Crișul Repede amonte de Oradea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Crișul Repede amonte de Oradea
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Crișul Repede amonte de Oradea Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Crișul Repede amonte de Oradea Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașOradea
Coordonate47°01′58″N 22°29′08″E () / 47.03278°N 22.48556°E[1]
Suprafață1.859 ha
BioregiuneContinentală și panonică
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0050

Crișul Repede amonte de Oradea este un sit de importanță comunitară - SCI[2] desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice, precum și a habitatelor de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Situl se află în partea nord-vestică a Transilvaniei, pe teritoriul administrativ al județului Bihor[3].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală este situată în partea central-estică a județului Bihor, pe cursul mijlociu al Crișului Repede, între localitățile Vadu Crișului și municipiul Oradea[4].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[5] și se întinde pe o suprafață de 1.859 hectare[6].

Cottus gobio - specie aflată pe lista roşie a IUCN[7]

Situl reprezintă o zonă umedă (habitate constituite din zăvoaie de Populus alba - plop alb și Salix alba - salcie) în lunca râului Crișul Repede (râuri, mlaștini, lacuri, pajiști, terenuri arabile cultivate și pășuni), ce adăpostește, conservă și protejază o comunitate importantă de scoici cu indivizi din specia Unio crassus (scoică-mică-de-râu), specie considerată cu risc ridicat de dispariție în sălbăticie și aflată pe lista roșie a IUCN[8]), precum și două specii de pești (aflate pe aceeași listă): boarța[9], (Rhodeus sericeus amarus) și zglăvoacă (Cottus gobio).

În arealul sitului este semnalată prezența a două specii de mamifere rare: vidra de râu (Lutra lutra) și liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros)[10].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]