Vitănești - Răsmirești (sit SPA)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vitănești - Răsmirești
Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Harta locului unde se află Vitănești - Răsmirești Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
alt=Harta locului unde se află Vitănești - Răsmirești Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Localizarea sitului pe harta țării
Poziția Județul Teleorman
 România
Cel mai apropiat orașAlexandria
Coordonate43°59′17″N 25°33′15″E () / 43.98806°N 25.55417°E[1]
Suprafață1.108 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2011
Cod SCI/SPAROSPA0148

Vitănești - Răsmirești este o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică - SPA) situată în Muntenia, pe teritoriul județului Teleorman.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-estică a județului Teleorman, pe teritoriile administrative ale comunelor Măgura, Mârzănești, Răsmirești și Vitănești și pe cel al orașului Alexandria[2] și este străbătută de drumul național DN6, care leagă municipiul Alexandria de București[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Situl „Vitănești - Răsmirești” a fost declarat arie de protecție specială avifaunistică oadată cu adoptarea Hotărârii de Guvern nr.971 din 2011, prin modificarea și comletarea H.G. 1284/2007 (privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în Romania)[4] și se întinde pe o suprafață de 1.108 hectare.

Aria protejată aflată în bazinul inferior al râului Teleorman și încadrată în bioregiunea geografică continentală a Câmpiei Burnazului (subunitate geomorfologică a Câmpiei Române), reprezintă o zonă naturală (râuri, lacuri, pășuni, terenuri arabile și culturi și păduri de luncă) ce asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare .

Avifaună[modificare | modificare sursă]

La baza desemnării sitului se află câteva păsări enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 147/CE din 30 noiembrie 2009 (privind conservarea păsărilor sălbatice)[5], unele aflate pe lista roșie a IUCN.

Egretă mică (Egretta garzetta)

Specii de păsări protejate prin lege, semnalate în arealul sitului: șorecar-mare (Buteo rufinus)[6], chirighiță-cu-obraz-alb (Chlidonias hybridus)[7], barză albă (Ciconia ciconia), erete de stuf (Circus aeruginosus), dumbrăveancă (Coracias garrulus), cioară de semănătură (Corvus frugilegus), presură de grădină (Emberiza hortulana), vânturel de seară (Falco vespertinus)[8], piciorongul (Himantopus himantopus), sfrâncioc roșiatic (Lanius collurio), sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor), stârc de noapte (Nycticorax nycticorax), bătăuș (Philomachus pugnax), cioc-întors (Recurvirostra avosetta), fluierar de mlaștină (Tringa glareola) sau egretă mică (Egretta garzetta)[9].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaje

Note[modificare | modificare sursă]