Muntele Mare (sit SCI)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muntele Mare
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Muntele Mare Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Muntele Mare Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
Poziția Județul Alba
Județul Cluj
 România
Cel mai apropiat orașCâmpeni
Coordonate46°28′50″N 23°14′08″E () / 46.48056°N 23.23556°E[1]
Suprafață1.654 ha
BioregiuneAlpină
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0119
Websitemmare.ro

Muntele Mare este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în partea central-vestică României, pe teritoriile administrative al județelor Alba și Cluj.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea sudică a județului Cluj (pe teritoriul comunei Valea Ierii) și cea nord-vestică a județul Alba pe teritoriul comunelor Bistra, Lupșa și Poșaga[2], în apropierea drumului național DN75 care leagă orașul Câmpeni de Turda[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 1.654 hectare[5].

Situl reprezintă o zonă montană (încadrată în regiunea biogeografică alpină a Muntelui Mare, grupă montană a Munților Apuseni aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali), arie protejată (păduri de conifere, pajiști naturale, stepe, tufișuri și tufărișuri) ce adăpostește o mare diversitate faunistică și conservă habitate naturale de interes comunitar de tip: - Pajiști montane de Nardus bogate în specii pe substraturi silicioase, Turbării active, Tufărișuri alpine și boreale și Vegetație herbacee de pe malurile râurilor montane[6].

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Flora este constituită din arbori și arbusti cu specii de: molid (Picea abies), brad (Abies), fag (Fagus sylvatica), carpen (Carpinus betulus), ienupăr (Juniperus communis), alun (Corylus avellana), păducel (Crataegus monogyna), afin (Vaccinum myrtillus L.), mur (Rubus fruticosus), zmeur (Rubus idaeus) sau măceș (Rosa canina)[7].

Brioală (Ligusticum mutellina)

La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe rarități floristice cu specii de: scorzonera (Scorzonera purpurea ssp. rosea)[8], roua cerului (Drosera rotundifolia), arnică (Arnica montana L.), piciorul cocoșului de munte (Ranunculus montanus), brioală (Ligusticum mutellina), clopoței (Campanula patula ssp. abietina), unghia păsării (Viola declinata), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), târsă (Deschampsia cespitosa), păiuș (Festuca nigrescens), iarba iepurelui (Phleum alpinum ssp. alpinum), iarba vântului (Nardus stricta), precum și rogozuri cu specii de Carex rostrata și Carex magellanica[9].

Printre speciile faunistice aflate la baza desemnării sitului se află doi amfibieni protejați, aflați pe lista roșie a IUCN: ivorașul-cu-burta-galbenă (o broască din specia Bombina variegata)[10] și broasca roșie de munte (Rana temporaria)[11].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află numeroase obiective de interes istoric, cultural și turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii naturale protejate); astfel:

Biserica de lemn a Mănăstirii Lupșa

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]