția:
Roluri principale:
Mița Baston – Ioana Ionescu
Nae – Vasile Vasilescu
Alte roluri (secundare):
un ipistat – Gheorghe Gheorghiu
În dicționare termenii, lemele, apar la nominativ fără articol, așa cum apar și în ro.wiki: imagine, muzică, regie urmate, de obicei în casetele ro.wiki, de două puncte (:). Dvs. propuneți cuvintele cu articolul definit „imaginea, muzica, regia” [hups! regia? nu direcția?], forme care pot apărea doar într-un text cursiv precum „imaginea splendidă, subliniată de muzica lui Enescu în filmul X, în regia lui Y”.
Acum c-ați mai învățat puțin românește, aflați că limba română acceptă englezisme, doar dacă nu are termenii corespunzători deja încetățeniți.
cu înțelegere, -- 85.76.12.43 (discuție) 7 mai 2017 19:57 (EEST)
Nu este nicio problemă să revin acolo, că în decursul timpului s-au făcut sute de modificări, iar folosirea în 3000 de pagini nu este ceva de speriat. Cum am spus, faceți propuneri. Întrebare: în genericele filmelor este scris corect cum este scris? Sau...?
Iar dacă punem „În rolurile principale”, respectiv „În alte roluri”, ne legăm la cap să stabilim la fiecare film care sunt acele roluri? De fapt noi nu avem dreptul să stabilim noi așa ceva, deoarece Wikipedia nu recunoaște competența personală. Această stabilire trebuie făcută de surse. Întrebarea este dacă există astfel de surse pentru fiecare film, sau mai bine să evităm asta, folosind un termen generic? Dacă da, care să fie? --Turbojet 7 mai 2017 20:27 (EEST)

În articolele create de mine cu robotul, în infocaseta am pus doar o parte din actori, cei menționați în sursa principala (era o pagină cu o parte din distribuție care se extindea la o pagină cu toată lista). Cu toate astea nu aș baga mâna în foc că în toate cazurile e vorba doar de actori în ceea ce se numește "roluri principale". Cred totuși că varianta "distribuție" ar sugera prezența întregii liste în infocaseta, ceea ce în majoritatea cazurilor nu e adevărat. Strainu (دسستي‎)  7 mai 2017 21:16 (EEST)

În acest caz putem pune „Actori”. Adică nu „[Toți] actorii”. --Turbojet 7 mai 2017 21:48 (EEST)
Îmi permit o revenire succintă pentru Turbojet și Strainu. Explicațiile și exemplele mele sunt pur lingvistice și semantice pentru cineva care încurcă noțiunile actor principal/secundar și rol principal/secundar cu distribuția. Nu au nicio legătură cu felul în care trebuie să arate caseta, Domane ferește! --85.76.12.43 (discuție) 8 mai 2017 00:29 (EEST)
Desigur, dar Wikipedia nu-și propune să îndrepte lumea. Ea se orientează spre „așa cum se face de obicei”. Bine, rău, nu contează. Iar dacă cineva este de părere că așa cum se face de obicei nu este bine poate lupta pentru schimbarea obiceiului, dar nu începând pe Wikipedia. Dacă obiceiul se schimbă, după schimbare Wikipedia îl va prelua. Ca urmare, întrebarea este „cum se face de obicei?”. --Turbojet 8 mai 2017 10:01 (EEST)

M-am uitat prin generice, am luat filme recunoscute, cu diverși regizori:

 • Burebista: (actorii – se scriu direct numele, fără altă precizare), consultanți, consilier, coloana sonoră, muzica, operatori, orchestra, dirijor, regizori secunzi, au mai interpretat, asistent regie / imagine / scenografie / costume / machiaj / sunet / montaj, secretar platou, fotograf, maistru lumină, electricieni, costumiere, recuziteri, mașiniști, efecte speciale, maiștri platou, filmări combinate, scenograf, grafician (pt. generic), operatori truca, montaj negativ, tehnolog, etalonaj, tehnolog sunet.
 • Buzduganul cu trei peceți: etalonaj, grafica, genericul, fotograf, asistenți costume, costumiere, șefi de producție, machiajul, producător delegat, regizori secunzi, asistenți regie, consilieri, muzica, coloana sonoră, montajul, costume, decoruri, directorul filmului, imaginea și camera, regia (C-tin Vaeni)
 • Ciprian Porumbescu: scenariul, dialoguri, (actorii – se scriu direct numele și personajele, fără altă precizare), muzica, decoruri, asistenți, montajul, sunetul, administrator producător, imaginea, regia (George Vitanidis)
 • Columna: (actorii – se scriu direct numele, fără altă precizare), asistenți decoruri / costume / sunet / montaj / machiaj, secretară platou, fotografi, recuzită, garderobă, efecte speciale, consultanți, tehnolog, șefi producție, decoruri, costume, machiaj, sunet, montaj, muzica, orchestra, dirijor, producția, imaginea, regia (Mircea Drăgan).
 • Dacii: Cu (actorii – se scriu direct numele, fără altă precizare), scenariul, costume, scenografie, montaj, regizor secund, machiaj, sunet, muzica, director film, imaginea, regia (Sergiu Nicolaescu), în alte roluri (zeci de actori), dublajul, consilieri, cameramani, asistenți regie / scenografie / costume / platou / montaj / sunet, efecte pirotehnice, pictori, sculptor, secretară de platou, operator secund, fotograf, trucaje, grafica, șefi producție, administrator producție, maiștri platou, mașiniști, maistru lumină, garderobiere, recuziteri, orchestra, dirijor.
 • Extemporal la dirigenție (din ciclul Liceenii): (actorii – se scriu direct numele, fără altă precizare), machiajul, decorurile, costumele, montajul, coloana sonoră, muzica, directorul filmului, imaginea, regia (Nicolae Corjos), în alte roluri (zeci de actori), șefi de producție, secretară de platou, muzica, text, soliști, asistenți regie / imagine / decoruri / costume, machiaj, sunet, montaj, fotograf, costumieră, recuziter, maistru de lumină, electricieni, mașiniști, operator filmări combinate, grafica, operatori truca,
 • Mihai Viteazul: regia (Sergiu Nicolaescu), scenariul, Cu (Amza Pellea și atât), Au interpretat (alții), cascadori, dublajul, asistenți regie, regizor tehnic (ing. …), consultant științific, cameraman, asistenți imagine, redactor, șefi producție, administrator producție, asistenți decoruri, asistenți costume, maistru de lumini, mașinist șef, maistru de platou, fotografi platou, efecte pirotehnice, recuziteri, garderobiere, asistenți montaj, asistenți sunet, filmări combinate, pictori, consilieri, orchestra, dirijor, tehnolog, etalonaj.

Nu pare a fi vreo standardizare și în același generic apar și cuvinte articulate și nearticulate. Faceți propuneri. --Turbojet 8 mai 2017 11:29 (EEST)

Eu sunt în favoarea formelor nearticulate acolo unde este posibil (ca la titlurile de articole, adică). Pe lângă asta, marea majoritate a etichetelor din alte infocasete folosesc deja forme nearticulate. —  Andreyyshore  D  C  8 mai 2017, 11:36 (EEST) 
Tot spre formele nearticulate înclin și eu, acolo unde merg ambele.--Strainu (دسستي‎)  8 mai 2017 13:27 (EEST)
Cam peste tot se pot folosi formele nearticulate, dar peste tot s-a folosit „regia”, „scenariul” și „muzica”. --Turbojet 8 mai 2017 14:29 (EEST)
Am mai găsit ceva: la actori am văzut la tvr.ro expresia „în distribuție”. Este nearticulat și nu obligă să apară nici toți, nici într-o anumită ordine. --Turbojet 9 mai 2017 10:24 (EEST)

Beta Feature Two Column Edit Conflict View[modificare sursă]

Birgit Müller (WMDE) 8 mai 2017 17:41 (EEST)

Despre Lista monumentelor istorice din România[modificare sursă]

Au trecut câțiva ani de când nu am mai organizat Wiki Loves Monuments și aș vrea să revin asupra unor specificități ale acestei liste, care poate au fost uitate sau poate n-au fost cunoscute niciodată. Pentru mulți n-o să fie nimic nou, dar poate că pentru alții vor fi informații utile.

 1. Lista este o listă de calitate pe Wikipedia și lista publică cu monumente cel mai bine ilustrată (ca număr de monumente). Asta înseamnă că trebuie să respecte criteriile unei liste de calitate, inclusiv, sau în mod special „bine documentată”. Paginile noastre au ca sursă de bază lista oficială din 2015, cu toate defectele și lipsurile ei. De-a lungul timpului s-au făcut anumite modificări și se pot face în continuare corecturi dar cu menționarea unor surse de încredere. Chiar dacă unii mă acuză că descurajez contribuțiile, nu voi ezita să anulez orice modificare care nu e însoțită de o notă. Doar pentru că știți că o anumită informație e greșită, nu e suficient pentru a o modifica fără sursă. Același lucru se aplică și pentru introducerea/scoaterea de monumente clasate/declasate prin ordin de ministru. Vezi și punctul 3 despre raportarea erorilor în aceste cazuri.
 2. Lista este actualizată/menținută/corectată cu un robot ce rulează supervizat sau independent, în funcție de task. Asta poate însemna, pe de o parte, că informațiile fără sursă ar putea fi anulate la următoarea actualizare a listei, iar pe de altă parte că unele informații (imagini, coordonate sau creatori) pot fi introduse greșit. În cel de-al doilea caz, nu este suficient să le scoateți din listă, pentru că vor fi reintroduse la următoarea rulare. Încercați să identificați de unde provine informația greșită (Elementul Wikidata, articolul sau una din imaginile cu monumentul) și să o corectați la sursă. Dacă nu vă convine imaginea aleasă (aleator) de robot, o puteți modifica singuri. Mai multe detalii despre editarea listelor puteți afla din acest film.
 3. Lista oferă posibilități de încărcare a unui fișier, despre care puteți afla din acest film. În funcție de datarea monumentului, este posibil ca imaginile voastre să fie încărcate la ro.wp (pentru cele din secolul al XX-lea) sau commons. Fiecare site are o campanie de încărcare (un UploadWizard modificat) care vă permite să introduceți codul LMI al monumentului (este autocompletat dacă încărcați din listă, dar trebuie completat dacă îl accesați de la Wikipedia:Trimite fișier).
 4. Lista oferă posibilități de raportare a unei erori pentru fiecare monument. Raportarea unei erori adaugă o secțiune nouă în pagina Proiect:Monumente istorice/Erori. Completați cât mai multe informații și surse pentru a putea determina gradul de încredere al unei modificări. Aceasta este modalitatea oficială de "reparare" a erorilor și ar trebui să fie folosită inclusiv când ați făcut o modificare susținută de surse de încredere. De ce? Pentru a avea un istoric al modificărilor și pentru că INP știe de această pagină, și deși până acum n-au folosit-o la nimic, eu încă mai sper să-i conving să analizeze și ei erorile raportate.
 5. Pentru marcarea articolelor despre monumente istorice puteți folosi formatul {{codLMI}}. Nu îl folosiți pentru alte articole (gen articolul despre localitate sau despre autorul unui monument) pentru că veți introduce greșeli la rularea robotului. Pentru a introduce legături ca cele generate de format, îl puteți substitui (adică {{subst:codLMI|...}}). Pentru a marca coduri în articolele despre autori, folosiți {{autorCodLMI}}.
 6. Dacă vreți să ajutați, găsiți informații suplimentare și lucruri de făcut la Proiect:Monumente istorice.
 7. Există și lista-soră Lista siturilor arheologice din România, pentru care se aplică cam aceleași observații.

Mulțumesc celor care contribuie și vă invit pe toți cei care aveți imagini cu monumente istorice sau situri arheologice să le încărcați folosind uneltele descrise mai sus.--Strainu (دسستي‎)  9 mai 2017 20:28 (EEST)

Cum procedăm la coordonate? Nu vom găsi surse de încredere cu ele, iar unele coordonate sunt greșite, de exemplu sunt indicate (cu precizie de 10 cm (!)) coordonatele unui punct aproape de centrul localității unde se află monumentul în loc de coordonatele monumentului. De exemplu Cazarma pompierilor din Iosefin e în Iosefin, nu în Piața Sfântul Gheorghe (la 2,2 km distanță), cum „știau” documentele oficiale. Putem cita ca sursă Google Maps? Este verificabilă. Dacă coordonatele provin din informațiile EXIF din fotografii (făcute cu echipamente care au GPS) se poate cita fotografia drept sursă? --Turbojet 9 mai 2017 22:16 (EEST)
Documentele oficiale nu au coordonate. Majoritatea coordonatelor au fost importate din RAN, unde da, există problemele respective. În România, Google Maps nu e mai presus de OSM ca nivel de încredere, mare parte din muncă fiind făcută tot de voluntari. Eu am considerat totuși că sunt destul de reliable încât să import date de la OSM, având în vedere licența. La fel și cu coordonatele din imagini și cele puse manual în imagini sau articole. Pentru cele clasate post 2004, există coordonate în ordinele de clasare, dar trebuie convertite. Dacă sunt bune, se pot pune ordinele ca sursă. Pentru celelalte, nu cunosc nici eu vreo sursă.--Strainu (دسستي‎)  10 mai 2017 00:45 (EEST)
Eu stabilesc coordonatele întotdeauna după vederea din satelit. Voluntarii nu potrivesc bine aceste imagini? Google Earth le potrivește mai bine? Pot folosi și asta, deși e mai incomod, că ocupă resurse mari ale calculatorului (mulți giga în cache). Sau și ăsta e făcut de voluntari și nu este de încredere?
Pun coordonate doar cele pe care le-am fotografiat sau le știu personal (dacă nu este cazul de fotografiat). Știu că pe Wikipedia competența personală nu este recunoscută și că eu știu despre ce este vorba n-are valoare. Întrebarea persistă: în situația dată pot pune coordonate? Sursele enumerate sunt acceptabile? Sau să renunț, ca să nu contrazic documentele „centrului”? --Turbojet 10 mai 2017 11:10 (EEST)
La coordonate (și în general datele care nu sunt în lista oficială) am considerat acceptabil să luăm de bune afirmațiile unor voluntari. Nu cred că e legal (conform termenilor de utilizare ai Google) să folosim date din imaginile lor, oricum ar fi obținute. Dacă știți altceva, puteți să le adăugați în articole și vor fi preluate.--Strainu (دسستي‎)  10 mai 2017 11:42 (EEST)

