Avrig - Scorei - Făgăraș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Avrig - Scorei - Făgăraș
Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Oltul la Porumbacu de Jos, Sibiu
Oltul la Porumbacu de Jos, Sibiu
Harta locului unde se află Avrig - Scorei - Făgăraș Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
alt=Harta locului unde se află Avrig - Scorei - Făgăraș Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaActual Brasov county CoA.pngJudețul Brașov
Actual Sibiu county CoA.pngJudețul Sibiu
 România
Cel mai apropiat orașFăgăraș
Coordonate45°47′21″N 24°37′06″E / 45.78917°N 24.61833°E45.78917°N 24.61833°E / 45.78917; 24.61833 ()[1]
Suprafață3.024 ha
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSPA0003

Avrig - Scorei - Făgăraș este o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică - SPA), situată pe teritoriile administrative ale județelor Brașov și Sibiu[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Brașov și cea estică a județului Sibiu, în imediata apropiere (de-a lungul drumului național DN1, de la Făgăraș până la Avrig) a drumului național DN1, care leagă municipiul Brașov de Sibiu[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 3.024 hectare[5].

Aria protejată reprezintă o zonă naturală (bioregiune continentală) ce asigură condiții de hrană, ciubărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare, aflate pe coridorul de migrație a râului Olt[6].

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Situl Avrig - Scorei - Făgăraș prezintă o arie naturală cu o diversitate floristică și faunistică ridicată, exprimată atât la nivel de specii cât și la nivel de ecosisteme terestre, precum și diverse clase de habitate (râuri, lacuri, mlaștini, turbării, pășuni, fânețe și terenuri arabile)[7].

Specii de păsări[modificare | modificare sursă]

Barză albă (Ciconia ciconia)

În arealul ariei protejate sunt semnalate mai multe specii de păsări, dintre care: stârc cenușiu (Ardea cinerea), acvilă-țipătoare-mică (Aquila pomarina), cristel-de-câmp (Crex crex), barză albă (Ciconia ciconia), rață pestriță (Anas strepera), rață mare (Anas platyrhynchos), rață mică (Anas crecca), erete vânăt (Circus cyaneus), sticlete (Carduelis carduelis), cânepar (Carduelis cannabina), lăstun mare (Apus apus), presura bărboasă (Emberiza cirlus), uliu (Accipiter nisus), rândunica de hambar (Hirundo rustica), ciocănitoarea de stejar (Dendrocopos medius), presură bărboasă (Emberiza cirlus), presura de grădină (Emberiza hortulana), presura de stuf (Emberiza schoeniclus) sau scatiu (Carduelis spinus)[8].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaje

Note[modificare | modificare sursă]