Biserica romano-catolică din Eremitu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica romano-catolică
RO MS Biserica romano-catolica din Eremitu (39).jpg
Poziționare
Localitatesat Eremitu; comuna Eremitu
Țara România
Adresa299
Edificare
Data finalizării1812
Clasificare
Cod LMIMS-II-m-A-15668
Cod RAN116607.04

Biserica romano-catolică din Eremitu este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Eremitu, comuna Eremitu.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 116607.04.[2]

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Eremitu, mai demult Remetea Secuiască, (în maghiară Nyárádremete, în trad. „Remetea Nirajului") este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Mureș, Transilvania, România. Prima atestare documentară este din anul 1567, sub numele de Remete.

Biserica[modificare | modificare sursă]

Biserica romano-catolică a fost construită între 1808 și 1812, cu sprijinul lui Ferenc Nyulas, important medic și chimist maghiar, ofițer medical principal al Transilvaniei în ultimii ani de viață, originar din localitate. Este renumită pentru crucifixul din secolul al XV-lea, de lângă altarul principal, unul dintre cele mai cunoscute din Transilvania. Întrucât nu există niciun semn al originii sale pe statuie, multă vreme a fost un mister în ceea ce privește vârsta ei și cine a creat-o. Istoricul de artă Lajos Kelemen a sugerat că acest crucifix este renascentist și că a fost opera sculptorului german Veit Stoss, sau creat în atelierul său[3].

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica romano-catolică din Eremitu