Ostroavele Dunării - Bugeac - Iortmac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ostroavele Dunării Bugeac-Iortmac
Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Zonă umedă de importanță internațională
Harta locului unde se află Ostroavele Dunării Bugeac-Iortmac Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA) Zonă umedă de importanță internațională
alt=Harta locului unde se află Ostroavele Dunării Bugeac-Iortmac Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA) Zonă umedă de importanță internațională
Localizarea sitului pe harta țării
Poziția Județul Călărași
Județul Constanța
 România
Cel mai apropiat orașCălărași
Coordonate44°13′32″N 27°45′42″E () / 44.22556°N 27.76167°E[1]
Suprafață82.832 ha
Înființare2013
Cod SCI/SPAROSPA0039

Ostroavele Dunării - Bugeac - Iortmac este o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică - SPA, sit de importanță comunitară -SCI) situată în sud-estul țării, pe teritoriile administrative ale județelor Călărași și Constanța.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea central-estică a județului Călărași și cea sud-vestică a județului Constanța (în Lunca Dunării), în imediata apropiere de drumul național DN3B, care leagă orașul Călărași de Fetești[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Situl Ostroavele Dunării - Bugeac - Iortmac (încadrată în bioregiune geografică stepică) începând din februarie 2013 este protejat prin Convenția Ramsar[3] ca zonă umedă de importanță internațională și se întinde pe o suprafață de 82.832 ha.

Importanța sitului se datorează faptului că acesta asigură condiții de reproducere, odihnă și iernat mai multor specii de păsări rare aflate pe coridorul de migrație al Dunării.

Șoim dunărean (Falco cherrug)

Peisajul este unul specific zonelor de câmpie, constituit din cursuri de apă, lacuri, pajiști, dune de nisip, mlaștini, zone umede cu vegetație predominantă de arbuști, iazuri piscicole și insule; ce oferă condiții prielnice pentru o mare biodiversitate din flora, fauna și ihtiofaună țării.

Printre păsările ocrotite (unele aflate pe lista roșie a IUCN) semnalate în arealul sitului sunt întâlnite specii de: șoim dunărean (Falco cherrug, specie cu risc ridicat de dispariție în sălbăticie)[4], codalb (Haliaeetus albicilla)[5] și pelican creț (Pelecanus crispus)[6], stârc roșu (Ardea purpurea), gâsca cu piept roșu (Branta ruficollis) sau barză neagră (Ciconia nigra)[7].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]