Sari la conținut

Biserica reformată din Bozieș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată
Poziționare
Localitatesat Bozieș; comuna Chiochiș
Țara România
Adresa34
Edificare
Data finalizării1737
Clasificare
Cod LMIBN-II-m-B-01620
Masa Domnului
Interiorul navei

Biserica reformată din Bozieș este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Bozieș; comuna Chiochiș.[1]

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Bozieș (în maghiară Magyarborzás) este un sat în comuna Chiochiș din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România. Satul este atestat documentar în anul 1332 cu numele: Buzyas[2].

Biserica[modificare | modificare sursă]

În anul 1332 avea o biserică parohială, preotul său, Domokos, fiind menționat în lista dijmelor papale. Inițial a fost un sat maghiar romano-catolic, însă în perioada reformei majoritatea locuitorilor au trecut la Biserica Reformată[3]. Constructorul bisericii medievale, care s-a păstrat și era dedicată Sf. Mihail, a fost nobilul Gergely Bethlen, care după o vizită papală în 1433, a inițiat construcția bisericilor în mai multe așezări ale moșiei sale.

Clopotnița a fost construită lângă biserică, în anul 1867. În ea se află trei clopote. Cel mai vechi are inscripția: „1737 D.7.MA1.CUI Peas”. Al doilea clopot a fost realizat în 1798, iar al treilea în 1884, donat bisericii de către pastorul Farkas Csiszár și soția sa, Juliánna Kovács.

Inscripția de pe coroana amvonului: „Slavă lui Dumnezeu, realizată de Károly H. Bakó și soția sa D. Emilia D. Daday mai 1890. 25“.

În 13 mai 1912 o tornadă a spulberat acoperișul bisericii, avariind și pereții. Structura acoperișului a fost refăcută, dar pereții deteriorați au fost reparați doar parțial. Între 2001 și 2003 s-au efectuat lucrări ample de renovare a bisericii, cu donații din partea membrilor congregației[4].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ministerul Culturii - Lista Monumentelor Istorice” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Magyarborzás – Wikipédia 
  3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Magyarborzás – Wikipédia 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de [[Commons:Category:Reformed church in Bozieș |Biserica reformată din Bozieș]]