Biserica unitariană și reformată din Filiaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica unitariană și reformată din Filiaș, oraș Cristuru Secuiesc, județul Harghita, foto: aprilie 2019.
Amvonul și Masa Domnului
Orga bisericii
Commons

Biserica unitariană și reformată din Filiaș, oraș Cristuru Secuiesc, județul Harghita, datează din anul 1803. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: cod LMI HR-II-m-B-12820.

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Filiaș (în maghiară Fiatfalva) este o localitate componentă a orașului Cristuru Secuiesc din județul Harghita, Transilvania, România. Este situată pe malul stâng al râului Târnava Mare, fiind una dintre ultimele așezări la marginea sud-vestică a județului Harghita. Alte denumiri în maghiară de-a lungul timpului au fost Fiad, Fjad, Fiul[1].

Biserica[modificare | modificare sursă]

În mijlocul localității există o biserică folosită în comun de unitarieni și de reformați. O biserică deținută în comun este o raritate în întreaga lume. Pe baza înregistrărilor scrise din arhivele bisericii, precum și a rezultatelor săpăturilor arheologice din sat și a tradiției populare, se presupune că o biserică medievală catolică a existat pe locul bisericii de astăzi, care a devenit unitariană în timpul Reformei. Primele date concrete despre existența bisericii unitariene sunt din 1630. Din 1726, reformatorii calviniști și unitarienii folosesc împreună biserica, în conformitate cu anumite reguli care acoperă toate domeniile vieții religioase. Între anii 1803 și 1810, biserica fost reconstruită în același loc, parțial din vechiul material. A fost renovată în 1834 și reînnoită în 1893-1894 când mobilierul de lemn din interior și tavanul, au fost reparate și pictate în albastru-gri, acoperind casetele din tavan[2].

Biserica are o suprafață de 561 de metri pătrați. Nava are o lungime de 18 metri, o lățime de 8 metri, iar înălțimea turnului este de 32 de metri.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]