Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat

Podul Langlois din Arles este subiectul a cinci picturi (patru picturi în ulei și o acuarelă) și a patru desene realizate de pictorul olandez Vincent van Gogh. Lucrările au fost realizate în 1888, când Vincent locuia în Arles, în sudul Franței.

Pentru realizarea lucrărilor, Van Gogh a folosit un cadru de perspectivă pe care l-a creat și l-a utilizat în Haga. Vincent a fost influențat de stampele japoneze, tablourile cu Podul Langlois fiind evidențiate de folosirea simplificată a culorii, pentru crearea unei imagini armonioase și unificate. Culorile contrastante, cum ar fi albastru și galben, au fost folosite pentru conferi lucrărilor o anume vibrație. El a întrebuințat tehnica impasto, utilizând culoare pentru reprezentarea reflexiei luminii. Subiectul, un pod mobil peste un canal, i-a amintit de orașul natal din Olanda. Podul Langlois a fost un punct de trecere peste canalul dintre Arles și Bouc.

În 1930, podul de lemn a fost înlocuit cu unul de beton armat, lung de 45 m care permitea trecerea pe sub el a ambarcațiunilor. Acest pod a fost distrus de germani în 1944, ca și celelalte 11 poduri de pe canal, singurul rămas fiind cel de la Fos-sur-Mer, identic cu vechiul pod de lemn de la Langlois.

În 1959, și acest pod de lemn de la Fos a fost demontat, în cadrul unor lucrări de lățire a șoselei. Oficiul de turism din Arles l-a cumpărat, cu intenția de a-l monta în locului celui original, pictat de Van Gogh. Din motive tehnice și peisagistice a fost imposibilă reconstrucția sa pe amplasamentul original. A fost ales un amplasament la 3 km în aval și podul, după lucrări ample de restaurare, a fost finalizat în 1997. Din 1998 a fost declarat monument istoric, cu denumirea Pont van-Gogh. Din păcate, el are foarte puține în comun cu cel original: alt amplasament, alt pod, un peisaj total diferit de cel surprins de van-Gogh.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
23 septembrie:
Neptun

Alte aniversări: 22 septembrie23 septembrie24 septembrie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.