Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Articole de calitate
Conținut recomandat
Vidkun Quisling

Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling (pronunție norvegiană: Pronunție audio /ˈʋɪdkʉn ˈkʋɪʃlɪŋ/; n. —d. ) a fost un politician norvegian. La 9 aprilie 1940, în contextul invaziei germane a Norvegiei, a preluat cu forța puterea printr-o lovitură de stat sprijinită de Germania Nazistă.

Între 1942 și 1945, a deținut funcția de Președinte al Consiliului de Miniștri al Norvegiei („Ministerpresident” în limba norvegiană), colaborând cu forțele germane de ocupație ⁠(en). Guvernul său, cunoscut și ca regimul Quisling⁠(en), era dominat de miniștri din cadrul partidului Nasjonal Samling⁠(en), fondat de el în 1933. Guvernul colaboraționist a participat – cu și fără intenție – la „Soluția Finală” decisă de naziștii germani. Quisling a fost judecat în cadrul epurării juridice postbelice⁠(en) și a fost găsit vinovat de mai multe fapte penale, între care se numărau: delapidare, omor și înaltă trădare. A fost executat prin împușcare de către un pluton de execuție, la Fortăreața Akershus din Oslo, la 24 octombrie 1945. Cuvântul quisling a devenit sinonim cu trădarea, dovadă a luminii foarte nefavorabile în care au fost și sunt încă văzute acțiunile lui Quisling atât la acea vreme cât și după moartea sa.

Fiul unui pastor protestant, Quisling a elaborat o nouă teorie pe care el a numit-o „Universism” sau „Universalism”, amestecând în ea principii cvasi-creștine, evoluții științifice, principii ale religiilor orientale și unele fragmente filosofice. Înainte de a intra în politică, s-a remarcat în armată, intrând în rândurile statului major în 1911 și specializându-se în afaceri rusești. A fost trimis la post în Rusia în 1918, și a colaborat cu Fridtjof Nansen în timpul foametei din Rusia din 1921⁠(en) în Ucraina, revenind în Rusia pentru a lucra cu Frederik Prytz⁠(en) la Moscova. Când Prytz a plecat în 1927, Quisling a rămas singurul diplomat norvegian responsabil de gestionarea afacerilor diplomatice britanice. Pentru aceste servicii, a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic în grad de comandor de către regele George al V-lea, deși decorația i-a fost ulterior retrasă. A revenit în Norvegia în 1929, și a fost ministru al apărării în guvernele lui Peder Kolstad⁠(en) (1931–1932) și Jens Hundseid⁠(en) (1932–1933). Deși Quisling a căpătat ceva popularitate după ce a atacat partidele de stânga, partidul său nu a obținut niciun loc în Storting⁠(en) și era o mișcare politică marginală la momentul loviturii de stat din 1940.

Știați că?
Știați că?
Ivory pharmacy sign in the shape of a unicorn's head, Europe Wellcome L0058319.jpg
Știri
Știri
OSIRIS-REx Artist’s conception (square crop).jpg


Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
23 octombrie:
Revoluția din Ungaria din 1956

Alte aniversări: 22 octombrie23 octombrie24 octombrie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.