Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia,

enciclopedia liberă la care poate contribui oricine.
372.488 de articole în limba română

Ajutor:Căutare

  Geografie
  Istorie
  Matematică
  Astronomie

  Oameni
  Politică
  Societate
  Economie

 Știință  
 Tehnologie  
 Informatică  
 Alte portaluri  

Introduceți titlul articolului:


 AjutorCum mă înregistrezCum modific o paginăÎntrebări frecvente | CafeneaCartea de oaspețiAmbasadă / EmbassyDonații | CăutareIndexCategorii

Conținut recomandat

Ea

Ea (original în engleză: Her) este un film de comedie romantică științifico-fantastic regizat, produs și cu un scenariu scris de Spike Jonze. Acesta marchează debutul lui Jonze ca unic scriitor al scenariului. Acțiunea filmului se învârte în jurul lui Theodore Twombly (Joaquin Phoenix), un bărbat care dezvoltă o relație cu Samantha (Scarlett Johansson), un sistem de operare inteligent, care vorbește cu el prin intermediul unei voci feminine. Din distribuție mai fac parte Amy Adams, Rooney Mara și Olivia Wilde.

Ideea filmului i-a venit lui Jonze la începutul anilor 2000, după ce a citit un articol despre un site care permitea comunicarea cu un program de inteligență artificială. După filmările de la I'm Here (2010), un scurt metraj pe o temă asemănătoare, Jonze s-a întors la idee. A scris prima schiță a scenariului în cinci luni. Filmările au avut loc în Los Angeles și în Shanghai la mijlocul anului 2012. Rolul Samanthei a fost redistribuit în post-producție lui Scarlett Johansson, care a înlocuit-o pe Samantha Morton. În urma acestei schimbări, alte scene au fost filmate în august 2013.

Premiera filmului în Statele Unite a avut loc la Festivalul de Film de la New York din 12 octombrie 2013. La data de 18 decembrie a aceluiași an, Warner Bros. Pictures a lansat filmul inițial în șase cinematografe, urmând ca pe 10 ianuarie 2014 să aibă loc rularea filmului în peste 1700 de cinematografe din Statele Unite și Canada. Ea a primit critici pozitive și a avut încasări de 47 de milioane de dolari dintr-un buget de 23 milioane $.

Filmul a primit numeroase premii și nominalizări, în special pentru scenariul lui Jonze. La Premiile Oscar 2014, Her a fost nominalizat la cinci categorii, inclusiv la categoria Cel mai bun film, câștigând Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original. Jonze a câștigat același premiu și la Globurile de Aur 2014, a 66-a ediție a Premiilor Writers Guild of America, a 19-a ediție a Premiilor Critics' Choice, și la Premiile Saturn 2014.


Conținutul recomandat se schimbă la fiecare 10 secunde. Dacă totuși când reîncărcați pagina vedeți mereu același articol, vă rugăm să apăsați aici.

Știați că...?

Max Born

Știri

Bob Dylan

Wikiștiri are nevoie de ajutor

Ziua de astăzi în istorie

27 octombrie:

Metroul din New York City în 1905

Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Citiți aici.

Alte limbi

Wikipedia este o enciclopedie liberă și multilingvă. Proiectul în limba română a prins viață la 15 iulie 2003, și în prezent are 372.488 de articole. Mai jos găsiți alte versiuni ale Wikipediei:

Alte proiecte
Wikipedia este administrată de organizația voluntară Fundația Wikimedia, care coordonează și alte proiecte cu conținut liber și gratuit:
Wikționar
Dicționar liber
Wikiștiri
Sursă de știri
Wikicitat
Citate și proverbe
Wikimanuale
Manuale și ghiduri libere
Wikispecii
Director de specii
Wikisursă
Bibliotecă liberă
Wikivoyage
Ghiduri de călătorie libere
Commons
Resurse media partajate
Meta-Wiki
Coordonarea tuturor proiectelor

Noia 64 apps email.png Contact       Noia 64 apps help index.png Info       Noia 64 apps knode.png Presă       Noia 64 apps wp.png Wikipediști       Wikipedia-logo.png Lista de Wikipedii