Biserica reformată din Sâncraiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată
RO CJ Biserica reformata din Sancraiu (22).JPG
Poziționare
Localitatesat Sâncraiu, comuna Sâncraiu
ComunăSâncraiu
Țara România
Adresa308
Edificare
Data finalizăriisecolele XIII-XIV
Clasificare
Cod LMICJ-II-m-B-07755
Cod RAN59443.01

Biserica reformată din Sâncraiu este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Sâncraiu, comuna Sâncraiu, județul Cluj[1].

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Sâncraiu (în maghiară Kalotaszentkirály Zentelke, în trad. „Sâncraiul Călatei”), în germană Heilkönig / Sehngrall, este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Cluj, Transilvania, România. Prima menționare documentară a satului Sâncraiu este din anul 1288.

Biserica[modificare | modificare sursă]

A fost construită în secolul al XIII-lea, în stil gotic și a fost restaurată de câteva ori de-a lungul timpului, prima fiind la scurt timp după edificare, când a avut loc invazia mongolă, tavanul fiind incendiat. Turnul a fost construit în 1762 și are trei clopote. Unul dintre clopote este de pe vremea lui Matei Corvin, datând din anul 1481. Orga a fost construită de István Kolonics în 1876. Coroana de deasupra amvonului a fost dăruită bisericii de contele Miklós Bánffy, iar scaunul preotesei de Samuel Jósika. Tavanul a suferit un nou incendiu în 1848 și a fost vopsit în alb în timpul reconstrucției. Tavanul casetat din prezent a fost creat în 1994 cu suportul Fundației Publice Illyés. Cele 220 casete au fost pictate cu motive din Țara Călatei[2]. Biserica este înconjurată de un zid de piatră cu trei porți de intrare.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1]
  2. ^ WR, Biserica reformata, Sancraiu (DN1r Huedin - Albac), www.welcometoromania.ro 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek: A középkori erdélyi püspökség templomai I–II. 2. bőv. kiadás. Gyulafehérvár: Római Katolikus Érsekség. 2000. ISBN 973-9203-56-6

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]