Sari la conținut

Soveja (sit SCI)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Soveja
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Situl la Tulnici
Situl la Tulnici
Harta locului unde se află Soveja Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Soveja Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Vrancea
 România
Cel mai apropiat orașFocșani
Coordonate46°00′55″N 26°36′25″E () / 46.01528°N 26.60694°E[1]
Suprafață4.567 ha
BioregiuneAlpină și continentală
Înființare2011
Cod Natura 2000ROSCI0395

Soveja este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în sud-vestul Moldovei, pe teritoriul județului Vrancea, România.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea nord-vestică a județului Vrancea, pe teritoriile administrative ale comunelor Câmpuri, Negrilești, Soveja și Tulnici[2]. Aceasta este străbătută de drumul național DN2L care leagă orașul Mărășești de Panciu.

Înființare[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul nr. 2.387 din 29 septembrie 2011 (pentru modificarea Ordinului ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[3] și se întinde pe o suprafață de 4.567 de hectare[4]. Situl Soveja se suprapune parțial cu Parcul Natural Putna - Vrancea.

Situl prezintă o arie naturală (încadrată în bioregiune alpină și continentală) aflată în sectorul central nord-vestic al Munților Vrancei (subunitate geomorfologică a Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali), în bazinul superior al râului Șușița. Acesta adăpostește, protejează și conservă o gamă floristică și faunistică diversă, exprimată atât la nivel de specii cât și la nivel de ecosisteme terestre.

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Situl dispune de 11 tipuri de habitate naturale de interes comunitar; astfel: Păduri acidofile de Picea abies din regiunea montană; Păduri dacice de fag; Păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum; Păduri de fag de tip Luzulo-Fagetum; Păduri aluviale cu Alnus glutinosa și Fraxinus excelsior; Tufărișuri alpine si boreale; Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan și alpin; Fânețe montane; Vegetație herbacee de pe malurile râurilor montane; Turbării cu vegetație forestieră și Turbării degradate capabile de regenerare naturală.

La baza desemnării sitului se află mai multe specii faunistice aflate pe lista roșie a IUCN și enumerate în anexa I-a a Directivei CE 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[5]; printre care: două mamifere: ursul brun (Ursus arctos)[6] și liliacul comun (Myotis myotis)[7]; un amfibian: ivorașul cu burta galbenă (Bombina variegata)[8]; și patru nevertebrate: croitorul de fag (Rosalia alpina), cosașul transilvan (Pholidoptera transsylvanica), fluturele-tigru (Callimorpha quadripunctaria) și un cărăbuș din specia Carabus variolosus.

Printre speciile vegetale întâlnite în arealul sitului se află câteva rarități floristice (arbori, arbusti, flori și ierburi) protejate prin aceeași Directivă a Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992[5]; astfel: pinul de pădure (Pinus sylvestris var. carpatica), ghioc (Centaurea triumfetti), țintaură (Centaurium erythraea), coroniște (Coronilla coronata), garofiță (Dianthus superbus), pufuliță (Epilobium angustifolium), mlăștiniță (Epipactis helleborine), fratele-priboiului (Geranium sylvaticum), sudoarea-calului (Ononis repens), sipică (Scabiosa lucida), cruciuliță (Senecio cacaliaster), ruțișor (din specia Thalictrum alpinum), cimbrișor sălbatic (Thymus glabrescens) sau iarbă grasă (Sedum telephium)[9].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Obiective turistice aflate în vecinătate[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Mănăstirea Lepșa

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj