Ștefan I al Ungariei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sfântul Ștefan I. al Ungariei
Regele Ungariei
St. Stephen, Esztergom.jpg
Primul rege al Ungariei
Date personale
Născut969
Flag of Hungary (11th c. - 1301).svg Esztergom
Decedat (68 de ani)
Flag of Hungary (11th c. - 1301).svg Székesfehérvár
ÎnmormântatCatedrala din Székesfehérvár[*] Modificați la Wikidata
PărințiGéza
Sarolt
Frați și surori Gizella of Hungary[*][[Gizella of Hungary |​]]
Tuta of Ratisbona[*][[Tuta of Ratisbona |​]]
Judith of Hungary[*][[Judith of Hungary (Hungarian princess)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuFericita Ghizela
CopiiSfântul Emeric
Otto, Prince of Hungary[*][[Otto, Prince of Hungary (first-born son of (Saint) Stephen I, king of Hungary)|​]]
Hedwig of Hungary[*][[Hedwig of Hungary (Peerage person ID=106661)|​]][1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Regatul Ungariei Modificați la Wikidata
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Arpadiană
Domnie
Domnie9971038
(de la 1000 ca rege)
Predecesorprincipele Géza
SuccesorPéter Orseolo
Semnătură
King Saint Stephen signature.svg

Ștefan I al Ungariei (în maghiară Szent István király „sfântul rege Ștefan”, n. 969, Strigoniu – d. 15 august 1038, Alba Regia) a fost un rege al Ungariei, considerat întemeietorul Regatului Ungariei, primul rege creștin al maghiarilor, membru al Casei Arpadiene. Este venerat ca sfânt în Biserica Romano-Catolică și în Biserica Ortodoxă.

Viața[modificare | modificare sursă]

Originea[modificare | modificare sursă]

Primul Rege al Ungariei Szent István 997-1038

Ștefan s-a născut în 969 la Strigoniu, fiind fiul lui Géza, ducele Principatului Ungar din Dinastia Arpadiană. Era al patrulea descendent al lui Árpád[2]. Pe linie maternă era nepotul voievodului ardelean Gyula, mama sa fiind Sarolt (sau Sarolta). Potrivit cronicilor (începând cu aceea a lui Anonymus), numele mamei regelui este de origine turcică, șaroldu „jder alb”.[3]
Conform unor surse bizantine (precum și Ἰωάννης Σκυλίτζης), Gyula a trecut la creștinism în 953, primind botezul la Constantinopol, de unde îl va aduce pe grecul Ierotei (Hieroteus) pe scaunul unui episcopat bizantin de Alba Iulia.[4][5][6][7]

Numele viitorului rege a fost inițial Vajk, considerat de unii istorici maghiari fiind un nume păgân turcic,[8] iar de alții de origine slavonă.

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Învățătorul tânărului Vajk a fost Adalbert, episcopul de Praga. El i-a influențat pe Géza (încă păgân) și pe Sarolt (provenită dintr-o familie creștină de rit bizantin) să treacă la catolicism, împreună cu copiii lor. Vajk a fost botezat în 994 (sau cândva între 994 și 996[9]) de acest episcop la Esztergom, și a primit numele primului martir, Sfântul Ștefan.

Ștefan s-a căsătorit în 995 cu Ghizela de Bavaria, sora împăratului Henric al II-lea.

Domnia[modificare | modificare sursă]

Principe al Principatului Ungar[modificare | modificare sursă]

După moartea lui Géza a izbucnit un conflict între Ștefan și Koppány (ruda păgână a lui Géza) în legătură cu moștenirea funcției de conducător. Koppány s-a declarat ca fiind noul conducător al maghiarilor, conform vechilor tradiții păgâne maghiare. Până la adoptarea de către maghiari a crestinismului, succesiunea puterii se stabilea conform principiului senioratului și al leviratului[10], practică ce a fost înlocuită definitiv de principiul primogeniturii abia spre sfârșitul secolului al XI-lea. Corespunzător acestor tradiții, Koppány era îndreptățit, în baza senioratului, să moștenească titlurile lui Géza, iar potrivit leviratului trebuia să se căsătorească cu văduva defunctului principe, Sarolt. Géza însă, fiind creștin și dorind să-și consolideze politic principatul prin instaurarea sistemului feudal a ales să aplice principiul primogeniturii numind-ul prinț moștenitor pe primul său născut, Ștefan. Din conflictul pentru moștenire Ștefan a ieșit învingător cu ajutorul tatălui Giselei și a altor domnitori germani. Koppány a fost ucis de către căpitanul german Vecelin, iar rămășițele lui au fost expuse la porțile cetăților din Győr, Veszprém, Strigoniu și Alba Iulia ca un gest de intimidare a păgânilor rebeli care refuzau adoptarea creștinismului și acceptarea noului sistem feudal.[11]

