Biserica unitariană din Maiad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica unitariană
Poziționare
Localitatesat Maiad; comuna Gălești
Țara România
Adresa84
Edificare
Data finalizăriisec. XIV - XVIII
Clasificare
Cod LMIMS-II-m-A-15715
Cod RAN116910.01
Coronamentul amvonului

Biserica unitariană din Maiad este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Maiad, comuna Gălești.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 116910.01.[2]

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Maiad (în maghiară Nyomát) este un sat în comuna Gălești din județul Mureș, Transilvania, România. Prima atestare documentară este din anul 1513, sub numele de Monyath.

Biserica[modificare | modificare sursă]

Locuitorii satului erau catolici, dar după Reforma protestantă congregația a fost împărțită între reformați și unitarieni. În urma deciziei din 1634, unitarienii, majoritari, au primit biserica medievală, în timp ce reformații au construit lângă ea o biserică de lemn.

Biserica este situată în mijlocul satului, o clădire din secolul al XIV-lea, orientată est-vest, cu sanctuar semicircular. La sud-vest de biserică există clopotniță din lemn, construită în secolul al XVIII-lea.

Interiorul bisericii era acoperit cu fresce, dintre care astăzi există doar fragmente pe pereții de est și sud ai navei. Nava este acoperită cu un tavan din lemn casetat din secolul al XVIII-lea (1735), cu următoarea inscripți pe caseta din mijloc: „Hoc opus sic bonum et acceptu[m] cora[m] salvatore nos[t]ro Deo. 1 Tim. 2.w 3. Votum Parochi Joh[annis] Halmagyi et curat[o]r[is] Georgii Markodi Civiumque Eccl[esiae] Peth[ri] Nagy, S. Mich[aelis] Sos, Andr[ea?] Kadar, Peth[ri] Nagy I Georgii Killyen, Nicolai Kovacs, Georg[ii] Cseh, Martini Csaki, Relictae Petri Jakab.”

Există un arc de triumf semicircular între navă și sanctuar, pe peretele de nord al căruia se află un parapet din zidărie, care poartă inscripția: „Az egy igaz Isten és a Jézus Krisztus tiszteletére tsináltatta Szombatfalvi Georgy A. D. 1695 Die 18 May”[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Institutul Național al Patrimoniului - Lista Monumentelor Istorice”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Repertoriul Arheologic Național, CIMEC
  3. ^ Digitális értéktár - A nyomáti középkori templom és harangláb, www.kjnt.ro 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica unitariană din Maiad