Sari la conținut

Biserica reformată din Țigău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată
Poziționare
Localitatesat Țigău; comuna Lechința
Țara România
Adresa20
Edificare
Data finalizăriisec. XV, XVII, XVIII,1886
Clasificare
Cod LMIBN-II-m-A-01720
Cod RAN33499.05
Biserica (iarna)

Biserica reformată din Țigău este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Țigău, comuna Lechința.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 33499.05.[2]

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Țigău (în maghiară Cegőtelke, Szászcegő, Cegő, în dialectul săsesc Zaigendref, în germană Zegendorf, Zagendorf, Ziegendorf) este un sat în comuna Lechința din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România. Satul este atestat documentar în anul 1243 sub numele de Czegetelke[3].

Biserica[modificare | modificare sursă]

Deși satul era inițial Catolic, în timpul reformei protestante, maghiarii au trecut la Biserica Reformată, iar sașii la Biserica Evanghelică-Luterană. Biserica medievală a satului apare în documente destul de târziu, doar în 1622. În 1695 este menționat primul paroh reformat din Țigău, János Margitai. În 1830 a ars clopotnița, iar în incendiu s-au distrus și clopotele. Biserica a fost reparată abia în 1853. În 1874 a ars din nou clopotnița, în 1878 turnul a fost reconstruit, iar în 1886 au fost reparați pereții fisurați. Orga bisericii a fost donată de György Veres și soția sa în anul 1888.

Biserica se ridică în zona centrală a localității, fiind înconjurată de o grădină și o livadă. Clădirea medievală este formată din navă și cor, cu un portic la intrarea sudică a corului. Clopotul a fost turnat de meșterul arădean Antal Novotny în 1900[4].

Forma navei este neobișnuită, are o închidere vestică poligonală (5/8) și pe baza literaturii de specialitate are analogii la câteva biserici de stil gotic târziu din anii 1500, de exemplu cele de la Dalnic (jud. Covasna) și Ocna de Sus (jud. Harghita).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ministerul Culturii - Lista Monumentelor Istorice” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Repertoriul Arheologic Național, CIMEC
  3. ^ Cegőtelke – Wikipédia 
  4. ^ Műemlékek - Református templom, Cegőtelke, lexikon.adatbank.ro 

Vezi și[modificare | modificare sursă]