Biserica Sfânta Margareta din Mediaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Biserica fortificată din Mediaș)
Jump to navigation Jump to search
Biserica Sfânta Margareta
Evo mediaş.JPG
Poziționare
Coordonate46°09′55″N 24°21′05″E / 46.16519°N 24.35125°E / 46.16519; 24.35125
LocalitateMediaș
JudețSibiu
Țara România
Edificare
Stil artisticgotic
Data finalizării1488
Clasificare
Cod LMISB-II-m-A-12424.01

Biserica Sf. Margareta este biserica evanghelică orășenească (în germană Evangelische Stadtpfarrkirche) din Mediaș. Edificiul este cunoscut, printre altele, pentru turnul său înclinat. Este una dintre cele mai importante biserici din Transilvania construite în stil gotic târziu. Biserica se află sub patronajul Sf. Margareta a Ungariei, canonizată în 1276.

Biserica fortificată este construită din anul 1488 în stil gotic,si a fost înconjurată de un zid de apărare cu turnuri. Turnul,datorita structurii solului,s-a inclinat de-a lungul timpului. A fost construit în anul 1460 si supraînălțat cu 3 nivele în anul 1550. În anul 1551 a atins înălțimea de 68.5 m. și astfel a mai primit patru turnulețe,asta reliefând faptul că orașul avea pe atunci judecătorie. În anul 1783 acoperișul este refăcut si cele patru turnuri se repara. În același an, globul aurit ce a fost montat în anul 1550 în vârf de turn este coborât iar cu această ocazie, tinându-se cont de obiceiul timpului a fost citită “corespondența” strămoșilor. Turnul reprezenta un punct ideal de observație al tuturor împrejurimilor. În vremuri nesigure cum erau pe atunci, trâmbițasul orașului avea importanta misiune de a alarma cu trompeta în caz de nevoie. Greșelile acestuia erau foarte aspru sancționate ajungâdu-se chiar la aruncarea acestuia din turn în cazul in care ar fi pus orașul in pericol. Din acele vremuri provine numele, Turnul Trompeților. În turn a fost reținut Vlad Țepeș în anul 1476, după conflictul cu regele Matia Corvin. Pe pereții interiori pot fi admirate picturi murale executate în sec. XIV-XV.

Altarul de la Mediaș este compus din trei părți, iar triptichonul a fost realizat în 1480. Picturile acestuia reprezinta suferințele lui Isus. Cel cu imaginea lui Isus crucifiat, sub brațul drept se poate oberva imaginea Vienei, fapt prin care se dovedește că tablourile au fost realizate in Austria. Pe pereții interiori sunt expuse anumite covoare orientale, donațiile credincioșilor existând din sec. XVI. În biserică se poate admira de asemenea cea mai veche cristelniță de bronz din țară, ce a fost realizată la sfârșitul secolului XIV, iar baldachinul amvonului a fost realizat în 1679 de meșterul Sigismund Moess. Orga a fost construită în 1755 . În biserică se organizează concerte, ocazie cu care se întorc spătarele băncilor din biserică, astfel ca spectatorii să stea cu fața spre orgă.

Interior - altarul principal

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Hermann Fabini, Mariana Beldie-Dumitrache, Die Restaurierung der evangelischen Stadtpfarrkirche in Mediaș, în: Forschungen zur Volks-und Landeskunde, 20 (1977).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfânta Margareta din Mediaș