Schimbări recente[modificare sursă]

... astăzi, din nu știu ce motive, nu am reușit să accesez pagina Schimbărilor recente. Mai are cineva această problemă sau e doar problema mea? Mulțumesc,--Silenzio (discuție) 11 mai 2017 00:07 (EEST)

La mine a fost ok. Wintereu 11 mai 2017 01:01 (EEST)
Dacă setez limita la 147 de editări sau mai mult, primesc o pagină goală. —  Andreyyshore  D  C  11 mai 2017, 01:06 (EEST) 
A mea e setată la 500 și îmi da pagina albă. --Silenzio (discuție) 11 mai 2017 03:26 (EEST)
Le-am redus la 120 și merge. Interesant. Merci pentru sugestie Andreyyshore.--Silenzio (discuție) 11 mai 2017 04:10 (EEST)
La mine se încarcă foarte greu „Pagini urmărite”. Le-am redus și eu de la 500 la 140 și se simte bine diferența. --GEO (discuție) 11 mai 2017 06:54 (EEST)
Chiar și cu setarea de doar 50 de modificări/pagină merge mai încet decât în urmă cu două zile. --Bătrânul (discuție) 11 mai 2017 09:06 (EEST)
In general, wiki merge greu in ultima perioada. S-or fi umplut servăriliiii. Asybaris aport 11 mai 2017 09:08 (EEST)
S-au tot jucat cu ele, au testat și un datacenter nou. Eu am 100 de modificări în schimbări recente și nu am întâmpinat probleme, dar la pagini urmărite de multe ori îmi apare un mesaj că serverele sunt încărcate și că modificări mai recente e posibil să nu apară. —Andreidiscuție 11 mai 2017 10:36 (EEST)

Vezi mai sus. În bug sunt menționate și niște posibile soluții.--Strainu (دسستي‎)  11 mai 2017 12:11 (EEST)

Am ascuns categorisirea paginilor și nu mai primesc pagini albe. Se încarcă și la o limită de 2.000 de editări; la 5.000 deja durează prea mult și oricum eu nu trec de 500 prea des. Mersi. —  Andreyyshore  D  C  11 mai 2017, 12:20 (EEST) 

Chestionar pentru cititori[modificare sursă]

Bună ziua. Ne pregătim să rulăm un chestionar în limba dvs. pentru a afla mai multe despre cititorii diverselor ediții de Wikipedia. Prima parte a acestui studiu pe Wikipedia în limba engleză a fost finalizată anul trecut și acum lărgim cercetarea către alte limbi. Mai mult de 10 limbi vor participa în această a doua rundă de cercetare. Momentan, planificăm un test de ~6 ore în limba dumneavoastră la o rată de eșantionare de 1:2 pentru a evalua acuratețea ratei de eșantionare estimată precum și pentru a ne asigura că infrastructura de colectare de date funcționează corect. Taskul corespunzător este T164769. Mulțumim! --LZia_(WMF)

Mesajul de mai sus a fost tradus de la meta, la rugămintea autorului.--Strainu (دسستي‎)  11 mai 2017 12:09 (EEST)
Cititorii sunt ca aia de la gradinita, se uita la poze... daca sunt, daca nu... NU. Azi nu mai citeste nimeni, se vede in statistica fiecarui articol. Pe oamenii frumosi si liberi ii intereseaza cancan, desene, desen japoneze, fotbalisti si nimic despre istorie, literatura, stiinte, arte. Noi scriem aici pentru alte persoane, inca neidentificate. Asybaris aport 11 mai 2017 12:23 (EEST)
[1] --Gutza DD+ 11 mai 2017 12:54 (EEST)
Și tocmai pentru a lămuri un pic această dilemă am și cerut să fim incluși în această a doua fază. Dacă e așa cum zice Asybaris și alții care gândesc la fel, ar trebui să se vadă (nu precizez răspunsurile, dar sunt destul de clar segmentate).--Strainu (دسستي‎)  11 mai 2017 13:00 (EEST)

Testul este planificat pentru luni, 15 mai, între orele 16 și 21 (ora României și a Republicii Moldova).--Strainu (دسستي‎)  12 mai 2017 22:14 (EEST)

Cazul „ca și”[modificare sursă]

Un studiu de care avem mare nevoie, dar care s-ar putea să vină prea târziu. -- Victor Blacus (discuție) 11 mai 2017 14:34 (EEST)

Have fun :) //  Gikü  vorbe  fapte  11 mai 2017 15:01 (EEST)
Linkul lui Giku duce la Google!--85.76.12.43 (discuție) 11 mai 2017 19:07 (EEST)
Rezolvat. Tot prin Google, că e o metodă bună. --Turbojet 11 mai 2017 19:25 (EEST)

Editing News #1—2017[modificare sursă]

12 mai 2017 21:05 (EEST)

Traduceri în română la meta[modificare sursă]

Încercând să corectez bannerul despre strategie, am dat peste un user care pare să facă traduceri automate la Meta. Are cineva idee cum poate fi oprit (pe lângă mesaje și corectat traducerile)? --Strainu (دسستي‎)  15 mai 2017 15:24 (EEST)

Este un utilizator problemă. La en:wp are avertismente. Putem pune mai mulți care vorbim limba română avertismente, ca să priceapă și cei ce nu știu româna că nu e bine cum face el. Dacă continuă, cerem blocarea lui, explicăm că mesajele traduse prost zăpăcesc mai tare decât cele netraduse. --Turbojet 15 mai 2017 16:13 (EEST)
Uitându-mă peste contribuțiile lui la proiectele Wikimedia, pare să aibă inclusiv dificultăți de limba engleză. La Commons a încărcat câteva imagini care sunt orice altceva, dar nu own work. Wintereu 15 mai 2017 17:48 (EEST)

Prototype for editing Wikidata infoboxes on Wikipedia[modificare sursă]

Hello,

I’m sorry for writing in English. It’d be great if someone could translate this message if necessary.

One of the most requested features for Wikidata is to enable editing of Wikidata’s data directly from Wikipedia, so the editors can continue their workflow without switching websites.

The Wikidata development team has been working on a tool to achieve this goal: fill and edit the Wikipedia infoboxes with information from Wikidata, directly on Wikipedia, via the Visual Editor.

We already asked for feedback in 2015, and collected some interesting ideas which we shared with you in this thesis. Now we would like to present to you our first prototype and collect your feedback, in order to improve and continue the development of this feature.

We present this work to you very early, so we can include your feedback before and all along the development. You are the core users of this feature, so we want to make sure that it fits your needs and editing processes.

You will find the prototype, description of the features, and a demo video, on this page. Feel free to add any comment or feedback on the talk page. The page is currently not translated in every languages, but you can add your contribution by helping to translate it.

Unfortunately, I won’t be able to follow all the discussions on Wikipedia, so if you want to be sure that your feedback is read, please add it on the Wikidata page, in your favorite language. Thanks for your understanding.

Thanks, Lea Lacroix (WMDE)

RevisionSlider[modificare sursă]

Birgit Müller (WMDE) 16 mai 2017 17:44 (EEST)

Contributia la Wikipedia[modificare sursă]

Am citit mesajul d-voastra privind ajutorul pe care il doriti sa-l primiti de la cititori. In ce ma priveste, eu as contribui cu financiar dar in ce ma priveste, eu nu pot si nici nu stiu sa fac plati cu cadrul on line. In aceste conditii daca este o alta posibilitate de a contribui cash pentru a va sustine. Va multumesc anticipat si va doresc in continuare , mult spor la toate! Cu pretuire, M.Santamarean

Stimată doamnă Santamarean, din păcate, momentan plata cu cardul sau cu PayPal sunt singurele modalități de a dona pentru utilizatorii din România. Dacă nu vă simțiți confortabil cu plățile online, nu este obligatoriu să faceți acest lucru. Până la sfârșitul perioadei de strângere de fonduri se vor găsi suficienți donatori încât Wikipedia să-și continue existența.--Strainu (دسستي‎)  16 mai 2017 22:11 (EEST)
O simplă impresie: lumea crede că donează pentru conținut editorial și nu pentru resurse hardware, cum se întâmplă de fapt.— Ionutzmovie discută 19 mai 2017 11:05 (EEST)
Parcă se puteau face depozite în conturi bancare. La wmf:Ways_to_Give#banktransfer sunt datele unui cont deschis la o bancă londoneză. —Andreidiscuție 19 mai 2017 11:12 (EEST)

fotografii[modificare sursă]

Bună seara! Sunt redactor colaborator la Radio România. Am publicat pe Wikipedia pagina: https://ro.wikipedia.org/wiki/Premiile_Muzicale_Radio_Romania Toate informațiile le am de la coordonatoarea proiectului Premiile Muzicale Radio Romania. Vreau sa adaug fotografii care îmi aparțin. Dar nu reusesc. Îmi puteți spune ce trebuie să fac? Mulțumesc! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de JuliaRadu (discuție • contribuții).

Bună seara,
Trebuie să încărcați mai întâi fotografiile la Wikimedia Commons cu Upload Wizard și ulterior să le folosiți în articole, fie direct cu codul [[Fișier:numefotografie.extensie|thumb|Explicații foto]], fie prin intermediul butonului "fișier inserat" (al șaselea de la stânga la dreapta de deaupra casetei de editare - care se deschide când doriți să editați un text).--Accipiter Q. Gentilis(D) 16 mai 2017 23:36 (EEST) P.S. Mare atenție la completarea corectă a datelor de licențiere ale imaginilor, altfel vor fi șterse ! De asemenea, referitor la textul pe care l-ați scris, citiți Wikipedia:Verificabilitate, Wikipedia:Citarea surselor și Wikipedia:Surse.

Join the next cycle of Wikimedia movement strategy discussions (underway until June 12)[modificare sursă]

17 mai 2017 00:08 (EEST)

New notification when a page is connected to Wikidata[modificare sursă]

Hello all,

(Please help translate to your language)

The Wikidata development team is about to deploy a new feature on all Wikipedias. It is a new type of notification (via Echo, the notification system you see at the top right of your wiki when you are logged in), that will inform the creator of a page, when this page is connected to a Wikidata item.

You may know that Wikidata provides a centralized system for all the interwikilinks. When a new page is created, it should be connected to the corresponding Wikidata item, by modifying this Wikidata item. With this new notification, editors creating pages will be informed when another editor connects this page to Wikidata.

Screenshot Echo Wikibase notification.png

This feature will be deployed on May 30th on all the Wikipedias, excepting English, French and German. This feature will be disable by default for existing editors, and enabled by default for new editors.

This is the first step of the deployments, the Wikipedias and other Wikimedia projects will follow in the next months.

If you have any question, suggestion, please let me know by pinging me. You can also follow and leave a comment on the Phabricator ticket.

Thanks go to Matěj Suchánek who developed this feature!

Mulțumim! Lea Lacroix (WMDE) (talk)

Bulangism[modificare sursă]

Știe cineva cum s-ar traduce în limba română termenul francez fr:Boulangisme? --Haptokar (discuție) 17 mai 2017 13:25 (EEST)

În orice caz nu bulangism, ținând cont de argoul urban. Orientându-ne după traducerile în alte limbi, ar fi boulangism. -- Victor Blacus (discuție) 17 mai 2017 13:39 (EEST)
Am găsit: boulangism. Mulțumesc colegului Victor Blacus pentru indicație. --Haptokar (discuție) 17 mai 2017 14:06 (EEST)
Cuvântul ce aparține argoului urban e format de cultura țigănească într-o bătaie de joc față de limbile străine. Din păcate cuvântul boulangism nu-l știe aproape nimeni...--DieselEngineRO 17 mai 2017 18:47 (EEST)

Eroare[modificare sursă]

Heraclius I Lua error în Modul:InfoboxRoyalty la linia 101: attempt to index field 'qualifiers' (a nil value). --Miehs (discuție) 18 mai 2017 08:19 (EEST)

Specialiști[modificare sursă]

Aș vrea să redeschidem discuția despre rolul specialiștilor la Wikipedia. @Turbojet: și alții, vă rog exprimați propunerile pe care le-ați creionat de-a lungul timpului, să vedem dacă putem să urnim ceva în direcția asta. Vă rog nu uitați că proiectul este în continuare Wikipedia, nu vom putea face nimic cu adevărat radical. Cred însă că a venit momentul să readucem în discuție subiectul. --Gutza DD+ 19 mai 2017 09:53 (EEST)

