Valea Călmățuiului (sit SCI)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Valea Călmățuiului
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Râul Călmățui la Largu
Râul Călmățui la Largu
Harta locului unde se află Valea Călmățuiului Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Valea Călmățuiului Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaActual Buzau county CoA.pngJudețul Buzău
Stema judetului Braila.svgJudețul Brăila
 România
Cel mai apropiat orașÎnsurăței
Coordonate45°00′24″N 27°02′41″E () / 45.00667°N 27.04472°E[1]
Suprafață17.923 ha
BioregiuneContinentală și stepică
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0259

Valea Călmățuiului este o arie protejată (sit de importanță comunitară - SCI) situată în nord-estul Muntenei, pe teritoriile județelor Buzău și Brăila[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se întinde în partea sud-estică a județului Buzău (pe teritoriile administrative ale comunelor C.A. Rosetti, Cilibia, Costești, Gălbinași, Gherăseni, Largu, Luciu, Rușețu, Smeeni și Țintești) și cea sud-vestică a județului Brăila (pe teritoriile comunelor Bordei Verde, Cireșu, Surdila-Greci, Ulmu și Zăvoiaia și al orașului Însurăței)[3], în apropierea drumului național DN2C, care leagă orașul Slobozia de Costești[4].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[5] și se întinde pe o suprafață de 17.923 hectare[6].

Situl reprezintă o zonă naturală (pajiști naturale, stepe, pășuni și terenuri arabile) încadrată în bioregiunea continentală și stepică a Văii Călmățuiului (afluent al Dunării); ce conservă două tipuri de habitate naturale: Cursuri de apă din zonele de câmpie, până la cele montane, cu vegetație din Ranunculion fluitantis și Callitricho-Batrachion și Pajiști și mlaștini sărăturate panonice și ponto-sarmatice [7] și protejază specii importante din fauna și ihtiofauna Câmpiei Călmățuiului.

Fluturele purpuriu (Lycaena dispar)

La baza desemnării sitului se află câteva specii faunistice enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[8], printre care un mamifer: popândău (un rozător din specia Spermophilus citellus, specie considerată vulnerabilă și aflată pe lista roșie a IUCN)[9]; amfibieni și reptile: buhaiul de baltă cu burtă roșie (Bombina bombina)[10] și țestoasa de baltă (Emys orbicularis); zvârlugă (un pește din specia Cobitis taenia); precum și un lepidopter din specia Lycaena dispar (fluture purpuriu).

La nivelul ierburilor este semnalată prezenața mai multor plante rare cu specii de: pelin (Artemisia santonicum), albăstrică (Aster tripolium), ciufă (Cyperus pannonicus), trifoi frăguț (Trifolium fragiferum), broscăriță (Triglochin palustris), ghirin (Suaeda maritima), bălănică (Puccinellia distans) sau pipirig (Juncus gerardi)[11].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]