Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Discografia formației Depeche Mode constă în 14 albume de studio, șase albume în concert, zece compilații, 55 de discuri single și 15 colecții (box seturi), lansate la casele de discuri Mute Records, Sire Records și Reprise Records. Mai conține de asemenea și 70 de videoclipuri (neincluzând aici lansările pentru remixuri sau versiuni modificate), precum și 10 casete video/DVD-uri (neincluzând relansările) și 6 discuri single pe DVD.

Depeche Mode este o formație britanică de muzică synth pop/electronică fondată în 1980, în Basildon, Essex, Anglia. Inițial, grupul a fost alcătuit din Dave Gahan (solist vocal), Martin Gore (clape, chitară, voce, compozitor șef din 1981), Andrew Fletcher (clape) și Vince Clarke (clape, compozitor în perioada 1980–1981). Vince Clarke a părăsit formația după lansarea albumului de debut, în 1981, și a fost înlocuit de Alan Wilder (producție, clape, tobe) care a fost membru al trupei între 1982 și 1995. După plecarea lui Wilder, Gahan, Gore și Fletcher au continuat în formula de trio.

De la albumul lor de debut, lansat în 1981, Depeche Mode a furnizat 45 de cântece în clasamentul Regatului Unit. La capitolul albume, trupa a atins numărul unu o dată în clasamentul Statelor Unite și de două ori în Regatul Unit (cu albumele Songs of Faith and Devotion și Ultra). Conform casei de discuri care îi reprezintă, Depeche Mode a vândut peste 72 de milioane de albume în întreaga lume. Înregistrarea video a concertului Devotional a fost nominalizată la categoria „Cel mai bun lung-metraj” la gala premiilor Grammy din 1995, în timp ce „Suffer Well”, al treilea disc single de pe albumul Playing the Angel, a fost nominalizat la categoria „Cea mai bună înregistrare dance” a acelelorași premii Grammy, ediția din 2007. În 2008 a fost lansat catalogul Depeche Mode la magazinul virtual iTunes sub denumirea The Complete Depeche Mode. Pe 3 decembrie 2009, „Sounds of the Universe” a fost nominalizat pentru un premiu Grammy la secțiunea „Cel mai bun album alternativ”. De asemenea, grupul a primit și o a doua nominalizare pentru videoclipul cântecului „Wrong” la categoria „Cel mai bun videoclip muzical scurt” a celei de-a 52-a ediție a premiilor Grammy.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
26 septembrie:
The Beatles

Alte aniversări: 25 septembrie26 septembrie27 septembrie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.