De acord. Ce problemă a intervenit pentru a relua discuția? --Turbojet 19 mai 2017 10:38 (EEST)
Foarte pe scurt, am fost invitat să fac o prezentare la Academie în zona intersecției dintre cunoaștere și IT. Prezentarea pe care am decis s-o fac a pornit de la Wikipedia și a ajuns în mod natural la o problemă cu care am ajuns să ne confruntăm cu toții: dizolvarea încrederii în specialiști din ultimii ani (e.g. post truth în politică, mișcarea antivaccinistă de la noi și de aiurea, diversele teorii ale conspirației care sunt luate prea în serios, etc). În urma faptului că am ajuns la concluzia asta pentru prezentarea respectivă mi-am dat seama că aș fi fariseu dacă n-aș încerca să mișc nimic în sensul corectării acestei direcții (în opinia mea greșită) acolo unde pot și în măsura în care pot să fac asta. Prezentarea a fost ieri; am înregistrarea audio, dacă e cineva curios să o asculte. În tot cazul, asta a intervenit – nu vreun eveniment anume, ci o revelație personală catalizată de faptul că a trebuit să fac o prezentare. --Gutza DD+ 19 mai 2017 12:30 (EEST)
Eu sunt interesat sa vad inregistrarea. O astept pe mail sau daca-i pe net sa ne dati linkul. Asybaris aport 19 mai 2017 12:40 (EEST)
Am încărcat-o aici. --Gutza DD+ 19 mai 2017 13:40 (EEST)
Am ascultat prezentarea, dar nu transpare nimic din ea decat controlul informatiei. Tinand cont de cum s-au dat titlurile de academicieni in ultimul jumatate de secol, acolo nu veti gasi niciodata vreo sustinere, doar... poate... declarativa. Wikipedia precum stiti nu a fost creata pentru a avea contribuitori specialisti. De aceea nu este sursa de incredere, dar este sursa de informatii pentru oricine si orice. Asa cum a mentionat candva Turbo, aici sunt doar scribi. Eu nu am fost si nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Tinand cont ca librariile au disparut si cele care au mai ramas vand carti colorate pentru copii si benzi desenate, unica la nivel national, Humatias, a ramas ca resursa clientelara si de grup. Publicatiile de cultura si/sau de specialitate s-au mutat in mediul online. Tot tinand cont ca accesul la carte s-a limitat, calitatea noilor generatii s-a deteriorat. De aceea exista Analfabetism funcțional. Profesorii la randul lor s-au deprofesionalizat si produsul educational pe care-l ofera pe piata lasa de dorit. Partea pozitiva si cu adevarat ADEVARATĂ, este ca cei care in mod nativ au un imbold pentru un anumit domeniu si-l pot satisface mai usor astazi decat acum 50 de ani. Acestia sunt putini, rari si se afirma independent de sistemul educational. Acestia sunt specialistii de astazi. Academicienii sunt niste dinozauri depasiti de timpuri. In ziua de azi, chiar tinerii nu se pot adapta noilor generatii cu trei/patru ani mai mici ca ei. Peste toate acestea se suprapune, pentru wikipedia, idealismul care trage de fapt lumea inainte. Idealismul in randul populatiei actuale se restrange pe zi ce trece din cauza proliferarii visului american al banului. Idealismul nu are legatura cu banul, deci si asadar, wikipedia avand nevoie de idealisti isi vede zi de zi viitorul faliment. Se vede cu ochiul liber la en.wiki, la ro.wiki nici nu mai e nevoie sa ai ochi. In concluzie, chiar daca vrei sa atragi specialisti nu ai de unde. Ca sa fii scrib aici ori esti imbecil, ori ai o pasiune, ori nu ai ce face, cam la asta se traduce totul. Wikipedia la nivel global se afla pe panta terminus a curbei lui Gauss si plus valoarea va fi adusa de pasionatii idealisti. Pe astia trebuie sa-i cautam! Asybaris aport 19 mai 2017 14:33 (EEST)

Nu știu ce s-ar putea face pe Wikipedia pentru a restabili încrederea în specialiști. Tot ce am avut în vedere în cursul timpului și la care se refereau „inițiativele” mele erau problemele calității conținutului articolelor, care este altceva decât calitatea respectării politicilor (aka „articole de calitate”). O să expun aceste idei „istorice” și poziția mea despre ele. Le numerotez, să fie ușor de referit. O să încep cu cele care le consider cele mai „extremiste”.

1. Doar specialiștii au dreptul să editeze articolele din specialitatea lor. Asta a fost „traducerea” substratului doar tu vrei să scrii pe Wikipedia. Într-adevăr, asta nu corespunde cu politicile și nu-mi amintesc să fi susținut această formulare.

2. Specialistul știe, el nu are nevoie de surse. Deși fiecare specialist nou pe Wikipedia gândește așa, politicile nu permit. Însă este nevoie de multă diplomație, că respectivul se simte imediat atacat, are impresia că îi este atacată competența ca specialist și i se pun bețe în roate de niște reguli (pretenții) de care nu se lovește în viața reală (unde tocmai cercetarea originală este cerută, v. scandalurile de plagiat).

3. Articolele să aibă un conținut de nivel academic. Ideea era ca unele (nu toate, vai de mine!) să poată fi folosite ca material didactic inclusiv în învățământul superior. În acest scop trebuiau să se bazeze (doar) pe tratatele universitare considerate mainstream. Din punct de vedere al calității articolelor ar corespunde, însă limitează editarea de către cei ce nu dispun de sursele respective. Obiectivul a fost pus în practică în afara Wikipediei (pe site-urile universităților, uneori chiar cu softul MediaWiki), astfel că acest interes a dispărut pe Wikipedia (totuși, accesul acolo este restricționat, nu poate fi accesat de public, ca Wikipedia, dar, fiindcă Wikipedia nu-și propune... n-are rost să discutăm).

4. Contribuțiile în articolele în care "competence is required" nu vor fi afișate până la validarea lor de către un specialist. Este destul de extremă, ideea se baza pe faptul că procedeul validării exista pe câteva enciclopedii, dar probabil nu se referea la validarea conținutului din punct de vedere al corectitudinii științifice, ci doar din punctul de vedere al politicilor Wikipedia. În orice caz, am renunțat de mult la asta.

5. Specialistul își spune părerea cu privire la calitatea în ansamblu a informațiilor din articol, adică cumva „pune note”. Ideea se baza pe existența unui procedeu de apreciere prin votare de către utilizatori, folosit pe unele Wikipedii. Deși în concepția mea rolul era avizarea cititorului cu privire la gradul de încredere al informațiilor din articol, procedeul a fost respins cu indignare de cei care interpretau că ei personal ar fi fost slab notați — tot ce e posibil; dacă-ți arăți incompetența, demonstrezi că ești incompetent. Logica unei note mici personale ar fi „mai citește”, dar unii prea se simțeau călcați pe coadă. Cum s-a renunțat la procedeul tehnic, n-are rost să discutăm.

6. Dacă un specialist nu este de acord cu o contribuție în articolele în care "competence is required" va fi preferată poziția specialistului. Asta este o variantă mai „moale” a celei de la poz. 4, care se lovește de refuzul recunoașterii competenței. Exemplul tipic este activitatea lui Ark25. Cam ăsta este nivelul maxim la care cred că putem discuta.

7. Specialistul stabilește gradul de încredere al surselor. Asta se aplică in facto în unele domenii, de exemplu de Tgeorgescu.

8. Specialistul își spune părerea cu privire la gradul de încredere al surselor, iar de părerea sa se ține cont. Cam asta este poziția mea actuală.

9. Specialistul păzește articolele din domeniul său de activitate și corijează derapajele și vandalismele argumentând cu surse, pe picior de egalitate cu orice alt utilizator. Aceasta este situația actuală pe Wikipedia, cu neîncrederea în specialiști bazată pe Efectul Dunning-Kruger. Cred că aici trebuie făcut ceva, că în situația actuală specialistul ori scrie și lasă de izbeliște articolele, ori le păzește și nu mai apucă să scrie. --Turbojet 19 mai 2017 14:52 (EEST)

Se pare că timpul ne-a domolit pe amândoi – mi se pare că aveți o poziție absolut rezonabilă și cred că are sens să explorăm posibilitatea de a atinge consens către zona 5-8. Nu vreau să exprim acum vreo poziție personală – și-așa am venit din senin cu ideile astea, n-aș vrea să las loc de interpretări printr-o implicare prea agresivă în subiect. Dar mi-ar plăcea dacă și-ar exprima opinia și alți redactori. Mulțumesc, Turbojet. --Gutza DD+ 19 mai 2017 15:09 (EEST)
Din cate vad, dv doriti un consens care sa fie folosit ca metodologie de control al informatiilor pe care contribuitorii le introduc la wikipedia. Parerea mea ca insasi titulatura de Specialist este găunoasă. Un specialist care este astazi testat si ia atestatul de specialist, dupa trei luni nu mai este specialist pentru ca nu s-a pus la punct cu ultimele scrieri in domeniu sau de specialist. Wikipedia nu se adreseaza specialistilor ci publicului larg, ea dand informatii enciclopedice si nu de detaliu in specializarea respectiva. Desigur ca pot fi si este de dorit ca sa ofere info de detaliu, dar ea nu se poate transforma intr-o sursa de specialitate. Este enciclopedie, nu manual. Chestiunea cu elevii si studentii care sa se informeze de aici ca si cu manualele pentru scoala pe care unii vor sa le implementeze aici mie mi se pare ca o utopie a la H.G. Wells. Wikipedia este un mediu in contiuna schimbare, nimic din ce se scrie aici nu va ramane perpetuu... la fel. Tocmai ca sursele se diversifica si autorii de specialitate adevarata vor da interpretari noi ale celor stiute pana la un moment dat. Specialistii asimilati a la Tgeorgescu sau altii considerati azi ca atare vor pierde concursul cu vremurile si nu vor fi decat un balast retrograd ce va fi o piedica in dezvoltarea enciclopedica. Daca dorea cineva, creatorul insusi al ei, facea fara sa intrebe pe cineva. Discutia asta mi se pare fara sens. Inchei aici spunand ca eu nu voi fi de acord cu reguli impuse in mod arbitrar si mai ales a unui consens la care pot participa cel mult 25 de oameni activi aici pe ro.wiki. Acestia 25 nu sunt reprezentativi pentru decizii de control al informatiei. Dar... probabil asta se doreste, un Big Brother al wikipediei si limitarea accesului publicului la informatiile sensibile. Asybaris aport 19 mai 2017 16:11 (EEST)

Wikipedia are nevoie de oameni de bun simț (cu un anumit nivel de cultură generală și simț rațional, în cazul ideal), surse de încredere și referințe. Punct.

Experiența ne-a arătat că mulți utilizatori - specialiști, în cele mai multe cazuri vin aici cu agende: vezi cazul Mayuma, spre exemplu, vezi sumedenia de scriitori care s-au perindat pe aici doar să ne facă proști, dar n-au scris un articol bun și referențiat despre literatură. Turbojet poate, eventual, să ajute cu exemple pe tehnic, unde apare câte unul, înjură pe o problematică punctuală, își încoardă mușchii cerebrali și dispare fără argumente.

Un specialist de bun simț poate ajuta Wikipedia cu surse, dar dacă vine doar să se umfle în pene și să-și arate cunoștințele limitate (orice specialist are limitele lui): nu, merci!--Silenzio (discuție) 19 mai 2017 18:08 (EEST)

Nu sunt de acord cu „Specialistul stabilește gradul de încredere al surselor”. Criteriile după care se evaluează sursele trebuie să fie transparente și obiective. Adică orice editor cultivat care-și dă silința trebuie să poată verifica gradul de încredere al surselor. În cazul în care rămân îndoieli recurgem la alte WP:SURSE pentru a stabili gradul de încredere al surselor discutate. Nu noi stabilim ce este știință/cunoaștere academică, asta o fac oamenii de știință/universitarii, noi doar preluăm judecățile lor. Tgeorgescu (discuție) 19 mai 2017 19:53 (EEST)

Asybaris, teoristule conspiraționist (na, că am inventat-o :D ), constat că trebuie să repet ce am spus în decursul timpului, deoarece nu s-a reținut.

Spuneam că orele didactice pentru o disciplină sunt foarte puține, ca urmare profesorii din materiile care necesită calcule trec direct la teoriile matematice, fără să explice fenomenele, închipuindu-și că studenții știu despre ce este vorba. Mă dădeam exemplu pe mine, care m-am dus la facultate să învăț motoare, dar tot ce știam era despre motorul autoturismului familiei — mașinii în jargon, că pe atunci nu păreau să existe și alte mașini, doar camioane, tractoare etc. Nici nu vă închipuiți ce greu mi-a fost. Ei bine, aceste cunoștințe generale, „povești” care nu se predau, constatasem că semănau bine cu materialele din articolele de pe Wikipedia și mă gândeam să scriu articole în acest sens. Dacă credeți că eu fac paradă de teorie, de exemplu în CFD, și că vreau să pun pe Wikipedia teorii tehnice, vă spun că un volum serios de teorie în CFD are 1000 de pagini exclusiv cu relații matematice și 10 pagini de text.

Că nu eram dispus (și nici nu sunt) să accept orice în articolele respective (n-am nimic cu articolele din domenii în care nu mă pricep, de exemplu medicina) o să dau un exemplu concret. „Țineva, nu spui ține” voia să pună în articolul despre temperatură că s-au realizat temperaturi sub zero absolut. „Sursa” era descoperă.ro, o sursă rău famată, cunoscută pentru faptul că traducerile sunt „adaptate” de traducător. Mergând pe firul comunicărilor chipurile citate, a rezultat că pentru energii foarte mari comportarea materiei nu poate fi explicată decât printr-o teorie care admite că o derivată este negativă, cum teoria zice că ar fi în cazul temperaturilor absolute negative. Și de aici au apărut „certitudinile”: că aceste temperaturi au fost realizate, că infinitul energetic s-ar continua „în buclă” cu zeroul energetic (vezi, Doamne, nici măcar cu minus infinitul energetic) etc. Prin definiție, care limitează noțiunea de zero absolut la termodinamică, prin mijloace termodinamice (moleculare) acesta nu poate fi atins, darămite depășit. Admit că se pot obține stări energetice mai scăzute, dar nu în legătură cu noțiunile de temperatură și de zero absolut. Ei bine, nu sunt dispus să vină studentul și să mă ia cu „d-le profesor, d-ta ești o fosilă care a pierdut legătura cu cercetările moderne, căci eu, care știu să mă dau pe net, nu ca d-ta, am găsit pe Wikipedia că S-AU REALIZAT temperaturi absolut negative”. Și apucă-te să-i explici că el este în situația Niciun scoțian adevărat. Iar odată ce „a comis-o”, nu mai poate ceda, te acuză că-i înăbuși personalitatea, creativitatea și alte minuni din astea. Iar asta este din cauză că pe Wikipedia cel care știe cum stă treaba și ar vrea să o clarifice aici, este contrat cu „surse” care nu sunt de încredere. Aici îmi permit să-mi spun părerea că nu orice om cult este capabil să stabilească dacă o sursă este „reliable” sau nu, deoarece materia este prea mare ca un om, chiar extrem de cult, să fi putut parcurge toate sursele din toate domeniile. Există oameni care au parcurs sursele dintr-un anumit domeniu și le cunosc, pe aceștia eu îi numesc „specialiști [ai domeniului]”. Cei care n-au citit sursele dintr-un domeniu n-au ce să-și dea cu părerea asupra calității lor, deși mulți o fac invocând generalități gen „Wikipedia îmi dă dreptul”.

