Wikipedia:Cafenea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje

La Cafenea se discută numai subiecte legate de Wikipedia în limba română; altfel de mesaje vor fi șterse.
Întrebările și răspunsurile pe subiecte enciclopedice își au locul la Oracol.
Indicațiile privind „cum se face” se găsesc în pagina Ajutor.


 • Introduceți subiecte noi sau răspundeți într-o conversație existentă:
  • Subiect nou: apăsați deasupra unde scrie „Adăugați un mesaj sau o întrebare”
  • Conversație existentă: apăsați pe „modificare” în dreptul secțiunii la care vreți să participați
 • La sfârșitul mesajului vă rugăm să vă semnați introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură și dată.
 • Puteți vedea alte detalii despre formatarea mesajelor în această pagină de ajutor.


Informații despre Wikipedia sau Fundația Wikimedia puteți cere la info-ro@wikimedia.org sau info-ro@wikipedia.org.

Arhiva Cafenelei
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite.
Dacă doriți să continuați aici o discuție arhivată, copiați fragmentul care vă interesează, introduceți-l la sfârșitul paginii Wikipedia:Cafenea și scrieți mesajul acolo.

verificare pagina si creare infobox[modificare sursă]

Salut,

Sunt începător. Am creat pagina: https://ro.wikipedia.org/wiki/RomCon_2016 și doresc să fie verificată. Pe această pagină am creat un format pentru un infobox, dar nu se afișează :( poate cineva să se uite de ce și ce am grești?

Mulțumesc, Danitan

Salut. Vedeți sursa paginii infocasetei: https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Format:Infobox_conventie&action=edit Observați că în afară de templatedata codul nu are nimic, or templatedata e doar un cod descriptiv. Din fericire, există deja {{Infocaseta Convenție}}, pe care îl puteți folosi în loc de {{Infobox conventie}}. //  Gikü  vorbe  fapte  joi, 3 noiembrie 2016 14:19 (EET)

Donald Trump[modificare sursă]

Discuția a fost mutată la Discuție:Donald Trump

Google CodeIn[modificare sursă]

Am propus toate sarcinile din discuția anterioară. Din păcate pentru propunerea lui Andrei Stroe referitoare la expunerea logurilor de Lua în cadrul PerformanceInspector (phab:T148616) nu am reușit să găsesc un mentor și nu mă pot descurca eu. Oricum, bugul rămâne logat și sper că va fi făcut cândva.

În ceea ce privește pagina principală, am propus 5 instanțe (ceea ce înseamnă că vor exista maxim 5 propuneri). Bineînțeles, comunitatea va trebui să aleagă dintre ele la un moment dat.--Strainu (دسستي‎)  3 decembrie 2016 13:23 (EET)

Avem Gadgetul pentru wikidata ID.--Strainu (دسستي‎)  18 decembrie 2016 19:32 (EET)

Reuven Rivlin[modificare sursă]

La pagina Reuven Rivlin [1] aflăm că „este căsătorit cu Nehama, fiică a moshavului Tel Mond” dar clicând pe „moshav” (corect moșav) [2] aflăm că, de fapt, este fiica unui fel de kibuț. De la englezi aflăm adevărul ”Nehama Rivlin was born on a moshav that her parents, Mendi and Drora Kayla Shulman ....” Dacă s-a dorit o figură de stil, trebuia marcată ca atare, „fiică”, dar poate nu s-a dorit. --85.76.20.206 (discuție) 12 decembrie 2016 20:49 (EET)

Puteți întreba în pagina de discuții a articolului, sau puteți să găsiți autorul frazei și să-l întrebați direct. Sau, dacă știți cum ar trebui să fie corect, puteți corecta chiar dumneavoastră. —Andreidiscuție 13 decembrie 2016 10:18 (EET)

Format:Plainlist, lipsă CSS[modificare sursă]

Salut! Am observat că formatul {{plainlist}} (pentru liste fără buline) nu funcționează cum trebuie (adică bulinele rămân în continuare), pentru că lipsește niște cod CSS. Codul de mai jos ar rezolva problema; rog un administrator să-l adauge la MediaWiki:Common.css, ca să meargă cu toate skinurile:

/* Liste fără buline */
.plainlist dl, .plainlist ul {
  line-height: inherit;
  list-style: none none;
  margin: 0;
}
.plainlist dl dt, .plainlist ul li {
  margin-bottom: 0;
}

—  Andreyyshore  D  C  14 dec. 2016, 01:26 (EET) 

Yes check.svg Realizat. —Andreidiscuție 14 decembrie 2016 12:53 (EET)
Mulțumesc. —  Andreyyshore  D  C  14 dec. 2016, 12:58 (EET) 

New way to edit wikitext[modificare sursă]

James Forrester (Product Manager, Editing department, Wikimedia Foundation) --14 decembrie 2016 21:32 (EET)

Imagine[modificare sursă]

Vreau sa postez o imagine si nu stiu care sunt pasii de urmat, ca sa fie in regula. Am sursa care nu are nimic de limitare a drepturilor de autor (copyright). Este vorba de imaginea mormântului lui Matila Ghyka restaurat de dl Radu Varia. Cu mulțumiri, Vasile Cornea.

Aveți în stânga paginii butonul Trimite fișier. Urmați instrucțiunile de acolo.
Ce vreți să spuneți prin „sursa (...) nu are nimic de limitare a drepturilor de autor”? Este ceva de pe net și nu există notiță de copyright? Asta ar fi foarte rău, deoarece nu s-ar putea stabili dacă imaginea este liberă sau nu. --Turbojet 19 decembrie 2016 10:50 (EET)
Vedeți eventual și informațiile din paginile Wikipedia:Imagini și Wikipedia:Formate drepturi de autor pentru imagini. Succes! --Bătrânul (discuție) 19 decembrie 2016 10:54 (EET)

În componența cărei localități intră satul Brad? (Satul Brad)[modificare sursă]

Observ că în județul Bacău ar fi 3 sate cu acest nume: Brad (Filipeni), Bacău, Brad (Berești-Bistrița), Bacău și Brad (Negri), Bacău. O căutare cu Google Maps în județul Bacău îmi arată că este vorba de 3 comune vecine, dar doar în componența comunei Negri este un sat cu acest nume. Este doar o impresie sau este certitudine? Poate clarifica cineva acest aspect? 188.27.104.120 (discuție) 20 decembrie 2016 17:00 (EET)

