Ladislau Huniade

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ladislau Huniade
Date personale
Născut1431
Decedat16 martie 1457, (24 de ani)
Buda, Regatul Ungariei Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCatedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluidecapitare Modificați la Wikidata
PărințiIoan Huniade
Erzsébet Szilágyi
Frați și suroriMatia Corvin
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Căpitan - General al Regatului Ungariei
MonarhLadislau Postumul al Boemiei și Ungariei
Ministru de Finanțe al Regatului Ungariei
Activitate
A luptat pentruRegatul Ungariei

Ladislau Huniade (în maghiară László Hunyadi; n. 1431 – d. , Buda, Regatul Ungariei), a fost fiul lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, comandant de oști și nobil roman.

Ladislau a fost primul fiu al lui Ioan de Hunedoara și al Elisabetei Szilágyi. El a fost fratele mai mare al regelui Matia Corvin al Ungariei.

De la o vârstă fragedă și-a urmat tatăl în numeroasele campanii ale acestuia împotriva Imperiului otoman. Ca urmare a bătăliei de la Kosovo din 1448, pentru o perioadă a fost lăsat ca zălog din partea tatălui său în mâinile lui Gheorghe Brankovici (1427-1456), despotul Serbiei.

În 1452 Ladislau a făcut parte din delegația care a fost la Viena pentru a primi înapoi pe regele Ungariei Ladislau Postumul al Boemiei și Ungariei. În 1453 era deja ban al Croației și Dalmația. La dieta de la Buda din 1455, Ladislau a renunțat la toate titlurile și funcțiile sale, datorită unor acuzații din partea lui Ulrich Celje (Cillei) și alți dușmani ai familiei sale, dar până la urmă o reconciliere a fost aranjată și Ladislau s-a căsătorit cu Maria, fiica palatinului Ladislau Garai.

După moartea tatălui său (1456), a fost declarat de Ulrich Celje (ajuns la titlul de Căpitan General al Ungariei, poziție cu influență considerabilă) responsabil pentru toate așa-zisele datorii acumulate de Ioan Huniade din partea regatului; dar s-a apărat cu atâta abilitate de aceste alegații la dieta de la Futak (astăzi Novi Sad) din octombrie 1456, încât Ulrich Celje a pretins o reconciliere, promițând că va proteja familia Huniade cu condiția renunțării acestora la toate castelele regale de pe domeniile lor. Un prim pas urma să fie făcut cu cetatea Nándorfehérvár (astăzi Belgrad, Serbia), a cărui comandant era însuși Ladislau; Ulrich Celje având intenția să-l însoțească pe rege la Nándorfehérvár, iar acolo să-l asasineze pe Ladislau chiar între zidurile cetății. Ladislau a fost însă prevenit, și în timp ce i-a întâmpinat și găzduit pe regele Ladislaus al V-lea și pe Ulrich, nu a permis intrarea în cetate a armatei de mercenari care-i însoțise. În dimineața următoare (9 noiembrie 1456), Ulrich Celje a fost ucis de oamenii lui Huniade în circumstanțe neclare.

Tânărul rege, îngrozit, l-a iertat pe Huniade, și i-a jurat mai târziu mamei acestuia, în timpul unei vizite la castelul Huniade la Timișoara, că va proteja întreaga familie. Ca dovadă a sincerității sale, l-a numit pe Ladislau ministru de finanțe și căpitan-general al regatului. Convins că nu-l așteaptă nici un pericol după eliminarea principalului dușman al familiei sale, Huniade l-a însoțit pe rege înapoi la Buda, unde a fost arestat sub acuzația de complot împotriva regelui Ladislaus, condamnat la moarte fără nici un fel de formalități legale, și decapitat la data de 16 martie 1457.

El este subiectul unei populare opere maghiară intitulată Hunyadi László, compusă de Ferenc Erkel.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ladislaus Hunyadi, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. hu I. Acsády, Istoria meleagurilor ungare, vol. I (Budapesta, 1904)

Acest articol conține text din Encyclopædia Britannica 1911, o publicație aparținând domeniului public.