Deci, nu e vorba nici de Big Brother, nici de Supremația Albilor Docți, ci de dorința de a lămuri cititorii, nu de a-i prosti pe baza afirmațiilor senzaționale din tabloide. --Turbojet 19 mai 2017 21:36 (EEST)

Turbo, vad ca ma inciti la violenta. Ca daca-s terorist si mai ales unul conspirationist, inseamna ca pot fi cel care organizeaza atacuri cu camionul la Nisa. Sa explic mai departe... Tu esti profesor si ai studenti, generatii de studenti. Ca tine mai sunt 10000 de alti profesori in bransa ta. Pe wiki, esti doar tu, ceilalti joaca baba oarba pe la ei pe acasa. Tu nu poti controla ce introduc contribuitorii in bransa ta, aici pe wiki. Inseamna ca te-ai transforma in zbir pe aici-așa. Contributiile sunt mult mai numeroase decat poate controla un singur om. Este de asemenea adevarat, ca la stiintele exacte nu se prea inghesuie lumea sa bage informatii. De ce? Pentru ca sunt prea putini care le inteleg si si mai putini care ar vrea sa le faca cunoscute publicului larg, mai ales cu referinte. Asa ca, cel mai bine ar fi sa te apuci tu, asa cum fac eu la pictura, sa destelenesti domeniul. Numai ca domeniul tau este mult mai larg decat niste simple biografii si decat explicarea unor curente artistice. Asa ca, fa si tu ce poti. Ceea ce nu poti nu-ti cere nimeni, mai ales tu. Nici macar nu vei fi la curent ca cineva a creat un articol nou in domeniul tau. Este omeneste sa fie asa. Deci, tu, specialistul cand constati devieri semnificative in veridicitatea informatiilor, cand ai timp si chef le corectezi si vei taia cu barda in stanga si in dreapta pe cine te va contrazice. Noi te sustinem! Dar nu poti avea pretentia ca ala, care introduce de bine de rau ceva sa fie controlat la surse si la credibilitate asa cum face Tgeorgescu la sexul ingerilor. La sex, cum sunt numai doua e mai simplu, vezi care cu care si ce zice biblia, la mecanica si tehnologie e mai greu. Informatiile se vor aduna, bune sau rele, si cand va aparea cineva care va face lumina in domeniile respective va putea cerne ce-i bun sau rau sau le va rescrie de la inceput. Nu e cazul de a aplica o metodologie a specialistului. Eu nu sunt specialist in niciun domeniu in care am activat pe wiki. E vorba la mine de studiu individual de multa vreme in diferite domenii, multe la care nici nu am scris ceva la wiki. Deci.... eu nu-s conspirationist, nici terorist, nici retrograd si nici obscurantist. Asybaris aport 20 mai 2017 18:47 (EEST)
TeOrist, de la teoria conspirației, nu teRorist. :D Citiți exact ce scrie, nu ce vi se pare, că acum tocmai asta i se reproșează școlii, că scoate oameni care una citesc, dar alta... Nu le dați apă la moară.
Cei din branșa mea nu fac prostii pe aici. Prostii fac cei ce NU sunt din branșă, dar sunt băgăcioși și fac doar rele.
Eu fac, fac, nu stau. Zilele astea m-a luat naiba la Commons, unde Panoramio uploader bot mi-a aruncat cu furca sute de imagini din Timișoara nesortate și inadmisibile (protejate). Adică eu fac o imagine a catedralei care imagine este pe toate afișele din Timișoara, cei de la Commons o șterg, dar introduc sute de imagini de foarte proastă calitate? Rușine! Și pentru asta iarăși trebuie un specialist (adică care a citit lucrările din domeniu, că nu sunt multe) care cunoaște fiecare clădire din Timișoara, arhitecții, și poate sorta. Suntem foarte puțini și nu avem nevoie să fim „bruiați” de băgăcioși incompetenți. Errare humanum est, perseverare diabolicum (fr) Buna credință este prezumată la primele câteva greșeli, dar la persistență încăpățânată adio și n-am cuvinte. Însă la noi acest adio nu se dă după 3 zile, cum se dă la en:wp, ci după 3 ani de masochism. --Turbojet 20 mai 2017 21:41 (EEST)
Turbo, specialistul nu va vrea niciodata sa scrie ce au zis altii, el este procupat sa scrie ce stie el sau ce a descoperit el prin cercetare originala, in perceptele wikipediei. El vrea nemurirea intr-un mod similar artistilor. Acum un secol, oamenii erau polivalenti si nu cum sunt acum specializati intr-un Taylorism exacerbat. Asa ca niciodata, el nu va ajuta la completarea unei enciclopedii asa cum s-a facut cu Enciclopedia Română acum un secol si ceva. Atunci era o onoare sa participi ca specialist la elaborarea primei enciclopedii in limba romana si de aceea s-au reunit o multime de smecheri din toate domeniile de activitate. Astazi premisele s-au schimbat si specialistul, limitat de domeniul sau, nu mai face ce faceau altii acum un secol. Aia aveau o cultura generala debordanta si nu erau axati pe o nișă ca acum. Asybaris aport 22 mai 2017 12:11 (EEST)
E adevărat că pentru a depista dacă descopera.ro este o sursă de încredere cu privire la temperaturile negative e nevoie de un specialist. Prin criterii transparente și obiective mă refeream la faptul că sursele Wikipediei trebuie scrise de specialiști recunoscuți, de ex. profesori universitari la universități serioase. Adică să nu existe dubii că sursa este de specialitate. Tgeorgescu (discuție) 19 mai 2017 22:41 (EEST)

Observ că ne-am blocat (iar?) la principii. Propuneri concrete pentru punctele 5-8 există?--Strainu (دسستي‎)  23 mai 2017 22:03 (EEST)

In mod clar pozitia expusa de mine mai la început nu poate fi combătută, deci si așadar nu poate exista un consens. Este o discutie ca sa ne aflam in treaba. Degeaba am vrea noi Nirvana când nu am trecut de genunchiul broaștei. Asybaris aport 23 mai 2017 22:33 (EEST)

Concret:

 • Punctul 5 nu e viabil. Exemplul discuției de mai sus despre diclaimerul din articolele cu informații medicale susține 100 % acest lucru (adică faptul că aplicarea sa este iluzorie)
 • 6, 7 și 8 sunt aplicabile - în funcție de context. Problema cu 6, 7, 8 este că baza de specialiști declarați va fi mică. Să-ți dai cu părerea la ceva în care te pricepi e una, dar să-ți asumi statuttul real pe un Internet incontrolabil e altceva. Eu unul nu am de gând să o fac pe specialistul numai ca să-mi poată fi pusă pielea la saramură pe gratis, de unul care chiar ar avea chef să facă așa ceva. Binenînțeles că dacă nu vrei să-ți declari afilierea, până la urmă profesia ta tot transpare din ceea ce faci, dar acest lucru ajunge cunoscut doar într-un cerc restrâns format din oameni care susțin cât de cât Wikipedia. Riscul este astfel relativ rezonabil controlat.
 • Ca regulă generală principiul unui comitet de arbitraj (care să aducă "la ordine" common sense și să țină cont de opiniile raționale, sau -eventual să se prefacă deliberat că plouă) este necesar să fie asumat, deoarece 6,7,8 vor conduce la blocaje ceva mai frecvent decât au existat până acum.
 • 8 are din start un potențial mai mare dar nu poate acoperi tot palierul de situații.--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 mai 2017 21:10 (EEST)
Halind seminte de bostan si privind va spun: noi nu avem contribuitori si voi vreti specialisti si comitete de arbitraj? Faceti ca Hitler in buncar pe cand conducea armate pe care nu le mai avea. N-am apa la ghivetă ca umpleam galeata sa o țâp pe voi. Trezireaaaa... hop-șa !!!! Asybaris aport 24 mai 2017 21:29 (EEST)
Mda, argumentul e greu de combătut.--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 mai 2017 21:37 (EEST) P.S. Rămâne deci cum am stabilit...

O opinie[modificare sursă]

Chestia asta cu lipsa încrederii în speciliști - cel puțin în România, face parte din arealul mult mai larg al destructurării globale a societății postcomuniste. Este un proces complex, în care lipsa de repere devine în funcție de situație fie țintă, fie mijloc, fie scop. Procesul este este hrănit în primul rând de politicieni și de alți actori interesați, care în încercarea de a conduce masele și a-și vedea interesele satisfăcute au ajuns să nu mai aibă acces deplin nici la structurile de autoritate consacrate și nici la elementele de bază care altă dată dădeau o direcție societății. Torpilând reperele care altă dată erau viabile, pot mult mai ușor să influențeze societatea.

În al doilea rând această lipsă de încredere derivă din incongruența dintre ceea ce este dezirabil (deci ceea ce este posibil) și ceea ce este dorit de masa de indivizi educați până la un anumit nivel și hrăniți cu cantități mari de informații, acum acesibile. Să luăm exemplul simplu al speranței de viață a unui individ din România. Realitatea este că în aproape 60 de ani ea a crescut cu aproximativ 10 ani, trendul menținându-se crescător după Revoluție - ea crescând în acest interval cu aproape 5 ani. Omul - instruit astăzi mai mult ca acum o jumătate de secol are acces la informație, dar refuză să vadă că trăiește astăzi cu 10 ani în medie mai mult decât în 1960 și îl interesează că trăiește mai puțin ca în Japonia. Nu-l interesează ceea ce este dezirabil pentru PIB-ul per capita din România și nici nu-l interesează explicațiile. El vrea doar să trăiască atât timp cât trăiește un japonez. De asemenea el nu mai este un om educat de către religie și de către suprastructura socială în sensul ascultării și al împăcării cu ceea ce este dezirabil, ci este hrănit de mijloacele de informare unde i se spune că totul este posibil. E logic pe cine crede, nu ? Asta face parte din nefericirea și angoasa modernității, iar acest gen de angoasă și nefericire determină o structură socială ușor de manipulat și influențabilă.

Raționând mai departe ajungem la specialiștii care au fost și sunt folosiți la destructurarea societății (deci nu la structurarea ei) și la cei care sunt folosiți pentru a vinde iluzii și a manipula. Oameni sunt conștienți de existența acestora și îi percep zi de zi în acțiune, mult mai frecvent decât percep existența unui - să zicem, inginer care are grijă ca balamalele de la ușa de la frigider să iasă de pe banda de asamblare în limitele de toleranță acceptabile. Asta e un nou impuls pentru lipsa de încredere în specialiști.

Un alt impuls vine de la abundența de specialiști care ne explică faptul că totul este posibil, dar de vină e altceva (suprastructura, companiile, politica, lipsa de educație, faptul că ne aflăm în dreapta în loc să ne aflăm în stânga, etc...). Nu vei vedea un astfel de specialist spunând că și el este de vină pentru un anume lucru, după cum nu vei vedea un astfel de specialist spunând că el numai atât poate face într-un anumit context și nimic mai mult. Dacă ar face așa ceva ar fi repede înlăturat din față de un alt specialist care s-ar arăta mai diplomat și ar promite mai mult unor oameni care preferă iluziile drept hrană în locul realității cotidiene.

Nu în ultimul rând, scientismul ridicat la rang de lege de comuniști a înlocuit alte repere, iar odată cu criza societății asociată cu căderea comunismului, promisiunile logice ale științei au intrat în conflict cu realitatea cotidiană a omului deja învățat în comunism să spere în această nouă religie (fiindcă omul trebuie să creadă în ceva).

Deteriorarea structurii de învățământ a generat de asemenea pe bandă fabrici de diplome care nu au acoperire în competențe câștigate, iar un asemenea "diplomat" este printre primii care contestă intangibilitatea unui specialist, deoarece știe prea bine cum și-a obținut el însuși diploma. Sunt mulți și din ce în ce mai mulți astfel de "diplomați", iar ei au ajuns acum în suprastructură prin simplul mecanism al înlocuirii șeptelului pe cale naturală. Din suprastructură, ei proiectează imaginea lor dezastruoasă în ceea ce privește problema în cauză, asupra noastră - a tuturor.--Accipiter Q. Gentilis(D) 20 mai 2017 20:49 (EEST)