Satele României sunt toate listate în anexele la legea 2/1968. Google Maps nu stă foarte bine cu identificarea tuturor satelor, mai ales a celor mici. Vă recomand mai degrabă Open Street Map. Totuși iată aici satul Brad din comuna Filipeni (comuna Filipeni nu e vecină cu Negri și Berești-Bistrița, posibil să fi confundat-o cu Filipești). Satul Brad din comuna Berești-Bistrița este pe Google Maps acesta, doar că, după cum vedeți, nu este etichetat. —Andreidiscuție 21 decembrie 2016 11:03 (EET)
PS: Bănuiesc că subiectul vă interesează în contextul editărilor pe care le faceți la Ion Ionescu de la Brad. Acel Brad este în mod cert cel din comuna Negri, cel mai aproape de Roman (care de altfel chiar a făcut parte din județul istoric Roman). —Andreidiscuție 21 decembrie 2016 11:22 (EET)
Exact. Mulțumesc frumos pentru clarificare. 188.27.104.120 (discuție) 22 decembrie 2016 08:04 (EET)

Modificări nefolositoare[modificare sursă]

Mutat la reclamații.— Ionutzmovie discută 22 decembrie 2016 04:58 (EET)

Întrebare[modificare sursă]

Craciun Fericit! As dori sa va adresez urmatoarea intrebare: La unele teme care sunt tratate prea succint in limba romana, insa se gasesc informatii cuprinzatoare pe wikipedia germana, as putea prelua de acoloo informatii, traducandu-le in limba romana pentru wikipedia romaneasca? Multumesc! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Alexandru nossa (discuție • contribuții).

Da. Adăugați apoi în pagina de discuții a articolului formatul {{Pagină tradusă|de|(nume articol în germană)}}.--Mishu57 23 decembrie 2016 19:42 (EET)
Puteti folosi și Special:ContentTranslation pentru a traduce articole care nu există încă în română într-un mod mai facil. Strainu (دسستي‎)  23 decembrie 2016 20:25 (EET)

Diagramă din Wikipedia suedeză[modificare sursă]

Bună ziua. Este ok dacă adaug diagrame despre creșterea demografică a orașelor suedeze din Wikipedia SV în articolele echivalente pe Wikipedia RO? Vorbesc despre diagrama de aici de exemplu, sub Befolkningsutveckling, cu traducerile de rigoare evident. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de TotalAnarchy (discuție • contribuții).

Cu excepția imaginilor sub „utilizare cinstită”, toate materialele de pe toate wikipediile sunt libere, deci le puteți folosi peste tot, inclusiv pe alte wikipedii. Chiar și netraduse, dar, unde este posibil sunt preferabile materialele traduse. --Turbojet 24 decembrie 2016 12:59 (EET)
Mulțumesc. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de TotalAnarchy (discuție • contribuții).

De Crăciun[modificare sursă]

Un Crăciun senin și liniștit tuturor ! --Accipiter Q. Gentilis(D) 24 decembrie 2016 21:11 (EET)

Articolul Timișoara[modificare sursă]

Am inițiat o discuție, vă rog să vă dați cu părerea acolo deoarece cred că este nevoie de un mod comun de acțiune. --Turbojet 28 decembrie 2016 15:42 (EET)

Întrebare #2[modificare sursă]

Cum se obține insigna de articol bun la o pagină? --Monsterofain (discuție) 29 decembrie 2016 13:59 (EET)

Se dezvoltă articolul în așa fel încât să respecte criteriile, apoi este nominalizat. În cursul nominalizării, articolul este evaluat de cineva, se remediază problemele și, atunci când există consens cu evaluatorul, articolul va fi marcat de un responsabil cu eticheta de AB. —Andreidiscuție 29 decembrie 2016 14:21 (EET)
Mulțumesc, --Monsterofain (discuție) 31 decembrie 2016 13:25 (EET)

Pagini de verificat[modificare sursă]

Cele mai vechi pagini de verificat (pentru care a fost menționată data) tocmai au împlinit 6 ani. Poate cu ocazia intrării în clasa 0 se va găsi cineva care se pricepe la subiectele respective să revizuiască unul sau mai multe dintre ele:

Sunt mult mai multe articole de verificat în Categorie:Pagini neverificate, dacă aveți timp vă invit să adoptați unul.--Strainu (دسستي‎)  30 decembrie 2016 19:39 (EET)

Urare[modificare sursă]

La mulți ani celor aproape 390.000 de utilizatori ai proiectului! Un An Nou fericit tuturor și multe realizări valoroase în 2017! --Pafsanias (discuție) 31 decembrie 2016 21:07 (EET)

Daca am fi 390000 de utilizatori, am fi prima enciclopedie din univers. In numărul asta sunt si vandalii. Si ei trebuiesc a fi felicitati ptr ca viata nu ar fi la fel de frumoasa fara ei. Din păcate suntem o microenciclopedie deci nici realizări nu avem. Asa încât mai bine ar fi sa fim realisti si la sf de an sa ne propunem ca la anul sa fim 200 de utilizatori fff buni. Nu sunt adeptul imbatarii cu apa rece doar ptr a da bine. LA MULTI ANI !!! Asybaris

Happy New Year .jpg
Un an mai rodnic tuturor.--Accipiter Q. Gentilis(D) 1 ianuarie 2017 14:11 (EET)

La mulți ani!--Silenzio (discuție) 1 ianuarie 2017 22:07 (EET)

Ajutor la Wikidata[modificare sursă]

Am încercat să adaug Premiul de Stat la Alexandru Rosetti, dar a dispărut Premiul Herder, care venea de la Wikidata. Atunci am construit la Wikidata pagina Premiului de Stat, că altfel nu mi l-ar fi primit acolo. La Wikidata la Alexandru Rosetti am încercat să pun o referință cu privire la data decernării premiului, dar în pagina de aici zice că lipsește titlul, iar acolo zice că îmi cere „cite web”. Însă textul {{cite web | url = http://lege5.ro/Gratuit/g43dgojq/hotararea-nr-281-1963-privind-acordarea-premiului-de-stat-al-republicii-populare-romane-pe-anul-1962 | title = Hotărârea nr. 281/1963 privind acordarea Premiului de Stat al Republicii Populare Române pe anul 1962 | date = 1963-05-08 | access-date = 2017-01-01}} nu mi-l primește. Textul alternativ: Hotărârea nr. 281/1963 privind acordarea Premiului de Stat al Republicii Populare Române pe anul 1962, ''Buletinul Oficial'' no. 15, 1963-05-08 nu mi-l primește, sau nu știu eu la ce proprietate să-l pun. Îmi puteți spune cum să fac? --Turbojet 1 ianuarie 2017 21:25 (EET)

