Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat

Orizont pierdut, cunoscut și sub titlul Orizontul pierdut, (în engleză Lost Horizon) este un roman de aventuri cu tentă fantastică scris de James Hilton și publicat pentru prima oară în 1933 de către editura britanică Macmillan din Londra. Romanele Orizont pierdut și Adio, domnule Chips, ambele apărute în 1933, i-au adus celebritate autorului, făcându-l bogat.

Romanul prezintă povestea unui diplomat englez care a fost răpit, împreună cu alte trei persoane, în timpul rebeliunii din India Britanică de la începutul anilor 1930 și transportat la o lamaserie tibetană numită Shangri-La. Lamaseria, care se află deasupra unei văi fertile din Munții Kunlun, conservă secretul longevității umane. Prelungirea vieții umane nu este văzută însă ca un scop în sine, ci ca un mijloc de a salva și de a perpetua esența civilizației terestre de efectele devastatoare ale unui război viitor.

Apariția romanului a avut loc la un deceniu și jumătate după devastatorul război mondial și într-o perioadă social-politică agitată, marcată de Marea criză economică și de ascensiunea fascismului în Europa. Romanul lui Hilton transmite anxietatea autorului cu privire la distrugerea iminentă a civilizației, senzație resimțită de mai mulți scriitori britanici ai acelei perioade care prevedeau un viitor sumbru al omenirii.

Orizont pierdut a fost bine primit de cititori, fiind tipărite mai multe ediții în perioada imediat următoare. Succesul romanului a determinat adaptarea sa în două filme lansate în 1937 și 1973, în musicalul Shangri-La (1956) și în câteva spectacole teatrale. Tărâmul mitic Shangri-La din romanul lui Hilton a dobândit în timp o mare faimă: autoritățile unor regiuni din Pakistan, India, Bhutan și China au pretins că miticul Shangri-La s-ar afla acolo și au alocat mari sume de bani pentru promovarea turismului în acele zone, iar acest nume a fost oferit mai multor spații turistice din întreaga lume.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
22 septembrie: Ziua Independenței în Bulgaria (1908) și Mali (1960) • Echinocțiul din septembrie (ora 13:31 UTC, 2022)
Abraham Lincoln

Alte aniversări: 21 septembrie22 septembrie23 septembrie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.