Ajungem aici la fondul problemei: cât de mult mai poate fi credibil un specialist chiar și în aria lui restrânsă, în actualul context. Răsunsul real este că nu mai poate fi foarte credibil, din start, astfel că el trebuie să învețe să-și vândă marfa științifică și să lupte pentru impunerea ei. Statul ca babele și plânsul după statutul deja defunct al specialistului este o proastă politică de urmat. Un specialist trebuie să-și construiască propria credibilitate nu numai în fața altor specialiști ci și - din păcate, în fața nespecialiștilor. Cei din urmă dacă acum jumătate de secol îi acordau din start credibilitate acum din start tind să i-o nege, ba mai mult, tind să i-o conteste în pofida dovezilor.
Wikipedia nu este cine știe ce diferită de societate, drept care ar trebui să plângem mai puțin că nu ne aflăm în urmă cu ceva vreme, când specialiștii erau urcați pe un piedestal intangibil.
Pornind de la această realitate, trebuie să fim conștienți că adevăratul specialist nu prea are timp "să se vândă", deși asta ar fi trebuit de la o vreme încoace să facă parte din fișa postului său. El ar trebui teoretic ajutat, ceea ce este o decizie de politică. Cu toate acestea, respectivul mod de gândire poate fi numai o viziune trunchiată a problemei, deoarece prin natura lucrurilor om de bun simț = cu un anumit nivel de cultură generală și simț rațional - aka ce spunea Silenzio mai sus, este un factor care poate fi un loc comun atât pentru specialiști cât și pentru oricine dorește să se autoinstruească sau este un idealist cu valențe pozitive - vezi la ce se referă mai su Asybaris. Un astfel de om - fie el specialist sau nu, va favoriza - statistic vorbind, direcția care trebuie (deci va susține inclusiv un specialist și nu i se va opune acestuia).
Favorizând la bază - ca politică [pe Wikipedia - later edit], un anumit nivel de cultură generală și simțul rațional - locuri comune, strategia ar putea fi una mai eficientă decât centrarea pe specialiștii care - deși doriți, nu vor fi într-un procent statistic semnificativ, niciodată.
Ar trebui totuși [pe Wikipedia - later edit] adăugat curentului principal - acela de orientare a politicii spre favorizarea unui anumit nivel de cultură generală și simțul rațional, o alegere balansată în funcție de situație între între următoarele soluții descrise de Turbojet mai sus (dat fiind că nu există soluții unice pentru probleme complexe):
 • Dacă un specialist nu este de acord cu o contribuție în articolele în care "competence is required" va fi preferată poziția specialistului.
 • Specialistul stabilește gradul de încredere al surselor.
 • Specialistul își spune părerea cu privire la gradul de încredere al surselor, iar de părerea sa se ține cont.
De asemenea, cred că ar trebui cumva oficializate [pe Wikipedia - later edit] niște grupuri de interese, acolo unde este posibil. Este iluzorie susținerea ideii că toți suntem egali pe Wikipedia. În unele părți suntem egali, în altele nu. Dacă s-ar putea accepta oficial - să zicem, câteva grupuri de interese pe o anumită direcție, respectivele grupuri ar putea negocia între ele diverse probleme și soluțiile de compromis ar putea avea o susținere mai largă și o durată mai mare. În cadrul grupului respectiv problema unuia ar putea primi mai ușor susținere, iar riscul de distress și ca atare cel de abandon al Wikipediei ar fi poate mai mic. Altfel e mai simplu să ne dăm în cap reciproc și să validăm un pattern de situațe în care problemele - în fapt, nu se rezolvă. Specialiștii - în cadrul acestor grupuri de interese cred că s-ar simți ceva mai conforatbil și s-ar putea susține reciproc.--Accipiter Q. Gentilis(D) 20 mai 2017 21:15 (EEST)
@Accipiter Q. Gentilis: discuțiile de-aici trebuie să se refere doar la Wikipedia. Impresia mea este că ai cam deviat de la acest lucru. Dacă nu este cazul, te rog să ignori acest comentariu. Mulțumesc. Wintereu 20 mai 2017 22:23 (EEST)
Eu nu caut statutul de specialist ci vreau să nu se admită tâmpenii în articole. Wikipedia are mecanismul ei pentru asta: sursele. Problema este că sursele sunt „driblate” de intermediari. În exemplul dat de mine mai sus sursa primară era perfectă (revistă științifică, referenți, tot tacâmul), dar cine „a citat-o” pe descoperă.ro a brodat pe subiect ce și-a imaginat el, a fost o lipsă de deontologie profesională, dar din ce am înțeles eu din discuțiile din alte părți persoana respectivă și încă vreo două, nu sunt nici măcar ziariste, deci n-ai ce deontologie profesională să le ceri. Site-ul descoperă.ro nu verifică nimic, este exact de „calibrul” wordpress, care nu este admis pe Wikipedia. Deși sursa primară a fost perfectă, sursa secundară a sfeclit-o dpdv științific, iar wikipedistul „harnic” a preluat-o necritic. Noi putem acționa aici doar la ultima verigă. Discuția este cum se stabilește dacă o sursă secundară este sau nu de încredere, că ați văzut că facem echilibristică între sursele corecte, dar primare și cele secundare, dar incorecte, iar efectul este că informațiilor false li se permite să intre în articole. --Turbojet 20 mai 2017 22:52 (EEST)
Ideea e foarte clară: o sursă care nu este scrisă de specialiști nu este sursă de încredere pentru susțineri științifice. Orice om de bună credință trebuie să poate verifica faptul că o sursă de încredere a fost scrisă de profesorul cutare de la universitatea cutare. La asta m-am referit prin „criterii transparente și obiective”. Tgeorgescu (discuție) 21 mai 2017 01:15 (EEST)

Cerere de mediere[modificare sursă]

Ionelus schimbă unele informații fără a aduce surse la articole legate de metroul din București: Metroul din București, Depourile Metrorex, Pantelimon (stație de metrou). Deoarece unele din informații s-au confirmat, am preferat să îl notific (nu să-l avertizez) de necesitatea surselor pe pagina de discuție, dar a continuat să ignore notificările.

Ultima modificare ține de data de deschidere a stației Pantelimon. Mi-a trimis un email și l-am invitat să participe la discuția de la Discuție:Pantelimon (stație de metrou), dar a preferat să continue cu ștergerea unor informații referențiate și înlocuirea lor cu simple afirmații. Trebuie notat că sursa arătată pare să indice într-adevăr că data din 1990 nu ar fi corectă,dar nu susține nici mai 1991. Arhiva Libertatea pe mai 1991 (disponibilă în același site) nu menționează deschiderea unei stații.

Având în vedere că sunt implicat puternic în aceste articole, aș avea nevoie de ajutorul unui utilizator independent care să ne ajute să păstrăm nivelul de AB pe care îl are articolul principal.--Strainu (دسستي‎)  19 mai 2017 17:18 (EEST)

Nu sunt implicat în editarea articolelor despre Metroul din București, deși am observat devierile posibile din acest domeniu. Recomand utilizarea procedurii (cam formale) de la Wikipedia:Mediere și cred că orice utilizator de bună credință solicitat va putea propune rezolvarea eficientă a conflictului. --Pafsanias (discuție) 19 mai 2017 17:32 (EEST)
Părerea mea este că nu prea avem ce să mediem aici. Pe de o parte e cineva care a dezvoltat și a fundamentat articolul cu informații pertinente - care au sprijin în surse de încredere, iar acel cineva este deschis la discuție (vorbim despre Strainu), iar pe de altă parte e cineva care ar trebuie crezut pe cuvânt de pionier - în condițiile în care nu aduce surse, nu a dat semnale că dorește să discute și nici nu are certificare recunoscută în problema în cauză. Economia articolului impune să i se acorde prioritate opiniei lui Strainu - în acest caz, pentru a nu transforma articolul dintr-unul cu un nivel de încredere destul de ridicat, într-o ciorbă.
Din punctul meu de vedere ignorarea în continuare de către utilizatorul în cauză a necesității de a-și sprijini modificările pe surse ok clarifică destul de clar problema. Asta e regula pe Wikipedia: sursa de încredere pune ștampila. Când se ajunge la un diferend de acest gen, în lipsa ștampilei modificarea nu se aprobă iar pretendentul pierde procesul din lipsă din lipsă de acte doveditoare, bașca faptul că nu dă dovadă că dorește să coopereze cu instanța. --Accipiter Q. Gentilis(D) 19 mai 2017 18:08 (EEST)
De acord. Nu e nevoie de mediere: modificarea unei informații referențiate cu una fără referințe, se numește vandalism. Se poate eventual proteja articolul până dispare febra sau se poate ajunge la blocarea utilizatorului, dacă insistă cu vandalismul.--Silenzio (discuție) 19 mai 2017 18:27 (EEST)
[Conflict de modificare] aka "nuanțare" :) - Referitor la cele de mai sus, dacă dorește să-și încordeze mușchii, persoana în cauză poate s-o facă doar pe pagina de discuții a aticolelor, oricare dintre modificările sale nesusținute de surse de încredere putând fi anulate la liber de Strainu sau altcineva, cu consecințele și asocierile de de rigoare conform procedurilor consfințite prin practică wikipedică. Repet, în cazul unui astfel de diferend trebuie în mod normal apelat la proceduri și reguli, acestea urmând a fi aplicate de cei care sunt familiarizați cu aplicarea respectivelor reguli și proceduri. Cum în acest caz utilizatorul respectiv nu se află în grupa de arbitri sau în cea de persoane cu un statut "referențiat" de o activitate cu impact pozitiv "în spate", nu are ce să pretindă alte interpretări decât cele care îi vor fi oferite prin mecanismele uzuale.--Accipiter Q. Gentilis(D) 19 mai 2017 18:36 (EEST) P.S. Am notificat utilizatorul în legătură cu această discuție.
Tocmai, eu nu vreau să se ajungă la blocare. După cum am spus, am putut confirma o parte din afirmații și e posibil să aibă dreptate și aici. Tot ce vreau e să nu fie compromis statutul articolului principal.--Strainu (دسستي‎)  19 mai 2017 19:30 (EEST)
De acord că nimeni nu dorește să se ajungă la blocare, dar dacă el insistă, ce poți să-i faci decât să-l servești prompt și al obiect ? La o adică ajungem să ne complicăm mai mulți cu consum de resurse (timp luat din altă parte, nervi, atenție), numai fiindcă persoana în cauză nu are chef să respecte niște proceduri. Adică balanța ajunge clar pe minus, numai fiindcă e vorba de "așa vrea mușchiul meu". O persoană bine intenționată e o persoană cu care se poate discuta și cu care se poate ajunge la o înțelegere. --Accipiter Q. Gentilis(D) 19 mai 2017 19:45 (EEST)

Vandalism sau lipsa de informatii??[modificare sursă]

La articolul --Table-- , lipsesc informatii pretioase. Se pare ca din acea pagina a ramas doar jumatate.De la <<Gul bara>> pana la <<Backgammon>> nu sunt informatii. Va rog sa luati aceasta problema in consideratie . Multumesc

Cu respect, Editor 7 Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 2a02:2f0b:b0f0:10a5:ec6f:a220:bdbb:98ce (discuție • contribuții).

Wikimedia CEE Meeting 2017: call for delegates and speakers[modificare sursă]

Hello! On behalf of Wikimedia CEE Meeting 2017 Team I would like to inform you that we have already opened our call for participants! CEE Meeting 2017 will be held in Warsaw, Poland from 22 September to 25 September. It will be the largest gathering of Wikimedians from Central and Eastern Europe (CEE region) this year. Delegates from your community are also invited to take part! You can find all the details on how to register here. We have also opened the call for programme applications - why don't you become a speaker at CEE Meeting? If you have any questions, please contact us at ceemeeting@wikimedia.pl. Best regards from Wikimedia Polska! Powerek38 (discuție) 20 mai 2017 09:00 (EEST)

Candidați pentru bursă[modificare sursă]

Din cei care își exprimă interesul, trebuie aleși 2 din fiecare țară. Dacă vor fi mai mulți doritori, va trebui să avem o rundă de alegeri.--Strainu (دسستي‎)  21 mai 2017 10:41 (EEST)

România[modificare sursă]

 1. ...

Republica Moldova[modificare sursă]

 1. Gikü
 2. ....

Doritori care își vor plăti participarea din alte surse[modificare sursă]

Numărul de locuri aici este 4+4 (un maxim de 6 delegați/țară)--Strainu (دسستي‎)  21 mai 2017 10:41 (EEST)

România[modificare sursă]

 1. Strainu
 2. ...

Republica Moldova[modificare sursă]

 1. Gikü
 2. ....

Regiuni istorice romanesti[modificare sursă]

Deci, acum cateva zile, am adaugat paginii Regiuni istorice românești imaginea din dreapta (i-am schimbat numele si legenda pentru a evita conflicte)

Regiuniromanesti.png

Imaginea a fost stearsa de administratorul Accipiter Q. Gentilis, pentru ca avea regiunea descrisa de mine ca Transtisa (dincolo de Tisa). Am inclus aceasta regiune pentru ca a fost parte din vechiul principat al Transilvaniei, Transilvania la randul ei fiind parte din Romania. Imaginea a fost stearsa pentru ca acest teritoriu aparent nu are de-a face cu Romania, cu toate ca pagina Regiuni istorice românești include imagini in care sunt aratate regiuni ca Pocutia. Daca incluzi Pocutia, nu e nimic rau in includerea Transtisei. De ce? Pentru ca la fel ca Transtisa, Pocutia nu a fost niciodata parte din Romania, dar a fost parte dintr-o tara romaneasca (Moldova), asa cum Transtisa a fost parte din Ardeal. Mai mult, pagina include chiar si Timocul, care nu a fost niciodata parte dintr-o tara romaneasca. Accipiter Q. Gentilis mi-a aratat pagina Regiuni istorice legate de români, care nu au făcut parte din România, unde Timocul ar trebui sa fie inclus de fapt. Cu toate ca nu a fost parte din Romania, se pare ca nimeni cu are ceva cu adaugarea sa la Regiuni istorice românești, dar cu Transtisa are toata lumea ceva. Atata timp cat Transtisa e scoasa, de ce nu scoatem si Pocutia, Timocul, Crisana de vest, etc.? Atata timp cat le bagi pe alea, nu e problema sa bagi Transtisa. TheBlueMapper (discuție) 20 mai 2017 12:04 (EEST)

Dacă mă gândesc mai bine problema e de fapt editorială, putând fi discutată și la pagina de discuție a articolului (totuși aici are mai multă audiență). Dat fiind că eu am făcut sugestia utilizatorului TheBlueMapper de a mai cere și alte păreri la Cafenea, nu mut eu discuția de aici.--Accipiter Q. Gentilis(D) 20 mai 2017 13:32 (EEST)

Copiat for the records de la Discuție Utilizator:Accipiter Q. Gentilis#Regiuni istorice romanesti--Accipiter Q. Gentilis(D) 20 mai 2017 13:12 (EEST) P.S. Am adaugat pentru claitate și imaginea retrasă de mine din articol de la care a pornit discuția

File:RomaniaadevarataPNG.png

Am vazut ca mi-ai sters imaginea cu Romania avand toate regiunile istorice. Vreau sa intreb, care este defapt problema cu acea imagine? Pagina are multe imagini asemanatoare, dar acestea nu au fost sterse. Multumesc, pace! ← Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de TheBlueMapper (discuție • contribuții).

