Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia,

enciclopedia liberă la care poate contribui oricine.
374.703 de articole în limba română

Ajutor:Căutare

  Geografie
  Istorie
  Matematică
  Astronomie

  Oameni
  Politică
  Societate
  Economie

 Știință  
 Tehnologie  
 Informatică  
 Alte portaluri  

Introduceți titlul articolului:


 AjutorCum mă înregistrezCum modific o paginăÎntrebări frecvente | CafeneaCartea de oaspețiAmbasadă / EmbassyDonații | CăutareIndexCategorii

Conținut recomandat

Leopard 2E

Leopard 2E (E fiind o abreviere de la España, Spania în limba spaniolă) este o variantă a tancului principal de luptă german Leopard 2, adaptat la cerințele Armatei Spaniole, care l-a achiziționat ca parte a unui program de modernizare a armamentului denumit Programa Coraza (Programul Blindate). Programul de achiziție a tancului Leopard 2E a început în 1994, la cinci ani după anularea programului tancului Lince care a culminat cu acordul privind transferul a 108 tancuri Leopard 2A4 către Armata Spaniolă în 1998. Producția locală a tancului Leopard 2E a fost demarată în luna decembrie a anului 2003. În ciuda producției întârziate din cauza fuziunii dintre firmele Santa Bárbara Sistemas și General Dynamics și a problemelor legate de producție dintre anii 2006 și 2007, 219 tancuri Leopard 2E au fost livrate Armatei Spaniole.

Leopard 2E este o îmbunătățire majoră față de tancul M60, pe care l-a înlocuit în unitățile spaniole mecanizate și blindate. Dezvoltarea sa a reprezentat un volum total de 2,6 milioane ore de muncă, 9 600 dintre acestea având loc în Germania. Costul total s-a ridicat la 1,9 miliarde euro, Leopard 2E fiind printre cele mai costisitoare variante ale tancului Leopard 2 construite până în prezent. Producția locală a reprezentat 60%, vehiculele fiind asamblate la Sevilla de către Santa Bárbara Sistemas. Leopard 2E are un blindaj mai gros la turelă și la plăcile frontale ale cutiei blindate decât varianta germană Leopard 2A6 și folosește un sistem de comandă și control spaniol, similar celui instalat pe tancurile germane Leopard 2. Tancul va rămâne în dotare cel puțin până în anul 2025.


Conținutul recomandat se schimbă la fiecare 10 secunde. Dacă totuși când reîncărcați pagina vedeți mereu același articol, vă rugăm să apăsați aici.

Știați că...?

Max Born

Știri

Protestele din 2017

Wikiștiri are nevoie de ajutor

Ziua de astăzi în istorie

Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Citiți aici.

Alte limbi

Wikipedia este o enciclopedie liberă și multilingvă. Proiectul în limba română a prins viață la 15 iulie 2003, și în prezent are 374.703 de articole. Mai jos găsiți alte versiuni ale Wikipediei:

Alte proiecte
Wikipedia este administrată de organizația voluntară Fundația Wikimedia, care coordonează și alte proiecte cu conținut liber și gratuit:
Wikționar
Dicționar liber
Wikiștiri
Sursă de știri
Wikicitat
Citate și proverbe
Wikimanuale
Manuale și ghiduri libere
Wikispecii
Director de specii
Wikisursă
Bibliotecă liberă
Wikivoyage
Ghiduri de călătorie libere
Commons
Resurse media partajate
Meta-Wiki
Coordonarea tuturor proiectelor

Noia 64 apps email.png Contact       Noia 64 apps help index.png Info       Noia 64 apps knode.png Presă       Noia 64 apps wp.png Wikipediști       Wikipedia-logo.png Lista de Wikipedii