Rezolvat. Asybaris aport 1 ianuarie 2017 21:41 (EET)
[Conflict de editare]Mai adăugați proprietăți la sursa respectivă. Puteți folosi următoarele (de la Modul:Wikidata):
    refMapping["P1433"] = "publisher"
    refMapping["P123"] = "publisher"
    refMapping["P143"] = "publisher"
    refMapping["P1476"] = "contribution"
    refMapping["P854"] = "url"
    refMapping["P813"] = "accessdate"
    refMapping["P50"] = "author"
    refMapping["P577"] = "date"
    refMapping["P248"] = "title"
    refMapping["P304"] = "page"
Problema cea mare e că multe sunt elemente, care trebuie create la rândul lor.--Strainu (دسستي‎)  1 ianuarie 2017 21:44 (EET)
Mulțumesc, am înțeles. --Turbojet 1 ianuarie 2017 22:44 (EET)

Articol dubios[modificare sursă]

Vă rog să verificați dacă pagina Biocera satisface una din condițiile Wikipedia privind valoarea și autenticitatea științifică a informației sau dacă acest articol e doar o reclamă a unui produs și dacă este nevoie ca acesta să fie șters. --Nicolae Coman (discuție) 2 ianuarie 2017 08:21 (EET)

Întrebare #3[modificare sursă]

Cum se poate arhiva o pagină de discuții? Se arhivează automat? --Monsterofain (discuție) 2 ianuarie 2017 10:53 (EET)

În mod normal nu, vedeți Wikipedia:Pagină_de_discuție#C.C3.A2nd_paginile_devin_prea_mari pentru procedura manuală. Dacă însă adăugați în pagină formatul Utilizator:Andrebot/Arhivare (cu parametrii descriși în pagina formatului), o va arhiva un robot. Puteți vedea un exemplu chiar în această pagină.--Strainu (دسستي‎)  2 ianuarie 2017 12:45 (EET)
Mulțumesc mult! Cred că am făcut o greșeală! Mă puteți ajuta? Uitați-vă la secțiunea AJUTOR! pentru a vedea despre ce este vorba... --Monsterofain (discuție) 2 ianuarie 2017 13:12 (EET)

AJUTOR![modificare sursă]

Mă puteți ajuta? Am redenumit din greșeală pagina mea de discuții!!! Vă rog, AJUTOR! Vreau să se aducă la forma inițială! AJUTOR! --Monsterofain (discuție) 2 ianuarie 2017 13:07 (EET)

Am rezolvat problema!!! --Monsterofain (discuție) 2 ianuarie 2017 13:18 (EET)
Ați putea, vă rog să ștergeți paginile Discuție Utilizator:Monsterofain. și Discuție Utilizator:Monsterofain /2016-2017. Mulțumesc --Monsterofain (discuție) 2 ianuarie 2017 13:18 (EET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── După o serie de redenumiri, în prezent există următoarele pagini de discuție:

Rezolvat Rezolvat, sper că nu am omis nimic din conținut și istoric. --Silenzio (discuție) 2 ianuarie 2017 23:39 (EET)

Alain du Nay - Români și maghiari în vârtejul istoriei[modificare sursă]

Mutat la Discuție:Pământul crăiesc#Alain du Nay - Români și maghiari în vârtejul istoriei. --Accipiter Q. Gentilis(D) 7 ianuarie 2017 10:40 (EET)

Întrebare #4[modificare sursă]

Cum pot adăuga știri la pagina principală? --Monsterofain (discuție) 2 ianuarie 2017 16:48 (EET)

În principiu editând Format:Actualități. Nu ezit să vă spun asta, deoarece puteați descoperi ușor și singur.
DAR, secțiunea respectivă apare pe pagina principală, astfel că ajunge sub ochii fiecăruia care intră pe Wikipedia, motiv pentru care este monitorizată atent (recunosc, și de mine), iar „derapajele” sunt foarte prost primite. Înainte de a modifica acolo încercați „să vă faceți mâna” propunând știrile aici, unde se explică exact cerințele. Trebuie să vă conformați întocmai recomandărilor de acolo, altfel formatul va fi din nou protejat (cum a mai fost), când știrile puteau fi introduse doar de administratori (care se considera că nu făceau greșeli acolo). --Turbojet 2 ianuarie 2017 17:22 (EET)

Neagu Djuvara nu a fost ambasador[modificare sursă]

Mutat la Discuție:Lovitura de stat de la 23 august 1944#Neagu Djuvara nu a fost ambasador (2)--Accipiter Q. Gentilis(D) 7 ianuarie 2017 10:37 (EET)

Nicolae Tătăranu[modificare sursă]

Mutat la Discuție:Nicolae Tătăranu#Nicolae Tătăranu.--Accipiter Q. Gentilis(D) 7 ianuarie 2017 10:34 (EET)

Gheorghe Ionescu-Gion (istoric)[modificare sursă]

Mutat la Discuție:Gheorghe Ionescu-Gion (istoric)#Gheorghe Ionescu-Gion (istoric). --Accipiter Q. Gentilis(D) 7 ianuarie 2017 10:30 (EET)

Gheorghe I. Lahovary, George Ioan Lahovari sau George Ioan Lahovary[modificare sursă]

Mutat la Discuție:George Ioan Lahovary#Gheorghe I. Lahovary, George Ioan Lahovari sau George Ioan Lahovary--Accipiter Q. Gentilis(D) 7 ianuarie 2017 10:26 (EET)

Întrebare #5[modificare sursă]

Cum creez o pagină nouă în spațiul de discuții? --Monsterofain (discuție) 3 ianuarie 2017 17:35 (EET)

Ținând cont că paginile de discuții sunt inerent atașate paginilor articolelor, utilizatorilor, formatelor etc. și că paginile de discuții neatașate altora se șterg (cu excepții precise), crearea unei pagini de discuții atașate se face apăsând pe legătura roșie a paginii de care va fi atașată și unde se vor discuta doar problemele paginii respective. Alte „discuții” nu sunt permise pe Wikipedia. --Turbojet 3 ianuarie 2017 18:32 (EET)
Întreb asta, pentru că nu eram lămurit cum arhivez o pagină de discuții. Care legătură roșie? --Monsterofain (discuție) 3 ianuarie 2017 18:38 (EET)
Dacă spuneați de la început... noi aici vorbim în jargon. Ce vreți dv. este o subpagină a unei pagini de discuție (unde să mutați ce vreți să arhivați).
Editați pagina de discuții plasând acolo [[Discuție Utilizator:utilizator/Arhiva]]. Salvați pagina și legătura roșie apare. --Turbojet 3 ianuarie 2017 19:05 (EET)
Bun, am înțeles. --Monsterofain (discuție) 3 ianuarie 2017 19:25 (EET)

Schimbare de guvern[modificare sursă]

