Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia,

enciclopedia liberă la care poate contribui oricine.
372.458 de articole în limba română

Ajutor:Căutare

  Geografie
  Istorie
  Matematică
  Astronomie

  Oameni
  Politică
  Societate
  Economie

 Știință  
 Tehnologie  
 Informatică  
 Alte portaluri  

Introduceți titlul articolului:


 AjutorCum mă înregistrezCum modific o paginăÎntrebări frecvente | CafeneaCartea de oaspețiAmbasadă / EmbassyDonații | CăutareIndexCategorii

Conținut recomandat

Biserica Ortodoxă Albaneză

Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei (în albaneză: Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë) este una din cele paisprezece Biserici Ortodoxe existente. Este alcătuită din Arhiepiscopia de Tirana-Durrës și eparhiile din Berat, Gjirokastra, Korça, Apollonia și Kruja. Majoritatea creștinilor ortodocși din Albania trăiesc în sudul țării și în marile orașe Tirana și Durrës. Deși limba liturgică este albaneza, în regiunea Saranda din sudul Albaniei se mai folosește și limba greacă datorită minorității grecești din această zonă.

Informațiile referitoare la numărul credincioșilor ortodocși din Albania sunt aproximative, întrucât surse diferite susțin că numărul acestora ar varia între 170.000 și 700.000. Numărul total al albanezilor creștini ortodocși este de fapt mult mai mare, deoarece comunității din Albania i se adaugă și comunitatea albaneză din Grecia (în număr de aprox. 400.000 persoane), comunitate subordonată Bisercii Ortodoxe Elene. În 1967 partidul comunist a interzis orice cult religios pe teritoriul Albaniei. Mitropolitul de atunci, Damian Kokonesi (1966-1973), a decedat în perioada detenției politice. Înainte de această interdicție circa 20% din populația țării era ortodoxă.

Mitropolitul Anastasios Yannoulatos, Arhiepiscop al Tiranei, Durrës-ului și al întregii Albanii, este din 1992 întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Albania. Alegerea unui mitropolit grec a fost o decizie provizorie deoarece în urma prigoanei comuniste nu mai exista nici un albanez care să fi împlinit cerințele formale pentru alegerea și hirotonirea ca episcop.

În SUA trăiesc circa 15.000 de albanezi care s-au organizat începând cu 1950 în două eparhii: una din eparhii depinde canonic de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, iar cealaltă de Biserica Ortodoxă Albaneză.

Albanezii din România sunt de asemenea în cea mai mare parte creștini ortodocși, cei mai mulți dintre ei refugiindu-se din sudul Albaniei de azi în perioada otomană.


Conținutul recomandat se schimbă la fiecare 10 secunde. Dacă totuși când reîncărcați pagina vedeți mereu același articol, vă rugăm să apăsați aici.

Știați că...?

Max Born

Știri

Bob Dylan

Wikiștiri are nevoie de ajutor

Ziua de astăzi în istorie

25 octombrie: Ziua Armatei Române

Bătălia de la Agincourt

Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Citiți aici.

Alte limbi

Wikipedia este o enciclopedie liberă și multilingvă. Proiectul în limba română a prins viață la 15 iulie 2003, și în prezent are 372.458 de articole. Mai jos găsiți alte versiuni ale Wikipediei:

Alte proiecte
Wikipedia este administrată de organizația voluntară Fundația Wikimedia, care coordonează și alte proiecte cu conținut liber și gratuit:
Wikționar
Dicționar liber
Wikiștiri
Sursă de știri
Wikicitat
Citate și proverbe
Wikimanuale
Manuale și ghiduri libere
Wikispecii
Director de specii
Wikisursă
Bibliotecă liberă
Wikivoyage
Ghiduri de călătorie libere
Commons
Resurse media partajate
Meta-Wiki
Coordonarea tuturor proiectelor

Noia 64 apps email.png Contact       Noia 64 apps help index.png Info       Noia 64 apps knode.png Presă       Noia 64 apps wp.png Wikipediști       Wikipedia-logo.png Lista de Wikipedii