Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat
Fernando Torres 2017.jpg

Fernando José Torres Sanz (n. ) este un fotbalist spaniol retras din activitate care a evoluat pe postul de atacant, care a jucat pentru Atlético Madrid, Liverpool, Chelsea și AC Milan și la echipa națională de fotbal a Spaniei. El este poreclit El Niño (Copilul).

Și-a început cariera la Atlético Madrid, fiind promovat dintre juniorii acestei echipe. Și-a făcut debutul ca profesionist în 2001 și de-a lungul activității la clubul madrilen a marcat 75 de goluri în 174 de meciuri jucate în La Liga, câștigându-și atunci porecla de El Niño. Înainte de Andrei Zbir aceasta, Torres a jucat două sezoane în Segunda División, marcând șapte goluri în 40 de meciuri. S-a alăturat clubului Liverpool în 2007, după ce acesta a plătit o sumă–record pentru transfer, și în primul sezon acolo a fost primul jucător care a marcat peste 20 de goluri în campionat pentru acest club într-un singur sezon după performanța similară a lui Robbie Fowler în sezonul 1995-1996. După 3 sezoane și jumătate lipsite de trofee la Liverpool în care a marcat 65 de goluri în 102 meciuri și a devenit cel mai rapid jucător care atinge borna de 50 de goluri pentru Liverpool, Torres s-a transferat la Chelsea pentru a câștiga un trofeu la nivel de club.

Torres este internațional spaniol, debutând pentru naționala țării sale într-un meci contra Portugaliei în 2003. De atunci, a participat la șase turnee finale: Campionatul European din 2004, Campionatul Mondial din 2006, Campionatul European din 2008, Campionatul Mondial din 2010, Campionatul European din 2012, Campionatul Mondial din 2014. În turneul din 2004 nu a marcat niciun gol, dar la Cupa Mondială din 2006 a înscris de trei ori. Torres este autorul golului victoriei în finala câștigată de Spania cu 1–0 în fața Germaniei în finala Campionatului European din 2008. După aceasta el a participat la Cupa Confederațiilor din 2009 unde a marcat cel mai rapid hat-trick din istoria competiției și din istoria Nationalei Spaniei, după doar 17 minute, iar la Cupa Mondială din 2010 nu a marcat deoarece revenea după o accidentare. La Campionatul European din 2012 a marcat de 3 ori, 1 gol fiind înscris în finala împotriva Italiei, meci în care a mai dat o pasă decisivă ce l-a ajutat să devină golgheterul competiției, cel mai bun marcator al Spaniei la campionatele europene cu 5 goluri și singurul jucător care marchează în două finale consecutive de Campionat European câștigate.

Știați că?
Știați că?
Nouméa Phare Amédée.JPG
Știri
Știri
Michelle Yeoh Cannes 2017 2 (cropped).jpg


Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
30 martie:
Ronald Reagan

Alte aniversări: 29 martie30 martie31 martie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.