Cum s-a schimbat pe 4 ianuarie guvernul, vă amintesc că există lista Wikipedia:Checklist schimbare de guvern, menită să ajute la actualizarea articolelor. Eu o să încerc să trec prin ea, dar nu m-ar supăra puțin ajutor. Lista este incompletă, deci ar putea beneficia și ea de niște actualizări/completări, plus că nu am ținut cont când am creat-o că acum avem opțiunea să substituim numele unui politician care apare în multiple articole/formate cu un element Wikidata, putând printr-o singură actualizare la Wikidata să actualizăm toate articolele/formatele în cauză. --Mihai (discuție) 5 ianuarie 2017 20:11 (EET)

Șeful de guvern actual al României la orice moment se obține de la Wikidata ca valoarea șef de guvern (P6) pentru elementul România (Q218), cu codul {{#invoke:Wikidata|getOneValue|P6|Q218}}. —Andreidiscuție 6 ianuarie 2017 10:54 (EET)

Format Bar Box, spații între bare[modificare sursă]

Bună ziua, știe cineva cum pot adăuga spațiile dintre bare când folosesc format: bar box? Am încercat aici sub Demografie, dar arată complet diferit de diagrama suedeză. Exemplele din https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Bar_box/doc tot arată diferit.--TotalAnarchy (discuție) 7 ianuarie 2017 16:09 (EET)

Am rezolvat problema singur pâna la urmă. Am adăugat un alt format de la Wikipedia EN, și anume Format: bar gap. Sper că nu va fi o problemă.--TotalAnarchy (discuție) 7 ianuarie 2017 20:14 (EET)

Listă de cătune din Comuna Mălureni[modificare sursă]

Bună Ziua ! Aș putea să fac un articol separat de Listă de cătune din România după județ, care să se numească Listă de cătune din Comuna Mălureni ? Satele din această comună au foarte multe cătune și de asta mă gândeam să fac un articol separat. RomanichthysValsanicola 10 Ianuarie 2017 13:54 (EET)

Datele se vor adăuga la articolul despre comună, apoi acesta se va diviza numai în caz că devine prea mare. --GEO (discuție) 12 ianuarie 2017 15:15 (EET)

articol sters Nicolae Bardeanu[modificare sursă]

Buna ziua,

Am si eu nevoie de ajutorul dumneavoastra legat de un articol de pe wikipedia care a fost sters. Acum aprox. 1 an am scris un articol despre bunicul meu Nicolae Bardeanu care a fost sters recent. Nicolae Bardeanu(bunicul meu) a fost scriitor, doctor in istorie, etc Cum pot recupera articolul? Sau poate cineva(chiar si contra cost) sa-mi scrie un articol corect(din punct de vedere al regulilor wikipedia)?

multumesc, Adrian Bogdan Bardeanu

Cum se indică sursele?[modificare sursă]

Deși acest aspect este menționat la Wikipedia:Citarea surselor unde este dat un exemplu firav [1] se vede foarte clar că pagina citată este în cadrul descrierii sursei, așa cum este și normal, nu în afara sursei, [2]p. 55 așa cum apare în multe situații din ultima perioadă. După cum se vede, numărul paginii citate apare aiurea în textul de bază, în loc să apară în nota de subsol. Dau exemplu cu articolul Constantin Mușat unde văd că de aici s-a început cu acest gen de referențiere. Ce facem, introducem alt stil decât cel stabilit? 188.25.165.56 (discuție) 12 ianuarie 2017 10:19 (EET)

 1. ^ Arborele Lumii 2001, p. 55
 2. ^ Arborele Lumii 2001
Modalitatea de citare folosită în articolul precizat respectă eficient cerințele stabilite prin consens. Preferința pentru un mod de citare sau altul aparține autorului și acesta are liberatatea de a alege între stiluri. Opinii în legătură cu unul sau altul dintre stiluri putem însă avea, dar asta nu este egal cu impunerea folosirii unui anume stil, ceea ce poate descuraja creativitatea. În acest moment nu există un consens în legătură cu impunerea unui stil unic, deci discuția inițiată de dv. nu abordează corect problema.--Accipiter Q. Gentilis(D) 12 ianuarie 2017 10:41 (EET)
Conform documentației originare a formatului {{Rp}}, stilul acesta are rațiuni practice: se folosește atunci când alte stiluri ar da rezultate nedorite, cum ar fi o secțiune de note prea aglomerată cu note similare la care diferă doar pagina. —Andreidiscuție 12 ianuarie 2017 11:04 (EET)
E de asemenea foarte util când documentul este disponibil online, variantele fiind repetarea legăturii la fiecare notă, {{Rp}} sau referințe complicate la bibliografie cu citeref. La noi clicul pe notă te duce la intrarea corespunzătoare, dar dacă am avea codul de la en.wp care afișează acel popup, citeref ar ieși din discuție și ar rămâne doar repetarea legăturii ca alternativă la {{Rp}}. Mi se pare de asemenea mai ușor de folosit în editorul vizual, pentru că poți să faci copy-paste la referințe și apoi să editezi formatul. Dacă faci copy-paste la o referință de tipul Arborele Lumii 2001, p. 55 și apoi o editezi, se modifică ambele instanțe.--Strainu (دسستي‎)  12 ianuarie 2017 12:10 (EET)
Când am dat exemplul găsit la Wikipedia:Citarea surselor m-am gândit că formula menționată acolo este rezultatul consensului. Nu știu dacă s-a mai dezbătut această problemă și în altă parte.
Pe de altă parte, am luat în calcul această metodologie, ca exemplu, unde se face referire la sistemul Harvard și sistemul autor-număr. Și cred că varianta pentru care s-a optat în acel document este cel mai des întâlnit. Dar varianta pe care am întâlnit-o în articol este cam atipică. Nu cred că am mai întâlnit-o pe undeva.
Înțeleg argumentele recente care au fost aduse, dar textul articolului arată ca naiba cu acest stil de referențiere. Este un stil încărcat.
În fine, era o dezbatere în vederea clarificării situației și nimic mai mult. Mulțumesc pentru răspunsuri. 188.25.165.56 (discuție) 12 ianuarie 2017 12:26 (EET)
Ar trebui trecută în îndrumare felurile posibile de citare, dar fără a se impune la folosirea lor:
* Citare clasică, prin text, ex. <ref>Arborele Lumii 2001, p. 55.</ref>
* Citare cu rp, ex. <ref>Arborele Lumii 2001</ref>{{Rp|55}}
* Citare prin paranteze ([[#Ritter2002|Ritter 2002]]) sau prin {{Harvnb|Smith|2006|p=26}} sau {{sfn|Smith|2006|p=26}} cu trimitere spre bibliografie

