Biserica reformată din Aluniș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată
RO CJ Biserica refomata din Alunis (6).JPG
Poziționare
Localitatesat Aluniș, comuna Aluniș
Țara România
Adresa128
Edificare
Data începerii construcțieisecolul XV
Clasificare
Cod LMICJ-II-m-B-07516
Cod RAN55632.01

Biserica reformată din Aluniș este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Aluniș, comuna Aluniș[1].

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Aluniș (în maghiară Kecsed) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Cluj, Transilvania, România. Prima menționare documentară a satului Aluniș este din anul 1279 sub numele de Kecheeth.

Biserica[modificare | modificare sursă]

Biserica actuală este o mică rămășiță a bisericii romano-catolice Sfânta Margareta, construită în secolul al XV-lea, sanctuarul fostei biserici. Mărimea mare a bisericii originale a arătat importanța familiei nobiliare locale Kecseti. Populația s-a reformat probabil în anii 1550 împreună cu familiile proprietarilor pământului. Biserica gotică imensă a suferit pagube importante în timpul războaielor din secolul al XVII-lea, probabil între 1658 și 1663. În anii 1800 zidurile navei erau încă vizibile.

Sub biserică se află o criptă descoperită. Orga a fost vândută pentru a acoperi costurile unor reparații. În micul turn de lemn se află două clopote. Pe peretele nordic al bisericii se află o placă de mormânt din marmură de la începutul secolului al XVII-lea.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Kádár József: Szolnok-Dobokavármegye monographiája IV.: A vármegye községeinek részletes története (Hagymás–Lápos). Közrem. Tagányi Károly, Réthy László. Deés [!Dés]: Szolnok-Dobokavármegye közönsége. 1901.
  • Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek: A középkori erdélyi püspökség templomai I–II. 2. bőv. kiadás. Gyulafehérvár: Római Katolikus Érsekség. 2000. ISBN 973-9203-56-6

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica reformată din Aluniș