Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Articole de calitate
Conținut recomandat
„Telephone” este un cântec al interpretei americane Lady Gaga realizat în colaborare cu artista americană Beyoncé. Compus de Gaga, Rodney Jerkins, LaShawn Daniels, Lazonate Franklin și Beyoncé, piesa este inspirată de teama de asfixie a solistei. Cântăreața a explicat că versurile în care aceasta preferă să se relaxeze pe ringul de dans decât să îi răspundă la telefon iubitului ei sunt o metaforă, iar telefonul reprezintă frica de a nu lucra îndeajuns de mult pentru a fi de succes. În mod inițial, Gaga a compus cântecul pentru Britney Spears, aceasta înregistrând o variantă demonstrativă. Din punct de vedere muzical, „Telephone” conține un post-refren lung, un vers rap și voci ale unor operatori care anunță că linia telefonică nu este disponibilă. Beyoncé apare în mijlocul piesei, cântând versurile rapid, acompaniată de beat-urile duble.

Cântecul a primit recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate, considerând „Telephone” o piesă ce iese în evidență din extended play-ul The Fame Monster. Single-ul a primit o nominalizare pentru un premiu Grammy la categoria „Cea mai bună colaborare pop vocală” în 2011. În urma lansării albumului, „Telephone” s-a clasat în topurile din Statele Unite, Australia, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Suedia și Ungaria datorită descărcărilor digitale. Cântecul a înregistrat un succes deosebit în Europa, ocupând prima poziție a clasamentelor din Belgia, Danemarca, Irlanda, Norvegia, Regatul Unit și Ungaria. Potrivit International Federation of the Phonographic Industry, single-ul s-a vândut în 7.4 milioane de exemplare digitale în toată lumea în 2010, devenind unul dintre cele mai bine vândute single-uri ale lui Gaga.

Videoclipul muzical al cântecului a reprezentat o continuare a videoclipului piesei „Paparazzi” din 2009, fiind filmat drept un scurtmetraj. După ce Gaga este eliberată din închisoare de Beyoncé, cele două merg la un restaurant și otrăvesc oaspeții cu micul dejun. În urma crimei, acestea scapă și ajung într-o urmărire a poliției de mare viteză. Videoclipul conține referințe către Quentin Tarantino și filmele lui: Pulp Fiction (1994) și Kill Bill: Volumul 1 (2003). Videoclipul a primit, în general, recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate. Acesta a primit trei nominalizări la ediția din 2010 a MTV Video Music Awards, inclusiv o nominalizare la categoria „Videoclipul anului”. În ianuarie 2015, revista Billboard a numit „Telephone” ca fiind cel mai bun videoclip din prima jumătate a deceniului. În memoria prietenului lui Gaga, Alexander McQueen, aceasta a cântat o versiune acustică a piesei, mixată cu „Dance in the Dark”, la ediția din 2010 a premiilor Brit. Single-ul a fost, de asemenea, adăugat în lista cântecelor pentru turneele The Monster Ball Tour în 2010, Born This Way Ball în 2010, ArtRave: The Artpop Ball în 2014, și Joanne World Tour în 2017.

Știați că?
Știați că?
Taman Negara Sungai Tembeling.JPG
Știri
Știri
Turkey-3019 - Hagia Sophia (2216460729).jpg
  • 15 mai În România a încetat starea de urgență impusă pe 23 martie, fiind înlocuită cu starea de alertă pentru 30 de zile.
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
15 iulie:
Piatra din Rosetta

Alte aniversări: 14 iulie15 iulie16 iulie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.