Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Pentru alte sensuri, vezi Zorba Grecul (dezambiguizare).

Zorba Grecul, cunoscut și sub titlurile Alexis Zorba și Viața și peripețiile lui Alexis Zorbas, (în greacă Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, transliterat: Vios kai Politeia tou Alexi Zormpa, în traducere ad-literam Viața și peripețiile lui Alexis Zorbas) este un roman picaresc și existențialist scris de autorul cretan Nikos Kazantzakis în anii 1941–1943 pe insula Eghina și publicat pentru prima oară în 1946 de Editura Dimitrakos din Atena.

Romanul descrie relația specială de prietenie care se formează între un tânăr intelectual grec, care încearcă să scape de viața sa monotonă și plictisitoare prin luarea în exploatare a unei mine de cărbune, și un miner bătrân și exuberant pe nume Alexis Zorbas. Acțiunea sa este inspirată din propriile experiențe de viață ale autorului, care a exploatat în 1917, alături de bătrânul miner Gheorghios Zorbas, o mină de lignit în Peloponez. Cei doi au fost prieteni, continuând să corespondeze până la moartea lui Zorbas în 1941. Naratorul și Zorbas reprezintă două stiluri diferite de viață: un stil de viață intelectual (bazat pe rațiune și pe introspecții sufletești) și un stil de viață material (bazat pe instinct și pe experiență).

Apariția romanului a trecut aproape neobservată în Grecia, dar versiunea tradusă în limba franceză ce a apărut în 1947 la Paris a devenit foarte populară, determinând numeroase solicitări de traducere și publicare din partea editurilor din mai multe țări străine, spre marea mirare a autorului.

Romanul Zorba Grecul a fost adaptat în 1964 într-un film omonim de succes regizat de Michael Cacoyannis (Mihalis Kakoyannis), cu Anthony Quinn și Alan Bates în rolurile principale, iar în 1968 într-un musical intitulat Zorba. Filmul lui Cacoyannis și „Dansul lui Zorba” (compus de Mikis Theodorakis) au făcut ca romanul lui Kazantzakis să devină una dintre cele mai populare opere literare grecești ale secolului al XX-lea, iar personajul Zorbas un simbol al Greciei și al spiritului grecesc.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Alfred Nobel
Alfred Nobel
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
4 octombrie: Ziua Mondială a Animalelor
Sputnik 1

Alte aniversări: 3 octombrie4 octombrie5 octombrie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.