Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Formula 1 (F1) este clasa superioară în cursele auto cu monoposturi, definită de Federația Internațională de Automobilism (FIA), organul conducător al sporturilor cu motor. Cuvântul „Formula” din denumire, se referă la un set de reguli cărora toți participanții și vehiculele trebuie să se conformeze. Sezonul Campionatului Mondial de F1 constă dintr-o serie de curse, cunoscute ca Mari Premii (Grands Prix), ce se defășoară pe circuite speciale, sau în unele cazuri pe străzi închise ale orașelor. Rezultatele tuturor curselor sunt combinate pentru a determina doi campioni anuali, campionul la piloți și campionul la constructori.

Standardele de securitate sunt îmbunătățite constant. Și dacă la primul campionat mondial, în Marele Premiu de la Silverstone în 1950, nu erau prezente echipe medicale și nici cu existau măsuri de securitate în caz de accidente, în anii 1960 căștile de protecție și combinezoanele pentru piloți au devenit obligatorii pentru piloți, iar FIA și-a asumat responsibilitatea pentru securitatea pe circuite. Pașii următori au fost sporirea securității pentru bolidul de Formula 1, în anii ′70: deschiderea cabinei de pilotaj a fost lărgită pentru a permite piloților să iasă mai rapid în caz de accidente și oglinzile retrovizoare exterioare au devenit obligatorii. În anii ′80 monococ-ul din fibre de carbon l-a înlocuit pe cel din aluminiu, sporind nivelul protecției la impact. Imediat după moartea lui Ayrton Senna și Roland Ratzenberger la Imola în 1994, o serie de măsuri au fost întreprinse pentru a încetini bolizii, inclusiv undertray de lemn. În 1998 anvelopele canelate le-au înlocuit pe cele netede de curse, pentru reduce viteza în curbe. Măsuri de securitate continuă să fie introduse și în secolul 21, cu o serie de circuite care și-au schimbat configurația pentru a spori securitatea piloților.

Această listă include piloții care au murit pe durata unor curse din cadrul Campionatelor Mondiale FIA, și a celor care au murit conducând un bolid de Formula 1 înafara campionatului mondial. Comisarii de traseu și spectatorii care au murit ca urmare a acestor accidente nu sunt incluși în listă. 52 de piloți au murit conducând un bolid de Formula 1, Cameron Earl fiind primul în 1952. Treizeci și trei de piloți au murit în cadrul curselor de la Marele Premii ale Campionatului Mondial, șapte ca rezultat al traumelor sufeirte în sesiunea de test și 11 la evenimente de Formula 1 extra-competiționale. Indianapolis Motor Speedway este circuitul cu cele mai multe cazuri fatale; șapte piloți murind aici în cadrul curselor Indianapolis 500. 15 piloți au decedat în anii 1950; 14 în anii 1960; 12 în anii 1970; 4 în anii 1980, 2 în anii 1990, 2 în anii 2000 și 3 în anii 2010. După moartea lui Ayrton Senna în 1994, niciun alt pilot nu a murit ca urmare a traumelor obținute în accidente de la Campionatul Mondial pentru 20 de ani, până la Jules Bianchi care a murit în 2015 de la complicațiile rănilor ce le-a suferit în timpul Marelui Premiu al Japoniei în anul precedent. Doar doi campioni de Formula 1 au murit în cadrul activităților ce țin de Formula 1, Jochen Rindt în 1970, și Ayrton Senna. Jochen Rindt este unicul pilot care devine campion postmortem.

Știați că?
Știați că?
Nouméa Phare Amédée.JPG
Știri
Știri
Logoul Campionatului MOndial de Fotbal din Quatar
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
9 decembrie:
Universitatea Catolică din Leuven

Alte aniversări: 8 decembrie9 decembrie10 decembrie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.