Important este ca referințele să existe. Dacă un anumit fel de adăugare a referințelor este dificil pentru un utilizator, sau altul preferă alt stil, nu are rost să îngrădim acel utilizator cu riscul ca acesta să nu mai contribuie. Oricum Wikipedia:Citarea surselor#„Note” trimite spre Ajutor:Note care specifică clar Toate metodele sunt acceptabile atâta timp cât aceeași metodă este folosită consecvent în articol.Ionutzmovie discută 12 ianuarie 2017 12:28 (EET)

Sunt de acord cu menționarea explicită în îndrumare a posibilităților de mai sus și chiar consider oportună această menționare. Este deja cel puțin a treia discuție pe acest subiect în ultimul an și problema trebuie clarificată pentru a ne concentra pe alte subiecte. Consider însă și că pot fi făcute recomandări preferențiale (în speță sugestii) în legătură cu un stil sau altul, adaptate la context. Se poate include la LE și linkul de mai sus, spre Metodologia pentru alcătuirea lucrărilor științifice elaborate în cadrul Departamentului-Catedra UNESCO pentru schimburi interculturale și interreligioase, Universitatea din București --Accipiter Q. Gentilis(D) 12 ianuarie 2017 13:41 (EET)

Conflict de interese[modificare sursă]

Buna ziua,

Ma numesc Monica Cospanaru si va scriu din partea Companiei Allied Engineers Grup SRL. Astazi am creat articolul https://ro.wikipedia.org/wiki/Allied_Engineers_Grup

Am primit urmatoarele mesaje care nu prea inteleg exact la ce se refera:

Cont public Din numele dumneavoastră de utilizator se înțelege că acest cont urmează să fie accesat de mai multe persoane. Întrucât pe Wikipedia nu sunt permise conturile publice, vă rugăm să vă creați conturi distincte, astfel ca în spatele fiecărui nume de utilizator să existe o singură persoană răspunzătoare pentru toate intervențiile făcute prin contul respectiv. Pentru evitarea oricăror confuzii vă recomandăm să vă deschideți alt cont (sau, dacă aveți deja multe contribuții, să cereți schimbarea numelui de utilizator). În speranța că sunteți de acord cu respectarea regulamentelor, vă mulțumim pentru înțelegere și pentru contribuții. Victor Blacus (discuție) 13 ianuarie 2017 11:19 (EET) ■ Pagina creată a fost ștearsă sau va fi ștearsă imediat

Bine ați venit la Wikipedia. Pagina Utilizator:Allied Engineers Grup, creată recent de dumneavoastră, nu este în conformitate cu politicile Wikipedia și a fost ștearsă.

Pentru alte încercări vă rugăm să folosiți cutia cu nisip. Vă invităm să citiți și pagina de bun venit pentru a afla cum puteți contribui la enciclopedia noastră. Vă mulțumim! Depășește scopul paginii de utilizator: WP:PU. Victor Blacus (discuție) 13 ianuarie 2017 11:21 (EET) Gestionarea conflictelor de interese

Bună ziua, Allied Engineers Grup. Contribuțiile dumneavoastră la Wikipedia sunt binevenite, dar dacă sunteți asociat cu oamenii sau cu organizațiile despre care ați scris la Wikipedia, s-ar putea să aveți un conflict de interese.

Toți redactorii de la toate edițiile Wikipediei sunt obligați să respecte politica de neutralitate a proiectului. Subiectul unui articol și persoanele foarte apropiate acestuia au adesea o viziune distorsionată asupra lui, care poate să-i determine să efectueze modificări care de regulă laudă excesiv subiectul, sau uneori îl critică excesiv. Persoanelor strâns asociate subiectului unui articol nu le este interzis să editeze pe acel subiect, dar trebuie să aibă o grijă deosebită să se asigure că editările lor sunt verificabile în surse de încredere și să scrie cât mai neutru posibil. Dacă sunteți prea apropiat de un subiect, puteți reduce riscul de probleme în câteva moduri: • Evitați sau aveți mare grijă atunci când editați sau creați articole despre dumneavoastră, despre organizația dumneavoastră sau despre concurenții ei, precum și despre proiecte și produse pe care le implică. • Evitați să puneți legături interne către articolul de Wikipedia sau externe către website-ul dumneavoastră sau al organizației dumneavoastră în alte articole (vedeți Wikipedia:Spam). • Aveți mare grijă să nu încălcați politicile de conținut ale Wikipediei. Vă rugăm să vă familiarizați cu politicile și îndrumările relevante de conținut, în special cu cele referitoare la neutralitate, verificabilitatea informațiilor, și autobiografii. Aveți grijă și de faptul că termenii de utilizare impun dezvăluirea angajatorului, clientului, și afilierii în raport cu orice contribuție în schimbul căreia sunteți sau vă așteptați să fiți remunerat. Mulțumim. --Pafsanias (discuție) 13 ianuarie 2017 12:24 (EET) Eu nu am mai creat niciodata un astfel de articol si nu intelege exact care este procedura si ce anume este gresit. Mentionez ca este destul de greu de redatcat iar informatiile sunt sursa interna a departamentului nostrum de marketing.


Cu stimă / Best Regards, Monica Cospanaru Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Allied Engineers Grup (discuție • contribuții).

Vă contraziceți. Sus spuneți că „va scriu din partea Companiei Allied Engineers Grup SRL”, și că ați creat articolul Allied Engineers Grup, iar jos spuneți că nu ați creat niciodată un astfel de articol (adică unul despre un subiect care vă plătește).
Mesajele au niște linkuri. Ați citit ce scrie la acele linkuri? —Andreidiscuție 13 ianuarie 2017 13:02 (EET)
Toate mesajele care le-ați primit sunt mesaje standard care vă semnalează abaterile de la politicile Wikipediei. Toate conțin legături spre politicile pe care nu le-ați respectat. Așa cum a spus Andrei, trebuie întâi să le citiți, poate veți înțelege ce vi se reproșează.
Pe scurt: primul mesaj (cont public) vrea să spună că pe Wikipedia puteți vorbi doar în nume personal, nu în numele unei entități, și nu puteți folosi numele entității ca nume de utilizator. Al doilea mesaj spune că pagina este așa de necorespunzătoare, că va fi ștearsă imediat. Al treilea mesaj vă explică că articolele scrise de reprezentanții unei entități nu sunt binevenite pe Wikipedia, și de ce (fondatorul Wikipediei, Jimmy Wales, a trasat „linia”). Al patrulea mesaj vă spune că articolul dv. este o promovare a unei entități, iar Wikipedia nu se ocupă cu așa ceva.
Wikipedia este un proiect cu un anumit scop, nu un spațiu de promovare, lucru care dv. probabil nu l-ați știut. De aceea este necesar să citiți politicile. --Turbojet 13 ianuarie 2017 13:34 (EET)

