Sari la conținut

Bucșani (sit SCI)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bucșani
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Bucșani Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Bucșani Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Dâmbovița
 România
Cel mai apropiat orașMoreni
Coordonate44°53′29″N 25°40′06″E () / 44.89139°N 25.66833°E[1]
Suprafață513 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2007
Cod Natura 2000ROSCI0014

Bucșani este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în județul Dâmbovița, pe teritoriul administrativ al comunei Bucșani[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-estică a județului Dâmbovița, pe teritoriul nord-estic al satului Bucșani și cel sud-vestic al localității I.L. Caragiale, în apropierea drumului național DN72, care leagă municipiul Târgoviște de Ploiești[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 513 hectare[5]. Pe teritoriul sitului (în Pădurea Neagra) se află o rezervație de zimbri europeni din specia Bison bonasus[6].

Aria protejată reprezintă o zonă depresionară (încadrată în regiune bioegeografică continentală) ce adăpostește păduri de foioase cu specii arboricole de stejar (Quercus robur) și carpen (Carpinus betulus), care vegetează în asociere cu jugastru (Acer campestre), tei pucios (Tilia cordata) și frasin (Fraxinus excelsior). Tufărișurile au în componență arbusti cu specii de lemn câinesc (Ligustrum vulgare), sânger (Cornus sanguinea) sau păducel (Crataegus monogyna).

La nivelul ierburilor sunt întâlnite specii vegetale cu exemplare de: firuță (Poa pratensis), păiuș (Festuca stricta), lupin (Luzula albus) sau iarba-câmpului (Agrostis alba).

La baza desemnării sitului se află tritonul cu creastă (Triturus cristatus)[7], un amfibian aflat pe lista roșie a IUCN[8] și protejat la nivel european prin Directiva CE 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[9].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]