Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia,

enciclopedia liberă la care poate contribui oricine.
242742 de articole în limba română

Ajutor:Căutare

  Geografie
  Istorie
  Matematică
  Astronomie

  Oameni
  Politică
  Societate
  Economie

 Știință  
 Tehnologie  
 Informatică  
 Alte portaluri  

Introduceți titlul articolului:


 AjutorCum mă înregistrezCum modific o paginăÎntrebări frecvente | CafeneaCartea de oaspețiAmbasadă / EmbassyDonații | CăutareIndexCategorii

Articol de calitate

Sandro Botticelli: „Naşterea lui Venus”

Renașterea reprezintă epoca de înnoire socială și culturală care a avut loc în Europa la sfârșitul Evului Mediu, în secolele al XV-lea și al XVI-lea, caracterizată prin redescoperirea interesului pentru cultura și arta antichității clasice.

Renașterea a avut originea în Italia și s-a răspândit apoi în întreaga Europă apuseană. În acest timp s-au produs profunde transformări sociale, politice, economice, culturale și religioase, care au marcat trecerea către societatea modernă. Societatea feudală a Evului Mediu cu structură ierarhică rigidă, dominată de economia agrară și sub puternica influență a Bisericii Catolice a început să se destrame. La producerea acestor fenomene, un rol determinant l-au avut oamenii de cultură și artiștii, înclinați către clasicismul greco-roman, aspirând la eliberarea spirituală de sub dogmele religioase.

Noțiunea de „Renaștere” (în franceză: Renaissance) a început să fie folosită începând din secolul al XIX-lea, apărută mai întâi la istoricul francez Jules Michelet, de la care a fost preluată de istoricul elvețian Jacob Burckhardt în lucrarea sa fundamentală Die Kultur der Renaissance in Italien („Cultura Renașterii în Italia”, 1860).


Articolul de calitate se schimbă la fiecare 10 secunde. Dacă totuși când reîncărcați pagina vedeți mereu același articol, vă rugăm să apăsați aici.

Știați că...?

Leo Ryan

Știri

Logo Heartbleed

Mai multe informații la Wikiștiri

Ziua de astăzi în istorie

21 aprilie:

Bătălia de la San Jacinto

Comunitate

Pentru prima dată la Wikipedia? Citiți aici.

Alte limbi

Wikipedia este o enciclopedie liberă și multilingvă. Proiectul în limba română a prins viață la 15 iulie 2003. Mai jos găsiți alte versiuni ale Wikipediei:

Cele mai mari zece: Engleză (English) · Olandeză (Nederlands) · Germană (Deutsch) · Suedeză (Svenska) · Franceză (Français) · Italiană (Italiano) · Rusă (Русский) · Spaniolă (Español) · Poloneză (Polski) · Waray-Waray (Winaray)

Proiectele surori: Aromână · Bulgară · Maghiară · Romani · Ruteană · Sârbă · Ucraineană

Alte proiecte
Wikipedia este administrată de organizația voluntară Fundația Wikimedia, care coordonează și alte proiecte cu conținut liber și gratuit:
Wikționar
Dicționar liber
Wikiștiri
Sursă de știri
Wikicitat
Citate și proverbe
Wikimanuale
Manuale și ghiduri libere
Wikispecii
Director de specii
Wikisursă
Bibliotecă liberă
Wikivoyage
Ghiduri de călătorie libere
Commons
Resurse media partajate
Meta-Wiki
Coordonarea tuturor proiectelor

Noia 64 apps email.png Contact       Noia 64 apps help index.png Info       Noia 64 apps knode.png Presă       Noia 64 apps wp.png Wikipediști       Wikipedia-logo.png Lista de Wikipedii