Sfântul Scaun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sfântul Scaun
Coat of arms Holy See.svg

Acest articol este parte a seriei:
Politica și guvernul
VaticanuluiSfântul Scaun (latină Sancta Sedes) este un subiect de drept internațional public, care reprezintă Biserica Catolică în relațiile cu statele. Uneori este cunoscut și sub denumirea de Scaun Apostolic dar denumirea aceasta aparține oricărui Scaun stabilit de un apostol, în special cele trei originare (Roma, Alexandria, Antiochia).

Deosebirea față de Cetatea Vaticanului[modificare | modificare sursă]

Sfântul Scaun trebuie deosebit de Vatican, care este un stat de sine stătător. Suveranul Pontif este atât suveran al Cetății Vaticanului (denumirea oficială a statului Vatican), cât și șef al Sfântului Scaun, care este de asemenea subiect de drept internațional public.

Relațiile diplomatice[modificare | modificare sursă]

Sfântul Scaun menține relații cu 174 de țări. În afară de țări, Sfântul Scaun menține relații cu Uniunea Europeană și Ordinul Suveran de Malta (Serviciul de Ajutor Maltez). În afară de acestea Sfântul Scaun menține relații "de o natură specială" cu Rusia și cu autoritate Palestiniană. Sfântul Scaun participă în mai multe organizații interguvernamentale.

Concordatele (tratatele internaționale) se încheie de către Sfântul Scaun în numele Bisericii Catolice sau, când e necesar, în numele Cetății Vaticanului. De aceea este greșită formularea "Concordatul cu Vaticanul", căci concordatele se încheie între diferitele state și Sfântul Scaun, ca personificare a Bisericii Catolice.

Sfântul Scaun este observator la Organizația Națiunilor Unite.

Limba oficială[modificare | modificare sursă]

Limba oficială a Sfântului Scaun este limba latină, iar limbile oficiale ale Cetății Vaticanului sunt latina și italiana.

Legături externe[modificare | modificare sursă]