Opt orașe din Republica Moldova au devenit municipii[modificare sursă]

Salut. Parlamentul Republicii Moldova a decis ca opt orașe din RM să devină municipii. Este vorba de Cahul, Orhei, Soroca, Ungheni, Hâncești, Edineț, Strășeni și Ceadîr-Lunga. Azi legea a intrat în vigoare (Monitorul Oficial din 13 ianuarie 2017). Cine are timp și dispoziție, vă invit să ajutați la actualizarea articolelor, formatelor și categoriilor. Eu încep cu Commons și Wikidata. Mulțumesc. PS: Municipiile existente sunt Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender, Comrat. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 13 ianuarie 2017 14:59 (EET)

Satul Crucea-Roșie, județul Roman[modificare sursă]

Am găsit menționat acest sat doar în MDGR vol. 2, p. 788. Localizarea lui este la N-V de satul Dagâța. În ziua de azi, la N-V de această localitate nu este nimic sau, forțând lucrurile, ar fi în vestul localității două sate: Patricheni și Tălpălăi. Să fie fostul sat Crucea-Roșie vreunul din aceste două sate? 188.25.165.56 (discuție) 15 ianuarie 2017 01:21 (EET)

Conform articolului despre comună, care citează un Monitor Oficial, satul Crucea-Roșie iese din compunerea comunei și intră satul Lingurari-Ursari. Nu e clar ce s-a întâmplat cu el.--Strainu (دسستي‎)  15 ianuarie 2017 02:44 (EET)
Am găsit Monitorul Oficial al României, nr. 220, 7 octombrie 1925 ce conține reorganizarea administrativ-teritorială a României în care a "dispărut" satul. Denumirea "Crucea-Roșie" nu mai apare deloc. Dacă e vorba de o redenumire, satul Lingurari-Ursari a fost redenumit din nou în Poienile, Iași, sat aflat la NE de reședința de comună.
P.S. Cine se încumetă să transcrie legea asta la Wikisource după modelul celei din 1968?--Strainu (دسستي‎)  15 ianuarie 2017 03:25 (EET)
Legea comunală din 31 martie 1864, Decretului Regal nr. 2465 din 25 septembrie 1925, Legea administrativă nr. 2919 din 13 august 1938 sunt doar câteva din actele normative care au produs modificări majore în organizarea administrativ-teritorială a României. Ele sunt acte normative de importanță majoră care stau alături de Legea nr. 2/1968. Cred că istoricul unei localități trebuie să țină seama în special de aceste acte normative.
Evident, sunt multe situații în care componența sau denumirea unor localități se modifică. Căutarea actelor normative care privesc aceste aspecte e muncă de Sisif, dar când se găsesc trebuie menționate în articol.
Pe de altă parte, trebuie văzut cât de actualizate au fost informațiile menționate în Anuarul Socec 1925 pentru că unele se bat cap în cap cu ce este prevăzut în Decretului Regal nr. 2465 din 25 septembrie 1925 și, cred că sunteți de acord, actul normativ este un document oficial care are prioritate chiar și în fața unei lucrări enciclopedice cum este acest anuar.
O altă sursă care trebuie folosită cu mare atenție este „Tabloul de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Nu că informațiile nu ar fi corecte, ci pun problema momentului în care s-au făcut modificările de natură administrativ-teritorială menționate în acest tablou. Practic, el reflectă situația de la 14 iulie 1931, dar unele modificări s-au făcut înainte de această dată. 188.25.165.56 (discuție) 15 ianuarie 2017 10:59 (EET)

Wikipedia[modificare sursă]

buna ziu,

cum pot sa realizez o Wikipedia la pornirea site-ului google sa apara dupa o anumita persoana

multumesc! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Mariototh (discuție • contribuții).

Wikipedia poze[modificare sursă]

cum pot sa imi fac un profil Wikipedia, ca la intrarea pe google prin cautarea persoanei sa apara in dreapta poza si detalii

Multumesc !! --Mariototh (discuție) 16 ianuarie 2017 19:56 (EET)--Mariototh (discuție) 16 ianuarie 2017 19:56 (EET)

Citiți WP:N și WP:NU. Tgeorgescu (discuție) 16 ianuarie 2017 19:58 (EET)

Recuperare continut[modificare sursă]

Buna seara! Sunt autoarea unui articol sters de catre Administratorii dumneavoastra si as dori sa va intreb daca e posibil sa recuperez continutul acestuia, avand in vedere ca am pierdut in jur de doua ore la redactare si nu am facut back-up. Multumesc, astept un un raspuns din partea dumneavoastra!

Titlul articolului: LaLeagane Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de CorinaRuxandra (discuție • contribuții).

Conținutul se poate recupera. V-am trimis textul prin email. Cele bune, --Silenzio (discuție) 16 ianuarie 2017 20:16 (EET)

Invitation to Wikimedia CEE Spring 2017[modificare sursă]

Sorry for writing in English.

Dear Romanian community,

Last year your community participated at CEE Spring in Romania and Moldova and we invite you to participate in this year's contest! Local organisers, please subscribe to the mailing list at https://lists.wikimedia.bg/mailman/listinfo/ceespring-localorganisers, add your community at the Meta page with the participants and discuss this year's edition of the contest on its talk page (Talk:Wikimedia CEE Spring 2017/Participants). There you will also find information on some of the things expected from the local organisers. We are looking forward to reading from you soon!

