Biserica reformată din Pădureni, Mureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată din Pădureni (octombrie 2022)
Coroana amvonului
Masa Domnului

Biserica reformată din Pădureni este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Pădureni, comuna Gornești. Este un monument de arhitectură ecleziastică reprezentativ pentru bisericile maghiare din județul Mureș. Se remarcă prin mărime și patrimoniul mobil valoros.

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Pădureni (în lb. maghiară: Erdőcsinád, în limba germană: Scholten) este un sat în comuna Gornești din județul Mureș, Transilvania, România. Satul Pădureni este atestat documentar în anul 1332, în lista dijmelor papale, cu denumirea Chonad[1].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Satul a fost complet catolic în perioada medievală. În lista dijmelor papale este menționat preotul Stephanus. În timpul Reformei protestante toți credincioșii catolici au trecut la calvinism.

Biserica veche a fost demolată în anul 1783, datorită stării precare în care se afla. În anul 1782 sătenii îi cereau cancelarului Sámuel Teleki ajutorul pentru reconstruirea bisericii. Actualul lăcaș de cult a fost construit între 1783-1789, ctitori fiind Ferenc Szutsaki din Pădureni și soția, Klara Kabos din Mănăstireni. Pentru că domnul Szutsaki a decedat, lucrările la biserică au fost continuate de soție, doamna Klara Kabos, după voia soțului. La construcția noii biserici a participat și arhitectul Anton Türk, care a realizat și Biserica unitariană din Cluj.

Trăsături[modificare | modificare sursă]

Masa Domnului: a fost construită în 1868. A fost restaurată în anul 2018 de meșterul Mihály Ferencz din Sovata.

Orga: A fost construită în anul 1847 de renumitul constructor de orgi Samuel Binder din Sighișoara. Are 8 registre, iar claviatura are 49 de clape.

Amvonul: realizat din granit gri, de către maestrul David Sipos în anul 1761. Are următoarea inscripție: „Acest amvon a fost făcut de Ferenc Szutsáki din Pădureni, pentru slava lui Dumnezeu, împreună cu dragul său partener de viață, Klára Kabos din Mănăstireni, 1761 De. 6 august.”

Ceasul din turn: A fost fabricat în anul 1820, la Budapesta, și a fost plătit de familia Rethy.

Clopotele: În turnul bisericii sunt două clopote; cel mai vechi este clopotul mic, datat din 1733, cu inscripția: „IN TE DOMINE SPERAVI - 1733”[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pădureni | ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA | Kézikönyvtár, www.arcanum.com 
  2. ^ nformații din arhiva parohiei reformate Pădureni, traduse de pastorul Bálint Csaba

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica reformată din Pădureni, Mureș