Sari la conținut

Coasta Lunii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Coasta Lunii
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Coasta Lunii Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Coasta Lunii Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Cluj
Județul Mureș
 România
Cel mai apropiat orașCâmpia Turzii
Coordonate46°30′52″N 23°57′05″E () / 46.51444°N 23.95139°E[1]
Suprafață694 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2007
Cod Natura 2000ROSCI0040

Coasta Lunii este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în centrul Transilvaniei, pe teritoriile județelor Cluj și Mureș[2].

Aria naturală se află în extremitatea sud-estică a județului Cluj (pe teritoriile administrative ale comunelor Luna și Viișoara) și cea vestică a județului Mureș, pe teritoriul comunei Chețani[3], în imediata apropiere de drumul național DN15, care leagă municipiul Târgu Mureș de Turda.

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 694 hectare.

Situl include rezervația naturală Dealul cu Fluturi și reprezintă o zonă naturală (păduri de foioase, păduri de conifere, pajiști naturale, pășuni, vii și livezi) încadrată în bioregiunea continentală a Depresiunii colinare a Transilvaniei; ce protejează un habitat natural de interes comunitar de tip: Pajiști stepice subpanonice[5].

Biodiversitate

[modificare | modificare sursă]

Arealul „Coasta Lunii” este un sit Natura 2000 înființat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice; la baza desemnării acestuia aflându-se șase specii faunistice (doi amfibieni și patru lepidoptere) protejate prin prin Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[6] și aflate pe lista roșie a IUCN.

Printre speciile din fauna protejată a sitului se află: buhaiul de baltă cu burta roșie (Bombina bombina)[7] și ivorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata)[8]; precum și patru fluturi din speciile: Pseudophilotes bavius, Catopta thrips, Cucullia mixta și Gortyna borelii lunata.

La nivelul ierburilor vegetează târtanul (Crambe tataria), o specie floristică protejată, enumerate în aceeași anexă a Directivei 92/43/CE[9].

Căi de acces

[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice

[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic (lăcașuri de cult, situri arheologice); astfel:

Legături externe

[modificare | modificare sursă]