On behalf of the international organisers, -- Ата (discuție) 17 ianuarie 2017 00:05 (EET)

Asanare și desecare nu sunt sinonime?[modificare sursă]

În acest caz, nu ar trebui să corelăm și legăturile interwiki asociate, cum ar fi germanul Entwässerung și englezul Drainage? Problema este că la DeWiki există și Drainage (technische Systeme), care la rându-i este corelat cu englezul Tile drainage, ceea ce complică lucrurile. --Nicolae Coman (discuție) 18 ianuarie 2017 07:38 (EET)

În articolul Desecare se precizează: Categoria de lucrări pentru care în tehnologia românească se folosește termenul de desecare este, în fapt, un „drenaj de suprafață”, prin care se evacuează excesul de umiditate de la suprafața terenului și din stratul superficial de sol, folosind canale deschise. Spre deosebire, „drenajul subteran” cuprinde lucrări ce au drept scop controlul nivelului apei freatice sau eliminarea excesului de apă din profilul de sol, folosind cu precădere tuburi perforate, îngropate, numite drenuri.[1] De aici rezultă că „drenajul de suprafață” este „Drainage” iar „drenajul subteran” este „Tile drainage”. Nu știu cum se poate rezolva corelarea legăturilor interwiki asociate. --Miehs (discuție) 18 ianuarie 2017 09:07 (EET)
Termenul englez pentru Asanare este inning. La Wikipedia în limba engleză avem en:Land reclamation, având în vedere că în zilele noastre inning este larg folosit pentru a defini reprizele de cricket sau de baseball. Asanarea reprezintă o acțiune mai vastă (decât desecarea, deci ele nu sunt sinonime), care se poate face prin desecare combinată cu alte lucrări hidrotehnice și/sau de altă natură.--Silenzio (discuție) 18 ianuarie 2017 16:02 (EET)
Trebuie însă avut în vedere că în limba română a asana se folosește și în lumea medicală, deci ar trebui create două articole: asanarea hidrotehnică cu trimitere la en:Land reclamation și asanarea medicală cu trimitere la en:Drain (surgery). Sper să nu greșesc, cineva cu cunoștințe medicale să mă corecteze.--Silenzio (discuție) 18 ianuarie 2017 16:21 (EET) PS: Greșesc deoarece en:Drain (surgery) este Drenaj chirurgical. :)
Are dreptate Silenzio al 76 - lea, sunt de acord, termenul de asanare este mult mai vast cu toate ca include desecarea. Este adevarat ca termenul asanare are si alte conotatii in limba curenta cum ar fi asanarea morala care nu include nicicum desecarea, deoarece... ce sa vezi... morala nu este umeda, deci necontinand water nu ai ce des/z/mlăștina. Presupunand ca transformi creierul intr-un lichid nepăstos, adica evitarea situatie cu continut mic de apa, poti sa-l supui procesului de desecare dar nici vorba de asanare, termenul de desecare fiind mai limitativ decat cel de asanare, pentru ca nu mai ai ce asana din moment ce el a fost desecat. Foarte frumos, nu? Asybaris aport 18 ianuarie 2017 16:24 (EET)
În limbajul medical românesc se folosește termenul "asanare", adesea în situații în care există un focar infecțios, fie că acest focar este definit din punct de vedere epidemiologic într-un anume teritoriu/ localitate, etc.. (e.g.: focar de tuberculoză în satul X din județul Y) fie că este unul prezent la un anume pacient. Asanare se folosește de asemenea în terminologia chirurgicală (e.g.: asanarea plăgii XY) cu un sens mai cuprinzător decât simpla înlăturare a condițiilor asociate cu un context sau potențial infecțios, reprezentând în fapt o suită de manevre destinate a crește șansa unei vindecări chirurgicale optime. Cu toate acestea nu are rost un articol dedicat pentru așa ceva, deoarece noțiunea este folosită în diverse situații medicale, nu neapărat legate de un context identic. --Accipiter Q. Gentilis(D) 18 ianuarie 2017 16:51 (EET)

Definiții din dicționare
Valeriu Rusu. Dicționar medical. Editura Medicală. 2010

Petre Neacșu, Zoe Apostolache-Stoicescu. Dicționar de ecologie. Editura științifică și enciclopedică, București, 1982.

 • Asanare, acțiune antropică prin care se elimină apele stagnante (bălți, lacuri) dintr-o regiune sau apele rezultate din inundații. Ex., asanarea Bălții Brăilei și realizarea pe locul fostei bălți de culturi agricole. Prin a. bălților s-a reușit eradicarea paludismului în numeroase localități situate în regiuni mlăștinoase și lacustre.

Constantin Pârvu. Dicționar enciclopedic de mediu (DEM), Volumul 1-2. Regia Autonomă Monitorul oficial, 2005

 • ASECARE, (ecol.) evacuarea apei dintr-un mediu preponderent acvatic, urmată, în general, de modificări importante ale ecosistemelor prezente.
 • ASANARE, 1. (prot. med.) ansamblul măsurilor și tehnicilor de colectare, evacuare, stocare și tratare a deșeurilor solide și lichide în scopul prevenirii apariției maladiilor în cadrul unei comunități, respectiv al creării unor condiții de mediu favorabile sănătății. 2. (agric.) Înlăturarea surplusului de apă de pe un teritoriu prin lucrări hidrotehnice. 2. (ec.-fin.) Lichidarea unei stări negative a unui proces negativ sau a unui fenomen cu caracter negativ din economie.
 • ASANARE PISCICOLĂ, (pisc.) amenajarea și inundarea unei văi neproductive, insalubre, cu apă favorabilă creșterii peștilor, urmată de popularea cu pești. [10]
 • DESECARE, (pedol.) ansamblul lucrărilor de îmbunătățiri funciare care are drept obiectiv eliminarea excesului de apă din sol.

Radu Țițeica. Dicționar Politehnic. Editura Tehnică, București 1967

 • ASECARE 1 (Hidrot.) Captarea și îndepărtarea apelor de infiltrație dintr-un teren, în vederea folosirii lui în diferite scopuri. 2 (Mine) Captarea și îndepărtarea apei dintr-o masă de roci, în vederea exploatării lor în condiții mai bune de lucru.
 • ASANARE (Hidrol.) Înlăturarea apelor în exces dintr-o regiune, în scopuri tehnico-economice, de salubritate și estetice, prin lucrări hidrotehnice, executate pe zone întinse.
 • DESECARE 1 (Agr.) Asecarea solurilor umede sau mlăștinoase, pentru a face posibilă cultivarea lor. 2 (Tehn.) Operația de eliminare a apei din cărbune prin centrifugare sau prin simplă depozitare în silozuri cu fundul ciuruit (= Egutaj.)

Andrei A. Indrieș și Robert A. Indrieș. Dicționar de geografie-geologie. 2012

 • Asanare. Ansamblu de lucrări ce au ca obiectiv eliminarea excesului de apă din sol. Sin. Desecare.
 • Desecare. Procesul de reducere și îndepărtare a apei de pe anumite suprafețe, în vederea cultivării lor; asecare. --Danvasilis (discuție) 18 ianuarie 2017 20:15 (EET)

În concluzie termenul român ASANARE este echivalent cu termenul englez SANITATION și cu cel francez ASSAINISSEMENT. --Danvasilis (discuție) 18 ianuarie 2017 20:30 (EET)

Hidrotehnic vorbind, nici vorbă. :) --Silenzio (discuție) 18 ianuarie 2017 20:47 (EET)
În românește, eventual, articolele en:Sanitation sau fr:Assainissement s-ar putea intitula Inginerie sanitară, dar în niciun caz asanare. --Silenzio (discuție) 18 ianuarie 2017 21:02 (EET) PS ... și la nemți s-a echivalat cu de:Sanitärtechnik. Asanare tradus prin sanitation e o forțare a termenului românesc.

