Biserica reformată din Sâncraiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată
Poziționare
Localitatesat Sâncraiu, comuna Sâncraiu
ComunăSâncraiu
Țara România
Adresa308
Edificare
Data finalizăriisecolele XIII-XIV
Clasificare
Cod LMICJ-II-m-B-07755
Cod RAN59443.01

Biserica reformată din Sâncraiu este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Sâncraiu, comuna Sâncraiu, județul Cluj[1].

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Sâncraiu (în maghiară Kalotaszentkirály Zentelke, în trad. „Sâncraiul Călatei”), în germană Heilkönig / Sehngrall, este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Cluj, Transilvania, România. Prima menționare documentară a satului Sâncraiu este din anul 1288.

Biserica[modificare | modificare sursă]

A fost construită în secolul al XIII-lea, în stil gotic și a fost restaurată de câteva ori de-a lungul timpului, prima fiind la scurt timp după edificare, când a avut loc invazia mongolă, tavanul fiind incendiat. Turnul a fost construit în 1762 și are trei clopote. Unul dintre clopote este de pe vremea lui Matei Corvin, datând din anul 1481. Orga a fost construită de István Kolonics în 1876. Coroana de deasupra amvonului a fost dăruită bisericii de contele Miklós Bánffy, iar scaunul preotesei de Samuel Jósika. Tavanul a suferit un nou incendiu în 1848 și a fost vopsit în alb în timpul reconstrucției. Tavanul casetat din prezent a fost creat în 1994 cu suportul Fundației Publice Illyés. Cele 220 casete au fost pictate cu motive din Țara Călatei[2]. Biserica este înconjurată de un zid de piatră cu trei porți de intrare.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1]
  2. ^ WR, Biserica reformata, Sancraiu (DN1r Huedin - Albac), www.welcometoromania.ro 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek: A középkori erdélyi püspökség templomai I–II. 2. bőv. kiadás. Gyulafehérvár: Római Katolikus Érsekség. 2000. ISBN 973-9203-56-6

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]