Biserica unitariană din Tărcești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica unitariană din Tărcești, comuna Șimonești, județul Harghita, foto: aprilie 2019.
Clopotniţa veche de lemn a bisericii unitariene din Tărcești
Împrejurimi
Biserica și clopotnița
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica unitariană din Tărcești

Biserica unitariană din Tărcești, comuna Șimonești, județul Harghita, datează, în forma sa actuală, din anul 1898[1]. Clopotnița veche de lemn a bisericii, construită în anul 1734, se află pe lista monumentelor istorice sub cod LMI HR-II-m-B-12984.

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Tărcești (maghiară Tarcsafalva) este un sat în comuna Șimonești din județul Harghita, Transilvania, România. Sub acest nume este menționat documentar din anul 1602.

Biserica[modificare | modificare sursă]

În anul 1333 exista o biserică parohială, preotul (fără nume) plătind zeciuiala papală. După Reformă, locuitorii medievali trec de la catolicism la religia unitariană. Istoricul și etnograful Balázs Orbán oferă în secolul XIX o descriere detaliată a vechii biserici, construită în stil gotic târziu, care „încântă ochiul cu proporțiile și ornamentele sale frumoase..." Sanctuarul cu închidere poligonală, cu o fereastră arcuită mică, cele două ferestre ale navei, portalul de vest și cel de sud sunt, de asemenea, gotice. În anul 1898 biserica veche a fost demolată și o nouă biserică a fost construită din materialul său.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]