Biserica unitariană din Bădeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica unitariană din Bădeni, comuna Moldovenești, județul Cluj, foto: aprilie 2011.

Biserica Unitariană din Bădeni, comuna Moldovenești, județul Cluj a fost construită în secolul XVII[1]. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub: CJ-II-m-B-07521.

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Bădeni (în trecut Bagin sau Bagiu; în maghiară Bágyon) este un sat în comuna Moldovenești din județul Cluj, Transilvania, România. Prima menționare documentară este din anul 1291, cu denumirea Bágyun.

Biserica[modificare | modificare sursă]

În anul 1332 avea o biserică parohială, preotul său, György, fiind menționat în lista dijmelor papale. Populația catolică medievală a devenit reformată în timpul Reformei, apoi unitariană, primind și biserica veche în timpul lui Dávid Ferenc. Pe turn, data 1677 indică momentul în care a fost construit turnul: „Turris aedificatum 1677 gregnante Illistrissimo ac celsissimo Mich. Appafio, Dei gratia principe Rgni Trannae ...” În anul 1809 a fost construită o nouă navă, păstrându-se vechiul turn. Biserica a fost odată înconjurată de un zid de apărare, din care a fost păstrată doar o împrejmuire din piatră cu o înălțime redusă. Clopotele medievale au fost îngropate în timpul generalului Basta într-o zonă mlăștinoasă și nu au mai fost găsite[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-CJ.pdf
  2. ^ „11. BÁGYON - Tündérkert - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica unitariană din Bădeni