Ighișu Nou, Sibiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ighișu Nou)
Ighișu Nou
—  sat  —

Map
Ighișu Nou (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 46°6′40″N 24°20′57″E ({{PAGENAME}}) / 46.11111°N 24.34917°E

Țară România
Județ Sibiu
Municipiu Mediaș


Populație (2021)
 - Total1.201 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal551001

Prezență online

Ighișu Nou, mai demult Ibișdorful Săsesc, Ibișdorf, Ighișdorful Săsesc (în dialectul săsesc Eibesterf, în germană Sächsisch-Eibesdorf, Eibesdorf, Abesdorf, în maghiară Szászivánfalva, Ivánfalva, Izséptelke) este un sat ce aparține municipiului Mediaș din județul Sibiu, Transilvania, România.

Ighișu Nou a fost amintit pentru prima oară într-un document din 1305 al Capitulului de Alba Iulia, în care comitele Gregor, fiul lui Apa, și un alt Gregor, fiu al lui Nicolae, își împart câteva pământuri și sate. După decesul fără urmași al comitelui Gregor, în anul 1325, satul devine o așezare liberă a sașilor.

Biserica[modificare | modificare sursă]

Biserica evanghelică este așezată în interiorul unei incinte. După 1970, nava bisericii a fost reamenajată prin adăugarea unui tavan cu stucaturi; corul păstrează vechea boltă cu penetrații , care se sprijină pe colonete bogat decorate. Pe peretele nordic se află un tabernacul decorat cu motive vegetale.

Fortificația[modificare | modificare sursă]

Bastionul rotund din colțul de sud-est al incintei, construită în 1515 și supraînălțată în secolul al XVII-lea, domină panta domoală a colinei. Meterezele ultimului său etaj sunt mascate de frontoane ornamentale, compuse din cărămizi zidite oblic, la fel ca în cazul Turnului Olarilor din Sibiu.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Ighișu Nou la Wikimedia Commons

Imagini[modificare | modificare sursă]