Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia,

enciclopedia liberă la care poate contribui oricine.
367.656 de articole în limba română

Ajutor:Căutare

  Geografie
  Istorie
  Matematică
  Astronomie

  Oameni
  Politică
  Societate
  Economie

 Știință  
 Tehnologie  
 Informatică  
 Alte portaluri  

Introduceți titlul articolului:


 AjutorCum mă înregistrezCum modific o paginăÎntrebări frecvente | CafeneaCartea de oaspețiAmbasadă / EmbassyDonații | CăutareIndexCategorii

Articol de calitate

Harta politică a Africii în perioada interbelică (1922)
Raidurile aviatice românești în Africa au fost o serie de călătorii efectuate între anii 1933 și 1935 de aviatori români în Africa, având ca scop promovarea turismului aviatic, a avioanelor românești și a aviației române în general. În contextul dezvoltării pe plan mondial a aviației, explorarea posibilităților oferite de ea și realizarea de recorduri aviatice era la ordinea zilei.

Cel care a avut ideea de a realiza un raid de anvergură a fost locotenent-comandorul Alexandru Cernescu, în 1932. Organizarea raidului a început cu un nucleu de aviatori format din Cernescu și căpitanii George Davidescu și Mihail Pantazi. Traseul ales al raidului a fost de la București la Cape Town și retur. Primul raid, în 1933, nu și-a atins obiectivul, ajungând doar până la Malakal. În 1933 și 1935 Bănciulescu a executat și el două raiduri în Africa, unul la Cairo, prin Orientul Apropiat, cu revenire prin nordul Africii și Italia, respectiv unul de explorare al posibilelor trasee aviatice prin centrul Africii. La începutul anului 1935 Irina Burnaia a încercat să parcurgă și ea traseul până la Cape Town cu avionul propriu și a ajuns până la lacul Victoria. În 1935 Cernescu, Davidescu, Pantazi, Gheorghe Jienescu, Gheorghe Olteanu și Anton Stengher au reușit să efectueze raidul complet.


Articolul de calitate se schimbă la fiecare 10 secunde. Dacă totuși când reîncărcați pagina vedeți mereu același articol, vă rugăm să apăsați aici.

Știați că...?

Prima traducere daneză a Bibliei, realizată sub auspiciile regelui Christian al III-lea al Danemarcei

Știri

David Bowie

Wikiștiri are nevoie de ajutor

Ziua de astăzi în istorie

7 februarie:

Girolamo Savonarola

Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Citiți aici.

Alte limbi

Wikipedia este o enciclopedie liberă și multilingvă. Proiectul în limba română a prins viață la 15 iulie 2003, și în prezent are 367.656 de articole. Mai jos găsiți alte versiuni ale Wikipediei:

Alte proiecte
Wikipedia este administrată de organizația voluntară Fundația Wikimedia, care coordonează și alte proiecte cu conținut liber și gratuit:
Wikționar
Dicționar liber
Wikiștiri
Sursă de știri
Wikicitat
Citate și proverbe
Wikimanuale
Manuale și ghiduri libere
Wikispecii
Director de specii
Wikisursă
Bibliotecă liberă
Wikivoyage
Ghiduri de călătorie libere
Commons
Resurse media partajate
Meta-Wiki
Coordonarea tuturor proiectelor

Noia 64 apps email.png Contact       Noia 64 apps help index.png Info       Noia 64 apps knode.png Presă       Noia 64 apps wp.png Wikipediști       Wikipedia-logo.png Lista de Wikipedii