Colinele Elanului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Colinele Elanului
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Colinele Elanului Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Colinele Elanului Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaActual Vaslui county CoA.pngJudețul Vaslui
 România
Cel mai apropiat orașBârlad
Coordonate46°20′20″N 27°58′33″E () / 46.33889°N 27.97583°E[1]
Suprafață755 ha
BioregiuneStepică
Înființare2011
Cod SCI/SPAROSCI0286

Colinele Elanului este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în Moldova, pe teritoriul estic al județului Vaslui.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se întinde în extremitatea sud-estică a județului Vaslui (aproape de limita de graniță cu județul Galați), pe teritoriile administrative ale comunelor: Berezeni, Găgești și Vutcani[2]; și este străbătută de drumul județean DJ244B, care leagă localitatea Giurcani de satul Poșta Elan.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul nr. 2.387 din 29 septembrie 2011 (pentru modificarea Ordinului ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[3] și se întinde pe o suprafață de 755 hectare[4].

Situl reprezintă o zonă naturală (mlaștini, turbării, terenuri arabile cultivate și pajiști xerofile) încadrată în bioregiunea stepică a Depresiunii Elanului aparținând Podișului Bârladului (subunitate geomorfologică a Podișului Moldovenesc); ce dispune de două tipuri de habitate: Stepe ponto-sarmatice și Tufărișuri de foioase ponto-sarmatice[5].

Floră[modificare | modificare sursă]

Capul-șarpelui (Echium russicum)

Arealul sitului adăpostește și conservă mai multe elemente floristice continental-pontice, specifice stepelor (aflate în estul țării) Podișului Moldovei.

La baza desemnării sitului se află trei specii floristice enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[6]; astfel: capul-șarpelui (Echium russicum), târtanul (Crambe tataria) și stânjenelul sălbatic (Iris aphylla ssp. hungarica).

Alte specii floristice semnalate în perimetrul ariei naturale: bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia), un endemism (pentru acest sit[7] din specia Palimbia rediviva ce aparține familiei Apiaceae[8], vinetele (Centaurea marschalliana), o brândușă din specia Colchicum fominii, belivalie sarmațiană (Bellevalia sarmatica), coșaci pubiflori (Astragalus pubiflorus), buruiana talanului (Adonis volgensis) sau dedițel vânăt (Pulsatilla montana)[9].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

  • Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Mălăiești, construcție 1884, monument istoric (cod LMI VS-II-m-A-06853.01).
  • Conacul Constantin Corbu din Mălăiești (azi Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică), construcție secolul al XIX-lea, monument istoric (cod LMI VS-II-m-B-06853.02).
  • Situl arheologic de la Giurcani (necropole atribuite perioadelor: sec. II - IV p. Chr., Epoca romană, Epoca bronzului).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]