Biserica reformată din Călimănești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată din Călimănești (august 2021)

Biserica reformată din Călimănești, comuna Fântânele, județul Mureș, datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea (1792). Este un monument reprezentativ pentru bisericile reformate de pe valea Târnavei Mici.

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Călimănești este un sat în comuna Fântânele din județul Mureș, Transilvania, România. Este menționat documentar sub numele de kelementelke în 1567[1].

Biserica[modificare | modificare sursă]

În timpul Reformei, credincioșii din Călimănești au devenit reformați, împreună cu biserica lor. În 1669 aveau deja parohie reformată proprie capabilă să-și întrețină preotul. În anii 1756-1760 biserica din piatră, cu acoperiș de șindrilă și clopotniță se afla în centrul satului. Biserica actuală a fost construită în stil neobaroc între anii 1791 și 1792, după demolarea celei vechi. Amvonul a fost construit odată cu biserica, iar coroana amvonului datează din 1813. Orga a fost construită în 1814 și a fost reparată în anii 1842, 1900 și 1928. În turnul de 32 m sunt două clopote, cel mai vechi a fost turnat în 1791. Ceasul din turn a fost instalat în anul 1845[2]. Biserica a fost recent renovată. Peste drum de parohia reformată se află conacul familiei Simén, retrocedat și în curs de renovare

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Călimănești - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.com. 
  2. ^ https://www.welcometoromania.ro/DN13a/DN13a_Calimanesti_Biserica_reformata_r.htm

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Exterior[modificare | modificare sursă]

Interior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica reformată din Călimănești