Vezi și

După "Dictionnaires Larousse" assainissement are sensurile:

 1. Action d'assainir ; état de ce qui est assaini (ex. L'assainissement du climat social). Synonymes: désinfection, épuration, nettoyage, normalisation, purification, stabilisation (se referă la medicină)
 2. Suppression de l'excès d'eau dans le sol au moyen de fossés ou de drains. Synonymes : assèchement, drainage (se referă la hidrotehnică)
 3. Ensemble des techniques d'évacuation et de traitement des eaux usées et des boues résiduaires. (se referă la hidrotehnică)

Toate aceste sensuri se traduc în română prin: (constr., hidr., agr., med.) asanare (Vezi: Dicționar francez -român pentru traducători sau Dicționar francez -român medical)--Danvasilis (discuție) 18 ianuarie 2017 21:12 (EET)

Faceți deducții logice inexacte, din punct de vedere tehnic, pe baza definiților de dicționar. Lucrez de 15 ani în inginerie sanitară și am absolvit 5 ani de hidrotehnică și nu am nevoie de dicționare să vă spun că nu este ok să echivalați sanitation cu asanare. --Silenzio (discuție) 18 ianuarie 2017 21:21 (EET)

După Webster's Third New International Dictionary of the English Language, Unabridged
sanitation, Etymology: sanitary (I) + -ation 1. : the act or process of making sanitary 2. : the application of measures to make environmental conditions favorable to health 3. : the maintenance of a healthy population of a wild species by the selective action of predators in removing weak or unfit individuals --Danvasilis (discuție) 18 ianuarie 2017 22:50 (EET)

După Dorland's Illustrated Medical Dictionary, 32nd edition. Saunders 2011

 • sanitation [L. sanitas - health] the establishment of environmental conditions favorable to health.

După Wilhelm Kirch. Encyclopedia of Public Health. Springer, 2008

 • Sanitation refers to principles of health preservation, including hygiene on an individual level and public health on a communal level. Sanitation is aimed at elimination or reduction of health hazards associated with the water supply, the collection and disposal of solid and liquid waste, and the prevalence of rodents and insects. It also refers to noise, air pollution, and improper food handling. Disposal of toxic, medicinal or radioactive waste is also important.--Danvasilis (discuție) 19 ianuarie 2017 00:05 (EET)

După După Dictionar Tehnic Englez-Roman. Editura: Tehnica, 2006

 • sanitation salubritate publică; (hidr) asanare (a bălților etc.)

După Corneliu Năstase. Dicționar englez - român de medicină și biologie. NASTICOR 2004

 • sanation s. asanare (prin tratament); ♦ oral cavity ~ asanare a cavității bucale

După Leon Levitchi Andrei Bantaș. Dicționar englez-român. Editura Teora, 2011

 • sanitation s 1. med. sanitație 2 hidr. asanare (a bălților etc.) 3 hidr. canalizare

După Dictionar Englez - Roman. Academia Romana, Institutul de lingvistica. 2010

 • sanitation s. 1. igienă, salubritate publică, îmbunătățire a condițiilor sanitare; sistem sanitar; to improve the sanitation of a town - a asana un oraș. 2. (fam.) instalații sanitare. 3. (hidr.) asanare (a bălților etc.). --Danvasilis (discuție) 18 ianuarie 2017 23:31 (EET)

În DEXI (Dictionar Explicativ Ilustrat al Limbii Romane. 2007) găsim:

 • asana vb. I. tr. 1 tr. (hidrotehn.) A înlătura surplusul de ape dintr-o regiune (în scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucrări hidrotehnice ample. ♦ Ext. A seca (o apă stătătoare). ♦ (refl. pas.) Se asanează bălțile. 2 tr. (med.) A elimina un focar de infecție. 3 tr. (econ.; compl. indică monede) A echilibra; a stabiliza. 4 tr., refl. Fig. A (se) îmbunătăți, a (se) redresa; a (se) însănătoși. Prin schimbarea antrenorului, atmosfera din clubul sportiv s-a asanat.• prez.ind. -ez. /<fr. assainir, germ. assanieren; cf. lat. sanare "a vindeca".
 • asanare s.f. 1 (hidrotehn.) Acțiunea de a asana și rezultatul ei; asanat1. 2 (econ.) Lichidare a unei stări de fapt, a unui proces sau fenomen cu caracter negativ existent la un moment dat în economie sau într-un sector al acesteia, cu scopul de a crea condițiile pentru realizarea cerințelor momentului respectiv. • pl. -ări. /v. asana.
  După cum se vede în acest dicționar asanare este termin medical și hidrotehnic. Iar în medicină se folosește asanare (vezi mai sus Dicționarul de medicină a lui Valeriu Rusu.) --Danvasilis (discuție) 18 ianuarie 2017 21:41 (EET)

În Dicționar medical ilustrat de la A la Z. Editura: LITERA. 2014 găsim:
ASANARE. "Ansamblu de măsuri igienice menite să elimine din mediu condiții de viață nocive sănătății. Poate avea drept obiect mediul natural, locul de muncă (pentru a elimina prafurile, gazele, vaporii, radiațiile sau alți agenți dăunători persoanelor care lucrează acolo) sau organismul uman (operații de profilaxie colectivă în cursul epidemiilor, dezinfecție și dezinfestare împotriva purtătorilor de boli, carantină sanitară, adică izolare, pentru a se evita răspândirea infecțiilor)."
Cu asta termin, ca să nu trec la manuale, monografii sau tratate de medicină. --Danvasilis (discuție) 18 ianuarie 2017 22:36 (EET)

12 milioane de documente declasificate ale CIA[modificare sursă]

Date despre crimele de război ale naziștilor, criza rachetelor din Cuba, Proiectul Stargate - telepatia umană, relatări OZN și multe altele. Posibil o sursă de informații pentru Wikipedia http://www.agerpres.ro/sci-tech/2017/01/18/peste-12-milioane-de-documente-declasificate-ale-cia-sunt-disponibile-online-19-38-31 Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 2A02:2F0B:B0AF:FFFF:0:0:4F73:3853 (discuție • contribuții).

Editorii Wikipediei nu au căderea de a scrie articole bazate pe cercetarea originală a surselor primare. Vedeți WP:NU#ESEU. Tgeorgescu (discuție) 19 ianuarie 2017 00:32 (EET)
 1. ^ Amenajări de desecare - drenaj