Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Articole de calitate
Conținut recomandat
Tarja Turunen

Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli (n. 17 august 1977, Kitee) este o soprană lirică, compozitoare și pianistă finlandeză care a obținut notorietate pe plan internațional ca solistă a formației de metal simfonic Nightwish, alături de care a cântat între 1996 și 2005. Ulterior ea și-a făcut debutul discografic pe plan independent și a lansat trei albume de studio până în prezent.

Tarja și-a început cariera muzicală în anul 1996, când a pus alături de instrumentiștii Tuomas Holopainen și Emppu Vuorinen bazele formației Nightwish. Interpreta a cântat alături de acest grup până în 2005, când a fost demisă prin intermediul unei scrisori deschise. În luna decembrie a aceluiași an Tarja a început un turneu european care a durat până la sfârșitul anului 2006, moment în care a lansat primul său album de studio, intitulat Henkäys Ikuisuudesta. În 2007 Tarja a înregistrat un album de muzică metal, My Winter Storm, și a concertat pe plan internațional până în toamna anului 2009. Cel mai recent album al interpretei poartă numele What Lies Beneath (2010), iar campania sa de promovare aferentă s-a încheiat în martie 2012.

Profilul vocal al Tarjei Turunen se încadrează în categoria sopranelor lirice, iar întinderea sa vocală măsoară aproximativ trei octave. Glasul său a fost caracterizat drept „puternic și emotiv”, iar Tarja este recunoscută pentru tehnicitatea impresionantă cu care interpretează atât metal, cât și muzică clasică.

Știați că?
Știați că?
Allactaga major.jpg
Știri
Știri
Remise du Prix Sakharov à Aung San Suu Kyi Strasbourg 22 octobre 2013-18.jpg


Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
28 februarie:
Olof Palme

Alte aniversări: 27 februarie28 februarie1 martie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.