Ciocănitoare de grădină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ciocănitoarea de grădină)
Jump to navigation Jump to search
Ciocănitoare de grădină
Syrian-Woodpecker-20051218m023.jpg
Dendrocopos syriacus.jpg
Ciocănitoarea de grădină (Dendrocopos syriacus)
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Piciformes
Familie: Picidae
Gen: Dendrocopos
Specie: D. syriacus
Nume binomial
Dendrocopos syriacus
(Hemprich & Ehrenberg, 1833)
Dendrocopos syriacus distr new.png
Range

Ciocănitoarea de grădină sau ciocănitoarea pestrița de grădină (Dendrocopos syriacus) este o pasăre din familia picidelor (Picidae), de mărimea mierlei negre, de culoare tărcată, albă cu negru și roșu în regiunea subcaudală, cu ciocul cenușiu, dur, ascuțit, cu muchii longitudinale și picioare negre, degete și unghii puternice, pentru cățărat pe trunchiuri, masculul cu ceafa roșie; se hrănește cu diferite insecte, viermi, larve, pupe și ponte; în sezonul rece consumă și semințe tari, boabe; este întâlnită în mai ales în vecinătatea așezărilor omenești, în parcuri, pădurici, terenuri de cultură (livezi, grădini) cu arbori și arbuști, își face cuibul în scorburi de copaci. În România este prezentă tot timpul anului și este răspândită îndeosebi în ținuturile joase.

Habitat[modificare | modificare sursă]

Este răspândită îndeosebi în ținuturile joase

Hrana[modificare | modificare sursă]

Se hrănește cu diverse insecte (musculițe, gândaci) dar și cu seminte de flori și fructe de padure.

Reproducerea[modificare | modificare sursă]

Femela depune în mod obișnuit 4-6 ouă albe, în luna mai. Incubația durează în jur de 10-14 zile și este asigurată de către ambii părinți. Puii sunt îngrijiți de ambii părinți și devin zburători la 22-25 de zile. Rămân în preajma părinților pentru încă aproximativ 30 de zile.

Populatie[modificare | modificare sursă]

Populația europeană este relativ mare, cuprinsă între 350000-1100000 de perechi. Un declin moderat a fost observat între 1970-1990. Deși un anume declin a fost observat în unele țări și în perioada 1990-2000, populația s-a menținut stabilă. În România, populația estimată este de 15000-20000 de perechi. Populații mai mari se înregistrează numai în Rusia.