Sari la conținut

Biserica Unitariană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Unitarieni)
Emblema credinței unitariene

Biserica Unitariană (din latină "unus", unul singur) a apărut în contextul reformei protestante ca o critică la dogma trinitară (credința în Sfânta Treime). De aceea adepții acestei religii sunt cunoscuți și ca antitrinitarieni.

Generalități

[modificare | modificare sursă]

Deviza Bisericii Unitariene este: Un singur Dumnezeu - Egy az Isten - Unus est DeusGod is One.

În prezent, unitarienii sunt răspândiți în special în Ungaria, România, Scoția, Țările de Jos și Statele Unite ale Americii.

La mijlocul secolului al XVI-lea, sub influența medicului italian Giorgio Biandrata și sub conducerea lui Francisc David (în maghiară: Dávid Ferenc), a avut loc în Transilvania o puternică mișcare unitariană, care a dus în final la acceptarea Bisericii Unitariene din Transilvania, pentru prima dată în lume, ca religie recunoscută oficial.

Între 1566 și 1716, timp de 150 de ani, principala biserică a orașului Cluj, Sfântul Mihail, avea să fie unitariană; în 1568, după predica lui Dávid Ferenc, majoritatea locuitorilor cetății au îmbrățișat noua confesiune.[1]

Emblema credinței unitariene

[modificare | modificare sursă]

Emblema arată un șarpe care își mușcă coada într-un cerc în jurul unui porumbel ce stă pe o stâncă.

Cercul este simbolul completului, perfectului, deplinului, iar stânca sugerează că porumbelul stă pe un fundament solid și tare. Deasupra șarpelui și porumbelului se află o coroană regală, sugerând că după nașterea noii religii chiar regele de atunci al țării Ioan Sigismund Zápolya a devenit unitarian, singurul rege unitarian din istorie.

Unitarieni celebri

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini

[modificare | modificare sursă]