Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Catedrala Sfântul Mihail)
Salt la: Navigare, căutare
Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia
Alba Iulia Cathedral St. Michael.jpg
Poziționare
Coordonate 46°04′03″N 23°34′12″E / 46.06762°N 23.56995°E / 46.06762; 23.56995
Localitate Alba Iulia
Județ Alba
Țara  România
Edificare
Stil artistic romanic și gotic
Data începerii construcției 1004
Data finalizării 1009, 1291
Înălțime 62 m
Clasificare
Cod LMI AB-II-m-A-00129

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, situată în interiorul cetății Alba Iulia, este cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania. Lăcașul deține două recorduri: este cea mai veche și totodată cea mai lungă (93 m în ax) catedrală din România. Edificiul este monument istoric, cod LMI AB-II-m-A-00129.

Istorie și arhitectură[modificare | modificare sursă]

Construcția catedralei a început în secolul al XI-lea, probabil prin anul 1009, odată cu întemeierea Episcopiei Transilvaniei de către regele Ștefan I al Ungariei. În imediata ei vecinătate, a fost descoperită fundația unei biserici de la mijlocul secolului al X-lea.[1]

La mijlocul secolului al XII-lea au fost ridicate navele transversale ale catedralei. Lăcașul a fost distrus parțial de marea invazie tătară în anul 1242. Actuala catedrală a fost construită între anii 1246-1291 în stil romanic cu elemente de influență gotică. Edificiul a servit drept catedrală a Episcopiei Transilvaniei, iar de la concordatul interbelic dintre România și Sfântul Scaun servește drept catedrală a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

În nava laterală de sud se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, guvernator al Ungariei, cel al fiului său, Ladislau de Hunedoara, iar în nava nordică se află sarcofagul reginei Izabella și cel al lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei și rege (titular) al Ungariei. În absida navei laterale nordice se află capela Lazo unde pot fi observate câteva fresce din epoca Renașterii.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Adevărul, Ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania, 5 august 2011.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Géza Entz, La cathédrale de Gyulafehérvár, în: Acta Historiae Artium. Academiae Scientiarum Hungaricae. Tomus IV. 1958;
  • Géza Entz, Die Baukunst Transsilvaniens im 11.-13. Jahrhundert, în: Acta Historiae Artium. Academiae Scientiarum Hungaricae. Tomus XIV. 1968.