Harta făcută de dv. nu reprezintă "România cu toate regiunile istorice", ci o viziune proprie și particulară asupra problemei. Chiar și titlul imaginii ("Romanaiadevarata") spune multe despre viziunea care a stat la baza respectivei harti. Harta pur si simplu nu respecta niste repere istorice de baza si induce in eroare cititorul.--Accipiter Q. Gentilis(D) 14 mai 2017 14:16 (EEST) P.S. Vedeți și aici la Regiuni istorice legate de români, care nu au făcut parte din România

Denumirea nu are defapt legatura cu asta, am vrut sa pun repede o denumire si m-am gandit la Romania adevarata. Sa o lasam mai bine la o parte. Singura diferenta dintre harta pusa de mine si hartile care erau deja puse, este ca harta mea include partea Transilvaniei din nordul Tisei care a fost parte a vechiului principat. Deci este o regiune istorica a Transilvaniei care la randul ei este o regiune istorica a Romaniei. Nu a fost niciodata parte a unei tari numite Romania, dar a fost parte a unei tari care in prezent e o reguine istorica romaneasca. Este adevarat ca acea regiune nu are in prezent probabil nici 0.50% din populatie romani, dar din cate stiu, Romania a avut planuri sa anexeze parti din Ungaria de peste Tisa, dar nu a facut-o pentru ca erau prea putini romani. In plus, in trecut, este probabil ca zona a fost locuita de pastori vlahi, care au migrat in Slovacia, Polonia si Cehia (Vlahia Moravă). Nu credeti ca ar fi destul de buna pentru o regiune istorica? ← Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de TheBlueMapper (discuție • contribuții).

Nu.--Accipiter Q. Gentilis(D) 14 mai 2017 20:50 (EEST)

Ok, dar pagina are si o harta, in care apare toata regiunea Carpato-Rutenia, plus o parte din Slovacia (Bârjava), aratate ca parte din Romania, cu toate ca singura parte a Crapato-Ruteniei in care a ajuns unirea de la 1600, este Maramuresul de nord. Daca regiunea Barjava (care si ea e la nord de Tisa, ca regiunea propusa de mine) apare pe harta, nu vad de ce nu si regiunea mea. In plus, nu am auzit cam deloc numele de Barjava, si nu am vazut niciodata stema pe care regiunea o are in acea imagine. TheBlueMapper (discuție) 18 mai 2017 17:09 (EEST)

Trans-Tisa, cum o descrieți dv. nu a fost e o regiune istorică româneaască. Iar dacă ne uităm la Transtisa pare că delimitarea e altfel. În legendă este scris: România - fiecare regiune istorică. De când Transnistria este o regiune istorică a României, că din câte știu nu este așa ? Idem ceea ce spuneți dv. că este Trans-Tisa... În plus delimitarea Transilvaniei este confuză, noțiunea având un sens restrâns și unul mai larg. Pentru cine nu cunoaște în amănunt problema, harta introduce elemente pentru care explicațiile sunt absente. Chiar și explicația hărții este Toate regiunile istorice care au de-a face cu România, arătate ca parte din România... Cu ce justificare sunt arătate ca fiind parte din România (parte nu în sens parțial, ci în interiorul unui contur unic) ? Dacă ați vrut să faceți un exercițiu de imaginație, Wikipedia nu este locul potrivit în nici un caz.
Tehnic vorbind imaginea încă există la Fișier:RomaniaadevarataPNG.png, dar soarta ei cred că are un prognostic rezervat.
Puteți propune cele de mai sus despre imagine pentru discuție la Cafenea și mai vedem și alte păreri.--Accipiter Q. Gentilis(D) 18 mai 2017 20:24 (EEST) P.S. La care imagine vă referiți mai exact ?

La prima imagine de sus a paginii, unde Maramuresul e in negru.← Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de TheBlueMapper (discuție • contribuții).

Șoimanu', la commons se poate pune orice imagine poate sa-i treaca cuiva prin cap sa o faca cu aparatul foto sau sa o conceapa grafic sau combinat foto cu desen, etc... Asta nu inseamna ca o imagine poate fi folosita intr-un articol wikipedia. Orice tampenie poti s-o pui la commons. Nu stiu de ce discuti cu BluMapper. Imaginea asta a lui este o prostie adevarata ca titlu. Ea poate fi folosita intr-un alt context ce tine de etnic, traditii sau altceva ptr care are relevanta... daca are... Nu hrani trollyyyyy !. Asybaris aport 18 mai 2017 22:50 (EEST)
In loc sa ma ataci, putem vorbi civilizat. Chestia e ca imaginea mea nu e mai mult decat aceeasi cu cele care sunt deja pe pagina, doar ca are o regiune im plus. Aparent lumea are ceva cu aceasta regiune (Transtisa). Dar, nu vad de ce. Cum am spus, acea regiune a fost parte din Ardeal, care la randul lui e parte din Romania. SI CEL MAI IMPORTANT: Pagina include imagini cu reginui precum Pocutia, care nu au fost niciodata parte dintr-o tara NUMITA Romania. Pocutia de ex. a fost si ea parte dintr-o tara romanesaca (Moldova), asa cum Transtisa a fost parte din Ardeal. Atata timp cat incluzi Pocutia, nu vad de ce nu si Transtisa. Tot aia e. Imaginile contin chiar si Valea Timocului, o regiune care nu a fost NICIODATA parte din Romania sau dintr-o tara care are legatura cu Romania. Pagina se numeste Regiuni istorice romanesti, deci de fapt, Timocul nu are ce cauta aici, cel putin nu in cazul in care nu bagam nici Transtisa. El ar fi mai potrivit pentru Regiuni istorice legate de români, care nu au făcut parte din România. Asybaris, nu stiu care este problema ta, dar citeste bine acest mesaj inainte sa raspunzi cu un argument stupid. TheBlueMapper (discuție) 19 mai 2017 22:31 (EEST)

Accipiter Q. Gentilis, inca nu mi-ati explicat de ce are voie Bârvaja sa apara, dar nu si Transtisa (cum am spus, Barjava e partea de vest a regiunii negre din prima imagine a paginii). Si prin Transtisa nu ma refeream la regiunea maghiara pe care ati trimis-o dvs.. Transtisa e numele care l-am dat eu regiunii, pentru ca nu a avut un nume istoric. A fost parte din Principatul Transilvaniei, dar nici din Crisana, nici din Maramures. Nu cred ca e o problema daca ar exista doua Transtise. Exista deja exemple de regiuni diferite cu acelasi nume, sau cu nume aproape identice (ex. Galicia din Spania si Galitia din Ucraina/Polonia. In engleza au chiar acelasi nume). Deci nu ar fi problema cu doua Transtise. Nume alternative pentru regiune ar fi Partiumul de nord, Kosice (dupa orasul Kosice, cel mai mare din regiune) sau Casovia (denumire veche romaneasca a lui Kosice). Deci cum am spus, de ce credeti ca regiunea nu e regiune istorica romaneasca, dar Pocutia, Timoc, Crisana de vest etc. sunt? TheBlueMapper (discuție) 20 mai 2017 16:05 (EEST)

Până la urmă, rămân două întrebări: (1) sunt surse care să denumească regiunea respectivă Transtisa și care o consideră veche regiune românească? (2) Care sunt criteriile obiective de incluziune a acestor regiuni în respectiva hartă? sunt ele definite riguros? sunt bazate pe vreo clasificare sau practică a specialiștilor? cu alte cuvinte, denumirile și harta aceasta nu sunt cumva cercetare originală? —Andreidiscuție 23 mai 2017 10:46 (EEST)

Firefox[modificare sursă]

Mai are cineva probleme cu Firefox ? Nu mai pot insera cu simplu click ci numai cu copy-paste elementele din partea de jos a casetei de editare, în cea mai mare parte a timpului. De asemenea, mă trezesc la salvarea paginii că îmi apr chestii de genul <nowiki >....< / nowiki>" data-mw-charinsert-end="" class="mw-charinsert-item"> --Accipiter Q. Gentilis(D) 20 mai 2017 21:43 (EEST)

Mie îmi merge. Folosiți cumva noul editor de wikitext? --Strainu (دسستي‎)  21 mai 2017 10:47 (EEST)
Nu. --Accipiter Q. Gentilis(D) 21 mai 2017 10:51 (EEST)
Și mie îmi merge ok. Am observat, însă, că față de Chrome la Firefox semnătura mi-o văd în font standard. Wintereu 21 mai 2017 10:58 (EEST)
La fonturi e mai complicat. Pe Windows îl văd bine, pe Linux depinde de calculator.--Strainu (دسستي‎)  22 mai 2017 12:30 (EEST)

Panoramio[modificare sursă]

Ca tot aduse Turbojet vorba, există un robot care încarcă la Commons toate imaginile sub licență liberă de la Panoramio. Din păcate majoritatea sunt foarte prost taguite sau categorizate, dar cam au coordonate. Dacă aveți răbdare să corectați unele dintre ele, ar putea probabil folosi în articolele despre sate. Strainu (دسستي‎)  20 mai 2017 21:56 (EEST)

Știu că Panoramio a fost dezactivat în favoarea Google Photos, cum se mai recuperează poze?--DieselEngineRO 20 mai 2017 22:00 (EEST)
Conform en:Panoramio#Closure, Google mai ține imaginile de pe Panoramio accesibile încă un an după închiderea oficială din noiembrie 2016. —Andreidiscuție 23 mai 2017 10:51 (EEST)

Wikimedia Hackathon 2017[modificare sursă]

În weekendul acesta am participat la Wikimedia Hackathon în Viena împreună cu câștigătorul Wikimedia Challenge powered by ROSEdu și cu Clco. Pe lângă câteva buguri de pywikibot, Clco a reușit să pună pe picioare și un robot pentru notificări despre biografii ale unor persoane în viață care au fost editate de un singur editor. O să-l vedeți în acțiune cât de curând pe Wikipedia Română.

Pe lângă cod, am mai aflat și câteva chestii de interes pentru proiect:

 1. proiectul cu hărțile este on hold, ceea ce înseamnă că nu vom primi, în viitorul previzibil, mapframe, ci va trebui să ne mulțumim cu maplink. Se pare că hărțile sunt considerate o distragere de la scopul proiectului.
 2. La proiectul de tagare a legăturilor pentru ORES ne ajută și Milimetric. Am ajuns la 2323/3650, adică aproximativ 2/3. E nevoie în continuare de "antrenori"
 3. Noul editor Wikitext se vrea a fi mult mai șmecher și evoluat decât un editor obișnuit. Mie nu-mi sună prea bine chestia asta, vom vedea în câteva luni cum va ieși.
 4. Va exista cât de curând o extensie care va adăuga lucruri noi la API-ul LUA pentru Wikidata. Din ce-am înțeles, pentru noi sună a duplicare a efortului lui Andrei.
 5. Referitor la CEE Spring și listele nesfârșite ale rușilor am aflat că la Wikimedia Conference in Berlin s-a decis că listele sunt oricum indicative și deci nu merită făcut nimic în acest sens. Am transmis unuia din organizatorii internaționali nemulțumirile ridicate în discuția de la Cafenea
 6. S-a deschis înregistrarea pentru CEE Meeting de anul acesta, după cum ați văzut și voi mai sus. E nevoie să vă exprimați în mod explicit intenția de a participa și să aplicați până la mijlocul lui iunie pentru a primi o bursă. Comunitatea noastră are până la 4 locuri (2 pentru România și 2 pentru Moldova, dacă nu le reclamă alte limbi)--Strainu (دسستي‎)  21 mai 2017 04:04 (EEST)
@Strainu: unde ne putem exprima în mod explicit intenția de a participa? Wintereu 21 mai 2017 05:42 (EEST)
Am început o listă mai sus, în apelul la candidați. Dacă vă încadrați la categoria "pot plăti singur, dar nu m-ar deranja bursa", sugestia mea e să vă treceți în ambele secțiuni.--Strainu (دسستي‎)  21 mai 2017 10:45 (EEST)

Un ungur incearca sa ne schimbe istoria?[modificare sursă]

Inainte sa cititi acest mesaj, sa stiti ca nu urasc Ungaria sau ungurii, deci sa nu o luati ca pe un atac asupra comunitatii maghiare sau ceva de genul.

Pe Wikipedia romaneasca exista pagina Regiuni istorice legate de români, care nu au făcut parte din România.

Am incercat sa fac aceeasi pagina pe editia in engleza a Wikipediei. Din pacate, aceasta a fost stearsa dupa ce utilizatorul maghiar Borsoka i-a cerut stergerea, fara sa dea argumente, doar spunand nu, reginile nu au nimic de-a face cu Romania. Acesta a cerut un poll, in care lumea trebuia sa scrie argumente pozitive/negative despre pagina, si de ce ar trebui sa fie stearsa sau nu. Singurul argument a fost al meu, bineinteles impotriva stergerii, care explica de ce nu trebuie stearsa. Chiar daca nimeni nu a criticat pagina, aceasta a fost stearsa pentru ca subiectul era categoric inventat, cu toate ca aceasta pagina exista si pe Wikipedia romaneasca. Trebuie sa mentionez ca am adaugat surse (in romana si engleza) pentru fiecare regiune, dar Borsoka totusi continua sa spuna ca regiunile nu au de-a face cu noi.

Pagina includea regiuni care, cum spune titlul, nu au fost parte din Romania, dar au de-a face cu ea/cu romanii: Valea Timocului, Banatul sarbesc/unguresc, locurile locuite de aromani, etc. .

Utilizatorul Borsoka a spus doar ca nu au nimic de-a face cu noi, fara sa dea un singur argument. A spus si ca nu e nevoie sa dea argumente, dar e nevoie sa dau eu surse WP. Am dat, cum am spus, surse pentru toate regiunile.

Daca spui ca aromanii, vlahii din Timoc, etc. nu au de-a face cu romanii, e ca si cum ai spune ca secuii nu au de-a face cu ungurii, adica nimic mai mult decat o minciuna prosteasca. Am vazut ca Borsoka a fost in trecut atacat de mai multi romani, si am vazut ca editeaza des pagini despre Ardeal, Tara Romaneasca si alte regiuni romanesti/lucruri despre Romania sau despre limba romana. Nu stiu daca e adevarat, dar mi se pare ca o face din ura, chiar daca nu vrea sa recunoasca. Alt roman i-a spus ca tot timpul e suparat si editeaza pagini despre Romania, dar despre alte tari din zona, ca Ucraina, nu. Ceea ce e adevarat. Am vazut o pagina asemanatoare paginii Regiuni istorice legate de români, care nu au făcut parte din România, dar despre Ucraina. Acolo nu editase nimic. Altceva ce mi se pare interesant, e ca editeaza/sterge doar lucruri adaugate de romani, care nu ii convin. Alte minciuni, de care ii este egal, nu le scoate. De exemplu, pana de curand, pagina Transylvania avea adaugata langa Banat, Crisana, Maramures si Transilvania propiru-zisa o regiune falsa numita Davniquina (am scos-o eu). Regiunea era de mult timp acolo, dar Borsoka nu a scos-o, in schimb, pe alte pagini legate de Ardeal, a scos alte editari ale utilizatorilor romani, cel mai probabil pentru erau adevaruri care nu ii conveneau.

