Sari la conținut

Biserica fortificată din Noiștat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica fortificată din Noiștat (2013)
Școala și turnul bisericii

Biserica fortificată din Noiștat este o biserică luterană, monument istoric, aflată în satul Noiștat, comuna Iacobeni, județul Sibiu. Figurează pe lista monumentelor istorice 2015, cod LMI SB-II-a-B-12484, cu următoarele obiective:

Noiștat, mai demult Nouștat, (în dialectul săsesc Naerscht, în germană Neustadt, în trad. Orașul Nou, în maghiară Újváros) este un sat în comuna Iacobeni din județul Sibiu, Transilvania, România. Satul a fost atestat documentar prima dată în 1206[1]. Sat liber ce aparținea de Scaunul Cincu.

La intersecția a trei străzi este situat turnul din piatră, ultimul martor al cetății, demolată în 1860. În locul bisericii gotice din secolul al XV-lea, în intervalul 1856-1858 a fost ridicată biserica actuală, care o absidă semicirculară spre est. Sala este acoperită cu cinci bolți avela, care se sprijină pe zidurile exterioare, de care au fost alipiți pilaștri cu capiteluri și profilatură clasică, pe acestea din urmă sprijinindu-se arcele dublouri.

Turnul clopotniță, cu șase niveluri, a avut un nivel fortificat pe console de lemn, ale căror urme se văd sub cornișa acoperișului actual. Urme ale unei incinte se pot vedea la sud de biserică[2].

Altarul baroc a fost realizat în 1792 de Johann Folberth. Orga barocă, opera lui Samuel Maetz, a fost transformată în 1926 de Carl Leopold Wegenstein[3].

  • Hermann Fabini. Universul cetăților bisericești din Transilvania. Sibiu: Editura Monumenta, 2009, 279 p.
  1. ^ Noiştat | ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA | Reference Library, www.arcanum.com 
  2. ^ Fabini, pag. 203
  3. ^ Orgeldatei der Evangelischen Kirche A.B. in Rumänien, orgeldatei.evang.ro 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]