Dealul lui Dumnezeu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dealul lui Dumnezeu
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Dealul lui Dumnezeu Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Dealul lui Dumnezeu Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
Poziția Județul Iași
 România
Cel mai apropiat orașIași
Coordonate47°15′38″N 27°24′15″E () / 47.26056°N 27.40417°E[1]
Suprafață579 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0058

Dealul lui Dumnezeu este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în județul Iași, pe teritoriul administrativ al comunei Românești[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-estică a județului Iași și cea estică a satului Avântu, lângă drumul comunal (DC11) care leagă localitatea Românești de satul Ursoaia[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 579 hectare[5].

Cosaș de stepă (Saga pedo)

Aria protejată reprezintă o zonă depresionară (în regiunea bioegeografică continentală) în sudul Dealurilor Moldovei (pajiști stepice, mlaștini, turbării, terenuri arabile, tufărișuri) ce adăpostește și protejează o reptilă (endemică pentru țara noastră) din specia Vipera ursinii ssp moldavica, cunoscută sub denumirea de viperă-de-stepă[6], specie aflată pe lista roșie a IUCN[7].

În arealul sitului este semnalată și prezența unei insecte protejate la nivel european prin Directivei CE 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[8]; cunoscută sub denumirea de cosaș de stepă (Saga pedo); specie considerată vulnerabilă și aflată de asemenea pe lista roșie a IUCN[9].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]