Pădurea și pajiștile de la Mârzești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pădurea și pajiștile de la Mârzești
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Pădurea și pajiștile de la Mârzești Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Pădurea și pajiștile de la Mârzești Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaActual Iasi county CoA.svgJudețul Iași
 România
Cel mai apropiat orașIași
Coordonate47°14′22″N 27°29′44″E () / 47.23944°N 27.49556°E[1]
Suprafață200 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0171

Pădurea și pajiștile de la Mârzești alcătuiesc o arie protejată (sit de importanță comunitară - SCI) situată în Moldova, pe teritoriul județului Iași.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se întinde în partea central-estică a județului Iași pe teritoriile administrative ale comunelor Popricani și Rediu[2], în imediata apropiere a drumului județean DJ282, care leagă municipiul (Iași de satul Horlești[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 200 hectare[5].

Pădurea și pajiștile de la Mârzești reprezintă o zonă acoperită cu pajiști stepice și pădure de silvostepă eurosiberiană (încadrată în bioregiune continentală, aflată în sudul Câmpiei Moldovei), ce conservă habitate naturale de tip: Pajiști și mlaștini sărăturate panonice și ponto-sarmatice, Stepe ponto-sarmatice, Pajiști de altitudine joasă (Alopecurus pratensis, Sanguisorba officinalis), Tufărișuri de foioase ponto-sarmatice și Vegetație de silvostepă eurosiberiană cu Quercus spp.[6] și protejază floră și faună specifică Podișului moldovenesc.

Capul-șarpelui (Echium russicum)

La baza desemnării sitului se află câteva specii faunistice și floristice enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[7]; astfel: două specii de mamifere: popândăul (Spermophilus citellus) și șoarecele săritor de stepă (Sicista subtilis); două reptile: vipera de stepă[8] (Vipera ursinii ssp. moldavica)[9] și broasca țestoasă de baltă (Emys orbicularis); doi amfibieni: tritonul cu creastă (Triturus cristatus) și buhaiul de baltă cu burta roșie (Bombina bombina, specie considerată ca vulnerabilă și aflată pe lista roșie a IUCN[10]); precum și trei coleoptere și un lepidopter: rădașca (Lucanus cervus), crotorul marmorat (Pilemia tigrina) și croitorul cenușiu al stejarului (Morimus funereus), respectiv fluturele tigru de Jersey (Callimorpha quadripunctaria).

Printre speciile floristice enumerate în aceeași anexă se află: capul-șarpelui (Echium russicum), târtanul (Crambe tataria) și sisinelul (Pulsatilla grandis)[11].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

  • Drumul județean DJ282 pe ruta: Iași - Breazu (situl se află în dreapta drumului, la ieșire din sat, spre Horlești).

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află numeroase obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

  • Situl arheologic "Dealul Viei - Curmătura" de la Popricani (sec. II a. Chr., sec. IV p.Chr, Epoca daco-romană, Latène, cultura geto- dacică, Hallstatt mijlociu și târziu, Eneolitic, cultura Cucuteni, faza A, sec. XV, Epoca medieval, sec. IX - X, Epoca medieval timpurie).
  • Situl arheologic de la Cotu Morii (sec. VIII - X, Epoca medieval timpurie, sec. IV p.Chr, Epoca daco-romană, Latène).
Biserica "Înălțarea Domnului" a Mănăstirii Galata din Iaşi

În municipiul Iași:

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaje

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]