După consolidarea puterii lui ca principe, Ștefan a început creștinarea țării și l-a trimis pe călugărul benedictin Asztrik la Roma cu misiunea de a obține binecuvântarea Papei și coroana regală.

Primul rege al Ungariei[modificare | modificare sursă]

Cronica pictată de la Viena: regele Ștefan îl capturează în 1003 pe Gyula cel tânar

Vajk a fost încoronat ca rege pe 25 decembrie 1000 sau 1 ianuarie 1001[necesită citare] sub numele de Ștefan I. Conform tradiției, Papa Silvestru al II-lea i-ar fi trimis o coroană de aur cu nestemate[necesită citare], iar în ianuarie 1001 o scrisoare de binecuvântare, prin care îl recunoștea oficial ca rege creștin al Ungariei. „Sfânta coroană a Ungariei”, cunoscută drept Coroana Sfântului Ștefan, este o lucrare artistică realizată ulterior, în mai multe faze, în secolele XI-XIII.

Între anii 997-1006 Ștefan a reușit să unească în jurul său întregul popor maghiar[necesită citare], nu înainte de consumarea unui violent conflict armat care a opus proaspăt unsul rege Ștefan cel Sfânt și pe Gyula cel Tânăr (în maghiară Gyula; latinizat Iulus (nu Iulius)), Voievodul Transilvaniei, cu sediul la Alba Iulia (Bălgrad, în maghiară Gyulafehérvár).

Regele Ștefan a avut trei copii: doi fii, Imre (adaptat de la „Heinrich”) și Otto, precum și o fiică, Hedvig, deci botezați cu nume în tradiție germană. Prințul moștenitor Imre s-a accidentat la vânătoare și a murit în 1031. Petru Orseolo (Petru I) a fost desemnat, în locul lui, prinț moștenitor. La moartea sa, în 1038, Ștefan nu a mai avut urmași direcți de parte bărbătească. La preluarea tronului aspirau verii regelui. După nouă ani de instabilitate, în 1047, ca rege al Ungariei a fost încoronat Andrei I, menținându-se astfel dinastia arpadiană.

Canonizarea[modificare | modificare sursă]

Ștefan I a fost canonizat la 20 august 1083 de Papa Grigore al VII-lea ca sfânt al Bisericii Catolice, iar în anul 2000 a fost canonizat și de Biserica Ortodoxă a Constantinopolului.[12]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ The Peerage 
 2. ^ http://www.freeweb.hu/gyurkovics/arpadhaz_h.html
 3. ^ Anonymus, Gesta hungarorum, despre Sarolta-Șaroldu, în: cap. 27 De morte Gelu: „Tuhutum uero genuit horcam, horca genuit geulam et zubor. Geula duas filias, quarum una uocabatur caroldu et altera saroltu, et sarolt fuit mater sancti regis stephani. Zumbor uero genuit minorem geulam, patrem bue et bucne” (...)
 4. ^ dataglobe.hu - Ez a lap nem található
 5. ^ Sarolt fejedelemasszony - mapyourinfo.com
 6. ^ Sarolt Erdélyi Gyula lánya, geni_family_tree 
 7. ^ I. István - Magyar történelem.tlap.hu
 8. ^ Gyula László, Árpád népe („Poporul lui Árpád”). Editura Helikon, 1988, ed. a II-a, 2005, p. 38
 9. ^ HiK.HU | Információk (în maghiară) 
 10. ^ PayU Corporate
 11. ^ , mek.niif.hu http://mek.niif.hu/05000/05000/html/kristo013.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 12. ^ Slujire arhierească inter-ortodoxă la Budapesta, Agenția de știri Basilica.ro, 21 august 2013.