Valea Roșie (sit SCI)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Valea Roșie
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Valea Roșie Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Valea Roșie Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaActual Bihor county CoA.pngJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașOradea
Coordonate47°05′08″N 22°00′53″E () / 47.08556°N 22.01472°E[1]
Suprafață819 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0267

Valea Roșie este o arie protejată (sit de importanță comunitară) situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-vestică a județului Bihor, pe teritoriul administrativ al municipiului Oradea și pe cele ale comunelor Ineu și Paleu[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 819 hectare[5].

Situl reprezintă o zonă naturală (păduri de foioase, păduri în tranziție, pajiști naturale, pășuni, vii și livezi) încadrată în bioregiunea continentală a nord-vestului Câmpiei Crișurilor (unitate geomorfologică ce aparține Câmpiei de Vest). Acesta include o parte din rezervația naturală Fâneața Valea Roșie)[6].

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Arealul „Valea Roșie” a fost desemnat ca sit Natura 2000, în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice, precum și a unui habitat natural (Păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum) de interes comunitar, aflat în partea central-nordică a Câmpiei de Vest din bazinul Crișului Repede[7].

La baza desemnării sitului se află trei specii de amfibieni protejați prin Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[8] și aflați pe lista IUCN: ivorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata)[9] buhaiul-de-baltă-cu-burta-roșie (Bombina bombina)[10] și tritonul cu creastă (Triturus cristatus)[11]; care viețuiesc alături de: broasca-roșie-de-pădure (Rana dalmatina), broasca râioasă brună (Bufo bufo), broasca mare de lac (Rana ridibunda), precum și de o reptilă din specia Natrix natrix (năpârcă).

La nivelul ierburilor vegetează mai multe rarități floristice, printre care: stelița (Aster sedifolius ssp. canus), coada-vulpii (Alopecurus pratensis ssp. laguriformis), drob (Chamaecytisus rochelii, brebenei (Corydalis solida ssp. slivenensis), Cimicifuga europaea (plantă medicinală utilizată în bolile hepato-biliare), garofițe (din speciile: Dianthus guttatus și Dianthus trifasciculatus ssp. deserti), vicia (Vicia sparsiflora), o păpădie din specia Leontodon croceus ssp. rilaensis, clocotici (Rhinanthus borbasii), salvie (Salvia amplexicaulis), untul-vacii (Orchis morio) sau coada racului (Potentilla anserina).

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]