Sari la conținut

Biserica unitariană din Firtănuș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica unitariană din Firtănuș (aprilie 2021)
Bustul lui Mihály Gálffy (1817-1854)

Biserica unitariană din Firtănuș este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Firtănuș; comuna Avrămești, județul Harghita. Se remarcă prin stilul arhitectural secession, diferit de cel al bisericilor unitariene din regiune.

Firtănuș (în maghiară Firtosmartonos) este un sat în comuna Avrămești din județul Harghita, Transilvania, România. A fost menționat pentru prima oară în anul 1473, iar în 1497 apare cu denumirea Martonosfalva[1].

Credincioșii catolici din perioada medievală au devenit unitarieni în timpul Reformei.

Este a patra biserică a localității, prima fusese construită în anul 1751. Cea de a doua a fost construită în 1794, dar după numai trei decenii era deja ruinată. Construcția din piatră a celei de a treia biserici a început în anul 1826, însă datorită dificultăților finnciare a fost finalizată abia în 1834. Datorită alunecărilor de teren, biserica și turnurile sale nu au rezistat decât două decenii. În anul 1860 turnurile s-au dărâmat, între 1861 și 1893 s-au făcut reparații la turnuri de patru ori, iar în cele din urmă, în 1903 biserica a fost demolată. Orga bisericii, construită în 1865, a fost salvată și mutată în biserica actuală.

Ridicarea actualei biserici a fost terminată în anul 1906, proiectul fiind realizat de faimosul arhitect din Cluj Pákei Lajos. După modelul acestei biserici a fost construită și biserica unitariană din Odorheiu Secuiesc[2].

În fața bisericii se află bustul lui Gálffy Mihály (1817-1854), originar din Firtănuș, martir al secuilor, executat de austrieci pentru participarea la Complotul lui Makk.

  1. ^ 94. FIRTOSMARTONOS | Tündérkert | Reference Library, translate.google.com 
  2. ^ panou informativ CJ Harghita

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica unitariană din Firtănuș