Lacul Bâlbâitoarea (sit SCI)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lacul Bâlbâitoarea
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Lacul Bâlbâitoarea Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Lacul Bâlbâitoarea Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Prahova
 România
Cel mai apropiat orașVălenii de Munte
Coordonate45°23′20″N 26°06′19″E () / 45.38889°N 26.10528°E[1]
Suprafață3 ha
BioregiuneAlpină
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSCI0096

Lacul Bâlbâitoarea este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în județul Prahova, pe teritoriul administrativ al comunei Bătrâni[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Prahova (aproape de limita teritorială cu județul Buzău), în partea nordică a satului Poiana Mare[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 3 hectare[5].

Aria protejată reprezintă zonă montană încadrată în bioregiune alpină (mlaștini, turbării, luciu de apă, păduri de foioase și păduri în tranziție), aflată în Subcarpații de Curbură (o subdiviziune a Carpaților Orientali); ce adăpostește o gamă floristică diversă și asigură condiții de hrană și viețuire pentru o mare varietate de faună caracteristică zonelor umede[6].

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Situl a fost desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice, precum și a unor habitate de interes comunitar de tip Turbării active și Pajiști cu Molinia pe soluri calcaroase, turboase sau argiloase (Molinion caeruleae)[7][8].

Căpșunică (Cephalanthera rubra)

Printre speciile faunistice aflate la baza desemnării sitului se află amfibieni și reptile cu specii de: izvoraș-cu-burta-galbenă (o broască din specia Bombina variegata, specie aflată pe lista roșie a IUCN[9]), broască roșie de munte (Rana temporaria), triton cu creastă (Triturus vulgaris), șarpe de apă (Natrix tessellata), șopârla de munte (Lacerta vivipara) și păianjeni cu specii de Pardosa amentata, Trochosa terricola, Pirata hygrophilus și Tetragnatha montana[10].

Flora este reprezentată de plante cu specii de: peștișoară (Salvinia natans), o specie rară de mușchi (Drepanocladus vernicosus), roua cerului (Drosera rotundifolia), pipirigul-cerbilor (Scheuchzeria palustris), buzișor (Corallorhiza trifida), căpșunică (Cephalanthera rubra), bumbăcăriță (Eriophorum gracile) sau rogoz (Carex diandra)[11].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea sitului se află mai multe obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Biserica de lemn Starchiojd-Gărbeasca

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]