Sari la conținut

Dăncioanea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dăncioanea
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Situl la Bucova
Situl la Bucova
Harta locului unde se află Dăncioanea Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Dăncioanea Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Caraș-Severin
 România
Cel mai apropiat orașOțelu Roșu
Coordonate45°26′46″N 22°38′17″E () / 45.44611°N 22.63806°E[1]
Suprafață379 ha
BioregiuneAlpină
Înființare2007
Cod Natura 2000ROSCI0052

Dăncioanea este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în sud-vestul României, pe teritoriul administrativ al județului Caraș-Severin[2].

Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Caraș-Severin aproape de limita teritorială cu județul Hunedoara, pe teritoriul sudic al satului Bucova[3].

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 379 hectare[5].

Situl reprezintă o suprafață (încadrată în regiunea biogeografică alpină a Munților Retezat-Godeanu-Țarcu), arie protejată (stâncării, abrupturi calcaroase și grohotișuri, păduri de foioase și molidișuri, păduri în amestec, văi și culmi) ce adăpostește o mare diversitate faunistică și conservă habitate naturale de păduri acidofile de Picea abies[6].

Printre speciile faunistice aflate la baza desemnării sitului se află ursul brun (Ursus arctos), lupul cenușiu (Canis lupus), râsul eurasiatic (Lynx lynx) și izvorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata)[7].

Legături externe

[modificare | modificare sursă]