Pârâul Barlangos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pârâul Barlangos
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Pârâul Barlangos Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Pârâul Barlangos Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
Informații generale
PozițiaJudețul Harghita
 România
Cel mai apropiat orașGheorgheni
Coordonate46°40′59″N 25°40′25″E () / 46.68306°N 25.67361°E
Suprafață66 ha
BioregiuneAlpină
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0189

Pârâul Barlangos (arie naturală) este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în partea estică a Transilvaniei, pe teritoriul administrativ al județului Harghita[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-estică a județului Harghita, pe teritoriul administrativ al comunei Suseni, în extremitatea estică a satului Valea Strâmbă.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[2] și se întinde pe o suprafață de 66 hectare[3].

Situl reprezintă o zonă naturală (păduri de foioase, păduri de conifere, păduri în amestec, păduri în tranziție, tufișuri, tufărișuri, pajiști naturale, stepe și stâncării) încadrată în bioregiunea alpină din versantul vestic al Munților Giurgeului (grupă muntoasă a Carpaților Moldo-Transilvaneni, aparținând de lanțul carpatic al Orientalilor), în bazinul hidrografic al Pârâului Barlangos. Acesta include Peștera Șugău, rezervația naturală declarată monument al naturii.

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Zona a fost desemnată ca sit Natura 2000 în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice specifice Orientalilor[4]. În arealul sitului a fost indentificat un habitat natural de tip: Peșteri în care accesul publicului este interzis.

Papucul doamnei (Cypripedium calceolus)

La baza desemnării sitului se află șase specii faunistice enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[5], sau aflate pe lista roșie a IUCN; astfel: trei mamifere: liliacul comun (Myotis myotis)[6], liliacul cu urechi de șoarece (Myotis blythii)[7] și liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros); și trei amfibieni: ivorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata)[8], tritonul cu creastă (Triturus cristatus)[9] și salamandra carpatică (Triturus montandoni)[10].

La nivelul ierburilor este semnalată prezența unei rarități floristice cunoscută sub denumirea populară de papucul doamnei (Cypripedium calceolus); specie protejată prin aceeași Directivă a Consiliului European 92/43/CE (anexa I-a)[5].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]