Sari la conținut

Biserica reformată din Cristur-Crișeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată
Poziționare
Localitatesat Cristur-Crișeni; comuna Crișeni
Țara România
Adresa189
Edificare
Data începerii construcțieisec. XVI, turn din 1756
Data finalizăriitransf. la înc. sec. XX
Clasificare
Cod LMISJ-II-m-B-05045

Biserica reformată din Cristur-Crișeni este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Cristur-Crișeni; comuna Crișeni.[1]

Cristur-Crișeni (în maghiară Szilágyfőkeresztúr) este un sat în comuna Crișeni din județul Sălaj, Transilvania, România. Menționat pentru prima dată în anul 1378 sub numele de Kereztur[2].

Biserica reformată din Cristur-Crișeni a luat naștere prin extinderea vechii biserici catolice medievale preluată de reformați. Stilul vechii biserici se mai poate vedea la cele două ferestre gotice situate vis-a-vis de amvon. Extinderea bisericii a început în anii 1700.

În anul 1758, cu sprijinul familiei Kisdobai, clopotnița a fost înlocuită cu turnul actual. Casetele frumos pictate ale corului de lângă turn, au fost realizate în 1772, iar orga a fost construită în secolul al XIX-lea, de Jónás István din Oradea.

Șase dintre membrii familiei Dobzai din Criștur sunt înmormântați sub biserică. Pe lespedea care acoperă cripta se pot citi numele: Dobzai Kereszturi János, István și Spácai Anna.

Biserica a fost extinsă din nou, porticul de sud fiind adăugat bisericii în 1800. Păstrează registrul din 1819. În 1847, 872 de maghiari locuiau în așezare, 853 dintre ei fiind calviniști. În 1853, la Budapesta a fost turnat un clopot de 65 cm, în atelierul lui László Szlezák.

De-a lungul istoriei, satul și-a păstrat caracterul pur maghiar. În 2003, 428 de calviniști trăiau în sat[3].

  1. ^ „Institutul Național al Patrimoniului - Lista Monumentelor Istorice”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Cristur-Crișeni | ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA | Kézikönyvtár (în maghiară), www.arcanum.com 
  3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica reformată din Cristur-Crișeni