Mie imi tot spune sa adaug surse/argumente cand vreau sa editez ceva. Asta am facut. Dar cand a spus el ca aromanii nu au de-a face cu noi, nu mi-a dat niciun argument, chiar mai mult, a spus ca nu e nevoie sa imi dea argumente.

Credeti ca se poate face ceva? Multumesc! TheBlueMapper (discuție) 22 mai 2017 18:55 (EEST)

Referitor la editările lui Borsoka, nu luați drept adevăr absolut susținerile istoricilor români, mai ales despre supoziții care nu se pot dovedi empiric (având la bază zero izvoare istorice și zero descoperiri arheologice). Pe internațional susținerile nebazate pe dovezi solide trezesc ironii din partea celor care se pricep la istorie. Asta e valabil pentru pretențiile tuturor națiunilor balcanice, nu este o discriminare a românilor. Tgeorgescu (discuție) 22 mai 2017 19:10 (EEST)

Adevarat, dar ceea ce ma enerveaza este ca spune ca aceste regiuni nu au nimic de-a face cu noi, cu toate ca stie foarte bine ca aromanii, vlahii etc. sunt inruditi cu noi. Nici nu are nevoie de surse, dar totusi le cere si incearca sa impiedice creearea paginii mentionata mai sus. TheBlueMapper (discuție) 22 mai 2017 20:10 (EEST)

Nu e nevoie de surse pentru noi, românii pentru că știm din manualul de la școală de 1+1=2 dar pentru un străin care nu are absolut nici o legătură nu România, îi trebuie surse, altfel nu bagă în seamă asemena afirmații, în cel mai bun caz, pe cealaltă parte vin ironiile.--DieselEngineRO 22 mai 2017 21:43 (EEST)

Aveti dreptate...dar acum ce sa faci. Sper ca reusim sa creeam acea pagina. TheBlueMapper (discuție) 22 mai 2017 21:47 (EEST)

Atitudinea asta este tipica pentru contribuitorii de sorginte maghiara, cu toate ca sunt si persoane cu care te poti intelege. Si pe ro.wiki se întâmplă de multe ori la fel. A fi minoritar înseamnă sa strigi mai tare, vezi homosexualii care sunt cei mai galagiosi. In Romania urmează ungurii cu autonomia, ei având de fapt mai multe drepturi ca romanii. Asa cum le spune minoritari, toti suferă de asa zisul număr mic. Adica sunt putini. Daca Romania ar fi incorporata in Ungaria, ei ar fi minoritari in propria lor tara. Ei sunt fără iesire si de aceea noi majoritarii trebuie sa fim buni si sa ne uitam in alta parte când ei abuzează. Cine vrea sa stie ceva despre romani se informează in surse de încredere si nu de pe wiki de la Borsoka. Asybaris aport 22 mai 2017 23:53 (EEST)
@Arpad Andris, problema e că ce învățăm noi, românii, în școală, este puternic trunchiat și polarizat. Cu alte cuvinte, 1+1=2, dar în contextul relevant, la acest 1+1 se mai adaugă încă 1 și încă 1 și încă 1 și fac vreo 5, dar noi credem că rezultatul este 2 pentru că nouă nu ni se mai spune despre celelalte 1-uri. Istoria e subiectul cel mai deficitar prezentat în școlile noastre, și singurul la care trebuie să citim suplimentar doar ca să ne aducem la minimul de cultură generală necesar înțelegerii minimale.
@TheBlueMapper, la Wikipedia avem nevoie de surse pentru orice. Mai ales pentru ceea ce noi credem că știm ca fiind bun dat. WP:VER e cea mai utilă unealtă pe care o avem. Nu știm cu adevărat un lucru până când nu suntem în stare să cităm surse care ne susțin și până când nu suntem dispuși să admitem surse care aduc o nouă perspectivă asupra respectivului lucru. În impresia mea din interacțiunile de la en.wp, Borsoka suferă de aceeași polarizare naționalistă pe care o avem cu toții în partea asta de Europa, dar este un wikipedist onest care admite argumente solide în discuții. Dar limbajul nostru wikipedist are sursele de încredere ca fundament, așa că încercați să învățați acest limbaj și să-l vorbiți. Durează puțin timp și poate necesita puțin lurking, dar merită și pentru dezvoltarea echilibrată a Wikipediei, și pentru propria noastră evoluție intelectuală. —Andreidiscuție 23 mai 2017 10:41 (EEST)
Deoarece iarăși a apărut problema surselor, impresia mea, de la bun început, în toată perioada de 10 ani cât am activat pe Wikipedia, este că celor care nu le convine ce spune o sursă pur și simplu o declară că nu este de încredere, iar apoi șterg ce nu le convine. Revolta mea față de acest mod de mistificare a dus și la incidentele care au determinat demisia mea ca administrator. Nu contează cine este autorul, poate fi o personalitate calificată și reputată, dacă lor (americanilor, maghiarilor etc.) nu le convine îl declară „anti...” și nu vor să recunoască lucrările lui. Pur și simplu disputa cu privire la conținut este mutată în zona contestării surselor. Iar aici, pe Wikipedia înving cei încăpățânați. Iar Borsoka este unul din ei. --Turbojet 23 mai 2017 11:52 (EEST)
Corect Turbo, achiesez la tot ce ai zis acum. Eu de aceea nu scriu nimic despre subiectele sensibile de genul evrei, maghiari, homo, holocaust, religie etc. Totdeauna apar specialistii care se stiu ei prea bine cine sunt aici pe ro.wiki, en.wiki, fr.wiki, hu.wiki, de.wiki care fac elegea pe aici. Oricat ar scrie ei impotriva realitatii, in final totul se va intoarce impotriva lor... istoric vorbind vor avea belele majore. Nu vreau sa comentez mai departe. Asybaris aport 23 mai 2017 12:06 (EEST)
Și care ar fi realitatea aia cu care ne tot amenințați? Regulile sunt simple: cine are WP:SURSE are parte. Drept surse sunt la rang de cinste tratatele universitare de la universități de prestigiu iar Wikipedia nu ia în seamă ceea ce universitățile prestigioase consideră drept maculatură. Nimic greu de înțeles: aici promovăm ceea universitățile de prestigiu consideră știință de carte. Tgeorgescu (discuție) 23 mai 2017 14:53 (EEST)

@Turbojet aveti perfecta dreptate. TheBlueMapper (discuție) 23 mai 2017 15:18 (EEST)

@TheBlueMapper: Singurul care nu are perfectă dreptate în discuția de mai sus sunteți, probabil, dumneavoastră. Aș avea două obiecții, dacă îmi permiteți:
 1. Nu înțeleg prea bine de ce discutăm aici despre contribuțiile utilizatorului Borsoka, care nu este prezent pe proiectul nostru local, nu știu dacă este în măsură să răspundă în limba română și nici măcar nu cred că a fost notificat în mod corespunzător. Chiar dacă admitem că este „un ungur” demn de un titlu de secțiune, cred că discuția trebuie purtată în altă parte și cu alte mijloace.
 2. Sunt de acord cu apărătorii surselor de încredere: nu văd cum anume ar putea fi ele suplinite prin exprimarea majorității care domină pe vreun proiect local. În cazul concret, provocările, limbajul ofensator, sau ficțiunea istorică nu fac parte dintre argumentele valide. Dacă utilizatorul TheBlueMapper este atât de nou pe cât pare, i-aș recomanda studierea meticuloasă a politicilor și îndrumărilor noastre. Dacă are, însă, precedente de același gen sub alte conturi înregistrate sau adrese IP anonime, mă îndoiesc sincer că va putea obține vreun avantaj suplimentar pe această cale. --Pafsanias (discuție) 23 mai 2017 16:03 (EEST)
Vreți ca un punct de vedere să fie redat de Wikipedia? Dovediți cu WP:SURSE că este predat drept fapt la CHOPSY și ați câștigat disputa. Tgeorgescu (discuție) 23 mai 2017 15:30 (EEST)
Dacă pici în capcana contestării surselor care chiar sunt academice și de încredere doar pe motive naționaliste, deja începi să fii vizibil ca om cu agendă, venit aici să se lupte, nu să contribuie constructiv. E bine să o faci doar când este evident și ai argumente bune că ai dreptate, altfel ai de urcat la deal (de exemplu, să argumentezi că o sursă nu e bună pentru că e „ungurească” sau „românească” te acoperă de ridicol). Așa că dacă prezentați surse care chiar respectă în mod obiectiv criteriile (fără derogări sau forțări, așa cum suntem obișnuiți prea mulți dintre noi să acceptăm), punctul dumneavoastră de vedere va avea greutate. Dar e bine să vi-l formați singur mai întâi, împreună cu suportul documentar.
De asemenea, în raport cu en:WP:BATTLEGROUND (WP:NU#LUPTA), nu vă e deloc de folos să etichetați pe altcineva drept „inamic” (fie pe față, public; fie doar interiorizat, comportându-vă ca și cum ar fi un inamic — eventual să-l mai și atacați personal). Cu calm, cu discuție civilizată, se pot muta munții. Dacă alunecați în prezumții de rea credință, veți vedea cum terenul se înclină cu partea în care vreți să mergeți dumneavoastră în sus. E o constatare pe care am făcut-o în mod repetat de-a lungul multor ani aici. —Andreidiscuție 23 mai 2017 15:40 (EEST)

Deci, de exemplu, aceasta sursa ar fi destul de buna pentru a fi o sursa WP despre românii din Timoc? https://www.scribd.com/document/75895150/Romanii-din-Timoc TheBlueMapper (discuție) 23 mai 2017 15:41 (EEST)

Comentariu reintrodus --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 mai 2017 15:55 (EEST)
Sursele trebuie să fie relativ recente, scrise de universitari reputați (nu de dacopați, protocroniști sau mâncători de rahat comunist), publicate de edituri de prestigiu. Tgeorgescu (discuție) 23 mai 2017 15:46 (EEST)
Comentariu reintrodus --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 mai 2017 15:55 (EEST)
Păi la sursele provenite din România oricine poate fi acuzat că este dacopat, protocronist, aservit legionarilor, lui Antonescu, comuniștilor (idealist, interesat sau șantajat), sau acum aservit celor care îl plătesc, ca urmare pot fi desființați ușor ca persoane iar lucrările lor declarate că nu sunt de încredere. În acest caz pe Wikipedia românii nu-și pot exprima punctul lor de vedere. --Turbojet 23 mai 2017 16:14 (EEST)
Nu orice istoric român este pseudoistoric. Trebuie citați istoricii, nu pseudoistoricii. Tgeorgescu (discuție) 23 mai 2017 19:57 (EEST)
Ca să convingem străinii scoatem la înaintare oamenii serioși și credibili, nu măscăricii și pseudologii. Tgeorgescu (discuție) 23 mai 2017 20:04 (EEST)
Tgeorgescu v-ati cam incins in discutii, lasati mascaricii, pseudologii si mâncători de rahat comunisti și dati dovada ca stiinta de carte cu care ne epatați de atata timp, este un mobil spre o comunicare academica, asa cum ne-ati obisnuit. Asybaris aport 23 mai 2017 20:31 (EEST)
Măscăricii sunt dacopații, ei nu sunt luați în serios nici măcar de istoricii români de bună credință. Istoria pe care o propaga la nivel de mase regimul comunist era pseudologie. Niciuna dintre astea nu pot convinge editorii serioși străini. Pe urmă, Wikipedia nu este o tribună pentru a etala ifosele de mândrie etnică ale editorilor, ci redă sursele academice conform cu ponderea lor. Prin pondere înțeleg ponderea în mediul academic mondial. Tgeorgescu (discuție) 23 mai 2017 22:56 (EEST)
Sursa asta predatează comunismul, ar putea fi atacată ca fiind asociată regimului antonescian (de altfel, chiar în prefață este adresată o posibilă interpretare politică a ei), dar cifrele demografice pe care le dau e posibil să fie solide și cred că pot fi utilizate ici și colo pentru date demografice istorice, cu atribuire explicită (exercițiul atribuirii explicite e bun oricum pentru că ne face să ne uităm până la bază care e filiera pe care vin informațiile). Se pune și întrebarea pentru ce anume afirmație doriți să utilizați sursa și care pagină/capitol îl veți cita. —Andreidiscuție 23 mai 2017 15:59 (EEST)

O voi cita la romanii din Timoc. TheBlueMapper (discuție) 23 mai 2017 17:07 (EEST)

