Cheile Lucavei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Lucavei
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Lucavei
Harta locului unde se află Cheile Lucavei
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Actual Suceava county CoA.png Județul Suceava
Cel mai apropiat orașVatra Dornei
Coordonate47°40′46″N 25°13′04″E () / 47.67944°N 25.21778°E[1]
Suprafață33 ha
Înființare1973, declarat în 2000

Cheile Lucavei alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt) situată în județul Suceava, pe teritoriul administrativ al comunei Moldova-Sulița.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Cheile Lucavei se află în partea nord-vestică a județului Suceava, în versantul estic al Obcinelor Mestecănișului (grupă muntoasă din Carpații Maramureșului și Bucovinei), în bazinul inferior al văii Lucavei (afluent de dreapta al râului Moldova), în partea sud-vestică a satului Moldova-Sulița[2].

Strugurele ursului (Arctosstaphylos uva-ursi)

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală se întinsă pe o suprafață de 33 de hectare[3] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[4] și este suprapus de situl Natura2000 Găina - Lucina, aflat în administrația Regiei Naționale a Pădurilor - Direcția Silvică Suceava.

Aria naturală reprezintă o zonă montană (stâncării, grohotișuri, văi, păduri, pășuni, fânețe) de un deosebit interes geologic și peisagistic, cu o mare varietate de floră (strugurele ursului[5], floarea reginei, sângele voinicului) și faună specifică Orientalilor.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]