Biserica reformată din Călimănești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica reformată din Călimănești (august 2021)

Biserica reformată din Călimănești, comuna Fântânele, județul Mureș, datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea (1792). Este un monument reprezentativ pentru bisericile reformate de pe valea Târnavei Mici.

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Călimănești este un sat în comuna Fântânele din județul Mureș, Transilvania, România. Este menționat documentar sub numele de kelementelke în 1567[1].

Biserica[modificare | modificare sursă]

În timpul Reformei, credincioșii din Călimănești au devenit reformați, împreună cu biserica lor. În 1669 aveau deja parohie reformată proprie capabilă să-și întrețină preotul. În anii 1756-1760 biserica din piatră, cu acoperiș de șindrilă și clopotniță se afla în centrul satului. Biserica actuală a fost construită în stil neobaroc între anii 1791 și 1792, după demolarea celei vechi. Amvonul a fost construit odată cu biserica, iar coroana amvonului datează din 1813. Orga a fost construită în 1814 și a fost reparată în anii 1842, 1900 și 1928. În turnul de 32 m sunt două clopote, cel mai vechi a fost turnat în 1791. Ceasul din turn a fost instalat în anul 1845[2]. Biserica a fost recent renovată. Peste drum de parohia reformată se află conacul familiei Simén, retrocedat și în curs de renovare

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Călimănești - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.com. 
  2. ^ https://www.welcometoromania.ro/DN13a/DN13a_Calimanesti_Biserica_reformata_r.htm

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Exterior[modificare | modificare sursă]

Interior[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica reformată din Călimănești