Pădurea Tălășmani (sit SCI)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pădurea Tălășmani
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Pădurea Tălășmani Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Pădurea Tălășmani Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaStema judetului Galati.svg Galați
Actual Vaslui county CoA.png Vaslui
 România
Cel mai apropiat orașBerești
Coordonate46°07′18″N 27°50′26″E () / 46.12167°N 27.84056°E[1]
Suprafață53,40 ha
BioregiuneStepică
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0175

Pădurea Tălășmani este o arie protejată (sit de importanță comunitară - SCI) situată în sud-estul Moldovei, pe teritoriile județelor Galați și Vaslui[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Galați (pe teritoriul administrativ al orașului Berești) și în cea sudică a județului Vaslui, pe teritoriul comunei Vinderei[3], în apropierea drumului județean DJ242A care leagă orașul Berești de localitatea Rădești.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Pădurea Tălășmani ce include și rezervația naturală omonimă, a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 53,40 hectare.

Situl reprezintă o zonă naturală de tip colinar (dealuri cu terenuri arabile și păduri de foioase) încadrată în bioregiunea stepică a Podișului Covurlui (subdiviziune geomorfologică a Podișului Moldovenesc ce adăpostește un habitat natural de tip: Păduri dacice de stejar si carpen.

Aria naturală conservă mai multe specii protejate prin Directiva Consiliului European 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[5] și aflate pe lista roșie a IUCN; astfel: trei mamifere: pârșul cu coada stufoasă (Dryomys nitedula)[6], pârșul de alun (Muscardinus avellanarius) și orbete (Nannospalax leucodon)[7] este un mamifer dintr-o specie rară (Spalax leucodon - ssp. Nannospalax leucodon)[8]; precum și doi amfibieni: broasca râioasă brună (Bufo bufo)[9] și brotacul-verde-de-copac (Hyla arborea)[10].

Flora arboricolă are în componență specii de stejar (Quercus robur), fag (Fagus sylvatica), fag oriental (Fagus orientalis), frasin (Fraxinus excelsior), frasin de câmp (Fraxinus angustifolia), frasin pufos (Fraxinus prallisae), jugastru (Acer campestre) sau tei pucios (Tilia cordata)[11]. La nivelul ierburilor sunt întâlnite câteva rarități floristice; dintre care: brebenel (Corydalis solida), păștiță (Anemone ranunculoides), plămânărică (Pulmonaria officinalis), găinușă (Isopyrum thalictroides) sau ghiocel balcanic (Galanthus graecus - sin. Galanthus elwesii )[12].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]