Coasta Lunii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Coasta Lunii
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Coasta Lunii Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Coasta Lunii Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaActual Cluj county CoA.svgJudețul Cluj
Actual Mureș county CoA.pngJudețul Mureș
 România
Cel mai apropiat orașCâmpia Turzii
Coordonate46°30′52″N 23°57′05″E () / 46.51444°N 23.95139°E[1]
Suprafață694 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0040

Coasta Lunii este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în centrul Transilvaniei, pe teritoriile județelor Cluj și Mureș[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea sud-estică a județului Cluj (pe teritoriile administrative ale comunelor Luna și Viișoara) și cea vestică a județului Mureș, pe teritoriul comunei Chețani[3], în imediata apropiere de drumul național DN15, care leagă municipiul Târgu Mureș de Turda.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 694 hectare.

Situl include rezervația naturală Dealul cu Fluturi și reprezintă o zonă naturală (păduri de foioase, păduri de conifere, pajiști naturale, pășuni, vii și livezi) încadrată în bioregiunea continentală a Depresiunii colinare a Transilvaniei; ce protejează un habitat natural de interes comunitar de tip: Pajiști stepice subpanonice[5].

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Arealul „Coasta Lunii” este un sit Natura 2000 înființat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice; la baza desemnării acestuia aflându-se șase specii faunistice (doi amfibieni și patru lepidoptere) protejate prin prin Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[6] și aflate pe lista roșie a IUCN.

Printre speciile din fauna protejată a sitului se află: buhaiul de baltă cu burta roșie (Bombina bombina)[7] și ivorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata)[8]; precum și patru fluturi din speciile: Pseudophilotes bavius, Catopta thrips, Cucullia mixta și Gortyna borelii lunata.

La nivelul ierburilor vegetează târtanul (Crambe tataria), o specie floristică protejată, enumerate în aceeași anexă a Directivei 92/43/CE[9].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic (lăcașuri de cult, situri arheologice); astfel:

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]