Sari la conținut

Fâneața Valea Roșie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fâneața Valea Roșie
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Fâneața Valea Roșie
Harta locului unde se află Fâneața Valea Roșie
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașOradea

Săldăbagiu de Munte (sat)
Coordonate47°05′31″N 22°00′14″E () / 47.09194°N 22.00389°E
Suprafață4 ha
Înființare1981, declarat în 2000

Fâneața Valea Roșie este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în verstul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1].

Aria naturală se află în nord-vestul Câmpiei Crișurilor (unitate geomorfologică ce aparține Câmpiei de Vest), în partea central-vestică a județului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Paleu, în partea estică a satului Săldăbagiu de Munte.

Salvie (Salvia amplexicaulis)

Rezervația naturală cu o suprafață de 4 hectare[2] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[3]) și se suprapune sitului de importanță comunitară - Valea Roșie[4].

Rezervația Fâneața Valea Roșie reprezintă o zonă naturală (încadrată în bioregiunea continentală a nord-vestului Câmpiei Crișurilor) acoperită cu pajiști și păduri de foioase în arealul căreia vegetează mai multe specii de plante protejate la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[5]; printre care: salvia (Salvia amplexicaulis), untul-vacii (Orchis morio), coada racului (Potentilla anserina), clocotici (Rhinanthus borbasii), vicia (Vicia sparsiflora), steliță (Aster sedifolius ssp. canus), coada-vulpii (Alopecurus pratensis ssp. laguriformis), drob (Chamaecytisus rochelii) sau brebenei (Corydalis solida ssp. slivenensis).

Legături externe

[modificare | modificare sursă]