Biserica romano-catolică din Ocna Dejului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica romano-catolică
Biserica romano-catolica din Ocna Dejului (13).JPG
Poziționare
Localitatelocalitate componentă Ocna Dejului; municipiul Dej
Țara România
Adresa32
Edificare
Data finalizăriisecolul XVIII
Clasificare
Cod LMICJ-II-m-B-07726

Biserica romano-catolică din Ocna Dejului este un monument istoric aflat pe teritoriul localității Ocna Dejului; municipiul Dej.[1]

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Ocna Dejului, colocvial Ocna Dej, mai demult Ocne (în dialectul săsesc Okne, în germană Salzdorf, Salzgruben, în maghiară Désakna) este o localitate componentă a municipiului Dej din județul Cluj, Transilvania, România. Prima menționare documentară a satului Ocna Dejului este din anul 1234, sub numele de Deesakna.

Biserica[modificare | modificare sursă]

Localitatea avea deja o biserică închinată Sfântului Petru înainte de invazia tătarilor, cu elemente gotice. În momentul Reformei, populația a devenit reformată și apoi Unitariană. Biserica a revenit din nou reformaților în 1618. Cu timpul, biserica medievală a ajuns într-o stare avansată de deteriorare, astfel încât una nouă a fost construită în locul său la începutul secolului XX.

Catolicii au construit actuala biserică în 17501751, care a fost administrată de franciscanii din Dej. Din 1770 a avut un preot paroh[2].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek: A középkori erdélyi püspökség templomai I–II. 2. bőv. kiadás. Gyulafehérvár: Római Katolikus Érsekség. 2000. ISBN 973-9203-56-6

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]