Sari la conținut

Biserica reformată din Aluniș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată
Poziționare
Localitatesat Aluniș, comuna Aluniș
Țara România
Adresa128
Edificare
Data începerii construcțieisecolul XV
Clasificare
Cod LMICJ-II-m-B-07516
Cod RAN55632.01

Biserica reformată din Aluniș este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Aluniș, comuna Aluniș[1].

Aluniș (în maghiară Kecsed) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Cluj, Transilvania, România. Prima menționare documentară a satului Aluniș este din anul 1279 sub numele de Kecheeth.

Biserica actuală este o mică rămășiță a bisericii romano-catolice Sfânta Margareta, construită în secolul al XV-lea, sanctuarul fostei biserici. Mărimea mare a bisericii originale a arătat importanța familiei nobiliare locale Kecseti. Populația s-a reformat probabil în anii 1550 împreună cu familiile proprietarilor pământului. Biserica gotică imensă a suferit pagube importante în timpul războaielor din secolul al XVII-lea, probabil între 1658 și 1663. În anii 1800 zidurile navei erau încă vizibile.

Sub biserică se află o criptă descoperită. Orga a fost vândută pentru a acoperi costurile unor reparații. În micul turn de lemn se află două clopote. Pe peretele nordic al bisericii se află o placă de mormânt din marmură de la începutul secolului al XVII-lea.

  1. ^ [1]
  • Kádár József: Szolnok-Dobokavármegye monographiája IV.: A vármegye községeinek részletes története (Hagymás–Lápos). Közrem. Tagányi Károly, Réthy László. Deés [!Dés]: Szolnok-Dobokavármegye közönsége. 1901.
  • Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek: A középkori erdélyi püspökség templomai I–II. 2. bőv. kiadás. Gyulafehérvár: Római Katolikus Érsekség. 2000. ISBN 973-9203-56-6

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica reformată din Aluniș