Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat

Balonul de Aur (franceză Ballon d'Or), denumit adesea și Premiul Fotbalistul Anului în Europa este o distincție anuală acordată în domeniul fotbalului de France Football. Premiul îi este înmânat jucătorului considerat a fi cel mai bun pe parcursul anului calendaristic anterior. Ideea premiului a venit din partea redactorului-șef al publicației France Football, care, în 1956, și-a invitat colegii să voteze cel mai bun jucător al anului în Europa. Câștigătorul primei ediții a fost Stanley Matthews, din partea grupării Blackpool. Acesta a fost acordat din 1956, deși între 2010 și 2015 a fost încheiat un acord cu FIFA, iar premiul a fost temporar combinat cu Jucătorul Anului FIFA și cunoscut sub numele de Balonul de Aur FIFA.

La început, jurnaliștii puteau vota doar jucători europeni care evoluau pentru cluburile europene, fapt ce făcea neeligibili jucători precum Diego Maradona și Pelé. În 1995, o modificare adusă regulamentului a permis și jucătorilor non-europeni care evoluează pentru cluburi de pe continent să fie avuți în vedere. Primul laureat non-european care a beneficiat de această modificare a fost George Weah (Milan). Schimbări au fost aduse și în 2007, toți jucătorii devenind eligibili, indiferent de naționalitatea sau clubul la care evoluau. Tot atunci a suferit modificări și numărul jurnaliștilor care aveau drept de vot, de la 52 de jurnaliști europeni în 2006, la 96 din întreaga lume.

De-a lungul istoriei, argentinianul Lionel Messi a primit cele mai multe Baloane de Aur, șapte, fiind urmat de portughezul Cristiano Ronaldo cu cinci. Trei jucători au primit trofeul de câte trei ori: Johan Cruijff, Michel Platini și Marco van Basten. Ronaldo a fost primul fotbalist brazilian care a primit distincția (1997), odată ce regula privind cetățenia a fost înlăturată. Germanii și francezii au fost cei mai prolifici în ceea ce privește acest trofeu: cinci jucători și șapte premii. Clubul spaniol Real Madrid a avut parte de cei mai mulți câștigători: opt jucători și douăsprezece premii acordate jucătorilor ce evoluau pentru aceste cluburi Cel mai recent laureat al Balonului de Aur este Karim Benzema, jucător francez care evoluează pentru Real Madrid.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
1 octombrie:

Alte aniversări: 30 septembrie1 octombrie2 octombrie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.