Și cine stabilește care sunt oamenii serioși și credibili și care sunt măscărici și pseudologi? Noi, cei de pe Wikipedia? Oamenii „lor”? Cu aceștia din urmă nu cumva suntem în cazul „cu ce ai greșit... de te laudă...”? Bineînțeles că sunt considerați „serioși” cei ce reiau tezele celor care-i „apreciază”, și sunt „măscărici” cei care spun ce nu le convine. Declarând „ăsta da, ăla nu” vom permite doar un anumit punct de vedere.
Toți consideră că toată lumea este împotriva lor (alfabetic): americanii („Ami, go home!”), evreii („antisemitism”), maghiarii („Trianon”), românii („țigani”), rușii („comuniști”) etc. Dacă taci din gură ești considerat slab, cu moralul distrus, și atunci ești călcat în picioare. Nu te va mângâia nimeni pe cap și-ți va da o bomboană. Dacă vrei să trăiești trebuie să lupți și să faci tot atâta gălăgie („intelectuală”) cât fac și alții. --Turbojet 23 mai 2017 23:41 (EEST)
Scopul Wikipediei nu este lupta între facțiuni care fac gălăgie, ci să redea informații verificabile din surse de încredere conform ponderii lor în mediul academic mondial. Wikipedia nu este o tribună pentru a promova naționalismul diverselor etnii, cine vrea să promoveze patriotismul este invitat să facă asta în afara Wikipediei. Wikipedia nu este aservită niciunei etnii și nici măcar ciondănelii între etnii. Tezele istorice care sunt considerate nedovedite la Cambridge, Harvard, Oxford, Princeton, Sorbona și Yale vor fi considerate nedovedite pentru Wikipedia. Ce este privit acolo drept fapt istoric, este fapt istoric și pentru Wikipedia. Tgeorgescu (discuție) 23 mai 2017 23:51 (EEST)
Deci pe Wikipedia este admisă doar vocea lor. Vă mulțumesc că ați expus așa de clar ale cui interese le servește Wikipedia. Eu nu îndrăzneam s-o afirm direct. --Turbojet 24 mai 2017 10:55 (EEST)
Și iata cum, prin expunerea de motive intr-un mod exhaustiv de catre Tgeorgescu, se argumenteaza ceea ce MAJORITATEA CELOR DE AICI au considerat ca opinia mea vis-a-vis de CONTROLUL INFORMATIEI, este de o chestiune care exista doar in capul meu. Mergand mai departe, exprimandu-ma explicit asupra faptului descris de cel care are stiinta de carte, am spus ca EXISTA AICI (pe toate wikipediile) oameni special pusi pentru a trece prin strunga oilor orice este informatie sensibila, pornind de la istorie, evreime, LGBT, etnii, musulmani, tigani, holocaust, geografie, geopolitica si politica regionala. Ca urmare, mi s-a dat cu tifla. Cine are ochi sa vada, vede si fara sa se ajunga la discutii de acest gen. Asybaris aport 24 mai 2017 11:40 (EEST)
Așa cum au argumentat și alții ([16]), WP:SURSE favorizează pozițiile mainstream. Aici mainstream înseamnă mainstream academic la nivel mondial. Din moment ce nu există Wikipedia:Punct de vedere românesc și Wikipedia:Punct de vedere ortodox, ci doar WP:PDVN, alternativa la sincronizarea cu universitățile enunțate mai sus ar fi promovarea resentimentelor, prejudecăților și provincialismul. ro.wiki nu părtinește etnia română sau credințele religioase ale românilor ci este o enciclopedie mondială nepartinică bazată pe fapte, știință și cercetare academică. Adică Wikipedia este partinică doar în sensul că favorizează faptele obiective, știința mainstream și cercetarea academică de prestigiu. CHOPSY sunt niște exemple de urmat, nu am menționat că doar acele universități fac știință de carte. Orice știință de carte care nu ar fi luată-n râs la CHOPSY este bună pentru Wikipedia. Tgeorgescu (discuție) 24 mai 2017 13:31 (EEST)
Conform CUDOS se pune întrebarea: de ce am numi „știință” ceva care le nivel internațional este neconvingător pentru specialiști? Slavă Domnului, România nu are ceva similar cu en:Deutsche Physik. Tgeorgescu (discuție) 24 mai 2017 13:58 (EEST)
Nu cred că-și dorește nimeni ca ro.wiki să devină un ghetou al cunoașterii, care să promoveze românismul și ortodoxismul. Tgeorgescu (discuție) 24 mai 2017 14:12 (EEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Ca o observație generală: atunci când un punct de vedere particular nu este acceptat de către comunitate, se ajunge repede la „denunțuri” despre teoria conspirației, controlul informației și cenzură. Iar, dacă discuția în contradictoriu se prelungește suficient de mult, deznodământul ei inevitabil este prezis de Legea lui Godwin... --Pafsanias (discuție) 24 mai 2017 15:10 (EEST)

@Tgeorgescu: în focul teoretizării cred că nu ați observat faptul că ați trecut un pic cu argumentarea peste bordul practicii. E bine că tindeți spre un ideal, dar lumea în care trăim este una concretă.--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 mai 2017 15:20 (EEST) P.S. Pafsanias, e ușor să obții de la Tgeorgescu anumite reacții, dacă știi pe ce butoane să apeși, drept care pe viitor nu i-ar strica să fie ceva mai atent un pic. E valabilă și rețiproca, pentru că între timp s-a prins și Tgeorgescu de faptul că există niscaiva butoane pe la unii.... :)

Revenind la oile discuției, ideea e că o hartă care nu e bună de nimic a ajuns într-un articol nesuținut de surse. Utilizatorul în cauză care a făcut harta trasând o linie ipotetică de graniță aruncată în păpușoi, a vrut să și-o promoveze, drept care s-a gândit să folosească articolul nesuținut de surse. L-a tradus crezând că va fi îmbrățișat și pupat, dar a luat una peste nas. Acum vine la noi și ne explică faptul că de vină e ungurimea, nu faptul că a postat la ingliși un articol nesusținut de surse în care a băgat o hartă bună de nimic - respinsă prin alte părți... Să fiu eu de parte ailaltă, după ce aș fi văzut harta aș fi propus-o la ștergere (că justificări există cu duiumul), după care aș fi luat articolul și aș fi găsit mai multe motive valabile să-l șterg, primul fiind că nu are surse.

O fi de vină poate ungurimea, dar măcar ștergerea s-a făcut justificat și cu argumente valabile. Ar fi poate timpul să priceapă vajnicul nostru reclamant faptul că anumite lucruri se fac după anumite reguli, nu după cum i se pare fiecăruia. Povești d'astea cu ce ne fac nouă ungurii ajung periodic în topul lamentărilor, cu o periodicitate care e ușor de prezis (idem și la fazele cu evreii, etc...). Este evident că această discuția a avut menirea să ne mai descrețească puțin frunțile - dat fiind că avut loc un duel sportiv pe stadion, timp în care am putut sta mâncând semințe, în timp ce jucătorii au defilat cu argumentația pe teren. Cu toate acestea elementul central al problemei (faptul că articolul a fost șters din pricina unor vicii de fond) a fost oarecum periferic plimbării mingii pe gazon.--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 mai 2017 15:35 (EEST)

Așa ca fapt divers, titlul corect al secțiunii nu este "Un ungur incearca sa ne schimbe istoria?" ci „Băieți, am dat-o-n bară crezând că merge á la Roumanie și acum în cel pur spirit românesc, vin la voi să mă lamentez un pic de nedreptatea faptului că nu am reușit să șuntez sistemul.”--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 mai 2017 16:04 (EEST)

Dublare[modificare sursă]

De ce în caseta articolului Turturică imaginea apare de două ori? --Miehs (discuție) 23 mai 2017 11:18 (EEST)

Eu vad doar o data. Da jos ochelarii ca nu-s buni. Asybaris aport 23 mai 2017 11:42 (EEST)
Totuși, dl. Miehs avea dreptate. La ora la care a postat dânsul (11:18 EEST), imaginea din casetă apărea de două ori: dovada aici. Ulterior, la 11:42, dvs. ați corectat respectiva infocasetă.--Bătrânul (discuție) 23 mai 2017 12:33 (EEST)
Pe scurt, {{Taxobox}} primește doi parametri: imagine și imagine2. Dacă imagine lipsește, se folosește valoarea imagine (P18) de la Wikidata. —Andreidiscuție 23 mai 2017 13:02 (EEST)

Formate noi pentru portaluri[modificare sursă]

În urma discuției de acum ceva vreme, am creat formatul {{Introducere aleatorie}}, care întoarce o introducere aleatorie, de tipul celei de pe pagina principală, pentru un articol din cele date ca parametru. Am folosit formatul în Portal:Informatică pentru a avea un exemplu. Tot acolo puteți vedea cum se poate folosi o galerie de tip slideshow, pe care o recomand ca alternativă la "imaginea zilei". Din păcate acest tip de galerie nu funcționează încă pentru mobil. Cred că folosind aceste două "inovații" am putea avea portaluri mult mai ușor de menținut. Pentru portalurile care au deja ceva conținut și vor să îl refolosească, vă reamintesc de {{Random portal component}}, care are rolul de a ușura construirea paginii pe baza unor subpagini.

@Turbojet: @Dan Mihai Pitea: Schimbă cu ceva aceste lucruri discuție anterioară?--Strainu (دسستي‎)  23 mai 2017 19:31 (EEST)

Poate-l introduceti si la Portalul de arta unde exista o serie de articole bune de prezentat. Merci. Asybaris aport 23 mai 2017 20:36 (EEST)
Mulțumesc pentru informație. Evident că orice automatizare este un progres. O să văd cum funcționează.
La capitolul „bătut șaua”, o să încerc să mă ocup de portalul energie. Nu-mi văd capul de treabă. M-am apucat să pun la Commons informațiile despre clădirile de la mine: arhitect, sau măcar anul construcției, ce există. Nici în lucrările cu pretenții informațiile nu sunt complete. Deocamdată am golit pagina cu palate. --Turbojet 23 mai 2017 22:47 (EEST)
Pentru imagini nu se poate implementa, dupa cum am vazut. Nu poti face sa fie pentru imagini? La Nicolae Grigorescu cred ca ar fi bun un astfel de gadget, tinand cont ca exista o gama mare distribuite pe perioade, pentru ca sunt putine datate cu certitudine intr-un anumit an. Dar trebuie sa apara si numele tabloului, daca faci. Asybaris aport 24 mai 2017 17:27 (EEST)
Nu înțeleg, cum adică nu se poate implementa? Nu merge tipul respectiv de galerie, sau cum?--Strainu (دسستي‎)  24 mai 2017 17:56 (EEST)
Am pus imagini |File:imagine1.jpg|File:imagine2.jpg.... si da eroare. Asybaris aport 24 mai 2017 20:18 (EEST)
La Portal Arta afiseaza doar pe Apcar Baltazar, nu se schimba articolul. Asybaris aport 24 mai 2017 20:20 (EEST)
Nu degeaba îi zice Introducere aleatorie, nu e făcută decât pentru articole. Pentru imagini am recomandat o galerie de tip slideshow, credeam că de aia îmi ziceți că nu merge. O să încerc să fac și pentru imagini. Formatul merge și la Portal:Artă, trebuie să regenerați pagina ca să se actualizeze - la fel ca la pagina principală.--Strainu (دسستي‎)  24 mai 2017 23:17 (EEST)
Legat de format, se poate adapta sau crea unul asemănător pentru Wikipedia:Articole de calitate/cap pagină, care să înlocuiască
{{Wikipedia:Articol de calitate/{{Wikipedia:Articol de calitate/Numărul curent}}}}?
Formatul respectiv se bazează pe sistemul vechi, manual, și nu cuprinde toate articolele de calitate existente.— Ionutzmovie discută 26 mai 2017 17:36 (EEST)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections[modificare sursă]

24 mai 2017 00:05 (EEST)

Carpathians Challenge[modificare sursă]

Cu ceva întârziere vă anunț de existența Carpathians Challenge în cadrul CEE Spring. E vorba de proiectul etnografic pornit de Wikimedia Polonia și care a ajuns astă-toamnă și în Maramureș. Sunt și ceva premii, nu am idee ce.--Strainu (دسستي‎)  24 mai 2017 12:10 (EEST)

Concursul se încheie pe 30 mai. Premiile oferite sunt următoarele: un poster Ethno-Wiki și ceva gadget-uri de la Wikimedia Polonia. Wintereu 25 mai 2017 05:08 (EEST)

Radiodifuzor[modificare sursă]

În multe articole din Wikipedia apare atributul de radiodifuzor aplicat unor persoane sau instituții. Dar, în limba română, „radiodifuzorul” este o componentă a aparatelor de radio! Ce facem, acceptăm și această nouă siluire a limbii române? Nu vreau să acționez de capul meu - aștept opiniile comunității. Mulțumesc. --Bătrânul (discuție) 25 mai 2017 13:25 (EEST)

Nu pare a fi un termen de romgleza. Dupa dex este de etimologie necunoscuta. Cred ca in epoca de trista amintire s-a incetatenit termenul pornind de la difuzor care inseamna difuzor de presa si l-au extins la difuzori de informatii la radio. Daca acu 50 de ani era un termen folosit, acum nu cred ca-si mai are locul in limba romana, mai ales intr-o enciclopedie. Pare chiar desuet si zgomotos la folosire. Eu sunt de parere sa fie inlocuit peste tot cu termeni uzuali astazi, dupa context. Asybaris aport 25 mai 2017 14:05 (EEST)

Infocaseta Pod[modificare sursă]

Format:Infocaseta Pod nu preia nicio informație din Wikidata cu excepția numelui. Poate are timp și chef cineva să facă modificările necesare pentru a-și prelua singur datele. --Haptokar (discuție) 28 mai 2017 12:36 (EEST)

drepturi de autor[modificare sursă]

Buna ziua, Sunt in curs de alcatuire a unei lucrari medicale intr-o editura romaneasca de prestigiu.Intr-un capitol introductiv dedicat istoriei anesteziei doresc sa inserez imagini din wikipedia(RO sau din engleza) ale unor medici ilustri care au contribuit la dezvoltarea acestei specialitati . Cum trebuie sa procedez?Ce meniuni trebuie sa adaug in text. Imaginile trebuie introduse in carte intr-o rezolutie foarte mare(printabila) prin quark-expres sau in -design(am aceste programe cu licenta). Pentru a edita acest capitol in contitii legale am nevoie de ajutor. cu respect dr.Adrian Nistor

Consultați, vă rog, pagina Wikipedia:Drepturile noastre de autor. Licențele imaginilor sunt menționate pe paginile fișierelor respective. Mulțumim, --Pafsanias (discuție) 28 mai 2017 13:17 (EEST)
Domnule dr. Adrian Nistor, eu am scris o carte (în specialitatea mea) așa cum doriți dv. și vă pot trimite cele câteva pagini care arată ce a trebuit să fac. Dacă aveți cont pe Wikipedia îmi puteți trimite un mesaj prin e-mail (butonul apare în stânga paginii mele de utilizator), iar eu vă trimit ce am spus. Din păcate aici, pe Wikipedia, textul pe care îl avem este suficient doar pentru cei ce știu deja cum se face. Din exemplu veți înțelege cel mai bine. --Turbojet 28 mai 2017 19:16 (EEST)